Επιστροφή στο Forum : Απαγορευμένα βιβλία θρησκευτικής κριτικής Ελλήνων συγγραφέων μετά το 10ο αιώνα
beetlejuice
18-09-08, 14:14
Ενας τομεας που με ενδιαφερει παρα πολυ, γιαυτο και ζητω τη βοηθεια οσων φιλων ασχολουνται επισης με το ζητημα. Το παρον thread αποτελει ταυτοχρονα και πηγη γνωσης και ερεθισματος για τους απανταχου βιβλιοφαγους και ερευνητες της απαγορευμενης ιστοριας.
Σε αυτο το thread συζητουμε για σπανια βιβλια θρησκευτικης κριτικης Ελληνων Συγγραφεων που γραφτηκαν μετα το 10ο αιωνα και που απαγορευτηκαν απο το θρησκευτικο και πολιτικο καθεστως της εκαστοτε εποχης.
http://img227.imageshack.us/img227/9215/agionorosmp4.jpg
Κανω την αρχη με ενα πονημα που ειναι επικαιρο οσο ποτε αλλοτε. Προκειται για το εργο του μεγαλου επαναστατη Θεμου Κορναρου (http://www.perizitito.gr/authors.php?authorid=36893) με τιτλο Οι Αγιοι χωρις Μασκα που γραφτηκε με βαση τις εμπειριες που απεκτησε ο συγγραφεας σαν εργατης στα μοναστηρια της Αθωνικης πολιτειας. Το βιβλίο κυκλοφορησε το 1933 αλλα πολυ συντομα απαγορευτηκε. Η τελευταια του εκδοση εγινε μετα τη μεταπολιτευση, αλλα σημερα ειναι εξαντλημενο και δυσευρετο.
Το βιβλιο απαγορευτηκε το 1934 και αναγκασε το μεγαλο διανοουμενο Φωτο Πολιτη να αποστειλει στην εφημεριδα Πρωια μια επιστολη (http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kornaros_agioi0.html)
την οποια αν διαβασει κανεις, θα καταλαβει πως απο εκεινη την εποχη δεν εχει αλλαξει σχεδον τιποτα...
Το βιβλιο μπορει κανεις να το αναζητησει σημερα μονο σε παλαιοπωλεια της πρωτευουσας ομως απο οτι φαινεται παρουσιαζει τεραστια ζητηση (ηδη το βιβλιοπωλειο του Μ. Βερεττα (http://www.verettas.gr) καταφερε να εξασφαλισει την προηγουμενη εβδομαδα περιορισμενο αριθμο αντιτυπων ο οποιος ομως απο σημερα το πρωι εχει κανει φτερα...). Με αφορμη τα σκανδαλα της Μονης Βατοπεδιου και αλλων αγιοριτικων μοναστηριων που ερχονται συνεχως στο φως, αλλα και την εκδοση του best seller του Β. Αλεξακη με τιτλο "Μ.Χ" (μυθιστορημα που στην ουσια του αποτελει μια διαχρονικη επιβεβαιωση των εμπειριων του Κορναρου), η αναζητηση παρομοιας θεματολογιας πονηματων απο το παρελθον και το ενδιαφερον του κοινου για αυτα, φαινεται πως χτυπανε κοκκινο.
Στο http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kornaros_agioieis.html εχει ξεκινησει το uploading της συγκεκριμενης νουβελας η ολοκληρωση του οποιου φαινεται να πραγματοποιειται με ταχυτατους ρυθμους!
αυτά του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΑΪΡΗ -έτσι λέγεται νομίζω- με τη "Θεοσοφία" του (έτσι λέγεται; αχ πόσο αδύνατη μνήμη έχω...)δεν απαγορεύτηκαν από το θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής; Υπάρχουν σήμερα σε κυκλοφορία; Και εαν ναι: σε ποιές εκδόσεις;;;;;
beetlejuice
18-09-08, 17:54
Δε γνωριζω Mallen, αν εχεις την καλοσυνη κανε μια ερευνα και παρουσιασε μας το περιεχομενο των βιβλιων αυτων!
