PDA

Επιστροφή στο Forum : "Το συμβάν" (The happening)


Απέριττος
17-06-08, 20:56
Αγαπητοί συνταξιδιώτες καλησπέρα.
Μετά απο καθυστέρηση τεσσάρων ημερών (καθότι απών) έχω την δυνατότητα αυτήν την στιγμή να σας κάνω μια μικρή παρουσίαση για μια πολύ καλή κατά την γνώμη μου ταινία που είδα και δεν είναι άλλη απο την νέα ταινία του ινδού Νάϊτ Σιαμαλάν "Το συμβάν".

http://www.imageshack.gr/files/f9i2gsd5j2qdrusifqrl.jpg (http://www.imageshack.gr/view.php?file=f9i2gsd5j2qdrusifqrl.jpg)

Όταν ο Σιαμαλάν έφτιαξε την πρώτη του ταινία την "Έκτη αίσθηση", έκανε πολύ καλή εντύπωση και δημιούργησε ένα δικό του φανατικό κοινό. Όμως η συνέχεια δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του κόσμου. Πιστεύω όμως ότι μετά απο την όχι καλή συνέχεια του, ήρθε τώρα με αυτήν την ταινία να αποδείξει ότι πράγματι είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης ο οποίος στις ταινίες του ασχολείται κυρίως με την μεταφυσική διάσταση των πραγμάτων.
Η αλήθεια είναι ότι πήγα με επιφύλαξη να δω την ταινία αυτή. Την ίδια επιφύλαξη είχαν και οι φίλοι με τους οποίους είδαμε μαζί την ταινία. Όμως το αποτέλεσμα δεν μας έκανε να μετανοιώσουμε καθόλου για τα χρήματα που δώσαμε για να την παρακολουθήσουμε... Αλλά ας μπούμε στο στόρι της ταινίας.

Η ιστορία ξεκινάει με ένα συνταρακτικό γεγονός που συμβαίνει ξαφνικά μέσα στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής. Εκεί που ο κόσμος κινείται κανονικά και κάνει τις καθημερινές του ασχολίες, ξαφνικά προσβάλλεται απο κάτι που επιδρά τόσο ισχυρά επάνω του και μετά απο ένα διάστημα αποπροσανατολισμού αρχίζει να αυτοκτονεί με διάφορους τρόπους. Ενώ η ταινία δεν είναι ιδιαίτερα βίαιη, κατάφερε κάτι που τουλάχιστον σε μένα είχε πολύ καιρό να συμβεί. Με έκανε να τρομάξω. Πιστεύω ότι αυτό που με τρόμαξε ήταν ο απίστευτος ρεαλισμός με τον οποίο οι άνθρωποι αρχίζουν να αυτοκαταστρέφονται γιατί αυτό που τους επηρεάζει επιδρά άμεσα στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσης.
Κατά την διάρκεια της ταινίας μαθαίνουμε ότι αυτό οφείλεται σε μια τοξίνη την οποία αρχίζουν και παράγουν τα φυτά και την οποία διαχέουν στην ατμόσφαιρα με σκοπό να εξαφανίσουν το ανθρώπινο είδος το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την καταστροφή τους απο την μόλυνση. Ο Σιαμαλάν δηλαδή μας λέει μέσα απο την ταινία του ότι τα φυτά και κατ' επέκταση η γη (Γαία) έχει συνείδηση, ότι απλά μας ανέχεται και ότι όταν νοιώσει ότι έχουμε υπερβεί το όριο τότε με κάποιον τρόπο θα μας αφανίσει.
Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα γιατί πάντα πίστευα ότι η παρανοϊκή συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους προς το φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή να επιφέρει και τις συνέπειες της καταστροφής του. Πάντα πίστευα στην ιδέα ότι η γη και κάθε τι επάνω της είναι ζωντανό και έχει την δική του συνείδηση και τους δικούς του μηχανισμούς αυτοπροστασίας.
Θεωρώ οτι η ταινία του Σιαμαλάν είναι ένα καμπανάκι το οποίο πρέπει όλοι να ακούσουμε και να αφυπνιστούμε και να έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας ότι κάποια στιγμή αν συνεχίσουμε έτσι θα τιμωρηθούμε. Άλλωστε ένα μεγάλο εύρος φυσικών καταστροφών τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα στην εποχή μας είναι ένα μικρό δείγμα ότι τελικά είμαστε παντελώς ανίσχυροι απέναντι στην φύση και αυτά που την περιβάλλουν.

Πολύ καλή ταινία λοιπόν κατά την γνώμη μου και σκηνοθετικά και ως σύλληψη και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα...

