PDA

Επιστροφή στο Forum : Ποια είναι η Αλήθεια;

anti
14-07-05, 12:43
Ενα θέμα που ξεκίνησε στο προηγουμενο φόρουμ κ πιστεύω πρέπει να συνεχίστεί και σε αυτό.
Ποια είναι η Αλήθεια λοιπόν;Η πραγματική αλήθεια; και που πρέπει να την ψάξουμε;Μέσα μας ή έξω στο Συμπαν;'Η μήπως στον χρόνο, ή καλύτερα στον χωροχρονο;
Στις προηγουμενες 13 σελίδες (ή 14 δεν θυμαμαι καλα) είχαμε αναφέρει τον Λόγο
πως η Αλήθεια είναι ο Λόγος.
Ομως τελικά ισχύει κάτι τετοιο; δηλαδή τι εννοώ, αν τελικά ο κόσμος μας κυβερνάτε απο εναν άρχοντα "κακό" τότε ο Λόγος τι είναι; και πως κολλάει σε όλα αυτα;
Και αν πάμε και ενα βημα πιο μπροστά, εμείς που κολλάμε σε όλα αυτα?
χμ.....Και η αναζητηση συνεχίζεται....

xontro_mpizeli
14-07-05, 12:59
Πιστεύω ότι κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει τι σημαίνει Αλήθεια....
Εκτός βέβαια από μικροπράματα...
Κανείς δεν βρήκε και δεν θα βρει ποτέ την "πραγματική" Αλήθεια...
Θα συνεχίζει ο άνθρωπος να ψάχνει... χωρίς να ξέρει πού και γιατί...

anti
14-07-05, 13:34
Aν ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να βρει την Αλήθεια τοτε γιατι φτιάχτηκε?
και γιατι να μην την βρει;

Υπάρχει ενα τραγούδι που λέγεται "Τι κόσμος ειναι αυτός"

Στον πρώτο του στοίχο λέει
"Τι κόσμος είναι αυτός, που ψάχνει στο φεγγάρι να βρει Αλήθεια στο κενό!"

Πόσο πραγματικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο?

xontro_mpizeli
14-07-05, 14:01
Ό,τι κ να θεωρήσεις για κάτι ή να κάνεις υποθέσεις για αυτό ποτέ δεν θα μάθεις την αλήθεια γιατί πολύ απλά δεν θα είναι κάποιος εκεί για να στην πει ή να σου δείξει το σωστό δρόμο...
Εσύ απλά προχωράς και διαλέγεις μονοπάτια χωρίς να ξέρεις που θα σε οδηγήσουν...
Πηγαίνεις προς το Άγνωστο...

anti
14-07-05, 14:06
Ενδιαφερον γιατι και η Αλήθεια ειναι μέσα στο Άγνωστο!
Επομένως προχωρας και που ξέρεις εκει μεσα στο Άγνωστο μπορεί να σκοντάψεις στην Αλήθεια?
το Άγνωστο?

xontro_mpizeli
14-07-05, 16:01
Αυτό είναι το ερώτημα:Η Αλήθεια ποιά είναι;;;;Που θα ξες ότι αυτό που συναντάς είναι η Αλήθεια;Πως θα την ξεχωρίσεις;;;
Θα κάνεις μια παύση και θα συνεχίσεις... Νομίζοντας ότι έχεις βρει την Αλήθεια αλλά στην πραγματικότητα δεν θα την έχει ανακαλύψει... Φυσικά μπορεί να την βρεις και την απορρίψεις γιατί δεν θα πειστείς με την αντικειμενικότητά της...
Ελπίζω να έγινα αντιληπτός...
Με λίγα λόγια δεν ξέρει κανείς την Αλήθεια που όμως την αναζητούμε όλοι μας...

rania_thani
15-07-05, 01:12
Για μένα η αλήθεια είναι αυτό που πιστεύουμε... κάπου είχα διαβάσει, σε ένα μυθιστόρημα, πως ένας γεράκος είχε στο σπίτι του ένα κρυφό δωμάτιο, για να μπορεί να κρύβεται από τους ανθρώπους. Όταν πέθανε ο γεράκος, χάθηκε και το κρυφό του δωμάτιο.
Εγωϊστικό; Δεν ξέρω.
Αν πιστέψουμε σε κάτι με όλο το είναι της ψυχής μας, τότε θα υπάρξει... και τότε μπορούμε να κάνουμε και τους γύρω μας να το πιστέψουν το ίδιο δυνατά, όπως και εμείς και να μη χαθεί, μαζί με τον θανατό μας...

anti
15-07-05, 22:00
Τους ναθρωπους πάντως οσο κ αν πιστευεις σε μία αλλαγή τους δεν προκειται να αλλάξουν ακομα και αν εσυ αλλάξεις, αυτοι ποτε δεν θα αλλάξουν.
Και οσο δεν αλλάζουν τόσο δεν προκειται να βρεθει η αληθεια.
Γιατι η Αλήθεια δεν ειναι υποκειμενική αλλα αντικειμενική απο το ουδετερο μάτι
ενός τρίτου παρατηρητή.

JustAnotherGoneOff
15-07-05, 23:51
Τι είναι Αλήθεια; Σύμφωνα με τον χριστιανό η Βίβλος, τον εβραίο η Τορά, τον μουσουλμάνο το Κοράνι, τον αποκρυφιστή η Μπλαβάτσκυ και τόσοι άλλοι (όλοι χωρούν στο πεδίο του εσωτερισμού) και για τον άθεο ή και τον αγνωστικιστή, η επιστήμη.

Για τον ποιητή, το μαστίγωμα των λέξεων στο πνεύμα και την ψυχή. Στο συγγραφέα, το κενό μπροστά σε μια κενή οθόνη, ο τρόμος της μη υλοποίησης της φανταστικής του ιδέας σε ποταμούς φράσεων.

Αλήθεια για το φιλόζωο είναι το carpe diem και για τον ζωόφιλο το χάδι στο κεφάλι του σκύλου και την κοιλιά της γάτας.

Αλήθεια είναι η στυγνή πραγματικότητα. Η κοινωνική, η οικονομική, η πολιτισμική και η πολιτική. Η τρομοκρατία. Ο ρατσισμός. Ο μικροαστισμός, η κύρια δεξαμενή των φασιστών.

Αλήθεια επίσης είναι να κοιτάξεις με πίκρα τον ουρανό τη νύχτα, τα αιωρούμενα σωματίδια της μολυσμένης ατμόσφαιρας στη δεκαετία που διανύουμε έσβησαν το μισό αστρονομικό χάρτη. Εδώ έχω χάσει πια τον αστερισμό του Καρκίνου και ο Ωρίωνας με τα χαρακτηριστικά τρία άστρα στη μέση του μετά βίας διακρίνεται.

Αλήθεια είναι το μεσουράνημα του ήλιου που κατακαλόκαιρα κλέβει την κάθε σκιά. Και η Ενάτη του Μπετόβεν.

Υπάρχουν τόσες πολλές και υπέροχες Αλήθειες γύρω μας που καλύτερα θα ήταν να βρούμε τα Ψέμματα. Με αυτά δεν ασχολείται κανείς ιδιατέρως, το γεγονός ότι μπορεί να γνωρίζεις τις πτυχές της Αλήθειας δεν σημαίνει πως κατέχεις και το Ψέμμα. Το Ψέμμα να ψάχνετε. Αν το κατέχετε, η Αλήθεια ανοίγει ολόθυρα μπροστά σας.

Ψέμμα είναι η θρησκεία. Ψέμμα οι κάργιες που χτυπιούνται στα κεραμύδια (να παραφράσω εδώ τον Καρυωτάκη). Ψέμμα είναι η είδηση επειδή η αξία της υπολογίζεται μόνο από το αν θα την πει ο Χατζηνικολάου και η Έλλη Στάη.

Ψέμμα είναι η νικοτίνη. Το στερεοφωνικό, για ακούστε την Άννα Χύσση χωρίς μικρόφωνα και φίλτρα και μετά πείτε μου...

Ψέμμα είναι και το metafysiko.gr! Διότι η Αλήθεια επιμένει να κρύβεται όσο και να ψάχνουμε γι αυτήν...

Όσοι διατείνονται ότι κατέχουν Αλήθειες, αν ήταν αληθινά τα όσα λέγουν, θα είχε αλλάξει ο κόσμος. Διότι η Αλήθεια είναι συντριπτική. Αλλά γιατί δεν αποκαλύπτεται; Είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ! Όχι ένα κουτάκι δύο επί τρία επί ένα που το αναπαράγεις σε όσα αντίτυπα θες, είτε σε γερμανική κατασκευή, είτε σε κινέζικη. Το είπανε σοφά οι αρχαίοι:

Το κουτί της Πανδώρας. Διότι πονάει. Σε φέρνει αντιμέτωπη με τον εαυτό σου.

Αυτή είναι η Αλήθεια, όλα τα άλλα είναι μπαρούφες.

rania_thani
16-07-05, 00:01
Το κουτί της Πανδώρας. Διότι πονάει. Σε φέρνει αντιμέτωπη με τον εαυτό σου.

Αυτή είναι η Αλήθεια, όλα τα άλλα είναι μπαρούφες.

Δηλαδή; Η αλήθεια, αν κατάλαβα καλά είναι αυτό που πιστεύει ο καθένας... αυτό δεν έγραψες;

anti
16-07-05, 00:08
Δηλαδή Αλήθεια ειναι η Ζωή σωστα?
Οτι υπάρχει στην φυση στους ανθρωπους, στον κόσμο γύρω ανήκουν στην Αλήθεια?
Κ ομως δεν ειναι η μοναδικη αλήθεια γιατι την μια Πραγματική και μοναδική Αλήθεια δεν μπορουμε να την ξέρουμε...Ή μπορούμε?
η Αλήθεια δεν ειναι γηινη?δεν ειναι υλική?
Οχι μαλλον ειναι πολλα περισσοτερα...
Α!Στην Αλήθεια δεν ανηκουν όλα τα ανεξηγητα, τα άγνωστα, τα Φανταστικά?
αυτα που δεν γνωριζουμε ακομα...
Αν ομως τα γνωρισουμε θα την κατεχουμε την Αλήθεια ή οχι?

rania_thani
16-07-05, 00:17
Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να την κατέχουμε... κάθε στιγμή, κάνει το τώρα μας, παρελθόν... άρα κάθε στιγμή είναι μια νέα αλήθεια. Και ένα νέο ψέμμα... δικές μας αλήθειες, δικά μας ψέμματα. Δικές τους αλήθειες... δικά τους ψέμματα.

anti
16-07-05, 00:29
Ναι αλλα δεν υπάρχει ακομα μια Αλήθεια?
Η Αλήθεια του Συμπαντος?
Αυτη η Αλήθεια τι ψεμματα κρυβει?

xontro_mpizeli
16-07-05, 00:33
Βασικά νομίζω ότι άκρη δεν θα βγάλουμε...
Πιστεύω κανείς πραγματικά δεν ξέρει ποιά είναι η αλήθεια και ούτε θα μάθει ποτέ γιατί πολύ απλά δεν θα ξέρει τον τρόπο για να την αναγνωρίσει ...
Ο καθένας όπως το καταλαβαίνει...
Κ φυσικά η Αλήθεια του Σύμπαντος που αναφέρεις anti πιστεύω ότι είναι η Μητέρα αλήθεια που περιλαμβάνει όλες τις άλλες αλήθειες του μικρού μας κόσμου... Αν υπήρχε περίπτωση κάποιος να μας πει τι υπάρχει εκεί έξω θα βγάζαμε αρκετά συμπεράσματα ακόμα... Αλλά και πάλι θα κυνηγούσαμε το κάτι παραπάνω...

anti
16-07-05, 00:36
Κάτσε,περίμενε....
Αν δεις την Αλήθεια θα ειναι σαν να αντικριζεις το Χάος αρα μαλλον θα την καταλάβεις.
Εκτός κ αν δεν ειναι τόσο σημαντική οσο εμεις νομιζουμε....

xontro_mpizeli
16-07-05, 00:39
Κ γιατί είσαι τόσο σίγουρος/σίγουρη ότι άμα δεις την Αλήθεια θα είναι σαν να αντικρίζεις το Χάος;;;; πώς το ξέρεις αυτό; -Απλά το υποθέτεις,σωστά;

anti
16-07-05, 00:42
Καλη η ερωτηση σου....
Αλήθεια πο το ξέρω?
Απλά το φαντάζομαι, γιατι η Αλήθεια δεν ειναι κάτι γηινο, ειναι κάτι που φτιάχτηκε απο μια "αλλη" δυναμη.Δεν ειμαι 100% σιγουρη απο ποια δυναμη,
αλλα πιστευω πως ο ανθρωπινος εγκεφαλος δεν θα μπορεί να την συλλάβει ολοκληρη και οπως είναι.
Επομενως την δεχεται με δοσεις, μαλλον την ανακαλυπτει....
ή οχι?

xontro_mpizeli
16-07-05, 00:57
Άνα μπράβο!
Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω!Ότι η αλήθεια είναι κάτι πιο πέρα από τη λογική και τις ικανότητες του ανθρώπου!
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να την ανακαλύψει ο άνθρωπος αλλά,πιστεύω,ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να την καταλάβει και να την αξιοποιήσει...
Κ πάλι δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά..
Υποθέσεις κάνουμε... Κ η πιο τρελή υπόθεση μπορεί να είναι η "Αληθινή"...

anti
16-07-05, 16:46
γιατι καποιος άνθρωπος να θέλει να αξιοποιησει την Αλήθεια?
Ακόμα και αν δεν την καταλάβει θα την "καταλάβει"....
Η Αλήθεια δεν μπορει να κρύβεται μέσα σε λέξεις αλλα μεσα στην καρδια μας,
μεσα στα συναισθηματα, στο μυαλό.
Δεν ειναι φτιαγμάνη με λογική αλλα και με συναισθημα.
Και πάλι ολα αυτα ειναι υποθεσεις γιατι ποτε δεν θα μαθεις την Αλήθεια
και ουτε (νομιζω) θα στην δειξει καποιος, απλα θα δε σοδηγησει σε αυτην...
Σωστά?

Shadow_of_the_Shadow
16-07-05, 17:09
Μπααααα......

anti
16-07-05, 17:10
Μπααααα......

Ησουν πολυ κατατοπιστικός.....
για πες μας τι σκεφτεσε καλυτερα......

cosmictsak
16-07-05, 21:28
Αλήθεια για τι πράγμα μιλάτε?

Νομίζω πως δεν υπάρχει μία αλήθεια αλλά πολλές.

Αντί δεν πρόκειται ποτέ να αντικρύσεις την μία αλήθεια. Έτσι απλά.

anti
16-07-05, 21:34
Mα πως ειναι δυνατον να ειναι πολλες οι αλήθειες?
Η Αλήθεια του Σύμπαντος δεν ειναι μία;
ενας δεν ειναι ο δημιουργός του Σύμπαντος?
Δεν υπαρχει καποιος ή κατι που να ξερει τα πάντα για ολους;
Το φιλιπ Ντικ γραφει για το Valis.
Αραγε ολα αυτα να ειναι παραμυθια?
Ενα καλό αστειακι για να δωσει λίγο Φως στους απελπισμένους?

cosmictsak
16-07-05, 21:49
Ναι είναι δυνατόν.

Και δεν έχει να κάνει με το αν είναι ένας ο δημιουργός το σύμπαντος.

Ποιός είναι ο απελπισμένος και ποιός χρειάζεται το φως?

anti
16-07-05, 22:50
Απελπισμένοι ειναι όλοι οσοι θελουν να ξεφυγουν, να ελευθερωθουν
να βρουν απαντησεις (ΦΩΣ) εκει που το σκοτάδι κυριαρχεί.

xontro_mpizeli
17-07-05, 00:36
Kανείς δεν γνωρίζει...
Προσωπικά πιστεύω μια είναι η αλήθεια...
Αλλά μπορεί να είναι κ 2,3... 1 εκατομμύριο...κανείς δεν ξέρει...
Ας μην είμαστε τόσο σίγουροι...

zepellin
17-07-05, 03:36
Σάν αλήθεια αυτοβαπτίζουμε κάτι που με τις δικές μας λίγες εμπειρίες και στενά διανοητικά όρια νομίζουμε οτι είναι σωστό. Όταν διαψευστούμε και καταλάβουμε την πλάνη μας αμέσως ψάχνουμε να βρούμε κάτι άλλο να το βαπτίσουμε σάν αλήθεια.
Την αλήθεια ποτέ δέν είναι δυνατόν να την γνωρίζουμε. Ακόμα και η ζωή που ζούμε δέν μπορεί να είμαστε τόσο σίγουροι οτι είναι αληθινή και δέν είναι παραίσθηση. Πολλές φορές και το όνειρο είναι δυνατό να το νομίσουμε την ώρα που το ζούμε σάν πραγματικότητα αλλά λίγο πρίν το τέλος του καταλαβαίνουμε οτι είναι όνειρο.

rania_thani
17-07-05, 15:26
Διάβασα όσα έχετε γράψει... μετά από αυτό που είχα γράψει εγώ. Και χωρίς να θέλω να το παιξω πως κατέχω τις όποιες αλήθειες, ή καλύτερα πως ξέρω τα πάντα και σε όλα έχω δίκιο, εγώ κατέλληξα σε αυτό που πίστευα, ξανά.
Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του αλήθεια.
Όσο για το σύμπαν;
Οι χριστιανοί λένε ο Θεός... οι επιστήμονες, μιλάνε για το μεγάλο μπαμ... το ίδιο αλήθεια δεν είναι και αυτό;
Μέχρι πριν λίγα χρόνια [τα λίγα χρόνια σχετικά με την ηλικία του κόσμου] πιστεύαν πως η γη ήταν επίπεδη. Μια αλήθεια ήταν και αυτή.
Ύστερα βρείκαν πως δεν ήταν έτσι, αλλά πως όλα κινιόντουσαν γύρω από αυτήν. Άλλη μια αλήθεια.
Τώρα; τώρα πιστεύουν σε κάτι άλλο. Το ίδιο δυνατή αλήθεια, επίσεις.
Ποτέ δεν θα τελειώσει... :o

Shadow_of_the_Shadow
17-07-05, 16:48
Καταρχήν δεν μπορείς να μιλήσεις για μια αλήθεια. Ο Jago έκανε ένα ενδιαφέρον post θέλοντας να λήξει όλη αυτήν την ασάφεια που προκύπτει από ένα τόσο γενικό θέμα θίγοντας την αντικειμενικότητα της αλήθειας. (Κι εσύ Ράνια, κι εσύ, αλλά επειδή θα φαντάστηκες ότι σε ξέχασα, σε βάζω σε μια παρένθεση :D)

Το να μιλάς για μία μοναδική αλήθεια είναι λες και κλείνεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου στον κόσμο, υμνώντας τον εγωκεντρισμό. Επιπλέον, Anti για εσένα πάει αυτό, χτίζεις τους ναούς σου στην εγωκεντρικότητα πάνω στον αέρα. Στο τίποτα. Δεν γνωρίζω πόσων χρονών είσαι ώστε να μπορέσω να κατανοήσω την αμφισβήτηση που σε διακατέχει, που δυστυχώς είναι αβάσιμη και επιπόλαιη. Σε άλλο topic παραδέχεσαι την ύπαρξη της βιβλιογραφίας ενώ σχεδόν ποτέ δεν έχεις κάνει έναν προβληματισμό στις σκέψεις κάποιου έστω παγκόσμιου στοχαστή. (Ή κάποιου τρίτου έστω φίλου). Μην περιμένετε να έρθουν όλα ουρανοκατέβατα από την προσωπική σας εμπειρία γιατί η ζωή είναι ομαδικό παιχνίδι. Εκμεταλλευτείτε την κληρονομιά των προγόνων, των τωρινών. Την σοφία τους, τα λεγόμενά τους. Όλα αυτά αποτελούν ένα ατελείωτο ψηφιδωτό που η θέα του μπορεί να σας φέρει σε ένα επόμενο βήμα. Έστω να προβληματίσει. Να σας επιτρέψει να αμφισβητήσετε. Δεν μιλάω για παπαγαλία – αυτή την αρρώστια της παιδείας μας – αλλά για κριτική ικανότητα και κοινωνικότητα. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σκάρτο κι ανάπηρο, αλλά δεν θα θάψουμε όλη την γνώση. Ήμαρτον!

