Επιστροφή στο Forum : Αστέρια κινούμενα στην Λάρισα
Αυτη την εβδομάδα στις αρχές της καθομουνα το βράδυ στην βεράντα του σπιτιού μου ,είχα πληρη διαύγεια πνευματος οπότε απο την ανατολή οπως καθόμουνα είδα δυο αστερια να μετακινουνται απο την θέση τους.
Grigorios o Ellhn
07-03-08, 22:05
Μήπως δεν ήταν αστέρια και ήταν αεροπλάνα σε πολύ μεγάλο υψόμετρο? Ή ενδεχομένως δορυφόροι? Ή μήπως κάτι άλλο????
Aν μου δώσεις ακριβή ώρα και αστερισμό που τα είδες, μπορώ να σου βρω και ποιοι ακριβώς δορυφόροι ήταν..
http://img527.imageshack.us/img527/6012/isssts1172062007bx5.jpg
Στη φωτο, τα ίχνη του διαστημικού σταθμού και του δ.λεωφορείου σε πρόσφατο περασμά τους από την περιοχή μου. (χρόνος έκθεσης φωτογραφίας 13 δευτερόλεπτα)
Όταν βλέπεις ένα "αστέρι" (φαινόμενο μέγεθος και χρώμα, φωτεινή κουκίδα, δηλαδή) να κινείται σε ομαλή πορεία, κατά 99,9% μιλάμε για δορυφόρο.
Επίσης, αν παρατηρήσεις μια στιγμιαία λάμψη, σαν φλας φωτογραφικής μηχανής, ενδέχεται να είναι ο διεθνής διαστημικός σταθμός όπου τη συγκεκριμένη στιγμή που περνάει από την περιοχή σου, οι ηλιακές κυψέλες του είναι σε τέτοια θέση που αντανακλούν τον ήλιο. Περισσότερα για τον σταθμό και την πορεία του στο www.heavens-above.com
Οι πιο εντυπωσιακοί δορυφόροι όμως είναι αναμφισβήτητα η συστοιχία irridium, το αποτυχημένο πρόγραμμα δορυφορικού τηλεφώνου, τα κάτοπτρα τους όταν έρθουν σε συγκεκριμένη γωνία σε σχέση με τον ήλιο και τον παρατηρητή, αστράφτουν τόσο πολύ που η λάμψη τους καθώς κινούνται και περιστρέφονται φτάνει στη Γη για λίγα δευτερόλεπτα με ένταση 10 φορές περισσότερο από τον πλανήτη Αφροδίτη στα καλύτερά του...
Σιγούρα ένας ανίδεος θα περνούσε για ΑΤΙΑ μια τέτοια θέαση, συμβαίνει και σχετικά σπάνια ..;)
καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοεί η petrosa και εγώ το έχω παρατηρήσει, είναι κάποια "αστέρια" που ίσα ίσα φαίνονται με το μάτι και κινούνται αργά προς μια κατεύθυνση αλλά το γεγονός ότι ίσα ίσα φαίνονται σε κάνει να απορείς αν είναι αεροπλάνα διότι φαίνονται να πετάνε πολύ ψηλά...άρα ναι λογικά είναι δορυφόροι.
Επίσης ρε παιδιά έχω μια απορία...το καλοκαίρι δίπλα από το πιο φωτεινό αστέρι που λέμε, την Αφροδίτη αν δεν κάνω λάθος, παρατηρούσα κάθε βράδυ κάτι το οποίο ήταν λίγο πιο ερυθρό από τα άλλα αστέρια...το έχετε παρατηρήσει εσείς?
Grigorios o Ellhn
08-03-08, 16:56
Μήπως ήταν απλά ένας άλλος πλανήτης που έτυχε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να είναι κοντά στο σημείο της Αφροδίτης?
Παιδία τα βλέπω καθημερινα πια και χθες το βραδυ τα ιδια απο το πουθενα εμφανιζονται.
ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΟΥ ΜΥΝΗΜΑ δεν νομίζω να ήταν αεροπλάνα γιατι ειχαν σταθερή φωτηνοτητα δηλαδη δεν αναβόσβηναν τα φώτα!Μάλιστα το δεύτερο που είδα πήρε κοκκινο χρώμα μετά.
Χθες είδα και την αρκτο!
Grigorios o Ellhn
08-03-08, 17:35
Τότε μάλλον ήταν δορυφόροι...όσο για την αλλαγή του χρώματος, μάλλον οφείλεται στην διαφορετική γωνία με τη οποία πέφτει το ηλιακό φως πάνω τους. Προσπάθησε να δείς αν αλλάζει ελαφρά η τροχιά τους κάθε βράδυ, καθώς οι περισσότεροι δορυφόροι έχουν μεταβαλλόμενη τροχιά.
το καλοκαίρι δίπλα από το πιο φωτεινό αστέρι που λέμε, την Αφροδίτη αν δεν κάνω λάθος, παρατηρούσα κάθε βράδυ κάτι το οποίο ήταν λίγο πιο ερυθρό από τα άλλα αστέρια...το έχετε παρατηρήσει εσείς?
Αυτό που λές το εχω παρατηρήσει στον Σείριο, μαζι με το λευκό φώς παρατήρω κ ενα κόκκινο φως να λαμπιρίζει,αλλα πάρα πολύ κοντά το ένα με το άλλο,σαν να είναι ένα..Αυτό το εχει παρατηρήσει κανείς αλλος; Κ μια ερώτηση..το φωτεινότερο άστρο είναι η Αφροδίτη ή ο Σείριος τελικά;
Η αφροδίτη δεν είναι άστρο είναι πλανήτης. Και ως πλανήτης έχει πολύ συχνή μεγαλή περιοδική μεταβλητότητα της φαινόμενης φωτεινότητας του και της θέσης του στον ουρανό ανάλογα με την τροχιά που ακολουθεί σε σχέση με την θέση της Γης.
Η φαινόμενη φωτεινότητα είναι το μέγεθος της λάμψης ενός ουρανίου σώματος όπως φαίνεται από τη Γη.
Ο Σείριος είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό επειδή είναι ένα σύστημα αστεριών που αποτελείται από ένα κυανό γίγαντα (αρκετές φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο) και δυό ακόμα μικρότερα άστρα συνοδούς, αυτό το αστρικό σύστημα βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη, μόλις 8 έτη φωτός, και για όλους τους παραπάνω λόγους φωτοβολεί τόσο πολύ στους ουρανούς μας. Το φαινόμενο μέγεθος του είναι -1.5 (όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο λαμπρό είναι το σώμα)
Η Αφροδίτη όταν προσεγγίζει τη Γη και σε συγκεκριμένες φάσεις της τροχιάς της φτάνει σε λαμπρότητες της τάξεως του -4.3 δηλαδή δεκάδες φορές πιο λαμπρή από τον Σείριο (πρόκειται για λογαριθμική κλίμακα). Γι'αυτό πολλοί ανίδεοι την μπερδεύουν για ΑΤΙΑ ιδίως όταν βρίσκεται κοντά στη σελήνη ή σε συζηγία με άλλα σώματα.
Συγκρητικά η φαινόμενη λαμπρότητα της πανσελήνου είναι -12.6 και του ήλιου -26.73.
Το ερυθρό ουράνιο σώμα που βλέπετε είναι ο πλανήτης Άρης που βρίσκεται αυτή την περίοδο σχετικά κοντά στον αστερισμό του Ωρίωνα και το Σείριο.
Την κλίμακα του φαινόμενου μεγέθους την πρωτοκαθόρισε ένας ακόμα σπουδαίος αρχαίος έλληνας αστρονόμος ο Ίππαρχος ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατέγραψε σε κατάλογο συστηματικά μεγάλη σειρά από άστρα του ουρανού (Ο περίφημος κατάλογος του Ίππαρχου). Με φαινόμενο μέγεθος από το 1 έως το 6 με το 6 να είναι το πιο αμυδρό άστρο που μπορεί να διακριθεί με γυμνό οφθαλμό. Αυτό το σύστημα του Ίππαρχου ακόμα χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας!..
