PDA

Επιστροφή στο Forum : Πύλη του Παραδείσου: Γνωρίζετε αυτό το σύμβολο;


Solon Aimonas Eautou
16-09-05, 21:47
Δημιουργώ το παρακάτω θέμα με σκοπό να με βοηθήσετε να βρω ένα σύμβολο που αποτελεί μέρος ενός αρκετά μεγάλου νεο- ανατολικού μύθου(εφάμιλου ίσως του μύθου του Αγίου Δισκοπότηρου των Ναϊτών Ιπποτών).
Εκτός των πληροφοριών, που λόγω χώρου είναι περιορισμένες(πλήρες αναφορές- στοιχεία δημοσιεύθηκαν στον έντυπο τύπο και αν μη τι άλλο δεν είναι κάτι που επιθυμώ να κρύψω), παραθέτω και φωτογραφίες ώστε να γίνω όσο πιο ξεκάθαρος μπορώ ώστε να μπορέσετε από τη μεριά σας να με βοηθήσετε με τις γνώσεις σας.

Ίσως τα σύμβολα που θα δείτε συνδειάζονται με κάποιες από τις γνώσεις σας(από θρησκείες έως θετικές επιστήμες), ίσως με κάτι από φανταστική ή μη λογοτεχνία, ίσως ακόμη και από κάτι πιο πρακτικό και καθημερινό. Οτιδήποτε και να σκεφτείτε θα μου φανεί χρήσιμο, όσο απλό ή "κουφό" και να σας φανεί αρχικά.

Solon Aimonas Eautou
16-09-05, 21:48
Η Πύλη του Παραδείσου είναι μία μαρμάρινη θύρα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο(τον γυναικωνίτη) της Αγίας Σοφίας, στη Κωνσταντινούπολη. Έως σήμερα, δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω τη χρονολογία κατασκευής της, τον λόγο ύπαρξης της(πρακτικά ή συμβολικά ως προς το χώρο του ναού).

Η ύπαρξη της ίσως να συνδέεται με το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ(από τον οποίο ξεκινάει και ο νεο- δυτικός μύθος του Αγίου Δισκοπότηρου και των Ναϊτών Ιπποτών). (υπόθεση που ψάχνει στοιχεία είτε για να καταριφθεί είτε για να επιβεβαιωθεί)
Η θέση της συνδέεται με το ψηφιδωτό Δέησις, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του Μιχαήλ Ψελλού(γνωστού πανεπιστήμονα, μέλος της Αδελφότητας της Ανατολής). Ο Μιχαήλ Ψελλός αποτελούσε σύμβουλο των εκάστοτε αυτοκρατόρων και με τις προτροπές του ουσιαστικά ανεβοκατέβαζε αυτοκράτορες στον Βυζαντινό θρόνο. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ψηφιδωτό Δέησις δεν έγινε "κατά τύχη", αλλά υπηρετεί κάποιο άγνωστο, ίσως, σκοπό. (ιστορικά τεκμηριωμένο)
Τέλος, πίσω από την Πύλη του Παραδείσου και απέναντι από το ψηφιδωτό Δέησις, υπάρχει ο τάφος του Δόγη Δάνδολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Ήταν στους πρωταγωνιστές της πτώσης της Κωνσταντινούπολης ο 1204, κατά τη διάρκεια της Δ' Σταυροφορίας. Η σχέση του με τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ' που διέταξε τη σταυροφορία, η συμμετοχή της Βενετίας που δεν φημιζόταν για τα χριστιανικά της πιστεύω, αλλά και η κατάληξη της σταυροφορίας (που ως αρχικό στόχο είχε την απελευθέρωση της Ιερσουσαλήμ από τους "άπιστους" Μουσουλμάνους) στην κατάληψη της κοιτίδας του ανατολικού Ορθόδοξου χριστιανισμού οδηγούν σε περίεργα συμπεράσματα.(ιστορικά τεκμηριωμένο)

Στην Πύλη του Παραδείσου λοιπόν(Gate of Heaven), υπάρχουν τρία σύμβολα. Τα δύο εξ' αυτών είναι ξεκάθαρα και έχουν βρεθεί ανάλογα σύμβολα στην πόλη της Θεσσαλονίκης(πρωτεύουσα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκε μετά το 1204 από τους Λατίνους που κατέλαβαν την πόλη).
Το τρίτο αναζητήτε σε κάποιο μέρος της Θεσσαλονίκης, ή ακόμα και οποιασδήποτε άλλης πόλης. Ψάχνω αρκετούς μήνες να βρω τι συμβολίζει(βρίσκεται σε χείριστη κατάσταση λόγω φθοράς).

Solon Aimonas Eautou
16-09-05, 22:14
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_agia-sofia.jpg

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.


http://www.metafysiko.gr/texts/forum_deisis.jpg
Το ψηφιδωτό Δέησις.

Solon Aimonas Eautou
16-09-05, 22:17
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_gate-of-heaven.jpg
H Πύλη του Παραδείσου(Gate Of Heaven). Τα τρία σύμβολα βρίσκονται κάτω δεξιά στη φωτογραφία.


http://www.metafysiko.gr/texts/forum_symbol_at_the_gate_modifie.jpg
Τα τρία σύμβολα σε μεγέθυνση και επεξεργασμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν ευδιάκριτα.

http://www.metafysiko.gr/texts/forum_symbol3.jpg
Το τρίτο σύμβολο για το οποίο αναζητώ να βρω το τι ακριβώς είναι, αλλά και αν υπάρχει σε κάποιο μέρος της Ελλάδας.

Voel
17-09-05, 13:22
Σολωνα....καπου με εχεις χασει στην πορεια των ισχυρισμων σου.

Αναφερεις δυο-τρια ιστορικα στοιχεια και βασει αυτων κανεις καποια υποθεση. Πραγματικα διαβαζοντας τα γραφομενα σου δεν μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το θεμα στην ολη υποθεση. Αν το επαιρνες παλι απο την αρχη και μας εξηγουσες τι εννοεις;

Solon Aimonas Eautou
17-09-05, 17:54
Είναι φυσικό να μην μπορώ να εξηγήσω πλήρως την όλη πορεία των συλλογισμών μου μέσα από λιγοστές γραμμές. Ο λόγος που παρέθεσα τις φωτογραφίες είναι ένας και, νομίζω τουλάχιστον, απλός:
Προσπαθώ εδώ και κάποιους μήνες να καταλάβω τι παριστάνεται στο τρίτο σύμβολο που παραθέτω(το οποίο είναι ιδιαίτερα φθαρμένο). Με μία πρώτη παρατήρηση μοιάζει με δύο δοχεία(δισκοπότηρα ίσως, δίχως να πιστεύω ότι συνδέεται με το Ιερό Δισκοπότηρο της Νεο- δυτικής Μυθολογίας των Ναϊτών Ιπποτών. Εννοώ δισκοπότηρα χριστιανικά, από αυτά που συναντάμε σε κάθε χριστιανική, ορθόδοξη τουλάχιστον, εκκλησία). Από μέσα τους μοιάζουν να αναδύονται είτε φλόγες είτε κάποιου είδους φυτά(ή κάτι σχετικό). Ανάμεσα τους υπάρχει επίσης μία αόριστη μορφή(λόγω της φθοράς υποθέτω), η οποία μοιάζει είτε με φλόγα πάλι, είτε με κάποιου είδους θάμνο.
Κάποιοι συνεργάτες μου, από τους πρώτους που ζήτησα τη βοήθεια τους πάνω στο θέμα, μου είπαν έως και το ότι μπορεί ανάμεσα στα δύο δισκοπότηρα να είναι η "καιόμενη βάτος" που αναφέρετε στη χριστιανική παράδοση. Προσωπικά αποφεύγω να εκφράσω άποψη, μιας και δεν πιστεύω ότι έχω αρκετά στοιχεία.

Για ποιον λόγο παραθέτω τις φωτό στο φόρουμ; Εξαιτίας της αοριστίας του τρίτου συμβόλου, δυστυχώς με τις γνώσεις που έχω συγκεντρώσει δεν μπορώ να το συνδέσω με κάποιο άλλο γνωστό μου. Ίσως ορισμένα μέλη της Κοινότητας μας, έχουν κάποιες γνώσεις που μπορεί να συνδέονται με κάποιο τρόπο με το σύμβολο αυτό. Ίσως επίσης, κάποιοι να ξέρουν ακριβώς ποιο σύμβολο είναι..
Απλά πιστεύω οτί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρω μία άκρη μέσα από τις γνώσεις όλων μας, παρά μόνο από μερικών ατόμων.. εξού και η δημιουργία του παρόντος Thread.

Η ιστορία- νεομυθολογία που αγκαλιάζει την Πύλη του Παραδείσου της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά μεγάλη και πολύπλευρη ώστε να την παραθέσω μέσα στο φόρουμ. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσω να την συγκεντρώσω, μέσα στις άκρες μιας και έχει αρκετό υλικό, ώστε να παρουσιάσω τα όσα βρήκα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστήριο πίσω από αυτήν. Αυτό που έχω καταφέρει είναι να βρω κάποια ιστορικά στοιχεία(κάποια γνωστά κάποια άγνωστα, μα που όλα μπορούν να βρεθούν σε συμβατικά βιβλία ιστορίας και άρα είναι άμεσα προσπελάσιμα από όλους μας) φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους. Τα ιστορικά αυτά στοιχεία μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, ο ένας από τους πολλούς τρόπους σύνδεσης τους, μέσω κάποιων τοπικών ή και ευρύτερα γνωστών θρύλων(μία σύνδεση που όμως γίνεται εν γνώση του γεγονότος ότι έχω να κάνω με θρύλους).

