PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεος Μεσαιωνας???


schooligan
12-07-08, 16:11
Eδώ και καιρό με απασχολούν διάφορες σκέψεις όσον αφορά το γεγονός πως ότι συμβαίνει τριγύρω μας είναι ένας τρόπος να υπονομεύουν την κινητοποίηση και την αφύπνιση που λαμβάνει χώρα γύρω μας σε καθημερινή βάση. Για να γίνω κατανοητός πρέπει να ξεκινήσουμε μερικές δεκαέτιες πριν...
Ξεκινώντας μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία σοκαρισμένη, και καταπονημένη κατάσταση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αποκτήσει υλικά αγαθά και να απολάυσει την ζωή της.

Η εξουσία εχει αφέθει στους λίγους και προνομιούχους που με διάφορες μεθοδεύσεις κατασκευάζουν εκφοβιστικές και τρομοκρατικές καταστάσεις, όπου βλέπουν νέους εχθρούς και επιχειρούν επιθέσεις όπως το Βιετνάμ (χμμ γιατί μου θυμίζει το Ιράκ???) και καλλιεργούν ένα κλιμα ψυχρού πολέμου με την Ρώσια (χμμ.. γιατί μου θυμίζει το Ιράν????), κάνουν τον κόσμο να τρέμει στην ιδέα μίας νέας σύρραξης.

Αυτή ήταν η λεγόμενη Baby boomer εποχή που χαρακτηρίστηκε από τις πολλές γεννήσεις άλλα και το γεγονός οτι οι άνθρωποι δούλευαν συνέχεια, συνήθως σε απάνθρωπες καταστάσεις και συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε χρόνο για τον εαυτό τους, πόσο μάλλον για να αποκτήσουν κοινωνικές ανησυχίες.

Οπότε το 60's παρατηρούμε μία νέα τάση, η οποία ξεκινάει μέσα από την μουσική και εμπεριέχει διάφορες κοινωνικές ευαισθησίες οπως η μουσική του Bobby Dylan, και προς το τέλος των 60's έχουμε το κίνημα τον Hippie's.

Γενικά παρατηρείται ένα φαινόμενο μέχρι τα τέλη του 80, οι άνθρωποι να ψάχνονται σε όλους τους τομείς, και να ενδιαφέρονται για το μέλλον τους. Κάπου εκεί αρχίζει μια έκρηξη επιχειρηματικότητας και οι άνθρωποι ρίχνονται με τα μούτρα στο να βρουν πατέντες να βγάλουν λεφτά, να γίνουν επιχειρηματίες και να μετράνε πιά τα πάντα με βάση το χρήμα, την άνεση την χλίδα.

Και φτάνουμε στα τελευταία χρόνια, όπου παρατηρείται ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, να αφυπνίζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που ψαχνονται σε όλους τους τομείς, να έχουν περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Κυριοι αποδέκτες αυτού του φαινόμενου είναι όσοι ειναι γεννημένοι από μέσα του 70 μέχρι τέλη του 80.

Αυτό που βλέπω εγώ να συμβαίνει τριγύρω μας αυτή τη στιγμή - ειδικά απο τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα χρημάτων και εξουσίας καθώς από αυτά έχουν με το τσουβάλι- κάποια άτομα που έχουν την εξουσία και χτίζουν την τύχη του κόσμου αυτού, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας γονατίζουν αλλά και παράλληλα να εξασφαλισουν η επόμενη γενιά να μην ειναι..τόσο αντιδραστική...δηλαδή...

Το γεγονός οτι ένας νέος πιά μέχρι τα 30 πρέπει να δουλευει σαν σκυλί για να επιβιώσει, κάνοντας συχνΑ δύο και τρεις δουλειές, καθώς με μισθους των 500 ευρώ που μπορεί να παίρνει δεν πάει πουθενά, δουλεύοντας τόσο πολύ, μην έχοντας προσωπικό χρόνο, έχοντας μια πλήρη αβεβαιότητα για το μέλλον του, δεν θα έχει το μυαλό να ψάχνεται ούτε να είναι ένα αντιδραστικό στοιχείο στα σχέδια τις εκάστοτε εξουσίας, γι αυτό προσπαθούν με κάθε μέσω πιά να γονατίσουν του πάντες.

Αλλα ταυτόχρονα φροντίζουν η νέα γενιά να μην τους κάνει τα ίδια με την τωρινή. Δηλαδή όταν υπαρχει έλλειψη στοιχειώδους παιδείας, καίνε το κάθε παιδί άπο την παιδική του ηλικία να είναι μπροστα σε μία οθόνη Τηλεοράσης για να το βομβαρδίζουν με προπαγάνδα, είτε να λιώνει μπροστά από έναν υπολογιστή Παίζοντας παιχνίδια, είτε πιο απλά οι ανησυχίες του να επεκτείνονται στο τι χρώμα μαλλί θα βάψει και τι ρούχα θα φορέσει και να κάθεται να κλαίει την μοίρα του αντί να πάρει το μέλλον του στα χέρια του και να διεκδίκησει
Δεν ξέρω εάν εγώ είμαι ο απαισιόδοξος τις παρέας, αλλά νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα και αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε με σταθερά βήματα σε έναν νέο μεσαίωνα. Θα με ενδιεφερε να ακούσω και άλλες απόψεις επί του θέματος.

Ευχαριστώ

t.ASSOS
12-07-08, 20:10
Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχουν ανοιχτεί.
Ειλικρινά μπράβο σου.
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όσα γράφεις.
Η γενιά των 700 ευρώ είναι μια πραγματικότητα με αβέβαιο μέλλον.


.

schooligan
12-07-08, 20:21
Και το χειροτερο φιλε t.ASSOS ειναι οτι με καθε μεσω προσπαθουν να μην αφησουν την νεα γενια να κανει τα ιδια που καναμε εμεις. Να μην ψαχνεται, να μην ενδιαφερεται, να μην διεκδηκει, να μην ζει....

Ragnarok
12-07-08, 20:43
Οντως πολυ σημαντικη η αναφορα σου φιλε Schooligan.

Συμφωνω με τα οσα ηδη ανεφερες, ιδιαιτερα με το γεγονος οτι κρατωντας τους "πολιτες" σε ενα επιπεδο πανω απο τη απολυτη φτωχεια και συγχρονως με τον εξαναγκασμο πολυωρης εργασιας δεν αφηνουν περιθωρια σκεψης και διανοησης. Βεβαια, δεν πρεπει να ξεχναμε οτι, ναι μεν η κατασταση αυτη φερει μεγαλη ευθυνη αλλα η γενικοτερη επαναπαυση του καθενος μας δεν βοηθαει στο να βρεθει λυση.

Αυτο που θα ηθελα να προσθεσω ειναι οτι η γενικοτερη, παγκοσμια κριση που επικρατει θα φερει μια γενικευμενη επανασταση και αμφισβητηση, καθως με το να ζεις στο "μεσο" δεν εχεις πολλες αιτιες να επαναστατησεις και βρισκεις ευκολοτερα δικαιολογιες για να μην ασχοληθεις. αντιθετως, φτανοντας στον οικονομικο πατο δεν σου αφηνονται περιθωρια αδιαφοριας.

Ετσι, και οπως τα πραγματα δειχνουν, συντομα θα πιασουμε τον πατο και μετα μονο προς τα πανω παει...Το κοστος ομως ειναι γιγαντιαιο γιατι, ας μην ξεχναμε, μια επανασταση μπορει να σημαινει και πολεμο και γενικοτερες κακουχιες...

Χωρις καμμια αισθηση συνομωσιολογιας,ετσι φανταζομαι το συντομο μελλον μας.

LuX
12-07-08, 21:03
Στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ή από τον ιό του Aids κρίνονται ως μάστιγα που ταλανίζει τις κοινωνίες. Στη Ιαπωνία η μάστιγα είναι άλλου τύπου: Λέγεται Karoshi και έχει να κάνει με την εξαντλητική εργασία.

Karoshi σημαίνει «ξαφνικός θάνατος από την υπερεργασία» και οφείλεται συνήθως σε εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια που προέρχονται από το εργασιακό άγχος.

Η πρώτη περίπτωση Karoshi συναντάται το 1969 και οφείλεται στο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη μία 29χρονη γυναίκα, που εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο τμήμα ναυτιλίας της μεγαλύτερης εφημερίδας της Ιαπωνίας.

Ωστόσο από τη δεκαετία του 1980 -οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ύφεσης- και μετά, πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι μεγάλων εταιρειών έχασαν τη ζωή τους ξαφνικά, χωρίς να έχουν ιστορικό ασθένειας ή να τους είχε ενοχλήσει προηγουμένως κάτι σχετικό.

Τα ιαπωνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για νέο φαινόμενο που εμφανίζεται στην κοινωνία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ονομάστηκε Karoshi και ο τομέας Υγείας της χώρας έδωσε ιδιαίτερη βάση στα συμπτώματα της υπερεργασίας. Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, από το 1987 άρχισε να δημοσιοποιεί ετησίως τα στατιστικά του Karoshi.

Μέσα από τα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ιαπωνία εφάρμοσε έξυπνες μεθόδους που οδήγησαν τη χώρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο, ωστόσο με παράπλευρες απώλειες: τους εργαζόμενους.

Το Karoshi πήρε μορφή επιδημίας, και όπως οι στατιστικές τονίζουν ο μέσος ιάπωνας εργαζόμενος δουλεύει υπερωριακά τουλάχιστον για δύο ώρες ημερησίως, πολλές φορές χωρίς να λαμβάνει αμοιβή γι’ αυτό.

Η μεταπολεμική κουλτούρα των Ιαπώνων θεωρεί αυτονόητη την υπερεργασία, καθώς αυτή ακριβώς θεωρήθηκε το άρμα που οδήγησε τη χώρα στην ανάπτυξη.

Το φαινόμενο Karoshi συναντάται κυρίως στους ηλικιωμένους, οι οποίοι υπερεργάζονται και λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Σημειώνεται ότι πολλές φορές τα παιδιά των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων πηγαίνουν στο χώρο εργασίας των γονέων προκειμένου να τους τραβήξουν -κυριολεκτικά- από τη δουλειά, καθώς διαφορετικά ενδέχεται ακόμα και να πεθάνουν.

Ένα ακόμα σύμπτωμα της υπερεργασίας είναι η μελαγχολία και το άγχος- η ψυχική και πνευματική αλλοτρίωση- που έχει οδηγήσει πολλούς Ιάπωνες στην αυτοκτονία. Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνία, με άλλα λόγια...

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας για το 2007, 147 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας από εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, ενώ 208 υπέστησαν σοβαρές ασθένειες λόγω της υπερεργασίας. Ακόμη, 819 εργαζόμενοι δήλωσαν ότι πάσχουν από ψυχικά νοσήματα. Υπήρχαν 176 περιπτώσεις αυτοκτονίας, αποτυχημένης ή μη.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, χρόνια μετά την εμφάνιση του φαινόμενου, αρχίζει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Μία εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει 200 εκ. γεν σε έναν άνδρα που έπεσε σε κώμα από την πολύ δουλειά.

Οι παράπλευρες απώλειες μίας εύρωστης οικονομίας... που γίνονται επίκαιρες σε καιρούς παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Λουκάς Βελιδάκης

όλα αυτά που έχουν γραφτεί αλλά και θα συνεχίσουν να γράφονται νομίζω πως έχουν άμεση σχέση με τη σκόπιμη απομάκρυνση του ανθρώπου απ τη φύση αλλά και με τη βεβιασμένη υποδούλωση του από ψεύτικες επιβαλλόμενες χειραγωγικές ανάγκες στις οποίες τον ωθεί ο νέος τρόπος διαβίωσης και τα κοινωνικά στανταρτς !

@

schooligan
12-07-08, 21:53
Αυτο που θα ηθελα να προσθεσω ειναι οτι η γενικοτερη, παγκοσμια κριση που επικρατει θα φερει μια γενικευμενη επανασταση και αμφισβητηση, καθως με το να ζεις στο "μεσο" δεν εχεις πολλες αιτιες να επαναστατησεις και βρισκεις ευκολοτερα δικαιολογιες για να μην ασχοληθεις. αντιθετως, φτανοντας στον οικονομικο πατο δεν σου αφηνονται περιθωρια αδιαφοριας.

Φιλε Ragnarok, ναι οτι κατι τετοιο θα γινει το πιστευω και εγω. Απλα εχω την εντυπωση και αυτο με ανησυχει περισσοτερο απο ολα,ειναι το γεγονος οτι η νεολαια, παιρνοντας για παραδειγμα απο τον αδερφο μου που διανυει την εφηβια του και τα τριγυρω παιδια, δεν εχουν καμια ανησυχει,δεν ενδιαφερονται για τιποτα, περα απο σε ποια πλατεια θα κλαινε την μοιρα τους, ποιος εχει καλυτερη φραντζα μεχρι τι level ειναι στο παιχνιδι τους. Εμεις δεν ειμασταν ετσι, εμεις την ειχαμε δει διαφορετικα, ακομα και σημερα με ποναει η πλατη μου απο τα γλομπ που ετρωγα οταν κατεβαινα σε πορειες ρε παιδια για να διεκδικησω τα πιστευω μου, ειτε αυτο ηταν θεματα παιδειας επι Αρσενη, ειτε πολεμοι ειτε το οτιδηποτε.


όλα αυτά που έχουν γραφτεί αλλά και θα συνεχίσουν να γράφονται νομίζω πως έχουν άμεση σχέση με τη σκόπιμη απομάκρυνση του ανθρώπου απ τη φύση αλλά και με τη βεβιασμένη υποδούλωση του από ψεύτικες επιβαλλόμενες χειραγωγικές ανάγκες στις οποίες τον ωθεί ο νέος τρόπος διαβίωσης και τα κοινωνικά στανταρτς !

Φιλε LuX, θα συμφωνησω με αυτο που λες, και ισως ενας απο τους τελευταιους τους τροπους για να απομακρυνουν των ανθρωπο απο την φυση ειναι..απλα να καταστρεφουν την φυση....γιατι δεν ειναι δυνατον πχ ολες αυτες οι φωτιες παντου..να γινονται για να χτιστουν σπιτια..ποσα σπιτια θα χτισουν δηλαδη? Κατι αλλο παιζει απο πισω νομιζω...

Συνεχεια...

Εν συνεχεια του αρθρου σου φιλε LuX, μπορω να πω οτι τετοια φαινομενα συναντα κανεις και στις δυτικες χωρες, οπου αφου καποιος δουλευει για απειρες ωρες καθε μερα για καμια δεκαετια, προκειμενουν να ηρεμισει επειδη τον εχουν ξεζουμιση εχουν αρχισει και δινουν μετα απο 10 και 15 χρονια τετοιας δουλειας (ή δουλίας...)..τους δινουν ενα χρονο αδεια να γυρισουν τον κοσμο να ηρεμισουν πριν γυρισουν στα ιδια..

Αλεξης15
13-07-08, 05:47
Αν σε όλα αυτά που γράφετε αναλογιστείτε πως ο ισχυρότερος άνδρας στον πλανήτη ισχυρίζεται ότι του μιλάει ο Θεός για να αρχίσει πολέμους τότε έχετε τον πλήρη μεσαίωνα μόνο που ο νέος μπορεί να είναι παγκόσμιος.

c.r
13-07-08, 09:19
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πιστεύω, πως οι περισσότεροι φίλοι συγκέντρωσαν τις σκέψεις τους στην δουλειά-εργασία. Πράγματι, αυτό είναι από τα σημαντικότερα μελανά σημεία της εποχής. Με μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, που θεωρητικά λειτουργεί για το καλό μας, εμείς και πολλοί συνάνθρωποί μας εργαζόμαστε καθημερινά πάνω από 12 ώρες για τα προς το ζην...
Ποιά διάθεση λοιπόν μετά για μάθηση, απόκτηση γνώσεων, τάση προς αλλαγές, επαναστατική προσέγγιση έστω της καθημερινής ζωής...


