PDA

Επιστροφή στο Forum : Άγνωστος και ανεξήγητος σχηματισμός στο κέντρο του γαλαξία μας


beetlejuice
17-08-05, 15:44
http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/643829_b.jpg
αλλιτεχνική απεικόνιση της γαλαξιακής μπάρας. Το βέλος σημειώνει τη θέση του Ήλιου


Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα μακρόστενος σχηματισμός από άστρα ανακαλύφθηκε στο κέντρο του Μίλκι Ουέι με τη βοήθεια του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer. Τα σημερινά μοντέλα για το σχηματισμό των γαλαξιών αδυνατούν να εξηγήσουν την ύπαρξη της «μπάρας».

Αν και πολλοί επιστήμονες υποψιάζονταν από τη δεκαετία του 1980 την παρουσία της, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μπάρα είναι περίπου 7.000 έτη φωτός μακρύτερη από ό,τι αναμενόταν. Το μήκος της φτάνει τα 27.000 έτη φωτός, περίπου το μισό της απόστασης της Γης από το κέντρο του Γαλαξία.

Ο γραμμικός σχηματισμός αποτελείται από ηλικιωμένα, κόκκινα άστρα, τα οποία κινούνται σε ελλειπτικές, αντί σε κυκλικές, τροχιές γύρω από το κέντρο του Γαλαξία, στο οποίο πιστεύεται ότι καραδοκεί μια υπέρμαζη μαύρη τρύπα.

Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή έπειτα από δύο χρόνια προετοιμασίας και 400 ώρες παρατήρησης με το Spitzer, το οποίο αναλύει το φως στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, ώστε να μπορεί να βλέπει μέσα από τα νέφη σκόνης και αερίου που παρεμβάλλονται ανάμεσα στη Γη και μακρινά άστρα.

Αν και παρόμοιες μπάρες έχουν ανακαλυφθεί και σε άλλους γαλαξίες, οι αστρονόμοι αγνοούν το μηχανισμό σχηματισμού τους. Η νέα έρευνα, που πρόκειται να δημοσιευθεί στο Astrophysical Journal Letters, δεν αποκλείεται να προσφέρει τώρα νέα στοιχεία για τη γέννηση των γαλαξιών.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press