PDA

Επιστροφή στο Forum : H Μάχη της κατάκτησης της Σελήνης και ο πόλεμος των άστρων...


beetlejuice
20-09-05, 10:29
Μια πραγματικη μαχη (ακομη δε γνωριζουμε με σιγουρια σε ποια επιπεδα αναμενεται να κινηθει) αναμενεται να δοθει τις αμεσως επομενες δεκαετιες αναμεσα στις μεγαλες δυναμεις του πλανητη. Μετα την ανακοινωση των επιστημονων της ΝΑΣΑ πως ο δορυφορος της Γης περιεχει πολυ περισσοτερο νερο απο οσο ειχαν αρχικα υπολογισει ολοι πλεον βαλθηκαν να καταστρωσουν σχεδια σχετικα με τη μελλοντικη δημιουργια βασεων εκει.
Οι αμερικανοι ηδη ανακοινωσαν πως σκοπεύουν να έχουν επιστρέψει στο φεγγάρι έως το 2020, χρησιμοποιώντας έναν ρετρό συνδυασμό από εξαρτήματα του διαστημικού λεωφορείου και του Apollo, σύμφωνα με οσα ανακοίνωσε ο διοικητής της διαστημικης τους υπηρεσίας.Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στη Ουάσινγκτον, ο Μάικλ Γκρίφιν δήλωσε ότι η επόμενη αποστολή προσελήνωσης θα έχει τετραμελές πλήρωμα και θα κοστίσει συνολικά 104 δισ. δολάρια.

«Θα επιστρέψουμε στη Σελήνη το αργότερο το 2020 και θα επεκτείνουμε την ανθρώπινη παρουσία σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και ακόμα πιο πέρα» είπε.

Ποιοι ειναι οι οριζοντες που διανοιγονται απο τετοιες πρωτοβουλιες και ποσο μακρυνο και απροσιτο μπορει να χαρακτηριστει πλεον το ενδεχομενο ενος πραγματικου πολεμου των αστρων;

PUCK
20-09-05, 11:05
Πέρα από το "έμφυτο" στην κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο, το πολύ μεγάλο κέρδος είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας γι αυτό το εγχείρημα. Μια τεχνολογία, βέβαια, που είναι όπως το μαχαίρι. Ή το χρησιμοποιείς για να κόψεις ψωμί και να τραφείς ή το χρησιμοποιείς για ν' αφαιρέσεις μια ζωή.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα για κάτι άλλο. Ακόμα κι αν έχουμε χρήσιμο ορυκτό πλούτο στη Σελήνη ή σε κάποιον άλλο πλανήτη ή δορυφόρο, θα είναι συμφέρουσα η εξόρυξη και μεταφορά του στη Γη; Υπάρχουν, βέβαια, και τα διάφορα επιστημόνικα πειράματα που διεξάγονται τώρα στους διαστημικούς σταθμούς που υπήρξαν κατά καιρούς σε τροχιά, καθώς και το γεγονός της οικονομικότερης εκτόξευσης διαστημικών συσκευών σε συνθήκες μικρότερης της Γης ή και μηδενικής βαρύτητας.

Δυστυχώς, με την ουσιαστική εγκατάλειψη της κατάκτησης του διαστήματος από τα μέσα της δεκαετίας του '70, έχουμε μείνει πολύ πίσω σε όλα, ακόμη και για τον περιβόητο "πόλεμο των άστρων".

Συνεπώς, κρατάω τη "σπίθα" που άναψε πάλι ( «Θα επιστρέψουμε στη Σελήνη το αργότερο το 2020 και θα επεκτείνουμε την ανθρώπινη παρουσία σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και ακόμα πιο πέρα» ) κι ελπίζω για το καλύτερο.

xontro_mpizeli
20-09-05, 19:14
«Θα επιστρέψουμε στη Σελήνη το αργότερο το 2020 και θα επεκτείνουμε την ανθρώπινη παρουσία σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και ακόμα πιο πέρα» είπε.


Εύχομαι να βγουν αληθινά τα λόγια του κυρίου αυτού. Θα είναι πολύ καλό
πιστεύω για την ανθρωπότητα να "ανοιχτεί και να δεί τί έχει πέρα από τον πλανήτη της".

Απ την άλλη βέβαια, σαφώς και γεννιούνται πολλά ερωτήματα για το τι θα ακολουθήσει αν συμβεί κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα: Θα καταφέρει να επεκταθεί και να αποικήσει άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα (και πιο πέρα ακόμα) αλλά , από την άλλη, υποθέτω πως θα υπάρχουν πολλές συγκρούσεις σχετικά με τα συμφέροντα του κάθε κράτους στο διάστημα.

Είμαστε από τη φύση μας άμυαλοι, που είμαστε ικανοί για έναν "πόλεμο των Άστρων" με συνέπεις καταστροφικές για τις καινούριες αποικίες μας αλλά και για το μητρικό μας σπίτι, τη Γη.

