PDA

Επιστροφή στο Forum : Χαραυγή: Στο Silent Hill της Ελλάδας! (Νικόλαος Κουμαρτζής aka Solon Aimonas Eautou)


beetlejuice
03-04-09, 02:45
http://www.explorers.gr/articles/f36.jpg


Χαραυγή: Στο Silent Hill της Ελλάδας! (Νικόλαος Κουμαρτζής aka Solon Aimonas Eautou)


Διαβάστε το φωτορεπορτάζ στο ------> http://www.explorers.gr/show.php?action=f&id=80


Τι γίνεται όταν ένας τόπος θυσιάζεται προς όφελος μίας ολόκληρης χώρας; Όταν κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο που μεγάλωσαν, ώστε οι πολλοί να μπορούν να έχουν τα απαραίτητα; Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις χωριά φαντάσματα γεννιούνται, άνθρωποι προκύπτουν δίχως πατρίδα μέσα στην ίδια τους τη χώρα και μία ιστορία τόσο τραγική, που κανένας δεν επιθυμεί να εξιστορεί, κάνει την εμφάνιση της... μία ιστορία «απαγορευμένη».

beetlejuice
03-04-09, 15:10
Πιστευα οτι εγκαταλελειμενα ελληνικα χωρια υπαρχουν μονο στα παραλια της Μ. Ασιας μετα την καταστροφη του 22'... Εντουτοις φαινεται οτι το φαινομενο αυτο παρουσιαζεται και στην χωρα μας και μαλιστα στις μερες μας. Και οχι, δεν οφειλεται στην αστυφιλια των κατοικων του, αλλα στη... ΔΕΗ και την καταστροφη του περιβαλλοντος που αυτη προκαλει! :eek:

Απο την Πυθεϊστικη παλι σκοπια, αποτελει χωρις αμφιβολια ενα πολυ ενδιαφερον οδοιπορικο. Τα συναισθηματα που θα μου προκαλουσε μια βολτα σε ενα τετοιο εγκαταλελειμενο χωριο θα ηταν οντως "επιπεδου" Silent Hill. To χωριο μοιαζει σαν να ερημωθηκε κακην κακως απο τους κατοικους του.

Nice work συναδελφε! :p

xontro_mpizeli
03-04-09, 16:20
Όντως το χωριό αυτό μπορεί άνετα να βαπτιστεί με το όνομα ... Silent Hill (από το γνωστό ομώνυμο video game και μετέπειτα κινηματογραφική ταινία)!

Επισκεφτήκαμε το χωριό το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια του Παράξενου Ταξιδιώτη (http://www.strangler.gr) και όταν φτάσαμε (μετά από ψάξιμο) στη (παλιά) Χαραυγή μείναμε με το στόμα ανοικτό: Εγκαταλελλειμένα όλα τα σπίτια και τα κτήρια του χωριού, μισογκρεμισμένα μαγαζιά και αυλές σπιτιών που έχουν κατακλυστεί από τα φυτά που έχουν μεγαλώσει, ερημωμένες εκκλησίες, άδειες πλατείες, άδειοι δρόμοι, παντού μαύρη σκόνη (προερχόμενη από το εργοστάσιο λιγνίτη της περιοχής) να έχει σκεπάσει τα πάντα και, γενικά, ένα τοπίο που θύμιζε βομβαρδισμένο, εγκαταλελλειμένο, έρημο. Ένα χωριό, πλέον, φάντασμα...

Ανάλογα χωριά που οι κάτοικοί τους τα έχουν παρατήσει για τον Α ή Β λόγο υπάρχουν και άλλα στην Ελλάδα. Ή άλλα που σήμερα οι σκεπές των σπιτιών τους φαίνονται πάνω από ... την επιφάνεια νερών μιας λίμνης!


Πάντως, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, χωρίς την πληροφόρηση του οποίου ίσως ο Παράξενος Ταξιδιώτης να μην γνώριζε ποτέ για τη Χαραυγή της Πτολεμαϊδας...

