PDA

Επιστροφή στο Forum : Τα μετεωρα εγιναν απο Μετεωριτες?


Καβείριος
10-09-05, 13:06
Σε μια εκδρομη μου φετος στην Ελλαδα επισκεφθηκα και τα Μετεωρα.Τι να πω?Εμεινα εκστασιασμενος!!!Και ξαφνου ακουω απο ενα ατομο της 10μελους παρεας μας "Η θρησκεια μας λεει οτι τα μετεωρα εγιναν απο μετεωριτες".Η σκεψη αυτη τρυπησε το μυαλο μου και το βραδυ το περασα σκεπτομενος για αυτο το θεμα.Σε μια μονη των Μετεωρων βλεπω μια εικονα που δειχνει απο τη μια πλευρα την Παναγια πανω σε ενα βραχο τον μετεωρων να βρισκεται στον αερα και απο την αλλη καποιους μοναχους ανω σε ενα βραχο τον μετεωρων να βρισκονται επισης στον αερα και απο κατω τα Μετεωρα.Ισως ομως η εικονα αυτη να ειχε αλληγορικη σημασια.Επισης η λεξη Μετεωρα μοιαζει με παραγογο της λεξης μετεωριτης αλλα επισης μοιαζει και με παραγογο της λεξης μετεωρος.Φυσικα ευκολα θα μπορουσε καποιος ειδικος ενα κομματι πετρας απο τα Μετεωρα και να εξετασει αν ειναι απο μετεωριτη.Ποια ειναι η γνωμη σας?

P.S. Τι γινεται?Δεν βλεπω πολυ κινηση στο φορουμ.Νεα θεματα(εκτος απο αυτα που ειναι ανακοινωσεις ή γινονται ποστ απο τον beetlejuice και αφορουν διαφορα επιστημονικα επιτευγματα και πειραματα)μενουν μονο το αρχικο ποστ ή με 2-3 ποστ χωρις να δινεται λυση ή να γινεται βαθια συζητηση οπως αρμοζει σε αυτη τη σελιδα και ξεχνιουνται.Νοιωθω πως παλια μελη απο την σελιδα πριν να υπαρξει ανανεωση εφυγαν.

beetlejuice
10-09-05, 16:03
Σε ενα ταξιδι μου περσυ (απο Γιαννενα - Θεσσαλονικη) ,σταματησαμε με το λεωφορειο για φαγητο και ξεκουραση εκει ,στη περιοχη των μετεωρων. Οντως ο ογκος τους ειναι επιβλητικος. Τωρα απο κει και περα η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα υπ 'οψιν μου για τη συγκεκριμενη πεποιθηση της ορθοδοξιας. Εαν δε κανω λαθος επισης (ας με διορθωσει καποιος) στα Μετεωρα δεν υπαρχει ιχνος αρχαιας λατρειας των προγονων μας. Μετρησεις σαφως και θα εχουν γινει και οπως βλεπεις δεν εχει προκυψει κατι το περιεργο.Οποτε πιστευω οτι θα πρεπε να εισαι λιγο επιφυλακτικοτερος με τετοιες ιστοριες...

Τωρα σε οτι εχει να κανει με το φορουμ τη κινηση και τα στατιστικα μιλας με τον ειδικο! (σπουδαζω στατιστικη και χρηματοοικονομικα :D ). Η κινηση που εχουμε απο τοτε που ξεκινησε το νεο φορουμ εως και τωρα θεωρειται εκ των πραγματων πεσμενη .Λογω εξετασεων των σχολειων ,των πανεπιστημιων και των αδειουχων του καλοκαιριου.Οντως 4-5 παλαια "δυνατα" μελη εχουν αποχωρησει ,ομως εχουν γραφτει 4-5 επισης αξιολογοι και "δυνατοι" συζητητες.Προσωπικα ειμαι απολυτα ευχαριστημενος με την κινηση του φορουμ ολο αυτον τον καιρο.Με τη μεγαλη βαση μελων που εχουμε ηδη καταφερει να συγκεντρωσουμε ελπιζω μετα τις 25 Σεπτεμβρη που θα ξεκινησει ουσιαστικα η νεα περιοδος ,να κρατηθει το φορουμ στο ιδιο επιπεδο συζητησεων.Οπως εχουμε ξαναπει μας ενδιαφερει πρωτιστως η ποιοτητα!

