PDA

Επιστροφή στο Forum : Βιβλία περί Τεκτονισμού


Mallen
18-06-08, 09:09
Επειδή σε σχετικό θρεντ,παρουσιάστηκαν κάμποσες απόψεις καταφανώς εκτός πραγματικότητος,περί ελευθεροτεκτονισμού,κ.τ.λ.,πήρα τη πρωτοβουλία να παραθέσω κάποια από τα πρόσφατα βιβλία με το συγκεκριμένο φιλοσοφικο-μυητικό σύστημα. Σημειώνουμε πως βρίσκονται εύκολα σε μεγάλα βιβλιοπωλεία..
__________________________________________________ ______________

ΑΡΧΑΙΑ ΙΔΕΩΔΗ ΣΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ -Κ.Λήντπητερ.

"Δεν γνωρίζω σε ποιον βαθμό, κάτω από συνθήκες τόσο θεμελιωδώς διαφορετικές όπως αυτές που υφίστανται σήμερα, θα ήταν δυνατόν να αναστυλωθεί στον Ελευθεροτεκτονισμό κάποιο μέρος από την ιδιάζουσα θέση και δύναμη που κατείχε στις όχθες του Νείλου· αλλά αν πρόκειται να υπάρξει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή μπορεί να ξεκινήσει μονάχα από τις τάξεις του Μικτού Τεκτονισμού. Το ότι το σώμα έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά του σε σχέση με την νέα έκτη υπο-φυλή, είναι φανερό. Σ' αυτή την υπο-φυλή, όπως και σε όλες τις άλλες, θα υπάρχουν εγώ με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες· κάποια που αναμφίβολα θα αναζητήσουν την έμπνευση τους μέσα στις γραμμές των πιο φιλελεύθερων μορφών του Χριστιανισμού, αλλά επίσης σίγουρα κάποια που, από προδιάθεση και παλαιές συσχετίσεις, θα δουν τον εαυτό τους να έλκεται περισσότερο στην φιλοσοφική Τεκτονική παρουσίαση της αλήθειας. Είναι η δουλειά μας να φροντίσουμε ώστε αυτή η παρουσίαση να είναι η κατάλληλη - να κάνουμε το έργο μας τόσο τέλειο και τόσο σεβαστό, ώστε εκείνοι που θα το δουν, να μπορέσουν να βρουν σ' αυτό ό,τι χρειάζονται, και να μην απωθηθούν ποτέ από κάτι που θα έχει το χαρακτήρα της τσαπατσουλιάς ή της ασέβειας...

Πάνω απ' όλα, τα μέλη μας πρέπει να φέρουν μαζί τους παντού, τον ισχυρό μαγνητισμό ενός εντελώς αρμονικού κέντρου, την δυνατή ακτινοβολία της Αδελφικής Αγάπης.

Αλλά για να την ακτινοβολήσουμε αυτήν στους άλλους, πρέπει πρώτα να την αναπτύξουμε στον εαυτό μας. Πρέπει να συντρίψουμε με αποφασιστικότητα τις προσωπικότητες μας- πρέπει να ξεχορταριάσουμε τις πιο αγαπημένες και τις πιο ενδόμυχες προκαταλήψεις μας· πρέπει να τις παραμερίσουμε ανεπιφύλακτα προς όφελος του έργου· πρέπει να τις δώσουμε σαν προσφορά στα πόδια των Διδασκάλων μας. Η θυσία είναι απολύτως αναγκαία· χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία."

http://www.kyveli.net/foto/0122007.jpg
__________________________________________________ ______________