http://www.greatlie.com/images/books/n_apati_b.jpg
Ενα αλλο βιβλιο το οποιο επι δεκαετιες ολοκληρες ειχε εξαφανιστει απο προσωπου γης, ειναι το "Περι του εν Ιεροσολυμοις Αγιου Φωτος" του μεγαλου Ελληνα Διαφωτιστη Αδαμαντιου Κοραη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%C E%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%AE%CF%82) . Το συγκεκριμενο εργο γραφτηκε το 1827 και ο συγγραφεας του καταγγελει ως πλαστο το "θαυμα" που συντελειται καθε χρονο στα Ιεροσολυμα, χαρακτηριζοντας ταυτοχρονα "πλανημενους τους κατ' ετος τρεχοντες στην Ιερουσαλημ". Επισης χαρακτηριζει "Ψευδοκαταιβατα φωτα και απατη" την αφη του λεγομενου αγ. φωτος.
Το βιβλιο παρεμενε χαμενο επι δυο περιπου αιωνες, οταν και κατοικος του νησιου της Χιου το ξεθαψε απο μια τοπικη βιβλιοθηκη. Στη συνεχεια το απεστειλε στον γνωστο συγγραφεα και ερευνητη Μιχαλη Καλοπουλο (http://www.greatlie.com/gr/) , ο οποιος λιγους μηνες αργοτερα το συμπεριελαβε αυτουσιο στην μελετη του (βιβλιο μεσα σε βιβλιο δηλαδη) με τιτλο "Θαυμα ή Απατη; Το Αγιον Φως της Ιερουσαλημ (http://www.metafysiko.gr/books.php?id=40) ".
Κατι που πολυ απλα σημαινει, οτι το χαμενο και σπανιο αυτο πονημα μπορουμε σημερα να το αποκτησουμε σχετικα ευκολα, αναζητωντας το βιβλιο του Καλοπουλου σε καποιο κεντρικο βιβλιοπωλειο!
beetlejuice
21-09-08, 19:21
http://www.verettas.gr/images/Antifaseis.jpg
Το πρωτο βιβλιο Ελληνα συγγραφεα που αμφισβητησε την εγκυροτητα της Καινης Διαθηκης ηταν το "Οι αντιφασεις της Καινης Διαθηκης" του Θωμα Μαρα που εκδοθηκε το 1979. Επικεντρωνοταν στις εκατονταδες αντιφασεις και διαφορες που εντοπιζονται στα χριστιανικα ευαγγελια, καθως επισης και στα λογικα λαθη που βρισκει κανεις σε αυτα.
Η κυκλοφορια του συγκεκριμενου εργου ξυπνησε και παλι μνημες "Ιερας Εξετασης, μιας και ο συγγραφεας του κυνηγηθηκε και καταδικαστηκε τελικα το 1984!(και εδω θα ηθελα περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με αυτη την υποθεση απο τους μεγαλυτερους σε ηλικια φιλους του φορουμ) Το βιβλιο απαγορευτηκε και σταματησε να κυκλοφορει εκεινη τη χρονια. Σημερα μπορει κανεις να το βρει σε παλαιοπωλεια της χωρας απο τις εκδοσεις Διβρης ή Σμυρνιωτη.
http://www.protoporia.gr/images/covers/books/9780007731350.jpg
Είναι αλήθεια ότι μόλις είδα να ανοίγεται το θέμα αυτό από τον beetlejuice, ήρθε αμέσως στο νου μου ένα βιβλίο φωτιά που είχα την τύχη να πάρω -σε κάποια παλια έκδοση-στα χέρια μου κάποτε. Το βιβλίο αυτό, δεν είναι άλλο από το εξαίσιο πόνημα του Γεώργιου Δ. Καρανικόλα με τίτλο: Ρασοφόροι Συμφορά του Έθνους, ο οποίο όπως διαπίστωσα -παρά τις σκληρές κριτικές που στην εποχή του δέχτηκε- κατάφερε να επανεκδοθεί από τις εκδόσεις Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
Επειδή δεν θέλω να πλατιάσω με δικά μου σχόλια επάνω στο βιβλίο, θα σας μεταφέρω μερικά από τα σχόλια που οι εφημερίδες όπως και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι της εποχής του έκαναν. Το μόνο που θα σας πω εγώ κλείνοντας, είναι ότι στο βιβλίο πρόκειται να βρείτε σημαντικότατα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη σκοτεινή πλευρά των ρασσοφόρων της ορθόδοξης εκκλησίας που κυριολεκτικά θα σας... σηκώσουν την τρίχα!(Ένα παράδειγμα που μου έρχετε αυτή τη στιγμή στο νου, είναι οι "συνταγές ευνουχισμού" που περιέχονται στο έργο, οι οποίες -κρατηθείτε- γράφτηκαν κάποτε από έναν...Έλληνα καλόγερο!).