Το να μπεις σε ένα forum και να αρχίσει να γράφεις, ίσως φαίνεται κοινωνικό αλλά στα περισσότερα posts βλέπω τον όποιο χρήστη μονάχα να γράφει και να μην ακούει (αν προτιμάτε διαβάζει) τι λέει ο συνομιλητής του.
Στην αρχή του παρόντος θέματος είχα μιλήσει πάλι για την αοριστία της αλήθειας και την ανάγκη να κατανοήσουμε άλλα πράγματα, αξίες, κτλπ για να μπορέσουμε να μπούμε στην συνέχεια σε πιο βαθιά νερά.
Εγώ για παράδειγμα έχω σπουδάσει γραφικά σε υπολογιστές. Στην αρχή όμως δεν πιάσαμε υπολογιστή, παρά μόνο το μολύβι και τα παστέλ, ραπιτογράφους και χάρακες. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου δεν πίστευαν σε αυτήν την τακτική πιστεύοντας πως τα εν λόγω μαθήματα ήταν άχρηστα. Φυσικά η ύπαρξη του μαθήματος αποσκοπεί στην πλήρη κατανόηση της γραμμής, των χρωμάτων και των σκιών, της προοπτικής και φυσικά της επικοινωνίας. Πως μπορείς να γράψεις ένα λογοτεχνικό έργο αν δεν γνωρίζεις συντακτικό κι ορθογραφία; Πώς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή χωρίς να γνωρίζεις γλώσσα προγραμματισμού; Να πας για ψάρεμα μην ξέροντας τι τρώνε στα ψάρια;

Πως θα μπορούσε ο Gayman να γράψει τον Sandman, δίχως να έχει γνωρίσει την δουλειά του Moebius, πως ο Moebius να είχε δημιουργήσει τον John Diffool δίχως να έχει γνωρίσει τα manga, τον σαμανισμό, το The Phantom; Πως το The Phantom να υπήρξε δίχως την ευημερία των εμπορικών comics στις ΗΠΑ; Πως θα μπορούσαν οι Fantastic Four να είχαν δημιουργηθεί χωρίς την σειρά Justice League of America από την DC; Ή ο Will Steiner να αναπτύξει το ταλέντο του δίχως να αμφισβητήσει τα mainstream comics; Πώς να ιδρυθεί η DC comics χωρίς την έναρξη των κόμικς ουσιαστικά από το Yellow Kid από τον R.F. Outcault; Πώς να δημιουργήσει ο Outcault δίχως την ανάπτυξη της τυπογραφίας; Που θα ήταν η τυπογραφία δίχως την βιομηχανική επανάσταση; Γιατί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν στήσει ανδριάντες του Γουτεμβέργιου; Νομίζω πως καταλάβατε τι θέλω να πω. :D

Όσον αφορά την ορθογραφία, προτείνω προτού κάνετε post σε κάποιο θέμα να το γράφετε πρώτα στο word για να διορθώνει όποια συντακτικά λάθη (εγώ αυτό κάνω). Δεν μπορείς να κάνεις βαθυστόχαστες συζητήσεις και να κάνεις τραγικά ορθογραφικά λάθη. (οιρονεικό σχώλλιο που πάη κε σε μαίνα) Όλοι οι στοχαστές μεγάλοι και μικροί, αναγνωρισμένοι και μη, ήξεραν την χρησιμότητα της γλώσσας για να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν όσο πιο καλά μπορούνε. Μην υποτιμάτε την γλώσσα. Τουλάχιστον όχι σε κοινωνικό επίπεδο.

Το παρών topic εξυπηρετεί μονάχα την φλυαρία. Φυσικά ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει. Κι εγώ αυτό έκανα με όλες σας διαβεβαιώνω τις καλές προθέσεις, όσο αιχμηρός κι αν ακούστηκα. Ούτως ή άλλως δεν με ενδιαφέρει να χαϊδεύω τα αυτιά των άλλων απεναντίας εκτιμώ την καυστικότητα του λόγου και τις παρατηρήσεις περισσότερο από τις φιλοφρονήσεις.

Παν
17-07-05, 18:47
.........Καταρχην θα ηθελα να πω ενα γεια σε ολους/ες.......

Οσο για το θεμα...Η αληθεια ( α + ληθη ) ειναι αυτο που δεν μπορει να ξεχαστει.
Ειναι αυτο που ολοι ξερουμε οτι ειναι βαθια ριζωμενο μεσα μας.
Καθε φορα που βρισκομαστε μπροστα της, το καταλαβαινουμε.Μπορει να ειναι ενα απλο ριγος ή ενας βιαιος σπασμος, αλλα σιγουρα το σωμα και η ψυχη αντιδρουν.
Ισως αν πετουσαμε απο πανω μας ολους τους περιορισμους (κοινωνικους, πρωσοπικους, θεολογικους, κλπ) θα μπορουσαμε να την δουμε.. Αλλα θα την αντεξουμε?

cosmictsak
17-07-05, 21:06
Σωστό το μήνυμα του Shadow_of_the_Shadow. Συμφωνώ 100%!

anti
17-07-05, 23:21
Αγαπητέ Shadow είμαι στα 18 δεν τα έχω κλείσει ακόμα.
Ας αρχίσουμε λοιπόν το θέμα από την αρχή.
Ποια είναι η αλήθεια?
Για να ξεκινήσει μια τέτοια αναζήτηση χρειαζόμαστε έναν χάρτη στον οποίο θα βασιστούμε, αυτός ο χάρτης θα είναι τα πιστεύω μας.
δηλαδή ένας χριστιανός θα ακολουθήσει τα πιστεύω της εκκλησίας, άλλος την Καμπάλα κλπ
Όμως όταν ξεκινάμε με αυτά τα βήματα περιορίζουμε τον εαυτό μας και του βάζουμε παρωπίδες.
Επομένως θα πρέπει να τα ψάξουμε όλα. Τώρα πως ξέρουμε ποια από αυτά είναι αληθινα; Δεν το ξέρουμε απλά βλέπουμε πως στο τέλος τα κομμάτια του παζλ δεν κολλάνε μεταξύ τους.
Επίσης την Αλήθεια δεν την διαβάζουμε, ούτε την βλέπουμε στο κονσερβοκούτι.
Απλά την αισθανόμαστε μέσα μας.

Αν τώρα θέλετε βιβλιογραφία για όσα λέω τότε διαβάστε τον εαυτό μας, με καθαρό μυαλό και χωρίς επιρροές.

Με λίγα λόγια αυτο που λέω ειναι πως για να βρουμε την Αλήθεια θα πρεπει να γινουμε υπεράνθρωποι, γιατι η Αλήθεια ειναι Φως.
Συγνωμη πριν συνεχίσω θα θελεετε νομίζω βιβλιογραφίες, ναι φυσικα.
Κ παλι συγνωμη μα δεν υπαρχουν, και δεν υπάρχουν γιατι οοπως ειπα και πιο πάνω η αναζητηση της Αλήθειας ανηκει στον καθένα μας και κανενας δεν μπορεί να την χωρέσει μεσα σε γραμμες και σε λέξεις.
μονο αναφορες μπορουν να γινουν, ο Φιλλιπ Ντικ, Ο Λαβκραφτ, Τσαρλς Φορτ κ.α. εψαχναν να βρουν την Αλήθεια με τον δικό τους τροπο ο καθενας.

Αν αυτο το τοπικ πιστευεται οτι ειναι για να φλυαρουμε, τοτε προκαλώ τους συντελεστες να το διαγραψουν ολόκληρο.

Φιλικά Άντη

paul
18-07-05, 17:13
Μια που μιλάμε για αλήθεια, έχω μια ερώτηση για την άντη και όποιον άλλο μπορεί να το απαντήσει.

Για πες μου Άντη, είναι αλήθεια το ότι «…αυτο που λέω ειναι πως για να βρουμε την Αλήθεια θα πρεπει να γινουμε υπεράνθρωποι, γιατι η Αλήθεια ειναι Φως»

Όχι το γιατί αλλά το αν είναι ή όχι αλήθεια… έχει την ουσία της η ερώτησή μου.

Υ.Γ. Πως σου ήρθε ρε Αντη και μιλάς για διαγραφές και τόπικ φλυαρίας, μην αναλώνεσαι σε τέτοιες σκέψεις, κάνε τη / τις κουβέντες σου, όπως σου αρέσουν άλλωστε για αυτό υπάρχουν τα φόρουμ.

anti
18-07-05, 21:35
Με ρωτάς αν είναι αλήθεια αυτό που λέω. Θα σου απαντήσω. Την Αλήθεια μπορεί να την μάθει ο απλός αγρότης αλλά και ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος. Δεν έχει σημασία τι μόρφωση ή τι επίπεδο θα έχεις. Σημασία έχει η ψυχή του ανθρώπου, να είναι καθαρή και αγνή, με αυτό εννοώ πως αν κάθε άνθρωπος προσπαθεί να δει την Αλήθεια από ένα πρίσμα αγάπης τότε σίγουρα θα την δει. Για παράδειγμα στο Valis η μικρή Σοφία (το όνομα προέρχεται από την Σοφία του θεού). Που είναι απλά ένα κοριτσάκι με αγνή και καθαρή ψυχή που λέει την Αλήθεια όπως την αντιλαμβάνεται.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το χάρισμα να έχουν την ψυχή τους αγνή και άλλοι που πρέπει να προσπαθήσουν να την κάνουν αγνή, αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να την κάνουν αγνή, μέσα από άσκηση αλλάζουν την οπτική τους γωνία και γίνονται υπεράνθρωποι. Ίσως κάνω λάθος, ίσως πάλι και όχι. Απάντησα στην ερώτηση σου;

Αγαπητέ Παύλο δεν μίλησα εγώ για φλυαρία , αλλά ο αγαπητός Shadow και δεν θέλω να γίνουν λάθη, όπως έγιναν στο παλιό φόρουμ.

Κάτι ακόμα, ακούστηκε πως η Αλήθεια δεν είναι μία αλλά πολλές, και λέω με την σειρά μου όλες αυτές οι αλήθειες μαζί δεν κάνουν την μια και μοναδική «Αλήθεια»;

Κ να μην ξεχάσω να αναφέρω μαζί με τον Τσαρλς Φορτ, τον Λαβκραφτ και τον Φιλλιπ Ντικ, τον Ηράκλειτο που αναφέρθηκε στον λόγο, και τον Πλάτωνα και πολλούς ακόμα Έλληνες φιλοσόφους, που έψαξαν μέσα τους αλλά και έξω τους.

She Mantis
20-07-05, 03:01
Με λίγα λόγια αυτο που λέω ειναι πως για να βρουμε την Αλήθεια θα πρεπει να γινουμε υπεράνθρωποι, γιατι η Αλήθεια ειναι Φως.

Μέγα λάθος, μικρή μου Αντή... για να ανακαλύψεις την Αλήθεια και να δεις το Φως πρεπει να Θέλεις και να έχεις τα "μάτια" σου ανοιχτα...

Για να βρεις την Αλήθεια δεν χρειάζονται υπεράνθρωπες δυνάμεις, αλλά απλά ανθρωπιά...

Μάθε πρώτα τον εαυτό σου και μετά ψάξε για την Αλήθεια... και τότε να είσαι σίγουρη ότι θα δεις πως την κατείχες πολύ πριν την αναζητήσεις...

Αν αυτο το τοπικ πιστευεται οτι ειναι για να φλυαρουμε, τοτε προκαλώ τους συντελεστες να το διαγραψουν ολόκληρο.

Η Αλήθεια είναι ότι με τη παραπάνω πρόταση το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι Εσύ προκλητική...

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το χάρισμα να έχουν την ψυχή τους αγνή και άλλοι που πρέπει να προσπαθήσουν να την κάνουν αγνή, αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να την κάνουν αγνή, μέσα από άσκηση αλλάζουν την οπτική τους γωνία και γίνονται υπεράνθρωποι.

Αφού, όπως λες Αντή, δεν υπάρχει βιβλιογραφία να ρωτήσω πως έφτασες στο συμπέρασμα αυτό?

Από πιο προσωπικό σου βίωμα πηγάζει?

Και επειδή θα μείνω με την απορία... μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τι σημαίνει για εσένα ο "όρος" Φως?

Κάτι ακόμα, ακούστηκε πως η Αλήθεια δεν είναι μία αλλά πολλές, και λέω με την σειρά μου όλες αυτές οι αλήθειες μαζί δεν κάνουν την μια και μοναδική «Αλήθεια»;

...όσα τα κύμματα της θάλασσας, τόσοι οι άνθρωποι, τόσες και οι Αλήθειες τους...

Για να ανακαλύψεις την Αλήθεια, πρέπει πρώτα να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να τον κατανοήσεις και να τον Αγαπήσεις...

...αν αγαπήσεις τον εαυτό σου, θα αγαπήσεις και όλους τους άλλους... και ορίστε η Αλήθεια σου... είναι η Αγάπη που εκπορεύεται από το Φως...

ΥΓ: Βέβαια το θέμα έχει γίνει μια ακατάσχετη φλυαρία μιας και δεν θέλεις να καταλάβεις τι είναι αυτά που γράφουν τα υπόλοιπα μέλη...
Το να μην δίνεις σημασία στα λόγια των γύρω σου δείχνει έλλειψη σεβασμού και κατά συνέπεια έλλειψη Αγάπης... άρα είσαι πολύ μακριά από την Αλήθεια...

ΥΓ2: Παρακαλώ το ύφος μου να μην παρεξηγηθεί, δεν είναι έντονο και δεν προσπαθώ να ξεκινήσω καβγά...

.
.
.
@rwen the Guardian... malkuth...

galadriel
20-07-05, 09:57
Να 'μαστε,
Αγαπητή Αnti, μετά από τις πολλές σελίδες αναζήτησης στο προηγούμενο φόρουμ, της Αλήθειας, βλέπω πως επιστρέφεις με το ίδιο ερώτημα...
δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό πράγματι μου μοιάζει φλυαρία.

Να θυμήσω, ότι τότε λέγαμε πως δεν είναι δυνατόν το υποσύνολο να κατανοήσει το υπερεσύνολο. Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν το μερικό να αντιληφθεί το Όλον.
Το να γίνεις υπεράνθρωπος ακόμη κι αν είναι εφικτό δεν είναι όμως η λύση καθώς παραμένεις μέρος του Όλου.
Η προσέγγιση της αλήθειας είναι μια διαδικασία απαραίτητη μεν αλλά μη ολοκληρώσιμη.
Αναγκαστικά λοιπόν καταλήγει φλυαρία...
το ίδιο ισχύει για την Αγάπη και το Φως

...Εγώ Είμαι,

Galadriel

zepellin
20-07-05, 13:56
Συμφωνώ με τις φίλες Galadriel και Mantis ;)
H αλήθεια που κάθε στιγμή ζούμε και υην θεωρούμε πραγματικότητα δέν είναι παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα της πραγματικής αλήθειας. Σε όποιο σημείο και σε όποιο επίπεδο και άν φθάσουμε πάντα το ίδιο θα συμβαίνει, πάντα θα βλέπουμε μπροστά μας ένα πολύ μικρό τμήμα της πραγματικής αλήθειας.
Εδώ θυμήθηκα την γνωστή ρήση του Σωκράτη : "Έν οίδα οτι ουδέν οίδα"
Αυτό το είπε ο Σωκράτης παρά την αναγνωρισμένη τεράστια σοφία του και τα λέει όλα. Όσο περισσότερα νομίζουμε οτι ξέρουμε τότε το μικρό κομμάτι της αλήθειας που βλέπουμε μπροστά μας βρίσκεται σε πλάνη, οπότε βλέπουμε πιά το ψεύδος και όχι την αλήθεια.
Σημασία έχει πάντα αυτό το υπο-υπο-σύνολο να μπορεί να γίνει κατανοητό απο το μεγάλο υπερσύνολο, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για αλήθεια, και όχι να είναι κάτι ξένο σε αυτό.

PUCK
21-07-05, 14:29
Καλησπέρα σε όλους.

Anti, αν κατάλαβα καλά, οριοθετείς την Αλήθεια ως το Θείον και τη σχέση του με τον Άνθρωπο (από τη Δημιουργία ως την κατανόηση του Σχεδίου και του Ρόλου μας ως Όντα).

Εγώ χωρίζω την Αλήθεια σε δύο κομμάτια με τους πολύ γενικούς προσδιορισμούς : Υλική και Πνευματική.

Για το Υλικό κομμάτι με κάλυψε απόλυτα ο JustAnotherGoneOff. Να συμπληρώσω λέγοντας ότι η Υλική Αλήθεια έχει τόσα πρόσωπα όσοι είναι οι άνθρωποι και η καθημερινότητα του καθενός. Όπως ο τροχός που είχαμε στο δημοτικό και περιείχε όλα τα χρώματα της Ίριδας και γυρνώντας τον με ταχύτητα το κάθε χρώμα ενωνόταν με τα υπόλοιπα δίνοντας ένα, το Λευκό.

Στο Πνευματικό κομμάτι η ιστορία περιπλέκεται. Ως τώρα, κανένας Θεός (αν υπάρχει) δεν φανερώθηκε στα ίσα να μας πει «μάγκες και κούκλες, έτσι έχει το σενάριο». Ο καθένας, λοιπόν, θα πρέπει να καταλήξει κατ’ αρχήν στο αν δέχεται πως υπάρχει κάποια Αλήθεια, και να επιλέξει έναν δρόμο έχοντας ως εφόδιο την Πίστη. Πίστη ότι θα βρει κάτι και τι, στο περίπου, θα είναι αυτό. Και θα τη βρει την άκρη. Διότι, όπως σωστά έγραψε, κατ’ εμέ, η Ράνια : «για μένα Η αλήθεια είναι αυτό που πιστεύουμε» και «Αν πιστέψουμε σε κάτι με όλο το είναι της ψυχής μας, τότε θα υπάρξει».

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα συμφωνήσω στα περί Υπερανθρώπου. Νομίζω ότι την Αλήθεια ( τους, ίσως; ) την έχουν βρει άνθρωποι σαν τον πατέρα Παίσιο στο Άγιο Όρος (η αναφορά δεν γίνεται ως προπαγάνδα υπέρ του Χριστιανορθόδοξου δόγματος. Γίνεται ως πιο οικεία εικόνα για μας στην Ελλάδα).

anti
21-07-05, 16:01
Παιδια συγνωμη αλλα δεν διαβασα ολα αυτα που μου γραφεται :)
Θα ηθελα απλα να απαντησω σε οσα διαβασα.
1ον επιστρεφω σε αυτο το ερωτημα ξανα για εναν μονο λόγο
γιατι αν εγω εχω βρει τον δρόμο μου μέσα στο Χάος, τοτε θα υπάρχουν και αλλα
ατομα που θα θέλουν να το κάνου. Τους άνοιξα την πόρτα, τους εδειξα την πύλη, αν θέλουν την περναν, αν όχι καλώς...........Ισως βρουν άλλο δρόμο....

Το να βρω την Αλήθεια ειναι ενα εσωτερικό μονοπάτι, με μοναδικό χάρτη την παρατηρηση μας, την κρίση μας.