Mallen
18-06-08, 09:22
Άσχετα από τυχόν γνώμες που θα παρατεθούν κάτω,εγώ πιστεύω -που την είδα χθες τη ταινία- πως ΧΙΛΙΕΣ φορές το "Συμβάν" παρά...ο εκτρωματικός και απογοητευτικός "Ιντιάνα Τζόουνς νο4"!!! Τουλάχιστον,ο κ.Σιάμαλαν ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ το μέγα ταλέντο του:να σε καθηλώνει (έστω σε κάποιο βαθμό!) δίχως να καταφέυγει στα...ψηφιακά εφέ και στα φρου-φρού,όπως δυστυχώς έκανε ο κος Σπήλμπεργκ με το τελευταίο ανέμπνευστο πονημά του...Ο Ιντιάνα έχει ίσως "εντυπωσιακές" σκηνές "καταδίωξης" χάρη στα ψηφιακά,αλλά ο Σιάμαλαν παιδιά...άλλη φάση: ατμόσφαιρα - απροσδιόριστος φόβος/ υποψιά -σκηνές σοκ (ειδικά της αρχής με τους οικοδόμους αλλά και κάπου στη μέση,μετά που καθηλώθηκαν τα Ι.Χ.)και κυρίως οικολογικός προβληματισμός! ΔΕΝ είναι η "6η Αίσθηση", αλλά πάλι πρόκειται για μια περίφημη και μεγάλη ταινία -από αυτές που μόνο ένας ταλαντούχος και ευφυής σκηνοθέτης/σεναριογράφος μπορεί να πραγματοποιήσει. Μπράβο του!!!

Απέριττος
18-06-08, 12:18
Η αλήθεια είναι ότι κοιτάζοντας διάφορα σάιτ διάβασα πολύ κακές κριτικές και απο τους κριτικούς και απο το κοινό για την ταινία (πχ Αθηνόραμα). Όμως αυτό προσωπικά δεν μου λέει τίποτε. Θα θυμίσω σε κάποιους μια παλαιότερη ταινία της οποίας δεν ενθυμούμαι αυτήν την στιγμή τον σκηνοθέτη. Η ταινία λεγόταν "Η σφαίρα" και πρωταγωνιστούσε ο Ντάστιν Χόφμαν. Είναι γεγονός ότι και αυτή πήγε ακλαφτη και θάφτηκε απο τους κριτικούς. Όμως πόσοι κατάλαβαν ότι απο μεταφυσικής πλευράς ήταν μια απο τις σπουδαιότερες ταινίες που παίχτηκαν ποτέ; Εγω με την ευκαιρία συνιστώ σε όλους τους φίλους του σάϊτ να την νοικιάσουν και να την παρακολουθήσουν με ησυχία και ευλαβικά.... Θα καταλάβουν πάρα μα πάρα πολλά αν είναι ψαγμένοι...

Φιλικά...

Παν
21-06-08, 12:36
Τι σουπερ-ντουπερ μουφα ηταν αυτη η ταινια! Οι πιο χαμενες δυο ωρες και 10 € της ζωης μου! Απο τις ερμηνεις να ξεκινησω? απο το σεναριο? απο την σκηνοθεσια? Παντως το προτεινω για κωμωδια. Αααα ανεπιφυλακτα. Ειχα πεθανει στο γελιο. Ηταν τοσο απιστευτα γελιο, που μ'επιασε σπαστικο. Καλα, σοβαρα τωρα, αληθεια σας αρεσε? :eek:
Μακρια παιδια, μακριααααα!!!

Mallen
21-06-08, 15:22
ΝΑΙ εμένα μ'άρεσε...
Και ναι-δεν επρόκειται για 100% ταινία τρόμου (και ΟΥΤΕ επεδίωξε ο Σιάμαλαν να κάνει τέτοια -το'χε ξεκαθαρίσει δεν τον ενδιαφέρει πια να κάνει ταινίες τύπου "6η Αίσθηση",απλά να γυρίζει διάφορες ταινίες διατηρώντας το γνωστό κινηματογραφικό στυλ του!) αλλά για κράμα επιστημονικής φαντασίας/ κωμωδίας και "ταινίας καταστροφής" δίχως εφέ και τρανταχτές ερμηνείες: μόνο στυλ και ατμόσφαιρα. Και στα 2 αυτά, το πέτυχε!...

Παν
23-06-08, 22:09
αλλά για κράμα επιστημονικής φαντασίας/ κωμωδίας και "ταινίας καταστροφής" δίχως εφέ και τρανταχτές ερμηνείες: μόνο στυλ και ατμόσφαιρα. Και στα 2 αυτά, το πέτυχε!...

