PDA

Επιστροφή στο Forum : Λεξάριθμοι και άλλα


nihilnullaeon
13-07-05, 09:38
Διάβαζα κατι σχετικό με την προβλεπτική ικανότητα
της Ελληνικής γλώσσης δια μέσου της χρήσης της ιδιότητας
των λεξαρίθμων και μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα.

Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει περισσότερα σχετικά
ή να μπορεί να δώσει κάποιον ιστότοπο που ομιλεί για κατι
τέτοιο και εξηγεί κάποια βασικά πράγματα;

Εσείς τι πιστεύετε για το συγκεκριμένο θέμα;

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχετική συζήτηση
με τον κ. Αργυρόπουλο στο http://www.skepdic.gr/sxolia/sxolia...tm#argyropoulos

Savvas
13-07-05, 12:22
To μονο που εχω να πω και δεν ειναι και πολυ διαφωτιστικο ειναι οτι σε μια συζητηση που ειχα μ'ενα φιλο για την μεγαλοπρεπεια της Ελληνικης γλωσσας ειπωθηκε το εξης:το καθε "γραμμα" για τους αρχαιους ειχε απο μονο του καποια εννοια! ετσι οι λεξεις και επειτα οι προτασεις αναλογως με την πνευματικη μορφωση του καθενα αποκτουσαν διαφορετικα νοηματα, γι'αυτο μαλλον και οι λεξεις στα αρχαια δεν ειχαν κενο μεταξυ τους.Μαλλον δεν βοηθησα πολυ φιλε nihilnullaeon αλλα το ανεφερα μηπως καποιος γνωριζει κατι σχετικο και για αυτη την διασταση του θεματος.

Δημήτρης
13-07-05, 13:09
Υπάρχει ένας τύπος, Αργυροπουλος μου φαινεται ονομαζεται,που ασχολειται. Εχει εκδοσει και καποια βιβλια. Σε μια διάλεξή του, οπου τον παρακολούθησα, ήταν τόσο χειμαρώδης και γρηγορος στη σκέψη οπου μετα απο καποιο σημείο δεν μπορούσες να τον παρακολουθήσεις. Τον εχω δει και στο καναλι <<ΤΗΛΕΦΩΣ>>, που μπορεις να τον ακούσεις.
Αυτά!!

PUCK
13-07-05, 14:49
Όντως, ο Λευτέρης Αργυρόπουλος είναι εκείνος που έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα, κι έχει εκδόσει και τα βιβλία: "Αποδείξεις για τη μαθηματική κατασκευή της Ελληνικής γλώσσας", "Η μαθηματική αποκωδικοποίησις της Ελληνικής γλώσσας" και "Η Σοφία των συναρίθμων".

Έχω διαβάσει το πρώτο και πράγματι έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα, αλλά και πολλά κενά.
Π.χ. κάποιες "εξισώσεις" για να βγουν θέλουν άρθρο ενώ κάποιες άλλες όχι, αλλού χρησιμοποιείται η αρχαία γλώσσα αλλού η σύγχρονη κλπ.

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου κάτι για βιβλίο-απάντηση στους ισχυρισμούς του, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι που. Αν το βρω θα το γράψω.

Enialios
13-07-05, 18:26
Διάβασε τα θεολογούμενα της αριθμητικής. απο της εκδόσεις ιδεοθέατρον.θα βοηθήσει
www.ideotheatron.gr