Σχετικά με τον τίτλο του θέματος πάντως, νομίζω πως σε κάθε εποχή τα τελευταία 300 περίπου χρόνια, υπάρχουν πλήθη ατόμων που μιλούν για "νέο μεσαίωνα", ορμώμενοι ίσως από διαφορετικά γεγονότα κάθε φορά.
Είναι λογικό να υπάρχουν πάντοτε προβλήματα, να κληρονομούνται λάθη και κακές επιλογές, κι έτσι κάθε γενιά να μιλά για έναν "νέο μεσαίωνα" στα χρόνια που διανύει. Τείνει να γίνει μόδα κι αυτή ακόμα η φράση...

Viktor_Belenko
13-07-08, 13:08
Καλησπέρα.

Δεν θα συμφωνήσω με το συμπέρασμά του φίλου Schooligan, ότι δηλαδή ζούμε σε ένα νέο μεσαίωνα.

Αυτό για τους εξής λόγους:

1) Ζούμε κυριολεκτικά και μεταφορικά στην εποχή της πληροφορίας. Η μόρφωση και η γνώση είναι προσβάσιμη από αναλογικά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού. Σε πολλές χώρες, η βασική μόρφωση είναι υποχρεωτική. Η πρόσβαση σε πανεπιστήμια ελεύθερη σε όλους. Η γνώση μεταδίδεται συνεχώς. Προγράμματα σαν αυτό (http://en.wikipedia.org/wiki/One_Laptop_per_Child) δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Η αντίστροφη κατάσταση: Στον μεσαίωνα, η μόρφωση ήταν αποκλειστικά προνόμιο των λίγων και προνομιούχων. Σχολεία ελάχιστα, πανεπιστήμια μόνο στις μεγάλες πόλεις και "κλειστά". Βιβλιοθήκες ανύπαρκτες. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν είχε πρόσβαση ούτε καν σε ανάγνωση και γραφή.


2) Στις περισσότερες χώρες, επικρατεί το πολίτευμα της δημοκρατίας, και σε πολύ λίγες χώρες υπάρχει μοναρχία πραγματική ή δικτατορία. Όλοι, έστω θεωρητικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ίσοι μπροστά στον νόμο. Αν ένας λαός δεν είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, μπορεί να την ρίξει μαυρίζοντάς την στην κάλπη.

Η αντίστροφη κατάσταση: Στο μεσαίωνα, ο καθένας κινδυνεύει κανείς να χάσει την ζωή του, τη γή του, τα παιδιά του ως στρατιώτες, την μύτη του ή τα αυτιά του επειδή ο μονάρχης ή ο τοπικός φεουδάρχης ξύπνησε στραβά (sic) το πρωί. Νόμος είναι ο μονάρχης, ο οποίος κυβερνά ελέω Θεού.


3) Για τον παραπάνω λόγο επικρατεί πρωτοφανής ελευθερία έκφρασης. Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι επιθυμεί και να υποστηρίζει όποια θεωρία πιστεύει αυτός καλύτερη. Στην Μ. Βρετανία υπάρχει σήμερα σύλλογος ο οποίος πιστεύει και διακηρύττει ότι γη είναι επίπεδη.

Η αντίστροφη κατάσταση: Μεσαίωνας, σκοταδισμός, δογματισμός, ιερά εξέταση. Όποιος διατυπώνει διαφορετική άποψη ή θεωρία από την επίσημη, κηρύσσεται αιρετικός ή μάγισσα και απαγχονίζεται ή καίγεται στην πυρά. Ο παραπάνω σύλλογος δεν διατρέχει τέτοιον κίνδυνο.


4) Η δυνατότητες μετακινήσεων που προσφέρονται είναι αναρίθμητες. Πρακτικά ένας άνθρωπος για να μετακινηθεί σε μια άλλη χώρα αρκεί να πάρει ένα λεωφορείο, ή ένα τραίνο, ή ένα αεροπλάνο.

Η αντίστροφη κατάσταση: Δυνατότητες μετακίνησης μηδενικές. Χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για ένα ταξίδι, πιθανόν και ιδιόκτητο κάρο ή άλογο. Επίσης, η ύπαιθρος δεν είναι ασφαλής. Ληστές και συμμορίες παραμονεύουν.


5) Πέρα από τις δυνατότητες μετακίνησης αυτές καθαυτές, υπάρχει και πρωτοφανής ελευθερία μετακίνησης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα, δεν χρειάζεται καν η ταυτότητα για να περάσεις από μια χώρα σε μια άλλη. Π.χ. ο Ισπανός παίρνει το αυτοκίνητό του και πάει Πορτογαλία όποτε το επιθυμεί. (εξαίρεση αποτελούν τα αεροπλάνα).

Η αντίστροφη κατάσταση: Η ελευθερία μετακίνησης είναι σχετική και εξαρτάται από το καθεστώς.


6) Τα περισσότερα κράτη λαμβάνουν από μόνα τους πρόνοια υπέρ των πολιτών. Έννοιες όπως υγεία, παιδεία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, σύνταξης είναι αυτονόητες.

Η αντίστροφη κατάσταση: Η ισονομία απλά δεν υπάρχει. Παιδεία, κοινωνική πρόνοια, υγεία, μόνο για τους λίγους. Κόσμος πέθαινε από απλή γρίπη. Δικαιοσύνη: Ο νόμος του ισχυρού.


7) Επικοινωνία: Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Ένα κινητό τηλέφωνο σήμερα είναι προσιτό στον καθένα, ενώ με αυτό μπορεί κάποιος σε δευτερόλεπτα να συνομιλήσει με την άκρη του κόσμου. Στιγμιαία αποστολή κειμένου, ήχου, βίντεο, εικόνων.

Η αντίστροφη κατάσταση: Αποστολή αγγελιαφόρων, ή γραμμάτων, αν ξέρει κάποιος να γράφει. Το γράμμα απλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα φτάσει στον προορισμό του, όταν φτάσει μετά από μήνες εννοείται. χίλια δυο μπορεί να συμβούν στον δρόμο.

8) Εργασία: Ο καθένας σήμερα μπορεί να βρει μια δουλειά, έστω "μίζερη" (δηλαδή όχι "κάθομαι πίσω από ένα γραφείο και τα παίρνω"). Κανείς δεν κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα... Προσωπικά αναλογίζομαι την κατάσταση αμέσως μετά την χούντα π.χ. και μόνο καλά βρίσκω σήμερα. Τώρα αν κάποιος θέλει να ξοδεύει συνεχώς σε κινητά, ρούχα, αυτοκίνητα, εντάξει, δεν καλύπτεται.

Η αντίστροφη κατάσταση: Μεσαίωνας: Οι αγρότες έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των ορέξεων των αρχόντων. Οι βιοτέχνες το ίδιο. Οι ναυτικοί θαλασσοπνίγονται. Η δουλεία είναι νόμιμη.


Διευκρίνιση #1: Η σύγκριση που έκανα, μπορεί να φαίνεται άδικη, διότι δεν αναφέρω τίποτα για τις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες. Απλώς συγκρίνω την σημερινή κοινωνία που ζω με πριν μερικούς αιώνες.

Διευκρίνιση #2: Τα συμπτώματα και τα επιχειρήματα που περιγράφει και επικαλείται ο Shooligan είναι τα περισσότερα και υπαρκτά και βάσιμα.

Διευκρίνιση #3: Τα παραπάνω, συνιστούν προσωπικές απόψεις με τις οποίες αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θα συμφωνήσουν ή θα διαφωνήσουν, λίγο ως πολύ.

Απλώς εγώ δεν καταλήγω στο συμπέρασμα του: Ότι δηλαδή ζούμε σε ένα νέο μεσαίωνα. Θεωρώ ότι και στον μεσαίωνα και σήμερα υπάρχουν και θα υπάρχουν καλοθελητές και αρπακτικά που θα θέλουν όλο και περισσότερη εξουσία, όλο και περισσότερο χρήμα, όλο και μεγαλύτερο έλεγχο των μαζών.

Δε νομίζω να αλλάξει αυτό ποτέ, αλλά αυτό θεωρώ ότι απέχει πάρα πολύ από το να μιλήσουμε για σύγχρονο μεσαίωνα. Απεναντίας, οι καταστάσεις που περιέγραψα θεωρώ ότι δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Πάντα φιλικά.

PsYxOloGoS
13-07-08, 20:59
"xwris parexhghsh"(niwthw kalytera n grafw etsi opws niwthw kai etsi opws eimai) Den odigoumaste file m pouthena...... panta sthn kosmo mas tha iparxei o kakkos: p koitaei tin parth tou.... kai o kalos: pou skeftetai kai tin party olonwn..... Twra file m... exoume ftasei sthn katastash na eimaste oloi kakkoi... sxedon..... giati kalws i kakkws oi kakkoi anthrwpoi einai oi kalyteroi sthn epiviosh..... dioti tha kanei oti mporei kai m opion tropo mporei gia n pathsei katw ton kalo kai na kataferei ayto p thelei..... Ayto tha ginetai panta...... kai prin apo 10 aiwnes kai meta apo 10 aiwnes.... kapios tha tis trwei kai kapios tha tis rixnei...... elpizw n m katalaveis.... den nomizw...... kai elpizw epishs mhn peis p kollaei!!

Απέριττος
14-07-08, 09:43
Πραγματικά πολύ ωραίο το θέμα που άνοιξες Στέφανε.
Πριν όμως προχωρήσω θέλω να πω κάτι στον Victor. Ναι δεν ζούμε έναν καινούριο μεσαίωνα. Ζούμε κάτι πολύ χειρότερο.
Έχω πει πάρα πολλές φορές να προσέχετε τις ταινίες που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Αυτές δείχνουν πάρα πολλές αλήθειες και πολλές δείχνουν και το μέλλον που μας περιμένει. Δεν μπορώ να θυμηθώ τον τίτλο μιας παλιάς ταινίας ίσως είναι και πάνω απο σαράντα χρόνων, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Μάρλον Μπράντο. Δείχνει λοιπόν ότι αυτός έβαλε τους μεγαλοτσιφλικάδες του αμερικάνικου νότου σε μια καινούρια λογική σε σχέση με την δουλεία των μαύρων. Τους είπε λοιπόν. Γιατί να τους έχετε σκλάβους και να είστε υπεύθυνοι για την διαμονή τους και για την τροφή τους; Αφήστε τους ελεύθερους και μόνοι τους θα έλθουν να σας παρακαλάνε να τους δώσετε δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν. Τότε θα τους δίνετε έναν μισθό πείνας και δεν θα έχετε καμιά υποχρέωση απέναντί τους. Και μάλιστα θα απαλλαγείτε απο τις εξεγέρσεις αφού απο μόνοι τους θα έρχονται και θα παρακαλάνε για δουλειά. Έτσι λοιπόν κι έγινε μακροπρόθεσμα.
Αυτό δεν συμβαίνει και με εμάς; Είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε και να παρακαλάμε για δουλειά και να εξευτελίζουμε και να χαραμίζουμε την ζωή μας για 700 ευρώ τον μήνα στην καλύτερη περίπτωση και μάλιστα να ανεχόμαστε τα πάντα. Να μην δίνουν πολλές φορές ούτε την άδεια που δικαιούται κάποιος, να μην πληρώνουν υπερωρίες και να μην έχει κανένα στοιχειώδες δικαίωμα. Απο την άλλη να μην τολμάει να αντιδράσει με αυτό γιατί απο πίσω περιμένουν χιλιάδες για να πάρουν την θέση γιατί είναι άνεργοι και γιατί είμαστε οι περισσότεροι φεσομένοι στις τράπεζες οπότε που μυαλό για απεργία...
Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Το πρώτο βήμα ήταν η διάλυση κάθε συνεκτικού ιστού μέσα στην κοινωνία. Αυτό που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να διαλύσουν τελείως είναι τον θεσμό της οικογένειας. Ακόμα σε μεγάλο βαθμό οι οικογένειες στηρίζουν τα μέλη τους. Όμως και αυτό δεν θα αντέξει για πολύ. Απο εκεί και μετά ο μεγάλος στόχος ήταν η διάλυση της γλώσσας. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκφραστεί και να μιλήσει σωστά δεν έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει. Δεν μπορεί να διατυπώσει ούτε μια απλή σκέψη ούτε ένα απλό αίτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαλύουν καθημερινά την ελληνική γλώσσα γιατί αυτή φοβούνται περισσότερο. Γιατί ο ελληνικός λόγος και δη ο αρχαίος είναι αυτός ο οποίος τεχνώνει τον εγκέφαλο και βοηθάει τον άνθρωπο να λειτουργεί νοητικά σωστά και να δημιουργεί μέσω του λόγου την πραγματικότητα που οραματίζεται. Γιατί ξέρουμε πια ότι ο λόγος και η σκέψη (η οποία είναι νοητικός λόγος) έχουν την δύναμη να διαμορφώνουν και να δημιουργούν την πραγματικότητα γύρω μας.
Μετά έρχεται η πολιτιστική αλλοίωση. Γιατί μας κουβάλησαν εκατομμύρια ξένους στον τόπο μας;
Μήπως γιατί ξαφνικά τους λύπήθηκαν και προσπάθησαν να τους βοηθήσουν φέρνοντάς τους σε έναν ξένο τόπο για να τους δώσουν ευκαιρίες; Αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν αυτούς τους πληθυσμούς δεν θα άφηναν να διαλύεται η δική τους κοινωνία, αλλά θα τους έδιναν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Δεν θα επέτρεπαν να γίνονται γενοκτονίες στο Νταρφούρ στις οποίες έχουν σφαγιαστεί και σφαγιάζονται και αυτήν την στιγμή που μιλάμε εκατοντάδεις χιλιάδες άνθρωποι.
Αυτή λοιπόν η πολυπολιτισμικότητα είναι εκ του πονηρού. Στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνει είναι να περιχαρακώνει τους ανθρώπους, να τους κάνει να αναπτύσσουν φοβικά σύνδρομα και να τους κλείνει όλο και περισσότερο στα σπίτια τους.
Δεν θέλουν να έχεις ελεύθερο χρόνο γιατί μπορεί να έχεις την πολυτέλεια να σκεφτείς.
Δεν θέλουν να μπορείς να πηγαίνεις ούτε μια βόλτα γιατί δεν θέλουν να παίρνεις δύναμη και απαντήσεις απο την επαφή σου με την φύση.
Δεν είναι τυχαίο που μια απλή βόλτα πια σε έναν κοντινό προορισμό σου κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση 100 ευρώ. Μιλάμε για το 1/7 του μισθού που σου δίνουν.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ενώ το πετρέλαιο αυξάνεται σε τιμές δολλαρίου και εμείς έχουμε το ισχυρό ευρώ το πληρώνουμε σαν να το αγοράζαμε σε δολλάρια και όχι σε ευρώ; Για ποιο λόγο παίζουν αυτά τα παιχνίδια;
Για μένα η απάντηση είναι απλή. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Απο αυτά έχουν για τρακόσιες γεννιές. 'Αλλωστε οι ίδιοι κατασκευάζουν το χρήμα. Είναι θέμα ελέγχου και εξουσίας. Είναι παιχνίδια δύναμης. Όμως εμένα αυτό μου δείχνει και κάτι άλλο. Μου δείχνει ότι πιέζουν όλο και περισσότερο να προλάβουν κάτι. Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Όμως νοιώθω ότι κινούνται τόσο σπασμωδικά πια σαν να περιμένουν κάτι και προσπαθούν να το προλάβουν.
Ο κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει. Υπάρχει διάχυτη μια απίστευτη απαισιοδοξία ακόμα και απο κοινωνίες που μέχρι τώρα θεωρούνταν πρωτοποριακές. Αν πάρουμε κατά γράμμα και πιστέψουμε ως αληθές κείμενο την αποκάλυψη, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ετοιμάζουν το έδαφος για τον σωτήρα τον Αντίχριστο. Αυτόν που θα δώσει λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα και θα ανακουφίσει τους ανθρώπους. Και που όλοι θα τον δεχτούν με ανοιχτές αγκάλες μέσα στην απελπισία τους.
Όμως αυτό προοιωνίζει και την έλευση της άλλης δύναμης. Αυτής που πραγματικά θα απελευθερώσει τους ανθρώπους και θα δώσει μια καινούρια προοπτική στην ζωή τους.
Εγω παρά την σπορά του φόβου και της απαισιοδοξίας είμαι αισιόδοξος. Η αλλαγή προς το καλύτερο θα έλθει. Οι υγιείς δυνάμεις θα κυριαρχήσουν αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς κόστος. Το θέμα είναι ποιος θα το πληρώσει και με πόσο μεγάλο τίμημα. Όμως μετά θα ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και ο οποίος θα έχει μια θέση κάτω απο τον ήλιο για όλους τους ανθρώπους...
Φιλικά...

agaliarep
14-07-08, 10:41
Και δεν είναι μόνο η εργασία, δεν είναι μόνο η τρομοκρατία, αλλά αυτή η τακτική επεκτείνεται σε πάρα πολλά επίπεδα… τόσα πολλά που μερικές φορές δεν μπορούμε να φανταστούμε και δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί. Δεν είναι μόνο η δουλειά ή οι μισθοί, δεν είναι μόνο η τρομοκρατία της τηλεόρασης… Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι μπορεί να είναι ας πούμε η υγεία; Σε ένα κράτος σαν το Ελληνικό που το ΕΣΥ πάει από το κακό στο χειρότερο, καλό θα ήταν να το προσέξουμε.

