Επιστροφή στο Forum : Νέμεσις
Υπάρχει η Νέμεσις; Υπάρχει η τιμωρία απέναντι στην ύβρη; Ναι υπάρχει και τον τελευταίο καιρό είδαμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Κατ' αρχήν η υπόθεση Ζαχόπουλου. Ενός ανθρώπου που στην ουσία έλυνε και έδενε μέσα στο υπουργείο πολιτισμού. Του έχουν καταλογιστεί μεγάλο μέρος των αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικών περιοχών και μεγάλο μέρος ευθύνης απο το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Εχθές το βράδυ άκουσα και την άλλη είδηση. Η πρώην υπουργός παιδείας εισήχθη στο νοσοκομείο μετά απο ατύχημα και της έγινε ακρωτηριασμός του ποδιού της. Η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου ήταν αυτή που στήριξε την έκδοση του βιβλίου που διαστρέβλωνε την ελληνική ιστορία και ως δούρειος ίππος το πόνημα αυτό είχε σκοπό να σβήσει την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.
Ειλικρινά φίλοι μου δεν χαίρομαι για αυτά τα περιστατικά. Λυπάμαι πολύ βαθειά και απο ανθρώπινης πλευράς στενοχωριέμαι για τους ανθρώπους αυτούς. Όμως έκαναν το λάθος όπως οι περισσότεροι απο εμάς να υποπέσουν στο θανάσιμο αμάρτημα της αλαζονείας. Να νομίσουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν ατιμώρητα. Να διαπράττουν ύβρη χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο.
Η Νέμεσις είναι η ελληνική έκφραση της συμπαντικής δικαιοσύνης. Και η Νέμεσις θα έρθει για όλους μας, γιατί όλοι σήμερα διαπράττουμε ύβρη με τον τρόπο που ζούμε, που λειτουργούμε, που σκεφτόμαστε και που διαβιούμε.
Ο κάθε λαός έχει τον κυβερνήτη που του ταιριάζει και την μοίρα που του αξίζει. Για αυτό να μην γκρινιάζουμε αλλά να κοιτάξουμε να αλλάξουμε ρότα για να έχουμε την λιγότερη δυνατή συνέπεια απο την ύβρη που διαπράττουμε.
Τίποτε δεν μένει ατιμώρητο. Ο νόμος της ανταπόδοσης λειτουργεί πάντα. Είναι ακατάλυτος και άχρονος...
Φιλικά...
Fox_Mulder
07-02-08, 15:50
Φίλε Απέριττε θα διαφωνήσω μαζί σου.
Υπάρχουν άπειρα βιβλία που διαστρεβλώνουν την ελληνική ιστορία και άπειροι συγγραφείς που εκδίδουν παρόμοια βιβλία ανενόχλητοι . Και τελικά, το "διαστρεβλώνω" είναι λίγο σχετικό. Η γνώση της πραγματικής ιστορίας είναι σχεδόν ακατόρθωτο να επιτευχθεί αφού ο κάθε συγγραφέας-ιστορικός έχει επιρροές, συμπάθειες, αντιπάθειες κτλ. Άλλωστε το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις... Το να πιστεύει κάποιος ότι γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη σε ένα οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός , είναι για μένα αλαζονικό από μόνο του. Εκτός και αν ήταν παρών βέβαια.
Για τον μεν Ζαχόπουλο... Υπάρχουν άπειροι τέτοιοι Ζαχόπουλοι στο υπουργείο Πολιτισμού , στις Εφορείες Αρχαιοτήτων κτλ. Ο συγκεκριμένος είχε την ευθιξία να φουντάρει αλλά άλλοι δε θα το έκαναν.
Υπάρχουν βεβαίως κι άλλα παραδείγματα. Τι απέγινε ο πολιτικός εκείνος που πρόδωσε τον Οτσαλάν; Θα σου πω εγώ, είναι μια χαρά και στέκεται στα πόδια του. Πόσοι βασανιστές της χούντας κυκλοφορούν ελεύθεροι και με θέσεις στο δημόσιο σήμερα; Πολλοί. Πόσοι συνεργάτες των Ναζί έμειναν ατιμώρητοι μετά το 1945; Πολλοί.
