PDA

Επιστροφή στο Forum : Σύμβολο Ευρώ


Spiros
12-07-08, 17:28
Πρόσφατα άκουσα ότι υπάρχει μια ιστορία/μύθος γύρω από τη σχεδίαση του συμβόλου του Ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως θα δείτε και στο παρακάτω σχέδιο η πάνω από τις δύο οριζόντιες γραμμές του συμβόλου είναι λίγο πιό μεγάλη. Δυστηχώς δεν μπόρεσα να βρω περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό. Εγώ υπέθεσα ότι είναι απλή σχεδιαστικη επιλογή. Μήπως ξέρετε περισσότερα;

c.r
12-07-08, 17:33
Δεν είχα ξαναδεί μια παρουσίαση σαν κι αυτή, αλλά ήμουν σχεδόν σίγουρος πως κάποιος θα την έκανε! (αναφέρομαι στην εικόνα)


Γενικότερα πάντως, στο μάτι του απλού πολίτη, το σύμβολο του ευρώ δεν διαφέρει και πολύ από το σύμβολο του δολλαρίου $, έτσι;

Spiros
13-07-08, 09:36
Το παραπάνω σχέδιο είναι το αυτό που έχει εγκρίνει η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή έχει βασιστεί στο γράμμα αρχαίο Ελληνικό Εψιλλον που αντιστοιχεί στην λέξη Ευρώπη και η δύο οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν την σταθερότητα. Το πάχος των γραμμών είναι ίσο με 1.
Το ερώτημα είναι το εξής. Αφού οι δύο οριζόντιες γραμμές, όπως είπαμε, συμβολίζουν την σταθερότητα, γιατί δεν είναι ίσες;

ΥΓ. Έχεις δίκιο για την ομοιότητά του με Δολλάριο όμως ίδια σχεδίαση ακολούθησαν και για το Γιέν και για την Λίρα Αγγλίας.

xontro_mpizeli
14-07-08, 16:19
Υποθέτω χωρίς να γνωρίζω βέβαια ότι πρόκειται απλά για ένα σχεδιαστικό τρικ και τίποτα παραπάνω. Μοιάζει στο ελληνικό "Ε", οκ, αλλά γιατί θα έπρεπε να είναι ακριβώς το ίδιο με ίσο πάχος γραμμών και τέλειων προδιαγραφών;
Πιστεύω δλδ ότι έγινε για λόγους σχεδιαστικούς και τπτ παραπάνω.

Αν φυσικά κάποιος γνωρίζει περισσότερα επί του θέματος καλό θα ήταν να μας τα παρουσίαζε μέσα από δω για μία περαιτέρω συζήτηση.

Spiros
15-07-08, 06:30
Αυτή την απάντηση έδωσα και εγώ. Μου φαίνεται πολύ φυσιολογική αυτή η σχεδίαση. Απλά κάποιος μου ανέφερε ότι υπάρχει και κάποια εξήγηση την οποία για να με παιδέψει, δεν μου αποκάλυψε. :mad:
Αν ξέρει κάποιος ας μου την πει παρακαλώ. :D

Donnie_Darko
27-07-08, 23:21
Δεν είχα ξαναδεί μια παρουσίαση σαν κι αυτή, αλλά ήμουν σχεδόν σίγουρος πως κάποιος θα την έκανε! (αναφέρομαι στην εικόνα)


Γενικότερα πάντως, στο μάτι του απλού πολίτη, το σύμβολο του ευρώ δεν διαφέρει και πολύ από το σύμβολο του δολλαρίου $, έτσι;

αν το παμε ετσι, κανενα συμβολο νομισματος δεν διαφερει...
αλλο s και αλλο ε...

Elladios
28-07-08, 01:52
“ Inspiration for the € symbol itself came from the Greek epsilon (http://en.wikipedia.org/wiki/Epsilon) (Є) – a reference to the cradle of European civilisation – and the first letter of the word Europe, crossed by two parallel lines to ‘certify’ the stability of the euro. ” —European Commission (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Commission)[1] (http://en.wikipedia.org/wiki/Euro_sign#cite_note-0)

Δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να υποθέτουμε πως η Ευρωπαική Ένωση έχει βάλει αινίγματα η κάποιου είδους γρίφους στην κατασκευή ενός συμβόλου νομίσματος.

c.r
28-07-08, 11:39
Έχεις δίκιο για την ομοιότητά του με Δολλάριο όμως ίδια σχεδίαση ακολούθησαν και για το Γιέν και για την Λίρα Αγγλίας.


Αν το παμε ετσι, κανενα συμβολο νομισματος δεν διαφερει...



Εγώ νομίζω πως όλα τα γνωστά νομίσματα δεν διαφέρουν πια στο σύμβολό τους.
Ίσως είναι κι αυτός ένα μικρό βήμα για μια κεντρική παγκόσμια τράπεζα, με ένα ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα και τα όσα επακόλουθα...

Donnie_Darko
29-07-08, 17:53
και δηλαδη τι συμβολο θα εκανες εσυ που να μην μοιαζει με τα υπολοιπα ;

THE KEEPER OF SECRET
23-09-08, 10:46
Στον παρακατω συνδεσμο για οποιον ενδιαφερεται, περα απο την ιστορια του EURO υπαρχουν και τα σχεδια που καθε χώρα ειχε προτεινει για τα νομισματα.
http://www.bankofgreece.gr/en/exhibition-euro/designer/designer.html