Τέλος πάντων, για να μην πλατιάζω δίχως να γίνομαι κατανοητός(λόγω του ότι δεν έχω παραθέσει ολοκληρωμένες τις σκέψεις μου και τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει), απλά αναφέρω ότι στηριζόμενος πάνω σε ασύνδετα ιστορικα στοιχεία και με λιγοστούς συνδέσμους που βασίζονται πάνω σε κάποιους θρύλους δημιουργείται ένας κράμα ιστορίας- θρύλου το οποίο δεν μπορεί να αποδειχθεί αλλά ούτε να ακυρωθεί μέσω της ιστορίας.
Ένα κράμα όμως που πολύ πιθανόν να μπορέσει να αποδειχθεί πραγματικό ή λανθασμένο εφ' όσον καταλάβω τι δείχνει το παρόν σύμβολο και αν αυτό βρίσκεται κάπου στην Ελλάδα.

Επομένως, επαναλαμβάνω τις ερωτήσεις για τις οποίες έφτιαξα το thread.
Έχετε δει κάπου το τρίτο σύμβολο;
Καταλαβαίνετε τι παριστάνει αυτό;
Σας θυμίζει κάποιο γνωστό σας σύμβολο η παράσταση αυτή στην μαρμάρινη πύλη;

epimytheas
17-09-05, 21:34
Mπορώ να κάνω κάποιες υποθέσεις γύρω από τον συγκεκριμένο συμβολισμό. Διάβασα πολύ προσεχτικά το σχετικό άρθρο σου στο "Μυστική Ελλάδα" και διάφοροι συνειρμοί με κατέκλυσαν.
Κατ` αρχήν, ας δούμε πρώτα τι σήμαινε το Δισκοπότηρο για τους Χριστιανούς. Γνωρίζουμε πως η Καθολική Εκκλησία είχε μεν αναγνωρίσει την συμβολικότητα του Γκράαλ, όχι όμως και την (υλική) ύπαρξη του. Πίστευε πως ήταν περισσότερο μια πνευματική αναζήτηση, παρά ένα υπαρκτό αντικείμενο. Αυτά ίσχυαν για την Καθολική Εκκλησία.
Από την άλλη, ο μύθος του Δισκοπότηρου δεν είχε απήχηση στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ίσως επειδή προερχόνταν από τον Δυτικό Μυστικισμό η όλη ιστορία του, άρα δεν αναγνώριζε τον συμβολισμό του. Για αυτό και δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ να αντικρύσει κάποιος το Γκράαλ σε απεικονίσεις Ορθοδόξων Ιερών Ναών, ακόμα και της ύστερης Βυζαντινής περιόδου (13ος-15ος αιώνας). Μπορούμε λοιπόν με μια σχετική ασφάλεια να υποθέσουμε πως το συγκεκριμένο σχέδιο των δισκοπότηρων δεν παραπέμπει στο ένα Δισκοπότηρο και την σημασία που κουβαλάει αυτό για τον Δυτικό Εσωτερικό Μυστικισμό.
Όμως, ας εξετάσουμε τι σήμαινε το Δισκοπότηρο πραγματικά.
Ο θρύλος λέει πως ο Ιωσήφ της Αριμαθαίας, μετά την διαπίστωση του θανάτου του Ιησού από τον Λογγίνο (ο Ρωμαίος στρατιώτης που "κέντησε" τα πλευρά του Χριστού) συνέλεξε το Άγιο Άίμα (Sang Real στα Γαλλικά) του που χύνονταν από τα πλευρά, σε ένα δισκοπότηρο. Αυτό το μετέφερε ο ίδιος κάπου στην Βρεττανία και αργότερα κατέληξε στην Προβηγγία ή στο Λαγκουεντόκ της Γαλλίας, όπου το φύλαγαν οι Ναίτες Ιππότες. Υποτίθεται πως το Ιερό Δισκοπότηρο συμβόλιζε την πνευματική αναγέννηση, την αφθονία των συναισθημάτων της ψυχής και την αθανασία της.
Υπάρχουν φυσικά πολλές ερμηνείες για το τι ήταν το Γκράαλ πραγματικά, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη, η οποία δέσποζε μάλιστα εκείνη την εποχή ανάμεσα στους κύκλους των Εσωτεριστών.
Αφού εξετάσαμε λοιπόν τον συμβολισμό, ας δούμε πως κολλάει τώρα η συγκεκριμένη εικόνα με βάση αυτό το σκεπτικό.
Τα 2 δισκοπότηρα συμβολίζουν προφανώς κάποιες πύλες. Οι φλόγες που βγαίνουν από μέσα τους δείχνει την ιερότητα, είναι η φλόγα της κάθαρσης. Το μεσαίο σχήμα είναι προφανώς ένα δέντρο, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ιτιά ή η ευλογημένη ελιά, αμφότερα σημαντικά δέντρα για την Χριστιανική Παράδοση.
Μια ερμηνεία λοιπόν που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι η εξής:
Τα δισκοπότηρα - πύλες συμβολίζουν την κάθαρση των αμαρτωλών, είτε διαμέσου της Ιτιάς (το δέντρο που κρεμάστηκε ο Ιούδας!), είτε διαμέσου της Ελιάς που ευλόγησε ο Ιησούς.
Εδώ βέβαια μου γεννήθηκαν άλλοι συνειρμοί.
Έχει ακούσει κανείς σας για την Αδελφότητα της Θλίψης;

Mordiel
28-12-05, 23:50
...Δεν γνωρίζω τίποτε γύρω από τους συμβολισμούς που αναφέρεις Solon, αλλά επάνω στην αναφορά του epimythea περί Αδελφότητας της Θλίψης υπάρχει ένα σχετικό κείμενο στο βιβλίο Μυστικές Εταιρίες. Ίσως να πάρεις κάποιες πληροφορίες και από εκεί.
Πρόκειται για μια πραγματικά αινιγματική μυστική ομάδα που φαίνεται να κρύβει πολύ περισσότερα απ' ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ιστορία της μόνο (από όσα λίγα υπάρχουνε περιληπτικά) δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμούς.

Αλλά και πάλι, μπορεί να μην έχει καμία σχέση το συγκεκριμένο στοιχείο.

Solon Aimonas Eautou
29-12-05, 02:18
Από Αδελφότητες στην προκειμένη περίπτωση πιθανόν να υπάρχει συμμετοχή της "Εταιρίας των Αδελφών της Ανατολής", μέσω του Μιχαήλ Ψελλού. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω αναφορές σε αυτήν, εκτός από το ότι πιθανόν να ήταν μέλος ο Μιχαήλ Ψελλός.
Από εκεί και πέρα η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά, με νέα στοιχεία να βγαίνουν στην επιφάνεια: νέα μυθολογικά στοιχεία γύρω από την πύλη, πιθανός αποσυμβολισμός της, ιστορικά στοιχεία σχετικά με το ρόλο που έπαιξε ο Μιχαήλ Ψελλός και κατ' επέκταση η Εταιρία των Αδελφών της Ανατολής, ο διορισμένος πατριάρχης από τον ίδιο, καθώς και φωτογραφίες των συμβόλων καθαρότητες, όπως και ένα μαρμάρινο κλειδί πάνω στην πύλη, κ.λ.π..
Αυτήν την περίοδο επεξεργάζομαι τα στοιχεία και ελπίζω σύντομα να δείτε τουλάχιστον ένα άρθρο δημοσιευμένο, το οποίο πιθανόν αργότερα θα ανεβάσω και στην σελίδα.

LuX
29-05-06, 15:25
.................

LuX
30-05-06, 07:35
..............

Solon Aimonas Eautou
30-05-06, 10:58
Φίλε Lux,

ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου, η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε κοίταξα υπό αυτήν την οπτική τα γλυπτά. Όταν λες ότι βλέπεις "σαλιγκάρια" σε πιο ακριβώς γλυπτό εννοείς; Επίσης, λίγο στο τελευταίο post σε έχασα, τι απαντήσεις περιμένεις και από ποιους;

Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κων/ πολη πριν 2 μήνες είχα την ευκαιρία να πάρω καλύτερες φωτογραφίες όπου τα σύμβολα πλέον είναι ξεκάθαρα και ευκρινέστατα. Εφόσον πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν, μπορώ να στις στείλω.

Φιλικά,

LuX
30-05-06, 13:43
.................

polykarpos
30-05-06, 17:15
Φίλε Σόλων
πριν πέντε ημέρες βρισκόμουν στη Αγία Σοφία και ομολογώ δεν είχα την περιέργεια να κοιτάξω αυτά που επισημαίνεις . Όμως βλέποντας την πύλη πιστεύω ότι δεν πρέπει να είχε μόνο εκεί ανάγλυφες παραστάσεις . Σε πολλά σημεία του Ναού όπου είχε , νομίζω , Χριστιανικά σύμβολα τα έχουν καταστρέψει . Ένα μέρος που θα μπορούσες να ανακαλύψεις παρόμοια σύμβολα είναι τα Βυζαντινα εικονογραφημένα χειρόγραφα .
Επίσης σήμερα η Απογευματινή δημοσιεύει στη 47 σελίδα κάτι για την Αγία Σοφία , αν σε ενδιαφέρει , είναι βέβαια άσχετο με αυτά .

Drymonia
30-05-06, 18:10
Εγω πάλι είμαι σχεδόν σίγουρη - αν και στραβώθηκα να το κοιτάω - ότι δεν είναι σαλιγκάρια, αλλά 2 ιχθύς.. κι αυτό διότι οι ουρές τους στο πάνω μέρος είναι κυματιστές, ενώ αν προσέξετε έχουν και πτερύγια πάνω και κάτω.. και ο ιχθύς είναι παραδοσιακό χριστιανικό σύμβολο.