Δυστυχώς κατ'εμέ η πίστη στη Νέμεση και τη θεία δίκη είναι ένα ρομαντικό κατάλοιπο άλλων εποχών. Και το να αποδίδουμε τραγικά γεγονότα και καταστάσεις σε μια αόριστη έννοια (Νέμεσις), επικαλούμενοι τη θεία δίκη, είναι ύβρις από μόνο του. Μου θυμίζει λίγο την κοινή γνώμη μετά την 11/9, στην οποία κυριαρχούσε η λογική "Καλά να πάθουν". Κανείς δε σκεφτόταν τα αθώα θύματα, τα παιδιά, τους πυροσβεστες. Απλά σε αυτή τη χώρα μας αρέσει ιδιαίτερα να δικάζουμε και να καταδικάζουμε τους άλλους. Χωρίς βέβαια να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν..
Δυστυχώς κατ'εμέ η πίστη στη Νέμεση και τη θεία δίκη είναι ένα ρομαντικό κατάλοιπο άλλων εποχών. Και το να αποδίδουμε τραγικά γεγονότα και καταστάσεις σε μια αόριστη έννοια (Νέμεσις), επικαλούμενοι τη θεία δίκη, είναι ύβρις από μόνο του. Μου θυμίζει λίγο την κοινή γνώμη μετά την 11/9, στην οποία κυριαρχούσε η λογική "Καλά να πάθουν". Κανείς δε σκεφτόταν τα αθώα θύματα, τα παιδιά, τους πυροσβεστες. Απλά σε αυτή τη χώρα μας αρέσει ιδιαίτερα να δικάζουμε και να καταδικάζουμε τους άλλους. Χωρίς βέβαια να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν..
Φίλε Απέριττε,
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Fox_Mulder.
Ακόμα και τα παραδείγματα που φέρνεις (Ζαχόπουλος και Γιαννάκου) δεν αποδεικνύουν την "θεία δίκη", την "συμπαντική δικαιοσύνη", δεν υπάρχει καμία τιμωρία απέναντι στην ύβρι, εκτός κι αν η Νέμεσις συμμετέχει στο κουκούλωμα.
Και οι δύο ήταν όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, στελέχη μιας κυβέρνησης που εκλήθησαν να ολοκληρώσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο είχε εγκριθεί είτε σε γενικές γραμμές από τον λαό στις εκλογές είτε σε ειδικές από το κοινοβούλιο (εδώ κάθε σχόλιο υπέρ της Άμεσης Δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με την Αντιπροσωπευτική δεκτό !).
Η κατάντια της Ελληνικής Παιδείας, η οποία σαφώς και δεν περιορίζεται στο περιβόητο βιβλίο ιστορίας της Στ' Δημοτικού, δεν είναι έργο Γιαννάκου, όπως και η κατάντια του Ελληνικού Πολιτισμού δεν είναι έργο Ζαχόπουλου, είναι έργο όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων από συστάσεως Ελληνικού κράτους.
Μην ξεχνάμε πως για πολλούς εκ των ηγετών αυτών των κυβερνήσεων η Νέμεσις δεν ήρθε ποτέ κι έχουν σχεδόν "αγιοποιηθεί"... άλλη μια περίπτωση διαστρέβλωσης της ιστορίας.
Τίποτε δεν μένει ατιμώρητο. Ο νόμος της ανταπόδοσης λειτουργεί πάντα. Είναι ακατάλυτος και άχρονος...
Ολοκληρώνοντας θα έλεγα πως τελικά οι περισσότερες ενέργειες μένουν ατιμώρητες ή πως η Νέμεσις λειτουργεί επιλεκτικά και συνυπολογίζοντας το πολιτικό κόστος...
Yπενθυμίζω την Ελληνική πραγματικότητα μετά τον Β' Π.Π.:
οικονομικός μαρασμός, ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός, αποβιομηχάνιση, διαφθορά, ανύπαρκτη παιδεία, ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική, ανύπαρκτη κοινωνική πρόνοια κλπ. κλπ.