Ας δούμε τι λέει ο Tony Benn (πρώην μέλος του Αγγλικού κοινοβουλίου) στον Μάικλ Μουρ.

Tony Benn:
“Πιστεύω πως η δημοκρατία είναι το πιο επαναστατικό πράγμα στον κόσμο. Πιο επαναστατική από τις ιδέες των σοσιαλιστών, ή οποιονδήποτε άλλων. Αλλά αν έχεις την δύναμη...την χρησιμοποιείς για τις ανάγκες της κοινωνίας σου. Και αυτή η ιδέα της επιλογής για την οποία μιλάει το Καπιτώλιο...
Η επιλογή εξαρτάται από την ελευθερία της επιλογής.
Και αν είσαι χωμένος στα χρέη, δεν έχεις την ελευθερία της επιλογής.”

Μάικλ Μουρ:«Φαίνεται ότι το σύστημα κερδίζει...αν ο μέσος εργάτης είναι χωμένος στα χρέη;»

Tony Benn:
“Ναι, επειδή όσοι χρωστάνε είναι απεγνωσμένοι και έτσι δεν ψηφίζουν. Λένε ότι όλοι πρέπει να ψηφίζουν. Αλλά πιστεύω ότι αν οι φτωχοί στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ ψηφίσουν αυτούς που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά τους τότε θα έχουμε μία πραγματική δημοκρατία!
Και δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Οπότε κρατάνε τον κόσμο απελπισμένο και απαισιόδοξο...
Οπότε υπάρχουν δύο τρόπο για να ελέγχεις τον κόσμο:
πρώτα να τους φοβίζεις και μετά να τους ρίχνεις το ηθικό.

Ένα υγιές, μορφωμένο και σίγουρο έθνος είναι δύσκολο να το κυβερνήσεις.

Και πιστεύω ότι υπάρχει κάτι στις σκέψεις ορισμένων ανθρώπων. Δεν θέλουμε ο κόσμος να είναι μορφωμένος και υγειής... επειδή θα βγει εκτός ελέγχου.

Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 80% της υγείας του υπόλοιπου. Είναι απίστευτο, οι άνθρωποι το ανέχονται επειδή είναι φτωχοί, τρομαγμένοι και με πεσμένο ηθικό. Και έτσι, σκέφτονται...

Ίσως το πιο ασφαλές πράγμα είναι να δέχομαι εντολές και να ελπίζω για το καλύτερο.”

απόσπασμα απο το ντοκιμεντερ "SICKO"

Ophelia
14-07-08, 11:10
Πάρα πολύ καλό το θέμα, γεμάτο με πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις!
Θα σταθώ το πολύ ενδιαφέρον ποστ του agaliarep μιας και μου θύμισε κάτι που μαθαίνουμε από πολύ νωρίς στην ψυχολογία. Την τακτική της ανημποριάς την οποία την διδάσκετε κάποιος (learned helplessness) και που (όπως είπανε και πολλά απο τα μέλη ήδη) είναι το καλύτερο όπλο κατά των μαζών και κατά της όποιας εξέγερσης, ελπίδας και αλλαγής...
Είναι η τακτική του να κάνεις τον άλλον να πιστεύει ότι είναι παντελώς αδύναμος και ανήμπορος να κάνει κάτι και να αλλάξει το οτιδήποτε. Ότι είναι ένα μηδαμινό και μικροσκοπικό κομμάτι ενός τεράστιο πάζλ, στου οποίου η παρουσία είναι απο μηδενική έως αδιάφορη.
Όπως ακριβώς νιώθουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στις μέρες μας...

ENDLESS JOURNEY
14-07-08, 11:35
Πολύ καλό το θέμα που ξεκίνησε ο Στέφανος, αλλά πολύ καλές είναι και τοποθετήσεις των μελών που απάντησαν στο συγκεκριμένο τόπικ.
Πριν απο καιρό παρουσίασα ένα άρθρο μου σχετικά με την πορεία της Ελλάδας , προσπαθώντας να εμφανίσω την αγωνία μου για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας ( http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3925 ).
Σίγουρα όσα συμβαίνουν περιλαμβάνονται σε ένα παγκόσμιο σχέδιο αποσταθεροποίησης και απαξίωσης με πολύ μεγάλες προεκτάσεις .Ουσιαστικά στηρίζεται στην καλλιέργεια φόβων και ανασφαλειών στον κόσμο.
Πιστεύω οτι μέσα απο όλη αυτόν τον εκχυδαισμό και σκοταδισμό θα εμφανιστεί κάτι νέο , διαφορετικό και φωτεινό . :)
Υπάρχει αφύπνιση , η οποία εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά μέσα στην μάζα που είναι πράγματι παραπλανημένη .Μιλάμε για προγραμματισμό αιώνων μέσα απο εγκαθίδρυση εικόνων - μοντέλων , οι οποίες περνούν κατευθείαν στο υποσυνείδητο του κάθε ανθρώπου.
Οι εικόνες αυτές προέρχονται απο πολλές και διαφορετικές πηγές :τηλεόραση, κινηματογράφος, διαφημίσεις , πλήρης βομβαρδισμός ....

agaliarep
14-07-08, 11:54
1) Ζούμε κυριολεκτικά και μεταφορικά στην εποχή της πληροφορίας. Η μόρφωση και η γνώση είναι προσβάσιμη από αναλογικά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού. Σε πολλές χώρες, η βασική μόρφωση είναι υποχρεωτική. Η πρόσβαση σε πανεπιστήμια ελεύθερη σε όλους. Η γνώση μεταδίδεται συνεχώς. Προγράμματα σαν αυτό δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Η αντίστροφη κατάσταση: Στον μεσαίωνα, η μόρφωση ήταν αποκλειστικά προνόμιο των λίγων και προνομιούχων. Σχολεία ελάχιστα, πανεπιστήμια μόνο στις μεγάλες πόλεις και "κλειστά". Βιβλιοθήκες ανύπαρκτες. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν είχε πρόσβαση ούτε καν σε ανάγνωση και γραφή.

Η πληροφορία δεν είναι μόρφωση, είναι πληροφορία. Η μόρφωση σου δίνει την δυνατότητα να διαχειριστείς, να επεξεργαστείς και να αξιολογήσεις την πληροφορία.

2)Στις περισσότερες χώρες, επικρατεί το πολίτευμα της δημοκρατίας, και σε πολύ λίγες χώρες υπάρχει μοναρχία πραγματική ή δικτατορία. Όλοι, έστω θεωρητικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ίσοι μπροστά στον νόμο. Αν ένας λαός δεν είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, μπορεί να την ρίξει μαυρίζοντάς την στην κάλπη.

Η αντίστροφη κατάσταση: Στο μεσαίωνα, ο καθένας κινδυνεύει κανείς να χάσει την ζωή του, τη γή του, τα παιδιά του ως στρατιώτες, την μύτη του ή τα αυτιά του επειδή ο μονάρχης ή ο τοπικός φεουδάρχης ξύπνησε στραβά (sic) το πρωί. Νόμος είναι ο μονάρχης, ο οποίος κυβερνά ελέω Θεού.

Όπως γράφω και παραπάνω η επιλογή εξαρτάται από την ελευθερία της επιλογής.Και αν είσαι χωμένος στα χρέη, δεν έχεις την ελευθερία της επιλογής.
Αυτό που αποκαλείται δημοκρατία είναι κάτι που πάνε κάποιοι και ψηφίζουν κάποιους που έχουν λεφτά και κάνουν πολλές και ωραίες προεκλογικές εκστρατείες με αποτέλεσμα να αποφασίζουν αυτοί για όλους χωρίς να είναι για το καλό των όλων, αλλά κυρίως το δικό τους.

3)Για τον παραπάνω λόγο επικρατεί πρωτοφανής ελευθερία έκφρασης. Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι επιθυμεί και να υποστηρίζει όποια θεωρία πιστεύει αυτός καλύτερη. Στην Μ. Βρετανία υπάρχει σήμερα σύλλογος ο οποίος πιστεύει και διακηρύττει ότι γη είναι επίπεδη.

Η αντίστροφη κατάσταση: Μεσαίωνας, σκοταδισμός, δογματισμός, ιερά εξέταση. Όποιος διατυπώνει διαφορετική άποψη ή θεωρία από την επίσημη, κηρύσσεται αιρετικός ή μάγισσα και απαγχονίζεται ή καίγεται στην πυρά. Ο παραπάνω σύλλογος δεν διατρέχει τέτοιον κίνδυνο.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι μόνο για την έκφραση. Όσο δεν επηρεάζει την δομή της ολιγαρχικής κοινωνίας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Όταν αρχίσει να είναι επικριτική, υπάρχει πρόβλημα. Πολιτικές και όχι μόνο δολοφονίες, (βλέπε Κέννεντι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), συρράξεις, φυλακίσεις, εκτελέσεις, ή απλά δες το δημοκρατικό κατά τα άλλα πολίτευμα της Τουρκίας ή μήπως τον πατριωτικό νόμο στην Αμερική…


4)Η δυνατότητες μετακινήσεων που προσφέρονται είναι αναρίθμητες. Πρακτικά ένας άνθρωπος για να μετακινηθεί σε μια άλλη χώρα αρκεί να πάρει ένα λεωφορείο, ή ένα τραίνο, ή ένα αεροπλάνο.

Η αντίστροφη κατάσταση: Δυνατότητες μετακίνησης μηδενικές. Χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για ένα ταξίδι, πιθανόν και ιδιόκτητο κάρο ή άλογο. Επίσης, η ύπαιθρος δεν είναι ασφαλής. Ληστές και συμμορίες παραμονεύουν.

Το θέμα δεν είναι η μετακίνηση των ανθρώπων, αλλά η μετακίνηση των ιδεών. Η ύπαιθρος δεν είναι ούτε τώρα ασφαλής. Και ανασφαλείς είναι όσοι ζουν στις πόλεις.

5)Πέρα από τις δυνατότητες μετακίνησης αυτές καθαυτές, υπάρχει και πρωτοφανής ελευθερία μετακίνησης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα, δεν χρειάζεται καν η ταυτότητα για να περάσεις από μια χώρα σε μια άλλη. Π.χ. ο Ισπανός παίρνει το αυτοκίνητό του και πάει Πορτογαλία όποτε το επιθυμεί. (εξαίρεση αποτελούν τα αεροπλάνα).

Η αντίστροφη κατάσταση: Η ελευθερία μετακίνησης είναι σχετική και εξαρτάται από το καθεστώς.

Η “ελευθερία” μετακίνησης είναι ελεγχόμενη, υπάρχουν πολλοί τρόποι ελέγχου της μετακίνησης. Άλλωστε όταν μιλάμε για φέουδα ή απολυταρχικά καθεστώτα ή όπως θες πες τα, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα, αλλά κοινά. Η μετακίνηση από την μια προς την άλλη πλευρα γίνεται ελεύθερα γιατί υπάρχει συνεργασία.

6)Τα περισσότερα κράτη λαμβάνουν από μόνα τους πρόνοια υπέρ των πολιτών. Έννοιες όπως υγεία, παιδεία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, σύνταξης είναι αυτονόητες.

Η αντίστροφη κατάσταση: Η ισονομία απλά δεν υπάρχει. Παιδεία, κοινωνική πρόνοια, υγεία, μόνο για τους λίγους. Κόσμος πέθαινε από απλή γρίπη. Δικαιοσύνη: Ο νόμος του ισχυρού.

Έννοιες όπως αυτές που γράφεις, είναι έννοιες που απλά υπάρχουν στο σύνταγμα και όχι στην πράξη σε πολλές χώρες του κόσμου. Πέρα από τις έννοιες και πέρα από τις λέξεις υπάρχει και η εφαρμογή και η ποιότητα των εννοιών… Αλήθεια πόσες φορές κερδίζει ένας απλός πολίτης σε μια δικαστική διαμάχη με μια βιομηχανία; Με μια πολυεθνική; Πόσες φορές κερδίζεις σε μια αγωγή σου προς το δημόσιο;

7)Επικοινωνία: Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Ένα κινητό τηλέφωνο σήμερα είναι προσιτό στον καθένα, ενώ με αυτό μπορεί κάποιος σε δευτερόλεπτα να συνομιλήσει με την άκρη του κόσμου. Στιγμιαία αποστολή κειμένου, ήχου, βίντεο, εικόνων.

Η αντίστροφη κατάσταση: Αποστολή αγγελιαφόρων, ή γραμμάτων, αν ξέρει κάποιος να γράφει. Το γράμμα απλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα φτάσει στον προορισμό του, όταν φτάσει μετά από μήνες εννοείται. χίλια δυο μπορεί να συμβούν στον δρόμο.

Το να μπορέσει κάποιος να μάθει τι λέω έπρεπε να πιάσει τον αγγελιοφόρο, ή το ταχυδρομικό περιστέρι και να μάθει αυτό που έστελνα. Τώρα περνάει από μια βάση δεδομένων, που λέξεις και φράσεις ελέγχονται και ανάλογα το ενδιαφέρον τους καταχωρούνται…

8) Εργασία: Ο καθένας σήμερα μπορεί να βρει μια δουλειά, έστω "μίζερη" (δηλαδή όχι "κάθομαι πίσω από ένα γραφείο και τα παίρνω"). Κανείς δεν κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα... Προσωπικά αναλογίζομαι την κατάσταση αμέσως μετά την χούντα π.χ. και μόνο καλά βρίσκω σήμερα. Τώρα αν κάποιος θέλει να ξοδεύει συνεχώς σε κινητά, ρούχα, αυτοκίνητα, εντάξει, δεν καλύπτεται.

Η αντίστροφη κατάσταση: Μεσαίωνας: Οι αγρότες έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των ορέξεων των αρχόντων. Οι βιοτέχνες το ίδιο. Οι ναυτικοί θαλασσοπνίγονται. Η δουλεία είναι νόμιμη.

Η δουλεία μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Από το κείμενο που έβαλε ο Lux μέχρι την δουλεία των πολυεθνικών σε διάφορα φτωχά κράτη. Ποιο πάνω γράφω. «οι άνθρωποι το ανέχονται επειδή είναι φτωχοί, τρομαγμένοι και με πεσμένο ηθικό. Και έτσι, σκέφτονται...
Ίσως το πιο ασφαλές πράγμα είναι να δέχομαι εντολές και να ελπίζω για το καλύτερο…»

Αυτό είναι δουλεία… το χειρότερο είδος μάλιστα μια και δεν ξέρεις πολλές φορές ότι είσαι δούλος.

OANNHSEA
14-07-08, 16:52
Λυπάμαι τα μάλλα, αλλά θα διαφωνήσω με όλους σας...