Μία παρατηρηση She Mantis κάνοντας copy/paste αυτα που γραφω απο διαφορετικά ποστ δεν βγαινει νοημα,
την πρωτη παραθεση που έβαλες επομενο ποστ την εξηγω.

Επίσης το οτι εφτασα σε αυτο το συμπερασμα ναι , πηγαζει απο προσωπικό μου βιωμα.
Γιατι μια ζωή ζω σε αυτον τον κόσμο και το μόνο που βλέπω ειναι αδιστακτους ανθρωπους που νοαιζονται μονο για το συμφέρον τους, κοιταν την υλη, είναι φυλακισμένη σε αυτον τον κόσμο και δεν νοιαζονται καν.
Κ τι κανω εγω εδω? ηρθα για να τους το θυμίσω; οχι..........----Η δουλεια μου ειναι εντελως προσωπική, και οποιος θέλει με ακολουθεί..............καλυτερα δεν με ακολουθει προχωράμε μαζι.........πλάι.......πλάι.........

"Η Αλήθεια είναι ότι με τη παραπάνω πρόταση το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι Εσύ προκλητική..."

Χμ...παραξενο, πως το καταλαβες?Πλακα κανω.
ναι γινω προκλητικήμ γιατι απλά βαρεθηκα, να με πολεμανε, λες και μονο εγω ειμαι ετσι οπως ειμαι, λες και μονο εγω κάνω λάθη εδω μέσα (αν κανω λάθη).

Απλα βαρεθηκα, γιατι μια νεα αρχη να θες να κάνεις δεν μπορεις, παντου υπάρχουν φιδια...........

-------Αχ........πως θα βρω την Αλήθεια ετσι?
Ναι ξερω θα πρεπει να παλέψω, να παλεψω με ολους οσους δεν με καταλαβαινουν.....με οσους με πολεμάνε....................

Δεν περιαζει, σε αλλες πυλες θα βρω την Αλήθεια, γιατι εδω ειναι δυσκολο.....
--------ανθρωποι υπάρχουν πολυ........Άνθρωποι ομως λίγοι.....

Ευχομαι ολοι σας να βρητε αυτο που θέλετε....
Η αλήεθια οντως δεν ειναι μονο υλική, αλλα κ πνευμαντικη. και νομιζω πως αξιζει να την βρουμε....

anti
21-07-05, 16:06
Α… μην μπαίνετε στον κόπο ν’ ανοίξετε μυθολογίες και λεξικά. Αν και δεν θα έβλαπτε να το κάνετε, σας διαβεβαιώνω εκ των προτέρων ότι υπάρχουν άφθονοι τοτεμικοί συμβολισμοί με αυτά τα ζώα, συμβολισμοί που σχετίζονται τόσο με το φως και τη γνώση όσο και με το άνοιγμα της πύλης.
Γ. Μπαλάνος
Οι Δρόμοι της Γνώσης

Αυτο για επιδόρπιο.... :)

anti
21-07-05, 16:23
Mia erotisi mono:
Giati eiste toso arnhtikoi?
Den moprw na to katalabo, alla mallon den exei shmasia....
k an den eiste, tote sugnomh alla ego ayto antilambanomai.....

cosmictsak
21-07-05, 18:38
Αντί λες
"1ον επιστρεφω σε αυτο το ερωτημα ξανα για εναν μονο λόγο
γιατι αν εγω εχω βρει τον δρόμο μου μέσα στο Χάος, τοτε θα υπάρχουν και αλλα
ατομα που θα θέλουν να το κάνου. Τους άνοιξα την πόρτα, τους εδειξα την πύλη, αν θέλουν την περναν, αν όχι καλώς...........Ισως βρουν άλλο δρόμο...."

Ποιον δρόμο βρήκες και που οδηγεί και τι έχεις πει ή κανει που να ανοίγει αυτήν την πόρτα και σε άλλους?

Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω τίποτα.

anti
22-07-05, 00:43
Δεν πειραζει, ας μην καταλαβαινεις........καποια στιγμη θα καταλάβεις........
αργα ή γρηγορα δεν εχει σημασία..........

Ομως εγω εχω πολλα ερωτηματα.........
Σήμερα ίσως ανακαλυψα τον εαυτό μου, βρηκα την πόρτα της "Ζωής" και θα την περάσω............Ρισκάρω, το ξέρω.Αλλα γουστάρω αυτό που κάνω......

Η πόρτα που άνοιξα, ή η πύλη ειναι αυτο το τόπικ, για να πω σε αυτους που
θελουν να "ακούσουν", πως σε αυτην την αναζητηση δεν ειναι μόνοι.
Κ επίσης να τους πω ότι όλα ειναι μπορουμε να τα ανακαλύψουμε αν κοιτάξουμε
μέσα μας, κ μετα γύρω μας.
Να εχουμε πίστη κ ελπίδα γιατι η Αλήθεια όσο πικρη κ αν είναι "Ελευθερώνει"!

Κάποιος θα έλεγε ότι πρέπει να βρούμε την "Ιερή φλόγα" της "Ζωής"..........
Ισως εκει να είναι η Αλήθεια, σε αυτην την φλόγα..........
Ομως τελικα ακόμα κ αν δεν υπάρχει Αλήθεια τοτε την "Δημιουργουμε" εμεις κάθε μέρα.
Φτιαχνουμε την Αλήθεια, όπως την εφτιαξαν οι προγονοι μας, και οπως θα συνεχισουν να την χτιζουν κ οι απογονοι μας......

Ο καθενας εχει μια προσοπική αλήθεια και όλες οι αληθειες φτιάχνουν την Μία κ Μοναδική Αλήθεια----------Αυτή του Δημιουργου!

εναν καποιος αμφιβάλλει για όλα αυτα καλα κάνει.
κ αν με ρωτησετε πως ξερω οτι η Αλήθεια ειναι το Φως θα σας απαντησω πως αυτο που αντικριζω καθε μερα γυρω μου, μονο σκοταδι μπορεί να ονομαστει.
Επομενως Αλήθεια ειναι το ΦΩΣ κ η ΕΛΠΙΔΑ για λυτρωση απο τον βουρκο που ζουμε καθημερινα......

Ισως δεν γινομαι κατανοητη, αν θελετε ρωτηστε,θα απαντησω οπως πρεπει κ αν φυσικα μπορω.

αυτα απο εμενα για την ωρα.....

Υ.Γ. αγαπητε puck συμφωνω μαζι σου
κ ακομα περισσοτερο σε αυτο που λες
"Νομίζω ότι την Αλήθεια ( τους, ίσως; ) την έχουν βρει άνθρωποι σαν τον πατέρα Παίσιο στο Άγιο Όρος (η αναφορά δεν γίνεται ως προπαγάνδα υπέρ του Χριστιανορθόδοξου δόγματος. Γίνεται ως πιο οικεία εικόνα για μας στην Ελλάδα). "

Απλα για εμενα ο Πατερ Παίσιος ηταν ενας υπερανθρωπος ή ενας Αγιος....

cosmictsak
22-07-05, 13:28
Απίστευτη! Ξέρεις ακόμα και ότι κάποια στγμή θα καταλάβω? Και τι να καταλάβω?

Όταν λέω ότι δεν καταλαβαίνω τίποτα είναι επειδή η ασάφια βασιλεύει σε αυτό το τόπικ και αν έχει καταλάβει κανείς ακριβώς αυτά που λές του ζητώ να μου πει τι κατάλαβε. Αν κανείς δεν καταλαβαίνει ακριβώς αυτά που λες τότε μάλλον το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε εμάς.

Οι ατάκες του στιλ έχεις καταλάβει, ή έχεις βρεί την αλήθεια και ότι ανοίγεις πόρτες προς βοήθεια άλλων για μένα δεν λένε τίποτα μιας και δεν στηρίζονται από καμία προσωπική σοφία ή κατι τέτοια. Προσωπικά πιστεύω ότι βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση με όλους μας στο "ταξίδι για την αναζήτηση της αλήθειας", απλά μερικοί από μας έχουν καταλάβει ότι ποτέ δεν έχει τέλος αυτό το ταξίδι και την ματαιότητά του. εσύ νομίζεις ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι και εσύ θες να γίνεις ένας από αυτούς, που μετά από έρευνα, ξυπνάνε ένα πρωί και λένε "βρήκα την αλήθεια" λες και η αλήθεια είναι ο σκύλος που είχαν χάσει.

anti
23-07-05, 00:02
Oyf......
Ισως και να εχει δικιο......
Ξέρω πως η αναζητηση της Αλήθειας ειναι ενα ταξίδι που δεν τελειώνει εδω., αλλα συνεχιζεται κ πιο περα.
Τωρα αν με ρωτησεις που το ξέρω, δεν το ξέρω απλά κανένας αποσο γνωριζω σε αυτην την ζωη δεν εχει μαθει την Αλήθεια.

Για εμενα Αλήθεια είναι ο Θεός (οπως και αν τον βλέπει ο καθενας) το να βρεις την Αλήθεια ειναι ενωση με τον Θεό, που ίσως ναι να γινει σε αυτην την Ζωή
οπως ο Πατερ Παισιος ή να γίνει αυτη η ενωση στην άλλη ζωή.

Ομως οπως καταλαβα απο ολα αυτα και ισως απο πολλα περισσοτερα μεχρι να μαθεις την Αλήθεια πρεπει να μαθεις να Ζεις.....

Νικηφόρος
04-08-05, 20:20
Το κοινωνικό σύνολο είναι αυτό που ορίζει τελικά τι είναι και τι δεν είναι αληθινό, στηριζόμενο σε αυτά που ανακαλύπτει κάθε φόρά δηλαδή σε αυτά που ΘΕΛΕΙ να δει. Η πολιτική επιστήμη κατά Αριστοτέλη είναι αυτή η επιστήμη που θα μας βοηθήσει να βρούμε τις σωστές συνταγές για την επέκταση και των άλλων επιστημών. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι επιστήμες είναι οι συστηματοποιημένες, καταγραμένες, ολοκληρωμένες αλήθειες που το ανθρώπινο γένος στην ιστορία του προσπαθεί να ανακαλύψει. Άλλωστε κατά Ηράκλειτο: Στην φύση αρέσει να κρύβεται..................................

anti
04-08-05, 20:49
Το κοινωνικο συμβολο οριζει καθε φορα το τι ειναι αληθινο και τι οχι σε αυτον τον κοσμό και σε αυτον τον πλανητη που λέγεται Γη!

Ομως η Γη δεν ειναι όλος ο κόσμος υπάρχουν πολλά πράγματα εχω απο το πλανητικο μας συστημα αλλα ακι εξω απο τον γαλαξία μας και δεν ξέρω αν ανηκουμε σε καποιο σμήνος γαλαξιών....

Οπως πολυ σωστα είπε ο jago η αλήθεια ειναι το καθε τι γυρω μας ναι αλλα εδω στην Γη!

Τι συμβαινει πραγματικά με τις μαύρες τρύπες?Ειναι απλά ενα φυσικο φαινόμενο να ρουφάνε την ύλη ή ρουφανε τις ψυχες των ανθρωπων; (θεωρωντας φυσικά πως μολις ο άνθρωπος πεθανει απλά εννωνεται με το συμπαν με την μορφη ενεργειας)

Τι ειναι αλήθεια και τι ψέμα δεν ξέρω αν θα το μαθουμαι τελικα ποτε.
αλλα ξέρω πως τουλαχιστον μπορουμε να προσπαθήσουμε.

galadriel
05-08-05, 13:42
Καλησπέρα,

μετά απ' όσα διάβασα υπάρχει κάτι που με προβληματίζει Αντη....

ανοίγεις ένα τόπικ με θέμα την Αλήθεια και μετά δεν μπαίνεις στον κόπο να διαβάσεις όλα όσα σου απαντούν οι συμμετέχοντες, ενώ στις όποιες ερωτήσεις τους απαντάς με γενικεύσεις....

πιστεύεις πως αυτού του είδους η συμπεριφορά βοηθά στην αναζήτηση της Αλήθειας?

πιστεύεις πως εσύ την κατέχεις?

και σ'αυτή την περίπτωση γιατί μπαίνεις στον κόπο να ανοίξεις μία συζήτηση γύρω απ' αυτήν αν αρνείσαι να μοιραστείς αυτή σου την γνώση?

λέω εγώ τώρα....

Galadriel

anti
05-08-05, 19:55
και εγω ακομα στο ξαψιμο ειμαι, απλα νομιζω πως οσοι κατεχουν εστω κ στοιχειωδεις γνωσεις δεν θελουν να τις μοιραστουν μαζι μας.
Το οτι ανοιγω αυτο το τοπικ είναι απλά για να γινει μια συζητηση και ανταλλαγει απόψεων. Π.χ. καποιος που εχει διαβασει Ηράκλειτο να μας πει την αποψη του για την Αλήθεια μεσα απο την οπτικη γωνια του Ερακλειτου, ισως δεν εγινα κατανοητη αλλα δεν πειραζει.

Επίσης οσες απαντησεις διαβασα (εκτος μερικες) το μονο που λένε ειναι πως δεν υπάρχει Αλήθεια και το θεμα του τοπικ ειναι ποια ειναι η Αλήθεια όχι αν υπάρχει!

Έτσι αυτο που κανω ειναι απλά να ψάξω μόνη απο το πουθενα, δηλαδη να αρχισω να διαβαζω τους φιλοσοφους, λογοτεχνία, να μελετησω τις γραφες κλπ....

Πάντα φιλικά
Άντη

Νικηφόρος
05-08-05, 20:06
και εγω ακομα στο ξαψιμο ειμαι, απλα νομιζω πως οσοι κατεχουν εστω κ στοιχειωδεις γνωσεις δεν θελουν να τις μοιραστουν μαζι μας.
Το οτι ανοιγω αυτο το τοπικ είναι απλά για να γινει μια συζητηση και ανταλλαγει απόψεων. Π.χ. καποιος που εχει διαβασει Ηράκλειτο να μας πει την αποψη του για την Αλήθεια μεσα απο την οπτικη γωνια του Ερακλειτου, ισως δεν εγινα κατανοητη αλλα δεν πειραζει.

Επίσης οσες απαντησεις διαβασα (εκτος μερικες) το μονο που λένε ειναι πως δεν υπάρχει Αλήθεια και το θεμα του τοπικ ειναι ποια ειναι η Αλήθεια όχι αν υπάρχει!

Έτσι αυτο που κανω ειναι απλά να ψάξω μόνη απο το πουθενα, δηλαδη να αρχισω να διαβαζω τους φιλοσοφους, λογοτεχνία, να μελετησω τις γραφες κλπ....

Πάντα φιλικά
Άντη

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις την αλήθεια μόνη σου. Άλλωστε δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Το άπειρο είναι παντού.

Pholarchos
05-08-05, 22:53
Άλλωστε δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Το άπειρο είναι παντού.
Αυτό καλέ μου άνθρωπε που το ξέρεις εσύ και το λες με τόση βεβαιότητα;

anti
06-08-05, 12:26
Μάλλον δεν το ξερει απλα το υποθετει.
Τωρα για την απολυτη αληθεια, δεν νομιζω πως δεν υπάρχει, δλδ "τα παντα ρει"
αυτο ειναι μια αλήθεια!
Και οσο σγια το απειρο που ειναι παντού, πιο άπειρο?
το συμπαν δεν ειναι άπειρο, εχει κ αυτο καποια όρια, νομιζω....

mr_Hankey
06-08-05, 20:35
Το σύμπαν είναι τόσο άπειρο όσο μπορεί να το αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους.Πάρε για παράδειγμα ένα 8, ξάπλωσέ το (το σχήμα του απείρου) και ξεκίνα μια νοητή πορεία από το σημείο που ενώνονται οι 2 κύκλοι.Αυτή είναι η πορεία του σύμπαντος σε χωρο-χρονικά πλαίσια.Βέβαια κάποτε και από κάπου άρχισες αλλά για την εποχή που έζησε και ζει ο άνθρωπος εμένα μου φαίνεται άπειρο σε καλή προσέγγιση. ;)

karakis xristos
07-08-05, 11:25
αλλα την βεβαια αληθεια ουτε ενας δεν την εχει μαθει
ουτε για τους θεους ουτε για τα οσα μιλαω κι αν εστω
κατα τυχη εβγαινεαπο το στομα του η τελεια αληθεια
ο ιδιος δεν θα το ξερε γιατι τα παντα ειναι ενα διχτυ πλεγμενο απο δοξασιες

anti
07-08-05, 20:43
Nαι την απολυτη
Αληθεια ποτε δεν θα την μάθουμε αλλα πολλά κομμάτια της που βρισκονται εδω στην Γη μπορουμε να τα μάθουμε.
Ομως θα πρέπει να τα αναζητησουμε, γιατι κανεις δεν θα ερθει να μας πει "εσυ φιλε που ψαχνεις την Αλήθεια, παρε ενα κομματακι για το παζλ".
Ομως νομιζω οτι αν ψαχνουμε με πολυ ζηλο την Αλήθεια ακομα και αν περασει απο μπροστα μας μπορει να την προσπεράσουμε.
Αυτο μαλλον θα συνεβαινε γιατι δεν ξερουμε τι ακριβως ψαχνουμε.
Επομενως τι κανουμε?

Νικηφόρος
07-08-05, 21:14
Αυτό καλέ μου άνθρωπε που το ξέρεις εσύ και το λες με τόση βεβαιότητα;

Ο Παρθενώνας ξέρεις αυτό συμβολίζει. Την απεραντοσύνη του πνεύματος!!!!!
Το άπειρό του.

anti
07-08-05, 21:45
Οτι να'ναι....
λοιπον καταλαβα μερικα πραγματα και θα γραψω ενα κειμενακι για να εξηγησω οσα λεω και να μην λεω μλκς και δεν καταλαβαινεται τιποτα και λέτε πως ολο αυτο εχει γινει μια φλυαρια....περιμενετε λοιπον....

Pholarchos
08-08-05, 08:46
Ο Παρθενώνας ξέρεις αυτό συμβολίζει. Την απεραντοσύνη του πνεύματος!!!!!
Το άπειρό του.
Και αυτό από που το έχεις συμπεράνει; Το είπε κανένας αρχαίος; Έτσι σου φαίνεται;
Συγνώμη δηλαδή αλλά δεν αρκεί να ρίχνουμε βαρύγδουπες φράσεις με το δογματισμό ηλικιωμένου καρδινάλιου χωρίς να τις αιτιολογούμε κάπως, έστω... έτσι θα βγάλουμε άκρη η θα αναζητήσουμε την όποια αλήθεια;

Νικηφόρος
08-08-05, 15:56
Και αυτό από που το έχεις συμπεράνει; Το είπε κανένας αρχαίος; Έτσι σου φαίνεται;
Συγνώμη δηλαδή αλλά δεν αρκεί να ρίχνουμε βαρύγδουπες φράσεις με το δογματισμό ηλικιωμένου καρδινάλιου χωρίς να τις αιτιολογούμε κάπως, έστω... έτσι θα βγάλουμε άκρη η θα αναζητήσουμε την όποια αλήθεια;

Καλά!! Μήπως θέλεις να σου πω και την αλφαβήτα? Αυτήν την ξέρεις?

anti
08-08-05, 21:08
Παιδια ηρεμιστε λιγο....
και αν ειναι δυνατον (που ειναι) ας επανελθουμε στο θέμα μας.....

Στο θέμα μας τωρα επειδη βαριεμαι και συγχωρεστε με γι'αυτο το ελλατωμα μου
λεω να μην γραψω το κειμενακι που ηθελα.
αλλα θα παραθεχω εδω ενα ποστ μου της σελίδας 13 απο το προηγουμε νο τοπι "ποια ειναι η Αλήθεια?"

