Επιστροφή στο Forum : Μελχισεδεκ
Όποιος ξερει καποια πραγματα σχετικα με τον μελχισεδέκ τον δίκαιο ή το τάγμα του,θα ήθελα πολύ να τα ακούσω..Υπάρχει μοναστήρι στο οποίο έχω συναντήσει την τοιχογραφία του μέσα στο ιερό του και στις εσωτερικές τοιχογραφίες απεικονίζεται σε μια μάχη να κάθεται σ'έναν θρονο...
Odysseus_Nemo
16-12-05, 23:41
Φίλε πάρε το βιβλίο "μύστης κατά τη τάξη Μελχισεδέκ"... κάπως έτσι, και θα μάθεις ό,τι χρειάζεται για το τάγμα.
...Όπως σου πρότεινε και ο Odysseus_Nemo.
Το συγκεκριμένο έργο έχω εντοπίσει πως υπάρχει σε δύο βιβλία (μέρος 1ο και μέρος 2ο) και είναι από τις εκδόσεις ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ. Πήγαινε και έλεγξέ το στον ιστοχώρο τους.
Σε παραπέμπω μέσω του παρακάτω thread γιατί περιέχει και άλλα links που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.
http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=252
polykarpos
30-05-06, 16:42
Όποιος ξερει καποια πραγματα σχετικα με τον μελχισεδέκ τον δίκαιο ή το τάγμα του,θα ήθελα πολύ να τα ακούσω..Υπάρχει μοναστήρι στο οποίο έχω συναντήσει την τοιχογραφία του μέσα στο ιερό του και στις εσωτερικές τοιχογραφίες απεικονίζεται σε μια μάχη να κάθεται σ'έναν θρονο...
Φίλε μου
αυτά είναι τα κείμενα που αναφέρονται στο Μελχισεδέκ .
ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΔ
17 Εξήλθε δε βασιλεύς Σοδόμων εις συνάντησιν αυτω, μετά το υποστρέψαι αυτόν από της κοπής του Χοδολλογομόρ και των βασιλέων των μετ ‘ αυτού, εις την κοιλάδα του Σαβύ (τούτο ην το πεδίον των βασιλέων). 18 και Μελχισεδέκ βασιλεύς Σαλήμ εξήνεγκεν άρτους και οίνον• ην δε ιερεύς του Θεού του υψίστου. 19 και ευλόγησε τον Άβραμ και είπεν• ευλογημένος Άβραμ τω Θεω τω υψίστω, ος έκτισε τον ουρανόν και την γην. 20 και ευλογητός ο Θεός ο ύψιστος, ος παρέδωκε τους εχθρούς σου υποχειρίους σοι. και έδωκεν αυτω Άβραμ δεκάτην από πάντων. 21 είπε δε βασιλεύς Σοδόμων προς Άβραμ• δος μοι τους άνδρας, την δε ίππον λάβε σεαυτω. 22 είπε δε Άβραμ προς τον βασιλέα Σοδόμων• εκτενώ την χείρά μου προς Κύριον τον Θεόν τον ύψιστον, ος έκτισε τον ουρανόν και την γην, 23 ει από σπαρτίου έως σφυρωτήρος υποδήματος λήψομαι από πάντων των σών, ίνα μη είπης, ότι εγώ επλούτισα τον Άβραμ• 24 πλήν ων έφαγον οι νεανίσκοι και της μερίδος των ανδρών των συμπορευθέντων μετ ‘ εμού, Εσχώλ, Αυνάν, Μαμβρή, ούτοι λήψονται μερίδα.
ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ κεφ. Ζ΄
1 ΟΥΤΟΣ γαρ ο Μελχισεδέκ, βασιλεύς Σαλήμ, ιερεύς του Θεού του υψίστου, ο συναντήσας Αβραάμ υποστρέφοντι από της κοπής των βασιλέων και ευλογήσας αυτόν, 2 ω και δεκάτην από πάντων εμέρισεν Αβραάμ, πρώτον μεν ερμηνευόμενος βασιλεύς δικαιοσύνης, έπειτα δε και βασιλεύς Σαλήμ, ό εστι βασιλεύς ειρήνης, 3 απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε αρχήν ημερών μήτε ζωής τέλος έχων, αφωμοιωμένος δε τω υιω του Θεού, μένει ιερεύς εις το διηνεκές. 4 Θεωρείτε δε πηλίκος ούτος, ω και δεκάτην Αβραάμ έδωκεν εκ των ακροθινίων ο πατριάρχης. 5 και οι μεν εκ των υιών Λευϊ την ιερατείαν λαμβάνοντες εντολήν έχουσιν αποδεκατούν τον λαόν κατά τον νόμον, τούτ' έστι τους αδελφούς αυτών, καίπερ εξεληλυθότας εκ της οσφύος Αβραάμ• 6 ο δε μη γενεαλογούμενος εξ αυτών δεδεκάτωκε τον Αβραάμ, και τον έχοντα τας επαγγελίας ευλόγηκε. 7 χωρίς δε πάσης αντιλογίας το έλαττον υπό του κρείττονος ευλογείται. 8 και ώδε μεν δεκάτας αποθνήσκοντες άνθρωποι λαμβάνουσιν, εκεί δε μαρτυρούμενος ότι ζη. 9 και ως έπος ειπείν, δια Αβραάμ και Λευϊ ο δεκάτας λαμβάνων δεδεκάτωται• 10 έτι γαρ εν τη οσφύϊ του πατρός ην ότε συνήντησεν αυτω ο Μελχισεδέκ. 11 Ει μεν ουν τελείωσις δια της Λευϊτικής ιερωσύνης ην• ο λαός γαρ επ' αυτη νενομοθέτητο• τις έτι χρεία κατά την τάξιν Μελχισεδέκ έτερον ανίστασθαι ιερέα και ου κατά την τάξιν Ααρών λέγεσθαι; 12 μετατιθεμένης γαρ της ιερωσύνης εξ ανάγκης και νόμου μετάθεσις γίνεται. 13 εφ' ον γαρ λέγεται ταύτα, φυλής ετέρας μετέσχηκεν, αφ' ης ουδείς προσέσχηκε τω θυσιαστηρίω. 