Τώρα, για το σύμβολο που σε μπερδεύει Solon, όσο κι αν στραβώθηκα, δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τί είναι.. αυτά που μπορώ να παρατηρήσω είναι:
1. στη μέση υπάρχει κάτι σαν δέντρο, θάμνος ή η Καιόμενη Βάτος..
2. δεξιά κι αριστερά πρέπει να υπάρχουν 2 όμοια σύμβολα, κι αυτό το καταλαβαίνω από την αρμονία όλων των συμβόλων που υπάρχουν στα πλαίσια της πύλης που είναι διττά [διπλά].. δηλ. 2 άνθη - ή μάλλον άμπελος - δεξιά κι αριστερά δεμμένα στη μέση και 2 ιχθύς. .. πάντως ούτε για δισκοπότηρα φαίνονται.. - ίσως, λέω ίσως μη φάω τομάτες - να είναι αναπαράσταση του Αδάμ και της Εύας ανάμεσα στο δέντρο...:confused:
παντως, ούτε για φυτά μου φαίνονται σε δοχεία, γιατί στο δεξί η μαύρη σκιά ανοίγει προς τα πάνω και μάλλον ενώνεται...
Το αριστερό όντως ομοιάζει με αυγό, το οποίο είναι γνωστό σύμβολο, αλλά από την αριστερή πλευρά δεν μοιάζει..
Ίσως να είναι δύο βάσεις στις οποίες να υπήρχαν 2 ζώα [στα δεξιά φαίνεται σαν ζώο - τα 2 μαύρα πόδια και το κεφάλι να κοιτά το δέντρο;] - που τώρα δεν φαίνονται σαν φύλακες..

LuX
31-05-06, 07:57
..............

Solon Aimonas Eautou
31-05-06, 23:02
Λοιπόν, παρακάτω παραθέτω τα τρία σύμβολα της Πύλης του Παραδείσου σε φωτογραφίες καλύτερης ανάλυσης και ευκρίνειας που είχα την ευκαιρία να τραβήξω στο τελευταίο μου ταξίδι στην Πόλη.
Οι φωτογραφίες υπάρχουν και σε ανάλυση 1600x1200, για όποιον επιθυμεί να τις μελετήσει περισσότερο και σε λεπτομέρεια.


Σύμβολο 1: Οι Ιχθείς
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_symbol1.jpg

Σύμβολο 2: Το Φυτό
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_symbol2.jpg

Σύμβολο 3: Τα Δισκοπότηρα
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_symbol3.jpg

Solon Aimonas Eautou
31-05-06, 23:08
Επίσης, μετά από προτροπή του LuX παραθέτω και 2 φωτογραφίες που μου έστειλε και πιστεύει ότι σχετίζονται με τα σύμβολα της Πύλης του Παραδείσου(για την ακρίβεια, όπως ανέφερα και στα πρώτα μου post, Πύλες του Παραδείσου και της Κόλασης).

[Σημείωση: Συγγνώμη LuX για την καθυστέρηση, έλλειψη χρόνου δυστυχώς.]


Εικόνα 1:
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_fab2.jpg

Εικόνα 2:
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_fab3.jpg

Drymonia
31-05-06, 23:14
Solon, τώρα φαίνονται όλα καθαρά! Όντως είναι ιχθύς και το τρίτο δοχεία/ποτήρια με καρπούς προφανώς από το δέντρο... τώρα το δισκοπότηρο στον θρύλο περιέχει το αίμα του Χριστού ή κάνω λάθος;

Θα ήθελα να ρωτήσω τον Lux από που είναι τα ψηφιδωτά με τα μανιτάρια και τα σαλιγκάρια.

Solon Aimonas Eautou
31-05-06, 23:35
Επίσης, να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι όντως τα σύμβολα παρουσιάζονται ανά ζεύγη. Αυτό από μόνο του πιστεύω ότι θέλει κάποια περαιτέρω ανάλυση, για παράδειγμα..
Στον Χριστιανισμό οι επικρατέστεροι αριθμοί είναι το 1 και το 3(φυσικά και το 7, αλλά στο σημείο αυτό δεν πιστεύω ότι έχει σημασία να το αναλύσουμε). Ο συμβολισμός τους είναι ξεκάθαρος: το 1 συμβολίζει συνήθως την Αγία Τριάδα ως Ένα, δηλαδή ως μία και παράλληλα τρεις οντότητες, ενώ το 3 συμβολίζει την τριαδικότητα του Θεού, δηλαδή Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Το 2 εμφανίζεται και σε άλλα σύμβολα της Πύλης, όπως για παράδειγμα υπάρχουν δύο θυρόφυλλα(κλειστές πύλες), υπάρχουν δύο πουλιά στην κορυφή αυτών, κλπ..
Επίσης, όπως έγινε κατανοητό, το 2 κυριαρχεί και στα τρία σύμβολα, με εξαίρεση το ένα όπου παρουσιάζεται ένα διπλό φυτό ή ένα.. διπλό σαλιγκάρι όπως υποστηρίζει ο LuX.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ο Ιχθύς είναι καθαρά χριστιανικό σύμβολο. Όταν εμφανίζεται μόνο μία φορά συμβολίζει ως επί το πλείστον τον Χριστό, ενώ όταν εμφανίζεται εις τριπλούν συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Το γεγονός λοιπόν ότι εμφανίζεται δύο φορές, από μόνο του δημιουργεί αμφιβολίες και παράπλευρες σκέψεις. (εδώ να σημειώσω ότι τον διπλό Ιχθύ τον έχω συναντήσει και σε άλλες εκκλησίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επομένως, δεν είναι κάτι μοναδικό η εν λόγω απεικόνιση).

Αυτά προς το παρόν, ελπίζω να βοήθησα τον συλλογισμό κάποιον με αυτές τις πληροφορίες. Περιμένω από τον LuX να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του, όπως επίσης να μου δώσει και κάποιες περισσότερες πληροφορίες ως προς την προέλευση των εν λόγω συμβόλων που μου έστειλε και σας παραθέτω.

Φιλικά,

Solon Aimonas Eautou
31-05-06, 23:39
Ως προς το δισκοπότηρο Drymonia, από όσο γνωρίζω υπάρχουν διάφορες ερμηνείες του θρύλου που μάλιστα αλληλοσυγκρούονται. Όντως, σε μία εκ των εκδοχών αναφέρεται ότι περιέχει το αίμα του Χριστού, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι κοινά αποδεκτός.
Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει ο Βασίλης(Epimytheas), μιας και έχει μελετήσει καλύτερα, από όσο γνωρίζω, τη σχετική δυτική μυθολογία.

Φιλικά,

LuX
01-06-06, 07:08
..................

polykarpos
01-06-06, 09:30
Γιατί εγώ δεν βλέπω τις φωτογραφίες ;

Solon Aimonas Eautou
01-06-06, 13:05
Ούτε εγώ μπορώ να δω τις φωτογραφίες με Mozila Firefox. Μπείτε στο φόρουμ με Microsoft Internet Explorer και δεν θα αντιμετωπίσετε λογικά κάποιο πρόβλημα. Σε εμένα τουλάχιστον το πρόβλημα λύνετε.

Φιλικά,

Solon Aimonas Eautou
01-06-06, 13:07
Αυτό που εννοώ LuX είναι αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τα ψηφιδωτά, πότε κατασκευάστηκαν, από ποιους ή ποιον καλλιτέχνη, κλπ. αλλά και γενικά αν υπάρχουν στοιχεία για την ιστορία της εκκλησίας, μιας και συχνά μπορείς να βρεις απαντήσεις σε ερωτήματα για το εσωτερικό της μαθαίνοντας το παρελθόν της.

Φιλικά,

LuX
01-06-06, 13:11
.................

Solon Aimonas Eautou
01-06-06, 13:44
Μετέφερα τις φωτογραφίες στον server της Κοινότητας μας, οπότε τώρα ελπίζω να έχει λυθεί το πρόβλημα.

LuX
01-06-06, 13:59
....................

Drymonia
02-06-06, 16:03
Επίσης, να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι όντως τα σύμβολα παρουσιάζονται ανά ζεύγη. Αυτό από μόνο του πιστεύω ότι θέλει κάποια περαιτέρω ανάλυση,
Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με αναπαράσταση του αισθητού κόσμου και της ανθρώπινης φύσης. Δηλαδή, τα ζεύγη συμβολίζουν την διττή φυσιογνωμία του ανθρώπου [και της φύσης.. αρσενικό-θηλυκό, μέρα-νύχτα, ήλιος-σελήνη, έλξη-απώθηση, ζωή-θάνατος κ.λπ.], άρα απευθύνονται σε ανθρώπους.. και από το όνομα της Πύλης .. του παραδείσου, καταλήγουμε πάλι σε αυτό το συμπέρασμα ότι τα σύμβολα αναπαριστούν τον άνθρωπο, τις ιδιότητες ίσως που οφείλει να έχει ή την προετοιμασία την οποία πρέπει να κάνει για να εισέλθει, να περάσει την πύλη...

LuX
03-06-06, 10:54
.................

IRENEMAG
19-06-06, 12:54
http://www.metafysiko.gr/texts/forum_gate-of-heaven.jpg
H Πύλη του Παραδείσου(Gate Of Heaven). Τα τρία σύμβολα βρίσκονται κάτω δεξιά στη φωτογραφία.


http://www.metafysiko.gr/texts/forum_symbol_at_the_gate_modifie.jpg
Τα τρία σύμβολα σε μεγέθυνση και επεξεργασμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν ευδιάκριτα.

http://www.metafysiko.gr/texts/forum_symbol3.jpg
Το τρίτο σύμβολο για το οποίο αναζητώ να βρω το τι ακριβώς είναι, αλλά και αν υπάρχει σε κάποιο μέρος της Ελλάδας.
Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να παραθέσω και εγώ τη γνώμη μου για το θέμα που συζητάτε.
Δε μπορώ να θυμιθώ κάποια αυτούσια προγενέστερη ή μεταγενέστερη επανάληψη του συμβόλου αυτού σε άλλο χώρο, όμως μου φαίνεται πολύ οικείο όσον αφορά τις συνηθισμένες φυτικές παραστάσεις-σύμβολα που συναντάμε ευρέως στην χριστιανική εικονογραφία. Όσον αφορά το συμβολο που ερμηνεύεται ως "δισκοπότηρο", μου μοιάζει περισσότερο σαν ένα είδος τεχνιτής πηγής, ένα καθαρτήριο ίσως μιας και το συνδέουμε με θρησκευτικά σύμβολα.