"Λοιπόν η ΑΛήθεια είναι ΜΙΑ πέρα απο την οπτική γωνία του καθενός...
Γιατι ο καθενας βλέπει την Αλήθεια υποκειμενικά άρα όχι αντικειμενικα
δηλαδη πραγματικά....

Την ΑΛήθεια μπορούμε να την δούμε αν βγούμε απο αυτο που μας
φυλακίζει και ένας τρόπος όπως λέει και ο Αγαπητος Οναρ είναι η Αγάπη.
Συμφωνω απολυτα με την Αγάπη θα αλλάξεις σιγα-σιγα όπτική γωνία
και θα δεις τον κόσμο Αντικειμενικά θα δεις τις λειτουργίες του και
τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος δουλεύει...

Πιστευω ότι υπάρχουν καλοι άνθρωποι έκει έξω, όσο χαζό και αν φαινεται
έτσι πιστευω....
Αξίζει να τους βοηθίσουμε ακομα και αν δεν παρουμε τίποτα ως αντάλλαγμα
γιατι σκοπός ειναι να το κάνουμε χωρίς αντάλλαγμα...

Υπάρχει η χρυσή τομή που θα την βρεις με τον καιρό αλλά δεν είναι σταθερή
γιατι ο κόσμος αλλάζει μεταβάλλεται και ετσι αλλαζει και η τομή.
Επομένως πρεπει διαρκώς να προσέχεις τι κανεις, που ψάχνεις και γιατι
ψάχνεις που θες να καταλήξεις, τι θες να βρεις. Ομως το ταξίδι προς την Αλήθεια
είναι πολύ σημαντικό, γι'αυτο να παρατηρεις τον κοσμο με αγάπη.

Ναι σιγουρα θα σε πατήσουν όποτε βρουν την ευκαιρια αλλα αν εισαι έξυπνη
θα μπορεσεις να ξεφύγεις. Η ζωη ειναι ένα παιχνιδι ρόλων ναι παίξε τον
δικό σου ήρωα και αλλαξε το τέλος του παιχνιδιού....
Χρησιμοποιησε κόλπα βαλε για λίγο μάσκα και παίξε (ναι, να γίνει υποκρίτρια)
φυσικα μετα να την ξαναβγάλεις να μην ξεχαστεις και χάσεις το παιχνίδι...

Το συμπαν έιναι φτιαγμένο με βάση τον Λόγο, ο οποίος υπάρχει παντου
γυρω μας, μεσα μας παντου η Αλήθεια είναι ο Λόγος...

Ομως ενα ερώτημα είναι γιατι καποιος να ψάχνει να βρει την Αλήθεια?
Τι ειναι αυτό που τον ώθησε να κάνει αυτην την αναζήτηση....

Κάνω συτην την ερώτηση απλα γιατι βρίσκοντας το "γιατι" θα καταλάβεις
καλύτερα τον εαυτό σου...
Εκτός βεβαια και αν ηδη γνωρίζεις τι δεν παει καλα και αποφασισες να ψάξεις....

Αυτα εν ολιγοις αν κατι δεν καταλαβες θα περιμενω.... "

Αυτα είχα γραψει, ομως και τωρα διαβαζοντας ξανα αυτα, εχω μερικες απορίες
δλδ ψαχνοντας με αυτον τον τροπο δλδ παρατιρώντας τον κόσμο με αγαπη θα ξεκινησεις με βαση αυτο, αν ομως ξεκινησεις με μισος τι θα γινει?
Κ ποιος εχει ορισει τον Λόγο?Ο θεός?και τον θεο,ποιος?

χμ...τι λέτε λοιπον?

gwynevere
09-08-05, 00:01
Α… μην μπαίνετε στον κόπο ν’ ανοίξετε μυθολογίες και λεξικά. Αν και δεν θα έβλαπτε να το κάνετε, σας διαβεβαιώνω εκ των προτέρων ότι υπάρχουν άφθονοι τοτεμικοί συμβολισμοί με αυτά τα ζώα, συμβολισμοί που σχετίζονται τόσο με το φως και τη γνώση όσο και με το άνοιγμα της πύλης.
Γ. Μπαλάνος
Οι Δρόμοι της Γνώσης

Αυτο για επιδόρπιο.... :)

Συγνωμη που επαναφερω κατι που ειπωθηκε 2 σελιδες πριν.Αλλα πραγματικα Αντη,τη προταση του Μπαλανου που παρεθεσες ετσι για 'επιδορπιο' την καταλαβαινεις?

Anyway.Οπως ειπε και ο JAGO προηγουμενος πρεπει να αντιμετωπισεις τον εαυτο σου,να ανοιξεις ''το κουτι της πανδωρας'',και να πονεσεις.Δεν ειναι ευκολο.Τα 'σοκ' παντα ταραζουν.Και πιστεψε με οταν δεις τον εαυτο σου και το εγω σου γυμνο,θα σοκαριστεις.Αυτη θα ειναι μια πραγματικη αληθεια.
Η πυλη θα ''ανοιξει'' οταν θα εχεις βρει το κλειδι μεσα σου.

anti
09-08-05, 00:07
Νομιζω πως την εχω καταλάβει, δεν ειμαι σιγουρη εντελως.Οπως για τιποτα σε αυτον τον κόσμο δεν μπορείς να εισαι σιγουρος, ουτε καν για τον ιδιο σου τον εαυτό!!!!

Ειδα τον εαυτό μου γυμνο το εγω μου και η αληθεια ειναι πως τρόμαξα,τωρα προσπαθω να γινω καλυτερη.Ενας διαρκεις αγωνας για κατι καλυτερο....

Pholarchos
09-08-05, 09:58
ΠΕΡΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
«Ποια είναι η αλήθεια;»

Ο τίτλος δεν μπορεί να μην μου θυμίσει την περίφημη ερώτηση του Πιλάτου – πριν ‘νίψει τα χείρας του’ «Τι εστιν αλήθεια;» - «Τι είναι η αλήθεια;». Το ρώτησε δύο φορές, μια στον Ιησού (χωρίς να πάρει απάντηση) και μια σα να ρωτούσε τον εαυτό του μονολογώντας, γιατί δεν περίμενε απάντηση αλλά βγήκε αμέσως έξω.
Τώρα ο Ιησούς, δεν έδωσε απάντηση, κι αν κάποιος που επηρέασε τον κόσμο που ζούμε τόσο πολύ δεν βιάστηκε να απαντήσει… τι να πούμε εμείς…
[Προσωπικά νομίζω ότι δεν απάντησε για δύο-τρεις πιθανούς λόγους. Ή μια τέτοια ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με συντομία (οπότε τι να του έλεγε βιαστικά;). Ή απαντάται μονολεκτικά (οπότε τι θα καταλάβαινε ο Πιλάτος που βρισκόταν υπό πίσεση;).
Να μην είχε απάντηση ο Ιησούς; Απίθανο, αλλά αν έτσι ήταν μάλλον τον τιμά που δεν μίλησε.]

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι η αλήθεια δεν είναι απλή υπόθεση. Γίνεται δε ακόμα πιο μπερδεμένη όταν καταπιανόμαστε με πράγματα που στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε αλλά απλά εικάζουμε.

«Τι τελικά ξέρουμε για την αλήθεια;»
Ξέρουμε την λέξη στα Ελληνικά που έχει κάποιο νόημα – κάποιος ήδη το ανέφερε – «αλήθεια» είναι «αυτό που δεν ξεχνιέται» από το στερητικό «α-» και το «λήθη».
Απλό;
Όχι και τόσο…
Μια πιο βαθειά εξέταση αποκαλύπτει ότι η λέξη «αλήθεια» κουβαλάει έναν ωκεανό νοημάτων, πέρα από το απλά «α-ξέχαστο».

Κατ’ αρχήν ξεκινά με το «α» (με ‘ψιλή’, χωρίς να τονίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι όντως πρόκειται για το στερητικό «α» - το «ά» τονούμενο, με περισπωμένη έχει άλλο νόημα).
Κάτι λοιπόν α-ναιρείται με το «α» της α-λήειας. Τι είναι αυτό;
Το «λήθη» έχει αρκετές ερμηνείες: είναι αυτό που ξεχνιέται, αυτό που είναι κρυμμένο, αλλά και το «λάθος»: το άστοχο. Έτσι το «αληθές» μπορεί να είναι «εκείνο που δεν είναι κρυμμένο» άρα το φανερό, ή… Στη δωρική διάλεκτο το «αλήθεια» ήταν «αλάθεια» - το όχι λάθος, άρα «το σωστό», το όχι άστοχο, άρα η επιτυχία, «στο στόχο» - (αλλά και το «επιτυχία» θα πει «είναι αποτέλεσμα τέχνης (εργασίας)»).
Ακολουθώντας τις ετυμολογίες όμως, ενώ ξεκαθαρίζουν μερικά νοήματα «ανοιγόμαστε» και βέβαια, όλα αυτά είναι πολλά λόγια που αν τα ακολουθήσουμε θα μας φέρουν στο σημείο που μπορούμε να πάμε και χωρίς αυτά: «Αλήθεια» είναι αυτό που «είναι» (που υπάρχει).
Έτσι η ερώτηση «Ποια είναι η αλήθεια» μπορεί να επαναδιατυπωθεί ως «Ποιο/ποια/τι είναι ‘αυτό που υπάρχει;’»
Τι λοιπόν είναι το «ΟΝ» όπως θα έλεγαν παλιά…και ο «ΛΟΓΟΣ» ίσως να μην είναι μακριά από το «ΟΝ»…

anti
09-08-05, 20:30
"Τι λοιπόν είναι το «ΟΝ» όπως θα έλεγαν παλιά…και ο «ΛΟΓΟΣ» ίσως να μην είναι μακριά από το «ΟΝ»…"

Τι εννοεις με αυτο?

Επίσης να πω πως η προσεγγιση σου ηταν πολυ ομορφη και κατατοπιστικη...

Για τον Πλάτωνα ο κόσμος χωρίζεται σε δυο επίπεδα αυτα των αισθητων πραγματων και στον κόσμο τον ιδεων....

Χμ...αυτα που υπάρχουν που υπάρχουν?
δλδ λες "«Αλήθεια» είναι αυτό που «είναι» (που υπάρχει)."

Στον κοσμο των αισθητων πραγματων ή στον κόσμο των ιδεων?

Pholarchos
11-08-05, 10:49
"Τι λοιπόν είναι το «ΟΝ» όπως θα έλεγαν παλιά…και ο «ΛΟΓΟΣ» ίσως να μην είναι μακριά από το «ΟΝ»…"
Τι εννοεις με αυτο?
Επίσης να πω πως η προσεγγιση σου ηταν πολυ ομορφη και κατατοπιστικη...
Για τον Πλάτωνα ο κόσμος χωρίζεται σε δυο επίπεδα αυτα των αισθητων πραγματων και στον κόσμο τον ιδεων....
Χμ...αυτα που υπάρχουν που υπάρχουν?
δλδ λες "«Αλήθεια» είναι αυτό που «είναι» (που υπάρχει)."
Στον κοσμο των αισθητων πραγματων ή στον κόσμο των ιδεων?
Ευχαριστώ. Πάντως οι πιθανότητες οι μικρή μας κουβέντα να λύσει «το πρόβλημα των αιώνων» είναι κάπως μικρές – αν και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται…

Η επιχειρηματολογία του Πλάτωνα, πρέπει να πω, έχει κατά τη γνώμη μου κενά οπότε δεν μπορώ να την σχολιάσω σα να "είναι" αλλά ως υπόθεση μονάχα (κι αυτή σε μεγάλο βαθμό μη-εμπειρική, ας πούμε φιλοσοφική).
Ασφαλώς ο "κόσμος των ιδεών" "υπάρχει" (αλλιώς δεν θα τον "έβλεπε" ο Πλάτωνας) αλλά το μόνο σίγουρο μέρος όπου βρίσκεται είναι μέσα εκεί όπου οι ιδέες μπορούν να έχουν κάποια "υπόσταση": μέσα στο νου μας.
Όταν όμως αναζητούμε "την Αλήθεια" θα πρέπει να την αναζητήσουμε εκτός του νου μας - γιατί υπάρχει ένα Σύμπαν έξω από εμάς το οποίο εξαρτάται από εμάς όσο εξαρτάται το σώμα μας από ένα κύτταρό του (από καθόλου έως εντελώς δηλαδή). Αν τώρα ο Πλατωνικός κόσμος των ιδεών έχει δική του ανεξάρτητη υπόσταση "κάπου εκεί έξω" αυτό δεν το ξέρουμε.
Γι' αυτό (λέω να) αναζητούμε την αλήθεια ξεκινώντας από όσα ξέρουμε και να ερευνήσουμε από εκεί το όσα δεν ξέρουμε.
Δεν είναι αρκετά για να μας ικανοποιούν ως "απαντήσεις" αλλά αρκούν για μια αρχή.
Ένα πράγμα που ξέρουμε είναι ότι εμείς υπάρχουμε (σε αρκετό βαθμό ώστε να το κουβεντιάζουμε) και ότι υπάρχει και ο Κόσμος. Μπορεί κανείς να πει ότι κι αυτό είναι υπόθεση αλλά είναι υπόθεση εμπειρική κι έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να την αρνηθούμε.
Άρα – αυτό όμως τώρα γίνεται εικασία – το ΟΝ είναι ο Κόσμος (μαζί με μας) που λίγο πολύ δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει.
Κι αν υπάρχει ποιος τον έβαλε εκεί: Ποιος/ποιο/τι τον «έθεσε»; Ερώτημα που οδηγεί στο ζήτημα «Εκείνου που Έθεσε τα πράγματα», του Θεού δηλαδή. (Το «θεός» προέρχεται από το «θέτω»-βάζω στη θέση τους) και αν το έκανε γιατί το έκανε, για πιο λόγο; Να λοιπόν και το ζήτημα του «Λόγου» - της αιτίας των πραγμάτων.
Έτσι βλέπω ότι – γλωσσολογικά – ΟΝ – ΘΕΟΣ – ΛΟΓΟΣ συνδέονται και αυτό (όπως και το κύτταρο στο σώμα μας) μπορεί να μην σημαίνει τίποτα ή και να σημαίνει τα πάντα!
Και κάπου εδώ την πατάω αφού η έννοια του «λόγου» πατά σε δύο πράγματα «την ενθύμηση» (άρα την …Αλήθεια; Αφού είπαμε ότι «αλήθεια» είναι «αυτό που δεν ξεχνιέται» ... ) και το «την διανοητική διαδικασία (λογισμός) και την «υπόθεση» (οπότε να σου και οι ιδέες του Πλάτωνα!).
Θέλει πιο πολύ ψάξιμο λοιπόν αλλά εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι σε κάποιο επίπεδο σχετίζονται και αυτό με κάνει να υποψιάζομαι ότι κινούμαι στη σωστή κατεύθυνση.
PLEASE WAIT………….

epimytheas
11-08-05, 12:28
Μια προσωπική εκτίμηση που έχω για την αλήθεια, είναι πως, εκτός απο "αντικειμενική αξία", είναι και μια κατάσταση άκρως μπερδεμένη. Με αυτά τα λόγια θέλω να καταγγείλω την λάθος ταυτοποίηση της έννοιας "αλήθεια" μέ την έννοια "πραγματικότητα", κάτι που βάσει των πρώτων εκτιμήσεων μου είναι ένα σφάλμα που ελάχιστοι έχουν κατανοήσει. Κι αυτό γιατί η έννοια "αλήθεια" απαιτεί μια "αντικειμενική οπτική" (τα εισαγωγικά σε αυτές τις λέξεις μπαίνουν για ευνόητους λόγους), ενώ η "πραγματικότητα", μια "υποκειμενική οπτική". Γιατί όμως, πολλοί κάνουν το λάθος να τα συγχέουν;; Πολύ απλά, γιατί με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει γίνει ακόμη κάποιος διαχωρισμός μεταξύ τους .
Αλήθεια δεν είναι πραγματικότητα και τανάπαλιν.
"Πραγματικότητα" είναι αυτό που βιώνουμε καθημερινά, μια κατάσταση μεταβαλλόμενη, που εξαρτάται κάθε φορά από τις ενέργειες των γύρω μας, από τα συναισθήματα μας και τις χιλιάδες άλλες παράμετρους που εισβάλλουν στον ορίζοντα των προσωπικών μας δεδομένων, αλλάζοντας αδιάκοπα το status που μας περιβάλλει.
"Αλήθεια" είναι μια κατάσταση που στέκει ακέραιη, αρνούμενη να υποταχτεί στις συνεχόμενες μεταβολές της εκάστοτε "πραγματικότητας", μια θεϊκή πάγια εντολή αν το προτιμάτε μερικοί ή μια κοσμική σταθερά αν το προτιμάτε άλλοι.
Στα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια, η "πραγματικότητα" στην Ευρώπη υποδείκνυε πως η Γή ήταν επίπεδη και άν μπορούσε κάποιος να φτάσει μέχρι την άκρη της, θα έπεφτε μέσα σε μια κοσμική άβυσσο. Κατά τον Μεσαίωνα, όταν πιά είχαν αποδεχτεί πως η Γή ήταν στρογγυλή, η "πραγματικότητα" έλεγε πως όλο το ηλιακό σύστημα κινούνταν γύρω από τον μικρό μας πλανήτη. 2 διαφορετικές πραγματικότητες σε 2 διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τώρα, είμαστε υποχρεωμένοι να πιστέψουμε πως η Γή είναι σφαιρική και κινείται μαζί με άλλους 8 πλανήτες γύρω από τον Ήλιο.
Αυτά είναι τα δεδομένα μιας "πραγματικότητας".
Η "αλήθεια" όμως, μπορεί να στέκεται σε σημεία απείρως υψηλότερα από τις "πραγματικότητες" που αναφέραμε πρίν. Μπορούμε για μυριάδες χρόνια να συγκεντρώνουμε "πραγματικότητες" και κάθε φορά να νομίζουμε πως βρήκαμε την "αλήθεια" ή έστω ένα μικρό μέρος της και όμως, αυτή να παραμένει πάντοτε απρόσιτη. Για αυτό, έχω την εντύπωση πως είναι ουτοπική και ανέφικτη η σκέψη του να προσδιορίσουμε τι είναι "αλήθεια", εφόσον τα στοιχεία που χρειάζονται για να την αναγνωρίσουμε, μεταβάλλονται συνεχώς. Δεν ξέρω άν κάποτε ο μελλοντικός άνθρωπος καταφέρει να κάνει αυτή την υπέρβαση, όμως εμείς απλά φτιάχνουμε ο καθένας την δική του "αλήθεια" και περνάμε καλά όσο την πιστεύουμε.
Θεωρώ πως άν κάποιος είχε βρεί ήδη την "αλήθεια", δεν θα ήταν πιά άνθρωπος, αλλά κάτι άλλο. Τι; Ποιός ξέρει; Ίσως Θεός...

galadriel
11-08-05, 14:45
Xμ... αγαπητέ epimytheas θα διαφωνήσω μαζί σου...

τόσο η αλήθεια όσο και η πραγματικότητα έχουν αντικειμενική αλλά και υποκειμενική όψη...

σε κάποιο σημείο πέραν της αντίληψης μας, θα έλεγα μάλιστα πως η Αλήθεια και η Πραγματικότητα ταυτίζονται...

φυσικά, τόσο οι αισθήσεις μας όσο και το πεπερασμένο της νόησης μας δεν μας επιτρέπουν να φτάσουμε σ'αυτή την οπτική. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ερμηνεύουμε μέσα από το προσωπικό μας φίλτρο όσα ψήγματα αλήθειας φτάνουν σε μας...