Για ποιούς ήρθε η Νέμεσις ;
Για την κα Γιαννάκου που στήριξε ένα κακογραμμένο βιβλίο ιστορίας της Στ' Δημοτικού ή για τον κ. Ζαχόπουλο που υπέγραφε ό,τι του ζητούσαν να υπογράψει (μετά ή άνευ ανταλλάγματος δεν μπορώ να ξέρω) ;
Αγαπητοί μου φίλοι καλησπέρα σας. Απόλυτα σεβαστή η γνώμη σας και φαινομενικά πολύ σωστή. Όμως θα σας πω κάτι. Πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να βλέπουμε τα πράγματα μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και κρίνουμε τις καταστάσεις απο αυτό που μπορούμε να δούμε. Ένας άνθρωπος μπορεί να βασανίζεται απο την έκταση που πήρε η προσωπική του ζωή και ένας άλλος να βασανίζεται απο τους προσωπικούς του δαίμονες και εφιάλτες που εμείς να μην γνωρίζουμε. Όσο και αν δεν δείχνει έτσι, εγω πιστεύω ότι η Νέμεσις υπάρχει για άλους. Παράδειγμα αναφέρω κάτι που είχα διαβάσει για τον Χίτλερ. Στην εποχή που ήταν παντοδύναμος και στον κόσμο φάνταζε ως ένας ηγέτης που κυριαρχούσε, οι άνθρωποι που ήταν κοντά του λέγαν ότι υπέφερε απο φρικτούς εφιάλτες τα βράδυα που δεν τον άφηναν να κοιμηθεί. Νομίζετε καλοί μου φίλοι ότι αυτό για έναν άνθρωπο είναι λιγότερο ψυχοφθόρο απο το να σου κόψουν το πόδι;
Έχω δει ακρωτηριασμένους ανθρώπους να είναι τρισευτυχισμένοι και ψυχικά ισορροπημένοι και άλλους οι οποίοι τα έχουν όλα και όμως είναι βουτηγμένοι στην δυστυχία και η ψυχή τους είναι μαύρη.
Τώρα ώς προς το τι μπορεί να επιφέρει μια πράξη παίζει ρόλο και το κίνητρο του καθενός. Το αντίτιμο της δεν έχει να κάνει με τα μέτρα της ανθρώπινης ηθικής αλλά με τους συμπαντικούς νόμους. Στο σύμπαν δεν υπάρχει η έννοια της ηθικής αλλά η έννοια της δικαιοσύνης. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί κάποιοι φαινομενικά τιμωρούνται σκληρότερα για πράγματα που δεν είναι και τόσο σοβαρά, ενώ άλλοι που κατά την γνώμη μας έκαναν χειρότερα φαίνεται να ζούν μια χαρά...
Δεν έχω κι εγω απαντήσεις για όλα... ερωτηματικά πάντα θα υπάρχουν..όμως...
δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω στην κοσμική δικαιοσύνη...
Φιλικά...
ΥΓ: και θα επαναλάβω ότι δεν χαίρομαι για αυτό που έπαθαν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί όλοι μας κάνουμε λάθη και μπορεί κι εμείς να βρεθούμε στην θέση τους...
ΥΓ2: Αγαπητέ Φόξ μην βιάζεσαι να προδικάσεις την ατιμωρησία της κυβέρνησης γενικότερα.. κάνε λίγο υπομονή... θα εκπλαγείς...
Πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να βλέπουμε τα πράγματα μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και κρίνουμε τις καταστάσεις απο αυτό που μπορούμε να δούμε. Ένας άνθρωπος μπορεί να βασανίζεται απο την έκταση που πήρε η προσωπική του ζωή και ένας άλλος να βασανίζεται απο τους προσωπικούς του δαίμονες και εφιάλτες που εμείς να μην γνωρίζουμε. Όσο και αν δεν δείχνει έτσι, εγω πιστεύω ότι η Νέμεσις υπάρχει για άλους.
Φίλε Γιάννη συμφωνώ μαζί σου. Πολλές φορές βάζουμε πολύ στενά και συγκεκριμένα όρια στο τί είναι δικαιοσύνη και τιμωρία. Στο τί είναι δίκαιο και τί άδικο. Δυστύχως δεν έχουμε ποτέ μας όλα τα στοιχεία και δεν ξέρουμε ποτέ όλες τις πλευρές ενός θέματος ή συμβάντος για να μπορέσουμε να δούμε οτι τελικά τα πράγματα δεν είναι όσο άδικα και τυχαία όσο νομίζουμε. Η ευτυχία και η δυστυχία, η δικαιοσύνη, η τιμωρία κτλ. είναι έννοιες υποκειμενικές και έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε και εάν κάποιος υποφέρει για κάτι. Εκτός αυτού δεν πιστεύω οτι μετά απο κάποιο λάθος που κάνουμε ερχεταί η τιμωρία, αλλά ακόμα μια ευκαιρία για να μάθουμε, να μεγαλώσουμε...