14 πρόδηλον γαρ ότι εξ Ιούδα ανατέταλκεν ο Κύριος ημών, εις ην φυλήν ουδέν περί ιερωσύνης Μωϋσής ελάλησε. 15 Και περισσότερον έτι κατάδηλόν εστιν, ει κατά την ομοιότητα Μελχισεδέκ ανίσταται ιερεύς έτερος, 16 ος ου κατά νόμον εντολής σαρκικής γέγονεν, αλλά κατά δύναμιν ζωής ακαταλύτου• 17 μαρτυρεί γαρ ότι συ ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ. 18 αθέτησις μεν γαρ γίνεται προαγούσης εντολής δια το αυτής ασθενές και ανωφελές• 19 ουδέν γαρ ετελείωσεν ο νόμος, επεισαγωγή δε κρείττονος ελπίδος, δι' ης εγγίζομεν τω Θεω. 20 και καθ' όσον ου χωρίς ορκωμοσίας• -οι μεν γαρ χωρίς ορκωμοσίας εισίν ιερείς γεγονότες, 21 ο δε μετά ορκωμοσίας δια του λέγοντος προς αυτόν• ώμοσε Κύριος, και ου μεταμεληθήσεται• συ ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ•- 22 κατά τοσούτον κρείττονος διαθήκης γέγονεν έγγυος Ιησούς. 23 Και οι μεν πλείονές εισι γεγονότες ιερείς δια το θανάτω κωλύεσθαι παραμένειν• 24 ο δε δια το μένειν αυτόν εις τον αιώνα απαράβατον έχει την ιερωσύνην• 25 όθεν και σώζειν εις το παντελές δύναται τους προσερχομένους δι' αυτού τω Θεω, πάντοτε ζων εις το εντυγχάνειν υπέρ αυτών. 26 Τοιούτος γαρ ημίν έπρεπεν αρχιερεύς, όσιος, άκακος, αμίαντος, κεχωρισμένος από των αμαρτωλών και υψηλότερος των ουρανών γενόμενος, 27 ος ουκ έχει καθ' ημέραν ανάγκην, ωσπερ οι αρχιερείς, πρότερον υπέρ των ιδίων αμαρτιών θυσίας αναφέρειν, έπειτα των του λαού• τούτο γαρ εποίησεν εφάπαξ εαυτόν ανενέγκας. 28 ο νόμος γαρ ανθρώπους καθίστησιν αρχιερείς έχοντας ασθένειαν, ο λόγος δε της ορκωμοσίας της μετά τον νόμον υιόν εις τον αιώνα τετελειωμένον.
Το πρώτο από τη Παλαιά Διαθήκη και το δεύτερο από την Καινή Διαθήκη . Το δεύτερο όλη η επιστολή του Παύλου έχει πολλές αναφορές σε αυτόν .
Μερικά ερωτήματα προς τον Πολύκαρπο κυρίως αλλά και προς όποιον άλλο έχει πληροφορίες να μας δώσει.
-Ποιά ήταν η Σαλήμ(τοπογραφία, σημερινή τοποθέτηση στο χάρτη) καθώς και αν αναφέρεται και σε άλλες ιστορικές πηγές.
-Ιστορικές αναφορές στο Βασιλιά της Σαλήμ Μελχισεδέκ
- Πως είναι δυνατό να είναι ιερέας του Θεού του ύψιστου, τον οποίο έως τότε μόνο ο Άβραμ γνώριζε επειδή του είχε αποκαλυφθεί και μάλιστα τόσο σπουδαίος ώστε να είναι ικανός να ευλογήσει έναν Αβραάμ που είναι γνωστό πόσο σπουδαίος Πατριάρχης θεωρείται από το χριστιανισμό
- "ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ". Σε ποιά τάξην ιερέων άνηκε ο Μελχισεδέκ, πριν από την εμφάνιση του ιερατικού συστήματος?
- Υπάρχει περίπτωση να ισχύει αυτό που έχει ακουστεί, ότι ο Μελχισεδέκ ήταν ουσιαστικά μια προτύπωση του Χριστού?
Υπόψην, θέτω αυτές τις ερωτήσεις όχι για να αμφισβητήσω κάτι, αλλά γιατί ειλικρινά με ενδιαφέρει το θέμα αυτό.
Odysseus_Nemo
23-06-06, 19:13
"ΟΥΤΟΣ γαρ ο Μελχισεδέκ, βασιλεύς Σαλήμ, ιερεύς του Θεού του υψίστου, ο συναντήσας Αβραάμ υποστρέφοντι από της κοπής των βασιλέων και ευλογήσας αυτόν, 2 ω και δεκάτην από πάντων εμέρισεν Αβραάμ, πρώτον μεν ερμηνευόμενος βασιλεύς δικαιοσύνης, έπειτα δε και βασιλεύς Σαλήμ, ό εστι βασιλεύς ειρήνης, 3 απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε αρχήν ημερών μήτε ζωής τέλος έχων, αφωμοιωμένος δε τω υιω του Θεού, μένει ιερεύς εις το διηνεκές."
Μάλλον προτύπωση του Χριστού είναι. Δηλαδή αρχετυπική μορφή Του. Όπως ο Προμηθέας.
Συμφωνώ σχετικά με την πιθανότητα προτύπωσης, ωστόσο επειδή θεωρώ πως τα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω είναι σημαντικά και αποτελούν βάση για τη συνέχιση της συζήτησης, θα παρακαλούσα όποιον ασχολείται με αυτά τα ζητήματα να μας παραθέσει την άποψή του, κυρίως τους φίλους Παθοκτόνο και Πολύκαρπο που έχουν εντρυφήσει στα χριστιανικά ζητήματα.
"Απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε αρχήν ημερών έχων μήτε ζωής τέλος έχων αφομειωμένος δε τω υιω του Θεού, μένει ιερεύς εις το διηνεκές". Με τη φράση αυτή ξεκαθαρίζεται ότι ο Βασιλεύς Σαλήμ δεν είναι άνθρωπος...
polykarpos
24-06-06, 11:47
Μερικά ερωτήματα προς τον Πολύκαρπο κυρίως αλλά και προς όποιον άλλο έχει πληροφορίες να μας δώσει.