Geowolf
10-09-05, 16:39
Αγαπητέ Καβείριος οι βράχοι των Μετεώρων δεν δημιουργήθηκαν από μετεωρίτες. Η δημιουργία τους δεν αποτελεί ούτε πρόβλημα ούτε μυστήριο. Είναι μολασσικά ιζήματα που αποτέθηκαν το Κάτω Μειόκαινο και αποτελούνται κυρίως από κροκαλοπαγή και ψαμμίτες. Η λέξη μετεωρίτης είναι παράγωγο της λέξης μετέωρος (όχι το αντίθετο) και αν δεν κάνω λάθος τα Μετέωρα ονομάστηκαν έτσι (από τη λέξη μετέωρος) γιατί μοιάζουν σαν να κρέμονται από τον ουρανό. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει «θρησκευτική» άποψη για τη δημιουργία των Μετεώρων αλλά όπως είπα η δημιουργία τους δεν είναι μυστήριο.

Καβείριος
10-09-05, 23:28
Είναι μολασσικά ιζήματα που αποτέθηκαν το Κάτω Μειόκαινο και αποτελούνται κυρίως από κροκαλοπαγή και ψαμμίτες.

Ti einai ato?

Άπαν
11-09-05, 10:29
Αν τα Μετέωρα ήταν ...μετεωρίτης μην ανησυχείτε θα το είχαμε μάθει από τις παιδευτικές των Ελλήνων σχολές τύπο Λιακό,Φουμαράκ κτλ. Να ένα καλό τους.
Άλλη μια σημείωση, μην εμπιστεύεστε φανατικούς θρήσκους κτλ σε θέματα που άπτονται της λογικής ,θα σου κάνουν το νερό ..κρασί.
Επειδή οι όροι που χρησιμοποίησε ο Geowolf ήταν λίγο ξεροί,ας προσπαθήσω να εξηγήσω κάποια πράγματα.

Κροκαλοπαγές:Τα ιζήματα που σχηματίζονται από συστατικά σε μέγεθος πάνω απο 2 mm λέγονται ρουδίτες.Διακρίνονται σε κροκαλοπαγή και λατυποπαγή.Τα κροκαλοπαγή περιέχουν μεγάλες αποστρογγυλεμένες κροκάλες χαλαζία ή μεταχαλαζία και πιθανότατα σχηματίστηκαν σε ποτάμια ή ακτές,όπου η τριβή και η δράση του νερού λείανε την επιφάνειά τους.Τα λατυποπαγή[..]

Ψαμμίτης: Τα ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίζονται από κόκκους μέσου μεγέθους από 0,06 mm και 2 mm,λέγονται αρενίτες ή αρενιτικά πετρώματα.Τα συστατικά αυτών των πετρωμάτων διακρίνονται εύκολα με γυμνό μάτι,ενώ το πέτρωμα είναι τραχύ στην αφή.Οι χαλαζιακοί ψαμμίτες,που έχουν την πιο ευρεία εξάπλωση,σχηματίζονται κυρίως από χαλαζιακούς κόκκους που αποτίθενται σε αβαθείς θάλλασες.Οι αρκόζες [..]

Μειόκαινο: Είναι η εποχή στη Γεωλογική στήλη από 23 εκ. χρόνια εως 6,3 εκ. χρόνια πρίν...