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ -Λώρενς Γκάαρτνερ

Πώς γεννήθηκαν οι Ελευθεροτέκτονες και ποιος είναι ο αληθινός τους σκοπός; - Πώς σχετίζονται με τους Ναΐτες, την Κιβωτό της Διαθήκης και τη Φιλοσοφική Λίθο; - Τι συνέβη τον 17ο αιώνα, που επέβαλε στην Αδελφότητα καταστροφή όλων των αρχείων της; - Ποια είναι τα χαμένα πανάρχαια μυστικά πίσω από την ίδρυση του Ελευθεροτεκτονισμού; Στη "Σκιά του Σολομώντα", ο sir Laurence Gardner - καταξιωμένος ιστορικός και πρώην κορυφαίο μέλος της Ενωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας επί εικοσαετία - φέρνει στο φως για πρώτη φορά τα συγκλονιστικά μυστικά της πιο πολυσυζητημένης Αδελφότητας στον κόσμο. Μυστικά που, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του πραγματικού "Απωλεσθέντος Λόγου", αλλάζουν όλα όσα νομίζαμε πως ξέρουμε για την εξέλιξη της ίδιας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας!

http://www.biblionet.gr/images/covers/b130521.jpg
__________________________________________________ ____________

Τι είναι ο τεκτονισμός και οι σκοποί του ή το νόημα του τεκτονισμού -Α.Πάϊκ

Ο Άλμπερτ Πάικ σημάδεψε με την παρουσία του την ιστορία του Παγκόσμιου Ελευθεροτεκτονισμού. Επεξεργάστηκε εκ νέου τις διδασκαλίες και τα Τυπικά του Αρχαίου και Αποδεκτού Σκωτικού Τύπου, και τους έδωσε την πραγματική εσωτερική τους διάσταση. Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του απέδειξε ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός αποτελεί συνέχεια της πεμπτουσίας όχι μόνο των αρχαίων Μυστηρίων, αλλά και των πρωτοχριστιανικών μυστηριακών Σχολών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιρροή του στον Ελληνικό Ελευθεροτεκτονισμό. Συνεργάζεται με τον ιδρυτή του Ελληνικού Τεκτονισμού Πρίγκιπα Ροδοκανάκη σε θέματα Ροδοσταυρισμού, ο οποίος μετέφρασε όλους τους βαθμούς του Αρχαίου και Αποδεκτού Σκωτικού Τύπου στα ελληνικά. Απογοητευμένοι και οι δύο από τα τυπικά και τις διδασκαλίες της Societas Rosicruciana in Anglia, εργάζονται πάνω σε αυθεντικά Ροδοσταυρικά κείμενα που διέθετε η οικογένεια Ροδοκανάκη...

http://www.biblionet.gr/images/covers/b127717.jpg

__________________________________________________ ______________

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΕΧΝΗ -Ιόλαος

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος στη Γη ,ο μεγαλύτερος πόθος του είναι η "Γνώση". Η αναζήτηση δε της "Αλήθειας" είναι η πιο σημαντική πράξη του ανθρώπου. Η έρευνα όμως θέλει προγραμματισμό και τάξη. Αυτός που την πραγματοποιεί, πρέπει να έχει και έμφυτες ικανότητες, αλλά και υπομονή και επιμονή. Ο ερευνητής πρέπει να βγάλει από τον εσωτερικό του κόσμο όλα τα δεσμά που κρατάνε σκεπασμένα τα πνευματικά του μάτια. Να γίνει "Ελεύθερος" άνθρωπος. Διότι η έρευνα και η παρουσίαση αληθειών έχει πολλούς εχθρούς, που προσπαθούν να βάλουν στο δρόμο τους σωρούς από εμπόδια. Ο ορθολογικός δρόμος για την αποκάλυψη της "Αληθείας" αρχίζει από την αρχαία Ελληνική Διανόηση και αναστέλλεται κατά τον Μεσαίωνα. Διατηρείται ωστόσο κρυφά στα εργαστήρια των Αλχημιστών, στις μυστικές οργανώσεις και στον Τεκτονισμό, για να έρθει η Αναγέννηση με την απελευθέρωση από όλους αυτούς τους σωρούς των εμποδίων. Με τη μεθοδική έρευνα αλλάζει ο κόσμος μορφή και αναγνωρίζεται η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και συνάμα οι δυνατότητες του ανθρώπου για την πνευματική του εξέλιξη. Αυτή είναι η αιώνια πορεία του ανθρώπου, να αγωνίζεται, να κινείται και να πηγαίνει σε άγνωστους πνευματικούς χώρους, με ένα ενδόμυχο σκοπό, την αποκάλυψη του "Αληθινού". Επί αιώνες οι Τέκτονες αντιτάχθηκαν στη μισαλλοδοξία, τον πνευματικό δεσποτισμό και εργάστηκαν για την ατομική αξιοπρέπεια και την έρευνα της "Αληθείας". Αυτό το έργο έχει σαν σκοπό να παρουσιάσει στον αναγνώστη, μια κατά το δυνατόν απλή και ξεκάθαρη έκθεση των αρχών και "διδασκαλιών" του Τεκτονισμού. Όπως είναι επόμενο, δεν μπορεί να έχει την αξίωση πως εκθέτει ολόκληρη την Τεκτονική Επιστήμη, η οποία βασίζεται σε "έργα" δυσκολότερα. Οφείλουν όμως να παρουσιαστούν ξάστερα τα στοιχεία του τεκτονικού ζητήματος, σε μια συνολική άποψη, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρει πολλά να προσθέσει και λίγα να αφαιρέσει.