Για να καταλάβει κάποιος τι είναι ο Μεσαίωνας στην ΕΥΡΩΠΗ, θα πρέπει να κοιτάξει τις απαρχές του και να προσδιορίσει τι είναι εννοιολογικά ο μεσαίωνας.
Ο μεσαίωνας προήλθε από την πτώση μίας κουρασμένης αυτοκρατορίας, σε ένα πλήθος ζωηρών και διψασμένων για ζωή λαών. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η σύγκριση μας και ΟΧΙ στα θέματα που πιάνουμε και μας καίνε σήμερα τον Ιούλιο του 2008...

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία (ωραίος και λανθασμένος τίτλος ε;) δημιουργήθηκε από την κατάκτηση άλλων λαών με διαφορετικά πολιτικά κατεστημένα. Για την ακρίβεια ξεκίνησε ως ένα μέτριο republic για να εξελιχτεί σε μία αυτοκρατορία, ημικληρονομική.
Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό.
Η δημοκρατία της εποχής μπορούσε να λειτουργήσει σε μικρές μόνο πόλεις και το republic (μορφή ολιγαρχικής δημοκρατίας) σε κάπως μεγαλύτερες εκτάσεις.
Άρα η μη δυνατότητα επκοινωνίας προσδιόρισε και τον τύπο του πολιτεύματος.
Το βλέπουμε ακόμα και σήμερα αυτό με τις γιγάντιες πρωτεύουσες των χωρών... Όσο πιο ολοκληρωτικό είναι ένα σύστημα, τόσο πιο συγκεντρωτικό είναι...
Το πρόβλημα όμως των Ρωμαίων δεν ήταν τόσο το πολιτικό, όσο το οικονομικό.
Βλέπετε:
α) η ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν σχετικά ασφαλής και έτρεφε τους πληθυσμούς της με σταθερό τρόπο, έτσι όλοι οι βάρβαροι ήθελαν να μπουν μέσα σε αυτή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
β) έλα όμως που το οικονομικό σύστημα των ρωμαίων ήταν σπάταλο. Στην αρχή μπορούσαν άνετα να ισοσκελίσουν έχοντας τα λάφυρα από τις κατακτήσεις - όταν τελείωσαν οι πλούσιες περιοχές άρχισαν τα δύσκολα. Μέχρι που οι αγρότες άφηναν τα χωράφια τους λόγω χρεών και έμπαιναν στην πόλη , στην οποία ο δήμος τους έτρεφε δωρεάν... Τα χωράφια δόθηκαν σε νεοφερμένους και δη σε λαούς μικρούς γερμανικούς...
γ) κάποια στιγμή όμως λόγω των συγκεντρωμένων νόμων, το σύστημα άρχισε να σπάει. Το βυζαντινό: ο καθείς όπου ετάχθει - δεν είναι και τόσο βυζαντινό, είναι ΝΟΜΟΣ του ρωμαικού κράτους που απαγόρευε σε κάποιον να αλλάξει επάγγελμα και ψηφίστικε σε κάποια κρίση...

Για σκεφτήτε τώρα τι ακριβώς έγινε σε πολιτικό επίπεδο τα τελευταία 200 χρόνια. Τα περισσότερα κράτη οδηγήθηκαν από συγκεντρωτικά ή ολοκληρωτικά σε republic ή σε ενισχυμένα rebublic. Με λίγα λόγια μέσα σε λιγότερα από 200 χρόνια οι άνθρωποι της ηφηλίου έφυγαν από την λατρεία των βασιλέων και αυτοκρατόρων (άλλοι τους ξέκαναν και άλλοι απλά τους έδιωξαν) και άρχισαν να "αποφασίζουν" αυτοί. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Το οικονομικό. Βλέπετε μπορεί να πετάξαμε το παλαιό πολιτικό σύστημα εκτός, μπορεί να θέλουμε να πετάξουμε το θρησκευτικό σύστημα, αλλά δεν έχουμε κάνει κάτι για το οικονομικό σύστημα. Για το οικονομικό σύστημα το οποίο μεγάλωσε ΜΑΖΙ με τα παλαιά πολιτικά συστήματα...

Άρα αυτό που έχετε ανά χείρας και ομιλείτε είναι:
Α) Προβλήματα γνώσης και εμπειρίας στην διοίκηση των νέων πολιτευμάτων. ΠΟΤΕ στην ιστορία της γης δεν είχαμε τόσα republic ή ενισχυμένα republic... Μας λείπει λοιπόν η εμπειρία διαχείρισης τους... Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα με τους δήθεν δημοκράτες να τα βλέπουν όλα φασιστικά και τους υπόλοιπους να θέλουν να ξαναγυρίσουν σε πιο σίγουρα πολιτεύματα... Έτσι οι νόμοι που φτιάχνονται και έχουν φτιαχτεί, προσπαθούν να τους ικανοποιήσουν όλους και άρα δεν είναι αποτελεσματικοί.
Β) Η θηλιά του οικονομικού συστήματος. Δεν μπορείς να έχεις ενισχυμένα republic και το οικονομικό σύστημα να είναι αυτό με το οποίο συμβίωναν τα παλαιά πολιτεύματα επί 2000 και χρόνια. Με λίγα λόγια ότι οικονομικό έγινε (π.χ. συντάξεις) είχε μία άγκυρα που το θα το τραβούσε κάτω. Δεν μπορεί το παλαιό οικονομικό σύστημα να υπάρξει χωρίς το πολιτικό. Είναι η ίδια συζήτηση με το να λέμε ότι η εκκλησία δεν είναι "δημοκρατική". Ρε παίδες, η εκκλησία γεννήθηκε και εξελήχτηκε μέσα σε ένα απολυταρχικό περιβάλλον, πως μπορεί να είναι δημοκρατική; Και για να μην παρεξηγηθώ δεν είμαι κουμουνιστής...
Γ) Η μη δυνατότητα αντίληψης από τον πολίτη του κόσμου στον οποίο βρίσκεται. Δεν είναι δυνατόν άλλοι να εξυμνούν τα παλαιά πολιτεύματα και τις θρησκείες και άλλοι να τα καταστρέφουν. Προσέξτε πόσο δυνατή είναι η εικόνα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στους "φιλολόγους" των ΗΠΑ ή η εικόνα του Μέγα Αλεξάνδρου στην Ελλάδα...

Με λίγα λόγια τι έχουμε εδώ;
Πολύ απλά, μία προσπάθεια για να επανέλθει το παλαιό σύστημα.
ΔΕΝ είναι "βαλτό", από τα χέρια ή τις ιδέες κάποιου - είναι η ίδια η αντίδραση του συστήματος. Το οικονομικό δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το πολιτικό. Και το οικονομικό προσπαθεί να επιβάλει το πολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε... Από την άλλη οι ίδιοι οι άνθρωποι, λόγω μη εμπειρίας και ίσως και δυνατότητας αφήνονται να οδηγηθούν προς τα εκεί. Δεν μιλώ φυσικά μόνο για τους "κλαψουριάριδες", αλλά και για αυτούς που θεωρούν ότι είναι κάποιοι (π.χ. Σόρρος)....

Jovitaki
14-07-08, 18:46
Πραγματι πολυ ενδιαφερον το θεμα που ανοιξες... :)
Συμφωνω σε γενικες γραμμες με το ολο ζητημα και με οσα προειπαν οι συνομιλητες αλλα επιτρεψτε μου να ειμαι και λιγο πιο ρομαντικη :)
Αρχικα και μενα το ονομα Μεσαιωνας με παραπεμπει αλλου και οσο και να με γοητευει αυτη η περιοδος της ανθρωποτητας για τη σημερινη εποχη μου ακουγεται λιγο υπερβολικο σαν τιτλος.
Δεν μπορω να θεωρω οτι ζω σε Μεσαιωνικη κατασταση με τετοια πληθωρα πληροφοριων και ερεθισματων γυρω μου (ειτε μεσα απο προσωπικη εμπειρια ειτε κοινωνικη εμπειρια) ακομα κι αν αυτα τα ερεθισματα και αυτες οι πληροφοριες εχουν σκοπο τον αποπροσανατολισμο , την διαστρεβλωση , την παραπληροφορηση.
Απο την αλλη θα συμφωνησω πως παντα στην ιστορια της ανθρωποτητας οι καινοτομοι και αυτοι που αναζητουσαν και εκαναν πρωτοπορα βηματα, κατα καιρους εχουν κυνηγηθει (απο εξουσια ,πολιτικη,φιλοσοφια , θρησκεια κτλ)
Ισως ομως αυτο ειναι χαρακτηριστικο καθε προηγουμενης γενιας που γινεται αρχουσα ταξη η ελεγχει τα οποια νηματα ,να θελει να παταξει την επομενη.Νομος ισχυρου? νομος αυθεντιας? απλα νομος επιβολης του παλιου εναντια στο νεο?αυτο δεν το ξερω...
Θα ηθελα να ειμαι λιγο πιο ρομαντικη και να πω πως καθε ανθρωπος εχει καποια φωνη απο τη θεση που βρισκεται εστω και μικρη.Αλλος μεσα απο διαδηλωσεις και πορειες?μεσα απο την επιστημη?τις τεχνες?τα ιδανικα του?την καλη του ψυχη(?)...δεν θελω να πιστευω οτι ειμαστε ερμαια σε τοσο ακραιο βαθμο.Θεωρω οτι ειμαστε δημιουργοι του μικροκοσμου μας και αυτο αντιδρα και επηρεαζει και τους αλλους μικροκοσμους και οχι παντα αρνητικα.
Μπορει να ακουγεται αφελες, ρομαντικο και αθωο αυτο που λεω....αλλα και γιατι οχι? :)

skio
14-07-08, 19:02
Κατ' αρχήν μια παρατήρηση: τα χρόνια μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (480-1000πχ), δηλαδή ο πρώιμος μεσαίωνας (αυτό που οι Άγγλοι ιστορικοί ονομάζουν 'Dark Ages') δεν ήταν και τόσο σκοτεινός όσο νομίζουμε. Μπορεί οι παγκοσμιοποιμένες ρωμαϊκές κοινωνικές δομές να είχαν καταρρέυσει στη δυτική Ευρώπη, αλλά αντικαταστάθηκαν από κοινωνίες μικρότερης κλίμακας και λαούς οι οποίοι διέθεταν βαθύτατες παραδόσεις και πολύ οργανωτικό πνεύμα, αλλά και μεγάλη όρεξη να αναδιοργανώσουν τα νεοκατακτηθέντα εδάφη στα πρότυπα των Ρωμαίων.

Με την άνοδο του Καρλομάγνου στο θρόνο (~900μχ) οι σκοτεινοί χρόνοι τελειώνουν και αρχίζει μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για τους Ευρωπαίους. Οι προσπάθειες της Εκκλησίας (που ήταν και ο κύριος οπισθοδρομικός παράγοντας της εποχής) τελικά θα αποδειχτούν μάταιες, αφού η άνοδος της αστικής τάξης και η εξέλιξη των επιστημών θα φέρει την Αναγέννηση.

Η τεχνική και η γνώση δεν χάθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια των 'σκοτεινών' χρόνων, παρά μόνο οι δραστηριότητες πάγωσαν μέχρι οι κοινωνικές δομές να βρούν πάλι την ισορροπία τους. Απόδειξη οι γοτθικές εκκλησίες, θαύματα τεχνογνωσίας και αισθητικής, που μοιάζουν να ξεφύτρωσαν 'από το πουθενά' στην ιστορία της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Συγκρίνοντας τους σκοτεινούς χρόνους με την παρούσα κατάσταση, θα έλεγα πως μπορεί να μην διανύουμε ένα νέο Μεσαίωνα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να οδεύουμε προς αυτόν. Η οικονομική-πολιτική-περιβαντολογική κρίση που ανατέλλει θα οδηγήσει τους ανθρώπους σε λύσεις παλιότερων εποχών, και θα τους σπρώξει στην δημιουργία αυτοοργανωμένων κοινωνιών μικρής κλίμακας. Τον ρόλο του συντηρητικού δεν θα το παίξει πια η Εκκλησία αλλά η Πολιτεία, και γιατί όχι, το επιστημονικό κατέστημενο, το κατευθυνόμενο από τις εταιρίες.

Δεν λέω τίποτα από όλα αυτά με απαισιοδοξία. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, ο πολιτισμός εναλάσσεται από περιόδους ακμής σε περιόδους παρακμής και τούμπαλην. Συνήθως, την παρακμή διαδέχεται μια περίοδος 'ησυχίας' (cooldown) μέχρι η ανθρωπότητα να βρει το δρόμο της προς μια καινούργια ακμή, μια Αναγέννηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ελοχεύει και ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφής.

Πιστέυω πως προς μια τέτοια περίοδο οδεύουμε. Η μάχη για το μέλλον έχει ήδη αρχίσει.

schooligan
14-07-08, 20:47
Λογω διαφορων υποχρεωσεων δεν εχω μπορεσει να βρω τον απαιτουμενο χρονο για να απαντησω και εγω σε διαφορα τοπικς, (απλα περα απο τον τιτλο που ισως και να ηταν καλυτερα να εβαζα αλλων), θα παρακαλουσα το θεμα να μην επικεντρωθει στον τιτλο του τοπικ αυτου, αλλα αυτο που κυριως με ενδιαφερει ειναι το τι γινεται με την γενια μας, αλλα με τους μικροτερους σε ηλικια...

Στις επομενες ημερες που θα βρω χρονο να επιστρεψω κανονικα και εγω στην συζητηση.
Ευχαριστω

OANNHSEA
15-07-08, 16:16
αλλα αυτο που κυριως με ενδιαφερει ειναι το τι γινεται με την γενια μας, αλλα με τους μικροτερους σε ηλικια...

Θα στου το πω πολύ απλά schooligan: Μαύρη νύχτα θα πλακώσει, μαύρη σαν καλιακούδα...
Πάρε για παράδειγμα τις συντάξεις:
Οι δήθεν δημοκράτες των τελευταίων και ουμανιστές των τελευταίων 50 ετών πήραν αυτό τον θεσμό και από ένα συμπλήρωμα (σύνταξη - συν τάσσω) το έκαναν μισθό για να τους ψηφίζουν ή για να κάθονται ήσυχα οι "πολίτες"...
Σε λίγο καιρό όμως το ποσόν για αυτές τις συντάξεις θα φτάσει μέχρι και το 25% του ΑΕΠ!!!! Αυτό δεν είναι καθόλου λογικό, οπότε ξεχάστε (άσχετα τις σας λένε οι 301 απατεώνες) τις συντάξεις, αλλά αρκεστείτε σε ένα βοήθημα...

Όσο για την εργασία, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται...
Βλέπετε ζούμε πλέον σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Άρα εφόσον ο Ινδός κερδίζει περίπου 85 ευρώ το μήνα, τόσα θα πρέπει να πέρνεται και εσείς... Δεν είναι δυνατόν π.χ. στην Αττική να παίρνουν 700 ευρώ το μήνα και στην Θεσσαλονίκη 100... Φυσικά τα ασφαλιστικά του δικαιώματα είναι και αυτά μηδαμινά....
Άρα για να ζείτε τόσο σπάταλα όσο έχετε συνηθίσει θα πρέπει να δουλεύετε πιο πολύ...
Χωρίς ασφάλεια... Χωρίς σύνταξη... Χωρίς δωρεάν εκπαίδευση στο μέλλον, γιατί τα κράτη θα πρέπει να περικόψουν λόγω των χρεών που έκαναν στο παρελθόν...
Ωραία πράγματα έτσι;

Με την άνοδο του Καρλομάγνου στο θρόνο (~900μχ) οι σκοτεινοί χρόνοι τελειώνουν και αρχίζει μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για τους Ευρωπαίους. Οι προσπάθειες της Εκκλησίας (που ήταν και ο κύριος οπισθοδρομικός παράγοντας της εποχής) τελικά θα αποδειχτούν μάταιες, αφού η άνοδος της αστικής τάξης και η εξέλιξη των επιστημών θα φέρει την Αναγέννηση.
Διαφωνώ τα μάλλα skio.
Η αναγέννηση δεν ήρθε από τον Καρλομάγνο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως μετά από αυτόν ήρθαν οι Βίκινγκς στην Ευρώπη...
Η αναγέννηση ήρθε ΜΕΤΑ την πανούκλα του 14ου αιώνα. Τότε που καταστράφηκαν οι δομές της κοινωνίας και οι άνθρωποι κοίταξαν πιο πέρα από όσα είχαν μπροστά τους... Άλλωστε εάν το ψάξεις, πάντα μετά από μεγάλες καταστροφές, αρχίζουν οι πραγματικές αλλαγές στην κοινωνία και στην σκέψη...