Λίγα σχόλια της εποχής για το πόνημα(σημειώνουμε ότι το βιβλίο γράφτηκε λίγα έτη μετά τη μεταπολίτευση):
-Ο συγγραφέας μας ούτε λιββελογραφεί, ούτε προσπαθεί με λόγια να εντυπωσιάσει. Ο ολισθηρός δρόμος της λοιδωρίας που ειν' ο εύκολος δεν τον ελκύει. Καταφεύγει αντίθετα, στις πηγές της ελληνικής ιστοριογραφίας, προσπαθώντας πάντα να αντλεί τις πληροφορίες του από τους πιο συντηρητικούς ιστορικούς, ακόμη και απ' αυτόν τον ως Χουντικόν τελευτήσαντα Παναγιώτη Πιπινέλη.
Κώστας Σταματίου, "Τα Νέα" 9-10-1976
-Μετά το έργον "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Νικ. Καζαντζάκη, το νέο έργο θα σκαδαλίσει χιλιάδας χριστιανούς.
Ιερέας Σταύρος Παπαχρίστου, Θεολόγος-Νομικός
-Η καλοπιστία σου, φαίνεται πως δεν αποσιωπάς τους κληρικούς παλαιούς και νέους που έκαναν το καθήκον. Και εδώ σημειώνω καλόπιστο λάθος σου, να νομίζεις ότι ελάχιστοι δεσποτάδες στη δικτατορία έκαναν αντίσταση. Κανείς!
Γιάννης Σκαριμπας
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φιλοι KANE και beetlejuice πόσο επίκαιρα ΠΑΝΤΑ (δυστυχώς) είναι τα
βιβλία που μας αναφέρεται....
Ευχαριστώ για την πληροφόρηση....
ολα βεβαια εχουν να κανουν με την θρησκεια (εφοσον υπαρχουν και τοσοι πολλοι αμφισβητιες)
beetlejuice
24-09-08, 21:30
http://www.megamarket.gr/imgmed/15452_papissa_ioanna.jpg
O θαρραλεος Ελληνας ΔιαφωτιστηςΕμμανουηλ Ροϊδης διωχθηκε δικαστικα για το μυθιστορημα του "Παπισσα Ιωαννα" το οποιο και συνγραψε το 1866. Το ιδιο του το εργο αφοριστηκε απο την Εκκλησια ως "αντιχριστιανικον και κακοηθες" με την υπ' αριθ. 5688/4-4-1866 εγκυκλιο της Ι. Συνοδου της Εκκλησιας της Ελλαδας.
Λίγο λογια για το εργο απο την wikipedia:
Η Πάπισσα Ιωάννα έχει τον υπότιτλο «μεσαιωνική μελέτη» και το βιβλίο, εκτός από την καθαυτό αφήγηση (στην οποία υπάρχουν συχνά υποσημειώσεις με επιπρόσθετο πληροφοριακό υλικό), συνοδεύεται από άλλες τρεις ενότητες: έναν πρόλογο του συγγραφέα προς τους αναγνώστες με πληροφορίες ενημερωτικές για την προϊστορία του έργου, την έρευνα, τις πηγές, το ύφος αλλά και την κριτική διάθεση με την οποία αντιμετώπιζε τα εκκλησιαστικά πράγματα, μία εκτενή εισαγωγή με παρουσίαση όλων των μαρτυριών για την ύπαρξη της Πάπισσας Ιωάννας και την ιστορίας της, και μία ενότητα με εκτενείς σημειώσεις στο τέλος του έργου, όπου παρατίθενται άλλα ιστορικά στοιχεία και σχόλια.