niva
14-07-05, 12:01
Η όλη ιστορία των λεξαρίθμων αποτελεί μια υπερμεγέθη φούσκα, όπως υποστηρίζεται από πολλούς (συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου). Η άλλη πλευρά μάχεται εν θερμώ για να αποδείξει την προβλεπτική ικανότητα της Ελληνικής γλώσσα με πρωταγωνιστή τον κ. Αργυρόπουλο. Μια ματιά στο site του δείχνει ότι πρόκειται για ιδιόρυθμο άτομο με ανάγκες αυτοπροβολής. Η θεωρία των λεξαρίθμων *μπάζει* από παντού μιας και δεν υπάρχουν κανόνες για να *χτίσεις* μια ολόκληρη φράση ή απλά μια λέξη και να την συνεπάγεις με κάποια άλλη. Εάν θα ίσχυε τότε θα έπρεπε προσωπικά να το πάρω και πάνω μου μιας :
ΝΙΚΟΣ=ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΣ = 350 !!.
Πολύ καλό το site (www.skepdic.gr -είναι must για τον οποιονδήποτε που θέλει να βάλει το ρημάδι το μυαλό του να δουλέψει πριν αρχίσει και χάφτει διάφορα παραμύθια)που προαναφέρθηκε και μιας και εκτός της απομυθοποίησης όλων των *τρελών* που μας σερβίρει ο κ.Αργυρόπουλος, συνάμα δείχνει και την μεγάλη ανάγκη αυτοπροβολής του ιδίου.
Ένα έξυπνο παιχνίδι γραμμάτων και αριθμών , και τίποτε άλλο......

G-pan
04-08-05, 10:11
Από αυτόν τον πίνακα:

παράθεση από την σελίδα in.gr
Αρχαίοι ελληνικοί αριθμοί
Μετατροπή από αραβικά ψηφία σε αρχαιοελληνικά σημεία
1= α'2= β'3= γ'4= δ'5= ε'6= ς'7= ζ'8= η'9= θ'10= ι' 11= ια' 12= ιβ' 13= ιγ' 14= ιδ' 15= ιε' 16= ις' 17= ιζ' 18= ιη' 19= ιθ' 20= κ' 10= ι' 20= κ'30= λ' 40= μ' 50= ν' 60= ξ' 70= ο' 80= π' 90= (κόππα) 100= ρ' 100= ρ'200= σ' 300= τ' 400= υ' 500= φ' 600= χ' 700= ψ' 800= ω' 900= (σαμπί)1.000= ,α 1.000= ,α 2.000= ,β 3.000= ,γ 4.000= ,δ 5.000= ,ε 6.000= ,ς7.000= ,ζ 8.000= ,η 9.000= ,θ 10.000= ,ι 20.000= ,κ100.000= ,ρκ.ο.κ.

Βλέπουμε ότι το τελικό ‘ς’ ισούται με τον αριθμό 6, άρα η φράση
‘κοσμική έκρηξις’= 577
δεν ξέρω και κατά πόσο η λέξει έκρηξις είναι σωστή ορθογραφικά. Έχω την εντύπωση ότι το ι είναι λάθος και θα έπρεπε να είναι η…

niva
04-08-05, 10:49
Darth προφανώς ότι και να σου πω δεν πρόκειται να σε βάλω ούτε καν σε σκέψεις.
Γιατί έκρηξις και όχι έκρηξη; Και γιατί όχι οποιαδήποτε άλλη λέξη που δίνει το αυτό άθροισμα;Και γιατί να ΜΗΝ είμαι Θεός μιας και ΝΙΚΟΣ=ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΣ = 350 (Νίκος είναι το όνομά μου)
Και ξαναλέω. Το ζουμί της όλης ιστορίας είναι η μετατροπή των λέξεων είτε στην απλή δημοτική είτε στην καθαρεύουσα είτε στην αρχαική για να φτάσεις στο αποτέλεσμα που θέλεις. Κανόνες δεν υπάρχουν άρα ό,τι θέλεις κάνεις και *αποδεικνύεις* ό,τι θέλεις. Αυτό εκμεταλλεύεται και ο Αργυρόπουλος και παίζει μπάλα με τους αδαείς και τους ευκολόπιστους. Ναι είναι ένα παιχνίδι είτε συμπτώσεων είτε καθοδηγούμενων αποτελεσμάτων.