Είχα διαβάσει κάποτε κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση και που πιστεύω οτι ταιριάζει εδώ...
"Δικαιοσύνη υπάρχει, αλλά χρειάζονται και δίκαια μάτια για την δούν..."
Ευχαριστώ αγαπητή Οφηλία για την παρέμβασή σου. Σίγουρα δεν το θέτω με την έννοια της τιμωρίας αλλά της δικαιοσύνης. Αν θα έδινα ένα ορισμό για την παρέμβαση της Νεμέσεως θα χρησιμοποιούσα την λέξη "ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ". Η Νέμεσις κατά την γνώμη μου επαναφέρει την ισορροπία και την τάξη στα πράγματα...
Και με την ευκαιρία να πω και κάτι άλλο. Ένα βασικό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να θεωρούν ότι το να καταφέρει κάποιος να αποκτήσει και να διατηρεί υλικά αγαθά με ανάρμοστους τρόπους είναι και δείγμα ότι δεν επεμβαίνει επάνω του η Νέμεσις. Πόσο λάθος είναι αυτό. Η Νέμεσις επεμβαίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Μπορεί να είναι και υλικοί αλλά περισσότερο έχει να κάνει με πράγματα που δεν φαίνονται..
Φιλικά...
Φίλε Απέριττε.
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
Αυτό το σύμπαν δεν είναι αυθαίρετο.
Διέπεται από νόμους.
Ο σημαντικότερος νόμος εξ αυτών και αφορά τα λογικά όντα,
είναι ο νόμος της ανταποδοτικής δικαιοσύνης.
Ο νόμος της αλληλουχίας και της συνύπαρξης.
Είναι ο νόμος της διαμόρφωσης των όντων προς την τελειότητα,
στον αέναο κύκλο, μέσω του πυρός.
Απατάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να αυθαιρετεί έναντι
των νόμων του σύμπαντος.
Απατάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να παρεμβαίνει
με τον οποιοδήποτε τρόπο, στις δομές της δημιουργίας.
Δεν είναι τιμωρία.
Είναι η κλήση προς την αποκατάσταση της διαταραχής της ροής
του κύκλου και των πεπραγμένων που επιφέρουν ανισορροπία.
Dawnbringer
09-02-08, 09:20
Δεν νομίζω ότι η ύπαρξη μιας εξωτερικής δύναμης που έχει το ρόλο του τιμωρού,σε αυτή την περίπτωση,μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει με βάση τα δύο αυτά παραδείγματα. Σίγουρα στο σύμπαν ισχύει ο νόμος της δράσης - αντίδρασης, σε πολλά επίπεδα, αλλά δεν είναι ανάγκη αυτός ο νόμος να εφαρμόζεται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Μόνοι μας δημιουργούμε το κάρμα μας κι αργότερα γευόμαστε τους καρπούς των πράξεών μας...Καλημέρα!
Δεν νομίζω ότι η ύπαρξη μιας εξωτερικής δύναμης που έχει το ρόλο του τιμωρού,σε αυτή την περίπτωση,μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει με βάση τα δύο αυτά παραδείγματα. Σίγουρα στο σύμπαν ισχύει ο νόμος της δράσης - αντίδρασης, σε πολλά επίπεδα, αλλά δεν είναι ανάγκη αυτός ο νόμος να εφαρμόζεται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Μόνοι μας δημιουργούμε το κάρμα μας κι αργότερα γευόμαστε τους καρπούς των πράξεών μας...Καλημέρα!
Για το ίδιο πράγμα ομιλούμε φίλε μου με διαφορετικό λόγο.
Το διευκρίνισα ότι δεν πρόκειται για τιμωρία.
Μα φυσικά ισχύουν ως δυναμοενέργειες, τα ζεύγη ¨αντιστοιχίας
και αναλογίας¨.
Dawnbringer
09-02-08, 11:03
Το ξέρω φίλε Mars,δεν απευθυνόμουν σε εσένα προσωπικά :)
Βέβαια το να μιλάμε σε ένα εντροπικό σύμπαν για νόμους μάλλον δεν είναι κι ότι το καλύτερο,αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα...