Η κυρίως αφήγηση εξιστορεί τη ζωή της Ιωάννας από τη γέννηση έως το τέλος της ζωής της. Ξεκινά από την ιστορία των γονέων της, δύο ιεραποστόλων και συνεχίζει με την ένταξή της στον βίο της μοναχής σε νεαρή ηλικία, τη γνωριμία και τον έρωτά της για τον μοναχό Φρουμέντιο, τα ταξίδια τους -με την Ιωάννα μεταμφιεσμένη σε άντρα- στη Γερμανία, στην Ελβετία και τη Γαλλία, τη μακροχρόνια παραμονή τους στην Αθήνα και την εγκατάσταση της Ιωάννας στη Ρώμη, την άνοδό της στην εκκλησιαστική ιεραρχία που την οδήγησε τελικά στο παπικό αξίωμα, την ερωτική της σχέση με τον θαλαμηπόλο της, την εγκυμοσύνη και τέλος την αποβολή και τον θάνατό της κατά τη διάρκεια μιας λιτανείας.
Το βιβλιο κυκλοφορει σημερα απο τις εκδοσεις μεταιχμιο με την τιμη του να φτανει τα 14,5 περιπου ευρω!
***********
Προς Mallen: Επανερχομενος στον Καϊρη, νομιζω πως εννοουσες την Θεοσεβεια του, το προσωπικο του θρησκευτικο συστημα (ολιγον τι παγανιστικο θα ελεγα) για το οποιο κριθηκε απο την εκκλησια ως επικινδυνος και αιρετικος. Λιγα λογια μπορεις να βρεις εδω (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B9%C E%B1) . Εκανα μια προχειρη ερευνα για καποιο εργο του που να κυκλοφορει αυτη τη στιγμη ομως δεν βρηκα κατι μιας και ο χρονος μου ειναι περιορισμενος.
Χαιρετω!
beetlejuice
24-09-08, 21:55
Ο Χριστοδουλος Παμπλεκης ηταν ενας ακομα Ελληνας λογιος που με το φιλοσοφικο του εργο βρεθηκε στο στοχαστρο της Ελλαδικης εκκλησιας. Γεννηθηκε το 1733 στο χωριο Μπαμπινη της Αιτωλοακαρνανιας.
Σε μικρη ηλικια αναχωρησε για το αγιο ορος (οντας ανησυχο πνευμα) οπου και γραφτηκε στην Αθωνιαδα Ακαδημια. Ειχε μαλιστα δασκαλο τον γνωστο Ευγενιο Βουλγαρη. Απογοητευμενος απο την κατασταση που συναντησε εκει εφυγε για την Ευρωπη οπου και διεμεινε σε διαφορες πολεις...
Αναμεσα στα αλλα εξεδωσε στη Βιεννη το 1786 ενα εργο με τιτλο «Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικών, μεταφυσικών, πνευματικών και Θείων»(οποιος εχει περισσοτερες πληροφοριες για το συγκεκριμενο (αν κυκλοφορει, αν εχει κυκλοφορησει ή οτιδηποτε αλλο παρακαλω ας το αναφερει!)
"Ωστόσο, το γεγονός ότι το έργο του περιείχε επιχειρήματα της νεότερης μεταφυσικής για την ύπαρξη του Θεού και επιχειρούσε να κριτικάρει τη θρησκεία, είχε ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Ευγένιος Βούλγαρης καταδίκασε το έργο του άλλοτε μαθητή του ως «συμπίλημα αποτρόπαιων και δύστηνων βιβλιαρίων». Λίγο πριν το θάνατό του, στις αρχές του 1793, κυκλοφόρησε μια υβριστική σάτιρα εναντίον του, με τον τίτλο «Ακολουθία ετεροφθάλμου και αντιχρίστου Χριστοδούλου του εξ Ακαρνανίας». Ως απάντηση, οι μαθητές του δημοσίευσαν, μετά το θάνατό του, το έργο «Περί Θεοκρατίας», το οποίο ήταν ένα βιαιότατο αντικληρικό κείμενο που απέρριπτε στη βάση της τη χριστιανική θρησκεία, καταδικάζοντας ως ιδιοτελή τη συμπεριφορά των λειτουργών της. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε την οργή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με αποτέλεσμα τον μετά θάνατον αφορισμό του από τον Πατριάρχη Νεόφυτο τον Ζ΄ στις 12 Νοεμβρίου του 1793. Μάλιστα το κείμενο του αφορισμού, αναθεμάτιζε εκτός από τον συγγραφέα, τους πιθανούς αναγνώστες του, αλλά και τον ιερέα που έψαλλε στη νεκρώσιμη ακολουθία του Παμπλέκη(Πηγη: wikipedia).