Πιστέυω πως προς μια τέτοια περίοδο οδεύουμε. Η μάχη για το μέλλον έχει ήδη αρχίσει.
Εδώ με βρίσκεις 100% σύμφωνο...
Και ίσως να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες τις παγκόσμιας ιστορίας... :)

skio
15-07-08, 18:42
Διαφωνώ τα μάλλα skio.
Η αναγέννηση δεν ήρθε από τον Καρλομάγνο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως μετά από αυτόν ήρθαν οι Βίκινγκς στην Ευρώπη...
Η αναγέννηση ήρθε ΜΕΤΑ την πανούκλα του 14ου αιώνα. Τότε που καταστράφηκαν οι δομές της κοινωνίας και οι άνθρωποι κοίταξαν πιο πέρα από όσα είχαν μπροστά τους... Άλλωστε εάν το ψάξεις, πάντα μετά από μεγάλες καταστροφές, αρχίζουν οι πραγματικές αλλαγές στην κοινωνία και στην σκέψη...

Δεν είπα πως η Αναγέννηση αυτή καθεαυτή ξεκίνησε από τον Καρλομάγνο, Απλά με τη βασιλεία του ξεκίνησε μια πορεία ανάπτυξης (με όλα τα σκαμπανεβάσματα της) που τελικά θα οδηγήσει στην Αναγέννηση.

Ο Καρλομάγνος, σε μια προσπάθεια να ανασυστήσει την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, κατάφερε να βάλει την δυτική Ευρώπη σε μια αργή αλλά σταθερή τροχιά προόδου, εκεί που από το 490 μέχρι τον καιρό του ήταν απλώς ένα συνοθύλευμα φυλών.

Στο Βυζάντιο και την Ανατολή φυσικά, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Συμφωνούμε πάντως, πως οι αλλαγές έρχονται μετά από μεγάλες κρίσεις.

Chronicol
15-07-08, 23:55
Καλησπέρα φίλοι μου!

Μετά από πολύ καιρό διάβασα επιτέλους ένα θέμα που με ενδιαφέρει! Να σαι καλά Schooligan! Στο ψητό τώρα!

Στο θέμα για το ηλεκτρονικό φακέλωμα που είχα ξεκινήσει κανά τρίμηνο πριν είχαν υπωθεί πολλά σχετικά με το θέμα, αν και το θέμα αυτό (όπως και πολλά άλλα) είχε πέσει θύμα του τεκτονισμού. Θα μιλήσω κυρίως για την Ελλάδα, το θέμα όμως έχει ευρύτερα όρια.

Πιστεύω λοιπόν πως υπάρχει απόλυτη σύνδεση φαινομενικά άσχετων τομέων της ζωής μας, όπως η παιδεία, τα ΜΜΕ, η ανεργεία, η φτώχεια, το περιβάλλον, ο πόλεμος, η εργασία κτλ.

Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια, από αρχαιοτάτων χρόνων, να επιβληθούν οι λίγοι "εκλεκτοί", όποιοι κι αν είναι αυτοί σε κάθε εποχή, στους πολλούς "δούλους". Και όλοι οι τομείς τις ζωής μας το επιβεβαιώνουν αυτό. Αυτό είναι το αέναο σχέδιο, το οποίο παίρνει διάφορες μορφές ανάλογα με την τεχνολογία της εποχής. Και εξηγούμαι:

Σήμερα, τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Πλέον (εδώ και πολλά χρόνια) ότι παίζει η τηλεόραση αντιπροσωπεύει την αλήθεια. Αυτό μας έχουν κάνει να πιστεύουμε! Ανεβάζουν και κατεβάζουν όποιους σούπερ σταρ θέλουν (λες και ο κάθε αγράμματος και μη τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής, τηλεπαρουσιαστής είναι πιο σπουδαίος από έναν γιατρό, δικηγόρο, επιχειρηματία, συγγραφέα, στρατιωτικό, αγρότη, οδοκαθαριστή). Μας γεμίζουν καθημερινά σκουπίδια στο κεφάλι μας, μας κρατούν αποσβολωμένους και αποπροσανατολισμένους από τα σοβαρά προβλήματα (τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα γήπεδα - κολαστίρια βοηθούν σε αυτό το έργο). Χαρακτηριστικό παράδειγμα: 30000 κόσμος κατέβηκε σε πορεία γιατί δεν πάει καλά ο ...Παναθηναϊκός! ΡΕ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ!! Κι εγώ βάζελος είμαι, αλλά όχι κι έτσι. Αμα δεν έχουμε ομάδα στη τελική, γιατί να πάρουμε το πρωτάθλημα? :D Μιλάμε ότι η παλαβωμάρα μας και η ψευδαίσθηση που μας διακατέχει είναι απίστευτη... Ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο εγχειρίδιο βλακείας πολύ εύστοχα αναφέρει: "...πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίσεις τους ανθρώπους να μπλέκονται σε όσα τους αφορούν, με πανίσχυρους αρωγούς τα ΜΜΕ, που διαχειρίζονται νυχθημερόν φόβους, προκαταλήψεις, στερεότυπα, και συνήθειες. Πες, πες τα ίδια πράγματα ο κόσμος όχι μόνο επηρεάζεται βαθιά, αλλά καταλήγει να τα εγκολπώνεται ως δικές τους κρίσεις και πεποιθήσεις. (...) Την αποβλάκωση του λαού που δεν πέτυχε επί 70 χρόνια η σοβιετική ηγεσία με τη καταπίεση, την πέτυχαν τα ΜΜΕ στην Αμερική." Όμως, για να αντιμετωπίσεις όλες αυτές τις σοβαρές απειλές που προκαλεί το χαζοκούτι χρειάζεσαι --------------

-----> ΠΑΙΔΕΙΑ. Το σχολείο σήμερα αποδεδειγμένα δε μπορεί να προσφέρει ουσιαστική παιδεία. Το ζητούμενο είναι, από τη πρώτη δημοτικού μέχρι τέλος λυκείου, η αποστήθηση, και ακόμα και οι λεγόμενες ερωτήσεις "κρίσεως" απαιτούν τη σωστή καιδίζως ελλείψεις παπαγαλία. Το μεγαλύτερο σχολείο για μένα είναι η οικογένεια, οι συζητήσεις με φίλους, η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Εσκεμμένα κρατάνε τη παιδεία σε χαμηλό επίπεδο (βλέπε 3% μόνο του προϋπολογισμού έναντι 15% στην εθνική άμυνα) για να μη σηκώσει κεφάλι ο λαός. Και τον εκπαιδεύει υποτίθεται για να έχει τα αναγκαία προσόντα όταν θα βγεί στην αγόρά ------------------------

------> ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σε ένα χώρο σκληρό, που ο καθένας ετοιμάζεται να πάρει το κεφάλι του άλλου, ακόμα και για ένα κομμάτι ψωμί. Γιατί? Λόγω της -----------

-------> ΑΝΕΡΓΙΑΣ. Λόγω του ανύπαρκτου επαγγελματικού προσανατολισμού καταλήγουμε να σπουδάσουμε αντικείμενα πολλές φορές κορεσμένα και αδιαφορούμε ή ..σνομπάρουμε άλλα, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία που, πλέον, έχει περάσει στα χέρια αλλοδαπών! Τα επαγγέλματα, λοιπόν, υψηλού κύρους έχουν γίνει κορεσμένα και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε περιστασιακά από δω κι από κει. (Μιλώ από παραδείγματα φίλων και λοιπών, καθώς έχω δηλώσει ξανά στο παρελθόν ότι υπηρετώ μόνιμα σαν Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία και γνωρίζω ότι όσο και να μιλήσω, μιλάω εκ του ασφαλούς. Μόνο όσοι δουλεύουν με 500 και 600 ευρώ γνωρίζουν πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα.) Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, έχουμε απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο. Μόλις βολευτούμε σε κάποια θέση, αδιαφορούμε παντελώς για τους υπόλοιπους. Ευνοεί λοιπόν την εκάστοτε κυβέρνηση να υπάρχει μία ομάδα βολεμένων, άρα και ακίνδυνων πολιτών. Για την καταπολέμηση λοιπόν της ανεργείας μας έπεισαν καιρό τώρα ότι βρίσκουμε ευκολότερα δουλειά στις ---------

------> ΠΟΛΕΙΣ. Μεγάλα αστικά κέντρα που θα τα χαρακτήριζα μεγάλα κελιά, όπου οι άνθρωποι ζουν και κινούντε σαν τα ποντίκια: σχεδόν ανύπαρκτο πράσινο, άθλια ποιότητα ζωής με τη γνωστή κίνηση στους δρόμους και το τσιμέντο να κυριαρχεί παντού, έντονος ρυθμός ζωής κτλ. Έχουμε ξεχάσει ότι ο άνθρωπος από τη φύση του πρέπει να ζει μέσα στη φύση, σε αρμονία με αυτή. Μπαζώσαμε όλα τα ποτάμια, σκάψαμε όλα τα βουνά, κάψαμε - κόψαμε όλα τα δέντρα και φτιάξαμε θεόρατες πολυκατοικίες. Και σιγά σιγά, μέσα σε αυτά τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα ασκείται στους κατοίκους τους όλο και περισσότερος ---------

-----> ΕΛΕΓΧΟΣ. Κάμερες παντού, περισσότεροι αστυνόμευση, κανονικό φακέλωμα σε κάθε δημόσια κίνηση, ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει κανένας από το σύστημα. Χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, π.χ. την τρομοκρατία για να τρομοκρατούν ουσιαστικά εμάς (ακόμα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Μπιν Λάντεν έριξε τα αεροπλάνα στους πύργους, λόγος για τον οποίο μπήκαν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ). Εν ονόματι της προσωπικής μας ασφάλειας ψηφίζουν νόμους που καταπατούν τα δικαιώματά μας. Και, βέβαια, τα πάντα σήμερα (όπως και σε κάθε εποχή) οργανώνονται, προωθούνται και κινούνται με το -----------

--------> ΧΡΗΜΑ. Σήμερα πλέον η ιδέα του χρήματος έχει παρερμηνευτεί τελείως. Τα χαρτιά αυτά που τυπώνονται σε κεντρικές τράπεζες ("τελείως τυχαία" αναφέρω τη FED!) δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα. Δεν αντιστοιχούν σε χρυσό και η κατασκευαστική τους αξία είναι μηδενική. Με λίγα λόγια? Όσοι ελέγχουν τις τράπεζες αυτές μπορούν να έχουν όσο χρήμα θέλουν, να κινούν τα νήματα όπως αυτοί θέλουν, να δημιουργούν πολέμους κατά βούλησην, ατυχήματα, συμβάντα, πείνες, φτώχειες, να καθορίζουν σε ποιούς θα συσσωρεύται το χαρτί, να καθορίζουν τι αξία θα έχει το χαρτί αυτό κτλ. Έχουμε πειστεί όλοι μας ότι αυτό το χαρτί έχει αξία! Χαρτί το οποίο δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο πολύτιμο μέταλλο... Σαν να συναλλασσόμαστε με μάρκες καζίνου και όχι με ευρώ. Τουλάχιστον στο καζίνο, όταν πας στο ταμείο και τους δώσεις μάρκες, θα σου δώσουν λεφτά. Αν προσπαθήσεις να αλλάξεις τα ευρώ, δολλάρια κτλ σε χρυσό σε μια κεντρική τράπεζα δε μπορείς!

Σίγουρα η κοινωνία μας δεν είναι εντελώς μαύρη. Πάντα εξάλλου συνυπήρχε το καλό και το κακό. Πάντα όμως υπήρχε η τάση κάποιοι λίγοι να θέλουν να επιβληθούν στους πολλούς. Κάποιοι οι οποίοι έχουν όσα λεφτά (το μέσον δηλαδή) θέλουν για να έχουν ότι θέλουν, να πληρώνουν άλλους για να τους υπηρετούν. Το χρήμα φίλοι μου είναι έλεγχος και ελευθερία. Όσο περισσότερο έχεις, τόσο περισσότερο ελέγχεις και τόσο περισσότερο ελεύθερος είσαι. Αυτοί που το φτιάχνουν ξέρουν και πώς να το διαχειριστούν. Ανετοι και ελεύθεροι αυτοί, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως αναφέρθηκε, παίρνουν 700 ευρώ δουλεύοντας 10+ ώρες... Και υπάρχουν βέβαια και πολύ χειρότερα...

Είναι απλό. Αν εγώ κυνηγήσω για να φάω, θα κουραστώ. Άρα τι κάνω? Πληρώνω κάποιον άλλο, ο οποίος θα κουραστεί διπλά, κυνηγάει και σκοτώνει 2 ελάφια αντί για ένα, το ένα το δίνει σε μένα που τον πληρώνω και εγώ είμαι άνετος κι ωραίος, κι αντί να κουράζομαι, κάθομαι και φιλοσοφώ!

Είναι αναγκαίο να υπάρχουν δούλοι, πάντα υπήρχαν, γιατί να μην υπάρχουν
και σήμερα? Όπως είπε ένας φίλος, η χειρότερη μορφή δουλείας είναι να μην γνωρίζεις ότι είσαι δούλος! Οπως επίσης να προσθέσω ότι η χειρότερη μορφή δικτατορίας είναι να νομίζεις ότι έχεις δημοκρατία ενώ ουσιαστικά να κυβερνάνε οι λίγοι.

Dark Sun
16-07-08, 19:02
Είναι αναγκαίο να υπάρχουν δούλοι, πάντα υπήρχαν, γιατί να μην υπάρχουν
και σήμερα? Όπως είπε ένας φίλος, η χειρότερη μορφή δουλείας είναι να μην γνωρίζεις ότι είσαι δούλος! Οπως επίσης να προσθέσω ότι η χειρότερη μορφή δικτατορίας είναι να νομίζεις ότι έχεις δημοκρατία ενώ ουσιαστικά να κυβερνάνε οι λίγοι.

Φίλε μου συμφωνώ σε όλα, απλά συμπληρώνω κι εγώ κάτι:

ΔΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ= το υποκατάστατο της αλυσίδας των δούλων.

Διότι όταν χρωστάς δεν μπορείς να κάνεις τίποτε να αντισταθείς, είσα εγκλωβισμένος στα χρέη σου και το μόνο που κοιτάς είναι πως θα τα βγάλεις πέρα. Δεν σου μένει χρόνος να σκεφθείς κάποια πράγματα και το πως θα αντιδράσεις ή και να μην τα δεχθείς.