Ευχαριστώ πολύ

Solon Aimonas Eautou
21-06-06, 22:09
Σε ευχαριστώ Irenemag για τη συμμετοχή σου στο συγκεκριμένο θέμα και κατ' επέκταση για τη συνδρομή σου στην έρευνα μου. Κάθε άποψη λαμβάνεται σοβαρά υπόψην.

Επί της ευκαιρίας, να αναφέρω και κάποια περαιτέρω στοιχεία που προέκυψαν τους τελευταίους 2 μήνες σχετικά με την ιστορία της πύλης. Έως σήμερα, θεωρούνταν μεταγενέστερη της Αγίας Σοφίας και είμαι σχεδόν πεποισμένος ότι είχε μεταφερθεί στο ναό από κάποιο άλλο μέρος. Όμως, εγκυρότατες πηγές έρχονται να αλλάξουν άρδην την κατάσταση, καθώς και να την περιπλέξουν ακόμα περισσότερο.
Παρακάτω παραθέτω ένα μικρό κομμάτι από το κεφάλαιο "Κλειδί του Παραδείσου" ενός συλλογικού βιβλίου που θα κυκλοφορήσει σύντομα, πιθανόν τέλη Ιουλίου- αρχές Αυγούστου. Σαφώς, στο φόρουμ δεν μπορώ να το παραθέσω ολόκληρο λόγω έκτασης, αλλά και γιατί έτσι θα βάλω σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση που διαδραματίζεται στο thread αυτό.
Τα συμπεράσματα δικά σας..

--------------------------------------------------------------

Η Πύλη του Παραδείσου και της Κόλασης είναι μία μαρμάρινη πύλη που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, στο νότιο τμήμα του γυναικωνίτη, το οποίο και χωρίζει σε δύο μέρη.

Είναι το μοναδικό διαχωριστικό που υπάρχει σε όλο τον ναό της Αγίας Σοφίας και παραδόξως δεν το αναφέρει ούτε ο Προκόπιος, ούτε ο Σιλεντάριος[1] (#_ftn1). Εξαιρετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στα ιστορικά τους κείμενα αναφέρονται και στις δύο πλευρές του γυναικωνίτη σαν να ήταν εντελώς «ανοικτές». Δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι η Πύλη του Παραδείσου και της Κόλασης δεν υπήρχε κατά την εποχή τους.[2] (#_ftn2)

Από την άλλη όμως, τα πρωτοχριστιανικά σύμβολα που εμφανίζονται στη πρόσοψη της πύλης παρουσιάζουν εξαιρετικές ομοιότητες με αντίστοιχες πύλες του 6ου αιώνα μ.Χ.. Κάπως έτσι, η σημερινή επικρατούσα άποψη στην επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι η εν λόγω μαρμάρινη πύλη κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα. Άρα, γιατί δεν αναφέρεται από τους ιστορικούς της εποχής;

Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή.. διότι η πύλη, αν και είχε ήδη κατασκευαστεί, δεν υπήρχε την εποχή εκείνη στην Αγία Σοφία. Δηλαδή, πρώτα κτίστηκε ο ναός και έπειτα μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του η πύλη..

Λογική απάντηση, θα σκεφτούμε. Όμως, η πραγματικότητα έρχεται να μας διαψεύσει. Στην εξαίρετη αρχιτεκτονική/ ιστορική μελέτη του Rowland J. Mainstone, “Hagia Sophia, Architecture, Structure and Liturgy of Justinian’s Great Church”, αναφέρεται σχετικά: «Δεν υπάρχουν σημάδια/ ίχνη στις προσόψεις των στηλών [εννοεί των στηλών που εφάπτονται της μαρμάρινης πύλης] που να υποδεικνύουν μία πιθανή παλαιότερη προσθήκη ενός διαχωριστικού σε αυτές. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα ίχνος στην επιφάνεια του πατώματος και των λοιπών εφαπτόμενων επιφανειών, στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται η πύλη, που να υποδεικνύουν ότι η πύλη είναι μεταγενέστερη προσθήκη».

Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να υπαινίσσεται ότι η πύλη προστέθηκε μετά την κατασκευή του ναού. Επίσης, είναι σύγχρονη του ναού, δηλαδή του 6ου αιώνα. Με βάση τα παραπάνω, από αρχιτεκτονικής άποψης η πύλη βρισκόταν σε αυτήν τη θέση από κτίσεως της Αγίας Σοφίας.

Επομένως, από τη στιγμή που η Πύλη του Παραδείσου και της Κόλασης υπήρχε ανέκαθεν στο γυναικωνίτη, γιατί δεν την αναφέρουν οι Προκόπιος και Σιλεντάριος, δύο εκ των μεγαλύτερων και πιο αξιόπιστων ιστορικών της εποχής; Μία εξήγηση, βεβιασμένη ίσως, είναι ότι το κάνουν εσκεμμένα, όμως γιατί;


[1] (#_ftnref1) Procopius, Paulos Silentarius: ιστορικοί που έζησαν κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Συγκεκριμένα, ο Προκόπιος αποτελούσε έναν εκ των σημαντικότερων ιστορικών της εποχής και κατά πολλούς τον τελευταίο μεγάλο αρχαίο ιστορικό.


[2] (#_ftnref2) Δηλαδή κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας του Ιουστινιανού κτίστηκε επίσης τον 6ο αιώνα μ.Χ., πιο συγκεκριμένα η κατασκευή της εκκλησίας ολοκληρώθηκε το έτος 548 μ.Χ..----------------------------------------------------------------

Τέλος, σε μία εξαίρετη συζήτηση που είχα εχθές με τον Βαγγέλη(Jago στο forum) μου υπέδειξε έναν έξυπνο και λογικό(ως προς τους συνειρμούς του) αποσυμβολισμό της Πύλης. Περιμένω νεότερα του, μιας και η έρευνα του δεν έχει ολοκληρωθεί.
Επίσης, του ζητώ, εφόσον το επιθυμεί, να παραθέσει εν συντομία τις σκέψεις του στο παρόν thread ώστε να ακουστούν ιδέες από όλα τα μέλη που συμμετέχουν, με την ελπίδα ότι θα τον βοηθήσουν στη μελέτη του.

Φιλικά,

Μιχάλης
22-06-06, 08:56
http://gym-platan.chan.sch.gr/cdrom/xl_xaroypia.htm

Δεν ξέρω αν σε βοηθάει καθόλου στην έρευνά σου για το ενδιαφέρον αυτό θέμα, ωστόσο ο καρπός που φαίνεται σε μια από τις φωτογραφίες μου θύμισε αμέσως το χαρούπι, τον καρπό της χαρουπιάς, που φαίνεται στο λινκ που παραθέτω, ο οποίος καρπός στην αρχή της δημιουργίας του μοιάζει με εκείνους της φωτογραφίας με τα δύο δοχεία. Το χαρούπι, όπως θα δεις στη βιβλιογραφία, έχει πάρα πολλές πρακτικές εφαρμογές, ενώ θεωρείται καρπός υγείας και πνευματικότητας στη Μαγεία. Αναφέρεται επίσης στην παραβολή του Ασώτου...

Odysseus_Nemo
23-06-06, 18:27
Προσωπικά μοιάζει σαν ένα δέντρο/θάμνο που δίνει τον καρπό του σε δυο δοχεία/κύπελα.

Θεωρώ σημαντική την λεπτομέρεια της χαρουπιάς, που αναφέρει ο Μιχάλης, και ίσως θα ήταν καλό να "κόψουμε" την φωτογραφία στα δυο της χαρακτηριστικά. Δηλαδή αν το ¨φυτό¨ αυτό παρουσιάζεται και σε άλλες παραστάσεις, όπως και τα "κύπελα" (που έχει παραθέσει ήδη ο Lux).

Δεν ξέρω αν θα μπορούσε κάποιος αγιαγράφος ή βυζαντινολόγος να δώσει την δική του ερμηνεία.

Drymonia
24-06-06, 13:17
Επομένως, από τη στιγμή που η Πύλη του Παραδείσου και της Κόλασης υπήρχε ανέκαθεν στο γυναικωνίτη, γιατί δεν την αναφέρουν οι Προκόπιος και Σιλεντάριος, δύο εκ των μεγαλύτερων και πιο αξιόπιστων ιστορικών της εποχής; Μία εξήγηση, βεβιασμένη ίσως, είναι ότι το κάνουν εσκεμμένα, όμως γιατί;

Η πύλη όπως φαίνεται στην μεγάλη εικόνα έχει 20 σημεία ανάγλυφων παραστάσεων τα οποία σήμερα όπως φαινεται έχουν καταστραφει και μένουν μονο 3, αυτά που αναλύσαμε. Άρα μιλάμε για μια πλειάδα μυστικιστικών συμβόλων όπου το ένα συνδέεται με το άλλο [βλέπετε τις εσοχές σαν δρόμους που υπάρχουν δεξια αριστερά πάνω και κάτω από κάθε τετράγωνο] καθώς και γραμμές ενδιάμεσα που θυμίζουν λαβύρινθο.. δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μία γλώσσα συμβόλων/εικονικών παραστάσεων που αν τα είχαμε όλα ίσως μιλούσαμε και αναλύαμε για μέρες. Ο όρος Πύλη του Παραδείσου και της Κόλασης είναι επίσης πολύ δυνατός σημασιολογικά.
Όλα αυτά μαζί, μας αφήνουν να συμπεράνουμε ότι το επιχείρημα οι ιστορικοί αυτοί να μην πρόσεξαν την πύλη και να μην την ανέφεραν από άγνοια δεν στέκει λογικά.