Το ξέρω φίλε Mars,δεν απευθυνόμουν σε εσένα προσωπικά :)
Βέβαια το να μιλάμε σε ένα εντροπικό σύμπαν για νόμους μάλλον δεν είναι κι ότι το καλύτερο,αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα...
Δεν έχει σημασία φίλε μου αν απευθύνεσαι σε μένα ή όχι.
Διάλογο κάνουμε.
Με την φράση ¨νόμος¨ προσδιορίζουμε την ευρύτερη έννοια της ισορροπίας
και της δικαιοσύνης.
Πως θα μπορούσε άραγε ένα εντροπικό σύμπαν (όπως πολύ σωστά το θέτεις),
να λειτουργεί χωρίς ισορροπίες και δικαιοσύνη?
Η εντροπία είναι η συνάρτηση καταστάσεων που μας επιτρέπει
να διακρίνουμε τις καταστάσεις ισορροπίας και τις αντιστρεπτές
μεταβολές από τις αυθόρμητες (μη-αντιστρεπτές) μεταβολές.
Πως θα μπορούσε να λειτουργεί, αν στο ¨άναρχο¨ δεν συγκρατούνται
σε μόνιμο και σταθερό σημείο, οι αντιθέσεις των δυναμοενεργειών?
Κάπου διάβαζα (δεν θυμάμαι που, ούτε το όνομα αυτού) για έναν Ναζί διοικητή στην Γαλλία κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο εξαφανίστηκε… αλλά κάποια στιγμή, μετά απο 40 χρόνια, βρέθηκε στην Αμερική την δεκαετία του 1980. Είχε αλλάξει όνομα και μάλιστα… ήταν συνεργάτης της CIA. Η Γαλλία ζήτησε την παράδοση του για να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως και έγινε. Στα 80 του χρόνια και… καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Κάλιο αργά, παρά ποτέ…
leo morpheus
09-02-08, 14:55
Παιδια αν νομιζετε οτι το περιστατικο με τη Γιαννακου ειναι η εκδηλωση της τιμωριας του Συμπαντος,νομιζω πως κανετε λαθος.Δεν εκανε κατι κακο εναντια στους Συμπαντικους Νομους ουτε πειραξε καποιον απ'οσο ξερω.Η προσωπικη της ζωη ειναι αλλο θεμα.
Απο την αλλη και κακο να ειχε διαπραξει δεν νομιζω να τιμωρουταν με αυτο τον τροπο.Για μενα το Συμπαν δεν κρινει ουτε τιμωρει.Απλα λειτουργει προς οφελος μας.Αν υπαρχει τετοιου ειδους τιμωρια,πιστευω οπως και οι προγονοι μας στις Ερινυες.Η τιμωρια δηλαδη θα εκδηλωθει στον ψυχικο μας κοσμο και οχι σε υλικα επιπεδα οπως το σωμα,τα χρηματα,οι σχεσεις...
Παντα με επιφυλαξεις...
Απο την αλλη και κακο να ειχε διαπραξει δεν νομιζω να τιμωρουταν με αυτο τον τροπο.Για μενα το Συμπαν δεν κρινει ουτε τιμωρει.Απλα λειτουργει προς οφελος μας.Αν υπαρχει τετοιου ειδους τιμωρια,πιστευω οπως και οι προγονοι μας στις Ερινυες.Η τιμωρια δηλαδη θα εκδηλωθει στον ψυχικο μας κοσμο και οχι σε υλικα επιπεδα οπως το σωμα,τα χρηματα,οι σχεσεις...
συμφωνω και χειροκροτω! :D :) :cool:
Dawnbringer
10-02-08, 08:32
Απο την αλλη και κακο να ειχε διαπραξει δεν νομιζω να τιμωρουταν με αυτο τον τροπο.Για μενα το Συμπαν δεν κρινει ουτε τιμωρει.Απλα λειτουργει προς οφελος μας.Αν υπαρχει τετοιου ειδους τιμωρια,πιστευω οπως και οι προγονοι μας στις Ερινυες.Η τιμωρια δηλαδη θα εκδηλωθει στον ψυχικο μας κοσμο και οχι σε υλικα επιπεδα οπως το σωμα,τα χρηματα,οι σχεσεις...