ENDLESS JOURNEY
16-07-08, 19:42
Νομίζω οτι ο φίλος Chronicol παρουσίασε πολύ παραστατικά τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας .
Όσοι έχουν οικονομικά προβλήματα, όπως επίσης προβλήματα υγείας , αλλά και κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν χρόνο να ενδιαφερθούν για το πνεύμα τους.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα φτάνουν στα όρια τους, στρεσάρονται, ζούν στο άγχος και την κατάθλιψη, απο την οποία φυσικά δεν μπορούν να ξεφύγουν εύκολα , μιάς και οι αρνητικές σκέψεις που κάνουν έλκουν άλλες αρνητικές σκέψεις .
Αποτέλεσμα : στροφή προς τα ψυχοφάρμακα ή άλλες καταχρήσεις , έτσι ώστε μολύνουν ακόμη περισσότερο τον εαυτό τους.
Όσοι καπηλεύονται τις ανθρώπινες οντότητες αποσκοπούν στην διαίρεση και την απομόνωση.
Όταν οι άνθρωποι είναι διαιρεμένοι, εγκατελειμένοι , γεμάτοι επιθυμίες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν εύκολα , ανάγκες που πρέπει να λύσουν, ανέφικτους στόχους που κοπιάζουν να φτάσουν , τότε μετατρέπονται πολύ απλά σε θύματα .Τότε είναι εύκολο να ενδώσουν .

agaliarep
17-07-08, 11:22
Έχουν ανοιχτεί πολλά θέματα στην κατηγορία Συνωμοσιολογία που πάνω κάτω λέμε τα ίδια. Αυτό δεν είναι μομφή, αλλά κατάντια. Όχι του μεταφυσικού, αλλά κατάντια του πως ζούμε. Δεν είναι πια συνωμοσιολογικού χαρακτήρα όλα αυτά. Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Δεν ξέρω, ούτε και με ενδιαφέρει πια εάν είναι κάποιο σχέδιο οργανωμένο. Είναι μια πραγματικότητα και αυτό είναι το πιο δυσάρεστο. Δεν ξέρω εάν μαζεύονται 10, 20, 30, 1000 άτομα και σχεδιάζουν όλα όσα περιγράφουμε, αλλά αυτά που περιγράφουμε γίνονται.
Δεν ξέρω εάν έχει νόημα πια να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν, αυτοί που ωθούν όλες αυτές τις καταστάσεις. Δεν νομίζω ότι και να το μάθουμε, να μάθουμε ακριβώς τα άτομα θα αλλάξει κάτι επειδή το μάθαμε. Η αντίδραση, πρέπει να υπάρξει. Δεν ξέρω πια μπορεί να είναι αυτή, αλλά ανεξάρτητα με το εάν ξάρουμε ακριβώς ποιοι είναι αυτοί, εάν έχουν κάποιο μυστικό σχέδιο, εάν απλά είναι μια συγκυρία που τους γεμίζει λεφτά ή οτιδήποτε πρέπει να υπάρξει μια αντίδραση. Δεν μπορεί νομίζω η κοινωνία μας αλλά και εμείς οι ίδιοι να αναλωνόμαστε για το ποιος είναι από πίσω. Άλλωστε μέχρι να μάθουμε ποιος είναι, μπορεί να είναι κάποιος άλλος.
Αυτά τα γενικά.

στροφή προς τα ψυχοφάρμακα ή άλλες καταχρήσεις , έτσι ώστε μολύνουν ακόμη περισσότερο τον εαυτό τους.

Στροφή στα ψυχοφάρμακα… λέει. Χμμμμ… δεν θυμάμαι που το έχω γράψει αλλά σίγουρα κάπου εδώ μέσα είναι. Οι ασφαλιστικές στην Αμερική χορηγούν αντικαταθλιπτικά με το τσουβάλι. Είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών. Τότε που έγραψα το μήνυμα είχα πει ότι το κάνουν γιατί πολύ απλά οι Πολυεθνικές δεν θέλουν οι εργαζόμενοι τους να αποσπώνται από την δουλειά με προσωπικά προβλήματα. Δεν πρέπει να έχουν προβλήματα οι Αμερικανοί γιατί πρέπει να κάνουν όσο καλύτερα την δουλειά τους και να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί. Έτσι έχουν κάνει συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες και χορηγούν αντικαταθλιπτικά. Είναι αυτός ο λόγος; Δεν ξέρω είναι το πιο πιθανόν. Μπορεί απλά να είναι επειδή κάποιες φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να κερδίσουν λεφτά. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. “μαστουρωμένοι” άνθρωποι, αποκομμένοι από τα συναισθήματα τους. Εξαρτημένοι από ένα παιχνίδι κέρδους, όποιος και να είναι από πίσω.

Viktor_Belenko
18-07-08, 09:45
Κατ' αρχήν μια παρατήρηση: τα χρόνια μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (480-1000πχ), δηλαδή ο πρώιμος μεσαίωνας (αυτό που οι Άγγλοι ιστορικοί ονομάζουν 'Dark Ages') δεν ήταν και τόσο σκοτεινός όσο νομίζουμε. Μπορεί οι παγκοσμιοποιμένες ρωμαϊκές κοινωνικές δομές να είχαν καταρρέυσει στη δυτική Ευρώπη, αλλά αντικαταστάθηκαν από κοινωνίες μικρότερης κλίμακας και λαούς οι οποίοι διέθεταν βαθύτατες παραδόσεις και πολύ οργανωτικό πνεύμα, αλλά και μεγάλη όρεξη να αναδιοργανώσουν τα νεοκατακτηθέντα εδάφη στα πρότυπα των Ρωμαίων.

Με την άνοδο του Καρλομάγνου στο θρόνο (~900μχ) οι σκοτεινοί χρόνοι τελειώνουν και αρχίζει μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για τους Ευρωπαίους. Οι προσπάθειες της Εκκλησίας (που ήταν και ο κύριος οπισθοδρομικός παράγοντας της εποχής) τελικά θα αποδειχτούν μάταιες, αφού η άνοδος της αστικής τάξης και η εξέλιξη των επιστημών θα φέρει την Αναγέννηση.

Η τεχνική και η γνώση δεν χάθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια των 'σκοτεινών' χρόνων, παρά μόνο οι δραστηριότητες πάγωσαν μέχρι οι κοινωνικές δομές να βρούν πάλι την ισορροπία τους. Απόδειξη οι γοτθικές εκκλησίες, θαύματα τεχνογνωσίας και αισθητικής, που μοιάζουν να ξεφύτρωσαν 'από το πουθενά' στην ιστορία της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Συγκρίνοντας τους σκοτεινούς χρόνους με την παρούσα κατάσταση, θα έλεγα πως μπορεί να μην διανύουμε ένα νέο Μεσαίωνα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να οδεύουμε προς αυτόν. Η οικονομική-πολιτική-περιβαντολογική κρίση που ανατέλλει θα οδηγήσει τους ανθρώπους σε λύσεις παλιότερων εποχών, και θα τους σπρώξει στην δημιουργία αυτοοργανωμένων κοινωνιών μικρής κλίμακας. Τον ρόλο του συντηρητικού δεν θα το παίξει πια η Εκκλησία αλλά η Πολιτεία, και γιατί όχι, το επιστημονικό κατέστημενο, το κατευθυνόμενο από τις εταιρίες.

Δεν λέω τίποτα από όλα αυτά με απαισιοδοξία. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, ο πολιτισμός εναλάσσεται από περιόδους ακμής σε περιόδους παρακμής και τούμπαλην. Συνήθως, την παρακμή διαδέχεται μια περίοδος 'ησυχίας' (cooldown) μέχρι η ανθρωπότητα να βρει το δρόμο της προς μια καινούργια ακμή, μια Αναγέννηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ελοχεύει και ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφής.

Πιστέυω πως προς μια τέτοια περίοδο οδεύουμε. Η μάχη για το μέλλον έχει ήδη αρχίσει.


Καλησπέρα.

Μερικές σκέψεις από μένα:

Καταρχάς, η περίοδος στην οποία αναφέρεσαι, λογικά είναι μεταξύ 480-1000 μ.Χ. και όχι π.Χ.. Πέρα από αυτό, νομίζω συμφωνούμε πως δεν έχει νόημα στην περίπτωσή μας να αναλωθούμε με λεπτομέρειες στην ακριβή διάρκεια στις κατά τόπους συνθήκες ανάλογα με την περίοδο. Η κατάσταση που περιέγραψες πράγματι ίσχυε. Ωστόσο, δεν ήταν ο κανόνας, αλλά μάλλον η εξαίρεση. Επικρατούσε μάλλον πολιτική αστάθεια, θρησκοληψία, δογματισμός, συχνότατες πολεμικές συρράξεις και αψιμαχίες, ενώ οι αρρώστιες θέριζαν. Αγαθά, υπηρεσίες και ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα και έχουμε ως δεδομένα, τότε απλά δεν υπήρχαν.

Ο μεσαίωνας σήμερα καλώς ή κακώς, έχει λάβει αρνητική έννοια και χροιά. Π.χ. «Μεσαιωνικές πρακτικές», «ξέμεινε στον μεσαίωνα», «δεν ζούμε στον μεσαίωνα», «μεσαιωνικές συνθήκες ζωής» κοκ. Σίγουρα αυτό δεν έγινε τυχαία. Υπό αυτό το πρίσμα είναι λογικό να δημιουργείται η εύλογη απορία: Αν υποθέσουμε ότι η σημερινή εποχή είναι ένας «μεσαίωνας», άρα ο πραγματικός (ιστορικά) μεσαίωνας πώς πρέπει να χαρακτηριστεί; Η κόλαση προσωποιημένη ίσως;! Τελικά, θα επιμείνω και αυτήν την φορά ακόμα περισσότερο όσον αφορά την άποψη που εξέφρασα πρωτύτερα: Δεν ζούμε σε ένα νέο μεσαίωνα και αν κάποιος αμφιβάλλει, υπάρχουν ορισμένες περιοχές στον πλανήτη, κυρίως στην Αφρική για παράδειγμα, όπου οι συνθήκες προσομοιάζουν αρκετά τις συνθήκες του (ιστορικού) μεσαίωνα. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασοι του λόγου το αληθές.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι περίεργο ο καθένας να μην είναι ευχαριστημένος από την ζωή του, την δουλειά του, την κοινωνία γύρω του για τον χ ή ψ λόγο. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να κατηγορούμε τα πάντα γύρω μας. Σήμερα απολαμβάνουμε αγαθά και δυνατότητες που πριν όχι 1000 αλλά 100 χρόνια θα ήταν αδιανόητα. Δεν ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία αγγέλων, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αδικία υπάρχει. Ανισότητα επίσης. Πότε όμως δεν ήταν έτσι; Όσον αφορά τώρα το κατά πόσο οδεύουμε προς ένα νέο μεσαίωνα, έστω και μεταφορικά: Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ότι ναι, ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις ως προς το ακριβώς αντίθετο. Θεωρώ μάλιστα ότι οι δεύτερες είναι περισσότερες και ισχυρότερες. Αναγνωρίζω όμως ότι αυτό είναι υποκειμενικό με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να επιμένει εσαεί στην άποψή του.

Σχετικά με το θέμα της ανεργίας, που θίχτηκε αρκετές φορές: Δεν υπάρχουν σήμερα δουλειές «κάθομαι πίσω από ένα γραφείο και πληρώνομαι για να κάθομαι». Οι περισσότεροι όμως αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Όλοι βρίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά όλοι θα ήθελαν να είναι στην θέση τους. Όλοι θέλουν να πληρώνονται ανάλογα με το πόσο θεωρούν οι ίδιοι ότι αξίζουν, αλλά κανείς δεν θέλει να δουλέψει και να κοπιάσει. Όλοι διαμαρτύρονται για την παρουσία μεταναστών στην χώρα, αλλά κανείς δεν πάει στο χωράφι να δουλέψει, ενώ αντίστροφα, όλοι σπεύδουν να τους εκμεταλλευθούν (πηγή (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=31927)), χωρίς τύψεις (sic). Άραγε θυμάται κανείς την κατάσταση στον χώρο πριν 20-30 χρόνια; Τι δουλειές υπήρχαν τότε; Πόσες ώρες εργάζονταν οι εργαζόμενοι, αν ήθελαν να πληρωθούν; Σε τι συνθήκες; Τι εργασιακές επιλογές είχαν; Τι επιλογές σπουδών; Τι προοπτικές;

Κλείνοντας θα πω κάτι τελευταίο και αφήνω τον λόγο: Κοιτάζω το περιβάλλον όπου μεγάλωσε ο παππούς μου, αμέσως μετά το αντίστοιχο που έζησε ο πατέρας μου, βλέπω και το σημερινό και πραγματικά αδυνατώ να διακρίνω την κατάσταση ισοπέδωσης που περιγράφουν ορισμένοι συνομιλητές. Η ουσιαστικότερη διαφορά του τότε με το σήμερα είναι ότι τότε δεν υπήρχαν όλες αυτές οι καταναλωτικές επιλογές και «ανάγκες» που υπάρχουν σήμερα. Όλοι θέλουν το τελευταίο κινητό, ένα αυτοκίνητο για το κάθε παιδί, κλιματιστικό σε κάθε δωμάτιο, ρούχα και παπούτσια «φίρμες», έξοδο κάθε σαββατόβραδο στα μπουζούκια και διαμαρτύρονται τελικά που... δεν έχουν να τα πληρώσουν. Οι τράπεζες άραγε βγήκαν με ένα ντουφέκι στους δρόμους και υποχρέωσαν με το ζόρι τους πελάτες τους να υπογράψουν για να πάρουν διακοποδάνεια κτλ;

Αυτά που έχει ο άνθρωπος και θεωρεί δεδομένα, δεν τα εκτιμάει. Πρόκειται για γενική αρχή που δυστυχώς ισχύει διαχρονικά. Και θα ισχύει και στο μέλλον, προφανώς.

Φιλικά.

Knight_Of_Creation
18-07-08, 10:50
Αγαπητέ Viktor Belenko μάλλον ζούμε σε διαφορετικό πλανήτη γιατι οι απόψεις σου απο έναν τέτοιο προέρχονται ! Ας αναλύσουμε κάποια πράγματα τώρα...

Καταρχάς, η περίοδος στην οποία αναφέρεσαι, λογικά είναι μεταξύ 480-1000 μ.Χ. και όχι π.Χ.. Πέρα από αυτό, νομίζω συμφωνούμε πως δεν έχει νόημα στην περίπτωσή μας να αναλωθούμε με λεπτομέρειες στην ακριβή διάρκεια στις κατά τόπους συνθήκες ανάλογα με την περίοδο. Η κατάσταση που περιέγραψες πράγματι ίσχυε. Ωστόσο, δεν ήταν ο κανόνας, αλλά μάλλον η εξαίρεση. Επικρατούσε μάλλον πολιτική αστάθεια, θρησκοληψία, δογματισμός, συχνότατες πολεμικές συρράξεις και αψιμαχίες, ενώ οι αρρώστιες θέριζαν. Αγαθά, υπηρεσίες και ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα και έχουμε ως δεδομένα, τότε απλά δεν υπήρχαν.


Πολιτική αστάθεια αντιμετωπίζουν ΚΑΙ σήμερα πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη... Θρησκοληψία αντιμετωπίζουν ΚΑΙ σήμερα πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη... (αν και η συζήτηση για την θρησκοληψία μπορεί να μας πάρει αιώνες αναλύσεων για το τι είναι και το τι δεν είναι θρησκοληψία σε τελική ανάλυση) ... Δογματισμός υπάρχει στον συγχρονο κόσμο . Όχι απλά υπάρχει βασικά αλλά είναι και σε μεγαλειώδη άνθιση ( Ο Πόλεμος κατα της τρομοκρατίας και το τι προκάλεσε είναι ένα μονο παράδειγμα απο τα δεκάδες που μπορούν να παρατεθούν). Συχνότατες πολεμικές συρράξεις υπάρχουν όσο ποτέ άλλοτε! Αυτή τι στιγμή που μιλάμε στην Αφρική σκοτώνονται, στην Νότιο Αμερική σκοτώνονται, στην άπω ανατολή σκοτώνονται..Στο Ιράκ σκοτώνονται..Τσετσενία σκοτώνονται..Φιλιπίνες σκοτώνονται Θέλεις να συνεχίσω ; Καθημερινά σκοτώνονται χιλιάδες απο πολέμους κυρηγμένους και μή και συντομα ακόμα μεγαλύτερες συγκρούσεις έρχονται... Σήμερα οι αρρώστιες δεν θερίζουν ; Εκατομύρια μετράνε οι νεκροι μηνιαίως απο τα θύματα ασθενειών! Τα αγαθά, οι υπηρεσίες και οι ελευθερίες που εσυ λές και ανέλυσες σε προηγούμενο σου μύνημα τίθονται υπο άκρα αμφισβήτητη για το πόσο καλό κάνουν στον Άνθρωπο σε πολλαπλά επίπεδα!