http://www.biblionet.gr/images/covers/b120076.jpg
================================================== ========

**(ελπίζω να μη θεωρηθεί τρόπω τίνα "διαφήμιση" το εν λόγω τόπικ-καθότι σκοπός του είναι να επιβεβαιώσει την ύπαρξη πλούσιας σχετικής τεκτονικής βιβλιογραφίας,που φυσικά ΔΕΝ περιορίζεται στα προαναφερόμενα -και τυχόν διευκρινήσεις/παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες. Ευχαριστώ!)

Mallen
20-06-08, 08:54
http://www.themasonictrowel.com/magazines_online/magazines_online/magazines_online.htm

...Για όσους ξέρουν αγγλικά/γαλλικά, στο λινκ βρίσκετε τσάμπα ονλαϊν τεκτονικά έντυπα, φυλλάδια και περιοδικά. Άρθρα περί δραστηριοτήτων, απόψεων, αναλύσεων, φιλανθρωπικών εκδηλώσεων,κ.τ.λ..
Συνεπώς, δεν χρειάζεται να...ταξιδέψετε,ούτε να γραφτείτε συνδρομητές για να διαβάσετε το περιεχόμενο αρκετών απ' αυτών.

http://www.freemasonsvic.net.au/magazine/115/cover.jpg

http://www.freemasonrytoday.com/public/images/44/p-00-c.jpg

http://www.bonisteelml.org/RP_Spring08pg_cover_web_small.jpg

ΕΛΙΣΑΙΟΣ
04-09-08, 20:36
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ
www.iokh.blogspot.com



ΣΧOΛΙΟ:

Θα έλεγα πως είστε αρκετά ενημερωμένος...Η βιβλιογραφία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Mallen
07-09-08, 10:40
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ
www.iokh.blogspot.com



ΣΧOΛΙΟ:

Θα έλεγα πως είστε αρκετά ενημερωμένος...Η βιβλιογραφία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Ευχαριστώ. Δεν είναι δύσκολο να βρεις σχετική βιβλιογραφία. Ένα ψάξιμο στον γούγκλι, θα βγάλει πολλές ιστοσελίδες με το θέμα. Αν σε ενδιαφέρει σχετικά, δες και εδώ -είναι ελληνικό:

http://www.masoniclibrary.gr/catalog/main.php

:rolleyes:

ΕΛΙΣΑΙΟΣ
09-09-08, 18:34
ΜΟΥ ΕΙΧΕΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

Schoch, Robert M., Ph.D., and Robert Aquinas McNally.Voices of the Rocks:
A Scientist Lookw at Catastrophes and Ancient Civilizations.New York:
HARMONY BOOKS, 1999.