-Ποιά ήταν η Σαλήμ(τοπογραφία, σημερινή τοποθέτηση στο χάρτη) καθώς και αν αναφέρεται και σε άλλες ιστορικές πηγές.
-Ιστορικές αναφορές στο Βασιλιά της Σαλήμ Μελχισεδέκ
- Πως είναι δυνατό να είναι ιερέας του Θεού του ύψιστου, τον οποίο έως τότε μόνο ο Άβραμ γνώριζε επειδή του είχε αποκαλυφθεί και μάλιστα τόσο σπουδαίος ώστε να είναι ικανός να ευλογήσει έναν Αβραάμ που είναι γνωστό πόσο σπουδαίος Πατριάρχης θεωρείται από το χριστιανισμό
- "ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ". Σε ποιά τάξην ιερέων άνηκε ο Μελχισεδέκ, πριν από την εμφάνιση του ιερατικού συστήματος?
- Υπάρχει περίπτωση να ισχύει αυτό που έχει ακουστεί, ότι ο Μελχισεδέκ ήταν ουσιαστικά μια προτύπωση του Χριστού?
Υπόψην, θέτω αυτές τις ερωτήσεις όχι για να αμφισβητήσω κάτι, αλλά γιατί ειλικρινά με ενδιαφέρει το θέμα αυτό.
Φίλε Μιχάλη
συγνωμη για την καθυστέρηση αλλά το είδα χθές .
Η Σαλήμ είναι αποδεκτό σήμερα ότι είναι η σημερινή Ιερουσαλήμ .
Αν αναφέρεται σε άλλες πηγές εκτός Αγία Γραφής δεν γνωρίζω , καθώς επίσης και για άλλες ιστορικές πηγές που να τον αναφέρουν .
Για τις άλλες ερωτήσεις σου το κείμενο της προς Εβραίους επιστολής που σου παρέθεσα αλλά και η ίδια η επιστολή μπορεί να σου λύσει τις απορίες . Επιγραμματικά Ναι ο Μελχισεδέκ είναι ανώτερος του Αβραάμ.
Η τάξη της ιερωσύνης του είναι πριν την εμφάνιση του γνωστού λευϊτικου ιερατικού συστήματος .
Ναι είναι προτύπωση .
polykarpos
24-06-06, 12:09
Συμφωνώ σχετικά με την πιθανότητα προτύπωσης, ωστόσο επειδή θεωρώ πως τα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω είναι σημαντικά και αποτελούν βάση για τη συνέχιση της συζήτησης, θα παρακαλούσα όποιον ασχολείται με αυτά τα ζητήματα να μας παραθέσει την άποψή του, κυρίως τους φίλους Παθοκτόνο και Πολύκαρπο που έχουν εντρυφήσει στα χριστιανικά ζητήματα.
"Απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε αρχήν ημερών έχων μήτε ζωής τέλος έχων αφομειωμένος δε τω υιω του Θεού, μένει ιερεύς εις το διηνεκές". Με τη φράση αυτή ξεκαθαρίζεται ότι ο Βασιλεύς Σαλήμ δεν είναι άνθρωπος...
Συγνώμη το είδα μετά αυτό .
Ο Μελχισεδέκ είναι άνθρωπος .
Όπως αναφέρω είναι προτύπωση του Χριστού .
Έτσι ερμηνεύει ο Π. Τρεμπέλας .
<< Και έτσι παρουσιάζεται ο Μελχισεδέκ χωρίς πατέρα ,χωρις μητέρα , χωρίς γενεαλογίαν , σαν να μην έχει ούτε αρχή ημερών ούτε τέλος ζωής , αλλά όμοιος προς τον Υιόν του Θεού μένει διαρκώς ιερεύς .
Ο Μελχισεδέκ δηλαδή είναι πλήρες σύμβολον του Θεανθρώπου αρχιερέως μας , ο οποίος ως άνθρωπος μεν είναι απάτωρ και δεν έχει πατέρα , ως Θεός δε αμήτωρ , διότι εγεννήθη εκ μόνου του Πατρός . Είναι δε αρχιερεύς αιώνιος , χωρίς να τον διαδεχθή κανείς, και συμβολίζεται αυτό από το ότι η Γραφή δεν αναφέρει τον θάνατό του . >>
Επίσης να αναφέρω και την άλλη επισήμανση του Παύλου .Κεφ . 5
<< 11 Περι ου πολύς ημίν ο λόγος και δυσερμήνευτος λέγειν , επεί νωθροί γεγόνατε ταις ακοαίς . >>
Από όλα αυτά που έχουμε ως τώρα πει βάση του κειμένου, δεν φαίνεται να είναι άνθρωπος ο Μελχισεδέκ, αλλά προφανώς ο ίδιος ο Λόγος του Θεού ή Χριστός. Ξαναρωτάω, λοιπόν. Αναφέρεται σε κάποια ιστορική πηγή τό όνομα "Μελχισεδέκ" ως Βασιλιά της Σαλήμ; Αναφέρεται η ίδια η Σαλήμ σε κείμενα; Ποιός κατοικούσε σε εκείνα τα εδάφη πριν την εγκατάσταση των Εβραίων; Σε ποιό Θεό πίστευαν οι κάτοικοι;
Νομίζω πως ο Αβραάμ δεν είχε μια συνάντηση σε υλικό επίπεδο ούτε στον υλικό κόσμο. Η Σαλήμ προφανώς είναι αυτό που στην Εκκλησία αναφέρεται ως "Άνω Ιερουσαλήμ".
polykarpos
26-06-06, 12:25
Από όλα αυτά που έχουμε ως τώρα πει βάση του κειμένου, δεν φαίνεται να είναι άνθρωπος ο Μελχισεδέκ, αλλά προφανώς ο ίδιος ο Λόγος του Θεού ή Χριστός. Ξαναρωτάω, λοιπόν. Αναφέρεται σε κάποια ιστορική πηγή τό όνομα "Μελχισεδέκ" ως Βασιλιά της Σαλήμ; Αναφέρεται η ίδια η Σαλήμ σε κείμενα; Ποιός κατοικούσε σε εκείνα τα εδάφη πριν την εγκατάσταση των Εβραίων; Σε ποιό Θεό πίστευαν οι κάτοικοι;
Νομίζω πως ο Αβραάμ δεν είχε μια συνάντηση σε υλικό επίπεδο ούτε στον υλικό κόσμο. Η Σαλήμ προφανώς είναι αυτό που στην Εκκλησία αναφέρεται ως "Άνω Ιερουσαλήμ".