Για περισσοτερα αναζητηστε το βιβλιο ΓΕΡ. ΗΡ. ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ "ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝ Ο ΑΠΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. 'Εκδοση κοινότητας Μπαμπίνης 1997.
http://www.akarnania.net/mpampini/images/pamplekhs4.jpg
Ξυλογραφία που "κοσμεί" τη δυσώδη "Ακολουθία" που σατυρίζει το Χριστόδουλο Παμπλέκη.
beetlejuice
25-09-08, 11:42
Bingo! Μετα απο ηλεκτρονικη επικοινωνια μου με Δρ. φιλοσοφιας του παν/μιου Αθηνων, εντοπισα τελικα το κειμενο του Παμπλεκη με τιτλο «Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικών, μεταφυσικών, πνευματικών και Θείων» απο το 1786! Θα το βρειτε σε ηλεκτρονικη μεν, στην αυθεντικη του δε μορφη στο site της ηλεκτρονικης βιβλιοθηκης του πανεπιστημιου Αθηνων και πιο συγκεκριμενα στο http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/0801051902520000/main.htm .
Καλη (μας) αναγνωση! ;)
beetlejuice
27-10-08, 22:19
http://i209.photobucket.com/albums/bb26/ouz0/b11174.jpg
Το κρυφό σχολειό: Χρονικό ενός μύθου
Η περιληψη:
Στη νεότερη ελληνική ιστορία, αυτή είναι η πρώτη φορά που το θέμα του κρυφού σχολειού γίνεται αντικείμενο ειδικής μονογραφίας. Για πρώτη φορά ένας ειδικός μελετητής της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Tουρκοκρατία εξετάζει συστηματικά το θέμα του κατά πόσον λειτούργησαν κρυφά ελληνικά σχολεία στην περίοδο αυτή και καταλήγει σε αρνητικό συμπέρασμα. O Aλκης Aγγέλου πιστεύει ότι το κρυφό σχολειό είναι ένας μύθος που διαπέρασε, όπως και τόσοι άλλοι, την κοινή παράδοση και αποδεικνύει ότι η αυστηρή επιστημονική έρευνα συντελεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση ορθής ιστορικής συνείδησης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που προκάλεσε την κοινή γνώμη όταν εκδόθηκε το 1997 και που αξίζει να διαβάσετε! (πηγή: e-vivlia.blogspot.com)
Βιογραφικο του συγγραφεα
O AΛKHΣ AΓΓEΛOY γεννήθηκε το 1917 στην Aθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και έλαβε διδακτορικό από το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Eδίδαξε στην ιδιωτική Mέση Eκπαίδευση και εχρημάτισε Διευθυντής στο Ίδρυμα Kρατικών Yποτροφιών (1951-1967). Tο 1969 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Eρμής, από τον οποίο απεχώρησε το 1994. Διετέλεσε καθηγητής της Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975-1984), του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής, και εδίδαξε στο Iόνιο Πανεπιστήμιο (1985-86). Πέθανε στην Αθήνα το 2001.
Που θα βρω το βιβλιο;
Το εντοπισα στο ηλεκτρονικο βιβλιοπωλειο του Μαριου Βερεττα (http://www.verettas.gr) στην τιμη των 8,5 ευρω απο την εκδοση της Εστιας το 1997. Ο αριθμος των σελιδων της μονογραφιας αυτης φτανει τις 81.
Για οσους βολευονται και με την αναγνωση μεσω ηλ. υπολογιστη, το πονημα εντοπιστηκε και στο διαδικτυο στο http://www.scribd.com/doc/2317746/- απο οπου μπορειτε να το διαβασετε 4 free! ;)
beetlejuice
04-01-09, 12:42
http://www.perizitito.gr/images/T/b59654.jpg
Tο βιβλίο αυτό πρωτοτυπώθηκε στην Iταλία το 1806, δηλαδή δεκαεπτά χρόνια μετά τη Γαλλική Eπανάσταση και δεκαπέντε χρόνια πριν από το ξέσπασμα της Eλληνικής Eπανάστασης, την οποία ο συντάκτης εύχεται, ονειρεύεται και προαναγγέλει. Tο συγκλονιστικό αυτό κείμενο το υπογράφει κάποιος Aνώνυμος ο Έλλην, ο οποίος λάτρευε τις διαφωτιστικές διδασκαλίες του Aδαμάντιου Kοραή και τα φλογερά πατριωτικά κηρύγματα του Pήγα Φεραίου, στη μνήμη του οποίου αφιερώνει το έργο του. Αποτελεί έναν ύμνο στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τη διάθεση για ριζοσπαστικές αλλαγές (ανάμεσα στα άλλα και στο θρησκευτικό επίπεδο) με απώτερο στόχο ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες...