ΥΓ. Παραθέτω μια μεγάλη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα των λεξαρίθμων, στο Focus fora , νομίζω ότι ο φίλος Μανώλης Παρούσης (Till) τα έχει πει όλα :)
http://www.focusmag.gr/fora/view-message.rx?oid=165926#msg_165926

epimytheas
04-08-05, 13:34
Άν και δεν έχω ασχοληθεί με το ζήτημα των λεξαριθμών ώστε να έχω μια πιό εμπεριστατωμένη άποψη, εν τούτοις θεωρώ με την ελάχιστη λογική που μπορώ να παραθέσω, πως αυτό το "παιχνίδι" λέξεων και αριθμών είναι εφικτό στην Ελληνική γλώσσα και μόνο, λόγω του πλούτου της γραμματείας της. Έχουμε περί τα 90.000.000 λήμματα σε αυτήν, άρα, οι πιθανότητες να εκμαιεύσουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, επιστρατεύοντας όποια λέξη μας συμφέρει κάθε φορά, συνυδάζοντας καθαρεύουσα με δημοτική και αρχαία, είναι πολύ υψηλές.
Εν ολίγοις, και κρίνοντας από το γεγονός πως ο κ.Αργυρόπουλος είναι μαθηματικός, νομίζω πως τα αποτελέσματα που βγαίνουν από τον συνδυασμό λέξεων και αριθμών εμπίπτουν στον νόμο των πιθανοτήτων, άρα θα πρέπει να θεωρηθούν εντός του πεδίου των συμπτώσεων (σε συνδυασμό βέβαια με τα ανάλογα "μαγειρέματα" όπου οι λέξεις αντικαθίστανται κατά βούλησην με αρχαιοελληνικές δημοτικιστικές ή καθαρευουσιάνικες, ανάλογα με το τι συμφέρει κάθε φορά).
Παρόλα αυτά, είμαι αρκετά επιφυλακτικός στο να εκφέρω άποψη, γνωρίζοντας πως τα Ελληνικά είναι μαθηματική γλώσσα και με μαθηματικό τρόπο αναπτύσσεται.

ΜΑΓΚΑΣ
04-08-05, 14:05
Παρόλα αυτά, είμαι αρκετά επιφυλακτικός στο να εκφέρω άποψη, γνωρίζοντας πως τα Ελληνικά είναι μαθηματική γλώσσα και με μαθηματικό τρόπο αναπτύσσεται.
Μπορείς σε παρακαλώ να το τεκμηριώσεις αφού το γνωρίζεις;

epimytheas
04-08-05, 22:27
Μπορείς σε παρακαλώ να το τεκμηριώσεις αφού το γνωρίζεις;
Όχι. Τσου. Αποκλείεται. Τέλειωσαν οι 10 υποχρεωτικοί χαρακτήρες;

ΜΑΓΚΑΣ
05-08-05, 12:58
Όχι. Τσου. Αποκλείεται. Τέλειωσαν οι 10 υποχρεωτικοί χαρακτήρες;

Δεν κατάλαβα ούτε την απάντηση ούτε το πνεύμα της. Ήταν δύσκολη η ερώτησή μου ή δεν σηκώνει πολύ σάλτσα και "ποίηση";

beetlejuice
05-08-05, 13:55
Αν και πανακριβο (κοστιζει περιπου 44-48 ευρω στο εμποριο) το βιβλιο του μεγαλου μυστη Πετρου Γραβιγγερ που κυκλοφορει απο τις εκδοσεις Ιδεοθεατρο-Διμελη με τιτλο : "Ο Πυθαγορας και η μυστικη διδασκαλια του Πυθαγορισμου" ισως μπορει να δωσει λυση στο ζητημα μας.Δε γνωριζω εαν τα ελληνικα ειναι μαθηματικη γλωσσα (και δεν ξερω εαν μπορει να απαντησει σε αυτο ουτε καν ο πιο εμπειρος γλωσσολογος).Ειναι απολυτα σιγουρο ομως (οι Πυθαγορειοι ειναι απλα η πιο χαρακτηριστικη περιπτωση) το οτι οι προγονοι μας χρησιμοποιησαν τα μαθηματικα για να την αναπτυξουν αλλα και για να κρατησουν μεσα στους αιωνες τη μυστικη τους γνωση.