Ισως και συμβολικά η πύλη να παρουσιάζει από την αριστερή πλευρά την κόλαση ή τον δρόμο για την κόλαση [όπου σήμερα δεν μπορούμε να δούμε σύμβολα] και η δεξιά τον παράδεισο ή τον δρόμο για τον παράδεισο. Δεν γνωρίζω για τον προσανατολισμό της, και δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά ίσως δυτικά να είχαμε παραδείσιες παραστάσεις/σύμβολα [και οι τάφοι των βασιλέων στην Αίγυπτο ήταν στην δυτική πλευρά του Νείλου].. ίσως επίσης να υπήρχε μεγάλο σύμβολο ακριβώς πάνω από την πόρτα στο επιστήλιο.

Τέλος, δεν γνωρίζω αν είναι χαρουπιά ή κάτι άλλο, πάντως φαίνεται καθαρα ότι πρόκειται για φυτο/καρπό το οποίο συλλέγεται σε δοχεία, και άρα χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο για κάποιο σκοπό.

Μιχάλης
25-06-06, 10:15
Σόλωνα, θα σε παρακαλούσα να δημοσιεύσεις σε μεγέθυνση το καθένα από τα τέσσερα σύμβολα της Πύλης, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτα, ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε το θέμα καλύτερα, μαζί με τα ιστορικά στοιχεία που μας έχεις παραθέσει.

agaliarep
25-06-06, 12:06
Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι, αλλά αντίθετα με την άποψη ότι βγαίνει κάτι από τα ποτήρια σαν φωτιά και πηγαίνει προς τον θάμνο, πιστεύω ότι κάτι από τον θάμνο πηγαίνει στα ποτήρια.
Επίσης θα μπορούσε να ήταν όχι θάμνος αλλά το δέντρο ή απλά μια διαφορετική απεικόνιση του δέντρου του καλού και του κακού.

polykarpos
25-06-06, 13:13
Η περίπτωση να είναι άμπελος και να παραπέμπει στο μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας ή στο σχετικό όνειρο που εξήγησε ό Ιωσήφ στη φυλακή με τον αρχιοινοχόο του Φαραώ ;( Γεν . 40 , 1-15 .)

Drymonia
25-06-06, 16:52
Αμπελος είναι μάλλον το σχήμα πάνω αριστερά, το κάτω αριστερά δεν μοιάζει με φύλλο, περισσότερο με καρπό. Αλλωστε και άλλα παρόμοια μας έδειξε κι ο Λουξ.

Μιχάλης
25-06-06, 21:03
Δεν μπορώ να διακρίνω καλά το κάτω αριστερά σύμβολο (όπως κοιτάζουμε την οθόνη) και θέλω να μας το δείξετε σε μεγέθυνση ξανά. Παρατηρώ, όμως, πως τόσο οι καρποί πάνω αριστερά, όσο και οι ιχθύες και τα κύπελα έχουν κατεύθυνση δεξιά - αριστερά. Τι κατεύθυνση έχουν με βάση τον ορίζοντα, Σόλωνα, στην Πύλη;

polykarpos
25-06-06, 21:20
Όταν τα βλέπεις μπροστά σου βλέπεις προς Ανατολάς .

Μιχάλης
25-06-06, 21:28
Άρα η Πύλη έχει κατεύθυνση Βορρά - Νότο και τα σύμβολα προσανατολίζονται δεξιά και αριστερά, έχοντας κατεύθυνση Βορρά - Νότου επίσης. Όμως, δε νομίζω ότι σχετίζονται με τα σημεία του ορίζοντα, τελικά, όσο με το Δεξί και το Αριστερό. Ο ένας καρπός είναι εκείνος που δείχνει δεξιά (στο θετικό, στο καλό;) και ο άλλος καρπός (και ιχθύς) αριστερά (προς το αρνητικό, το κακό;)
Τι βρίσκεται πίσω από την Πύλη στο Ναό; (ή μάλλον τι βρισκόταν πριν την Οθωμανική λαίλαπα;)

polykarpos
25-06-06, 21:43
Η πύλη αυτή είναι επάνω στον εξώστη σαν συνέχεια του Νάρθηκα ( β. όροφος ) στα δεξιά του κεντρικού κλίτους . Μιά εκδοχή , αν αυτό είναι μεταγενέστερο της αλώσεως , να είναι μέρος του τέμπλου που έβγαλαν οι τούρκοι μετά την άλωση και το τοποθέτησαν εκεί μιά και ο χώρος αν θυμάμαι καλώς όταν ήταν τζαμί είναι για τις γυναίκες .
Το συμπέρασμα αυτό μπορεί κανείς άνετα να το εξαγάγει από τους βανδαλισμούς που έχουν υποστεί τα υπόλοιπα μοτίβα που προφανώς απουσιάζουν απο τα άλλα μέρη του διαφράγματος .
Πίσω από την Πύλη δεν υπάρχει τίποτε το σημαντικό , εκτός του τάφου του Βενετού Δόγη και μια σειρά ψηφιδωτών όπως και στις άλλες πλευρές του Ναού .

IRENEMAG
26-06-06, 10:56
Γνωρίζουμε μήπως εάν υπάρχει κάποια αναθηματική επιγραφή;

Μπορούμε επίσης να ελέγξουμε το ενδεχόμενο να μη χρειάζονται στηρικτικά υποβοηθήματα για την τοποθέτηση της πύλης στη συγκεκριμένη θέση (αφού δεν έχουν αφήσει ίχνη στα αρχιτεκτονικά μέλη στα οποία στηρίζεται η πύλη) εάν πρόκειται για μεταγενέστερη προσθήκη;

Η καταστροφή των υπόλοιπων συμβόλων της πύλης πιθανόν να μαρτυρά την έντονη χριστιανική τους χροιά σε σχέση με το φυτικά και ζωικά μοτίβα-πιο συμβατά σαφώς με τις διαφοροποιήσεις στη χρήση του χώρου ανά τους αιώνες- τα οποία διασώθηκαν.

Drymonia
27-06-06, 08:57
Ο ένας καρπός είναι εκείνος που δείχνει δεξιά (στο θετικό, στο καλό;) και ο άλλος καρπός (και ιχθύς) αριστερά (προς το αρνητικό, το κακό;)
Τα σύμβολα είναι διττά, όπως είναι τα σύμβολα των Διδύμων και των Ιχθύων στα ζώδια. Μάλλον συμβολίζουν την ανθρώπινη φύση, αλλά και τις δυνάμεις που διέπουν το σύμπαν. Βέβαια χρειαζόμαστε κι άλλες πληροφορίες και εικόνες για να συγκρίνουμε, και σ'αυτό το σημείο θα μπορούσε να μας βοηθήσει ο αγαπητός Λουξ με τις πολλές εικόνες που συλλέγει, είμαι σίγουρη ότι έχει κι άλλα να μας πει ή να μας κάνει να βρούμε.. :)

LuX
27-06-06, 10:08
Προς το παρόν θέλω να σας επιστήσω τη προσοχή σε μια βαρυσήμαντη δήλωση του φίλτατου Πολύκαρπου που μάλλον πέρασε απαρατήρητη

Όταν τα βλέπεις μπροστά σου βλέπεις προς Ανατολάς .

Το γιατί τη θεωρώ βαρυσήμαντη ίσως το εξηγήσω αργότερα ...

Τώρα για το θέμα μας έχω μπει σε σκέψεις αν θα πρέπει να το αποκαλύψω η όχι .

Δε ξέρω αν θα πρέπει να το κάνω εγώ η κάποιος ειδικός λόγω επαγγέλματος.(κάποιος γεωπόνος για παράδειγμα).

Και φυσικά υπάρχει και αλλού παρόμοια απεικόνιση και φυσικά ξέρετε όλοι αυτό το φυτό η το έχετε ακούσει αλλά προφανώς φοβάστε να το αποκαλύψετε γιατί σας έχουν <<μάθει>> ότι αυτό το φυτό κάνει ΤΖΙΖ !Και άντε και σας λεω τη γνώμη μου.
Και ας υποθέσουμε ότι είναι η σωστή .
Τι θα γίνει μετά ;
Θα αλλάξει κάτι ;

Δηλαδή τι κι αν είναι...

Μαϊντανός
Ακακία
Νάρκισσος
Δρυς
Ροδιά
Αμυγδαλιά
Γογγύλια
Ορτανσία
Ροδακινιά
Αζαλέα
ή
Σπαράγγια

Θα αλλάξει τίποτα ;

Αν κάποιος νομίζει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει τότε το ξανασυζητάμε.

Πάντως οι ζουμεροί καρποί του φυτού αυτού παρομοιάζονταν με σταφύλια , τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από την υπνωτική του δράση .
Ξενοφών ,Συμπόσιο 2.24

Γι αυτό το λόγο προφανώς εικονίζεται πάνω από τα κύπελλα .

:)

Drymonia
30-06-06, 12:50
Προς το παρόν θέλω να σας επιστήσω τη προσοχή σε μια βαρυσήμαντη δήλωση του φίλτατου Πολύκαρπου που μάλλον πέρασε απαρατήρητηΠαράθεση:
Όταν τα βλέπεις μπροστά σου βλέπεις προς Ανατολάς .


Το γιατί τη θεωρώ βαρυσήμαντη ίσως το εξηγήσω αργότερα ...

Άραγε θα το μάθουμε ποτέ;;; :rolleyes:

lykos
02-03-08, 15:15
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ SOLON ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ FORUM ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΟΥ . ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟ.

ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΑ ΚΛΕΙΔΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ GOOGLE ΒΡΗΚΑ.

http://www.wikipedia.gr/λ/ύ/κ/Λύκος_(αστερισμός).html,

<Οι Άραβες ονόμαζαν επίσης τον Λύκο Al Asadah, η Λέαινα, ονομασία που παρεφθάρη στο Asida του Bayer, και Al Sabu (= το άγριο θηρίο). Αλλά οι αρχέγονες αραβικές ονομασίες ήταν, από κοινού με τμήμα του Κενταύρου Al Shamarih και Kadb al Karm, δηλαδή τα κλαδιά του φοίνικα και το κλαδί της αμπέλου>ΑΝΑΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΥΠΗΡΧΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΨΕΛΛΟΣ <'Εγραψε και αστρονομικά έργα, όπως το «Περί Μεγάλου Ενιαυτού», που εκδόθηκε από τον Ρ. Tannery το 1920 και το σωζόμενο Περί της Κινήσεως του Χρόνου, των Κύκλων του Ηλίου και της Σελήνης, της Εκλείψεως Αυτών και της του Πάσχα Ευρέσεως.> ΕΠΙΣΗΣ <To εξαιρετικό για τον Ψελλό είναι ότι κατόρθωσε να αναβιώσει αρκετούς από τους συγγραφείς των απόκρυφων έργων>ΑΚΟΜΑ<To ενδιαφέρον του για τους «Χρησμούς» ήταν γνήσιο>

ΛΕΤΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ SOLON ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ!!!


http://www.cc.uoa.gr/ptde/journal/greek/aristarchos/14.pdf

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%AE%CE%BB_%CE%A8%CE%B5% CE%BB%CE%BB%CF%8C%CF%82

γηγενης
02-03-08, 16:38
η εικοναμας δειχνει την εξαγωγη μανδραγορα οπως πιστευοταν οτι επρεπε να γινει τον μεσαιωνα

συμφωνα λοιπον με την "σωστη"εξαγωγη εχουμε τον ανθρωπο που θα χρησιμοποιησει τον μανδραγορα ειναι μακρια και με βουλομενα τα αυτια
τον σκυλο που θα τον τραβηξει εξω τον μανδραγορα και θα πεθανει γιατι θα ακουσει τις φωνες του μανδραγορα την στιγμη που θα ξεριζωνεται και φυσικα τον μανδραγορα
το φυτο που βλεπεται ειναι ο μανραγορας και η ριζα του ειναι σαν ανθρωπος

m_airy
02-03-08, 19:57
καλησπερα ειμαι νεα εδω αλλα ειμαι σιγουρη οτι αυτο το συμβολο το εχω ξαναδει αλλα δεν μπορω να θυμηθω που,νομιζω οτι το ειδα σε μια εκκλησια σε καποιο νησι θα το ψαξω κ θα σε ενημερωσω

m_airy
03-03-08, 02:27
το εψαξα κ το βρηκα που το ειδα σε εκκλησια των παξων τι σημαινει δεν ξερω αλλα υπαρχει

"Φ"
07-03-08, 00:03
Τι σχεση μπορει να εχει ομως ο ιχθυς με το μανδραγορα?
Μηπως αυτες οι εικονες μας δειχνουν καποιο <<Παραδεισο>> τον οποιο μπορουμε να βρουμε στη γη?

Παρεπιπτωντος μου ηρθε ενα λαικο ασμα στο μυαλο που λεει..
<<αει και στου παραδεισου του πορτα καποιος φυτεψε δυο χορτα..

lykos
24-03-08, 09:44
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ SOLON ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ FORUM ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΟΥ . ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟ.

ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΑ ΚΛΕΙΔΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ GOOGLE ΒΡΗΚΑ.

http://www.wikipedia.gr/λ/ύ/κ/Λύκος_(αστερισμός).html,

<Οι Άραβες ονόμαζαν επίσης τον Λύκο Al Asadah, η Λέαινα, ονομασία που παρεφθάρη στο Asida του Bayer, και Al Sabu (= το άγριο θηρίο). Αλλά οι αρχέγονες αραβικές ονομασίες ήταν, από κοινού με τμήμα του Κενταύρου Al Shamarih και Kadb al Karm, δηλαδή τα κλαδιά του φοίνικα και το κλαδί της αμπέλου>ΑΝΑΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΥΠΗΡΧΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΨΕΛΛΟΣ <'Εγραψε και αστρονομικά έργα, όπως το «Περί Μεγάλου Ενιαυτού», που εκδόθηκε από τον Ρ. Tannery το 1920 και το σωζόμενο Περί της Κινήσεως του Χρόνου, των Κύκλων του Ηλίου και της Σελήνης, της Εκλείψεως Αυτών και της του Πάσχα Ευρέσεως.> ΕΠΙΣΗΣ <To εξαιρετικό για τον Ψελλό είναι ότι κατόρθωσε να αναβιώσει αρκετούς από τους συγγραφείς των απόκρυφων έργων>ΑΚΟΜΑ<To ενδιαφέρον του για τους «Χρησμούς» ήταν γνήσιο>

ΛΕΤΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ SOLON ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ!!![/B]


http://www.cc.uoa.gr/ptde/journal/greek/aristarchos/14.pdf

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%AE%CE%BB_%CE%A8%CE%B5% CE%BB%CE%BB%CF%8C%CF%82

[B]Συνεχίζω με ενα απόσπασμα απο την εγκυκλοπαίδεια wikipedia
Στον πρωτοχριστιανισμό, ο Φοίνιξ αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, που επίσης πεθαίνει και ανασταίνεται σε τρεις μέρες όπως και ο φοίνιξ αναγεννιέται πλήρως σε τρεις μέρες. Ο συμβολισμός μπορεί να γίνει εμφανής σε πολλούς ναούς της Ελλάδας.

LOBO1453
10-04-08, 14:19
εμενα παιδια μου φαινεται σαν κολυμπυθρες παρα σαν κυπελλα.ειναι η πρωτη εντυπωση που μου ερχεται στο μυαλο. Επισης ο μανδραγορας την μονη σχεση που βρηκα με την παλαια διαθηκη ειναι οτι η ραχιηλ φαινεται να γευτηκε τον καρπο του φυτου ωστε να τεκνοποιησει. Οσο αναφορα για το προηγουμενο οι κολυμπηθρες ισως να εχουν σχεση με την βαπτιση σωματος και ψυχης

Witch Shadow
10-04-08, 15:25
η εικοναμας δειχνει την εξαγωγη μανδραγορα οπως πιστευοταν οτι επρεπε να γινει τον μεσαιωνα

συμφωνα λοιπον με την "σωστη"εξαγωγη εχουμε τον ανθρωπο που θα χρησιμοποιησει τον μανδραγορα ειναι μακρια και με βουλομενα τα αυτια
τον σκυλο που θα τον τραβηξει εξω τον μανδραγορα και θα πεθανει γιατι θα ακουσει τις φωνες του μανδραγορα την στιγμη που θα ξεριζωνεται και φυσικα τον μανδραγορα
το φυτο που βλεπεται ειναι ο μανραγορας και η ριζα του ειναι σαν ανθρωπος


Πολυ σωστα φιλε Γηγενη
Πιο αναλυτικα οι ανθρωποι που θελανε τον μανδραγορα (συνηθως μαγισσες κ μαγοι), τον ξεριζωναν στο τελευταιο φεγγαρι του Αυγουστου. 3 ψυχες, 3 μαγοι/μαγισσες μαζευονταν γυρω απο τη ριζα και εσκαβαν εναν κυκλο γυρω του με ενα μυτερο κλαδι ιτιας. Επρεπε να βγει η ριζα χωρις να ταραχθει η "ψυχη του θανοντος", και χωρις να το πιασει ανθρωπινο χερι, οπως αυτη αποχωριζεται τη γη. Πιστευεται πως το αιμα που ειχε ποτισει τη γη απο τους πολεμους αιωνων, τροφοδοτουσε το φυτο και ειδικοτερα τη ριζα, δινοντας της ανθρωπινη οψη και οτι προκειται για ζωντανο φυτο με σκοτεινες δυναμεις. Το αποκοσμο ουρλιαχτο του μπορουσε να ακουστει πολλα μετρα μακρια και μπορουσε να προκαλεσει τρελα ή ακομα και θανατο. Για να ξεφυγουν απο το ουρλιαχτο του, κυκλωναν το φυτο με αλατι το βραδυ της πανσεληνου και μετα το εδεναν με ενα σχοινι στο λαιμο ενος σκυλου. Απομακρυνονταν και επειτα φωναζαν το σκυλο να τους ακολουθησει, ξεριζωνοντας με αυτον τον τροπο το φυτο και οδηγωντας το σκυλι στο θανατο. Εκαναν ευχες στους πεθαμενους εκεινους για την ψυχη τους και παρακαλουσαν να επανα-εμφανιστουν ξανα και να τους πουν για την μετα θανατον ζωη. Για τη διατηρηση του μαλιστα υπηρχε μια τελετουργια ειδικη. Καθε Σαββατο επρεπε να το πλενουν με νερο και κρασι, να το τυλιξουν με ενα υφασμα και μετα το φυλαγανε σε μυστικο μερος που δεν φτανει ανθρωπου ματι. Επεισης ο μανδραγορας ηταν βοτανι που θεραπευε τους δαιμονισμενους. Ελπιζω να βοηθησε καπως στην ερμηνεια των συμβολων.

lykos
18-07-08, 07:08
Πρόσφατα πήγα στην Βενετία. Η βασιλική του Αγίου Μάρκου ίσως είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο. Στην εκλησσία λοιπόν αυτή, υπάρχει η πύλη του παραδείσου και η πύλη της κολάσεως.Συγρίνετε το τρίτο κλειδί και την φωτογραφία που τράβηξα.Στη μέση το ίδιο πράγμα ένα δέντρο (φοίνικας λέω εγώ) αριστερά και δεξιά δύο γυναίκες (η Παναγία αριστερά και ίσως η Μαγδαληνή δεξιά) αντι για δύο δισκοπότηρα που είναι στην πύλη της Αγίας Σοφίας.Τα συμπεράσματα δικά σας.