epimytheas
20-09-05, 23:02
Κάτι που χρήζει σκέψης, είναι η εξής απορία. Πρίν περίπου 40 χρόνια, το πρόγραμμα Απόλλων κρατούσε πολύ κόσμο σε όλο τον πλανήτη καθηλωμένο, είτε μπροστά στις τηλεοράσεις του, είτε μπροστά στους δέκτες του ραδιοφώνου του. 'Ολοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις προσεδαφίσεις στον χλωμό μας δορυφόρο και χειροκροτούσαν σε κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ή συνέπασχαν με την αγωνία του πληρώματος του Απόλλων 13. Οι αστροναύτες ήταν ήρωες και μια λαμπρή εποχή φαίνονταν να ξεκινάει για την Ανθρωπότητα. Σχέδια καταστρώνονταν από ενθουσιώδεις επιστήμονες για την κατάκτηση του Διαστήματος και οτιδήποτε αφορούσε την Σελήνη "πουλούσε" σαν τρελό στα ΜΜΕ. Λίγο πρίν την ξαφνική σιωπή...
....σιγά σιγά οι αποστολές διακόπηκαν, οι επιτυχημένες προσεδαφίσεις αντικαταστάθηκαν από αποτυχημένες απόπειρες και έτσι φτάσαμε στην σημερινή εποχή να σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε στην Σελήνη και μάλιστα να προγραμματίζουμε, ώστε αυτό να γίνει το 2020. Δηλαδή 52 χρόνια μετά την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση του Απόλλων 11 και περίπου 50 μετά την τελευταία. Μα καλά, όλη αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, που πήγε; Τότε ήταν δυνατή η προσεδάφιση στην Σελήνη, ενώ σήμερα έγινε προβληματική;
Ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν κάποιοι είναι πως πλέον η ΝΑΣΑ δεν διαθέτει τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που σπατάλήσε τότε, στην προσπάθεια της να κερδίσει τον αγώνα δρόμου με την πάλαι πότε Σ.Ένωση για την Κατάκτηση του Διαστήματος. Υπάρχουν δεκάδες προγράμματα εν εξελίξει στην ΝΑΣΑ, ενώ πάντοτε υπάρχει στο βάθος του ορίζοντα ο Κόκκινος Πλανήτης που περιμένει την δική του ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη. Σύμφωνοι, δέχομαι πως είναι ένα πολύ λογικό επιχείρημα το οικονομικό κώλυμμα, αλλά θα περίμενε κάποιος πως με την πρόοδο της επιστήμης (νανοτεχνολογία, νέα υλικά, φθηνότερα καύσιμα κλπ), το κόστος ενός επανδρωμένου ταξιδιού στην Σελήνη θα ήταν απείρως μικρότερο, αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας πως υπάρχει και Διαστημικός Σταθμός σε τροχιά.
Γιατί λοιπόν αυτή η αποχή από το μοναδικό μέρος εκτός Γης που πάτησε ο άνθρωπος;Λύσαμε όλα τα μυστήρια του δορυφόρου μας;
Οι συνωμοσιολόγοι είναι πεπεισμένοι πως κάτι περίεργο "τρέχει" εκεί πάνω. Υπάρχει ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τα τέλη της δεκαετίας του`70 (1979), με τίτλο "Τα Μυστικά Της Σελήνης" του Ντόν Γουίλσον (1981 εκδόσεις Ωρόρα, μτφρ Μάριος Βερέττας) που με επιστημονικούς όρους και βασιζόμενος στα πορίσματα 2 Σοβιετικών επιστημόνων και 2 Αμερικάνων, καταθέτει κάποια πολύ λογικά επιχειρήματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Δορυφόρος μας είναι κούφιος και πως εξωγήινοι κατοικούν στο εσωτερικό του!
Ορισμένα παράξενα χαρακτηριστικά της Σελήνης, όπως η συγχρονισμένη τροχιά της γύρω από την Γή, που δεν μας επιτρέπει να δούμε ποτέ την Σκοτεινή Πλευρά της, κάποια μυστηριώδη κτίσματα που έχουν φωτογραφηθεί και στις 2 πλευρές της (όπως ο περιβόητος πύργος ύψους 8χλμ με τα περίεργα πολυγωνικά "παράθυρα",
http://www.mufor.org/moon/castlesm.jpg
( ο πύργος)
πυραμίδοειδή κατασκευάσματα που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος πως αποτελούν προιόν φυσικής διεργασίας
http://www.mufor.org/moon/ukert.jpg
(κρατήρας Ούκερτ)
κλπ), το έδαφος της που είναι απίστευτα σκληρό, ενώ το υπέδαφος της είναι πολύ πιό μαλακό και ενδεχομένως κούφιο, η υποψία πως το περίβλημα της είναι μεταλλικό(!), η αδυναμία πραγματικής χρονολόγησης της (κάποια πετρώματα της δείχνουν ηλικία άνω των 12 δισεκατομμυρίων ετών, δλδ πιό παλιά από την Γή, και ίσως παλιότερα από οτιδήποτε άλλο στο Ηλιακό μας Σύστημα) καθώς και αρκετά άλλα, την καθιστούν πραγματικά ένα Μυστήριο. Το γεγονός πως κατά καιρούς παρατηρούνται διάφορες ανεξήγητες λάμψεις στην επιφάνεια της, και μάλιστα αρκετές φορές σε γεωμετρική διάταξη (τα λεγόμενα "Σεληνιακά Φώτα"), ασυνήθιστα μέταλλα που καταρρίπτουν εν μέρει την θεωρία πως η Σελήνη φτιάχτηκε από το ίδιο νέφος αερίων ταυτόχρονα με την Γη ( στην ουσία, αυτή η θεωρία επινοήθηκε για να εξηγήσει το ανεξήγητο της τροχιάς της), καθώς και άλλα, μας δείχνουν πως τελικά το Φεγγάρι μας, ο αδελφός πλανήτης της Γης, κρύβει ακόμα πολλά μυστικά.
Μια παραδοξότητα μας κοιτάζει χαμογελώντας ειρωνικά έξω από το παράθυρο μας αυτή την στιγμή. Βγείτε έξω και κοιτάξτε την προσεχτικά. Δεν είναι όμορφη όσο και μυστηριώδης; Είναι η φυσική μας ασπίδα απέναντι σε μετεωρίτες και διαστημικά θραύσματα κάθε είδους. Ο προστάτης μας...
Είναι όμως τελικά ένας ακόμα πλανήτης ή κάτι περισσότερο;
http://www.mufor.org/moon.gif

Giorgos
21-09-05, 02:14
les na einai i kamera tou big brother oson afora ti gi?

epimytheas
21-09-05, 02:57
les na einai i kamera tou big brother oson afora ti gi?
Ομολογώ πως αν και σκέφτηκα κι εγώ κάτι παρόμοιο, δεν βρήκα την ιδέα καθόλου διασκεδαστική, ούτε καν εφησυχαστική.
Γιατί δεν σταματώ να αναρωτιέμαι.
Αν όντως έτσι είναι, τότε τι ρόλο έχουν παίξει αυτοί στην μέχρι τώρα Ιστορία μας;

manstredin
21-09-05, 18:20
Αυτό είναι με την σειρά του άλλο ένα τρομακτικό ερώτημα , σε κάθε περίπτωση όμως ,παρόλο που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν όσα παραθέτεις παραπάνω , θα πρέπει να προσέξουμε μην παρασυρθούμε από την συνομωσιολογία ,που είναι το αμερικανικό κυρίως αλλά και παγκόσμιο must ,από τα 90s και μετά. Σχετικά με το θέμα της σελήνης και της προσεδάφισης του ανθρώπου σ αυτήν ,έχουν ακουστέι παααάρα πολλά και αρκετοί είναι αυτοί ,θα ξέρετε σίγουρα ,που αμφισβητούν και την ίδια την προσεδάφιση του Armstrong. Υπάρχουν πολλά ύποπτα κενά στην υπόθεση που επιβάλλουν θα έλεγε κανείς την αμφισβήτηση ,πόσο μάλλον που ενισχύουν το ερώτημα "τι βρίσκεται πραγματικά εκεί πάνω;".
Κι αν λάβουμε υπόψην μας και τον ρόλο που έπαιξε η σελήνη και οι ιδιότητες που τις δόθηκαν από όλους τους αρχαίους πολιτισμους σε όλες τις Ηπείρους , τότε η παραδοχή ότι κάτι τρέχει εκεί πάνω θα μπορούσε να είναι η βάση και η αρχή για να δοθούν απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα της ανθρωπότητας.
Είδομεν λοιπόν...Η τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να δούμε παραπάνω από όσα θα μας δείξουν.

Astral
22-09-05, 14:23
Δεν είχαν πεί οι Ιάπωνες που θα πάνε στο φεγγάρι και αν είναι θα κοιτάξουνε και για το αν όντος υπάρχουν ίχνοι απο της προηγούμενες αποστολές απο τον πλανήτη γή;;;

Τι έγεινε τώρα και ξύπνησε και η Αμερική;;;

zepellin
22-09-05, 16:20
«Θα επιστρέψουμε στη Σελήνη το αργότερο το 2020 και θα επεκτείνουμε την ανθρώπινη παρουσία σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και ακόμα πιο πέρα» είπε.