Ο μεσαίωνας σήμερα καλώς ή κακώς, έχει λάβει αρνητική έννοια και χροιά. Π.χ. «Μεσαιωνικές πρακτικές», «ξέμεινε στον μεσαίωνα», «δεν ζούμε στον μεσαίωνα», «μεσαιωνικές συνθήκες ζωής» κοκ. Σίγουρα αυτό δεν έγινε τυχαία. Υπό αυτό το πρίσμα είναι λογικό να δημιουργείται η εύλογη απορία: Αν υποθέσουμε ότι η σημερινή εποχή είναι ένας «μεσαίωνας», άρα ο πραγματικός (ιστορικά) μεσαίωνας πώς πρέπει να χαρακτηριστεί; Η κόλαση προσωποιημένη ίσως;! Τελικά, θα επιμείνω και αυτήν την φορά ακόμα περισσότερο όσον αφορά την άποψη που εξέφρασα πρωτύτερα: Δεν ζούμε σε ένα νέο μεσαίωνα και αν κάποιος αμφιβάλλει, υπάρχουν ορισμένες περιοχές στον πλανήτη, κυρίως στην Αφρική για παράδειγμα, όπου οι συνθήκες προσομοιάζουν αρκετά τις συνθήκες του (ιστορικού) μεσαίωνα. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασοι του λόγου το αληθές.

Γιατί έχει λάβει αρνητική έννοια και χροιά ; Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό...Εμένα ο Μεσαίωνας μου μυρίζει Σέξπυρ, Βολταίρο, Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπάχ, Ιπποτισμό, Ρομαντισμό, Άνθιση των τεχνών σε όλα τα επίπεδα... Δεν ειναι όλα άσπρο μαύρο! Και ο μεσαίωνας δεν ειναι μόνο μαύρος ! Και κάνεις τραγικό λάθος. Τι δουλειά έχει η αφρική με τον μεσαίωνα ; Οι αφρικανοί έτσι ζούσαν ΚΑΙ τον μεσαίωνα με την διαφορά πως δεν είχε επέμβει ο ανόητος Λευκός που στο κάτω κάτω της γραφής κακό τους έκανε! Τι δουλειά έχει η Αφρική με τον Ευρωπαικό μεσαίωνα ; Είναι εντελώς διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες απο κάθε άποψη. Γιατι συγκρίνεις τα ασύγκριτα ; Και για να σταματήσει η καραμέλα περι καλής ζωής συγκριτικά με το μεσαίωνα!

Ικανοποιητικά ζεί μονο το 20% του πληθυσμού της Γης (και αυτό αμφισβητείται έντονα)! Αυτό για να σταματήσει η ανοησία περι προόδου κλπ κλπ! Το υπόλοιπο 80% ζεί σε καταστάσεις εξαθλίωσης, υποδούλωσης, φτώχειας , καταστροφής, ανέχειας και πολέμων! Μόνο την "Κομμουνιστική" Κίνα να πάρω των 1.7 δις κατοίκων και την εξαθλίωση τους φτάνει για να καλύψω το 30% της Γης σε πληθυσμό...Θέλεις και Ινδίες ; να προσθέσω χώρες τις Νοτίου Αμερικής ; όλη την Αφρική ; Τους 40.000.000 πεινασμένους στην Ρωσία του Πούτιν ; Την φτώχεια στις χώρες της Πρώην Σοβιετίας ; Την ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ στην γειτονική Τουρκία και Αλβανία , Βουλγαρία; Ας μην αναφερθώ για Ιρακ...Άστο φίλε μου...Άστο...ΠΟΥ ΖΕΙΣ???

Αναφορικά με τις ανέσεις του σύγχρονου κόσμου έχουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα...

Εκφυλισμό των ανθρωπίνων σχέσεων και της επικοινωνίας!

Καταστροφή της Μητέρας Φύσης

Ψυχολογικά προβλήματα με τρομερή αύξηση απο πολλαπλές αιτίες!

Ας μην μιλήσω για τις ασθένειες και τις επιπτώσεις τις καθηστικής και "άνετης" ζωής στην υγεία μας που μπορεί να έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής αλλά απο τα 55 και ύστερα την βγάζουμε με φάρμακα και γιατρούς! Ωραία ζωή...Μοντέρνα! Φυσικά με φωτεινές εξαιρέσεις αλλά αναλύω την γενική εικόνα!

Δεν συνεχίζω άλλο...

Αλλά είσαι λάθος για μένα!

Και περι ανεργίας...

Δουλειές υπάρχουν...

Αφεντικά και άνθρωποι έπαψαν να υπάρχουν!

Να είσαι καλά

Viktor_Belenko
18-07-08, 11:37
Αγαπητέ Viktor Belenko μάλλον ζούμε σε διαφορετικό πλανήτη γιατι οι απόψεις σου απο έναν τέτοιο προέρχονται ! Ας αναλύσουμε κάποια πράγματα τώρα...

Καλημέρα.

Μια πιθανότητα είναι σίγουρα αυτή, να ζούμε δηλαδή σε διαφορετικό πλανήτη. Μια άλλη, πιο ορθολογιστική, είναι απλώς να έχουμε διαφορετικές απόψεις πάνω στο ίδιο ζήτημα, που ούτως ή άλλως είναι υποκειμενικό.

Άστο φίλε μου...Άστο...ΠΟΥ ΖΕΙΣ???

Πολύ φοβάμαι ότι άδικα έγραψες όσα έγραψες. Αν είχες διαβάσει τα προηγούμενα μηνύματα και συγκεκριμένα το μήνυμα 9... (http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=58772&postcount=9)

Διευκρίνιση #1: Η σύγκριση που έκανα, μπορεί να φαίνεται άδικη, διότι δεν αναφέρω τίποτα για τις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες. Απλώς συγκρίνω την σημερινή κοινωνία που ζω με πριν μερικούς αιώνες.

...θα έβλεπες ότι μιλάω ειδικά για την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα, εδώ στην χώρα μας.

Την παραπάνω διευκρίνιση την έκανα ακριβώς για να αποφύγω παρεξηγήσεις. Λυπάμαι που δεν ήταν αρκετή.

Επιπλέον, ακριβώς για να μην ξεφύγω από το θέμα, πήρα το θάρρος και ζήτησα διευκρίνιση μέσω πμ ως προς το τι ακριβώς ήθελε να θίξει ο δημιουργός του θέματος, και με βάση αυτό έγραψα. Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω.

Αλλά είσαι λάθος για μένα!

Σεβαστό. Εγώ απλώς με βάση την εικόνα που βλέπω γύρω μου, και την αντίστοιχη εικόνα που έβλεπα πριν 20 χρόνια, έγραψα κάποιες σκέψεις, με τις οποίες, όπως επίσης διευκρίνισα...

Διευκρίνιση #3: Τα παραπάνω, συνιστούν προσωπικές απόψεις με τις οποίες αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θα συμφωνήσουν ή θα διαφωνήσουν, λίγο ως πολύ.

Πάντα φιλικά.

bahamut
18-07-08, 11:55
νομιζω πως η σημερινη εποχη μονο μεσαιωνας δεν μπορει να χαρακτηριστει.ζουμε στην εποχη με τη πιο ταχεια αναπτυξη στην ιστορια του ανθρωπου.αρρωστιες καταπολεμουνται αποτελεσματικα,οι ανθρωποι εχουν διευρυνει τους οριζοντες της γνωσης τους,μπορουν να ταξιδεψουν σε ολο τον κοσμο.οι ανθρωποι ειναι πλεον περισοτερο σκεπτομενοι απο ποτε και πιθανως αυτη ειναι η καλυτερη περιοδος της ανθρωπινης ιστοριας.δε νομιζω οτι τιθεται ζητημα συγκρισης με τη σκοτεινη περιοδο τηςς ιστοριας που ονομαζεται μεσαιωνας.κανεις δεν ειπε οτι η εποχη ειναι τελεια αλλα νομιζω πως ειναι συγκριρκα καλυτερη σε σχεση με τις προηγουμενες.


φιλε knight of creation αναφεροντας τα δεκαδες προβληματα που υπαρχουν στις μερες μας δεν αποδεικνυεις την αποψη σου καθως θα μπορουσε καποιος με τη σειρα του να αναφερει τα δεκαδες προβληματα του παρελθοντος που ειναι σιγουρα πολυ περισσοτερα σε σχεση με τα σημερινα.πρεπει να νιωθουμε τυχεροι που ζουμε σε μια τετοια εποχη νομιζω

agaliarep
18-07-08, 12:27
Viktor Belenko… Τώρα δεν θέλω να είναι προπαγανδιστικό αυτό, αλλά πόσο χρονών είσαι; Θα μου πεις τι σχέση έχει αυτό; Και με το δίκιο σου, αλλά ανάλογα την ηλικία σου, θα είναι και η απάντηση μου. Βέβαια το ποιο σωστό μάλλον πρέπει να είναι, πόσα χρόνια είσαι στην αγορά εργασίας.
Γιατί θυμάμαι… πριν από 10 χρόνια, εν έτη 1998, θυμάμαι ότι τότε μιλούσαμε για 7ώρο με τις ίδιες απολαβές που παίρναμε τότε στο 8ώρο. Μιλούσαμε για 35ώρο σαν να ήταν κάτι φυσικό, σαν να ήταν κάτι που είχε έρθει η ώρα να γίνει…

Παρόλα αυτά όχι μόνο το 35ώρο δεν έγινε, αλλά δεν υφίσταται πια ούτε το 8ωρο… 10 χρόνια μετά και ο βασικός μισθός που παίρνει ένας εργαζόμενος δεν έχει καμία σχέση με τον βασικό μισθό του τότε εργαζόμενου. Πριν από 10 χρόνια ο βασικός ήταν 140.000, τώρα εάν μιλάμε σε δραχμές πρέπει να είναι 220.000, αλλά η δυνατότητα του ίδιου ανθρώπου να ζήσει ήταν πολύ καλύτερη τότε από τώρα. Και μην μου πεις ότι για αυτό φταίνε τα κινητά, ή τα ρούχα μάρκες. Οπότε δεν χρειάζεται να πας την εποχή του πατέρα σου ή του παππού σου για να κάνεις σύγκριση. Μπορείς να κάνεις σύγκριση του τώρα με πριν από 10 χρόνια. Με πριν από 15 χρόνια, ίσως.

Μην συγκρίνεις πράγματα που δεν μπορούν να συγκριθούν. Το ότι ο πατέρας μου μεγάλωσε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δεν μπορεί να είναι μέτρο σύγκρισης, πόσο μάλλον ο παππούς μου που πολέμησε στην Αλβανία. Άλλο η Ελλάδα του πολέμου, άλλο η Ελλάδα του εμφυλίου και φυσικά άλλο η Ελλάδα της Χούντας. Το γεγονός ότι τώρα δεν έχουμε πόλεμο, εμφύλιο, ή Χούντα (την παραδοσιακή τουλάχιστον) είναι σίγουρα κάτι καλό, καλύτερο από το τότε, αλλά αυτό δεν το κάνει καλό… Δηλαδή ναι μεν ο μονόφθαλμος βασιλεύει στους τυφλούς, αλλά είναι μονόφθαλμος.

Αναφέρεις τις επιλογές των σπουδών. Και σε ρωτώ, πριν από 20 χρόνια, εάν σπούδαζες είχες μια προοπτική να πιάσεις δουλειά και να κάνεις κάτι λίγο καλύτερο. Τώρα που υπάρχουν πιο πολλές επιλογές σπουδών, έχεις τις ίδιες προοπτικές να κάνεις καριέρα ακόμα και εάν έχεις σπουδάσει;
Όταν πριν από 30 χρόνια δούλευε κάποιος ήξερε ότι κάποια στιγμή θα έπαιρνε σύνταξη, τώρα το ξέρει;

Το εύρος των καταναλωτικών αγαθών δεν κάνει την κοινωνία να είναι προοδευτική. Οπότε, για να μην μιλήσω για όλο αυτόν τον πληθυσμό που μίλησε ο Knight, το ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει κινητό, έχει καλύτερη τηλεόραση, έχει ρούχα κάποιας φίρμας ή οτιδήποτε, δεν κάνει την ζωή του καλύτερη, ούτε κάνει την κοινωνία να πάει μπροστά. Γιατί ξέρεις μπορεί με τα λεφτά που βγάζεις να αγοράζεις καλύτερα ρούχα, να αγοράζεις καλύτερη τηλεόραση και καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά δεν αγοράζεις το πιο σημαντικό. Δεν αγοράζεις τον χρόνο…

Και ας κάνω copy-paste απο το μαντρί (http://tsopanis.wordpress.com/2008/06/24/etairies-feouda/#more-879)
Η μεγαλύτερη περιουσία του ανθρώπου είναι ο χρόνος.
Η Ένωση σε διακρατικό επίπεδο καθώς και το κάθε κράτος χωριστά κλέβουν από τους πολίτες τους συστηματικώς τον χρόνο τους. Όχι μόνο αυξάνοντας τον χρόνο εργασίας, όχι μόνο προσθέτοντας μέρες και μήνες αγωνίας με την ανεργία ή την ανέχεια, αλλά αφαιρώντας απ’ τον χρόνο την ίδιαν την ουσία του. Έκαναν τον χρόνο επιτόκια-οι άνθρωποι τρέχουν να ξεχρεώσουν, οι άνθρωποι είναι διαρκώς κουρασμένοι, οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν, να αράξουν (αράζω, άρα ζω), να ψυχαγωγηθούν, να τεμπελιάσουν, να ονειρευτούν.
Δεν είναι μόνον η αφαίρεση του 8ωρου (που μας γυρίζει πίσω 100 χρόνια) δεν είναι μόνον η μετατροπή του σε 65ωρο, ή οι ευέλικτες μορφές εργασίας που τρομοκρατούν τους ανθρώπους, δεν είναι μόνον το φόβητρο της ανεργίας, δεν είναι μόνον οι κακοπληρωμένες δουλειές, είναι και το εξής παράδοξο:
Αντί η ανάπτυξη της τεχνολογίας να μειώσει τον χρόνο εργασίας διευρύνοντας ταυτόχρονα την απασχόληση σχεδόν για όλους, αντιθέτως έχει οδηγήσει σε περισσότερο χρόνο εργασίας, επισφαλές εισόδημα, ανασφαλές μέλλον και άγρια διεύρυνση της ανεργίας και της φτώχιας.
Όχι μόνο κλέβεται από τους ανθρώπους ό,τι πολυτιμότερο έχουν, ο χρόνος, αλλά υπονομεύεται και το μέλλον αυτού του χρόνου- οι άνθρωποι τρελαίνονται πλέον. Σχεδόν παύουν να θυμούνται ό,τι ήταν (ενώ στην πραγματικότητα είμαστε αυτό που θυμόμαστε) και όλο και περισσότερο φοβούνται για ό,τι τους περιμένει. Κι όλα αυτά για να ’κονομάνε ακόμα περισσότερο οι ήδη πλούσιοι!
Έχει γίνει σε αυτό το σύστημα ο άνθρωπος (αυτό που ήταν πάντα, αλλά πλέον με τον χειρότερο δυνατό τρόπο) απλώς ένας ανθρώπινος πόρος πλουτισμού για τους Δυνατούς. Που τον διαχειρίζεται, ως πόρον, ο κάθε κωλομπαρόζο. Τον οποίο ουδείς έχει εκλέξει, ουδείς δε δύναται να ελέγξει. Πολύ ταξική δημοκρατία, ανυπόφορα τοξική…
Μια πολιτική ελίτ στην υπηρεσία των πλουσίων, αποξενωμένη απ’ τους λαούς δίνει τον τόνο στην Ένωση. Με όπλα τη Διαφήμιση, την (Αντι)Τρομοκρατία, φακελώνοντας τους πάντες, με στρατιωτικά εκστρατευτικά σώματα ανά την υφήλιο, με τους Πρωθυπουργούς των ισχυρών κρατών κυρίως ντήλερς όπλων, σιγά-σιγά η Ένωση επανέρχεται σε μια νεοαποικιακή συμπεριφορά προς το εξωτερικό της και μια καφκικώς οργουελική αυταρχική ολοκλήρωση στο εσωτερικό της.
Δεν νομίζω ότι το περισσότερο που ονειρεύτηκαν οι άνθρωποι στο πλαίσιο της Ένωσης ήταν να γίνουν αναλώσιμοι καταναλωτές.
Φαίνεται ωσάν η παγκοσμιοποίηση να σπρώχνει την Ευρώπη να υπερβεί την Ευρώπη των Εθνών προς την Ευρώπη της φεουδαρχίας. Εταιρείες Φέουδα- πολίτες δουλοπάροικοι.
Αυτό θέλουμε;…

ΣΤΑΘΗΣ απο τον Ναυτίλο της Ελευθεροτυπίας....

bahamut
18-07-08, 12:42
πολυ σωστα αυτα που λες αλλα δε νομιζω οτι αρκουν για να συγκρινουμε τη σημερινη εποχη με το μεσαιωνα..ακομα σε καθε οικονομια παρατηρειται το φαινομενο των οικονομικων κυκλων.αυτο σημαινει οτι μια οικονομια δεν μπορει να αναπτυσσεται συνεχως.ειναι αληθεια οτι τα τελευταια χρονια παρουσιαζονται σε ολο τον κοσμο οικονομικα προβληματα ααλα αυτο δε σημαινει οτι η κατασταση στο μελλον δε θα ανακαμψει.

schooligan
18-07-08, 13:14
πολυ σωστα αυτα που λες αλλα δε νομιζω οτι αρκουν για να συγκρινουμε τη σημερινη εποχη με το μεσαιωνα..ακομα σε καθε οικονομια παρατηρειται το φαινομενο των οικονομικων κυκλων.αυτο σημαινει οτι μια οικονομια δεν μπορει να αναπτυσσεται συνεχως.ειναι αληθεια οτι τα τελευταια χρονια παρουσιαζονται σε ολο τον κοσμο οικονομικα προβληματα ααλα αυτο δε σημαινει οτι η κατασταση στο μελλον δε θα ανακαμψει.