LuX
18-07-08, 08:28
Πρόσφατα πήγα στην Βενετία. Η βασιλική του Αγίου Μάρκου ίσως είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο. Στην εκλησσία λοιπόν αυτή, υπάρχει η πύλη του παραδείσου και η πύλη της κολάσεως.Συγρίνετε το τρίτο κλειδί και την φωτογραφία που τράβηξα.Στη μέση το ίδιο πράγμα ένα δέντρο (φοίνικας λέω εγώ) αριστερά και δεξιά δύο γυναίκες (η Παναγία αριστερά και ίσως η Μαγδαληνή δεξιά) αντι για δύο δισκοπότηρα που είναι στην πύλη της Αγίας Σοφίας.Τα συμπεράσματα δικά σας.
αν ειχες τραβηξει τη φωτο ακριβως απεναντι απο τη πυλη θα εβλεπες και κατι που ειναι ορατο (σχηματιζεται) μονο οταν βρισκεται κανεις φατσα καρτα απο αυτην και απο καμμια αλλη γωνια !

κατα τ αλλα ειναι σημαντικο να προσεξετε πως η πυλη βρισκεται στη βαση του δενδρου !!!
@

LuX
18-07-08, 10:08
ο Φοίνιξ αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, που επίσης πεθαίνει και ανασταίνεται σε τρεις μέρες όπως και ο φοίνιξ αναγεννιέται πλήρως σε τρεις μέρες. Ο συμβολισμός μπορεί να γίνει εμφανής σε πολλούς ναούς της Ελλάδας.[/SIZE]
[/COLOR][/SIZE]
καποιος να μας εξηγησει τι ειναι ο Φοινικας και αν προκειται για κατι το πραγματικο η συμβολικα φανταστικο ;


@

lykos
18-07-08, 13:00
αν ειχες τραβηξει τη φωτο ακριβως απεναντι απο τη πυλη θα εβλεπες και κατι που ειναι ορατο (σχηματιζεται) μονο οταν βρισκεται κανεις φατσα καρτα απο αυτην και απο καμμια αλλη γωνια !

κατα τ αλλα ειναι σημαντικο να προσεξετε πως η πυλη βρισκεται στη βαση του δενδρου !!!
@
Φίλε LUX εξήγησε μας περισσότερο τι εννοείς. Τι θα σχηματιζόταν δηλαδή?
Το ότι η η πυλη βρισκεται στη βαση του δενδρου , το πρόσεξα.Αυτό που σκέφτηκα εκείνη τη στιμή ήταν ότι πρόκειται κάτι σαν γεννεαλογικό δέντρο.
Μου έκανε εντύπωση επίσης , ότι αντί να δω τον απόστολο Πέτρο δίπλα στην πύλη , είδα δύο γυναίκες!!!
Ξέρει κανείς τι σημαίνουν τα γράμματα MP KAI ΘV ?

LuX
18-07-08, 16:37
Φίλε LUX εξήγησε μας περισσότερο τι εννοείς. Τι θα σχηματιζόταν δηλαδή?
Το ότι η η πυλη βρισκεται στη βαση του δενδρου , το πρόσεξα.Αυτό που σκέφτηκα εκείνη τη στιμή ήταν ότι πρόκειται κάτι σαν γεννεαλογικό δέντρο.
Μου έκανε εντύπωση επίσης , ότι αντί να δω τον απόστολο Πέτρο δίπλα στην πύλη , είδα δύο γυναίκες!!!
Ξέρει κανείς τι σημαίνουν τα γράμματα MP KAI ΘV ?
θα μπορουσε για παραδειγμα το δενδρο να συμβολιζει τη γη η γαια και συγκεκριμενα ολη τη γη πανγαια η παναγια ....

ο απαγορευμενος καρπος που ανοιγει τους οφθαλμους αρα και τις πυλες η τη συνειδηση θα μπορουσε να μην ειναι καρπος του ιδιου δενδρου η ξυλου αλλα ενας αυτονομος καρπος ο οποιος συμβιωνει με το δενδρο στη βαση του .

ο καρπος αυτος δλδ θα μπορουσε να ειναι με αλλα λογια ενα παιδι της πανγαιας η παναγιας (δενδρου) .....
αφου ξερουμε ποιος ειναι ο υιος της γαιας πανγαιας παναγιας τοτε μπορουμε να υποθεσουμε πως αυτος ο υιος ειναι ο ιδιος ο καρπος (της) ο οποιος εξακολουθει να ανοιγει οφθαλμους σημειολογικα μεταφορικα η ακομη και παραδειγματικα .

http://img241.imageshack.us/img241/6914/et88artzn3.gif (http://imageshack.us)

υπαρχει μια δεδομενη συγχυση επειδη πολλοι απο εμας μπερδευουν το καρπο του δενδρου με τον καρπο που συμβιωνει στη ριζα του .
ο ενας καρπος ειναι ρητος εμφανης και ο αλλος αρρητος .
οπως βλεπεις και στη φωτο παραδειγμα πανω στα δενδρα δεν υπαρχει τπτ...
οτι υπαρχει και οτι σημαινει αυτο βρισκεται κατω, διπλα κοντα ...

Αρχική Δημοσίευση από lykos
ο Φοίνιξ αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, που επίσης πεθαίνει και ανασταίνεται σε τρεις μέρες όπως και ο φοίνιξ αναγεννιέται πλήρως σε τρεις μέρες. Ο συμβολισμός μπορεί να γίνει εμφανής σε πολλούς ναούς της Ελλάδας.[/SIZE]
[/COLOR][/SIZE]
το θεμα ειναι αν και ο Χριστος με τη σειρα του αναπαριστα εναν καρπο ο οποιος ζει μονο 3 ημερες και πανω στο σχημα του βασιζεται ολη η αρχιτεκτονικη των ναων ανα το πλανητη ....
αλλα και ενα πληθος συμβολισμων που δεν εχουν σβησει απ τις απαρχες μεχρι και σημερα.


@

Marduk
19-07-08, 07:34
Ξέρει κανείς τι σημαίνουν τα γράμματα MP KAI ΘV ?

ΜήτηΡ ΘεV (ΘεΟΥ)...

LuX
19-07-08, 09:05
Αν κατατάσσαμε για λίγο το ζήτημα της γένεσης του Χριστού εκτός θρησκείας και φυσικά πέρα απ το δόγμα πόσο εύκολο θα ήταν να δεχθούμε τη γέννηση ενός θεού από γήινη μήτρα ;
Αντιθέτως αν αναστρέψουμε το όλο ζήτημα και παμε προς τα πίσω τότε έχουμε την είσοδο του θειου στον άνθρωπο .
Και στις δυο περιπτώσεις όμως αυτό που παραμένει κοινό είναι η

Εσώτερη γένεση του Θεού / θειου


Με απλά λόγια
1) όταν η παναγιά η πανγαια είναι φυσικό πρόσωπο τότε έχουμε τη γένεση θεϊκής οντότητας που ομοιάζει με τη γεννήτορα του
2) Όταν η πανγαια η παναγιά είναι η φύση όποτε όχι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο τότε έχουμε την ανάγκη γέννησης της θεότητας ως ιδέα .

Έτσι είναι εύλογο πως όταν αναγάγουμε το ζήτημα της γέννησης της θεότητας στις απαρχές της δημιουργίας του κόσμου να συμπεράνουμε πως η δεύτερη περίπτωση προϋπήρξε της πρώτης
Αλλά και ότι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις ως άνω περιπτώσεις δεν είναι άλλος από τη γονιμότητα .
Η πύλη συμβολικά αναδεικνύει την είσοδο η οποία βρίσκεται στο φυσικό κόσμο (κάτω απ το δένδρο) και μεσώ αυτής μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τα θεϊκά πεδία , να γνωρίσει τη θεότητα και να ενωθεί μαζί της .
Η σχέση φυσικής γονιμότητας & θεότητας συμβολίζεται συνήθως με το όρθιο φαλλό που τις περισσότερες των περιπτώσεων δανείζει το σχήμα του στις πύλες και η σχέση πνευματικής γονιμότητας & θεότητας συνήθως με ένα φυτό που μπορεί να ομοιάζει με φαλλό η με οποιοδήποτε άλλο σχήμα έχει σχέση με τη φυσική γονιμότητα όπως το αυγό το σπερματοζωάριο η ένα απλό δένδρο η φυτό.

http://img514.imageshack.us/img514/4342/malbischurchaltarbigbf0.jpg (http://imageshack.us)

Συνήθως στους χριστιανικούς ναούς η αρχιτεκτονική στη τρισδιάστατη έκφανση της αναδεικνύει μυστικά με μια μόνο μάτια απ το κατάλληλο σημείο τη πύλη το φαλλό και το δενδρο/καρπο/φυτο@

c.r
20-07-08, 12:27
αν ειχες τραβηξει τη φωτο ακριβως απεναντι απο τη πυλη θα εβλεπες και κατι που ειναι ορατο (σχηματιζεται) μονο οταν βρισκεται κανεις φατσα καρτα απο αυτην και απο καμμια αλλη γωνια !

Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι εννοείς πως θα ήταν ορατό από εκεί.

Έχω επισκεφτεί δύο φορές την Βενετία και τον Άγιο Μάρκο.
Η διακόσμηση εντός και εκτός είναι άρτια οπτικά, καθώς και τα σύμβολα που μπορεί να δει κανείς είναι σχεδόν αμέτρητα.
Δεν αποκλείω φυσικά το ενδεχόμενο να βγαίνει ένα ασφαλές συμπέρασμα μέσα από όλα αυτά για τον συγκεκριμένο ναό.