Ωστόσο το βιβλίο αυτό δεν ανήκει απλά στην ελληνική ιστορία αλλά παραμένει και σήμερα επίκαιρο, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης.
Λόγω απουσίας πνευματικών δικαιωμάτων μπορείτε να το βρείτε σε αρκετές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Ενδεικτικα προτείνω το http://www.scribd.com/doc/820523/-
Bingo! Μετα απο ηλεκτρονικη επικοινωνια μου με Δρ. φιλοσοφιας του παν/μιου Αθηνων, εντοπισα τελικα το κειμενο του Παμπλεκη με τιτλο «Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικών, μεταφυσικών, πνευματικών και Θείων» απο το 1786! Θα το βρειτε σε ηλεκτρονικη μεν, στην αυθεντικη του δε μορφη στο site της ηλεκτρονικης βιβλιοθηκης του πανεπιστημιου Αθηνων και πιο συγκεκριμενα στο http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/0801051902520000/main.htm .
Καλη (μας) αναγνωση! ;)
οταν ομως λεει μεταφυσικη δεν σημαινει αυτο που πιστευουν οι περισσοτεροι (λιακοπουλος style)
η μεταφυσικη ειναι κλαδος της φιλοσοφιας. σε αυτην εχουμε μονο την λογικη.
η μεταφυσικη ασχολειται με την θεωρηση των πραγματων μετα την φυσικη τους θεωρηση(Αριστοτελους-μετα τα φυσικα)
Ασχολειται δηλαδη με το ειναι των πραγματων προσπαθωντας να βρει την ριζα των πραγματων
Και επειδη κανω 2 μαθηματα μεταφυσικης στο πανεπιστημιο δεν ειναι καθολου απλη και ειναι κυριως η φιλοσοφια των εμπειριστων και των ορθολογιστων και καμια σχεση δεν εχει με πνευματα κλπ κλπ κλπ...
Trithemius
05-01-09, 09:46
Η μεταφυσική είναι μία πολύ ευρεία έννοια και σαφώς μέσα της εμπεριέχονται και θέματα όπως αυτό που ανέφερες περί πνευμάτων κλπ. Περιλαμβάνει θεωρία και πράξη και το γνωστικό της αντικείμενο σαφώς κινείται πέραν των συνηθισμένων (για κάποιους τα μη συνηθισμένα δεν υφίστανται καν...)
Η μεταφυσική είναι μία πολύ ευρεία έννοια και σαφώς μέσα της εμπεριέχονται και θέματα όπως αυτό που ανέφερες περί πνευμάτων κλπ. Περιλαμβάνει θεωρία και πράξη και το γνωστικό της αντικείμενο σαφώς κινείται πέραν των συνηθισμένων (για κάποιους τα μη συνηθισμένα δεν υφίστανται καν...)
εγω αναφερθηκα στην μεταφυσικη ως κλαδο της φιλοσοφιας και οχι οπως την εννοουν η αντιλαμβανονται οι περισσοτεροι ανθρωποι...
Trithemius
05-01-09, 10:15
εγω αναφερθηκα στην μεταφυσικη ως κλαδο της φιλοσοφιας και οχι οπως την εννοουν η αντιλαμβανονται οι περισσοτεροι ανθρωποι...
Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι την ταυτίζουν με πνεύματα, διαβόλους και τριβόλους, ταυτίζουν τη μεταφυσική με τον αποκρυφισμό κλπ κλπ και όλοι μας ξέρουμε ποιός ευθύνεται για αυτή την κατάντια ;)
Bingo! Μετα απο ηλεκτρονικη επικοινωνια μου με Δρ. φιλοσοφιας του παν/μιου Αθηνων, εντοπισα τελικα το κειμενο του Παμπλεκη με τιτλο «Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικών, μεταφυσικών, πνευματικών και Θείων» απο το 1786! Θα το βρειτε σε ηλεκτρονικη μεν, στην αυθεντικη του δε μορφη στο site της ηλεκτρονικης βιβλιοθηκης του πανεπιστημιου Αθηνων και πιο συγκεκριμενα στο http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/0801051902520000/main.htm .