για όσους βέβαια δεν αναλώνονται (προς χάριν αυτοεπιβεβαίωσης) σε κυκλικές διαδρομές, αλλά ακολουθούν σπειροειδείς κινήσεις στην αναζήτηση τους η Αλήθεια έρχεται όλο και πιο κοντά ....

και αν μη τι άλλο, η γνώση και μόνο της ανεπαρκούς αντίληψης μας είναι μία βελτίωση...

στα ανοιχτά μυαλά που δεν έμειναν στα στοιχεία των πέντε αισθήσεων λοιπόν, ανοίχτηκε ο δρόμος για να αντιληφθούν πως η Γη γυρίζει γύρω απ' τον Ηλιο και όχι το αντίθετο... αυτό ήταν μία αντικειμενική πραγματικότητα που απλώς περίμενε την απαραίτητη υπέρβαση των αισθήσεων για να αποκαλυφθεί...

μέχρι τότε, όλοι "έπλεαν" στην υποκειμενική αντίληψη της πραγματικότητας, όπως μπορούσαν να την αντιληφθούν...

Galadriel

Vril
11-08-05, 18:55
για όσους βέβαια δεν αναλώνονται (προς χάριν αυτοεπιβεβαίωσης) σε κυκλικές διαδρομές, αλλά ακολουθούν σπειροειδείς κινήσεις στην αναζήτηση τους η Αλήθεια έρχεται όλο και πιο κοντά ....

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Είναι σπατάλη χρόνου να αναλώνεται κάποιος/κάποια στα ίδια και στα ίδια.

Είναι σαν να ανακαλύπτεις κάθε φορά και μετά από μακρόπονη προσπάθεια τον ... τροχό.

Τα λόγια σου με βρίσκουν σύμφωνο, Gal, και το παράδειγμα με την περιφορά του Ήλιου και την αντίληψη περί αυτού, το βρίσκω πολύ παραστατικό.

anti
11-08-05, 19:31
Εμενα παλι θα με βρειτε σύμφωνη με τον Αγαπητο Επιμυθεα.
Ο διαχωρισμός που έκανε ήταν πολυ καλός και εξυπνος.

ΕΠομένως αυτο που πρέπει να κάνουμε κάθε φορα, στην κάθε ζωή μα ειναι
να βρισκουμε ενα κομμάτι αλήθειας....

Επίσης να πω πως οσες φορες και αν κάνεις εναν κυκλο ο κύκλος μπορεί να είναι ιδιος εσυ ομως όχι, γι'αυτο και μαλλον δεν υπάρχει μάταιος κύκλος....

epimytheas
11-08-05, 22:06
σε κάποιο σημείο πέραν της αντίληψης μας, θα έλεγα μάλιστα πως η Αλήθεια και η Πραγματικότητα ταυτίζονται...
Σε αυτό θα συμφωνήσω αγαπητή μου galadriel, άλλωστε αυτό είπα έμμεσα κι εγώ εδώ
Μπορούμε για μυριάδες χρόνια να συγκεντρώνουμε "πραγματικότητες" και κάθε φορά να νομίζουμε πως βρήκαμε την "αλήθεια" ή έστω ένα μικρό μέρος της και όμως, αυτή να παραμένει πάντοτε απρόσιτη.
Στα υπόλοιπα όμως θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όταν μιλάμε για αλήθεια, εγώ έχω στο νού μου αυτό που είπα πρίν, μια κοσμική σταθερή αξία. Για αυτό και προσπάθησα να καταδείξω την διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και αλήθειας, για να δείτε σε ποιά σημεία αλλάζουν. Οι πραγματικότητες είναι πολλές και αν θες να προχωρήσω ακόμη παραπέρα, είναι μεταβαλλόμενες γιατί εμείς το θέλουμε να είναι.
Όμως, η αλήθεια στέκει εκεί, υψηλότερη από τις κατά καιρούς πραγματικότητες, απρόσιτη, υπερσυμπαντική, πέρα από την δική μας αντίληψη. Δεν υπόκειται σε νόμους που γνωρίζουμε ή κατανοούμε και δεν χωρίζεται σε μικρότερα κομμάτια. Είναι μία και αδιαίρετη και δεν αλλάζει ανάλογα με το τι χρεί κάθε φορά. Αυτό το κάνουν μόνο τα υποκατάστατα της, οι πραγματικότητες. Όλα αλλάζουν από καιρό εις καιρό γιατί η πρόοδος και η δημιουργία είναι μέρος της "Αλήθειας" και υποχρεώνονται να καμπυλώνονται για να μπορέσει αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτη το αιώνιο έργο της δημιουργίας και της καταστροφής. Εμείς ίσως κάποιες φορές μπορούμε να διακρίνουμε ένα ελάχιστο μερός της, ασήμαντο συνήθως.
Όλα αλλάζουν αγαπητή μου galadriel, όλα εκτός από την αλήθεια. Και το ειρωνικό ξέρεις ποιό είναι τελικά; Είναι μεν μακριά από την δική μας αντίληψη, όμως το μέρος που κρύβεται, αν και σκοτεινό και ανεξερεύνητο, βρίσκεται στα "μικρά γκρίζα κύτταρα" μας που έλεγε και ο σοφός Βέλγος ντετέκτιβ με το ελληνικό όνομα και το περιποιημένο μουστάκι...

galadriel
12-08-05, 13:46
Xμ... αγαπημένε μου αδερφέ ομολογώ ότι κάπου μπερδεύτηκα...

δεν βλέπω που διαφωνούμε ως προς την δεύτερη παράθεση σου, εφόσον πράγματι συμφωνείς ως προς αυτό που είπα ότι Αλήθεια και Πραγματικότητα σε ένα σημείο που δεν φτάνει η αντίληψη μας ταυτίζονται...

από εκεί και κάτω προφανώς μόνοι μας δημιουργούμε μία τεράστια ποικιλία πραγματικοτήτων όπως επίσης και "πιστεύουμε" σε διαφορετικές αλήθειες...

περιμένω να με ξεμπερδέψεις :)

Galadriel

zepellin
13-08-05, 05:46
Ο φίλος epimytheas έδωσε την καλύτερη προσέγγιση στο θέμα.
Η αλήθεια όπως την νομίζουμε εμείς είναι μιά επιμέρους δική μας πραγματικότητα, δικό μας δημιούργημα σχεδόν πάντα εσφαλμένο που δέν έχει σχέση με την μία την μεγάλη αλήθεια.
Μόνο την προσεγγίζει άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε καθόλου.

anti
23-08-05, 17:25
δικό μας δημιούργημα σχεδόν πάντα εσφαλμένο που δέν έχει σχέση με την μία την μεγάλη αλήθεια.

ερωτηση....αυτην την μεγάλη Αλήθεια πως μπορουμε να την βρούμε;
Εφοσον κάνουμε μόνο προσεγγίσεις και νομιζω πως αυτες οι προσεγγίσεις γίνονται συμφωνα με το πως μας βολεύει εμας....ή οχι;

Mournblade
24-08-05, 08:46
Ο σκοπός είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Αν ξέραμε την Αλήθεια, δε θα είχε καν νόημα να ζούμε. Γι' αυτό φτιαχτήκαμε με αυτόν τον τρόπο πιστεύω. Ο Καβάφης έχει απόλυτο δίκιο στην Ιθάκη του.

keith-x
24-08-05, 21:32
Η αληθεια ειναι αυτη που καλυπτετε κατω απο απειρα ψεμματα!!
Για να την μαθουμε πρεπει να κατανοησουμε τα ψεμματα και να τα αντικρουσουμε!!! ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ!!

maverick_l
26-08-05, 00:43
μπορεί να' χει ήδη γραφτεί απο κάποιον άλλο...δεν έχω το κουράγιο να ξεφυλλίσω τις σελίδες με τις απαντήσεις μια προς μια...
α + λήθη...στερητικό "α" και λήθη...το να μην ξεχνάς ...αυτό σημαίνει αλήθεια...η γνώση ενυπάρχει εντός μας, καλυμμένη απο τα πέπλα που στοίβαξαν κάθε λογής δόγματα, στερεότυπα, κοινωνικές συμβάσεις και προκατασκευασμένες απαντήσεις, πριν απο μας για μας.

Pholarchos
26-08-05, 07:17
...καλυμμένη απο τα πέπλα που στοίβαξαν κάθε λογής δόγματα, στερεότυπα, κοινωνικές συμβάσεις ....
Από την άλλη "Ψέμα" σημαίνει "λεκές", βρωμιά που σ' εμποδίζει να δεις καθαρά.

maverick_l
26-08-05, 09:48
είμαστε παιδιά της κοσμικής "έκρηξης" που μορφοποίησε το Σύμπαν...το υλικό μας ίδιο μ' αυτό των άστρων, των πλανητών, των νεφελωμάτων...όλα και όλοι μας εκδηλώσεις της ίδιας Αρχής.
Αν η πρωταρχική ουσία εμπεριέχει την Αλήθεια, αναγκαστικά είμαστε φορείς της...
με ποιον τρόπο θα την προσεγγίσουμε?
ίσως η ίδια η νοηματοδότησή της να την απομακρύνει, γιατί απλά στέκει έξω απο τα όρια του συντακτικού μας, μακριά απο τη διασπαστική οπτική των αισθήσεων, που - δρώντας ανεξάρτητα η μία απο την άλλη στην υπηρεσία πια της μηχανιστικής αντίληψης του κόσμου - αλλοιώνουν τις προσλαμβάνουσές μας, τις κατακερματίζουν.
Όποιος καταφέρει να ακούσει τον ήλιο και να μυρίσει τα σύννεφα, θαρρώ ότι βρίσκεται στο μονοπάτι της.

Archangelic
28-08-05, 03:14
Αλήθεια πια αλήθεια ψάχνεις μέσα σε άπειρα αρχαία , νέα και νυν φιλοσοφικά κείμενα που δεν την ξέρεις ήδη ? που δεν την έχεις νιώσει ?

Ποιους άλλους πολεμάς εάν όχι τον ίδιο σου τον εαυτό ?

Τι αναζήτηση είναι αυτή που κάνεις όταν δεν είσαι έτοιμη να δεχτείς τα ευρήματα σου ? και το λέω αυτό μόνο και μόνο γιατί είπες πως ξέρεις πια είναι η αλήθεια και θα συνεχίσεις να πολεμάς αυτούς που σε πολεμάνε …

Γιατί να θέλει κάποιος να σε πολεμήσει ? και αφού διακατέχεις την αλήθεια γιατί δεν την διαλαλείς σαν κράχτης παρά μόνο σιωπής και αναλώνεσαι ως επί τον πλείστων αναλώνεις και άλλους γύρω σου ?

Η αλήθεια είναι μια , δεν υπάρχει αθανασία (όχι ακόμα τουλάχιστον) .
Γεννιέσαι και πεθαίνεις απορώντας τι έκανες λάθος και τι θα μπορούσες να αλλάξεις.

Τίποτα . Τίποτα απολύτως .

Ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο γνωρίζοντας τα πάντα και τα ξεχνάμε στην πορεία γιατί συσσωρεύουμε πληροφορίες που μας χρησιμεύουνε για την επιβίωσή μας σε τούτο τον κόσμο (και όχι πάντα) .

Παρά ταύτα μέσα μας έχουμε ακόμα την θύμηση των γνώσεων , το οποίο σαν καμπανάκι κρούει πάντα για να μας προειδοποιήσει , ασχέτως εάν εμείς διαλέγουμε να το αγνοήσουμε .

Όταν θα βρεις την αλήθεια (σου , μου , μας , τους) θα νιώσεις ότι απλώνεσαι στο σύμπαν . Η πλάκα είναι πως αυτή την δυνατότητα την έχεις με το που γεννιέσαι

Πια αλήθεια ψάχνεις που δεν την ξέρεις ήδη.
Πριν βιαστείς να απαντήσεις , κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και αφουγκράσου τον πρώτα και θα δεις πως έχω δίκιο …

anti
29-08-05, 22:53
Εχει δικιο, οι ανθρωποι ερχονται εδω και το μονο σιγουρο ειναι πως φευγουν...
Χμ...γιατι ηρθαν αραγε;Ισως για να επιστρεψουν παλι πισω απο εκει που ηρθαν αλλα τωρα με περισσοτερες γνώσεις...
Ο καθε ανθρωπος ισως να πρεπει να κάνει ενα συγκεκριμενο ταξίδι για να πάρει ενα συγκεκριμενο μάθημα, και μολις το παρει να ενωθει με το συμπαν.
Ισως πάλι αν δεν το πάρει αυτο το μάθημα να ξαναεπιστρέψει στην ζωή για να την ξαναζησει και να πάρει το μάθημα.....

Κατι που μου έρχεται τωρα στο μυαλό, ο χριστιανισμός δεν πιστευει στην μετανσάρκωση, γιατι ίσως νομίζει πως αν κάποιος ακολουθεί πιστά (δογματισμός) αυτα που πρεσβεύσει θα πάρει το μάθημα και θα ενωθεί πιο γρήγορα( ; ) με το σύμπαν με το όλον με το 1....

Δεν γνωριζω την Αλήθεια απλά προσπαθω να βρω καποια πιθανη αλήθεια...
Κάπου κάνω λάθος, ειμαι άνθρωπος. Εδω ειναι που σας χρειαζομαι να δω που κάνω λάθος, αυτο το λεω γιατι ολη μας μαζι εχουμε μεσα μας την αλήθεια και ετσι μπορουμε να την βρούμε....

xontro_mpizeli
30-08-05, 15:56
Μήπως είναι δύσκολο να βρούμε την Αλήθεια; Ή ακατόρθωτο;
Μήπως ψάχνουμε σε λάθος κατεύθυνση;
Αναρωτιέμαι αν γνωρίζει κανείς απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά..
Ψάχνομαι.... και χάνομαι.... Ακολουθώ .... και μπερδεύω τους δρόμους...
Ελύσεται σαν το φίδι η Αλήθεια...
Δεν θα μπορέσω να την πιάσω ποτέ μου... Αλλά θα συνεχίζω μέχρι να την βρώ, μέχρι να την κολήσω στον τοίχο, μέχρι να της κλείσω το δρόμο και να μην έχει πουθενά να πάει... και άμα δεν τα καταφέρω δεν θα απογοητευτώ...
Θα προσπαθώ μέχρι να με σταματήσουν...
Ελπίζω να τα καταφέρω...

agaliarep
02-09-05, 11:27
Και γιατί να βρεις την αλήθεια εσύ και εγώ; Πραγματικά νομίζεις ότι μπορείς να την βρεις; Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανένας μας να βρει την αλήθεια…Αμφιβάλω αν την γνωρίζει κάποιος αλλά και αν μπορούμε να καταλάβουμε την αλήθεια.
Υπάρχουν άνθρωποι που αφιέρωσαν την ζωή τους στην αναζήτηση της αλήθειας και δεν βρήκαν ποτέ τίποτα. Άνθρωποι που έκαναν έρευνα, είχαν πρόσβαση σε πράγματα που σίγουρα εμείς δεν έχουμε και παρόλα αυτά δεν βρήκαν τίποτα, παρά ίσως κάτι που από μακριά, μοιάζει με αλήθεια ή ίσως ένα μικρό κομμάτι αυτής. Αλλά ακόμα και να βρήκαν κάτι πιστεύεις ότι το κατάλαβαν. Αν γνωρίζει κάποιος την αλήθεια πιστεύεις ότι θα στην προσφέρει; Και αν στην προσφέρει πιστεύεις ότι θα τον πιστέψεις; Ότι θα την καταλάβεις; Όχι ότι είσαι χαζός αλλά μερικές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα πιο απλά πράγματα πόσο μάλλον την αλήθεια. Πως μπορείς να βρεις την αλήθεια; Διαβάζοντας πράγματα που έχουν γράψει άλλοι που πολλές φορές, χωρίς να έχουν κάνει ουσιαστικά έρευνα αλλά κολλάζ άλλων συγγραφέων; Με συμπεράσματα που πηγάζουν πολλές φορές από την επιθυμία τους και την ανάγκη τους να φτάσουν την αλήθεια; Που οι περισσότεροι έχουν κοινές πηγές από το παρελθόν και ο καθένας δίνει την δική του ερμηνεία; Η αλήθεια μπορεί να είναι τόσο πολύπλοκη αλλά και τόσο απλή που απλά ίσως να μην κοιτάζουμε στο σωστό μέρος.
Πιστεύεις ότι η αλήθεια είναι για όλους; Θα την αντέχαμε την αλήθεια; Είμαστε άξιοι για αυτήν; Νομίζεις ότι και έρευνα να κάνεις θα μπορέσεις στην διάρκεια της ζωής σου να την βρεις; Έχεις την γνώση, την κατάρτιση, την γνώση, για να την δεις, να την αναγνωρίσεις, να την καταλάβεις; Έχεις τον χρόνο στην ζωή σου για να ψάξεις; Είσαι πρόθυμος να απαρνηθείς, να κάνεις θυσίες για να την μάθεις; Έχεις τα λεφτά για να κάνεις έρευνα, να πάρεις βιβλία να λαδώσεις, να πληρώσεις και να επιβιώσεις χωρίς να αγχώνεσαι για την καθημερινή επιβίωση σου; Αν τα έχεις όλα αυτά και ένα άστρο που σε προστατεύει και πολύ πολύ τύχη μπορεί να πλησιάσεις σε κάτι που μπορεί να μοιάζει ή να δεις από μακριά την αλήθεια ή σ αυτό που αποκαλούμε αλήθεια.
Και αν την πλησιάσεις και την αντέξεις και είσαι πρόθυμος να την μοιραστείς ψάξε να με βρεις μήπως μάθω κι εγώ.

Pholarchos
02-09-05, 14:55
Και γιατί να βρεις την αλήθεια εσύ και εγώ; Πραγματικά νομίζεις ότι μπορείς να την βρεις; Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανένας μας να βρει την αλήθεια…Αμφιβάλω αν την γνωρίζει κάποιος αλλά και αν μπορούμε να καταλάβουμε την αλήθεια.
...
Και αν την πλησιάσεις και την αντέξεις και είσαι πρόθυμος να την μοιραστείς ψάξε να με βρεις μήπως μάθω κι εγώ.
Το πρόβλημα είναι ότι αν την αλήθεια σου την σερβίρουν άλλοι (αν δεν βρεις δηλαδή μια άκρη μόνος/η σου) δύο τινά μπορούν να συμβούν:
1. Να την δεχτείς χωρίς να την καταλαβαίνεις (κι αν είναι Η Αλήθεια, πάει καλά, αν δεν είναι; ) ...;)
2. Να μην την δεχτείς επειδή δεν την καταλαβαίνεις (κι αν τελικά είναι; Έχασες! )...;)

anti
02-09-05, 16:52
Tην πραγματική γνώση για την Αλήθεια ποτε δεν θα στην πουν, γιατι απλά δεν υπάρχουν λόγια.
Την γνώση θα την βιώσεις, γιατι και να στην πουν θα σου πουν πολυ λίγα πραγματα!
Π.χ. πως μπορεις να περιγράψεις σε κάποιον τον έρωτα και να τον καταλάβει αν δεν τον έχει βιώσει πρωτα ο ιδιος του...
Απλά δεν γίνεται, γιατι οσα και αν του εξηγησεις θα ειναι λίγα και δεν θα τα νιώθει.
Επομένως την Αλήθεια θα την βρουμε αναζητώντας, βιώνοντας και παρατηρώντας...

Μπορει να ψάχνουμε σε λάθος μέρος αλλα που το ξέρουμε αυτο;
Δεν το ξέρουμε...
Απλά ψάχνουμε και αν δεν καταφερουμε να βρούμε τιποτα δεν πειραζει γιατι θα εχουμε μαζεψει εμπειριες και γνώσεις....
και μετα συνεχίζουμε και σε αλλα μερη...