Φιλε bahamut το θεμα δεν ειναι να σταθουμε στο γεγονος του (μαλλον ατυχους) τιτλου που εβαλα, αλλα να σταθουμε στο τι γινεται με εμας στις μερες μας, και το κατα ποσο με διαφορες μεθοδευσεις προσπαθουν να μας γονατισουν.

Φιλικα

OANNHSEA
18-07-08, 16:48
αλλα να σταθουμε στο τι γινεται με εμας στις μερες μας, και το κατα ποσο με διαφορες μεθοδευσεις προσπαθουν να μας γονατισουν.
Γιατί πάντα τα ρίχτετε στους άλλους; Γιατί;
Γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι όλα είναι αποτέλεσμα μίας σειράς γεγονότων που εσείς και οι γονείς σας, τα αποδεχτείκατε και τα βιώνετε...
Γιατί πρέπει να φταίνε δηλαδή οι "άλλοι" πάντα και όχι εσείς;;;;

Γιατί πρέπει να φταίει μία "μαύρη κακία μάγισσα" π.χ. για τις συντάξεις;
Το έγραψα πιο πάνω: ξεκίνησε σαν βοήθημα και έφτασε να είναι καλοπληρωμένος μισθός!!!
Μισθός για να ψηφίζουν οι πολίτες τους 301 και τις υπόλοιπες "δημοκρατικές δυνάμεις" των άλλων χωρών...
Σήμερα βλέπουν ότι εάν συνεχίσουν να πληρώνουν έτσι τους συνταξιούχους, μέσα σε 25 χρόνια θα δίνουν το 25% του ΑΕΠ σε αυτούς!!!
Λοιπόν;;;
Είναι λογικό ναι ή όχι να αρχίζουν να κόβουν στην αρχή όλα τα προνόμια που με τόση ευκολία έδωσαν οι "αείμνηστοι" του παρελθόντος( και τώρα φαγωμένοι από τα σκουλίκια ),και μετά θα περιορίσουν το ύψος των συντάξεων; Μήπως λέει κάποιος για αυτούς που κατάκλεψαν τα ταμεία και έκαναν χαρούλες στον λαό με τα κόλυβα του μέλλοντος;;;
ΟΧΙ!!!!
Για το κακό των συντάξεων που ΔΕΝ θα πάρουμε φταίει πάντα "το σκοτεινό υπόβαθρο" - το οποίο φυσικά για τον κάθε ένα έχει και διαφορετικό όνομα...

Ακόμα δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι για όλη αυτή την κατάσταση φταίει το ξερό το κεφάλι των παππούδων μας, των γονιών μας και το δικό μας... Φταίει η γελοία κουλτούρα του χρήματος, της αρπαχτής, της μίζας και των πολιτικών "ηρώων" από βασιλιάδες μέχρι "δημοκράτες"...
Ψοφάω να δω πότε θα το καταλάβετε ή καλύτερα τι αποδείξεις θέλετε για να ανοίξουν τα μάτια σας...

Αλεξης15
22-07-08, 09:21
OANNHSEA, θέλω να συμφωνήσω πλήρως με το τελευταίο μήνυμά σου αλλά, ας μιλήσουμε για την Ελλάδα καταρχάς, ο πρώτος που άνοιξε τα ταμεία για να ευχαριστήσει τον κόσμο και να βγαίνει πρωθυπουργός πάντα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος κατχρέωσε μια ελάχιστα χρεωμένη χώρα, ο οποίος προ'ωθησε τη μίζα και την αρπαχτή και ο οποίος, κατά την άποψή μου πάντα, δημιούργησε την γενιά των χαραμοφάηδων πενηντάρηδων που έζησαν εις βάρος των παιδιών τους, το λέω και στους γονείς μου άλλωστε και ας τους ενοχλεί. Ποιός όμως θα έλεγε όχι σε τέτοιες παροχές, ποιός θα έλεγε όχι σε μια δουλειά που θα κάθεται, όταν πολλοί από αυτούς δεν είχαν να φάνε? Ποιός θα αντιδρούσε ενάντια σε έναν δημοκρατικό ηγέτη όταν 10 χρόνια νωρίτερα υπήρχε χούντα? Φταίμε και εμείς που το δεχτήκαμε αλλά πιο πολύ φταίει αυτός που ήξερε και εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις πρός όφελός του και μόνο, αυτός που δημιούργησε τις συνθήκες για να μην έχουμε να πληρωθούμε σήμερα στις δουλειές μας, να πάρουν συντάξεις οι παππούδες μας, που διέλυσε όλες τις υγειείς επιχειρήσεις, βλέπε Ολυμπιακή. όμως δεν είναι μόνο αυτό, το κέρδος χωρίς όρια που στηρίζεται σήμερα η Δημοκρατία μας μεγεθύνει τα προβλήματα γιατί δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, απλά δεν υπάρχουν χρήματα για τον λαό, ζούμε στην απόλυτη ολιγαρχία, σε μια επίφαση δημοκρατίας που λές ότι θέλεις και δεν ακούγεσαι πουθενά, στην απόλυτη δουλεία γιατί δουλεύεις χωρίς κανένα ωράριο και χωρίς να σου παρέχεται τροφή και στέγη κάν, ποιός μπορεί αλήθεια να συντηρήσει σπίτι, να φάει και να ντυθεί με 700 ευρώ και ποιός δουλέυει οκτάωρο?
Έπειτα παρέχεται πληροφορία αλλά όχι γνώση από το σχολείο μέχρι το τελευταίο έντυπο, αποκτάς γνώση μόνο για τον κλάδο σου και για τίποτα άλλο.
Η μόνη διαφορά του σημερινού "μεσαίωνα" με τον κανονικό είναι ότι αυτός είναι χειρότερος και παγκόσμιος. Κάποιος έγραψε για ταξίδια ότι τώρα μπορείς να πηγαίνεις όπου θέλεις, ουσιαστικά έχεις το δικαίωμα αλλά όχι τη δυνατότητα, πόσο είναι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει όντως τη δυνατότητα να κάνει ταξίδια το έχει κοιτάξει κανείς?

Viktor_Belenko
22-07-08, 10:58
Έπειτα παρέχεται πληροφορία αλλά όχι γνώση από το σχολείο μέχρι το τελευταίο έντυπο, αποκτάς γνώση μόνο για τον κλάδο σου και για τίποτα άλλο.

Καλημέρα.

Προφανώς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τις έννοιες «γνώση» και «πληροφορία». Για μένα οι δυο αυτές έννοιες ταυτίζονται, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό ότι το βλέπουν όλοι έτσι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εγώ αυτό που είπα ήταν σαφές: Η γνώση σήμερα είναι διαθέσιμη σε όλους, ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτήν και το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιδιώξει να την αποκτήσει. Στον μεσαίωνα ΔΕΝ ήταν έτσι.

Σίγουρα σήμερα για παράδειγμα δεν υπάρχει ο κίνδυνος να είναι κανείς αμόρφωτος και να μην ξέρει να γράφει ή να διαβάζει. Αυτό δε νομίζω ότι σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε έναν σύγχρονο -μεταφορικά- μεσαίωνα και μάλιστα χειρότερο από τον -ιστορικό- μεσαίωνα. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο σημαίνει.

Κάποιος έγραψε για ταξίδια ότι τώρα μπορείς να πηγαίνεις όπου θέλεις, ουσιαστικά έχεις το δικαίωμα αλλά όχι τη δυνατότητα, πόσο είναι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει όντως τη δυνατότητα να κάνει ταξίδια το έχει κοιτάξει κανείς?

Δεν θα σου πω ψέματα: δεν το γνωρίζω το ακριβές ποσοστό. Η ουσία όμως είναι ότι η δυνατότητα υπάρχει για τον καθένα. Εγώ όμως δεν έθιξα το πόσοι μπορούν να ταξιδεύσουν στα πέρατα του κόσμου ή με τις συνθήκες που θα ήθελαν. Προφανώς όχι όλοι, πιθανά όχι πολλοί. Έχει πραγματικά σημασία όμως; Εγώ σήμερα, αν θέλω, μπορώ να πάω να πάρω το τραίνο και σε σε τρεις ώρες (με το ρολόι) να βρίσκομαι στο σπίτι μου, στην επαρχία.

Πριν μόλις 200 χρόνια (δεν χρειάζεται καν να πάω πιο πίσω) θα ήταν μια απόφαση που θα έπρεπε να την σκεφτώ καλά, να έχω βρει μεταφορικό μέσο, να έχω συγκεντρώσει τρόφιμα για το ταξίδι, να έχω τακτοποιήσει τις δουλειές μου και τελικά να φτάσω στον προορισμό μου μετά από μερικές μέρες, αν όλα πήγαιναν καλά. Και μιλάω για ένα απλό ταξίδι εντός της χώρας (έστω ότι υποθετικά το 1808 υπήρχε Ελλάδα).

Σήμερα όμως μέχρι και ένα τρίχρονο παιδί μπορεί να περάσει τα σύνορα με ένα ποδήλατο χωρίς κανένα πρόβλημα.Πηγή (http://www.cosmo.gr/OddlyEnough/Germany/206152.html)

Αν θες να απαξιώσεις (όχι εσύ προσωπικά, αλλά γενικά) όλα τα αγαθά, υπηρεσίες, δυνατότητες που έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας είναι το μόνο εύκολο, και δεν απαιτεί και ιδιαίτερη προσπάθεια. Ο καθένας μπορεί θεωρητικά να αμφισβητήσει τα πάντα. Για παράδειγμα, η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να φτάσει στο διάστημα. Τι ποσοστό του πληθυσμού όμως μπορεί να γίνει αστροναύτες; Παρομοίως, μπορείς να ταξιδεύσεις, αλλά όχι πιθανόν όπως θα ήθελες, εκεί που θα ήθελες και με την συχνότητα που θα ήθελες. Αυτό όμως δεν σημαίνει, και δεν καταλαβαίνω πώς θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα, ότι είμαστε σήμερα χειρότερα από τον -ιστορικό- μεσαίωνα. Θα ήταν καλύτερα δηλαδή να μην είχαμε καν την δυνατότητα;; :confused:

Αν σήμερα ζούσαμε στον μεσαίωνα, εγώ προσωπικά πιθανότατα δεν θα ήμουν εδώ. Θα είχα πεθάνει στα 12 μου από μια απλή κρίση σκωληκοειδήτιδας, ελλείψει γιατρών ή μεταφορικών μέσων για να με πάνε σε γιατρό, ο οποίος φυσικά δεν θα ήταν δωρεάν. Ή ακόμα παλαιότερα, στα 5 μου, από μια απλή γρίπη.

Τελικά θα επιμείνω σε κάτι που είπα κάποια στιγμή,

Αυτά που έχει ο άνθρωπος και θεωρεί δεδομένα, δεν τα εκτιμάει. Πρόκειται για γενική αρχή που δυστυχώς ισχύει διαχρονικά. Και θα ισχύει και στο μέλλον, προφανώς.

...ακόμα περισσότερο όμως αυτήν την φορά.

Πάντα φιλικά.

Αλεξης15
23-07-08, 08:53
Το θέμα που προσπαθώ να θέσω viktor είναι ότι για να μπορώ εγώ κι εσύ να πάρουμε το τρένο ή το αεροπλάνο ή το καράβι, ή το αυτοκίνητο και να πάμε όπυ θέλουμε, για να μην πεθάνουμε από γρίππη στα 12, όχι πάντως και δωρεάν, για να διαβάσουμε ό,τι θέλουμε και να μάθουμε για ό,τι θέλουμε το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει η ανθρωπότητα είναι εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική, την Νότια Αμερική και την Ασία να πεθάνουν από γρίππη, Aids και κάθε πιθανή ασθένεια και πείνα, να δουλεύουν σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του κόσμου να δουλεύουν από τα 5 ως σκλάβοι, το 50% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες να μένει αναλφάβητο και να πιάνει δουλειά για τίποτα χειρότερα από ότι όταν δούλευαν ως σκλάβοι, τις υπό ανάπτυξη και τις τριτοκοσμικές δεν τις σχολιάζω, να γεμίζουν τα νοσοκομεία από καρκινοπαθείς ετών από τριάντα και μετά, γιατί η τεχνολογία δεν μπορεί να βοηθήσει, στην Ασία και την Αφρική και την Νότιο Αμερική να ταξιδεύουν με τα πόδια, με κάρα με ζώα, και όχι από επιλογή. Και ξέρεις ποιό είναι το πιο καλό όλα είναι διαθέσιμα αλλά ελάχιστοι μπορούν να τα χαρούν και αυτή είναι η επιτυχία του συστήματος, όλα υπάρχουν αλλά που είναι, δεν υπάρχει καμία ισορροπία. Πρόσφατα διάβαζα ένα άρθρο για το Σάο Πάολο την τρίτη μητρόπολη του κόσμου όπου το ένα τρίτο ζεί πλουσιοπάροχα και τα άλλα δύο πεθαίνουν στις πάμπες σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Ούτε στο μεσαίωνα ζούσαν όλοι υπό άθλιες συνθήκες, ενώ πάρα πολλοί λαοί ζούν πολύ χειρότερα από ότι τότε ή δεν υπάρχουν καθόλου, όπως οι ιθαγενείς Αμερικάνοι, ενώ ο μεσαίωνας αφορούσε τη δυτική και κεντρική Ευρώπη.

Elladios
23-07-08, 09:13
Εχμ... Ο μεσαίωνας έχει περάσει... Τώρα δεν βρισκόμαστε σε μεσαίωνα αλλά σε εποχή που με το πάτημα ενός κουμπιου μπόρεις να μιλίσεις με κάποιον που βρίσκετε σε ένα καράβι στην μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, και όλα αυτά ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Τώρα θα μου πείτε για λογοκρισίες και για μαιντ κοντρολ και δεν συμμαζεύεται, αλλά ένα έχω να σας πω. Η λογοκρισία σε επηρεάζει μόνο όταν υποκύπτεις. Γιατί αυτό είναι που ξεχωρίζει την εποχή μας από τον μεσαίωνα. Ότι στην εποχή μας ΕΧΟΥΜΕ το δικαίωμα να επαναστατήσουμε!!! Απλά ο περισσότερος κόσμος ΒΑΡΙΕΤΕ να κάνει την δική του επανάσταση. Εδώ είναι που προσπαθούν να μας ελέξουν. Στην βαρεμάρα! Όσο μας κάνουν να βαριόμαστε τόσο πέφτουμε σε λήθαργο. Αλλά είμαστε ελέυθεροι να αντισταθούμε σε αυτό, στον μεσαίωνα όχι.

Φιλικά,
Ελλάδιος