Μάλιστα, το 1969 πάτησε για πρώτη φορά ο άνθρωπος το πόδι του στην Σελήνη και τώρα αναμένετε την συνέχεια το 1920 για να επαναληφθεί η ίδια ιστορία :confused:
Και τα 50 χρόνια που μεσολαβούν σε αυτές τις δύο χρονολογίες τι έκαναν, καμιά πρόοδος, καμιά εξέλιξη τίποτα??
Μας δουλεύουν μου φαίνεται ...

agaliarep
22-09-05, 18:02
Προφανώς ο φίλος Zeppelin εννοούσε το 2020 και όχι το 1920.
Σελήνη… Τελικά πήγαν οι Αμερικανοί; Ή ήταν ψέμα όπως ότι ο Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα; Και για να μην δεχτώ ερωτήσεις κατόπιν από ίσως κάποιους που δεν το γνωρίζουν ο Γκαγκάριν δεν ήταν ο πρώτος. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος ότι οι Ρώσοι έστειλαν αστροναύτες στο διάστημα και ότι με την πρώτη κατάφεραν να τους επιστρέψουν πίσω και να μιλήσουν για νίκη τους απέναντι δέος των Αμερικανών. Κανείς από εμάς δεν ξέρει πόσοι άτυχοι κοσμοναύτες χάθηκαν πριν πάει ο Γκαγκάριν στο διάστημα. Και μάλλον ποτέ δεν θα ανοιχτούν όλα αυτά τα αρχεία. Υπάρχουν και κάποια στοιχεία για αυτό και δεν είναι λόγια του αέρα αλλά δεν είναι το θέμα αυτό. Είναι τουλάχιστον αφελές να ακούω (χωρίς καμία απολύτως αιχμή για τον xontro mpizeli και ελπίζω να μην το πάρεις προσωπικά) «Εύχομαι να βγουν αληθινά τα λόγια του κυρίου αυτού. Θα είναι πολύ καλό πιστεύω για την ανθρωπότητα να "ανοιχτεί και να δεί τί έχει πέρα από τον πλανήτη της"» . Είναι δυνατό να δεί κάτι η ανθρωπότητα στο διάστημα πέρα από τον πλανήτη της; Βέβαια καταλαβαίνω ότι φυσικά μιλάς για το πρώτο βήμα και ότι στο μέλλον θα δει… Ποιο μέλλον; Όταν καλά, καλά δεν έχουμε εξερευνήσει το 80% του ωκεανών, όταν καλά, καλά μερικές φορές νιώθω ότι δεν ξέρουμε τι υπάρχει κάτω από τα πόδια μας θα εξερευνήσουμε το διάστημα; Γίναμε ξαφνικά οι εξερευνητές του σύμπαντος όταν ακόμα δεν βρίσκουμε τα πράγματα μέσα στην ίδια μας την ντουλάπα; Για να το φέρω σε επίγειο παράδειγμα είναι σαν να λέμε ότι θα εξερευνήσουμε την θάλασσα αρχίζοντας από την γούρνα έξω από το σπίτι μας. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ξέραμε ούτε την ύπαρξη πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και ξαφνικά θα στήσουμε βάσεις με σκοπό την κατάκτηση του διαστήματος… Πήγαν οι Αμερικανοί; Γιατί σόλες σχεδόν τις αποστολές των Αμερικανών ήταν σημαδευμένα τα διαστημόπλοια μα αρχαιοελληνικά σύμβολα; Γιατί είχαν πάντα γράμματα της Ελληνικής Αλφαβήτου πάνω τους; Πιο απλά ερωτήματα που μάλλον δεν μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις. Πως θα απαντήσουμε αν το φεγγάρι είναι μεγάλο για να είναι δορυφόρος της γης, αν είναι κούφιο, αν μας παρακολουθούν; Βγαίνουμε από το σπίτι μας και δεν ξέρουμε αν μας παρακολουθεί ο διπλανός μας… Μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στην γενετική, στην ρομποτική, οι Αμερικανοί έχουν κάνει ένα σωρό πολέμους έχουν δαπανήσει δις στο να σκοτώνουν και για το διάστημα τίποτα… Είναι ανατριχιαστικό ότι θα σηκωθώ ένα πρωί δεν θα ξέρω τι με παρακολουθεί, τι υπάρχει λίγα μέτρα πιο πέρα από μένα, μέσα στην θάλασσα, ότι θα κατακλύζομαι από Αμερικανικές, Γερμανικές, Ρωσικές, Ιαπωνικές και Κινεζικές μαλακίες και θα γυρίσω το βλέμμα μου στον ουρανό για να ονειρευτώ και αντί για την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού να δω μια βάση, με μια πολύχρωμη σημαία και κάτι μαλάκες να νομίζουν ότι κατακτούν το σύμπαν χωρίς ούτε καν να ξέρω αν με σημαδεύουν με ακόμα μια πυρηνική κεφαλή που από αλλού την περίμενα και από αλλού μου ήρθε… Περίεργο αυτό το σήριαλ να παίζεται κάθε 50 χρόνια το κάθε επεισόδιο… Ο Αγγελόπουλος το σκηνοθέτησε;

PUCK
23-09-05, 16:38
Ή ήταν ψέμα όπως ότι ο Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα; Και για να μην δεχτώ ερωτήσεις κατόπιν από ίσως κάποιους που δεν το γνωρίζουν ο Γκαγκάριν δεν ήταν ο πρώτος. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος ότι οι Ρώσοι έστειλαν αστροναύτες στο διάστημα και ότι με την πρώτη κατάφεραν να τους επιστρέψουν πίσω και να μιλήσουν για νίκη τους απέναντι δέος των Αμερικανών. Κανείς από εμάς δεν ξέρει πόσοι άτυχοι κοσμοναύτες χάθηκαν πριν πάει ο Γκαγκάριν στο διάστημα. Και μάλλον ποτέ δεν θα ανοιχτούν όλα αυτά τα αρχεία.

Πρώτη φορά το ακούω αυτό και μου κάνει εντύπωση. Όπως και το επιχείρημα περί "αφελούς". Αν έχεις κάτι θα ήθελα να το γράψεις για να το δούμε.