Φίλε Μιχάλη
Ο Μελχισεδέκ είναι Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ . Αφού του έδωσε και δεκάτην ο Αβραάμ .
Αν ζητάς εκτός Βίβλου πηγές ή κείμενα δεν γνωρίζω εγώ σχετικά .
Στό Γεν 33 ,
18
καὶ ἦλθεν Ιακωβ εἰς Σαλημ πόλιν Σικιμων, ἥ ἐστιν ἐν γῇ Χανααν, ὅτε ἦλθεν ἐκ τῆς Μεσοποταμίας Συρίας, καὶ παρενέβαλεν κατὰ πρόσωπον τῆς πόλεως. αναφέρεται ξανά η πόλις ως περιοχή των Χαναναίων .
Odysseus_Nemo
26-06-06, 21:26
και δεκάτην από πάντων εμέρισεν Αβραάμ Μπορεί κάποιος να μεταφράσει το απόσπασμα; Δεν μπορώ με ακρίβεια να εντοπίσω το Υποκείμενο του ρήματος "εμέρισεν".
polykarpos
27-06-06, 20:25
Μπορεί κάποιος να μεταφράσει το απόσπασμα; Δεν μπορώ με ακρίβεια να εντοπίσω το Υποκείμενο του ρήματος "εμέρισεν".
Φίλε μου απο το κείμενο έκοψες το << ω >> που είναι το υποκείμενο γιαυτό δεν το βρίσκεις . Έτσι έχεις < ω και δεκάτην από πάντων εμέρισεν Αβραάμ >
<< στον οποίο ο Αβραάμ μοίρασε και το δέκατο από όλα ( εννοεί τα λάφυρα )>> .
Odysseus_Nemo
27-06-06, 23:42
Η αλήθεια είναι ότι το πρόσεξα. Νομίζω πως το "ω" είναι επιφώνημα (και γι΄αυτό το πέρασα ως τυπογραφικό λάθος). Ξέρω ότι δεν είναι του παρόντος χώρου, αλλά μπορείς να μου πεις το "ω" από που προέρχεται (μου είναι πιο σωστό το "ος" παρά το "ω").
Συγνώμη για τις... διαφημίσεις!!!
polykarpos
28-06-06, 07:54
Η αλήθεια είναι ότι το πρόσεξα. Νομίζω πως το "ω" είναι επιφώνημα (και γι΄αυτό το πέρασα ως τυπογραφικό λάθος). Ξέρω ότι δεν είναι του παρόντος χώρου, αλλά μπορείς να μου πεις το "ω" από που προέρχεται (μου είναι πιο σωστό το "ος" παρά το "ω").
Συγνώμη για τις... διαφημίσεις!!!
Φίλε μου
Αυτά είναι τα προβλήματα του Μονοτονικού , λοιπόν το ω είναι στο κείμενο << ᾧ >> και είναι Δοτική της αναφορικής αντωνυμίας ὅς
Οι Χαναναίοι, αν δεν κάνω λάθος, δεν ήταν οι απόγονοι των αρχαιότατων Κρητών, που είχαν μεταναστεύσει στα απέναντι της Κρήτης παράλια; Και, μήπως ήταν πολυθεϊστές και δεν πίστευαν στο Γιαχβέ;
Από την παράθεσή σου, Πολύκαρπε, δεν προκύπτει από πουθενά πως ο Βασιλεύς Σαλήμ ήταν απαραίτητα άνθρωπος, ούτε από το επιχείρημα πως ο Αβραάμ του έδωσε τη δεκάτη. Και οι ερωτήσεις που έθεσα παραπάνω παραμένουν αναπάντητες.
Πιθανολογώ πως ο Βασιλιάς δεν είναι απλά μια προτύπωση του Μεσσία αλλά ο ίδιος ο Μεσσίας ή κάποιος άλλος μύστης και επιμένω στη σημασία της ευλογίας που έδωσε στον πατριάρχη.
Οι Χαναναίοι δεν πίστευαν σε θεότητες όπως ο Βάαλ και η Ανάθ; Ίσως να μη θυμάμαι καλά, όμως δεν πίστευαν στο Γιαχβέ.
Eχω την εντύπωση πως μπερδεύεις τους Χαναναίους με τους Φιλισταίους οι οποίοι ήταν πρώην Κρήτες.
Αν ήταν και οι Χαναναίοι δε το γνωρίζω.
Αλλά ας απαντήσει ο Πολύκαρπος που είναι σεβασμιότερος και ισως ξέρει καλύτερα
.
..
polykarpos
28-06-06, 17:12
Οι Χαναναίοι, αν δεν κάνω λάθος, δεν ήταν οι απόγονοι των αρχαιότατων Κρητών, που είχαν μεταναστεύσει στα απέναντι της Κρήτης παράλια; Και, μήπως ήταν πολυθεϊστές και δεν πίστευαν στο Γιαχβέ;
Από την παράθεσή σου, Πολύκαρπε, δεν προκύπτει από πουθενά πως ο Βασιλεύς Σαλήμ ήταν απαραίτητα άνθρωπος, ούτε από το επιχείρημα πως ο Αβραάμ του έδωσε τη δεκάτη. Και οι ερωτήσεις που έθεσα παραπάνω παραμένουν αναπάντητες.
Πιθανολογώ πως ο Βασιλιάς δεν είναι απλά μια προτύπωση του Μεσσία αλλά ο ίδιος ο Μεσσίας ή κάποιος άλλος μύστης και επιμένω στη σημασία της ευλογίας που έδωσε στον πατριάρχη.
Οι Χαναναίοι δεν πίστευαν σε θεότητες όπως ο Βάαλ και η Ανάθ; Ίσως να μη θυμάμαι καλά, όμως δεν πίστευαν στο Γιαχβέ.
Οι Χαναναίοι ασφαλως και δεν πίστευαν στο Γιαχβέ .