Μετεωρίτες:[..] Υπάρχουν δύο ειδών μετεωρίτες,οι σιδηρίτες και οι αερόλιθοι.Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 1.700 μετεωρίτες.με πιο γνωστό το <μαύρο λίθο> της Κάαμπα στη Μέκα και πιο μεγάλο το σιδηρίτη Χόμπα στη Ν. Αφρική,βάρους 60 τόνων.[..]

Επίσης για να ξεκαθαρίσουν λίγο οι ορισμοί όπως μετέωρα,μετεωρίτες

Αστεροειδής είναι ο μικρός,πέτρινος πλανήτης ,που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Μετεωροειδείς είναι μικρά σώματα που κινούνται κι αυτά στο Ηλιακό Σύστημα.Όταν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα,λέγονται μετέωρα.Όσα από αυτά σε καούν από τις τριβές της ατμόσφαιρα και καταφέρουν να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης λέγονται μετεωρίτες.

Θεωρώ ότι τα παραπάνω ξεκαθάρισαν ότι τα Μετέωρα δεν είναι μετεωρίτες.Τα Μετέωρα είναι ένας υπέροχος τόπος όπου διάφορα γεωλογικά γεγονότα κυρίως αποσάθρωση και διάβρωση έχουν δημιουργήσει αυτό το πανέμορφο αποτέλεσμα.

Βιβλιογραφική αναφορά: Λεξικό της Γης , John Farndon , μετάφραση Γιώργος Κουταβάς ,Εκδόσεις Ερευνητές και Dorling Kindersley,ISBN 960-7243-79-X

Geowolf
11-09-05, 11:12
Ζητώ συγνώμη αν η προηγούμενη απάντησή μου ήταν λίγο ασαφής. Αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι η δημιουργία των Μετεώρων δεν είναι πρόβλημα. Ο apan@samos έδωσε κάποιες απαντήσεις, όποιος θέλει παραπάνω διευκρινήσεις ας το ζητήσει.

Venus
11-09-05, 23:40
Τα Μετέωρα είναι μία γεωλογικώς ενδιαφέρουσα περιοχή. Απ ότι διάβασα κανείς αρχαίος συγγραφέας δεν τα αναφέρει και αυτό είναι περίεργο καθώς η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια.
Κοντά στα Μετέωρα, 3 χλμ πριν φτάσεις, στον δρόμο Τρικάλων-Καλαμπάκας, υπάρχει άλλη μία ενδιαφέρουσα περιοχή (και γεωλογικά και αρχαιολογικά), ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο της Θεόπετρας.

Αυτό το σπήλαιο κατοικήθηκε από το 50.000 πΧ όπως δείχνουν οι ανασκαφικές έρευνες. Αλλά φαίνεται ότι η κατοίκηση του ενώ ήταν συνεχείς, σταμάτησε γύρω στο 4.000 πΧ.

Εκει, έχουν βρεθεί ανθρώπινοι σκελετοί από την Παλαιολιθική εποχή.
Υπάρχει και ένα μυστήριο.
Εχουν βρεθεί τα αποτυπώματα από 2 αριστερά παιδικά πόδια.

"Τα αποτυπώματα αποτελούν ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών στο σπήλαιο, γιατί είναι ζωντανή μαρτυρία της κατοίκησης του σε εποχές τόσο μακρινές που εξάπτουν την φαντασία. Βρέθηκαν δύο αποτυπώματα που όπως έδειξαν οι επιστημονικές μετρήσεις και αναλύσεις ανήκουν σε δύο παιδιά. Ενδιαφέρον είναι και το εξής στοιχείο: τα αποτυπώματα έχουν γίνει από αριστερά πόδια. Πως εξηγείτε αυτό; Μάλλον δεν υπάρχει προς το παρόν τεκμηριωμένη ερμηνεία. Μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Ίσως το αργιλώδες δάπεδο της σπηλιάς και οι συγκυρίες να "βοήθησαν" στην αποτύπωση μόνο των συγκεκριμένων ιχνών. "



Περισσότερα
http://www.kalampaka.com/gr/othersights/cave.asp