Είναι δυνατό να δεί κάτι η ανθρωπότητα στο διάστημα πέρα από τον πλανήτη της; Βέβαια καταλαβαίνω ότι φυσικά μιλάς για το πρώτο βήμα και ότι στο μέλλον θα δει… Ποιο μέλλον; Όταν καλά, καλά δεν έχουμε εξερευνήσει το 80% του ωκεανών, όταν καλά, καλά μερικές φορές νιώθω ότι δεν ξέρουμε τι υπάρχει κάτω από τα πόδια μας θα εξερευνήσουμε το διάστημα; Γίναμε ξαφνικά οι εξερευνητές του σύμπαντος όταν ακόμα δεν βρίσκουμε τα πράγματα μέσα στην ίδια μας την ντουλάπα;

Γιατί να μην μπορεί να δει; Δεν ξέρουμε ήδη αρκετά για το σύμπαν παρ' ότι έχουμε κι άλλα να μάθουμε για τον πλανήτη μας; Στις ντουλάπες μας μπορεί να μην ξέρουμε τι υπάρχει εγώ, εσύ, ο άλλος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει και για πολλούς άλλους, ειδικά όσους ασχολούνται ενεργά με projects εξερεύνησης. Τέλη 19ου και αρχές 20ου αιώνα, οργανώθηκαν εξερευνητικές αποστολές στους πόλους παρ' ότι δεν είχαν εξερευνηθεί ακόμη άλλα κομμάτια της Γης πολύ πιο προσιτά και φιλόξενα. Δεν τα πήγαμε κι άσχημα, ε; ;)

Γενικά, διακρίνω στο μήνυμά σου μια κατήφεια κι ένα μπλέξιμο (πήγαμε ή δεν πήγαμε, big brother στη γειτονιά μας, κλπ), κομματάκι άσχετο με τα αρχικά ερωτήματα του beetlejuice. Φταίει ο καιρός; :) :D

agaliarep
24-09-05, 12:08
Ναι φταίει ο καιρός. Όχι επειδή βρέχει αλλά φταίει. Μην φανταστείς ότι όταν απαντώ ξέρω τι θέλω να γράψω ούτε ότι κάθομαι να κάνω διορθώσεις, ούτε ότι διαβάζω πολύ το θέμα πριν ασε που για να γράψω ένα κείμενο μπορεί να χρειαστεί να διακόψω 20 φορές. Ήδη προσπαθώ να γράψω 15 λεπτά… Με αποτέλεσμα να φεύγω πολύ συχνά από το θέμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
Θεωρώ ότι είναι αφελές να πιστεύει ότι οι Ρώσοι έστειλαν τον πρώτο άνθρωπο (Γκαγκάριν) στο διάστημα και όχι μόνο τον έστειλαν αλλά ήταν με την πρώτη προσπάθεια επιτυχημένοι. Για να πετάξει ο άνθρωπος στο αέρα έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες, από πάρα πολλούς και φυσικά όπως ήταν λογικό όλες οι αρχικές προσπάθειες κατέληξαν σε πτώση… Θυμάμαι χαρακτηρίστηκα σε ένα ντοκιμαντέρ
έναν Κινέζο όπου φόρεσε στην πλάτη του ένα φορτίο, με πυροτεχνήματα ουσιαστικά, τα άναψε και περιττό να σου πω τι έπαθε… Πάντως τα κατάφερε να απογειωθεί… Πόσες προσπάθειες άραγε χρειάστηκαν για να φτιαχτεί το πρώτο «αεροπλάνο» που θα μπορούσε να διανύσει μερικά μέτρα πριν σαβουριαστεί στο έδαφος κακήν κακός… Έτσι είναι η εξέλιξη σε οτιδήποτε. Γίνονται κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες στην αρχή διορθώνονται τα λάθη και στο τέλος υπάρχει η επιτυχία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Ρώσοι έστειλαν ένα και μόνο κοσμοναύτη και αυτή η πρώτη προσπάθεια τους όχι μόνο ήταν επιτυχημένη γιατί κατάφεραν και έβγαλαν τον άνθρωπο στο διάστημα αλλά και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Δεν σου μοιάζει περίεργο; Πόσες αποστολές έγιναν πριν γίνει η «πρώτη» επιτυχημένη; Πόσες διορθώσεις; Πιστεύεις ότι οι Ρώσοι θα επέτρεπαν ποτέ να στείλουν κάποιον στο διάστημα χωρίς να έχουν κάνει πρώτα δοκιμές; Θα επέτρεπαν να γίνει έστω το παραμικρό λάθος και να μην κατάφερναν να επικοινωνήσουν με αυτόν που ήταν στο διάστημα; Να μην καταφέρουν να τον γυρίσουν; Να μην καταφέρει να επιβιώσει εκεί έξω; Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν θα επέτρεπαν να γίνουν περίγελος των Αμερικανών σε μια περίοδο που το τι φαίνεσαι ότι καταφέρνεις ήταν πιο σημαντικό από το να τα κατάφερνες; Όχι ο Γκαγκάριν δεν ήταν ο πρώτος που βγήκε στο διάστημα αλλά ο 5ος ο 6ος ποιος ξέρει; Μόνο με την λογική να το δεις δεν κολλάει. Πρίν πάει ο Γκαγκάριν στο διάστημα υπήρξε μια αναφορά από δύο Ιταλούς αστρονόμους (νομίζω ότι ήταν αδέλφια) που δεν θυμάμαι το όνομα τους οι οποίοι υποστήριξαν ότι έλαβαν σήμα SOS από το διάστημα πολύ πριν ο Γκαγκάριν πάει… Μήπως ήταν από Ρώσους κοσμοναύτες που απλά δεν μπόρεσαν να τους γυρίσουν και απλά τους άφησαν να χαθούν στο διάστημα; Λέω εγώ…Την ίδια περίοδο υπάρχουν μαρτυρίες ότι πολλοί Ρώσοι στρατιωτικοί που δούλευαν στο Ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα χάθηκαν σε μυστικές αποστολές και στις οικογένειες τους δεν δόθηκε καμία εξήγηση όπως και κανένα πτώμα. Βέβαια θα μου ζητήσεις να σου δώσω πηγές. Και είναι λογικό. Αλλά δυστυχώς επειδή εγώ δεν ξέρω τι γίνεται μέσα στην ντουλάπα μου πόσο μάλλον στην βιβλιοθήκη μου είναι αρκετά δύσκολο. Παρόλα αυτά μόνο από την λογική του πλευρά να το δεις σίγουρα δεν ήταν ο πρώτος. Ήταν ο πρώτος που γύρισε ίσως αν και σίγουρα πρώτα κάποιος πήγε γύρισε και μετά φώναξαν τα κανάλια για να στείλουν τον «πρώτο». Δεν ήταν ψέμα ακριβώς… απλά δεν ήταν η αλήθεια… Πήγαν οι Αμερικανοί στο φεγγάρι; Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το θέμα. Πήγαν σίγουρα πήγαν αλλά το πότε είναι ένα ζήτημα.
Σίγουρα θα μάθουμε πολλά με το να κάνουμε μια βάση στο διάστημα. Πάρα πολλά. Το ότι πήγαμε στους πόλους δεν σημαίνει ότι τους εξερευνήσαμε. Βέβαια όλα έτσι ξεκινούν. Πρώτα πας, γυρίζεις και μετά ξαναπάς και ερευνείς και μετά ξαναπάς… Αλλά το ότι πήγαμε στο διάστημα το ότι φτάσαμε στο φεγγάρι δεν σημαίνει ότι εξερευνήσαμε και το διάστημα. 50 χρόνια τι έκανε η NASA; Πόσο πιο μακριά θα δούμε αν κάνουμε βάση στο φεγγάρι; Θεωρούμε ότι ξέρουμε πολλά για το διάστημα αλλά όπως έγραψα και πιο πάνω μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ξέραμε ότι υπάρχει και άλλος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Για τι κατάκτηση μπορούμε να μιλάμε; Ότι δεν τα πήγαμε άσχημα δεν έχω καμία αμφιβολία. Πραγματικά θα είναι πολύ καλό για την ανθρωπότητα να δει τι υπάρχει έξω από τον πλανήτη της. Αλλά το έξω μπορεί να είναι να βγεις στο κήπο του σπιτιού σου και έξω είναι να πας και σε άλλη χώρα. Εμείς από ότι φαίνεται μέχρι την εξώπορτα του σπιτιού μας έχουμε καταφέρει να πάμε τα τελευταία 50 χρόνια. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι ανοίγονται ορίζοντες απλά ίσως μια πόρτα που θα κάνουμε πού για να την περάσουμε. Όσο για το Big Brother το ανέφερα γιατί ειπώθηκε ότι το φεγγάρι είναι το μάτι του Μεγάλου Αδελφού για την γη. Όχι ότι πιστεύω ότι απάντησα ουσιαστικά σε ότι έγραψες αλλά έτσι για να απαντήσω. Πάντως ο καιρός φταίει…

Ηλιας
24-09-05, 15:34
Aχ και να είχα χρόνο να απαντήσω...!