Το ομολογω πως αν οντως αυτο ηθελε να πετυχει τα καταφερε... :D
Τι να πω, παντως δεν ημουν μονο εγω, και κατα την διαρκεια και μετα, ολη η αιθουσα γελουσε (και εκλαιγε τα λεφτα της παραλληλα).. Ναι, η γενικη ιδεα και θεμα τις ταινιας ειναι σοβαρα (δηλαδη το ποσο κακο κανει ο ανθρωπος, η εκδικηση της φυσης και πως αυτη εκδηλωνεται, το μελλον κλπ).. Αλλα θα μπορουσε να ειχε γινει πολυ πολυ καλητερη δουλεια.
Εχω την αισθηση οτι ο Σιαμαλαν εκανε ονομα με την 6η αισθηση, και μετα το παρατησε το θεμα. Επαναπαυτηκε στις δαφνες του. Αν αυτη η ταινια δεν ηταν του Σιαμαλαν Θα εβγαινε απευθειας σε DVD..

Υ.Γ: Οσο για το The Sphere, σκηνοθετης ηταν ο Barry Levinson, ο ιδος που εκανε τα ''Good morning vietnam'', ''Rainman'', ''Bugsy'', ''Tin men'',και ''Avalon'' και εχει προταθει για οσκαρ πανω απο 10 φορες.. Στην ταινια επαιζαν εκτος απο τον Χοφμαν και ο Σαμιουελ Τζακσον, και η Σαρον Στοουν.. Η ταινια ειναι εκπληκτικη απλα.. Οσοι δεν την εχετε δει σπευσατε!

Alexanderthecat
24-09-08, 12:40
Εδώ και χρόνια όταν ακούω Σιαμαλάν "την κάνω" μακριά!!! Παρ' τη μία και βάρα την άλλη οι ταινίες του! OK, σεβασμός για την 6η αίσθηση, αλλά από εκεί και έπειτα....... το χάος! Δεν έκανα το κόπο να δω τη συγκεκριμένη και δεν έχω ελπίδες ότι μπορεί να είναι καλύτερη από προηγούμενες δουλειές του!

agaliarep
24-09-08, 12:55
Ούτε εμένα μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Είχε το ενδιαφέρον της αλλά μέχρι εκεί. Περίμενα περισσότερα και να μην την δει κάποιος δεν χάνει και τίποτα συγκλονιστικό αλλά δεν μπορώ να πω ότι έκλαιγα για τον χρόνο μου. Βέβαια δεν πλήρωσα εισιτήριο… και αυτό παίζει ρόλο…
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχω δει αρκετές ιδέες που έχουν ενδιαφέρον αλλά πολύ μέτριες μέχρι κακές ταινίες.

CloudZero
24-09-08, 13:12
Μου άρεσε και εμένα το the happening, ήταν ευχάριστη ταινία και είχε ενδιαφέρον σαν θέμα. Το μόνο που με ξένισε και υπάρχει και σε προηγούμενες ταινίες του Σιαμαλαν, είναι ότι τελειώνει κάπως βιαστικά, χωρίς κάποια παραπάνω εξήγηση.

LuX
29-09-08, 08:31
νομίζω μια απ τις πιο χάλια ταινίες που έχω δει ποτέ !
απορώ πως πετάνε χρήματα για τo γύρισμα τέτοιων ταινιών

κάτω απ τη βάση και το Σεπτέμβρη o σκηνοθέτης με τον κηδεμόνα του....


@

Julliet
30-09-08, 14:25
Μόλις είδα τη ταινία και μπορώ να πώ πως μου άρεσε πολύ! Ήταν πολύ πρωτότυπο το στόρυ της και νομίζω ότι δεν έχω δει άλλη ταινία με παρόμοια πλοκή!
Αρχικά αφελέστατα σκέφτηκα ότι ο συγγραφέας ήθελε να περάσει το μήνυμα "Κόψτε τα δέντρα και ξεριζώστε τα φυτά για να επιβιώσετε!!" αλλά μετά έμεινα σε μια φράση που ακούστηκε στο τέλος. "Γίναμε Απειλή για αυτό το πλανήτη!"

Είμαστε όντως απειλή για το πλανήτη μας και αυτός βρίσκει τρόπους να μας εκδικηθεί και να μας αφανίσει για να σωθεί! Όλοι λένε ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει, το κλίμα αλλάζει, τα δάση καίγονται κάθε χρόνο...δε θα ήταν λογικό λοιπόν να συμβεί στη πραγματικότητα ότι είδαμε στη ταινία??
Φυσικά δε λέω ότι θα γίνει (αλίμονό μας και μόνο στη σκέψη) αλλά...σκεφτείτε το!! :D :cool:

