PDA

Επιστροφή στο Forum : Σκεψεις/Κριτηρια Αποδοχης ή Μη Των Διαφορων Υποτιθεμενων Μεταφυσικων Εμπειριων.

Tranceaddict23
27-06-08, 19:50
Καλησπερα φιλες και φιλοι. Παραθετω και εδω το προβληματισμο μου και τις σκεψεις μου αφου αυτην την απαντηση την εδωσα για το post "βαθυς υπνος η κατι αλλο" του φιλου Kussman. θα ηθελα να γινει μια πιο δημοσια συζητηση και να ακουσω τις αποψεις ολων σε αυτα που γραφω σε αυτο το post και θα ηθελα να θεσω το ερωτημα σαν κεντρικο αξονα της συζητησης "Με ποια κριτηρια αποφασιζετε οταν μελετατε αυτα τα φαινομενα η τις (σεβαστες παντα) "μεταφυσικες" εμπειριες των αλλων, οτι κατι ειναι "μεταφυσικο" ενω το αλλο οχι. Με ποια λογικη, ποιες ιδιοτητες, και κατω απο ποιες συνθηκες δεχεστε οτι αυτη η εμπειρια χρηζει προσοχης, ενω η αλλη οχι. Ποιες ειναι οι σκεψεις σας οταν διαβαζετε καθε μερα εκατονταδες post "μεταφυσικων εμπειριων"? Διαβαστε το παρακατω (κουραστικο :D) post μου και περιμενω σχολια και απαντησεις.

Εχω παρατηρησει οτι εχουν γραφτει χιλλιαδες posts οσον αφορα τις διαφορες εμπειριες υπνου. Η αληθεια ειναι οτι μερικες εμπειριες και διαφορα φαινομενα του υπνου ειναι πραγματι ανεξηγητα, οπως επισης και αξιοσημειωτα, με την εννοια του οτι πρεπει να μελετηθουν περεταιρω και αξιζει να τα παρει ο κοσμος καπως πιο σοβαρα, απ'οτι τα περισσοτερα τυπικα φαινομενα του υπνου που μπορει να φαινονται μυστηρια και μεταφυσικα ομως δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο διαδικασιες στα διαφορα σταδια του υπνου.

Χωρις να θελω να υποβιβασω την εμπειρια του οποιουδηποτε, απλα μου δινεται η ευκαιρια να εκφρασω τη γνωμη μου τυχαια απο αυτο το post, και δεν εχει καμια σχεση με την εμπειρια του αγαπητου μας φιλου. Εγω εισηγουμαι να γραφτει ενα αρθρο (αν δεν εχει ηδη γινει), με τα διαφορα σταδια και τις νευροφυσιολογικες διεργασιες την ωρα του υπνου, ουτως ωστε να μαθει μια και καλη ο κοσμος που ασχολειτε με αυτα τα ζητηματα, η που του εχουν τυχει διαφορες εμπειριες την ωρα του υπνου τι πραγματικα συμβαινει, ωστε να μην φοβαται, να μην μενει με την απορια, και να ζει με την αγνοια, δινοντας και κανοντας εικασιες εκει που δεν χρειαζεται. Μπορω αυτο το αρθρο να το γραψω εγω, ομως οχι αυτη την περιοδο επειδη ο ελευθερος μου χρονος ειναι ελαχιστος.

Εχω παρατηρησει οτι ενα τεραστιο ποσοστο ατομων ισχυριζεται οτι του εχουν τυχει διαφορες παραξενες και "μεταφυσικες" εμπειριες κατα τη διαρκεια του υπνου, οπως επισης (εδω θα το συνδεσω με κατι που ακουσα σε μια εκπομπη πριν λιγες μερες) και ενας τεραστιος αριθμος ατομων ειχε καποια εξωσωματικη η επιθανατια εμπειρια. Ισως για πολλους αυτη η ανακουφιση ας το πουμε και η σιγουρια που εκπεμπει η ιδεα οτι ενα μεγαλο ποσοστο ατομων εχει μεταφυσικες εμπειριες κατα την διαρκεια του υπνου (παραλυση, μορα, σκιες, νυχτερινοι επισκεπτες/εισβολεις, αισθηση "πτωσης", αισθηση οτι κατι σε τραβα, οτι κατι καθεται στο στηθος σου, φωνες, παραξενα φωτα, κλπ), η επιθανατια εμπειρια οπου το ατομο βλεπει το σωμα του απο ψηλα, μετα ενα τουνελ και ενα φως, και μετα τα συναφη αναλογως θρησκειας και κουλτουρας, ομως για μενα το οτι πολλα ατομα δηλωνουν τετοιες εμπειριες καθε αλλο παρα θετικο ειναι, και καθε αλλο παρα αποδειξη οποιοδηποτε ψυχικων/μεταφυσικων φαινομενων. Απο την μια ισως να φαινεται οτι αν εχει τυχει κατι σε πολλους σημαινει πρεπει να αρχισουμε να το αποδεχομαστε ομως απο την αλλη αν το σκεφτειτε καλα και απο μια διαφορετικη προσεγγιση, το οτι κατι εχει τυχει σε τοσες χιλλιαδες κοσμο ισως αυτο να σημαινει πολυ απλα οτι ειναι κατι το πολυ φυσιολογικο, και ...καθολου παραξενο..επειδη απλα εχει τυχει πανω κατω σε ολους, και τυγχαινει σχεδον παντα κατω απο τις ιδιες συνθηκες.. Αν συμβαινει παντα κατω απο τις ιδιες συνθηκες αυτο πρεπει να μας ανησυχει.Αντιθετως, αν ενα φαινομενο συνεβαινε σε μια μεριδα ατομων ή σπανια ακουγες γι' αυτο τοτε ισως να εκτιμουσαμε περισσοτερο τη σπανιοτητα του και την εγκυροτητα του.