Το μόνο που έχω να πω αγαπητέ πως τα για να βγάλεις τόσο σημαντικά συμπεράσματα, πρεπει πρώτα να κάτσεις να διαβάσεις κάποια πράγματα. Κατι που δεν έχεις κάνει....(*)

Τα επιχειρήματα σου δυστυχώς στον εαυτό σου μοιάζουν λογικά γιατί αγνοείς βασικα και αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονοτα, διαδικασίες και πραγματικότητες σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος. Κατα τ' αλλα το διαδίκτυο βρίθει από ιστοσελίδες που μπορούν να σου δώσουν απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα. Το θέμα είναι αν εσύ έχεις την όρεξη να διαβάσεις αυτες τις ιστοσελίδες με την ίδια όρεξη που διαβάζεις για συνομωσίες... Αν το πάρεις απόφαση, απο κει και πέρα με δύο κλικ και 5-6 λέξεις στο google, θα έχεις τις απαντήσεις σου. Και δε θα χρειαστεί να περιμένεις εμένα ή καποιον άλλο να βρουν χρόνο να σου απαντήσουν.

* και δεν εννοω να σπουδάσεις...

agaliarep
24-09-05, 16:29
Μπορεί και να έχεις δίκιο. Οι γνώσεις μου για το θέμα δεν είναι ούτε σφαιρικές αλλά και ούτε αντικειμενικές. Πάντως με αδικείς αν πιστεύεις ότι διαβάζω μόνο για συνωμοσίες και δεν πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση από όλα όσα έχω γράψει στο Forum τον λίγο καιρό που γράφω έχει φανεί κάτι τέτοιο. Πληροφοριακά δεν έχω τον χρόνο να κοιτάξω ούτε να διαβάσω όσο θα ήθελα λόγω περιορισμένου χρόνου αλλά και επειδή δεν έχω Internet και για να μπω πρέπει να κάνω ολόκληρη διαδικασία με κωδικό άλλου μέσω τηλέφωνο άλλου… Χαμός. Ελπίζω να βρεις τον χρόνο και να απαντήσεις. Πιο συνοπτικές διαδικασίες για μένα, πολύ περισσότερο χρονοβόρο για σένα. Μπορεί τελικά, εγώ να είμαι ο αφελής, ποτέ δεν το αρνήθηκα. Αλλά να ξέρεις οτι έχω ένα στυλ που εκνευρίζει πολλούς, αν όλοι γράφατε για συνομωσίες εγώ θα έλεγα τα αντίθετα. Και δεν είναι θέμα αντιλογίας, είναι θέμα άποψης για το πώς βγαίνουν τα συμπεράσματα. Λυπάμαι που ίσως με την άγνοια μου, έγινα άθελα μου, πηγή κακών και ελλείπων πληροφοριών.

epimytheas
25-09-05, 00:29
Το ζήτημα των "κρυφών αποτυχημένων απόπειρων" των Ρώσων Κοσμοναυτών είναι άλλος ένας μύθος που εξαπλώθηκε από τους Αμερικάνους (και συγκεκριμένα έναν Γερουσιαστή, τον Λόιντ Μάλλαν), προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποτυχημένες απόπειρες στα μάτια του Αμερικάνικου λαού. Όλα ξεκίνησαν από την δεκαετία του 60 και μερικά ψευδή δημοσιεύματα Αμερικανικών περιοδικών, που βασίστηκαν στα επίσης ψευδή και χαλκευμένα στοιχεία 2 Ιταλών ραδιοερασιτεχνών, των αδελφών Τζουντίκα-Κορντίλια, που εξέπεμπαν από τον σταθμό Τόρρε Μπερτ κοντά στο Τορίνο.
Οι συγκεκριμένοι τύποι, έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο τότε, χάρις στα σήματα που κατόρθωναν να πιάνουν από τους δορυφόρους και τα διαστημικά σκάφη που εκτοξεύονταν εκείνη την εποχή. Μέσα από τις εκπομπές που λάμβαναν, διέδιδαν πως αρκετά από τα δοκιμαστικά σκάφη που εκτόξευαν οι Ρώσοι ήταν επανδρωμένα. Και το πιό τρελό από όλα, είναι πως κάποιες από αυτές τις "ειδήσεις" δεν τις στήριζαν σε ομιλίες μεταξύ των υποτιθέμενων πιλότων και του Ελέγχου Εδάφους, αλλά είτε σε φωνές που λάμβαναν και υπέθεταν πως είναι από το διάστημα (:p), είτε ακόμα και σε κάποιους "περίεργους" χτύπους που άκουγαν από τα σκάφη και υποστήριζαν πως ήταν χτύποι καρδιάς!
Φυσικά, οι Αμερικάνοι δεν έχασαν χρόνο. Λόγω των μεγάλων επιτυχιών των Σοβιετικών και της δικής τους μετριότητας, αποφάσισαν να ενισχύσουν αυτές τις φήμες, με το να τις δημοσιεύουν ως γεγονότα στα δικά τους περιοδικά. Διάφοροι γνωστοί και αγαπητοί δημοσιογράφοι επιστρατεύτηκαν γαι αυτή την προπαγάνδα, όπως ο πολύ γνωστός Φράνκ Έντουαρντς;, ο Ντρού Πίρσον, το περιοδικό US News and World Report, η Washington Post κλπ.
Εν κατακλείδι, οι Αμερικάνοι, βλέποντας να χάνουν την Κούρσα του Διαστήματος από τους Σοβιετικούς, υιοθέτησαν την μέθοδο της διασποράς ψευδών ειδήσεων, προκειμένου να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τα Διαστημικά προγράμματα των αντιπάλων τους. Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου, μιας σκοτεινής περιόδου που η Πυρηνική απειλή κρέμονταν πάντοτε επάνω από τα κεφάλια όλων, ενώ οι 2 τότε Υπερδυνάμεις έπαιζαν το κρυφτούλι με κατασκόπους και προπαγάνδες.
Χούς εις χούν...