Η ευλογία του έχει σχέση με την Ιερωσύνη του, υπάρχει σχετικό θέμα στο γεροντικό με μοναχό που είχε σχετική αμφιβολία σαν την δική σου και ο Θεός επέτρεψε και του τον έδειξε σε όραμα .
Λουξ, έχεις δίκιο, έπρεπε να αναφερθώ στους Φιλισταίους, οι οποίοι αν δεν απατώμαι όμως ήταν ένας κλάδος των χαναναίων.
Πολύκαρπε, για την ιεροσύνη του είναι που προβληματίζομαι και εγώ. Με την ανάλυση του κειμένου, επαναλαμβάνω, γεννιούνται οι λογικές (νομίζω) ενστάσεις μου, όπως τις παρέθεσα στις προηγούμενες δημοσιεύσεις μου.
polykarpos
28-06-06, 22:13
Φίλε Μιχάλη
πιστεύω ότι στους προβληματισμούς σου έχεις ένα λάθος , ο Μεσσίας πρέπει να είναι απόγονος του Αβραάμ δεν μπορεί να είναι σύγχρονος του .
Εκτός της Βίβλου δεν γνωρίζω αναφορές στο πρόσωπο του Μελχισεδέκ.
Επίσης και για την Σαλήμ - Ιερουσαλήμ . Στην Γένεση υπάρχουν δύο αναφορές μία στο Γεν 14 ,18 και η άλλη στο 33 , 18 .
Η επόμενη αναφορά είναι πλέον ως Ιερουσαλήμ και είναι στο Ιησού του Ναυή 10 , 1 .
Η περιοχή των Χαναναίων είναι αυτή . Γεν 10, 18. << καὶ μετὰ τοῦτο διεσπάρησαν αἱ φυλαὶ τῶν Χαναναίων, 19 καὶ ἐγένοντο τὰ ὅρια τῶν Χαναναίων ἀπὸ Σιδῶνος ἕως ἐλθεῖν εἰς Γεραρα καὶ Γάζαν, ἕως ἐλθεῖν Σοδομων καὶ Γομορρας, Αδαμα καὶ Σεβωιμ, ἕως Λασα. >>
Υπάρχει και στην Ιουδίθ αλλά δεν νομίζω ότι είναι αναφορά σε πόλη αλλά σε αλώνη του Σαλήμ - όνομα - .
Είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι μια προτύπωση του Ιησού και η αναφορά των δώρων του - αρτος και οίνος - μας δυναμώνει την αντίληψη αυτή . Όμως δεν μας προκύπτει τίποτε περισσότερο πλέον της προτύπωσης της νέας ιερωσύνης και της συμβολικής του πράξης .
Αν μπορέσω θα παραθέσω τη σχετική διήγηση από το Γεροντικό .
Odysseus_Nemo
28-06-06, 23:55
Την ιερωσύνη από που την εξέλαβε; Υπάρχουν άλλα κείμενα που να αναφέρονται στον Μελχισεδέκ; Για το τάγμα που υποτίθεται ότι υπάρχει (θα ήθελα πολύ να είμαι μέλος του) τί σχέση έχει μαζί του;
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξανά. Ο Αβραάμ, νικητής κατά του Χοδολλογομόρ, συναντάται με το Βασιλιά των Σοδόμων, ο οποίος του προσφέρει το ιππικό του ως αντάλλαγμα για τους αιχμαλώτους που είχε απελευθερώσει ο Αβραάμ, ο οποίος αρνείται να πάρει λάφυρα, αντίθετα δέχεται την προσφορά άρτου και οίνου από τον Μελχισεδέκ: « και Μελχισεδέκ βασιλεύς Σαλήμ εξήνεγκεν άρτους και οίνον. Ην δε ιερεύς του Θεού του υψίστου». Ακολουθεί η ευλογία του Μελχισεδέκ προς τον Αβραάμ, ενώ ο τελευταίος του προσφέρει το ένα δέκατο από όλα τα λάφυρα που είχε κερδίσει. (Γεν. ιδ’, 18-20)
Ο Απόστολος Παύλος, αναφερόμενος στο Μελχισεδέκ στην Προς Εβραίους Επιστολή, θεωρεί πως «πρώτον μεν ερμηνευόμενος βασιλεύς Δικαιοσύνης, έπειτα δε και βασιλευς Σαλήμ, ο εστί βασιλευς ειρήνης, απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε αρχήν ημερών μήτε ζωής τέλος έχων, αφωμοιωμένος δε τω υιω του Θεού, μένει ιερεύς εις το διηνεκές» (Εβρ. Ζ 1- 10). Συνεχίζοντας εξηγεί πως ο Μελχισεδέκ είναι ανώτερος του Αβραάμ, εφόσον εκείνος τον ευλογεί και όχι ο Πατριάρχης « χωρίς δε πάσης αντιλογίας το έλαττον υπό του κρείττονος ευλογείται» και δίνει την ενδιαφέρουσα πληροφορία πως ο Μελχισεδέκ δεν έχει πεθάνει, επειδή για τα σπουδαία πρόσωπα η Αγία Γραφή αναφέρει το θάνατό τους, ενώ κάτι τέτοιο δεν γίνεται για τον Μελχισεδέκ.
Ξεχωρίζει την ιεροσύνη του Χριστού από εκείνη των Λευϊτών, λέγοντας πως ο Χριστός δεν την αντλεί ως απόγονος του Λευϊ (που δεν είναι, εφόσον κατάγεται από τη φυλή του Ιούδα) αλλά είναι «κατά την τάξιν Μελχισεδέκ», όπως αναφέρεται και από τον Δαβίδ στους Ψαλμούς « Συ ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ» (Ψαλμ. Ρθ’ 4).
Οι μελετητές δεν συμφωνούν όλοι στο ότι ο Βασιλεύς Σαλήμ ήταν άνθρωπος αλλά δέχονται ότι είναι προτύπωση του Χριστού και η προσφορά άρτου και οίνου προτύπωση της Θείας Ευχαριστίας (Κυπριανός, Κλήμης ο Αλεξανδρεύς κ.α).