Mallen
16-09-08, 16:15
Σ ευχαριστώ για τη πληροφορία! Ειλικρινά το εκτιμώ πολύ.

http://www.gnostique.net/links.htm

(το βρήκα πρόσφατα και δείχνει πολύ ενδιαφέρον!!!!)

Mallen
09-11-08, 09:54
...και παρακάτω: συνεχίζω με τη παράθεση ενδιαφ.τίτλων περιοδ.εντύπων:

http://www.freemason.org/news_events/index.php


(είναι δωρεάν -μπορείτε να κατεβάσετε ονλάϊν τεκτονικά περιοδικά από κει- είναι μεν αμερικανικό, από Καλιφόρνια, αλλά περιέχει καλά άρθρα και παρουσιάζει τις ποικίλες δωρέες και αγαθοεργίες τεκτόνων εκεί...)


http://www.freemason.org/images/magazine/CFM_116_150_Cover_Winter_08.jpg

http://www.freemason.org/images/magazine/CFM_116_150_Summer_07.jpg

http://www.freemason.org/images/magazine/CFM_116_150_Fall_07.jpg

Mallen
09-11-08, 10:06
...και μερικά ακόμα,απ' όλον τον κόσμο:

http://www.freemasonry.fm/News-Magazines.html

http://www.renaissance-traditionnelle.org/images/bandeau-RT.jpg

http://www.masonicforum.ro/img/nr31/mic31.jpg

http://www.lewismasonic.com/images/products/Quest2.jpg

http://www.arsregia.pl/foto/m_16.jpeg

http://www.wmaker.net/initiations/photo/titre_346655.jpg

beetlejuice
22-11-08, 15:15
Προσφατα οι εκδοσεις Τετρακτυς και ο πολυ γνωστος συγγραφεας στο χωρο των Τεκτονικων βιβλιων, Ανδρεας Ριζοπουλος, κυκλοφορησαν ενα ειδικου τυπου βιβλιο αποκλειστικα για τους ερευνητες της ιστοριας του Τεκτονισμου στη χωρα μας.
Ο τιτλος του ειναι "Φιλλεληνες και Ελληνες Τεκτονες το 1821", η τιμη του (αρκετα τσουχτερη) φτανει τα 34 ευρω, ενω ο ογκος των σελιδων του ειναι 304. :

http://www.tetraktys.gr/shop/files/products/filellines_tektones_1821_m.jpg


Στην περίπτωση του 1821 τρεις είναι κυρίαρχες προσεγγίσεις όταν γίνεται άμεση ή έμμεση σύνδεση του Επαναστατικού Αγώνα και του Τεκτονισμού.
Η πρώτη είναι εκείνων που για οποιοδήποτε λόγο αντιστρατεύονται τον Τεκτονισμό και συνίσταται στην ελαχιστοποίηση ως ακόμα και την παντελή άρνηση οποιασδήποτε σχέσης των δύο.
Η δεύτερη είναι των ‘υπέρμαχων’ του Τεκτονισμού, ξανά για οποιοδήποτε λόγο, οι οποίοι φθάνουν στα όρια της υπερβολής υποστηρίζοντας ενίοτε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Τεκτονισμός έκανε την Επανάσταση. Οι οπαδοί αυτής της προσέγγισης επεκτείνουν την επιχειρηματολογία και τοποθετούν όλες τις σημαντικές επαναστάσεις κάτω από την επιρροή του Τεκτονισμού.
Η τρίτη προσέγγιση είναι εκείνων των ιστορικών οι οποίοι επισημαίνουν μια πολύμορφη σχέση των δύο.
Το παρόν βιβλίο ακολουθεί μια ιδιαίτερη πορεία.
Ο Τεκτονισμός είναι ένα διακεκριμένο σύστημα ηθικής, εντελώς ξένο προς τις πολιτικές και θρησκευτικές διενέξεις και δεν μπορεί να έχει σχέση με πολιτικές και μάλιστα επαναστατικές εξελίξεις. Αντίθετα ο τέκτονας έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον να μετέχει της πολιτικής, οφείλει όμως ταυτόχρονα όταν προσέρχεται στη Στοά να αφήνει έξω από τη Στοά τις ατομικές του απόψεις και απασχολήσεις.
Ετσι το βιβλίο παρουσιάζει τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία και όχι ‘απόψεις’ για την πραγματική και ουσιαστική συνεισφορά των Φιλελλήνων και των Ελλήνων Τεκτόνων στη μεγαλειώδη Ελληνική Επανάσταση.