agaliarep
25-09-05, 14:49
Χαίρομαι για την απάντηση σου. Αν και πιστεύω ότι τίποτα μπορεί να μην είναι αληθινό, από όσα διαβάζω ή μαθαίνω, και ότι πάντα πρέπει να είσαι επιφυλακτικός και να έχεις σφαιρικές γνώσεις για ένα θέμα, αυτή την φορά έπεσα στην παγίδα σαν πρωτάρης. Ελπίζω αυτή η απάντηση σου να είναι προς γνώση και συμμόρφωση όλων μέσα στο forum που μερικές φορές γράφουν και διαδίδουν διάφορες ψευδές πληροφορίες εν αγνοία τους. Αυτή την φορά με λύπη διαπίστωσα ότι αυτό τον ρόλο, μπορεί σε κάποια στιγμή αδυναμίας, να τον παίξει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και εγώ, που δεν το συνηθίζω. :(

epimytheas
25-09-05, 15:44
Kι εγώ αγαπητέ agaliarep, τολμώ να πώ πως χαίρομαι που επιτέλους βρίσκω έναν συνομιλητή με το απαραίτητο σθένος να παραδεχθεί πως κάτι δεν γνωρίζει καλά και ίσως να έκανε λάθος. Είαι σημαντικό να παλεύει κανείς για τις απόψεις του μεν, γιατί ο κόσμος της υπέρβασης τιμήθηκε πολλάκις από αυτούς που επέμειναν στις απόψεις τους, έστω κι αν όλα ήταν εναντίον τους. Όμως, μεγαλείο χαρακτηρίζει αυτούς που παραδέχονται την περίπτωση να έχουν κάνει λάθος και έχουν το κουράγιο να το δηλώσουν δημόσια.
Πιστεύω πως ο δρόμος της γνώσης κρύβει πολλές παγίδες, όμως για έναν τολμηρό αναζητητή, που δεν φοβάται να γυρίσει πίσω και να επανεξετάσει κάποια πράγματα πρίν προχωρήσει παραπέρα, αυτός ο δρόμος ίσως τελικά να οδηγεί κάπου...

Astral
29-09-05, 12:06
Юрий Гагарин,

СССР,

«Восток»

12.04.61

1ч.48м.

1

327,7

4725

41000

Первый полет человека в космос.

Алан Шепард,

США,

«Меркурий»

05.05.61

15м.



186,4

1832,51

486

Суборбитальный полёт

Вирджил Гриссом,

США,

«Меркурий»

21.06.61

16 мин



188,8

1832,51

504

Суборбитальный полет

Герман Титов,

СССР,

«Восток-2»

06.08.61-

07.08.61

25ч.11м.

17

244

4731

703 143

Более суток в космосе

Джон Гленн,

США,

«Френдшип-7»

20.02.62

4ч.56м.23с

3

256

1353

121 795

Первый орбитальный полет корабля США


Να το μεταφράσω:
Πρώτος ήταν ο Γιούρι Γκαγκάρην στης 12/04/61 με διάρκια πτήσης και παραμονής 1 ώρας και 48 λεπτών

Το πρώτο πλάσμα που είχε βγεί στο διάστημα με επυτηχεία ήταν το σκυλή Λάικα ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο Γκαγκάρην!!!

Μετά έγεινε η αποστολή των Αμερικανών με τον Άλεν Σέπαρτ στης 5/5/61 όπως φένετε στον πήνακα αν και είναι στα Ρώσσικα...

Polideukis
12-10-05, 11:36
Θα αναφερθώ σε παλιότερη δημοσίευση του Επιμηθέα (λίγο καθυστερημένα, αλλά τώρα είδα το θέμα), σε σχέση με την ηλικία της Σελήνης και την ορατή όψη της. Το γεγονός ότι βλέπουμε τη γνωστή όψη και όχι την άλλη (που θα έπρεπε να λέγεται περισσότερο αόρατη παρά σκοτεινή) οφείλεται στη βαρύτητα που ασκεί η γη στη Σελήνη και την αναγκάζει να τη "βλέπει" καθώς κινείται γύρω από τη γη. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε άλλα σώματα, όπως ο Ερμής και το αντίστροφο σε μακρινούς πλανήτες, όπως ο Δίας, του οποίου η μέρα είναι μόλις το ένα τρίτο της γήινης. Όσο για την ηλικία των πετρωμάτων, 12 δισ. χρόνια είναι περισσότερα όχι μόνο από τη γη και τον ήλιο, αλλά και από τη δημιουργία του άστρου που κάποτε εξερράγη και από το νεφέλωμα που προέκυψε "άναψε" ο ήλιος μας. Η ηλικία αυτή προσεγγίζει την ηλικία του σύμπαντος (τουλάχιστον με τα τρέχοντα δεδομένα) και φαίνεται λανθασμένη. Για τις διάφορες κατασκευές, το εσωτερικό της, τη σύστασή της, ακόμη και το μέγεθός της σε σχέση με τη γη δεν μπορώ να πω κάτι.