Ο Μελχισεδέκ δεν αντλεί από κανέναν την ιεροσύνη και δεν την μεταβιβάζει σε κανέναν, αφού δεν γεννήθηκε από πατέρα και μητέρα και δεν πεθαίνει, ιδιότητες που σαφώς αποδίδονται και στο Χριστό. Γνωρίζουμε πόση σημασία έχει στο χριστιανισμό η «μετάδοση» της ιεροσύνης, τόση που για αιώνες αρχιερείς γίνονταν μόνο οι απόγονοι του Λευϊ στον Ιουδαϊσμό, ενώ μια από τις κυριότερες διαφορές ορθοδόξων και παλαιοημερολογιτών, είναι πως οι πρώτοι ισχυρίζονται ότι οι τελευταίοι δεν έχουν τη διαδοχή της ιεροσύνης από τους Αποστόλους.
Η Σαλήμ, λέει ο Παύλος, ερμηνεύεται ως «Ειρήνη», άρα ο Βασιλεύς Σαλήμ είναι ο Βασιλιάς της Ειρήνης, μια φράση που χρησιμοποιείται στη Θεία Λειτουργία για να αναφερθεί στο Χριστό, αλλά είναι και τοπωνύμιο μιας περιοχής που βρισκόταν στην επικράτεια των Συχεμιτών, όπως ξεκαθαρίζει η Γένεση στο λγ κεφάλαιο. Οι Συχεμίτες δεν πίστευαν στο Θεό του Αβραάμ και δεν πίστευαν στο Θεό του Μελχισεδέκ.
Συνοψίζοντας: O Μελχισεδέκ δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Αν πάντως είναι, πρέπει να αναζητήσουμε κάποιον που δεν γεννήθηκε και δεν πέθανε, πιθανώς ήταν Βασιλιάς στη Σαλήμ των Συχεμιτών, άρα πρέπει να αναζητήσουμε ένα Βασιλιά –Αρχιερέα που πιστεύει στο Θεό του Αβραάμ χωρίς ο λαός του να μοιράζεται την ίδια πίστη, ένα βασιλιά που δεν πήρε μέρος στον πόλεμο των εννέα βασιλέων αλλά έσπευσε να δώσει ευλογία και συγχαρητήρια στον Αβραάμ που δεν γνώριζε προσωπικά, όμως γνωρίζει ότι πιστεύει στον ίδιο Θεό με εκείνον, έναν Μύστη τόσο σημαντικό που ακόμα και ο Χριστός ανήκει στην τάξη του (και όχι ο Μελχισεδέκ να ανήκει στην τάξη του λογικά «υψηλότερου» Χριστού (εφόσον Χριστός = Θεός για τους χριστιανούς), ένα βασιλιά που δεν αναφέρεται σε ιστορικές πηγές ούτε εκείνος ούτε το βασίλειό του.
Πιστεύω πως τα άφθονα αυτά ερμηνευτικά προβλήματα λύνονται αν δεχτούμε την άποψη πως ο Μελχισεδέκ ήταν μια «Θεοφάνεια», μια εμφάνιση του Θεού πριν την κάθοδό του στη Γη ως Ιησούς, «αφωμοιωμένος δε τω υιω του Θεού, μένει ιερεύς εις το διηνεκές»…
polykarpos
29-06-06, 12:27
Φίλε Μιχάλη
Θα αρχίσω από την τελευταία πρόταση - διαπίστωσή σου - ότι ο Μελχισεδέκ είναι μία Θεοφάνεια του Χριστού επί της γης πριν την ενσάρκωσή Του . Μέσα στη Αγία Γραφή είναι καταγεγραμμένες οι περιπτώσεις που έχομε Θεοφάνιες , και αυτή η περίπτωση δεν καταγράφετε ούτε και παρατηρείτε από τους πατέρας .
Στη σύνοψή σου , αν δεχθούμε ότι δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο τότε η αναφορά του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα . Αν είναι αγγελική ή άλλη παρουσία θα μπορούσε άνετα να αναφερθεί ως τέτοια χωρίς κανένα πρόβλημα αφού έχουν αναφερθεί και τόσες άλλες . . Η αποσιώπηση της γέννησης του και του θανάτου του - που βρίσκει προτύπωση στο Χριστό - δεν τον κάνει και ανύπαρκτο άτομο .Το ότι << ήταν Βασιλιάς στη Σαλήμ των Συχεμιτών, άρα πρέπει να αναζητήσουμε ένα Βασιλιά –Αρχιερέα που πιστεύει στο Θεό του Αβραάμ χωρίς ο λαός του να μοιράζεται την ίδια πίστη, ένα βασιλιά που δεν πήρε μέρος στον πόλεμο των εννέα βασιλέων αλλά έσπευσε να δώσει ευλογία και συγχαρητήρια στον Αβραάμ >> είναι σωστό . Όμως η παρατήρησή σου ότι δεν τον γνώριζε πιστεύω ότι δεν ευσταθή διότι ο Αβραάμ μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο και την διαφορά του με τον Λωτ εγκαθίσταται στη Χαναάν . Γεν . 13 << 12 Αβραμ δὲ κατῴκησεν ἐν γῇ Χανααν, Λωτ δὲ κατῴκησεν ἐν πόλει τῶν περιχώρων καὶ ἐσκήνωσεν ἐν Σοδομοις· >> . Η παραμονή του αλλά και η << συμμαχία >> του με τους άλλους Βασιλείς και η μη αποδοχή των λαφύρων αλλά επιστροφή στους δικαιούχους νομίζω ότι τον καθιστά γνώστη προσώπων και πραγμάτων .
Η παρατηρησή σου << , έναν Μύστη τόσο σημαντικό που ακόμα και ο Χριστός ανήκει στην τάξη του >> τον αναγάγει ανώτερο του Χριστού .
Ο Χριστός έχει ιεροσύνη Ο Μ Ο Ι Α με του Μελχισεδέκ , δεν έχει ο Μελχισεδέκ κάποια διαφορετική << τάξη >> γενεά , φυλή , τάγμα κ.λ.π. στην οποία ανήκει και ο Χριστός .
Η ιεροσύνη του Μελχισεδεκ – Χριστού είναι διαφορετική από την Λευιτική του Μωυσέως .