WATCHER
27-02-09, 09:44
Ο κύριος Σιάμαλαν μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με τα σεναριακά και σκηνοθετικά του πονήματα όπως η έκτη αίσθηση , ο οιωνός , lady in the water. Αφορμή του γράφοντος είναι μία ταινία του συγκεκριμένου σκηνοθέτη - σεναριογράφου που παρακολούθησα πρόσφατα.Το Συμβάν ονομάζεται και μας παρουσιάζει τα γεγονότα που προκλήθηκαν μέσα σε μία μόλις ημέρα στις περιοχές της νοτιοανατολικής αμερικής. Ένα απλό φύσημα του ανέμου είναι αρκετό έτσι ώστε να διαταράσει τις ψυχικές ισορροπίες αυτών που εκτείθονται στον άνεμο, να τους αποδιοργανώνει πλήρως και ελέγχοντας των να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή τους.Έξυπνα ο Σιάμαλαν παρουσιάζει δίχως να εμβαθύνει στο τι μπορεί να προκάλεσε το συγκεκριμένο Συμβάν. Τρομοκρατική ενέργεια χημικών όπλων με σκοπό την αλλοίωση του νευρικού συστήματος του εκτεθόμενου και αποτέλεσμα υστερικής τρέλας ή επανάσταση της φύσης κατά του καταστροφέα της και η προσπάθεια της να απαλλαγεί από την απειλή του;
Τα φυτά σύμφωνα με τους βοτανολόγους εκχύουν χημικές ιδιότητες, αναπνέουν οξυγόνο , υδρογόνο του άνθρακα και παράλληλα αντιδρούν ενστικτωδώς π.χ υπάρχουν κάποια φυτά τα οποία με καθημερινή χρήση μιας συγκεκριμένης μουσικής ανθίζουν γρηγορότερα από ότι συνήθως. Η βλάστηση , τα δάση είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο και καλυτερεύει τη ζωή μας και ένα σοβαρό επιχείρημα είναι πως διαφορετική ψυχολογία έχει κάποιος σε μία μεγαλούπολη περιτριγυρισμένος από τσιμέντο , από κάποιον που ζεί στην επαρχία. Δεν είναι απόλυτο αυτό , αλλά έχει αποδειχθεί η αστική μελαγχολία , το στρές ίσως αποτέλεσμα των εξοντοτικών ρυθμών εργασίας , κίνησης αλλά πιστεύω πως το πράσινο χαρίζει ζωή.
Εδώ έρχεται το εύλογο ερώτημα. Αν το πράσινο, τα δάση , η ίδια η φύσηπου μας χαρίζει τόσα αγαθά που εμείς αρνούμαστε να δεχθούμε και την καταστρέφουμε ζητά την εκδίκηση της προς τους δυνάστες της , τότε έχουμε το Συμβάν.Πόσο εύθραστος είναι ο άνθρωπος μπροστά στους νόμους της φύσης παρουσιάζεται στην ταινία η οποία όπως όλες οι ταινίες του σκηνοθέτη σε αφήνει με το ερώτημα.Σου δίνει την προσωπική εκτίμηση του ζητήματος να κρίνεις προσωπικά γεγονότα και καταστάσεις. Είμαι της άποψης πως αν η φύση θέλει να αποτινάξει το ζυγό που ονομάζεται άνθρωπος εύλογα και άμεσα μπορεί να το καταφέρει. Άραγε έχουμε όλοι συνηδητοποιήσει που διαβαίνουμε;
Εξερευνούμε τον Άρη για πηγές ζωής για εναλλακτική διαβίωση σε περίπτωση που η γη μας αποχαιρετίσει, με το ίδιο σκεπτικό όμως θα καταστρέψουμε και τον Άρη.Στην ταινία απορρίπτω τον ισχυρισμό τρομοκρατικής ενέργειας και υποστηρίζω την προειδοποιητική ενέργεια της φύσης στο να σταματήσουμε ΟΛΟΙ να την καταστρέφουμε. Είναι αμαρτί και απερισκεψία , μέγα θράσος να καταστρέφεις αυτό που χιλιάδες έτη τώρα σε τροφοδοτεί , φροντίζει , γιατρεύει δίχως να ζητήσει ένα αντάλαγμα.
Απάντηση με παράθεση

Nh04
02-03-09, 12:43
Καλα ήταν μια ευχάριστη ταινία που τουλάχιστον δεν βαρέθηκα στη μέση όπως με άλλες που και καλά βγαίνουν σαν ταινιάρες

THE KEEPER OF SECRET
05-04-09, 11:36
Παντα έκρινα τις ταινίες που έβλεπα θέτοντας στον εαυτό μου το ερώτημα "Θα την έβλεπες και δεύτερη ή τρίτη φορά"?
Για την συγκεκριμένη ταινία η απάντηση ειναι όχι.
Θεωρω ότι η σεναριακή ιδέα ήταν αρκετά δυνατή ώστε με την κατάλληλη σκηνοθεσία να δώσει μία πολύ καλη ταινία.
Το τελικό αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο.
Παντώς δεν είναι και για πέταμα, αφου βλέπεται άνετα αν θέσ να γεμίσεις ένα 2ωρο απο την ζωή σου.