Μερικές ακόμη φωτογραφίες που έχω τραβήξει (από το εξωτερικό του):

http://i217.photobucket.com/albums/cc214/okanenas/00.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc214/okanenas/02.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc214/okanenas/01.jpg

lykos
21-07-08, 08:26
Εμένα αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν το θυλικό στοιχείο.Διερωτήθηκα λοιπόν, γιατί το θυλικό στοιχείο να είναι ουσιαστικά υποβαμισμένο στη θρησκεία μας. Πατήρ - Υιός και Αγιο Πνεύμα λέμε και ενώνουμε τα τρία μας δάκτυλα για να κάνουμε το σταυρό μας. Δηλαδή , αρσενικό - αρσενικό και ουδέτερο.Που είναι το θυλικό στοιχείο.Η εκλησσία μας δεν επιτρέπει στις γυναίκες να μπούν ούτε στο ιερό του ναού ούτε και να γίνουν ιέριες φυσικά.
Είναι σωστό αυτό? Πώς δημιουρήθηκαν οι κανόνες που διέπουν την θρησκεία μας? ποιοί τους διαμόρφωσαν και με ποιό υλικό? Ηταν μόνο η διδασκαλία του Χριστού? Εχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα σωστά τα μηνύματα του Χριστού?
Τώρα τη σχέση έχουν αυτά που λέω με την πύλη του παραδείσου στην Αγία Σοφία και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα μου πείτε. Ισως και να έχουν. Αν έχουν πιθανόν κλειδί να είναι ο χρόνος και τα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την χρονική περίοδο που δημιουργήθαν τα συκεκριμένα έργα.

Spiros
21-07-08, 09:35
Μερικές παρατηρήσεις στα λόγια του Lykos.
Το θηλυκό δεν είναι υποβαθμισμένο στην Θρησκεία. Είναι υποβαθμισμένο στο Ιερατείο. Και αυτό γιατί πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι εξουσίας. Οι Ιερείς ανά τους αιώνες ασκούσαν (και ασκούν) και κοσμική εξουσία. Όλοι ξέρουμε ότι η γυναίκα άρχισε να ασκεί κοσμική εξουσία μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Συνήθειες των καιρών.
Τα τρία δάκτυλα δεν συμβολίζουν το «αρσενικό – αρσενικό και ουδέτερο». Συμβολίζουν την τριαδικότητα του Θεού. Ομοούσιο και αδιαίρετο. Επίσης ο Θεός δεν είναι ύλη αλλά πνεύμα. Δεν έχει φύλο. Δεν αναφέρεται όπως ο Δίας του Δωδεκάθεου που είχε ανθρώπινα πάθη. Δεν κυνηγάει γυναίκες για να ικανοποιήσει το πάθος του γιατί πολύ απλά δεν έχει πάθη. Η παράφραση του «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» οδηγεί τους αγιογράφους να τον εμφανίζουν με ανθρώπινη μορφή και μάλιστα ανδρική χάριν του ισχυρού φύλου. Τι εικόνα, αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι, έχουν τα πνεύματα;
Οι κανόνες που διέπουν την Εκκλησία μας (και όχι την θρησκεία μας) έχουν οριστεί και επιβληθεί μέσα από τις Ιερές Συνόδους. Οι Ιερές Σύνοδοι έχουν σαν μέλη τους την κορυφή του Ιερατείου το οποίο, εκτός της διδασκαλίας του Χριστού λάμβανε υπ’ όψιν του και την δομή και τα ήθη της Κοινωνίας. Μιλάμε για ανθρώπους που ευχόμαστε να είχαν τη Θεία Φώτιση όταν έπαιρναν αυτές τις αποφάσεις. Και σε κανένα κανόνα της Εκκλησίας δεν υποβαθμίζεται η Γυναίκα σαν άνθρωπος.
Παρόλα αυτά δεν της αναγνωρίζονται διοικητικά και ιερατικά αξιώματα. Και όλα αυτά του στυλ η Γυναίκα είναι ακάθαρτη ως εκ τούτου δεν της επιτρέπεται η είσοδος στο Ιερό, είναι απλά προλήψεις που διατηρήθηκαν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση. Δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας.

LuX
21-07-08, 16:32
OI Πρωτες κοινωνιες γνωριζουμε πως ηταν μητριαρχικες !
και εχουμε να πουμε πολλα αλλα αν συνεχισουμε εδω νομιζω πως θα ξεφυγουμε πολυ απ το θεμα της πυλης .
για να κλεισω απο μεριας μου και σε σχεση με τη φωτο απ το ναο που ανεβασα ειναι οφθαλμοφανες οπως και σε ολους τους ναους οπως και στις φωτο που ανεβασε ο φιλος c.r.
οτι η διακοσμηση βασιζεται σε αυτο που ονομαζουμε ορθιο φαλλο .
(δειτε που βρισκεται ο εσταυρομενος)

το ολο εξωτερικο αλλα και μερος του εσωτερικου των ναων οχι μονο των χριστιανικων αλλα και αλλων θρησκειων ειναι βασισμενο στον μυστικο καρπο που βασει των ιδιαιτερων παρενεργειων του εδωσε το εναυσμα στους αρχανθρωπους για να δημιουργηθουν ολες οι μετ επειτα θρησκειες μετα απ τη πρωτη παγκοσμια λατρεια που γνωρισε ο πλανητης δηλαδη αυτη τη λατρεια της γης η της γονιμοτητας η των μαγικων φυτων.


@

Elladios
22-07-08, 01:34
Φίλε LuX,

γιατί πιστεύεις πως ότι έχει να κάνει με θρησκεία παίζει μέσα κάτι με μαντάρ;
Δεν λέω, φυσικά και ο συμπαθητικός μύκητας πιθανότατα να επιρέασε πλήθος ανθρώπων, ειδικά σε σχέση προς την θρησκεία, όπως και δεκάδες άλλα φυτά, βότανα, ακόμα και κάκτοι, όπως επίσης και η πασίγνωστη κάνναβις.
Αλλά το να λέμε ότι το συγκεκριμένο μανιτάρι έχει επιρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να ακολουθούν το σχήμα του για τον σχεδιασμό σε κάποια μέρη των ναών πιστεύω είναι λίγο παρατραβηγμένο.

Φυσικά, θα συμφωνήσω μαζί σου σε όσα λες περί γονιμότητας, αλλά αν μπορείς εξήγα λίγο πως συνδέετε με το μανιτάρι.

LuX
22-07-08, 07:56
Φίλε LuX,

γιατί πιστεύεις πως ότι έχει να κάνει με θρησκεία παίζει μέσα κάτι με μαντάρ;
Δεν λέω, φυσικά και ο συμπαθητικός μύκητας πιθανότατα να επιρέασε πλήθος ανθρώπων, ειδικά σε σχέση προς την θρησκεία, όπως και δεκάδες άλλα φυτά, βότανα, ακόμα και κάκτοι, όπως επίσης και η πασίγνωστη κάνναβις.
Αλλά το να λέμε ότι το συγκεκριμένο μανιτάρι έχει επιρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να ακολουθούν το σχήμα του για τον σχεδιασμό σε κάποια μέρη των ναών πιστεύω είναι λίγο παρατραβηγμένο.

Φυσικά, θα συμφωνήσω μαζί σου σε όσα λες περί γονιμότητας, αλλά αν μπορείς εξήγα λίγο πως συνδέετε με το μανιτάρι.
φιλε ελλαδιε
επειδη υπαρχουν παρα πολλα στοιχεια που δειχνουν κατι τετοιο ....
αλλα αν θελεις αλλα και για να μη γραφω τα ιδια σε διαφορετικα θεματα ριξε μια ματια εδω....

http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?p=59299#post59299

και σε οτι επακολουθησει στο νεο αυτο γενικο θεμα
περι αναπτυξης των θρησκειων

ευχαριστω


@

Elladios
22-07-08, 12:57
Τα έχω διαβάσει πριν από λίγο. Ευχαριστώ για την παραπομπή, αλλά μάλλον δεν είναι αυτό που ήθελα να πω. Αν κατάλαβες συμφώνησα μαζί σου. Απλά το πήγαινα αλλού εγώ. Μπορεί μεν η φιλοσοφία να άρχισε από εκεί, αλλά σήμερα τα σχήματα αυτά κτλ, επικρατούν μόνο λόγο παράδοσης. Προσωπική μου άποψη.

LuX
22-07-08, 13:55
Τα έχω διαβάσει πριν από λίγο. Ευχαριστώ για την παραπομπή, αλλά μάλλον δεν είναι αυτό που ήθελα να πω. Αν κατάλαβες συμφώνησα μαζί σου. Απλά το πήγαινα αλλού εγώ. Μπορεί μεν η φιλοσοφία να άρχισε από εκεί, αλλά σήμερα τα σχήματα αυτά κτλ, επικρατούν μόνο λόγο παράδοσης. Προσωπική μου άποψη.
Διαφωνεις με τον εαυτο σου βασικα :)
αν θελεις γραψε η μετεφερε αυτο που γραφεις απο εδω , εκει για να μη χαλαμε το θεμα ....
Ναι ισως δεν εχεις αδικο
ο παπας της ενοριας δεν ειναι υποχρεωτικο να γνωριζει απο που και γιατι πηραν αυτο το σχημα οι τρουλοι των εκκλησιων ουτε γιατι οι πυλες μοιαζουν με μανταρια....
οπως επισης ουτε το οτι σε μια εκκλησια δεσποζει το σχημα του φαλλου....
μπορει να διαβαζει το χριστιανικο "αυξανεστε και πλυθηνεστε" αλλα δεν ξερει οτι αυτη η φραση ειναι δανεικη απ τις προηγουμενες θρησκειες , λατρειες .....

μεχρι και το αβαταρ σου ειναι ενας απ τους κωδικους του μανταριου..... ;)@

jimakoskx
02-11-08, 08:45
Εμένα η τρίτη εικόνα αρσενικό φοίνικα μου θυμίζει .

Smartmorpheus
30-04-15, 09:50
Εξαιρετικό άρθρο και σκέψεις κρίμα να μην φαίνονται οι παλιες φωτογραφιες στη σελιδα