Αν αναρωτιέστε γιατί δίνουν ελληνικά ονόματα σε διαστημόπλοια τους οι ξένοι ε δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να βρείτε την απάντηση..
Η αφροδίτη δεν είναι άστρο είναι πλανήτης.
Οτι ειναι πλανήτης ειναι πασίγνωστο.. :) απλά την ανέφερα άστρο..
Το ερυθρό ουράνιο σώμα που βλέπετε είναι ο πλανήτης Άρης που βρίσκεται αυτή την περίοδο σχετικά κοντά στον αστερισμό του Ωρίωνα και το Σείριο.
Δεν εννοούσα αυτην την περίοδο οταν μίλησα για το ερυθρό φως στον Σείριο..απο το περασμένο καλοκαίρι το εχω παρατηρήσει..εκτος αν κ τοτε ήταν ο Άρης..
Οτι ειναι πλανήτης ειναι πασίγνωστο.. απλά την ανέφερα άστρο..
Nαι άλλα έτσι όπως το είπες μπορεί να μπερδέψεις κάποιον που δεν ξέρει. Καλό είναι όταν γνωρίζουμε να ακριβολογούμε.
Η Αφροδίτη ως εσωτερικός πλανήτης έχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση στη λαμπρότητα της σε σχέση με τον Σείριο ας πούμε. Από δεκάδες φορές πιο λαμπρή έως αρκετά αμυδρή όταν βρίσκεται απέναντι σε σχέση με εμάς και τον ήλιο και αόρατη όταν κρύβεται πίσω από την λάμψη του ήλιου..
http://img245.imageshack.us/img245/6353/venus8707ie0.jpg
Δυο δικές μου φωτο με ισχυρή μεγέθυνση της Αφροδίτης σε κοντινή προσέγγιση με τη Γη το καλοκαίρι. Το ισχυρό άλβεδο είναι εμφανές.. Η αφροδίτη σκεπάζεται εξολοκλήρου από σύννεφα θεικού οξέως, δεν διακρίνεται καμία λεπτομέρεια της επιφάνειας της. Τα σύννεφα προκαλούν ισχυρή αντανάκλαση του φωτός και συνεπώς μεγάλη λαμπρότητα.
Όπως βλέπετε σχηματίζει κάτι όμοιο με την ημισέληνο λόγω της γεωμετρικής θέσης της σε σχέση με τη Γη και τον ήλιο σε εκείνη τη φάση. Ως εσωτερικός πλανήτης παρουσιάζει φάσεις ο δίσκος της παρόμοιους με την σελήνη αλλά με διαφορετικό ετήσιο κύκλο.
Δεν εννοούσα αυτην την περίοδο οταν μίλησα για το ερυθρό φως στον Σείριο..απο το περασμένο καλοκαίρι το εχω παρατηρήσει..εκτος αν κ τοτε ήταν ο Άρης..
Kαι το καλοκαίρι φαινόταν ο Άρης αλλά ήταν αμυδρός κοντά στον ήλιο και μακριά από τον Σείριο.
Ο Σείριος πάντως είναι ένα λευκοκύανο άστρο. Δεν εκπέμπει ερυθρό φως.
Spn l Optimus
09-03-08, 18:22
Αυτη την εβδομάδα στις αρχές της καθομουνα το βράδυ στην βεράντα του σπιτιού μου ,είχα πληρη διαύγεια πνευματος οπότε απο την ανατολή οπως καθόμουνα είδα δυο αστερια να μετακινουνται απο την θέση τους.
Εξαρτάται από την μέρα φίλε. Η πολεμική αεροπορία έχει νυκτερινές αποστολές κάποιες μέρες και το αεροδρόμιο είναι διπλά την πόλη της Λάρισας.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.