Ισως σε αυτο που λεω να μην συμφωνησουν πολλοι, και να προτιμανε την αξιοπιστια την πλειοψηφιας, και να λενε οτι οσο πιο πολλοι τοσο το καλυτερο, ομως αν το καλοσκεφτουμε, αν τυγχαινουν τετοια φαινομενα σε ολους, αν ολοι βλεπουν μορες και παραξενα οντα την ωρα του υπνου, αν ο περισσοτερος απο το μισο πληθυσμο της γης εχει ζησει μια επιθανατια εμπειρια,αν ολοι εχουν ταξιδεψει στον αλλο κοσμο και εχουν επιστρεψει, τοτε ισως κατι..να μην πηγαινει καλα. Φανταστειτε 30.000 ατομα σε ολο το κοσμο για παραδειγμα να βγουν και πουν την ιδια νυχτα οτι ειδαν την μορα στον υπνο τους( η μια παρομοια οντοτητα απο αυτες που λενε οτι καθεται στο στηθος μας ή στεκεται απο μακρια ντυμενη στα μαυρα και βλεπει). Αυτο σημαινει δηλαδη οτι η μορα ή η οποιαδηποτε δηθεν οντοτητα κινειτε με απιστευτη ταχυτητα απο σπιτι σε σπιτι? κατι οπως τον ΑΙ βασιλη? ή υπαρχουν πολλες μορες και η καθε μια αναλαμβανει και μια περιοχη δουλευοντας part time?
Αυτο που θελω να θιξω ειναι οτι το οτι κατι εχει τυχει σε τοσους πολλους πολυ απλα να σημαινει οτι ειναι μια πολυ φυσιολογικη εγκεφαλικη διαδικασια που συμβαινει κατω απο τις ιδιες συνθηκες, και παρομοια φαινομενα να ειναι απολυτως φυσιολογικα, απλα να μην τα εχουμε εξηγησει ή γιατι οχι να ειναι και αυθυποβολη. Η ιδια η πιστη σε τετοια φαινομενα και το γεγονος οτι περιμενουμε να γινει κατι ή μας ειπε καποιος να περιμενουμε το Α και το Β, πχ να περιμενουνε οτι θα δουμε την ταδε σκια η ωρα 2 το πρωι, να μας κανει να την δουμε.

Κατι τελευταιο που θα θελα να πω οσον αφορα τον υπνο ειναι οτι λιγο πριν να κοιμηθουμε μπαινουμε στο σταδιο των υπναγωγικων παραισθησεων. Λογω διαφορων νευροφυσιολογικων μεταβολων ειναι λογικο να αλλοιωνεται η συνειδηση μας και να βλεπουμε διαφορα τρελα και παραξενα. Την ωρα του υπνου γινεται μια ασυνειδητη επεξεργασια πληροφοριων και δεχομαστε εξωτερικα ερεθισματα ακριβως οπως συμβαινει την ωρα που μαστε ξυπνιοι. Ετσι αν εγω για παραδειγμα ερθω με ενα φαναρι απο πανω σου την ωρα που κοιμασαι τοτε πιθανον να αρχισεις να βλεπεις ονειρο οτι ταξιδευεις προς ενα ωραιο τουνελ με ωραιο ασπρο φως (μεχρι να λειψει η μπαταρια ). Το ιδιο θα συμβει αν κοιμηθεις με το φως ανοιχτο. Αν εχεις φαει καυτερα ινδιανικα πριν τον υπνο τοτε ισως να βλεπεις ονειρο οτι παλευεις με διαφορα εξωγηινα οντα σε καποιο ζεστο πλανητη. Τα φαινομενα τυπου μορας, νυχτερινων επισκεπτων (που πολλοι τους εχουν δωσει και ονοματα), παραλυση, αισθηση "πτωσης", κλωτσιμο και τρανταγμα των μυων, εχουν εξηγηθει επιστημονικα και εχουν να κανουν επαναλαμβανω με τις τελευταιες νευροφυσιολογικες διεργασιες του εγκεφαλου λιγο πριν να κανει shift η συνειδηση. Αυτες οι διεργασιες ειναι απολυτως φυσικο να εχουν επιδραση στην αντιληψη μας και στο σωμα μας. Επισης αυτη η φαση δεν διαρκει περισσοτερο απο 5 λεπτα. Ετσι θα συνιστουσα να εξεταζονται καλυτερα ολες οι εμπειρες πριν τους δωσουμε αμεσως την εξηγηση και την ταμπελα του "μεταφυσικου". Δεν ειναι θεμα σκεπτικισμου αλλα περισσοτερο ερευνας και σωστου τροπου σκεψης. Δεν αποκλειω τετοια φαινομενα και δεχομαι οτι καποιες απο αυτες τις εμπειριες ειναι αυθεντικες και αληθινες ομως οχι να καταντησει πλεον το "μεταφυσικο" μοδα. Ευχαριστω για το χρονο σας.