+1 και από εμένα με μια επιφύλαξη για τον περιορισμό στον ψυχικό μας κόσμο...
Παντα με επιφυλαξεις...
+100000000000 :)
Witch Shadow
10-02-08, 10:56
Απο την αλλη και κακο να ειχε διαπραξει δεν νομιζω να τιμωρουταν με αυτο τον τροπο.Για μενα το Συμπαν δεν κρινει ουτε τιμωρει.Απλα λειτουργει προς οφελος μας.Αν υπαρχει τετοιου ειδους τιμωρια,πιστευω οπως και οι προγονοι μας στις Ερινυες.Η τιμωρια δηλαδη θα εκδηλωθει στον ψυχικο μας κοσμο και οχι σε υλικα επιπεδα οπως το σωμα,τα χρηματα,οι σχεσεις...
Παντα με επιφυλαξεις...
Φυσικα και δεν ειναι τιμωρια απο το συμπαν...δεν εχει κατι να κερδισει...αν το συμπαν δεν ειχε ισορροπιες, το απολυτο χαος θα κυβερνουσε....το καρμα θα ηταν το λιγοτερο που θα μας απασχολουσε...το καρμα δεν το φτιαχνουμε απο μονοι μας....παιζουν ρολο και οι προηγουμενες ζωες...
Αν και ακουγοντας Νεμεσις μου ηρθε στο μυαλο και η Ολυμπια Θεα αλλα και το Πανομοιοτυπο (Counterpart) του εαυτου μας...ο ανταγωνιστης μας...αυτος που μας τιμωρει για τα λαθη που εχουμε κανει....ή για να το θεσω καλυτερα....η προσωπικη μας Ερινυα....δεν μπορεις να τον νικησεις....υπηρχε, υπαρχει και θα υπαρχει μεχρι να πεθανουμε....αυτος ειναι η τιμωρια μας και οχι το συμπαν....
Φίλοι και φίλες.
Ψάξτε να βρείτε το αίτιον του πόνου!
Του σωματικού και ειδικά του ψυχικού και από που προέρχεται.
Πως ικανοποιούνται αθέμιτα τα θέλω της ψυχής,
προσβάλλοντας το ίσο δικαίωμα της ζωής και του θανάτου
των όντων της συνύπαρξης.
Πως αποδέχεται τον ον άνθρωπος, την κτηνώδη φύση.
Ψάξτε να βρείτε το φάσμα της διεργασίας του πυρός.
Πως επενεργεί διαμορφώνοντας το κάθε λογής έμβιο ον.
Πως το κατ’ επιλογήν μη διαμορφούμενο, οδηγείται στην διάλυση.
Πως η κοσμική δικαιοσύνη επεμβαίνει ως ισορροπιστής
της συνύπαρξης και της αλληλουχίας των όντων, προς την τελειότητα.
Πως κλείνει ο κύκλος τους και πως ανοίγει ο νέος κύκλος.
Έτσι επιφανειακά… πολλά μπορούν να λεχθούν από τον καθένα μας.
Και για να είμαι πιο σαφής, εκφράζοντας πάντα την άποψη μου.
Η ανταποδοτική δικαιοσύνη αφορά τα λογικά όντα
και τους όρους της συνύπαρξης, τα οποία δεν τιμωρούνται
αλλά καλούνται να επανορθώσουν.
Όταν όμως το λογικό ον με ότι πράττει εις βάρος
των όντων ή της φύσης είναι ανεπανόρθωτο.
Τότε χρεώνεται η εναπομένουσα ψυχή του.
Τότε άρχεται η ¨τιμωρία¨ ως φθορά και οδηγείται η ψυχή
όχι στον θάνατο, αλλά εις την διάλυση.
Η διαδικασία του θανάτου υφίσταται μόνο στην ύλη.
" Όστις την φύσιν θέλει παραβιάσει,
η φύσις θέλει τιμωρήσει αυτόν"
(ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)
Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου αγαπητέ Μάρς. Καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να μελετήσουν προσωκρατικούς φιλοσόφους... εσύ απο ότι βλέπω ξέρεις πολύ καλά τι λες...
Να είσαι καλά...
ΥΓ: ειδική προσοχή στον Παρμενίδη
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.