άβαξ
05-09-05, 02:50
Σίγουρα η Αλήθεια μοιάζει πολύπλοκη, πολυδιάστατη, έχει τόσες πτυχές και βαθμίδες που μόνο μια επίμονη πίστη η' εμμονή κάθε ατόμου ξεχωριστά μπορεί να βάλει ένα τέλος στο αχανές και ατέρμονο χαρακτήρα της. Ψάχνοντας για μια γενική και αόριστη Αλήθεια, είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο "χόμπι" το οποίο η ανυπαρξία συγκεκριμένων και τέλεια διατυπωμένων ερωτημάτων, συνήθως οδηγεί σε εξαιρετικά δύστροπες και κακοτράχαλες νοητικές διαδρομές. Πόσες και πόσες μικρές ανώδυνες προσωπικές αλήθειες δεν έχουν γεννήσει τα πάθη και οι εθελοτυφλία κάποιων ανθρώπων και πόσο ακαταμάχητη είναι η ιδιότητα αυτού που ονομάζουμε Αληθινό να υπονομεύει και να δηλητηριάζει με αμφιβολίες κάθε σταθερή η’ ακλόνητη πεποίθηση μας! Ίσως το μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό το οποίο δεν είναι δυνατό να υπερκεράσει η Αλήθεια και οι ατέρμονες μεταμορφώσεις της, είναι η ενδελεχής ,αδιάλειπτη αγωνία του ανθρώπινου γένους να γνωρίσει το περιβάλλον και τον εαυτό του.

Προσωπικά η αναζήτηση της δικής μου Αλήθειας και ο τρόπος που την αντιλαμβάνομαι μέσα από τα βιώματα μου, έχει αδρανοποιηθεί διότι νιώθω ότι δεν έχω τους κατάλληλους μεσολαβητές. Πιστεύω ότι για να πλησιάσεις περισσότερο την αλήθεια (η’ καλύτερα για να ευεργετηθείς ψυχολιπτικά από Αυτήν μιας και η Αλήθεια είναι μια ιδεατή κατάσταση όπου το Είναι αναπαράγει τον εαυτό του και μόνο αυτό) πρέπει να θέσεις το κατάλληλο ερώτημα το οποίο θα στηρίζει με ακρίβεια την διατύπωση του όποιου προβληματισμού. Το κατάλληλο ,ουσιαστικό ερώτημα είναι ίσως πιο σημαντικό από μια ασαφή η΄ παραπλανητική απάντηση.

Στη φιλοσοφία συχνά χρησιμοποιούνται παραδείγματα από την καθημερινή ζωή όταν χρειάζεται συμβολικά να αναπαρασταθούν έννοιες δυσνόητες η’ πολύπλοκες. Για να ενισχύσω λοιπόν το επιχείρημα μου, έβαλα σε νοητική δοκιμασία των εαυτό μου, μέσα από πιο ερώτημα θα μπορούσα να εξάγω την Αλήθεια σαν 3ος παρατηρητής ,μέσα από μια εικόνα ενός αγώνα σκακιού, μεταξύ 2 ατόμων. Τα ερωτήματα αμέσως κατακλύζουν το νου και δημιουργείται μια δίνη από σύνθετες αλλά και διακεκομμένες παραστάσεις. Εάν η Αλήθεια θεωρήσουμε ότι είναι ισχυρότερη από κάθε κατασκευασμένο η εθελούσιο ψεύδος, τότε ποιος ελέγχεται και ποιος καθοδηγείται από την δυναμική της ?Τι είναι αληθινό σε μια παρτίδα σκάκι?

Το σκάκι όπως γνωρίζουμε αποτελείται από πιόνια, τα οποία εκπροσωπούν κάποιες μορφές. Οι μορφές αυτές έχουν μια δυναμική η οποία όμως υποβαθμίζεται από το γεγονός ότι κάθε πιόνι έχει ορισμένες κινήσεις της οποίες επιτρέπεται να κάνει και «φυσικά» πάνω σε ένα αυστηρά διαμορφωμένο πλαίσιο ,το οποίο διαμορφώνεται από τα μαύρα και τα άσπρα τετράγωνα .Φαινομενικά ο χώρος πάνω στον οποίο εξελίσσεται το παιχνίδι, μοιάζει να υποκινεί την όλη διαδικασία όμως χωρίς την επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, τα πιόνια και όλος ο χώρος που τα πλαισιώνουν χάνουν το νόημα τους. Όμως ακόμα και τα δυο άτομα που αντιπαραθέτονται μέσα από ένα ιδεατό προσομιωτή μάχης δεν έχουν πλήρη δυναμική καθώς δεν επιτρέπεται να ξεφύγουν από κάποιους συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους από κοινού δέχονται την κυριαρχία τους. Παρά ταύτα οι νόμοι εξακολουθούν να υποκινούνται και να λειτουργούν σε ιδεατή μορφή μέσα στο μυαλό των 2 αντιπάλων οι οποίοι στο σκάκι μετουσιώνεται η οντότητα τους μέσα από τα ταπεινά πιόνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες το τι φαίνεται αληθινό έχει μεγαλύτερη επιρροή από τι είναι πραγματικά αληθινό. Βεβαίως θα ήταν παράλογο να πει κάποιος ότι τα 2 αυτά άτομα στην πραγματικότητα δεν παίζουν με τίποτα άλλο παρά μόνο με το μυαλό τους. Κι όμως, τα πιόνια είναι εκεί, υπάρχουν, οι νόμοι που τους ορίζουν επίσης ,το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα τα παραπάνω καθορίζει επακριβώς τα όρια των πιονιών και του νου μας και βέβαια μέσα σε τόσες αλήθειες και φανταστικά επιτεύγματα ,μια απάντηση όπως:«το σκάκι είναι ένα παιχνίδι» φαντάζει εντελώς ανούσιο μπροστά στην διατύπωση ενός σπουδαίου και ουσιαστικού ερωτήματος.

aetina
20-09-05, 20:25
αλήθεια είναι ο θεός. ο οποίος υπάρχει παντού ακόμα και μέσα σε κάθε άνθρωπο. ο θεός έφτιαξε τον άνθρωπο κατοικώνα και ομοίωση του, άρα ο άνθρωπος είναι ανεκδήλωτος θεός και καλείται να γίνει ενεργητικός από παθητικός. :)

zepellin
21-09-05, 11:01
αλήθεια είναι ο θεός. ο οποίος υπάρχει παντού ακόμα και μέσα σε κάθε άνθρωπο. ο θεός έφτιαξε τον άνθρωπο κατοικώνα και ομοίωση του, άρα ο άνθρωπος είναι ανεκδήλωτος θεός και καλείται να γίνει ενεργητικός από παθητικός.
Σωστά, και ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ενεργητικός Θεός μόνο εφόσον γνωρίσει την πραγματική αλήθεια. Αλλά την αλήθεια δέν την έχει γνωρίσει κανένας άνθρωπος, ακόμα και ο σοφότατος Σωκράτης αναγνώρισε την μηδαμινότητα των γνώσεων του. Όλα όσα γνωρίζουμε για αλήθεια δέν είναι τίποτε άλλο απο σταγόνες ή ψήγματα της πραγματικής αλήθειας.

Δρ Δημήτριος Γλύκας
24-10-05, 22:47
Η πραγματικότητα είναι πάντοτε η ίδια, γιατί όμως ο άνθρωπος βλέπει διαφορετικές?

Την πραγματικότητα την αντιλαμβανόμαστε μέσω του νευρικού μας συστήματος, μέσω των αισθήσεων, όταν το νευρικό σύστημα επιβαρυνθεί με τις εντάσεις τότε λαμβάνει την πραγματικότητα παραμορφωμένη.
Όπως μία παρεμβολή στον πομπό παραμορφώνει το σήμα που λαμβάνει ο δέκτης.

Ανάλογα και ο Νους λαμβάνει, κίτρινη, η πράσινη, η κόκκινη την πραγματικότητα ανάλογα το χρώμα γυαλιών που φοράει ο καθένας. Όταν ένα άτομο πει στην διαδικασία του εξαγνισμού του νευρικού του συστήματος, στο τέλος αυτής της διαδικασίας ανυξώνεται στο μέγιστο δυναμικό του, στην θεϊκή του φύση που είναι η πραγματικότητα του εαυτού του" καθ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν".

Ένα χρωματισμένο ποτήρι νερό αντανακλά τον ήλιο χρωματισμένα, όταν το νερό αρχίζει σιγά-σιγά να καθαρίζει από το χρώμα, και γίνει τελείως διάφανο, αντανακλά τόσο τέλεια τον Ήλιο που τότε το ποτήρι μπορεί να πει είμαι Ο Ήλιος.

Η διαδικασία του εξαγνισμού του νευρικού συστήματος επέρχεται με την βοήθεια μιας νοητικής τεχνικής του Υπερβατικού Διαλογισμού (http://www.globalcountry.gr) που επιτρέπει στον Νου να υπερβεί το χονδροειδές επίπεδο των σκέψεων και να έχει την εμπειρία της σιγής.
Η εμπειρία της σιγής του Νου επειδή ο Νους και το σώμα είναι συνδεδεμένα, το σώμα δέχεται μια βαθιά ξεκούραση, με αποτέλεσμα να αποβάλει φυσικά όλες τις εντάσεις.

Όταν μάθετε τον Υπερβατικό Διαλογισμό, μπορείτε να εκπλαγείτε με το ευρύ φάσμα των πρακτικών ωφελειών που θα αρχίζετε να έχετε. Να παρατηρήσετε ότι τα προβλήματα λύνονται γρηγορότερα ή ότι η μνήμη σας γίνεται πιο ισχυρή. Να αισθανθείτε πιο φρέσκοι το πρωί ή να έχετε περισσότερη ενέργεια στο τέλος της ημέρας.

Θα μπορούσατε να αισθανθείτε περισσότερη αυτοπεποίθηση ή να έχετε νέα αντιμετώπιση των σχέσεων με τους φίλους σας και την οικογένεια σας. Ίσως θα δείτε ότι στην εργασία σας τα πηγαίνετε καλύτερα με τους συναδέλφους σας ή ότι κερδίζετε περισσότερη ικανοποίηση από την εργασία σας. Οι άνθρωποι μπορούν ακόμη και να σχολιάσουν, "φαίνεστε λιγότερο αγχωμένοι," ή λένε, "αισθάνομαι πιο ήρεμος όταν είστε και εσείς εδώ.”

"Όπως ένα βουνό από το χιόνι δεν είναι τίποτα άλλο από νερό έτσι η πραγματική φύση της ζωής του ανθρώπου και όλο το σύμπαν, δεν είναι τίποτα άλλο από μακαριότητα και ευτυχία"

Δρ. Δημήτριος Γλύκας
Πτυχιούχος Δάσκαλος του Υπερβατικού Διαλογισμού

Dunadan
29-06-08, 19:13
Ολοι μας λιγο η πολυ , ψαχνουμε την αληθεια η την αληθινοτητα καθημερινα πισω απο τα μικροτερα και πιο ( φαινομενικα ) ασημαντα γεγονοτα.Μεσα απο περισυλλογη και αφηρημενες ανοργανωτες και μερικες φορες ασυνδετες ( φαινομενικα και παλι ) σκεψεις καποτε θα μπορεσουμε να απαντησουμε στο ποιος το ποτε το που αλλα το γιατι παντα μενει αναπαντητο για πολλους και διαφορους λογους , ισως γιατι ειναι περα απο την ανθρωπινη αντιληψη η επειδη μπορει να ειναι το αυτονοητο και μηχανικα να παραλειπεται.Στην αναζητηση της Μεγαλης Αληθειας ομως ολα τα προηγουμενα ερωτηματα εχουν κατα καποιο τροπο την ιδια δυναμικη επειδη ισως να ειναι ομοουσια αλληλενδετα και ασυλληπτα.Αναζητουμε την αληθεια σε αρχαιους παπυρους οι οποιοι φυλασονται σε λαρνακες οι οποιες ειναι κρυμενες στα βαθυτερα σπηλαια εκει οπου προστατευονται απο μαγνητικα πεδια τα οποια επικοινωνουν με το αγεννητο κεντρο χωρις αρχη και τελος μεσω συμπαντικων ροων ενεργειας, πιθανο.Τι κι αν η Μεγαλη Αληθεια τελικα ειναι ο ανθρωπος? η ζωη ?Ακομη και να ανακαλυψουμε την ιστορια απο την αρχη των ημερων αυτη αποτελει απτη αληθεια ,ενα κομματι της μεγαλης αληθειας.Ολοι ειναι διαφορετικοι και κρυβουν μεσα τους τη δικη τους αληθεια.Κι αν η αληθεια ειναι ολες η αληθειες αυτες ενωμενες σε ενα τεραστιων διαστασεων ψηφιδωτο που ονομαζεται γη ?Κι αν η αληθεια ειναι αυτη η ιδια ενεργεια η αρμονια που επιτρεπει την ζωη επειδη υποτιθεται οτι δεν κανει λαθη? (α-λαθεια). Κι αν δεν υπαρχει αληθεια και ειναι ιδεα ανθρωπων κι αυτη προς αποφυγη προηγουμενων λαθων μεσω της ενθυμησης η μνημης ? [ α-ληθεια ( λιγο αστοχο παραδειγμα βεβαια)], η μηπως ειναι κατι το οποιο δεν εκφραζεται με ακριβεια απο τις λεξεις και εχει διαφορετικες ονομασιες και ερμηνειες ? Τι κι αν ειναι η ανθρωπινη διανοηση?

Εσεις τι πιστευετε? Καταλαβαινω οτι δεν υπαρχει συνοχη στον τροπο που γραφω αλλα προσπαθω να το κανω οσο πιο συντομο γινεται γιατι ολοι οι συλλογισμοι που αφορουν το θεμα αυτο απαιτουν πολλες σελιδες βιβλιων, γι αυτο ζητω την κατανοηση σας. :)

Απέριττος
29-06-08, 19:18
Κατανοώ τους προβληματισμούς σου αγαπητέ φίλε και θα σου πω που έχω καταλήξει εγω σε αυτήν την φάση της ζωής μου... δεν ξέρω αργότερα. Για μένα στην φάση που είμαι η απόλυτη αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Αφού το μυαλό μας, οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας είναι ικανά να δημιουργούν πραγματικότητα τότε ότι πιστεύουμε είναι αληθινό και υπάρχει και όποια αλήθεια ακολουθούμε τότε θα φτάσουμε εκεί που πιστεύουμε. Στην αρχή υπήρχε μόνο ο Λόγος και το χάος ένας ωκεανός δυνητικοτήτων και τότε ο Λόγος δημιούργησε την πρώτη πραγματικότητα...
Ας μην το προχωρήσω γιατί πάμε πολύ βαθειά...
Να είσαι καλά...

Tranceaddict23
29-06-08, 21:43
Θα συμφωνησω απολυτα με τον φιλο Απεριττο. Δεν υπαρχει απολυτη αληθεια και τιποτα να βρουμε. Ολοι δομουν την δικη τους πραγματικοτητα και ειναι πολυ δυσκολο να την αλλαξεις. Πολλοι απο μας τρωμε τα χρονια μας στην ερευνα χωρις να ζουμε τις μικρες καθημερινες στιγμες της ζωης αγχωμενοι για καταστασεις του μελλοντος. Μερικες φορες διερωτουμαι γιατι να με απασχολει το θεμα της μεταθανατου ζωης και να μην ζω το τωρα? Αφου θα πεθανω που θα πεθανω καποτε γιατι να βασανιζω τον εγκεφαλο μου με τετοια ερωτηματα και να μην ζω τη στιγμη? Πρεπει να υπαρχει καποιος λογος που τετοια ερωτηματα παραμενουν αγνωστα και θα παραμενουν παντα..Ισως να μην υπαρχει νοημα και ουσια να απαντησεις τετοια ερωτηματα. Διοτι η αληθεια να λεγεται οση ερευνα και αν γινεται σε μερικα απο αυτα τα θεματα, ποτε δεν θα μαθουμε την αληθεια,παντα θα υπαρχει ενα μικρο ποσοστο σκεπτικισμου και αμφιβολιας μεσα μας.

PUCK
29-06-08, 21:51
Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει μία Αλήθεια. Για την ακρίβεια, δεν μπορεί να υπάρξει μία Αλήθεια σε ό,τι αφορά τον Άνθρωπο. Ο άνθρωπος αναζητά την Αλήθεια, αλλά και ζει την πραγματικότητα γύρω του, με την βοήθεια ενός μη-ανεπτυγμένου στην ολότητά του Νου και πέντε αισθήσεων οι οποίες, ως γνωστόν, δεν είναι αρκετές για να του αποκαλύψουν τα πάντα (π.χ. υπόηχοι, υπέρυθρο φάσμα, κλπ).

Η Αλήθεια κατασκευάζεται καθημερινά από τον καθένα μας. Και ο καθένας έχει τη δική του οπτική γωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, πως η Αλήθεια ισούται με το Ψέμα, αφού το κάθε τι είναι υποκειμενικό. Αυτό το οξύμωρο, ίσως να είναι και η μόνη αλήθεια που ισχύει. Άρα, όλα μπορούν να συνυπάρξουν και, απλώς, σε κάποια σημεία να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο. Ή θα μπορούσαμε να πούμε πως η Αλήθεια δεν είναι παγιωμένη και αμετάβλητη, αλλά ρευστή (τα πάντα ρει).

Πολλές φορές σκέφτομαι πως πρέπει να διαβάσω πολύ, για να έχω μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία άποψη για την Αλήθεια. Όμως, τελικά, χωρίς την Εμπειρία (το να την βιώσεις), δεν πετυχαίνεις κάτι πέραν της στείρας εγκυκλοπαιδικής γνώσης. Και ίσως τελικά το μυστικό να είναι εκεί. Στο ότι δεν μπορεί να ειπωθεί.

Επίσης, η θεωρία των παράλληλων συμπάντων, μας λέει πως τα πάντα μπορούν να γίνουν (ή έχουν ήδη γίνει).
Άρα, κάθε Αλήθεια ισχύει ( π.χ. κάπου δεν υπάρχει, σίγουρα, Θεός. Λες; :confused: ).

Τέλος, πιστεύω πως είναι ένα είδος ομορφιάς το ότι δεν υπάρχει μία Αλήθεια. Τότε, θα υπήρχε ένας δρόμος, μία φιλοσοφία, ένας τρόπος ζωής και όλα θα ήταν βαρετά και ομοιόμορφα.

Φαντάσου να μη σου άρεσε κιόλας …

anti
30-06-08, 07:54
ΤΟ χοντρό μπιζέλι ξέθαψε αυτό το τόπικ και αφού κάθισα και το διάβασα όλο νομίζω πως πρέπει να γράψω μια απάντηση, πρώτων αναρωτιέμαι πως με ανεχόσασταν, πολύ σπαστικό άτομο και επίσης πολύ φλύαρο.

Στο θέμα μας τώρα, συμφωνώ με αρκετά άτομα σε αυτά που γράφτηκαν, πχ με τον Jago, την G. Και πολλούς άλλους…

Όταν ρώτησαν τον Βούδα ποια είναι η αλήθεια για την δημιουργία του σύμπαντος εκείνος απάντησε πως πιο γρήγορα θα φτάσουμε στην φώτιση και θα μάθουμε την αλήθεια παρά ρωτώντας και ψάχνοντας από εδώ κ από εκεί (σε απλά λαϊκά)..