Η αναφορά του Παύλου γίνεται για να δικαιολογήσει την κατάργηση της παλαιάς ιεροσύνης δια της νέας της εν Χριστώ της οποίας πρόδρομος και προτύπωσις είναι αυτή του Μελχισεδέκ . Μια ιεροσύνη που αναγνώρισε ο Αβραάμ . Οι αναφορές της Αγία Γραφής δεν είναι ιστορικές πηγές ; Αν όχι τότε είναι μάταια κάθε συζήτηση , εκτός και αν έχετε άλλη πηγή αναφοράς .
Η μη συμμετοχή του στο πόλεμο των εννέα βασιλέων του προσδίδει και τον τίτλο του Βασιλέως της ειρήνης .
Όσο γνωρίζω οι πατέρες δεν αμφισβήτησαν την ιστορικότητα του προσώπου του Μελχισεδέκ , ακόμη και ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς στους Στρωματείς Β και Δ που κάνει αναφορά δεν υπονοεί κάτι τέτοιο .
Για τον Κυπριανό που αναφέρετε δεν έχω τα έργα του για να σας πως . Αν έχετε κάποιες παραπομπές θα τις ήθελα .
[QUOTE=polykarpos]Φίλε Μιχάλη
Θα αρχίσω από την τελευταία πρόταση - διαπίστωσή σου - ότι ο Μελχισεδέκ είναι μία Θεοφάνεια του Χριστού επί της γης πριν την ενσάρκωσή Του . Μέσα στη Αγία Γραφή είναι καταγεγραμμένες οι περιπτώσεις που έχομε Θεοφάνιες , και αυτή η περίπτωση δεν καταγράφετε ούτε και παρατηρείτε από τους πατέρας . [QUOTE=polykarpos]
Θα μου επιτρέψεις να δεχτώ μεν τις παρατηρήσεις των Πατέρων, αλλά μέχρις ενός σημείου. Ο Θεός κάνει ότι θέλει, χωρίς να ρωτήσει τους Πατέρες και χωρίς αν είμαστε σίγουροι πως έχουν απόλυτο δίκιο σε ότι λένε, δεδομένου πως κατά καιρούς εκφράζουν τις προσωπικές τους θέσεις, τις καθ' όλα σεβαστές αλλά ανοιχτές σε κριτική (καλοπροαίρετη).
[QUOTE=polykarpos]Στη σύνοψή σου , αν δεχθούμε ότι δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο τότε η αναφορά του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα . Αν είναι αγγελική ή άλλη παρουσία θα μπορούσε άνετα να αναφερθεί ως τέτοια χωρίς κανένα πρόβλημα αφού έχουν αναφερθεί και τόσες άλλες . . Η αποσιώπηση της γέννησης του και του θανάτου του - που βρίσκει προτύπωση στο Χριστό - δεν τον κάνει και ανύπαρκτο άτομο . [QUOTE=polykarpos]
Δεκτό και αυτό. Αν είναι υπαρκτό πρόσωπο, όντας αθάνατος, τότε που είναι σήμερα;
[QUOTE=polykarpos] Όμως η παρατήρησή σου ότι δεν τον γνώριζε πιστεύω ότι δεν ευσταθή διότι ο Αβραάμ μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο και την διαφορά του με τον Λωτ εγκαθίσταται στη Χαναάν .[QUOTE=polykarpos]
Δεν είναι δική μου παρατήρηση, είναι των καθηγητών Τρεμπέλα και Βασιλειάδη, απο τα σχόλιά τους πάνω στη Γένεση.
[QUOTE=polykarpos] Ο Χριστός έχει ιεροσύνη Ο Μ Ο Ι Α με του Μελχισεδέκ , δεν έχει ο Μελχισεδέκ κάποια διαφορετική << τάξη >> γενεά , φυλή , τάγμα κ.λ.π. στην οποία ανήκει και ο Χριστός .
Η ιεροσύνη του Μελχισεδεκ – Χριστού είναι διαφορετική από την Λευιτική του Μωυσέως .[QUOTE=polykarpos]
Συμφωνώ απόλυτα. Έχει όμοια γιατί είναι όμοιος, ομοούσιος.
[QUOTE=polykarpos]Όσο γνωρίζω οι πατέρες δεν αμφισβήτησαν την ιστορικότητα του προσώπου του Μελχισεδέκ , ακόμη και ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς στους Στρωματείς Β και Δ που κάνει αναφορά δεν υπονοεί κάτι τέτοιο . [QUOTE=polykarpos]
Ούτε και εγώ την αμφισβητώ, απλά αναρωτιέμαι, σε αναζήτηση ιστορικών στοιχείων από άλλες πηγές, που ούτε και εγώ προς το παρόν γνωρίζω.
Θα πρέπει να συμφωνήσεις πως η ιστορία του είναι μυστηριώδης, το παραδέχονται και οι καθηγητές που προανέφερα, έστω και αν έχουν άλλη θέση...
polykarpos
29-06-06, 15:28
Φίλε Μιχάλη
Ήδη ο Παύλος αναφέρει ότι η περίπτωση του Μελχισεδέκ είναι << Κεφ . 5
<< 11 Περι ου πολύς ημίν ο λόγος και δυσερμήνευτος λέγειν >> .
Η αναφορά μου στους πατέρας έχει το νόημα της παρατήρησης – έρευνας . Στα άλλα που γράφεις συμφωνώ , πάντα πρέπει να υπάρχει καλοπροαίρετη κριτική , αλλά η συμφωνία των πατέρων σε ένα θέμα είναι πάντα σημαντική .
Στην αναφορά σου για αιωνιότητα και που βρίσκεται , αν θες μπορείς να δεχθείς εκεί που είναι ο Προφήτης Ηλίας , ο Ενώχ , Ο Ιωάννης ο Θεολόγος .
Την παρατήρηση των Τρεμπέλα και Βασιλειάδη δεν την γνωρίζω γιατί δεν έχω τα σχόλιά τους , ο Μέγας Βασίλειος τι λέει στην Εξαήμερο ; Αλλά σου φαίνεται φυσιολογικό να δέχεται την ευλογία και να δίδει δεκάτη σε έναν άγνωστο ο Αβραάμ ; Η Γραφή μπορεί να παρασιωπά κάποια πράγματα αλλά αυτά μπορεί να είναι αυτονόητα .
