PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερευνητές στη Γερμανία δημιουργούν το σκληρότερο υλικό του κόσμου


xontro_mpizeli
06-09-05, 12:44
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bayreuth στη Γερμανία δημιούργησαν με μεθόδους νανοτεχνολογίας, το σκληρότερο γνωστό υλικό, ικανό να χαράξει ακόμα και διαμάντι.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το «σύμφυρμα νανοράβδων άνθρακα» (ACNR) μπορεί να παραχθεί μαζικά για να χρησιμοποιηθεί σε ανθεκτικότερα γεωτρύπανα, καθώς και για τη λείανση διαμαντιών και άλλων σκληρών υλικών.
Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του ACNR ήταν το «μπουκμινστερφουρελένιο», ή άνθρακας-60, ένα πολυεδρικό μόριο σαν μπάλα ποδοσφαίρου το οποίο αποτελείται από 60 άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πενταγωνικούς και εξαγωνικούς δακτυλίους.
Το ACNR δημιουργήθηκε με συμπίεση του άνθρακα-60 στις 200 ατμόσφαιρες, με ταυτόχρονη θέρμανση στους 2.226 βαθμούς Κελσίου.
Οι ιδιότητες του νέου υλικού μελετήθηκαν στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Μονάδα Ακτινοβολίας Συγχροτρόνιου. Το δείγμα του ACNR συμπιέστηκε ανάμεσα σε δύο «αμμώνια» από διαμάντι και βομβαρδίστηκε με ακτινοβολία συγχροτρόνιου -ισχυρές ακτίνες Χ- ώστε να αποκαλυφθεί η ατομική δομή του
Όπως έδειξε η έρευνα, το ACNR οφείλει τη σκληρότητά του στον τρόπο που διασυνδέονται οι νανοράβδοι άνθρακα, σε αντίθεση με το διαμάντι, το οποίο είναι ανθεκτικό λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των ατόμων του.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το ACNR είναι 0,3% πιο πυκνό από το διαμάντι, αντέχει στη πίεση περισσότερο από κάθε άλλο υλικό και, σε αντίθεση με το διαμάντι, είναι ανθεκτικό σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή : http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=222817