Τόσους αιώνες οι άνθρωποι μέσα από την τέχνη (κάθε είδους) προσπαθούν να αγγίξουν την Αλήθεια και την τελειότητα. Οπότε η βιβλιογραφία δεν είναι κάτι το περιττό…

Και κάτι τελευταίο αν μπορούσαμε να διαβάσουμε ή να γνωρίζουμε – κατέχουμε όλα όσα έχουν γραφτεί κ ειπωθεί όλους αυτούς τους αιώνες τότε η κοινή ή παρόμοια βάση τους θα είναι κοντά στην Αλήθεια…

Αυτά νομίζω…

Φιλικά

Άντη

Belthazor
30-06-08, 12:21
Όταν ρώτησαν τον Βούδα ποια είναι η αλήθεια για την δημιουργία του σύμπαντος εκείνος απάντησε πως πιο γρήγορα θα φτάσουμε στην φώτιση και θα μάθουμε την αλήθεια παρά ρωτώντας και ψάχνοντας από εδώ κ από εκεί (σε απλά λαϊκά)..

Τόσους αιώνες οι άνθρωποι μέσα από την τέχνη (κάθε είδους) προσπαθούν να αγγίξουν την Αλήθεια και την τελειότητα. Οπότε η βιβλιογραφία δεν είναι κάτι το περιττό…

Και κάτι τελευταίο αν μπορούσαμε να διαβάσουμε ή να γνωρίζουμε – κατέχουμε όλα όσα έχουν γραφτεί κ ειπωθεί όλους αυτούς τους αιώνες τότε η κοινή ή παρόμοια βάση τους θα είναι κοντά στην Αλήθεια…

Όπως γράφω και στην υπογραφή μου, δεν έχει σημασία μονό να βρεις τις απαντήσεις, αλλά και να καταλάβεις τι σημαίνουν. Ο άνθρωπος ποτέ δεν θα μάθει την 'Αλήθεια', ποτέ δεν θα μπορέσει να αγγίξει το τέλειο, γιατί? Γιατί πολύ απλά έτσι είναι η φύση του. Υπάρχει λόγος που δεν του δίνονται όλες οι απαντήσεις.. Η γνώση είναι Δύναμη, και άμα ο άνθρωπος κατείχε την 'Αλήθεια', την υπέρτατη γνώση δηλαδή, φανταστείτε τι θα έκανε. Τα αισθήματα του θα οδηγούσαν τον κόσμο σε καταστροφή. Και μην πείτε πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι, όσοι έχουν αίμα, σάρκα, οστά, είναι άνθρωποι, αυτό ακριβώς θα έκαναν.. Όπως λέει και ένα αγγλικό ρητό: Absolute Power, Corrupts Absolutely.. Δεν έχει εξαιρέσεις, άντε να υπήρχαν μερικά άτομα μέσα στους αιώνες που να μπορούσαν να αντισταθούν, αλλά στην εποχή μας, ούτε ΕΝΑ..

Indigocy
30-06-08, 12:23
Την αληθεια την ειπε ο μεγαλος Σωκρατης..."Εν οιδα, οτι ουδεν οιδα.."

Τι ειναι αληθεια? Γιατι ολοι μας ψαχνουμε την αληθεια? Ποιαν αληθεια? Για το που παμε μετα θανατον? Αφου δεν ξερουμε απο που ερχομαστε... Τι ειμασταν πριν τη γεννηση μας? Ερωτηματα που δεν μπορουν να απαντηθουν απο ανθρωπινο μυαλο. Αν και ειμαι της αποψεως οτι, για ο,τιδηποτε μπορει να γινει ερωτηση, τοτε σιγουρα υπαρχει και η απαντηση. Η αληθεια ειμαστε εμεις, το παρων, ο υλικος κοσμος που ζουμε που τα παντα αποτελουντε απο ύλη. Ολα, το συμπαν, ο αερας, το νερο, το ξυλο, το πλαστικο... Ολα αποτελουντε απο μορια, ατομα, ηλεκτρονια... Υπαρχει κατι που να ειναι αντιθετο της υλης?

Τωρα αν ψαχνουμε την αρχη αυτου του υλικου κοσμου, μονον απο τον υλικο κοσμο δεν προκειτε να την λαβουμε. Ολοι μπορουν να γραφουν βιβλια. Ποιος μου επιβεβαιωνει πως ο συγγραφεας δεν ηταν απλα ενας φαντασιοπληκτος? Δεν λεω, μπορει να λενε αληθειες, αλλα εμεις που το ξερουμε? Παντως δεν απορριπτουμε. Ακομα και αρχαια κειμενα, παλι γραφτηκαν απο ανθρωπινο χερι. Ποιος ανθρωπος, μελος αυτου του υλικου κοσμου, γνωριζε την αληθεια? Πως τα καταφερε? Αν τα καταφερε αυτος, γιατι οχι κι εγω κι εσυ? Παντως για μενα το σιγουρο ειναι οτι δεν μας εφτιαξε ο καλος μας Θεουλης, με πηλο και νερο, καθ'εικονα και καθ΄ομοιωσην, και την γυναικα την εκανε απο το πλευρο του αντρα, και απαγορευμενα μηλα κτλ κτλ....

Γι'αυτο, στην πορεια αναζητησης της αληθειας, δημιουργηθηκαν οι θρησκειες. Ο ανθρωπος, απο τη φυση του ενα εξαιρετικα περιεργο ον, θελει να ξερει τα παντα. Τον σκοπο της υπαρξης του, και ποιος ειναι ο ρολος του σ'αυτον τον κοσμο. Ο Θεος μας εφτιαξε, λενε πολλοι. Ο υλικος κοσμος χρονολογειται, δεν υπηρχε ανεκαθεν. Ο Θεος ομως υπηρχε παντοτε, μεσα στο απειρο, δηλαδη τρισεκατομυρια χρονια και βαλε, (απειρα ειπαμε) πριν αποφασισει να φτιαξει τον υλικο κοσμο που ζουμε. Πριν απ'αυτο τι εκανε? Επαιζε ταβλι με τον Αρχ. Μιχαηλ και σε ενα στοιχημα που βαλανε ο χαμενος εφτιαχνε ενα συμπαν απλα για να περνα η ωρα?

Οταν φυγουμε απ'αυτον τον κοσμο, μονον τοτε μπορει να μαθουμε την αληθεια, ο,τι κι αν εννοουμε με τον ορο "αληθεια". Ερχομαστε εδω που ειμαστε με ενα σκοπο? Αποφασιζουμε εμεις για μας, ή απλα ειμαστε πιονια? Εδω καλα καλα, δεν ξερουμε αληθειες για τον υλικο κοσμο που ζουμε... Πως ειναι δυνατον να μαθουμε την γενικη αληθεια... Την δημιουργια... Την αρχη? Αλλα απο την αλλη, καθε αρχη εχει και ενα τελος? Το σημαντηκοτερο ειναι να αναζητας την αληθεια, αυτο, μεσα απο το ταξιδι της αναζητησης μας κανει δυνατοτερους, και πιο εμπειρους, και ας ξερουμε οτι η αληθεια δεν θα μας δωθει ισως ποτε. Αντι να βρισκουμε απαντηση, απλα πληθαινουν τα ερωτηματα...

Ζηστε αυτον τον υλικο κοσμο οσο καλυτερα μπορειτε, πιστευω πως ειναι δωρο, ισως για πολλους καταρα, αλλα δεν ειμαστε τυχαια εδω. Το οτι υπαρχει ο πνευματικος κοσμος, και οτι η "ψυχη" ή αυτο το πραγμα τελοσπαντον ειναι αθανατη, αυτο ειναι πλεον αποδεδειγμενο, μεσα απο βιωματα ανθρωπων, και ερμηνειες. Παντα με μια επιφυλαξη. Ειναι το πως το νιωθει ο καθενας. Το συμπαν εχει τα ιδια χαρακτηρηστικα ενος κυτταρου. Πως λοιπον ξερουμε πως το συμπαν μας, δεν ειναι το κυτταρο ενος πλασματος που ζει στο δικο του συμπαν? Και οτι αυτο δεν τελειωνει ποτε?

Τεσπα εχω αρχισει να μπερδευομαι παλι και να πηγαινω αλλου :p

Αυτα ειχα να πω. Φιλικα, Γιωργος.

She Mantis
02-07-08, 15:54
Μήπως τελικά το ερώτημα δεν πρέπει να είναι "Ποια είναι η Αλήθεια?", αλλά "Πρέπει ο άνθρωπος να μάθει την Αλήθεια?" ?

Ο άνθρωπος -οι γείτονες μας, η οικογένεια μας, εσύ και εγώ- ζει μέσα σε μια τεχνολογική και καταναλωτική έκρηξη. Η γνώση, η πληροφόρηση είναι προσιτή και εύκολη -όσο το πάτημα ενός κουμπιού...
Τα ταξίδια δεν διαρκούν χρόνια πια, μερικές ώρες, άντε μια-δυό μέρες... αν είσαι ρομαντικός και πάρεις πλοίο αντί για αεροπλάνο, θα σου πάρει μερικές εβδομάδες που όμως ποτέ δεν είσαι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και την πληροφόρηση...

Η γνώση λοιπόν είναι προσβάσιμη από όλους και προσιτή σε όλους... τι γίνεται όμως με την Γνώση?

Η Γνώση είναι προσβάσιμη, αλλά δεν είναι προσιτή γιατί δεν είναι εύπεπτη και δεν είναι μασημένη... (και ευχαριστώ θεούς και δαίμονες για αυτό)

Ο άνθρωπος υπεριφανεύεται ότι είναι η κορωνίδα του πολιτισμού, αλλά έχουν περάσει αρκετοί αιώνες από τότε που ήταν σε θέση να υποστηρίξει έμπρακτα μια τέτοια δηλωση (αν ήταν ποτέ σε θέση να το κάνει)... η τεχνολογία δεν έκανε το άνθρωπο, Άνθρωπο... απλά τον πήγε λίγο παραπέρα, τον βοήθησε να φτάσει στο διάστημα, μέχρι κάποια βάθη των θαλασσών, μέσα στη γη, μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μέχρι κάποιου σημείου στον ανθρώπινο εγκέφαλο... αλλά η τεχνολογία δεν ξέρει τίποτα για το Πνεύμα και δεν βλέπει (ή παραδέχεται) την Ψυχή...

Όλα αυτά τα ωραία που έμαθε και κατέκτησε ο άνθρωπος, όλα αυτά που τον έκαναν καλύτερο και ανώτερο από τα ζώα, όλα αυτά είναι μια επίστρωση, ένα κάλυμμα -αν θέλετε- πολιτισμού που όταν πέσει αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου, του φονιά, του παρανοικού, του πιο άγριου και αδίστακτου ζώου στη ζούγκλα...

Τι κι αν πέρασαν εκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος εξακολουθεί να διατηρεί -αδρενές αλλά υπάρχει- τον ερπετοειδή εγκέφαλο... κανένα ζώο (παρά ένα είδος πιράνχας) δεν σκοτώνει το είδος του ούτε καν για να τραφεί σε εποχές που το έχει μεγάλη ανάγκη η αγέλη -γιατί αυτό είναι κανιβαλισμός... Ο άνθρωπος όμως σκοτώνει το είδος τους πρώτα για εδάφη, μετά για μια ιδέα, μετά για χρήματα, ύστερα για εξουσία... εξολόθρευσε και εξαφάνησε ζώα για να ικανοποήσει την απληστία του, αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι αποδεκτό γιατί είναι άλλο είδος...
Γιατί έφτασε να σκοτώνει το δικό του είδος και ακόμη χειρότερα να βασανίζει και να πειραματίζεται πάνω στο είδος του?
Δεν θα αναφέρω πολέμους, όποιος ξέρει ιστορία τους γνωρίζει (και άλλωστε οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες)...
Γιατί κάποιες χώρες έγιναν "οι χώρες του Τρίτου Κόσμου"? Για να είναι το εργαστήριο κάποιων άλλων... μελετούν μοντέλα εξουσίας, ψυχολογία του ατόμου και του όχλου, την επίδραση των βασανιστήρίων πάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία και πάνω απ' όλα κατασκεύαζουν νέα και φριχτότερα βιολογικά όπλα και χρειάζονται πειραματόζωα... "οι χώρες του Τρίτου Κόσμου" είναι τα κλουβια με τις μαϊμούδες και τα ποντίκια που βλέπουμε μέσα στα εργαστήρια των επιστημόνων...

Αυτά και άλλα πολλά κάνει η παρανοϊκή "κορωνίδα της δημιουργίας"... αυτή είναι η ανθρώπινη φύση και δεν θα γίνει ποτέ Ανθρώπινη...
Και η προσωπική μου άποψη (που συμφωνεί με την άποψη του Belthazor) είναι:
Η Αλήθεια υπήρχε και θα υπάρχει, δεν χάνεται ποτέ, αλλά μπορεί να καταστρέψει και να καταστραφεί όταν πέσει σε λάθος χέρια.
Είναι καλύτερα να μείνει κρυμμένη και άπιαστη από τους νωθρούς και μοχθηρούς, παρά να γίνει κουρέλι στα χέρια και στα χείλη των πολλών...

MyBestFriendIsAnAngel
26-09-09, 14:08
Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένα μονοπάτι που να οδηγεί στην Αλήθεια.

Αν ψάχνεις για την Αλήθεια, όλα τα μονοπάτια θα σε παραπλανήσουν, γιατί ακολουθώντας ένα μονοπάτι, σημαίνει ότι ήδη έχεις αποφασίσει ποια είναι η Αλήθεια.
Έχεις αποφασίσει την κατεύθυνση, την διάσταση, τους τρόπους για να την προσεγγίσεις, την πειθαρχία που θα ακολουθήσεις, το δόγμα που θα υιοθετήσεις...

Ο προορισμός σου θα είναι απλά μια προβολή του μυαλού σου... Θα είναι απλά ένα παιχνίδι που παίζει το μυαλό σου.

Δεν μπορείς να βρείς την Αλήθεια γιατί το μυαλό είναι το φράγμα, και το μυαλό είναι αυτό που δημιουργεί το μονοπάτι...

Το μυαλό πρέπει να συναντήσει την περιπέτεια... Η πραγματικότητα και η λογική πρέπει να πάψει να το επηρρεάζει, ώστε η Αλήθεια να φανεί...

Ονειρευτείτε...

Trithemius
26-09-09, 15:01
Η δική μου γνώμη είναι πως ποτέ δεν πρόκειται να προσεγγίσουμε καθολικά ως ανθρωπότητα την Αλήθεια. Δεν αναφέρομαι σε κάποιο θέμα συγκεκριμένα αλλά γενικότερα σε οτιδήποτε μπορεί να οριστεί ως ιδέα, θεωρία, πεδίο έρευνας, πληροφορία κλπ. Ο λόγος για αυτό το "αδιέξοδο" είναι η αναγκαστική κι εκ φύσεως σχέση μας με το σύμπαν που είναι μία σχέση παρατηρητή και περιβάλλοντος.

Αναζητούμε λοιπόν την αλήθεια πίσω από τη δημιουργία του σύμπαντος, πίσω από την έννοια του θεού, πίσω από τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας ή του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται κι εξελίσσεται η ζωή στη φύση, αναζητούμε την αλήθεια πίσω από δόγματα, διδαχές και φιλοσοφικά συστήματα και ο καθένας έχει για όλα τη δική του εκδοχή. Νομίζω πως μία τέτοια πανσπερμία απόψεων και αντιληπτικών συμπερασμάτων είναι αναπόφευκτη κι εξηγούμαι αμέσως παρακάτω:

Από τη στιγμή που οι αντιληπτικές μας δυνατότητες εξαρτώνται και περιορίζονται από τις 5 βασικές μας αισθήσεις (αν και δεν είναι οι μοναδικές), και από τη στιγμή που το κάθετί στο σύμπαν γίνεται αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε οι πραγματικότητες είναι τόσες όσοι και οι άνθρωποι επί της Γης. Μπορεί όλοι μας να κοιτάμε πχ το ίδιο δέντρο ή την ίδια λίμνη αλλά οι αισθήσεις μας διαφέρουν επειδή υπάρχει η παραλλακτικότητα στην κατασκευή των αισθητηρίων οργάνων μας τα οποία συλλαμβάνουν την πληροφορία καθώς και στον εγκέφαλό μας ο οποίος επεξεργάζεται την πληροφορία και δομεί την αντιληπτή πραγματικότητα. Από τη στιγμή που η ανθρωπότητα δεν αποτελεί κάποιο παράγωγο κλωνοποίησης, είναι λογικό κι επόμενο να αντιλαμβανόμαστε το κάθε τι ο καθένας με τα δικά του "φίλτρα". Ειδικά με την προσθήκη των συμπερασμάτων της κβαντικής φυσικής, κατανοούμε ότι έχουμε να κάνουμε με πολλαπλά σύμπαντα, καθώς η πραγματικότητα για ένα αντικείμενο αλλάζει μόλις αυτό σχετιστεί με κάποιον παρατηρητή.

Επομένως υπάρχουν δύο ειδών αλήθειες, η αντικειμενική, δηλαδή η συμπαντική, εκείνη που πράγματι "είναι" και η υποκειμενική-προσωπική αλήθεια, εκείνη που ορίζεται, εξαρτάται και περιορίζεται από την αντιληπτική ικανότητα του εκάστοτε παρατηρητή. Σημαντικό παράδειγμα στα προηγούμενα, αποτελεί η έννοια του Θεού, για την οποία, αν εντρυφήσουμε με ειλικρίνεια, αμιγώς προσωπικά και χωρίς επιρροές τρίτων, θα ανακαλύψουμε ότι ο θεός έχει διαφορετική υπόσταση για τον καθένα που επιχειρεί να τον προσεγγίσει αντιληπτικά ή έστω διανοητικά.

Γενικότερα λοιπόν, θεωρώ ότι το επίπεδο της αντικειμενικής αλήθειας όπου μπορούμε να φτάσουμε, αποτελεί μόνον ένα ποσοστό της συνολικής αλήθειας περί πάντων και στο βαθμό που θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για το πως ερμηνεύουμε συλλογικά ως ανθρωπότητα τον κόσμο μας, μπορούμε να μιλάμε μόνον για τάσεις ή για παραδοχές περί σύμπαντος. Πάραυτα, μία σημαντική θέση σε όλα αυτά είναι πως ο καθένας μας αποτελεί ένα μέρος της αντικειμενικής αλήθειας, καθώς τα πάντα συνδέονται, τα πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους εξ αρχής και δια παντός και όλοι μας αποτελούμε ένα ξεχωριστό κι ανεπανάληπτο τμήμα του κοσμικού συνόλου που εμπεριέχει τα πάντα, κάθε καλό και κάθε κακό, κάθε ιδέα και κάθε τάση, κάθε άνθρωπο και κάθε αυτόνομη δημιουργία κι εδώ κατανοούμε την ύψιστη αξία του Εν το Παν.

Μέσα σε έναν κυκεώνα ερμηνειών, αυτή είναι ίσως η μοναδική αλήθεια που προσεγγίζεται και υιοθετείται ως δεδομένη από όλους μας...

MyBestFriendIsAnAngel
26-09-09, 15:19
Η δική μου γνώμη είναι πως ποτέ δεν πρόκειται να προσεγγίσουμε καθολικά ως ανθρωπότητα την Αλήθεια. Δεν αναφέρομαι σε κάποιο θέμα συγκεκριμένα αλλά γενικότερα σε οτιδήποτε μπορεί να οριστεί ως ιδέα, θεωρία, πεδίο έρευνας, πληροφορία κλπ. Ο λόγος για αυτό το "αδιέξοδο" είναι η αναγκαστική κι εκ φύσεως σχέση μας με το σύμπαν που είναι μία σχέση παρατηρητή και περιβάλλοντος.