Καλη (μας) αναγνωση! ;)
Καλησπέρα και πολύ ωραίο και το θέμα...απλα ήθελα να σου πω οτι το λινκ που εχεις δώσει δεν υπάρχει.
Καλησπέρα και πολύ ωραίο και το θέμα...απλα ήθελα να σου πω οτι το λινκ που εχεις δώσει δεν υπάρχει.
ναι οντως ουτε σε εμενα δουλευει !
@
Αν και αρκετά καθυστερημένα, θα ήθελα να πω στον Beetlejuice ότι ο Αδαμάντιος Κοραής είχε πάρε-δώσε με τους Ιησουίτες, που πιστεύω οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πόσο βαθιά συντηρητικοί και δογματικοί ήταν. Στους Ιησουίτες λοιπόν δεν ήταν καθόλου αρεστό το έντονο ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Άγιο Φως. Καλό είναι να τα λέμε όλα με το όνομά τους λοιπόν. (Επίσης, το ότι δήθεν κάποιοι μητροπολίτες είχαν ισχυριστεί ότι το άγιο φως είναι απάτη, δεν ισχύει. Σας το λέω με αφορμή μια ραδιοφωνική συνέντευξη θεολόγου που έχει κάνει διδακτορική διατριβή στο συγκεκριμένο θέμα).
Επιπλέον, ο κύριος Καλόπουλος είναι γνωστό ότι ανήκει στον χώρο των δωδεκαθεϊστών. Με όλο το συμπάθειο, αλλά προτιμώ να πιστεύω στο Άγιο Φως παρά στο ότι υπάρχουν δώδεκα θεοί με ανθρωπομορφικά στοιχεία!
Πολλά βιβλία γράφονται επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα πρέπει να είναι απαγορευμένα. Ο καθένας διαβάζει και κρίνει. Μην κρίνουμε όμως μονόπλευρα.
beetlejuice
19-01-09, 19:13
Μπορείς να ανοίξεις ένα thread στο "Προσωπικότητες της Αναζήτησης", για να συζητήσουμε εκεί τι εννοείς με τα "πάρε δώσε" με τους Ιησουίτες. Κι αυτό γιατί ο Κοραής είναι γνωστός στην ιστορία ως ο κυριότερος εκπρόσωπος του Ελληνικού Διαφωτισμού. Άρα κατ' αρχάς κάτι δεν πάει καλά εδώ.
(Επίσης, το ότι δήθεν κάποιοι μητροπολίτες είχαν ισχυριστεί ότι το άγιο φως είναι απάτη, δεν ισχύει. Σας το λέω με αφορμή μια ραδιοφωνική συνέντευξη θεολόγου που έχει κάνει διδακτορική διατριβή στο συγκεκριμένο θέμα).
Επειδη το υποστηριζει καποιος θεολογος με διδακτορικη διατριβη, δεν σημαινει κατ' αναγκην οτι λεει και αληθεια! Δες τα http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=13246&postcount=126 και http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=15207&postcount=138 ή διάβασε ολόκληρο το http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=734 για να έχεις μια σφαιρικότερη άποψη.
Επιπλέον, ο κύριος Καλόπουλος είναι γνωστό ότι ανήκει στον χώρο των δωδεκαθεϊστών. Με όλο το συμπάθειο, αλλά προτιμώ να πιστεύω στο Άγιο Φως παρά στο ότι υπάρχουν δώδεκα θεοί με ανθρωπομορφικά στοιχεία!
Ο κ. Καλόπουλος ΔΕΝ ανήκει στο χώρο των αρχαιολατρών και αυτό στο υπογράφω επειδή γνωρίζομαι προσωπικά μαζί του. Και να ανήκε όμως πάλι αυτό δεν θα έλεγε τίποτα από μόνο του. Η πληροφορία είναι πληροφορία και αξιολογείται αναλόγως. Ούτε κανείς με την παράθεση στοιχείων για την κατάρρευση του θαύματος του "αγίου" φωτός εμφάνισε το δίπολο "χριστιανισμός ή ελληνική θρησκεία". Αυτό είναι μια επιφάνειακη προσέγγιση που αρνείται να δει το θέμα σε βάθος.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.