Θα δωσω και ενα λινκ απο εναν αλλο ανθρωπο που προσπαθει να διερευνησει τον κωδικα .Την ιστοσελιδα του κ. Θεολογου στο www.ramafa.gr

ΜΑΓΚΑΣ
05-08-05, 14:35
Καλά, τον ramafa.gr μόνο σαν ανέκδοτο τον δέχομαι. Λέει βλακείες και αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Τον Γραβιγγερ θα τον ψάξω, να δούμε αν αξίζει το πενηντάρικο.

beetlejuice
05-08-05, 14:44
Oμολογω οτι προσπαθειες σαν του Θεολογου ή του Αργυροπουλου (ιδιαιτερα του τελευταιου) δεν μου πολυγεμιζουν το ματι ,χωρις να εχω εντρυφήσει σε αυτες(αν και πρεπει να παραδεχτουμε πως οι ανθρωποι κανουν εργο ζωης και για αυτο ειναι αξιεπαινοι).Ομως για τον Γραβιγγερ βαζω το χερι μου "στη φωτια".Μπορεις να επισκεφτεις το www.ideotheatron.gr που αν και αραχνιασμενο εχει καποιους πολυ ενδιαφεροντες τιτλους.

epimytheas
05-08-05, 15:18
Δεν κατάλαβα ούτε την απάντηση ούτε το πνεύμα της. Ήταν δύσκολη η ερώτησή μου ή δεν σηκώνει πολύ σάλτσα και "ποίηση";
Όπως το πάρεις, υπάρχουν και άλλες πιθανότητες όμως να σκεφτείς. Αρκέσου σε αυτό. Απλά δεν θα σου απαντήσω.

Μιχάλης
18-08-05, 15:25
Αν δεν κάνω λάθος, ένα παρόμοιο σύστημα "προβλέψεων" ισχυρίζονται κάποιοι ότι υπάρχει στο λεγόμενο κώδικα της Βίβλου. Πέρα από τον Αργυρόπουλο, τον οποίο συγγνώμη κιόλας αλλά δεν τον θεωρώ αξιόπιστο, έχω διαβάσει την "Εβραϊκή Καμπαλά", όπου ο συγγραφέας αποδεικνύει την καταγωγή της από τους λεξάριθμους του Πυθαγόρα. Οι προσπάθειες του Θεολόγου μου φαίνονται πιο σοβαρές από του Αργυρόπουλου, ο οποίος από ότι έχω καταλάβει συμβουλεύεται αυτό το σύστημα ακόμα και για το τι θα μαγειρέψει αύριο.Προσπάθησα να κάνω κάποιες αντιστοιχίες(όχι για το τι να μαγειρέψω) αλλά παίζοντας για παράδειγμα με τις λέξεις σατανάς και εωσφόρος, βρίσκω ότι η αριθμητική αξία είναι ισοδύναμη με τη φράση κατσικοπόδαρος δούλος. Επειδή τώρα δεν είμαι προετοιμασμένος, θα σας αναφέρω πιο αναλυτικά σχετικά με αυτό, την επόμενη φορά.