Αναζητούμε λοιπόν την αλήθεια πίσω από τη δημιουργία του σύμπαντος, πίσω από την έννοια του θεού, πίσω από τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας ή του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται κι εξελίσσεται η ζωή στη φύση, αναζητούμε την αλήθεια πίσω από δόγματα, διδαχές και φιλοσοφικά συστήματα και ο καθένας έχει για όλα τη δική του εκδοχή. Νομίζω πως μία τέτοια πανσπερμία απόψεων και αντιληπτικών συμπερασμάτων είναι αναπόφευκτη κι εξηγούμαι αμέσως παρακάτω:

Από τη στιγμή που οι αντιληπτικές μας δυνατότητες εξαρτώνται και περιορίζονται από τις 5 βασικές μας αισθήσεις (αν και δεν είναι οι μοναδικές), και από τη στιγμή που το κάθετί στο σύμπαν γίνεται αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε οι πραγματικότητες είναι τόσες όσοι και οι άνθρωποι επί της Γης. Μπορεί όλοι μας να κοιτάμε πχ το ίδιο δέντρο ή την ίδια λίμνη αλλά οι αισθήσεις μας διαφέρουν επειδή υπάρχει η παραλλακτικότητα στην κατασκευή των αισθητηρίων οργάνων μας τα οποία συλλαμβάνουν την πληροφορία καθώς και στον εγκέφαλό μας ο οποίος επεξεργάζεται την πληροφορία και δομεί την αντιληπτή πραγματικότητα. Από τη στιγμή που η ανθρωπότητα δεν αποτελεί κάποιο παράγωγο κλωνοποίησης, είναι λογικό κι επόμενο να αντιλαμβανόμαστε το κάθε τι ο καθένας με τα δικά του "φίλτρα". Ειδικά με την προσθήκη των συμπερασμάτων της κβαντικής φυσικής, κατανοούμε ότι έχουμε να κάνουμε με πολλαπλά σύμπαντα, καθώς η πραγματικότητα για ένα αντικείμενο αλλάζει μόλις αυτό σχετιστεί με κάποιον παρατηρητή.

Επομένως υπάρχουν δύο ειδών αλήθειες, η αντικειμενική, δηλαδή η συμπαντική, εκείνη που πράγματι "είναι" και η υποκειμενική-προσωπική αλήθεια, εκείνη που ορίζεται, εξαρτάται και περιορίζεται από την αντιληπτική ικανότητα του εκάστοτε παρατηρητή. Σημαντικό παράδειγμα στα προηγούμενα, αποτελεί η έννοια του Θεού, για την οποία, αν εντρυφήσουμε με ειλικρίνεια, αμιγώς προσωπικά και χωρίς επιρροές τρίτων, θα ανακαλύψουμε ότι ο θεός έχει διαφορετική υπόσταση για τον καθένα που επιχειρεί να τον προσεγγίσει αντιληπτικά ή έστω διανοητικά.

Γενικότερα λοιπόν, θεωρώ ότι το επίπεδο της αντικειμενικής αλήθειας όπου μπορούμε να φτάσουμε, αποτελεί μόνον ένα ποσοστό της συνολικής αλήθειας περί πάντων και στο βαθμό που θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για το πως ερμηνεύουμε συλλογικά ως ανθρωπότητα τον κόσμο μας, μπορούμε να μιλάμε μόνον για τάσεις ή για παραδοχές περί σύμπαντος. Πάραυτα, μία σημαντική θέση σε όλα αυτά είναι πως ο καθένας μας αποτελεί ένα μέρος της αντικειμενικής αλήθειας, καθώς τα πάντα συνδέονται, τα πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους εξ αρχής και δια παντός και όλοι μας αποτελούμε ένα ξεχωριστό κι ανεπανάληπτο τμήμα του κοσμικού συνόλου που εμπεριέχει τα πάντα, κάθε καλό και κάθε κακό, κάθε ιδέα και κάθε τάση, κάθε άνθρωπο και κάθε αυτόνομη δημιουργία κι εδώ κατανοούμε την ύψιστη αξία του Εν το Παν.

Μέσα σε έναν κυκεώνα ερμηνειών, αυτή είναι ίσως η μοναδική αλήθεια που προσεγγίζεται και υιοθετείται ως δεδομένη από όλους μας...

Συμφωνώ... Ο λόγος που -ανεξάρτητα από το μονοπάτι που ακολουθεί ο καθένας- ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια, δεν είναι ο ίδιος λόγος για όλους?

Η ίδια ελπίδα για το...μετά?

Trithemius
26-09-09, 15:43
Συμφωνώ... Ο λόγος που -ανεξάρτητα από το μονοπάτι που ακολουθεί ο καθένας- ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια, δεν είναι ο ίδιος λόγος για όλους?

Η ίδια ελπίδα για το...μετά?Νομίζω πως η αιτία δεν είναι η ελπίδα για το μετά αλλά κάτι πιο βαθύ, κάτι πιο "αρχετυπικό", κάτι που ενυπάρχει στην ίδια τη φύση και την υπόστασή μας και προσωπικά θεωρώ ότι κάθε μεταφυσική μας ανάγκη έχει να κάνει με μία τάση για εναρμόνιση της συνείδησης με την ύπαρξή μας, μία τάση του να γνωρίσουμε γιατί και πως είμαστε αυτό που είμαστε και γνωρίζοντας τον εαυτό μας, αναγκαστικά θα γνωρίσουμε και το σύμπαν αλλά και πάλι αυτή η αλήθεια θα είναι η δική μας αλήθεια...

MyBestFriendIsAnAngel
26-09-09, 15:47
Νομίζω πως η αιτία δεν είναι η ελπίδα για το μετά αλλά κάτι πιο βαθύ, κάτι πιο "αρχετυπικό", κάτι που ενυπάρχει στην ίδια τη φύση και την υπόστασή μας και προσωπικά θεωρώ ότι κάθε μεταφυσική μας ανάγκη έχει να κάνει με μία τάση για εναρμόνιση της συνείδησης με την ύπαρξή μας, μία τάση του να γνωρίσουμε γιατί και πως είμαστε αυτό που είμαστε και γνωρίζοντας τον εαυτό μας, αναγκαστικά θα γνωρίσουμε και το σύμπαν αλλά και πάλι αυτή η αλήθεια θα είναι η δική μας αλήθεια...

Την πρώτη αλήθεια, την λέει η υπογραφή σου...

Αλεξης15
16-10-09, 12:54
Δεν ξέρω αν το έχει γράψει κανένας αλλά την απάντηση την έχει δώσει ο Σωκράτης "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" με απλούς τόνους έχω να κάνω αρχαία από το σχολείο

Trithemius
16-10-09, 13:03
Θεωρώ ότι η φράση του Σωκράτη δεν έχει να κάνει με την αντικειμενικότητα της αλήθειας ως κοινά αποδεκτή αλλά με την αναγνώριση του ότι οι γνώσεις μας είναι μηδαμινές σε σχέση με τα όσα μπορούμε συνολικά να διδαχθούμε. Το μεγαλείο της μετριοφροσύνης ενός μέγιστου σοφού αλλά και μία φραστική σφαλιάρα στους απανταχού ξερόλες και φτασμένους :rolleyes:

Φάος & Χάος
19-01-10, 18:57
Εξι χρόνια και οι απόψεις μας για την Αλήθεια μπορούν να εμπλουτίζονται ατελείωτα... Ας προσθέσω και την δική μου οπτική χάριν πολυπρισματικότητας!
Λέγεται πως λίγο πριν εισχωρήσουμε στην τρισδιάστατη αντίληψη εμβαπτιζόμαστε στην κολυμβήθρα της Λήθης. "Αναγκαίο κάκο" για να υπάρξουμε στον κόσμο αυτόν. Αλλά κι ένας κανόνας του παιχνιδιού που ονομάζεται Ζωή. Σκοπός αυτού του παιχνιδιού είναι τα βιώματα. Όπως τα αισθητήρια της αφής στα δάχτυλα εμπειριώνονται αγγίζοντας, έτσι κι εμείς σαν αισθητήρια εμπειριωνόμαστε για λογαριασμό αυτού που βρίσκεται πέρα από τις τρείς διαστάσεις...
Το σημείο εκκίνησης λοιπόν είναι η Λήθη ώστε βήμα-βήμα ή καλίτερα βίωμα-βίωμα αναγνωρίζουμε - ξαναθυμώμαστε - την Α-Λήθεια...
Σαν ένας τεράστιος πίνακας που αρχίζουν να φωτίζονται οι λεπτομέρειες κι έχει ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, όταν φανεί ολοκληρη η εικόνα!
Σίγουρα ότι αντιλαμβανόμαστε δεν είναι Αληθινό, διότι αλλιώς δεν θα χρειαζόταν να βουτήξουμε στην κολυμβήθρα! Κι επειδή πριν από χιλιάδες χρόνια μας είπαν ότι το Αληθινό είναι διαχρονικό. Ότι μεταβάλεται στον χρόνο είναι ψεύτικο. Κι ο κόσμος - κόσμημα - μεταβάλλεται κάθε στιγμή.
Το δυσάρεστο είναι πως πέρνουμε " πατριωτικά " την συμετοχή μας στο παιχνίδι. Σαν μια παρτίδα τάβλι που αντί να την χαρούμε, πολλές φορές μας "λούζει κρύος ιδρώτας" για μια ζαριά, άλλες φορές προσπαθούμε να κλέψουμε κι αν κάτι πάει στραβά νευριάζουμε, μέχρι που μπορεί να το κλείσουμε με δύναμη το τάβλι πριν τελειώσει το παιχνίδι...
Νάτη η Αλήθεια της δικιάς μου ματιάς.
Ας θυμώμαστε ότι ένα παιχνίδι είναι και αξίζει να το βιώνουμε σαν παιχνίδι που σε λίγο θα τελειώσει. Η ομορφιά του βρίσκεται στην διαδρομή με τις εναλλαγές των βιωμάτων και την χαρά να ξαναθυμώμαστε ότι βρίσκεται πέρα από αυτόν τον κόσμο της Λήθης. Την Α-Λήθεια. Ψέματα?

friedman
07-02-10, 21:28
Πολύ ενδιαφέρον βρίσκω το συγκεκριμένο θέμα κι πολύ ενδιαφέρουσες τις διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις όλων σας!

Η Αλήθεια που αναζητούμε είναι η Αλήθεια περί δημιουργίας του κόσμου συμφωνούμε πολύ αλλά και πάλι συμφωνούμε πως δεν πρόκειτε να την μάθουμε ποτέ!

Επομένως γιατί δεν απολαμβάνουμε απλά τα αποτελέσματα?Αναζητούμε με τόσο πάθος την αιτία και τον τρόπο δημιουργίας όλων αυτών που μας περιβάλλουν (υλική Αλήθεια) και όλων αυτών που μας χαρακτηρίζουν (πνευματική Αλήθεια) και έχουμε παραμερίσει τον λόγο για τον οποίον δημιουργήθηκαν!Για να τα ζούμε, να τα απολαμβάνουμε, να τα σεβόμαστε!

Αναρωτιόμαστε αν τελικά ο Θεός δημιούργησε τη Γη και ξεχνάμε να ζούμε με σεβασμό προς αυτήν!Βλέπουμε ένα υπέροχο τοπίο και αναρωτιόμαστε ποιός δημιούργησε αυτην την ομορφιά ενώ η επόμενη κίνησή μας είναι να πετάξουμε το χαρτί από την τσίκλα κάτω!

Δεν έχω πολλές γνώσεις πάνω σε βιβλιογραφικές αναφορές ούτε μπορώ να πάω τη συζήτηση σε φιλοσοφικό επίπεδο!Μου αρέσει να είμαι περισσότερο 'γήινη':p (αν καταλαβένετε τι εννοώ)

Και εγώ αναρωτιέμαι οπως και όλοι σας για αυτήν την αλήθεια αλλά επίσης σκέφτομαι όπως και εσείς οτι είναι μάταιο!Κάποιοι απλά σταματάνε άλλοι όμως δεν μπορούν και ας ξέρουν οτι δεν θα βγάλουν άκρη!Δεν πειράζει όμως γιατί είναι στη φύση μας,και μόνο η όλη διαδρομή της αναζήτησης αξίζει γιατί μαθαίνει κανεις πολλά!

Και στην τελική είναι πιό ωραίο και ρομαντικό να μην γνωρίζουμε πολλά για τις μαύρες τρύπες για το θεό(τον οποιδήποτε αν υπάρχει) για την μετα θάνατο ζωή και για τα πνεύματα!Πόσο βαρετά θα ήταν αν όλοι γνωρίζαμε αυτήν την μοναδική Αλήθεια και δεν θα είχε ο καθένας την άποψή του!Θα ήταν μονότονα!Δεν θα υπήρχε λόγος για διάλογο και αυτό το φόρουμ δεν θα υπήρχε γιατί όλα θα ήταν γνωστά!

Φιλικά...

Ενώχ
08-02-10, 07:39
Αφορμή για την απάντηση... ήταν κάτι που διάβασα σε ένα post στο
topic "Ιωάννης Φουράκης"

Το post αναφερόταν στην (αποκομμένη από το νόημά της) ρήση του
Σωκράτη "εν οίδα ότι ουδέν οίδα"....

η οποία ρήση υπάρχει και σε αυτό το topic

και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν "θεοποιήσει" την άγνοια...
ή καλύτερα... προσπαθούν να έχουν άγνοια για να ξέρουν ότι
έχουν άγνοια...

Έτσι, είτε εθελοτυφλούν μπρος στην Αλήθεια είτε περίτρανα δηλώνουν
πως δεν ξέρουν και αρκούνται σε αυτό λες και είναι κατάκτηση...

και το "πρόβλημα" είναι...

πως ο τυπάς (ο Σώκρατες) στο πρώτο μισό της απολογίας του
(εκεί που απολογείται για την κατηγορία ότι "την λέει σε όλους και
το παίζει σοφός")

λέει ΞΕΚΑΘΑΡΑ πως το πρόβλημα των ανθρώπων είναι ότι ενώ ξέρουν
μία τέχνη (με αποκορύφωση τους χειροτέχνες) "κάνουν" πως ξέρουν
και άλλη... ψεύδονται δηλαδή...

και με απλή λογική... με απλή λογική συνέχεια ερωτήσεων (όπως εκεί που
αντικρούει την κατηγορία ότι διαβάλλει τους νέους) τους αποδεικνύει ότι
δεν ξέρουν τα όσα λένε ότι ξέρουν αλλά ένα μέρος αυτών...

και συνέχεια (στο πρώτο μισό) λέει ότι εγώ δεν ξέρω... όχι γιατί είναι
αρετή το να μην ξέρεις... αλλά γιατί δεν το έχω κάνει!!!!

Δεν το ξέρω.. πώς το λένε;

Έτσι... για ποια αλήθεια λέμε... όταν μία αλήθεια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ενός ανθρώπου
συγκεκριμένου, την έχουν μετατρέψει σε ύμνο της άγνοιας;

Μία ρήση... που καμία σχέση δεν έχει με μεγάλα νοήματα...
και διάφορες φανφάρες...

Μία ρήση.. που, τελικά, λόγω της ειλικρίνειάς της, φαντάζει εξωκοσμική...!!!!!

Και εδώ.. άνετα κολλάει και η άποψη που έχουν ορισμένοι... ότι θα διαλογιστούν
και θα μάθουν.. θα καταλάβουν....

κρίμα πάντως... τόσα χιλιάδες χρόνια και ο άνθρωπας δεν αλλάζει...

naeb
08-02-10, 11:51
Ενδιαφέρουσες απόψεις!
Θα συμφωνήσω με πολλούς από τους παραπάνω ότι η αλήθεια πρέπει να είναι μία.

Και ότι λόγω της κατάστασης του ανθρώπινου ψυχισμού δεν μπορούμε να συλλάβουμε όλη την εικόνα και γιαυτό διαχωρίζουμε την αλήθεια σε αντικειμενική και υποκειμενική.

Ωστόσο, όσο περισσότερο δουλεύουμε με τον ψυχισμό μας τόσο μεγαλύτερο μέρος της μπορούμε να αντιληφθούμε.

Και εδώ άνετα κολλάει αυτό που λένε ορισμένοι: Άνθρωπε, γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς.

ΥΓ.

Και εδώ.. άνετα κολλάει και η άποψη που έχουν ορισμένοι... ότι θα διαλογιστούν
και θα μάθουν.. θα καταλάβουν....

κρίμα πάντως... τόσα χιλιάδες χρόνια και ο άνθρωπας δεν αλλάζει...

Ο σκοπός του διαλογισμού είναι να λάβεις εμπειρική πληροφορία και τελικά γνώση και όχι να μείνεις στην άγνοια. Επειδή το θέμα είναι άλλο, είναι σωστότερο να μην επεκταθώ σε αυτό το νήμα.

TheCrow
09-02-10, 18:51
Το συγκεκριμένο thread είναι πραγματικά αξιόλογο...Η δική μου άποψη είναι πως υπάρχει μόνο μια ΑΛΗΘΕΙΑ, αλλά το κάθε άτομο την αντιλαμβάνετε ξεχωριστά...πχ φανταστείτε το σχήμα ενός κύβου, τον όγκο του μέσα στον χώρο, τις έδρες του κτλ...σε ένα δυσδιαστατο κόσμο το άτομο δεν βλέπει όλο τον κύβο αλλά μόνο μια επιφάνεια του (έδρα)...αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη...

cydox
10-02-10, 14:38
Δεν μπόρεσα να το διαβάσω όλο το θέμα. Αλλά ένα κομμάτι αυτού και σίγουρα είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις όλων.

Η δική μου άποψη λοιπόν για την Αλήθεια χωρίζεται σε δύο μέρη, και νομίζω πως αυτό καλείται να κάνει ο άνθρωπος, να τα ενώσει!

Είναι η εξωτερικη αλήθεια, αυτή που εξηγεί πως και γιατί συμβαίνουν όλα γύρω μας, είναι η αλήθεια του υλικού σύμπαντος. Οτιδήποτε έχει σχέση με το έξω από εμάς.

Το άλλο μέρος της Αλήθειας είναι αυτό, της εσωτερικής Αλήθειας. Ονομάσαμε αληθινό εαυτό το εγωικό μας κομμάτι. Αφήσαμε τις πεποιθήσεις, τις ιδεολογίες, τα θρησκευτικά συστήματα, τα κοινωνικά πρότυπα συμπεριφοράς, να μας τιθασεύσουν τον νου, να φυλακίσουν σε όρια την πολυδιάστατη φύση μας, και να χάσουμε την επαφή με την πνευματική μας ουσία. Ζούμε καταστάσεις που θα "έπρεπε" να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά δεν είμαστε, προσωπικά τις μεγαλύτερες στιγμές μοναξιάς της έχω περάσει με παρέα...

Ο εσωτερικός δρόμος της Αλήθειας είναι το να Είσαι αυτό που Είσαι!

Έτσι λοιπόν, όταν Έισαι, καταλαβαίνεις και το τι ήρθες να κάνεις εδώ, στην τρίτη διάσταση! Και πλέον δεν δηλητηριάζεις τον Εαυτό σου με ανασφάλεια, γιατί έχεις αποκτήσει την εμπιστοσύνη σε Εσένα!

Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να ψάχνει την Αλήθεια του Εαυτού σε κάτι έξω από αυτόν. Το σύμπαν ολόκληρο βρίσκεται μέσα μας και περιμένει πότε θα ξυπνήσουμε, και θα σπάσουμε τις αλυσίδες της πλάνης ώστε να βγούμε στο Φως

Αν βέβαια θέλεις απλά να ικανοποιήσεις την περιέργεια σου και να ανακαλύψεις τον υλικό κόσμο, τότε στοχεύεις στο έξω από εσένα, αλλά αυτό δεν εμπεριέχει αυτό-πραγμάτωση!

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. :)