27-06-08, 21:09
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε Tranceaddict23 δύσκολο το θέμα σου...
Αλλά αυτο που παρατήρησα ειναι πως οι ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ τις περιορίζεις ομως σε αυτές που γίνονται στα διαφορα σταδια του
υπνου....

Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως θα πρέπει να αναφερθούν οι απόψεις το ιατρών
για σχετικά φαινόμενα αλλά και περιπτώσεις που ίσως με δυσκολία δύνανται
να εξηγηθουν...

Ευχαριστώ.

LuX
28-06-08, 08:24
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε Tranceaddict23 δύσκολο το θέμα σου...
Αλλά αυτο που παρατήρησα ειναι πως οι ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ τις περιορίζεις ομως σε αυτές που γίνονται στα διαφορα σταδια του
υπνου....

Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως θα πρέπει να αναφερθούν οι απόψεις το ιατρών
για σχετικά φαινόμενα αλλά και περιπτώσεις που ίσως με δυσκολία δύνανται
να εξηγηθουν...

Ευχαριστώ.
οι επιπτωσεις που αναφερονται εχουν να κανουν κυριως με τον εγκεφαλο και τις διεργασιες του .
αν και εκει μπορουν να γινουν καποιες ιατρικες μετρησεις το ολο αποτελεσμα μεταφερεται (σαν το αιΒασιλη οπως λεει και ο θεματοθετης) απ τον εγκεφαλο (σωμα) εις τη ψυχη και το πνευμα .
οπως γνωριζουμε οι ιατρικες μετρησεις στη ψυχη και το πνευμα ειναι απο ανυπαρκτες εως μηδαμινες & τσαρλατανικες διοτι η ψυχη και το πνευμα δεν ανηκουν στο φυσικο πεδιο οπου πνευμα δε νοειται το μυαλο αλλα η ενεργεια που το βαζει σε λειτουργια.
Τα μονοπατια του υπνου και του ξυπνιου ενιωτε συνδεονται με ενα τριτο (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1491&highlight=%F5%F0%ED%E5)
...

@

fantasy
09-01-12, 19:00
Φίλε Tranceaddict23 θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι είναι δύσκολο το θέμα που ανέπτυξες και αύριο θα αποδειχθεί πως όσα αναφέρουμε ως μεταφυσικές εμπειρίες έχουν την εξήγησή τους. Π.χ. οι επιθανάτιες εμπειρίες λένε ότι στον εγκέφαλο περιέχεται μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, η μόρα είναι η λεγόμενη υπνική παράλυση που όταν γυρίσεις πλευρό και λες το πάτερ ημών εκείνη υποχωρεί. Όταν κάποιο θέμα μπορούμε να του δώσουμε μια εξήγηση θα το κάνουμε διότι θεωρείται φυσικό. Μεταφυσικό θα το ονομάσουμε όταν και μόνο όταν αδυνατούμε να το εξηγήσουμε με βάση τη λογική.
Θα συμφωνήσω με το φίλο Lux που λέει ότι βάσει του εγκεφάλου όλα γίνονται. Αν κάποιος δεν κοιμηθεί αρκετα, παίρνει ναρκωτικά ή παραισθησιογόνα, έχει πυρετό, ψυχομαχει ή νιώθει διαλυμένος ψυχικά, μπορεί να δει με τα μάτια του μυαλού του μια δική του πραγματικότητα που οι άλλοι δεν βλέπουν. Αυτό μπορεί να γίνει και στην πρώτη φάση του ονείρου όταν προσπαθεί να κοιμηθεί και δεν το έχει πετύχει εντελώς ή αν ξεκινάει να κάνει αστρικό ταξίδι. Βλέπει πρόσωπα και καταστάσεις από μια άλλη υπόσταση.
Αυτή είναι η δική μου γνώμη.