PDA

Επιστροφή στο Forum : Ισιδα - Η θηλυκη μυστικη ψυχη


sunborn
17-11-08, 15:41
Στην Αιγυπτο θεωρουσαν τον Ερμη τον Τρισμεγιστο ως ιδρυτη της γνωσης.
Αυτος ηταν ο σοφος που εδωσε στους ιερεις και τους φιλοσοφους του αρχαιου κοσμου τα μυστικα που σωζονται σημερα μεσα απο μυθους και θρυλους και ειναι γνωστα ως η Μυστικη Χημεια της Ψυχης (Αλχημεια).

Αυτες οι αληθειες αποκαλυπτονταν μονο στους μυημενους, ενω οι αμυητοι επρεπε να αρκεστουν στη λατρεια των ειδωλων, που ηταν απλα εμβληματα αυτων των μυστικων.

Ομως, ενω η σοφια και η μυστικοτητα της Αιγυπτου ειναι συγκεντρωμενη στη Σφιγγα, τα μυστηρια του Ερμητισμου, οι μεγαλες πνευματικες αληθειες και τα κλειδια που ανοιγουν τις πορτες της σοφιας, συμβολιζονται απο την Παρθενο Ισιδα.

Καλυμμενη απ' την κορυφη μεχρι τα νυχια με επτα πεπλα, αποκαλυπτει το προσωπο της μονο στους ελαχιστους δοκιμασμενους και μυημενους που εχουν τη δυναμη να αντικρυσουν τη θεικη πραγματικοτητα.

Οι αρχαιοι συγγραφεις θεωρουσαν την Ισιδα κορη του Ερμη η του Προμηθεα και ο Πλουταρχος μεταφραζει το ονομα της σε Σοφια.

Η φιγουρα της Ισιδας χρησιμοποιειται καποιες φορες για να αντιπροσωπευσει τις αποκρυφες και μαγικες τεχνες, οπως την νεκρομαντεια, τη θαυματουργια η τη Θεουργια.

Συμφωνα με το μυθο η Ισιδα, ζητησε απο τον Ρα να της αποκαλυψει το μυστικο και ιερο ονομα του. Αυτος εκανε το θελημα της.
Με τη δυναμη αυτου του ονοματος, ενας μαγος μπορει να απαιτηση την υπακοη των αορατων και ανωτερων θεοτητων.

Οι ιερεις της θεας ειχαν γνωση των κρυφων δυναμεων της φυσης και χρησιμοποιουσαν τον υπνωτισμο, τον μεσμερισμο και αλλες παρομοιες πρακτικες, πολυ πριν ο συγχρονος ανθρωπος ονειρευτει την υπαρξη τους.

Οπως και σε ολους τους αλλους λαους, ετσι και εδω, η σεληνιακη θεα αντιπροσωπευει τη μητροτητα και δεν παυει να εχει δυο οψεις :
Δημιουργια - Καταστροφη, Γεννηση - Θανατος.

Στο προσωπο της συμπυκνωνεται το Αγνωστο και μονο αυτοι που θα καταφερουν να την αποκαλυψουν θα μπορεσουν να λυσουν τα μυστηρια της ζωης, του θανατου, της γεννησης και της αναγεννησης.