Solon Aimonas Eautou
03-05-09, 00:44
Πριν λίγο καιρό "ανέβηκε" στο YouTube.com ένα βίντεο από την εμπειρία μας στο "Silent Hill της Ελλάδας", στο χωριό Χαραυγή της Πτολεμαΐδας. Μέσα από το βίντεο του Παράξενου Ταξιδιώτη θα μπορέσετε να πάρετε μία γεύση από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον εγκαταλελειμμένο οικισμό.

Το βίντεο υπάρχει εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=w6LduvG3dIA

Φιλικά,
Νίκος.

Mallen
03-05-09, 07:56
ενδιαφέρον!

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη (& ούτε η τελευταία???) φορά που χωριό της Ελλάδας ερημώνεται για τον Α ή Β λόγο... :mad:
Η πρώτη μου φορά,που ένιωσα θλίψη για την εικόνα εγκατάλειψης, βλέποντας άδεια σπίτια και ντουβάρια εριμμένα άτακτα παντού, ήταν στη Σπινάλογκα στη Κρήτη (αν και βέβαια πολύ-πολύ παλιά περίπτωση και διαφορετική από δαυτή της Χαραυγής!). Έκτοτε, σε διάφορα μέρη της χώρας, σε εκδρομές, σε επισκέψεις, έβρισκα χωριά-φαντάσματα. Εγκατελειμένα -αν και κάποια από δαυτά "καινούργια" (δηλ. με ιστορία που να ξεκινά από 18ο-19ο αιώνα)- από τους κατοίκους τους λόγω αναποδιών που συνέβησαν στη χώρα (πόλεμοι, οικονομ.κρίση, φυσική καταστροφή, κ.τ.λ.)και πλέον ρημαγμένα από τα χρόνια και τα στοιχεία της φύσης. Άραγε πρόκειται για -σχεδόν- ελληνικό φαινόμενο ή είναι εντυπωσή μου; Διότι...π.χ.όταν πήγα Αγγλία, δεν συναντούσα ανάλογα φαινόμενα, καθότι εκεί οι ντόπιοι δεν διακατέχονται τόσο από αστυφιλία και αγαπούν πολύ τα χωριά και τα έθιμα/παραδόσεις/στοιχεία του τόπου τους. Δεν εγκαταλείπουν εύκολα...ε; :confused:

pro_crossaro
12-01-10, 13:22
Καλησπέρα σας.

Επειδή ήμουν φοιτητής στην Κοζάνη για 5 χρόνια, γνωρίζω κάποια πράγματα για αυτήν την τοποθεσία, δίχως δυστυχώς να την έχω επισκεφτεί ποτέ.
Από τότε που ανέβηκα είχα πρωτοακούσει για την εγκατελειμένη Χαραυγή, και ξέρω καλά τη Ν. Χαραυγή που είναι δίπλα στην πόλη της Κοζάνης. Παρόλα αυτά από όσα έχω ακούσει η Χαραυγή δεν είναι το μόνο χωριό που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της ΔΕΗ. Από μια επίσκεψη σε έναν Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και από κάποια λεγόμενα μερικών καθηγητών μας, έμαθα ότι και άλλα χωριά καταστράφηκαν, είτε γιατί δεν αντέχονταν η ατμόσφαιρα στην περιοχή, είτε γιατί ήταν πάνω σε κοιτάσματα λιγνίτη.

Επίσης να σας πληροφορήσω ότι μέσα στην Τεχνική λίμνη της Κοζάνης (πάλι για υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ) υπήρχε ένα χωριό, το οποίο πλέον δεν υπάρχει. Τα σπίτια τα γκρεμίσαν (όχι εντελώς) για να γίνει η λίμνη, και από όσο γνωρίζω μόνο η εκκλησία παραμένει ανέπαφη. Οι εικόνες κτλ μεταφέρθηκαν σε νέο εκκλησάκι που χτίστικε στις όχθες της λίμνης, και το οποίο βλέπουμε πηγαίνοντας στην Κοζάνη από το δρόμο της Λάρισσας.