epimytheas
12-10-05, 21:38
Το γεγονός ότι βλέπουμε τη γνωστή όψη και όχι την άλλη (που θα έπρεπε να λέγεται περισσότερο αόρατη παρά σκοτεινή) οφείλεται στη βαρύτητα που ασκεί η γη στη Σελήνη και την αναγκάζει να τη "βλέπει" καθώς κινείται γύρω από τη γη.
Το περίεργο εδώ αγαπητέ Πολυδεύκη, είναι πως η Σελήνη έχει περίπου την ίδια ελλειπτική τροχιά με την Γή (0,3), γεγονός που μας κάνει να μην μπορούμε να δούμε ποτέ την αόρατη πλευρά της όπως την ονομάζεις., γιατί αν είχε ομαλή τροχιά, θα μπορούσαμε έστω κατά διαστήματα να βλέπουμε και την άλλη της πλευρά. Εδώ μιλάμε για μια παραδοξότητα που παρόμοια της δεν υπάρχει τουλάχιστον στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Όσον αφορά τον Ερμή, έχει κι αυτός ελλειπτική τροχιά (μη επαρκώς εξηγήσιμη με τα σημερινά δεδομένα), όμως δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με την παραδοξότητα της Σελήνης και της σχεδόν τέλειας προσαρμογής της στην Γήινη τροχιά.
Σχετικά με τον όγκο της η Σελήνη είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Ηλιακού μας Συστήματος. Αυτό όμως σε σχέση με τον μητρικό πλανήτη, εφόσον ο Γανυμήδης είναι μεγαλύτερος της Σελήνης. Το ζήτημα είναι πως ο όγκος του Γανυμήδη έχει μια κλίμακα της τάξεως του 1/27 σε σχέση με τον Δία, ενώ η Σελήνη 1/4!
Πως κατάφερε η Γή, ένα πλανητικό σώμα με σχετικά ασθενή μαγνητισμό να προσελκύσει ένα αντικείμενο τόσο μεγάλο όσο η Σελήνη και μάλιστα να την διατηρήσει σε τέτοια τροχιά; Το πιθανότερο σενάριο που θα προέβλεπαν οι επιστήμονες σε αυτή την περίπτωση θα ήταν και το πιό προφανές.
Η Σελήνη θα έπεφτε στην Γή!
Και μιλάω για προσέλκυση, εφόσον το σενάριο για την απόσπαση της Σελήνης από την Γή, όσο και αυτό με την δημιουργία από το ίδιο σμήνος νεφών, είναι πλέον ξεπερασμένα μετά την ανάλυση της συστάσεως του Σεληνιακού εδάφους που δεν μοιάζει καθόλου με την Γη μας.
Η χρονολόγηση των πετρωμάτων έχει περάσει από πολλά στάδια. Είναι αξιοσημείωτο πως δεν μπορούμε να βρούμε 2 περιοχές στο σεληνιακό έδαφος με την ίδια χρονολογία. Αυτή ποικίλλει από μερικά εκατομμύρια χρόνια, μέχρι μερικά δισεκατομμύρια. Η χρονολόγηση του Σύμπαντος πάλι είναι μια άλλη ιστορία. Επίσημα μιλούν για 12 δισεκατομμύρια χρόνια, όμως είναι γεγονός πως και οι ίδιοι οι Αστροφυσικοί δεν μπορούν να δώσουν μια ακριβή ημερομηνία, λόγω της τάσεως του Σύμπαντος να συστέλλεται. Ποιός μπορεί αλήθεια να ισχυριστεί πως κοίταξε στις εσχατιές του Σύμπαντος και μέτρησε την απόσταση του φωτός από εκεί μέχρι το κέντρο του; Και γιατί η Γη μας σε ένα Σύμπαν που διαστέλλεται να θεωρείται το Κέντρο του; Και ποιός μου λέει εμένα πως το Σύμπαν διαστέλλεται εξίσου το ίδιο πρός όλες τις κατευθύνσεις; Όπως καταλαβαίνεις, τα νούμερα αυτά είναι πλασματικά και βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε υποθέσεις. Πραγματικές (real time) παρατηρήσεις δεν μπορούν να γίνουν, γιατί θα χρειάζονταν μερικά εκατομμύρια χρόνια για να δούμε τα αποτελέσματα τους. Ίσως μετά από κάποιες δεκαετίες, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να μπορούμε να πούμε πιό σίγουρα πράγματα, όμως πρός το παρόν η χρονολόγηση του Σύμπαντος είναι μια υπόθεση και τίποτα περισσότερο.
Το αν φαίνεται λανθασμένη η χρονολόγηση των πετρωμάτων της Σελήνης, οφείλεται ακριβώς σε αυτή την αδυναμία.

quendi
13-10-05, 04:16
Χαιρετω!!

Αγαπητε Επιμυθεα δυστυχως εχεις αναφερει ενα μεγαλο λαθος στο παραπανω post σου κ ευτυχως που το ανεφερες γιατι μου δινεις την ευκαιρια να καταρριψω εναν μεγαλο μυθο.Ο οποιος ειναι ο εξης:Τo ποσο περιεργο/παραξενο/ανεξηγητο/αδιανοητο ειναι το γεγονος οτι η Σεληνη δειχνει προς τα εμας μονο την μια πλευρα πλευρα κ επισης την προταση:Εδώ μιλάμε για μια παραδοξότητα που παρόμοια της δεν υπάρχει τουλάχιστον στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα

Ζηταω προκαταβολικα συγνωμη για την εξειδικευμενη ορολογια,προσπαθησα να μην εχει κατι δυσκολο.Ειναι αναγκαιο καποιες φορες οταν πρεπει να αποδειξεις κατι στον αλλο.Καντε υπομονη κ δεν θα χασετε..

Aγαπητοι φιλοι το γεγονος αυτο δεν ειναι καθολου παραξενο αλλα κ καθολου μοναδικο..καθε αλλο ειναι απιστευτα κοινο σε ολο το Ηλιακο μας Συστημα!!Θα εξηγηθω κ θα πω πως εγω εξεπλαγην οταν εκανα-μετα το ποστ του Επιμυθεα-ερευνα για το ζητημα αυτο,ενω ηξερα οπως μου ειχαν διδαξει οτι αρκετοι δορυφοροι αλλων πλανητων εκτελουν συγχρονη περιστροφη (synchronous rotation) οπως λεγεται το φαινομενο.Οπου δηλαδη η χρονικη περιοδος περιφορας του δορυφορου γυρω απ τον πλανητη ειναι ιση με την περιοδο περιστροφης του δορυφορου γυρω απ τον αξονα του,οπου εχουμε σαν αποτελεσμα να δειχνει ο δορυφορος την ιδια "φατσα" προς τον Πλανητη.Κ εξεπλαγην διοτι δεν περιμενα κοιτωντας στους διαφορους πινακες δεδομενων τροχιας των δορυφορων να δω οτι σχεδον ολοι τους (καθε πλανητη) εκτελουν συγχρονη περιστροφη ή εχουν πολυ μικρη αποκλιση (καμποσων λεπτων) αναμεσα στους χρονους περιφορας κ περιστροφης!!!!!!!!!! Κ αμεσως μετα συζητωντας με φιλο αστροφυσικο κ ψαχνοντας στο Ιντερνετ ηρθε η αναμενομενη απαντηση:H συγχρονη περιστροφη ειναι κατασταση ευσταθειας κ ισορροπιας.Ειναι η κατασταση ελαχιστης ενεργειας ενος συστηματος με δεδομενη στροφορμη-Δηλαδη με απλα λογια η προτιμοτερη κ απλουστερη φυσικη κατασταση στην οποια ευσταθει ενα συστημα.Υπαρχει βεβαια κ μαθηματικη αποδειξη για αυτο

Για του λογου το αληθες στους αντιστοιχους πλανητες συγχρονη περιστροφη εκτελουν οι (μερικα παραδειγματα μονο):

Στον ΑΡΗ:
Φοβος Τ=1.26 μερες
Δειμος Τ=7.39 μερες

ΟΠΟΥ Τ=ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ=ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΔΙΑΣ:
Kαλλιστω T=16.69 μερες
Iω Τ=1.77 μερες
Ευρωπη Τ=3.55 μερες
Γανυμηδης Τ=7.15 μερες

ΚΡΟΝΟΣ:
Τηθυς Τ=1.89 μερες
Εγκελαδος Τ=1.37 μερες
Διονη Τ=2.74 μερες
Ρεα Τ=4.52 μερες
Καλυψω Τ=1.89 μερες
Ιαπετος Τ=79.33 μερες

Ουρανος:
Ουμπριελ Τ=4.14 μερες
Τιτανια Τ=8.71 μερες
Ομπερον Τ=13.46 μερες
Αριελ Τ=2.52 μερες

Ποσειδωνας:
Τριτων:T=5.88 μερες
Πρωτεας Τ=1.12 μερες

Πλουτωνας:
Χαροντας: T=6.39 μερες

Παρατηρειτε οτι αναφερω τους μεγαλυτερους δορυφορους (κ καποιες φορες οσους υπαρχουν) των Πλανητων? ;) ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (Κ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ) ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Κ Η ΣΕΛΗΝΗ!!