Mallen
23-11-08, 12:25
Προσφατα οι εκδοσεις Τετρακτυς και ο πολυ γνωστος συγγραφεας στο χωρο των Τεκτονικων βιβλιων, Ανδρεας Ριζοπουλος, κυκλοφορησαν ενα ειδικου τυπου βιβλιο αποκλειστικα για τους ερευνητες της ιστοριας του Τεκτονισμου στη χωρα μας.
Ο τιτλος του ειναι "Φιλλεληνες και Ελληνες Τεκτονες το 1821"

(...)και ουσιαστική συνεισφορά των Φιλελλήνων και των Ελλήνων Τεκτόνων στη μεγαλειώδη Ελληνική Επανάσταση. [/I]

Πράγματι...και υπάρχει ένα φθηνότερο πόνημα με σχετικό θέμα:

http://www.biblionet.gr/images/covers/b120769.jpg

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ & ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ
του Β.Ηλιάδη


Μια μελέτη που αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές της Φιλικής Εταιρείας και της Ελληνικής επανάστασης καθώς και τον αληθινό ρόλο που διαδραμάτισε τόσο ο Διαφωτισμός και Τεκτονισμός όσο και η Εκκλησία στην απελευθέρωση του Γένους. Το παρόν βιβλίο βασισμένο σε καθαρά ιστορικές πηγές, αποτελεί δικαίωση προς τους αφανείς Ήρωες, τους ιδρυτές και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, για πολλούς από τους οποίους η τεκτονική ιδιότητα αποτέλεσε εφόδιο και έμπνευση για την οργάνωση και λειτουργία της Εταιρείας αυτής. Από την άλλη, η ηγεσία της Εκκλησίας πρόβαλλε ανακρίβειες ως ιστορικά γεγονότα, όπως το φερόμενο ως "κρυφό σχολείο" και την έναρξη της ελληνικής επανάστασης στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας και κατόρθωσε να αποκρύψει τα μελανά σημεία της, όπως ήταν ο αφορισμός της επανάστασης του 1821 και των Αρματολών του 1805, η προδοσία του Κατσαντώνη και του Ι. Κολοκοτρώνη από ιερομόναχους, κ.α. Ακόμη και σήμερα δεν αναφέρεται στους φωτισμένους ιεράρχες και στους απλούς κληρικούς που είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία σε μια κοινή προσπάθεια για την αναγέννηση του Έθνους. Αν και μερικούς εξ αυτών, η Εκκλησία, όπως όφειλε, τους "αγιοποίησε" για την εθνικοαπελευθερωτική δράση τους και τον μαρτυρικό θάνατό τους, πάντα αποκρύπτει σχολαστικά την ιδιότητά τους ως Φιλικών.
__________________________________________________ _____________

Κοντολογίς, και βάσει των προηγούμενω ποστ μου, διαπιστώνει κανείς την σχετικά επαρκή βιβλιογραφία (ελληνική & ξενόγλωσση) περί της ελευθεροτεκτονικής παράδοσης και συστήματος ιδεών κ.τ.λ..

Η Άγνοια δεν δικαιολογείται. Ούτε και η ξεροκέφαλη συκοφαντία. Φτάνει να ψάχνει κανείς, βρίσκει...

http://www.psarasbooks.gr/eshop/list.php?SubjectsID=3043