Όσο για τη μόλυνση στην περιοχή, θα πρέπει να πω ότι είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Ακόμα και στην πόλη της Κοζάνης (που απέχει από τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς) η τέφρα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα αν πλύνεις το μπαλκόνι, σε λίγες ώρες θα χει ξαναγίνει μαύρο. Μαύρο από την τέφρα, και όχι από σκόνη. Γενικά στην περιοχή υπάρχει μεγάλη εμφάνιση καρκίνου και αναπνευστικών προβλημάτων.

Κάπου δείξατε μια φωτογραφία από τα φουγάρα ενός σταθμού. Εκεί βλέπετε δύο ειδών φουγάρα. Τα φαρδιά βγάζουν ατμό, από την ψύξη του ατμοπαραγογού, ανώ τα στενά είναι αυτά που βγάζουν το καυσαέριο. Κανονικά και με τα φίλτρα που υποτίθεται ότι έχουν δε θα πρεπε να βγαίνει καθόλου τέφρα στην ατμόσφαιρα. Αν θυμάμαι καλά τα φίλτρα είχαν ποσοστό κατακράτησης άνω του 90%. Παρόλα αυτά είναι κοινό μυστικό ότι σπάνια λειτουργούν. Όπως επίσης είναι κοινό μυστικό, ότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε είναι πολύ "φτωχός", με πολύ μικρή θερμογόνο δύναμη, και ίσως να ήταν καλύτερα α καίγαμε τα σκουπίδια μας.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι θέλουν και τα παθαίνουν. Δηλαδή τους βολεύει η ως έχει λειτουργία της ΔΕΗ στην περιοχή, γιατί και καλούς μισθούς παίρνουν οι περισσότεροι και δε φοβούνατι την ανεργεία. Όταν είχε συζητηθεί οι σταθμοί να καίνε φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη, υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι ο νέος ατμοηλεκτρικός στην περιοχή (που θα αντικαταστήσει δύο μικρότερες και παλιότερες μονάδες) να λειτουργεί με λιγνίτη.

Θέλω επίσης να κράξω και τον δήμαρχο της Κοζάνης, που συνεχίζει να υποστιρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης στην περιοχή. Και συνεχίζει να παραβλέπει τα αποτελέσματα των μετρήσεων των ΤΕΙ Αντιρύπανσης στην Κοζάνη. (Να πω ότι εγώ σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών)

Τέλος να αναφέρω και το χωριό θείας μου, το οποίο καταστράφηκε (μαζί με άλλα χωριά) για τη δημιουργία Τεχνιτής Λίμνης στην περιοχή.

Ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος μου.

marrydavidson10
22-02-10, 13:10
Ο νόμος, ίδιος για όλους, θα είναι ο εξής: κανείς δεν επιτρέπεται να έχει ιδιωτικά ιερά στο σπίτι του. (......) [ 910 c ] αν αποδειχθεί ότι κάποιος, άνδρας ή γυναίκα, εκτελεί λατρεία σε άλλα ιερά εκτός απ’ τα δημόσια, έστω κι αν δεν έχει διαπράξει κανένα μεγάλο ανόσιο έργο, αυτός που θα τον αντιληφθεί πρέπει να τον καταγγείλει στους νομοφύλακες, οι οποίοι θα τον διατάξουν να μεταφέρει τα ιδιωτικά ιερά στους δημόσιους ναούς. (...) Αν όμως αποδειχτεί ένοχος όχι για κάποια παιδιάστικη ιδιοτροπία αλλά για σοβαρή παρεκτροπή ενηλίκου ατόμου, που ιδρύει ιδιωτικά ιερά ή θυσιάζει μέσα σε δημόσιους ναούς σε θεούς, που δεν ανήκουν στους αναγνωρισμένους από την πόλη, θα τιμωρείται με θάνατο για ασέβεια.

beetlejuice
22-02-10, 13:29
Καλησπέρα! Αυτός από όσο γνωρίζω είναι ένας από τους αντιπαγανιστικούς νόμους της Βυζαντινής αυτοκρατορίας επί Θεοδοσίου. Τι δουλειά έχει σε αυτό το thread; Μήπως μπερδεύτηκες; :)