Φίλε μου πρόσεξε γιατί η χρήση του όρου << όμοιος >> δεν σημαίνει και << ομοούσιος >> , υπάρχει κίνδυνος στη χρήση αυτών των όρων ,. Και τούτο γιατί οι πατέρες της Α. Οικουμενικής Συνόδου εδέχθησαν ότι το <<ομοούσιο >> επί της ουσίας και το << όμοιος >> επί της ποιότητας της ουσίας .
Επίσης σου παραθέτω μια ιστοσελίδα που περιέχει κάποιο κείμενο αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να μάθω περισσότερα λόγω άγνοιας της Αγγλικής .
http://zilote.spaces.msn.com/blog/cns!4AB911131313636C!545.entry
Odysseus_Nemo
30-06-06, 00:26
Μπορούμε να θεωρήσουμε τον Μελχισεδέκ ως την παρουσία του Πατρός, όπως ο Χριστός είναι η παρουσία του Υιού;
(Β.Ε.Π. Τ’π,/ Α΄σελ. 161-163) .
Επειδή μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετήσω το κείμενο αυτή τη στιγμή, μπορείς να με διαφωτίσεις τι σημαίνει Β.Ε.Π;
Συμφωνώ για τη διαφορετικότητα της έννοιας "όμοιος" και "ομοούσιος". Δεν μοπυ φαίνεται καθόλου λογικό να δέχεται ευλογία ο Αβραάμ από έναν άγνωστο, ούτε και να δίνει τη δεκάτη σε κάποιον που δεν γνωρίζει. Όμως, υποστηρίζω, πως (κυ΄ρίως για την ευλογία), τη δέχεται γιατί αναγνωρίζει την ανωτερότητά του. Εξάλλου και με τους τρεις Αγγέλους (οι δύο τουλάχιστον ήταν Άγγελοι), υπάρχει μια παρόμοια αντιμετώπιση.
polykarpos
01-07-06, 08:49
(Β.Ε.Π. Τ’π,/ Α΄σελ. 161-163) .
Επειδή μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετήσω το κείμενο αυτή τη στιγμή, μπορείς να με διαφωτίσεις τι σημαίνει Β.Ε.Π;
Συμφωνώ για τη διαφορετικότητα της έννοιας "όμοιος" και "ομοούσιος". Δεν μοπυ φαίνεται καθόλου λογικό να δέχεται ευλογία ο Αβραάμ από έναν άγνωστο, ούτε και να δίνει τη δεκάτη σε κάποιον που δεν γνωρίζει. Όμως, υποστηρίζω, πως (κυ΄ρίως για την ευλογία), τη δέχεται γιατί αναγνωρίζει την ανωτερότητά του. Εξάλλου και με τους τρεις Αγγέλους (οι δύο τουλάχιστον ήταν Άγγελοι), υπάρχει μια παρόμοια αντιμετώπιση.
Φίλε Μιχάλη
Την ίδια απορία έχω και εγώ γι αυτό σου παρέθεσα την ιστοσελίδα επειδή δεν γνωρίζω Αγγλικά μήπως εσύ βγάλεις άκρη ρωτώντας τους .
Εφόσον και σένα δεν σου φαίνεται λογικό να δέχεται αυτά ο Αβραάμ από ένα άγνωστο πως δέχεται την ανωτερότητά του ; Ή τον γνώριζε ή εξ αποκαλύψεως διετάχθει να αποδεχθεί την ευλογία του αλλά και να κάνει κάτι που μετά από αιώνες θα θεσμοθετηθεί ( δεκάτη ).
Για μια τέτοια αποκάλυψη δεν έχομε πληροφορία ( δίχως να το αποκλείομε ) , οπότε ποιο φυσιολογικό είναι να τον γνώριζε και να αποδεχόταν την ανωτερότητά του.
Με τους τρεις Αγγέλους είναι ξεκάθαρο το θέμα . Από την εισαγωγή του Γεν 18. 1 - 3 , ο Θεός εμφανίζεται εις τον Αβραάμ με μορφή τριών Αγγέλων και παρόλο που βλέπει τρεις ομιλεί σαν να βλέπει έναν και εκείνοι ομιλούν σαν ένας .( Είναι η μόνη Ορθόδοξος απεικόνισης της Αγίας Τριάδας . ) Στο 19 είναι διαφορετικοί οι Άγγελοι και διαφορετικά ομιλούν αυτοί και ο Λωτ . Δηλαδή ομιλούν χρησιμοποιώντας πληθυντικό .
Μπορούμε να θεωρήσουμε τον Μελχισεδέκ ως την παρουσία του Πατρός, όπως ο Χριστός είναι η παρουσία του Υιού;
Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Προσωπική μου άποψη είναι πως ο Μελχισεδέκ ήταν η εμφάνιση του υιού, με όλες τις ιδιότητές του, ως ιερέα (άρα γνώστη και κατόχου των...μυστικών) και ως βασιλέα, άρα κυρίου και δημιουργού. Είναι ουσιαστικά, η πλήρης εμφάνιση του Θείου, αν φυσικά η διήγηση είναι κυριολεκτική. Περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο που σύντομα θα δημοσιευθεί για αυτή την, αν μη τι άλλο, αινιγματική αναφορά της Γένεσης...
Μετά και την ανάγνωση του link που μας παρέθεσε ο Πολύκαρπος, εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει το Β.Ε.Π. Είναι σημαντικό να βρούμε ποιά είναι ακριβώς αυτή η πηγή. Υποθέτω πως είναι η Ελληνική Πατρολογία (Patrologia Greaca), αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ωστόσο, το κείμενο πιθανολογώ πως έχει κάποια Γνωστική επίδραση, όπως έχω αναφέρει και στο σχετικό άρθρο οι απόψεις για το μυστηριώδη Μελχισεδέκ είναι πολλές και προέρχονται από διαφορετικές πηγές. Πιο πλήρη θεωρώ την αναφορά στο βιβλίο της Urantia, αν και φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα του συγκεκριμένου βιβλίου. Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει περισσότερα για το Β.Ε.Π ή και για τον Μελχισεδέκ να μας τα παραθέσει, γιατί η έρευνα εξελίσσεται...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.