PDA

Επιστροφή στο Forum : Eντοπίστηκε νέο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο


beetlejuice
30-07-05, 04:16
Ένα μεγάλο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο ανακάλυψαν οι αστρονόμοι στα απώτερα βάθη του ηλιακού συστήματος, κάνοντας λόγο για «σπουδαία ανακάλυψη». Οι πρώτες ωστόσο πληροφορίες για το νέο αυτό εύρημα είναι αρκετά συγκεχυμένες.

Όπως μετέδωσε το BBC, το αντικείμενο αυτό δεν πλησιάζει ποτέ πιο κοντά στον ήλιο απ' όσο ο Ποσειδώνας και τον περισσότερο χρόνο βρίσκεται σε απόσταση ακόμα πιο μακρινή αυτής μεταξύ του Πλούτωνα και του Ηλίου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα που βρέθηκαν ποτέ στο μακρινό ηλιακό σύστημα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι συντίθεται από πάγο και πέτρα. Ενδέχεται μάλιστα να είναι μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, καθώς το πλάτος του υπολογίζεται, χωρίς ακρίβεια πάντως, στα 1.500 μέτρα.

Λόγω λαθών πάντως στην αντανάκλασή του, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για ένα μεγάλο και θαμπό αντικείμενο ή για ένα μικρότερο και φωτεινότερο. Ό,τι πάντως και αν είναι, αντιμετωπίζεται ως μεγάλη ανακάλυψη.

Μια ανακάλυψη, για την «πατρότητα» της οποίας ερίζουν δύο ομάδες επιστημόνων: Η πρώτη συγκροτείται από αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας και η δεύτερη από Αμερικανούς επιστήμονες, που το εντόπισαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Gemini.


news.in.gr

--------------

Αν μη τι αλλο μια ενδιαφερουσα ειδηση...Αναρωτιεμαι εαν αραγε εχει σχεση το συγκεκριμενο αντικειμενο με τον Sedna ή τον 13ο πλανητη των Πυθαγορειων...

epimytheas
30-07-05, 12:59
Eμφανίστηκε πάλι ο "Ήφαιστος"; Χρόνια είχε να συμβεί αυτό. Νομίζω από το 1970-71. Tότε ήταν η τελευταία θέαση του. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
Το 1859, ο Γάλλος μαθηματικός και αστρονόμος Ουρμπέν λε Βεριέ, (που προηγουμένως παράλληλα με τον Βρετανό Τζών Κόουτς Άνταμς είχαν προβλέψει την ύπαρξη του Ποσειδώνα) έλαβε ένα γράμμα από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο, τον Λεσκαρμπώ.
Αυτός του έλεγε πως είχε εντοπίσει με το τηλεσκόπιο του μια μαύρη στρογγυλή κηλίδα γύρω από τον Ήλιο, στις 26 Μαρτίου του 1859 και η οποία έμοιαζε με πλανήτη που περιφερόταν γύρω από τον ηλιακό δίσκο. Εκείνη την εποχή, ο λε Βεριέ ασχολούνταν με το θέμα του Ερμή. Σύμφωνα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς του, ακόμη κι αν λάμβανε κανείς υπόψην τις τροχιές όλων των υπόλοιπων πλανητών, το περιήλιο του Ερμή ήταν γρηγορότερο από όσο έπρεπε να είναι. Για αυτό και υπέθετε πως ένα πλανητικό σώμα, που ακόμα δεν είχε εντοπιστεί, υπήρχε εκεί, κοντά στον Ερμή και με τροχιά πολύ γρήγορη για να την εντοπίσει κάποιο τηλεσκόπιο. Ο καθηγητής Βόλφ από την Ζυρίχη του έστειλε επίσης κάποιες παρατηρήσεις σύμφωνα με τις οποίες αρκετές κηλίδες φαίνονταν να περιστρέφονται, και αργότερα κάποιος άλλος ανακάλυψε και άλλες. Ένα σύνολο από 2 ντουζίνες άγνωστα αντικείμενα περιφέρονταν γύρω από τον ήλιο. Η μία ντουζίνα κάθε 26 ημέρες έκανε μια πλήρη περιστροφή και η άλλη κάθε 38. Ο λε Βεριέ ονόμασε τον νέο πλανήτη Ήφαιστο και τον κυνήγησε μέχρι το τελος της ζωής του το 1877, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις του.
Είχαμε μερικές ακόμα παρατηρήσεις κάποιων "ύποπτων" κηλίδων που κινούνταν γύρω από τον ήλιο μετά τον θάνατο του, αλλά όλα αυτά έληξαν οριστικά το 1916 με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αινστάιν που εξηγούσε τις αποκλίσεις της τροχιάς του Ερμή με τον καλύτερο τρόπο.
Παρόλα αυτά, μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, είχαμε άλλες 2 σημαντικές θεάσεις ηλιακών κηλίδων, μια το 1921 και άλλη μια την περίοδο 1968-71, χωρίς όμως να υπάρξει σχετική θεωρία ή έστω κάποια μέτρηση ακριβής που να επιβεβαιώνει πως υπάρχει κάποιος πλανήτης.
Και ο Ήφαιστος πέρασε πλέον στην ιστορία σαν ένας ακόμα από τους υποθετικούς πλανήτες που δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο τους πρός την αναγνώριση...