Odysseus_Nemo
26-01-06, 02:33
Παιδιά αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις και τους αριθμούς αποτελεί το "κλειδί" για την εσωτερική ανάλυση και κατανόηση του θρησκευτικού δόγματος. Δεν είναι η πανάκεια όλων των προβλημάτων μας. Δηλαδή τι, η Πυθία έριχνε ζάρια (ή ζατρίκια) και βάσει των αριθμών, που μετέτρεπε σε γράμματα, προέβλεπε; Συμφωνώ με αυτό που λέει ο φίλος epimytheas "πως αυτό το "παιχνίδι" λέξεων και αριθμών είναι εφικτό στην Ελληνική γλώσσα και μόνο, λόγω του πλούτου της γραμματείας της. Έχουμε περί τα 90.000.000 λήμματα σε αυτήν, άρα, οι πιθανότητες να εκμαιεύσουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, επιστρατεύοντας όποια λέξη μας συμφέρει κάθε φορά, συνυδάζοντας καθαρεύουσα με δημοτική και αρχαία, είναι πολύ υψηλές.". Το απαγορευτικό της λεξαριθμητικής δεν είναι να σπας την γλωσσική συνάφεια. Ή θα αναλύεις στα αρχαία ή στα νεοελληνικά ή στην καθαρεύουσα (τώρα ποιού την καθαρεύουσα... άλλο θέμα) και όχι μίγδην. Αλλά ο κύριος Αργυρόπουλος (και κάθε όμοιός του) σ' αυτό χωλαίνει γιατί θέλει καλή γνώση της ελληνικής (αν όχι άριστης).

Αλήθεια το "αλλά" και το "άλλα" έχουν ίδια λεξαριθμική αξία; Οι τόνοι παίζουν ρόλο; :rolleyes:

ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗΣ
23-03-06, 13:04
Τα βιβλία του Αργυρόπουλου τα έχω διαβάσει και ομολογώ ότι δεν μπορώ να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι ότι τα ανακατεύει όλα. Αρχαία και νέα Ελληνική, ακόμη και αγγλικές λέξεις με Ελληνικούς χαρακτήρες επιστρατεύονται για την δημιουργία ισοψηφιών. Δεν ακολουθεί κανέναν συγκεκριμένο κανόνα, όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε, και γενικότερα δίνει μια εντύπωση προχειρότητος. Να τονίσω, εξάλλου, το γεγονός ότι στην αρχαία Ελληνική, όπως ακριβώς και στις μέρες μας υπάρχουν διάλεκτοι. Στην αρχαία έχουμε την Ιωνική, την Δωρική την Αιολική και την Αττική, η οποία και μετεξελίχθει στην κατοπινή Ελληνιστική κοινή. Είναι αυτή η διάλεκτος,την οποία χρησιμοποίησε ως βάση η καθαρεύουσα του Κοραή και των υπολοίπων Ελλήνων λογίων κατά τους 18ο και 19ο αιώνες, στην προσπάθειά τους αποκαθάρουν την Ελληνική από τις ξένες λέξεις.

Ένα μικρό παράδειγμα για την αλλαγή στις ισοψηφίες αποτελεί το ακόλουθο: ΔΩΡΙΚΗ: ΔΩΣ ΜΟΙ ΠΑ ΣΤΩ ΚΑΙ ΤΑΝ ΓΑΝ ΚΙΝΑΣΑΝ
ΙΩΝΙΚΗ: ΔΩΣ ΜΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΙΝΗΣΩΝ (ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ)
Πολύ απλά στην Δωρική το η γίνεται α π.χ ΙΩΝ. ΜΗΤΗΡ ΔΩΡ. ΜΑΤΕΡ και πάει λέγοντας.

Να επισημάνω επίσης ότι οι τόνοι δεν παίζουν ρόλο διότι δεν αντιστοιχούν σε αριθμητικά σύμβολα.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω την προσπάθεια του Κοσμά Μαρκάτου - από τον οποίο και άντλησε τις πληροφορίες για την θεωρία του ο Αργυρόπουλος - όπου φαίνεται να βάζει κάποιους κανόνες. Δεν έχω,όμως, διαβάσει τα βιβλία του, επομένως δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Κάποια στιγμή ευελπιστώ να το κάνω για να μορφώσω άποψη και επί τούτου.