PDA

Επιστροφή στο Forum : Η Ορμή προς θάνατο (Todestrieb): Ο ισχυρότερος νόμος της φύσης;!


beetlejuice
30-03-09, 18:14
Το thread αυτο το ανοιγω με αφορμη ενα βιντεακι μιας διαλεξης του καθηγητη Λιαντινη που παρακολουθησα προσφατα στο youtube. Πριν ξεκινησω να παραθετω τις σκεψεις μου δειτε το στο http://www.youtube.com/watch?v=C0xhgOjnB6M .

Πραγματικα οι σκεψεις αυτες του Φροϋντ τις οποιες και φαινεται να ασπαζεται ο Λιαντινης ειναι ιδιαιτερα πεσιμιστικες. Συμφωνα με αυτες, η ριζα που υπαρχει μεσα στην ανθρωπινη συνειδηση (η ορμη προς θανατον δηλαδη) ειναι υπαιτια για την επιθετικοτητα του ανθρωπινου ειδους και τους πολεμους που αυτο γεννα. Αντιθετως, οταν η ορμη αυτη στρεφεται προς τον εσωτερικο μας κοσμο, παρατηρουνται φαινομενα αυτοκτονιας.

Φιλοσοφικα ερωτηματα που θετω:
-Εχουμε μηπως γεννηθει κουβαλωντας ενα αλυτο προβλημα στο υποσυνειδητο μας;
-Αν ισχυει η αποψη του Φροϋντ με την εμφυτη αυτη ορμη μας, τι θα μπορουσε να υποστηριξει καποιος για το νοημα της ζωης;
-Θα ελυνε αραγε το προβλημα ενδεχομενες ανακαλυψεις σχετικα με το μυστηριο της αειζωιας; (ακου σχετικα την ομιλια του Δ. Ευαγγελοπουλου στο Μεταφυσικο Στεκι στο http://www.metafysiko.org/metasteki/?p=27 )




http://4.bp.blogspot.com/_zq1IDLDNLl0/SMMRr_oLCFI/AAAAAAAAAEc/R34VWkcTFfE/s1600/Waterhouse-sleep_and_his_half-brother_death-1874.jpg
Ο ύπνος και ο αδερφός του ο θάνατος, John William Waterhouse, 1874

akirav
30-03-09, 18:24
O Φροιντ θετει κατι χωρις να το "τοποθετει":
Μας χρειαζεται?
Ειναι συνεπεια καποιας λειτουργιας?
Ειναι κοινωνικο φαινομενο που ριζωνεται στους ανθρωπους απο την παιδικη ηλικια?
(Κτλ)

Ntemis
30-03-09, 18:50
Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα. Έννοιες όπως Libido (http://en.wikipedia.org/wiki/Libido), Ύπνος και Θάνατος (σύνδεση), Επιθετικότητα πρέπει να μας απασχολούν και να τις συσχετίζουμε κάποιες φορές με το θάνατο ανεξαρτήτως ιδεών και πεποιθήσεων.

Ένα βιβλίο του Φρόυντ που πρέπει να μελετήσουμε προτού απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα για το ποιο είναι το νόημα της ζωής είναι το "Πένθος και Μελαγχολία".

Εύστοχα, αλλά και πράγματι φιλοσοφικά, τα ερωτήματα που θέτεις...