Επιστροφή στο Forum : Εγκέλαδος
Αποτελέσματα από το δορυφορο του Κρόνου Εγκέλαδο (τα συζητάγαμε σε άλλο τοπικ), στην παρακάτω διευθυνση.
Κλικ (http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/images.cfm?subCategoryID=22)
Βρέθηκε πως ο δορυφόρος έχει ατμόσφαιρα κυρίως στο νότιο ημισφαίριο, λόγω ηφαιστείων πάγου σε αυτή την περιοχή. Φαίνεται πως ο Εγκέλαδος αποτελεί πλέον και επίσημα ακόμα ένα από τα σώματα με σημαντική πιθανότητα ύπαρξης υπόγειου ωκεανό (μετά την Ευρώπη, και πιθανόν τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ του Διά). Επίσης, εντοπίστηκε πως τα ηφαίστεια εκτοξεύουν και αμμωνία.
beetlejuice
01-09-05, 12:22
http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/646616_b.jpg
Τα παράλληλα ρήγματα στο νότιο είναι ασυνήθιστα θερμά (ψευδοχρωματική φωτογραφία)
Μιας και ανοιχτηκε θεμα για τον Εγκελαδο παραθετω τις τελευταιες πληροφοριες γυρω απο το ολο ζητημα.
Ο μυστηριώδης Εγκέλαδος, το πάλευκο μικροσκοπικό φεγγάρι του Κρόνου, είναι γεωλογικά ενεργός, με μεγάλες ποσότητες ατμού να αναδύονται από γιγάντιες ρωγμές στον παγωμένο νότιο πόλο του, αποκάλυψε ε το διαστημικό σκάφος Cassini.
«Είναι μόλις το δεύτερο μέρος του Ηλιακού Συστήματος, εκτός από τη Γη και τον δορυφόρο του Δία Ιώ, όπου βλέπουμε ενδείξεις θερμότητας να εκπέμπεται από το εσωτερικό του» σχολιάζει ο Τζον Σπένσερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής.
Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι ένα τόσο μικρό σώμα -ο Εγκέλαδος έχει διάμετρο μόλις 500 χιλιόμετρα- δεν μπορεί να συγκρατήσει αρκετή θερμότητα στο εσωτερικό του για να συντηρεί γεωλογική δραστηριότητα.
Ο μηχανισμός που τροφοδοτεί τη γεωλογική δραστηριότητα στον Εγκέλαδο παραμένει άγνωστος. Η ενέργεια που λιώνει τον πάγο στον νότιο πόλο ίσως προέρχεται από τη διάσπαση ραδιενεργών ισοτόπων στον πυρήνα του φεγγαριού, ή από τις ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκεί ο Κρόνος με την τεράστια βαρύτητά του.
Το Cassini πέρασε στις 14 Ιουλίου σε απόσταση 170 χιλιομέτρων από τον Εγκέλαδο, τον φωτογράφισε σε διάφορες περιοχές του φάσματος και τον μελέτησε με τα φασματόμετρά του.
Στο νότιο πόλο εντοπίστηκε μια παράξενα θερμή περιοχή, με τη θερμοκρασία να ανέρχεταί έως τους -163 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που η θερμοκρασία στην υπόλοιπη επιφάνεια του δορυφόρου δεν ξεπερνά τους -188 βαθμούς.
Η θερμή περιοχή διατρέχεται από μια σειρά ρωγμών τις οποίες οι επιστήμονες βάφτισαν «ρίγες τίγρης». Πρόκειται για παράλληλα ρήγματα στο εξωτερικό στρώμα πάγου, με μήκος 130 χιλιόμετρα και απόσταση μεταξύ τους γύρω στα 20 χιλιόμετρα.
Μέσα από τις ρωγμές, διαπίστωσε το σκάφος, αναδύεται ατμός που παγώνει σχεδόν ακαριαία και σχηματίζει στο γύρω χώρο ένα στρώμα φρέσκου χιονιού.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν τώρα να υπάρχουν στον Εγκέλαδο και ηφαίστεια ατμού ή θερμοπίδακες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εντοποπιστεί άμεσα.
Ο Εγκέλαδος είναι το πιο ανακλαστικό σώμα του Ηλιακού Συστήματος, καθώς η παγωμένη λευκή του επιφάνεια ανακλά το 90% της προσπίπτουσας ακτινοβολίας.
news.in.gr
«Είναι μόλις το δεύτερο μέρος του Ηλιακού Συστήματος, εκτός από τη Γη και τον δορυφόρο του Δία Ιώ, όπου βλέπουμε ενδείξεις θερμότητας να εκπέμπεται από το εσωτερικό του» σχολιάζει ο Τζον Σπένσερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής.
Ξέχασε και τον Τρίτωνα, δορυφόρο του Ποσειδώνα, στον οποίο το Voyager 2 φωτογράφισε πίδακες κατά το πέρασμά του το 1989.
http://www.nasm.si.edu/research/ceps/etp/neptune/neptimg/NEPT_P34940triton.jpg
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpegMod/PIA00059_modest.jpg
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.