Η Σεληνη δειχνει το ιδιο προσωπο επειδη ισχυει T=27.32 μερες

Bλεπετε λοιπον η αμαθεια καποιων (κ αναφερομαι σε καποιους ερευνητες) σε τι λανθασμενες εντυπωσεις μας οδηγουν??Βεβαια ειναι δεδομενα που πρεπει να ψαξεις για να τα δεις..Ειναι αρκετα αυτα τα στοιχεια?Για οποιον δεν ειναι:

http://www.google.com/search?hl=el&q=synchronous+rotation&btnG=Google+%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%C E%B7%CF%83%CE%B7&lr=

http://info.woodsidepriory.com/programs/software/voyages_through_time/programmers_files/planet/media/plandata/table.htm

http://georgenet.net/hubble/titanearth.html

Aπλα κοιταξτε τους περιοδους περιφορας (Sideral (Rotation) Period) κ περιστροφης (Rotation Period ή Rotational Period) κ πολλες φορες θα χρειαστει να κανετε μετατροπες απο ωρες σε μερες ή το αντιστροφο!!

Α ακομα ξεχασα να αναφερω οτι πολλα διπλα συστηματα αστρων που εχουμε ανακαλυψει συμπεριφερονται ακριβως ετσι οπως αναμενοταν εξαλλου!!!!!!

Συγνωμη για το μπλα μπλα αλλα ειμαι κ εγω ενθουσιασμενος γιατι ηταν κατι που ποτε πριν δεν ειχα προσεξει!! :)

quendi
13-10-05, 05:01
Ακομα..(ο Επιμυθεας θα με σφαξει.. :D )

Όσον αφορά τον Ερμή, έχει κι αυτός ελλειπτική τροχιά (μη επαρκώς εξηγήσιμη με τα σημερινά δεδομένα

Η μεταπτωση του περιηλιου του Ερμη στο οποιο αναφερεσαι εξηγειται πληρως απ την γενικη θεωρια της σχετικοτητας του Αινσταιν.

Σχετικά με τον όγκο της η Σελήνη είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Ηλιακού μας Συστήματος. Αυτό όμως σε σχέση με τον μητρικό πλανήτη, εφόσον ο Γανυμήδης είναι μεγαλύτερος της Σελήνης. Το ζήτημα είναι πως ο όγκος του Γανυμήδη έχει μια κλίμακα της τάξεως του 1/27 σε σχέση με τον Δία, ενώ η Σελήνη 1/4!
Πως κατάφερε η Γή, ένα πλανητικό σώμα με σχετικά ασθενή μαγνητισμό να προσελκύσει ένα αντικείμενο τόσο μεγάλο όσο η Σελήνη και μάλιστα να την διατηρήσει σε τέτοια τροχιά;

Επιμυθεα..δεν απαγορευεται απο καποιο νομο μια τετοια αναλογια ογκων!!Ετσι κ αλλιως υπαρχει ο Πλουτωνας κ ο Χαροντας,οπου ο Χαροντας ειναι ελαχιστα μικροτερος του Πλουτωνα κ παρα πολλα διπλα συστηματα αστρων που αποτελουνται απο δυο ομοια αστρα (2 σαν τον Ηλιο μας μας πχ) τα οποια κινουνται το ενα γυρω απ το αλλο.Κ οσο για τον μαγνητισμο..δεν εχει σχεση...Δεν ελκει ο μαγνητισμος πλανητες αλλα η Βαρυτητα καθε ουρανιου σωματος.

Η Σελήνη θα έπεφτε στην Γή!
Βασικα αυτο δεν μπορει να γινει..γιατι αν καποια στιγμη η Σεληνη αρχιζε να ερχεται προς τη Γη,μολις εφτανε σε μια συγκεκριμενη αποσταση η οποια λεγεται οριο ROCHE η Σεληνη θα γινοταν κομματια!!!Χεχεχε κ θα αποκτουσε η Γη δακτυλιους σαν του κρονου!!

Είναι αξιοσημείωτο πως δεν μπορούμε να βρούμε 2 περιοχές στο σεληνιακό έδαφος με την ίδια χρονολογία. Αυτή ποικίλλει από μερικά εκατομμύρια χρόνια, μέχρι μερικά δισεκατομμύρια.

Αυτη η διαφορα οφειλεται "λογικα" στον ανελεητο βομβαρδισμο της Σεληνης απο αστεροειδεις οι οποιοι συνεχως ανεπλαθαν την μορφολογια της,ελιωναν λογω πιεσης κ θερμοκρασιας τα πετρωματα της επιφανειας κτλ κτλ..Ακομα η διαφορα στην χρονολογια (Σεληνη πιο παλια απο Γη-το δεχονται οι επιστημονες) θα μπορουσε να οφειλεται στο οτι η Σεληνη λογω μικροτερης μαζας κ ογκου παγωσε κ στερεοποιηθηκε πιο πριν απ την Γη..

Όπως καταλαβαίνεις, τα νούμερα αυτά είναι πλασματικά και βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε υποθέσεις. Πραγματικές (real time) παρατηρήσεις δεν μπορούν να γίνουν, γιατί θα χρειάζονταν μερικά εκατομμύρια χρόνια για να δούμε τα αποτελέσματα τους. Ίσως μετά από κάποιες δεκαετίες, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να μπορούμε να πούμε πιό σίγουρα πράγματα, όμως πρός το παρόν η χρονολόγηση του Σύμπαντος είναι μια υπόθεση και τίποτα περισσότερο.

Χμ..Επιμυθεα..δεν προκειται να ισχυριστω οτι η χρονολογηση ειναι σωστη,καθε αλλο μαλιστα.Σε θεματα κοσμολογιας δεν πρεπει ποτε να ειμαστε απολυτοι αλλιως δεν προκειται να παμε μπροστα!!Αλλα εχω ενσταση στο οτι η μετρηση ειναι απλα μια υποθεση!!!!!Δεν νομιζω να αρεσει αυτο στους επιστημονες του WMAP (που μετρουν απ καθε σπιθαμη του ουρανου την ενταση της ακτινοβολιας υποβαθρου) κ ολους τους αλλους που κανουν διαφορες μετρησεις με μακρυνους Γαλαξιες,Κβαζαρς κτλ ωστε να δωσουν πειραματικα εναν αριθμο της ηλικιας του Συμπαντος για να μην τους πει καποιος οτι κανουν υποθεσεις!! ;) Κ θα πρεπει να ξερεις πως αν τυχει κ το ορατο συμπαν ειναι τοσο οσο βλεπουμε σημερα κ σιγουρευτουν ποτε για τον ρυθμο της επιταχυνομενης διαστολης του συμπαντος τοτε η μεθοδος με την οποια εβγαλαν το επισημο σημερα: 13.7 δισ χρονια +- 200 εκατομμυρια κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι σωστο (ή θα ξανακανουν το ιδιο πειραμα απ την αρχη) διοτι η μεθοδος μετρησης της ακτινοβολιας υποβαθρου ειναι πολυ ακριβης συμφωνα με την θεωρια κ συμφωνα με τις παρατηρησεις..τουλαχιστον ως τωρα.Αλλα βεβαια δεν μπορουμε να αποκλεισουμε τιποτα κατι που φαινεται ετσι κ αλλιως απ τις 2 βασικες παραπανω προυποθεσεις που ανεφερα..

Ηλιας
14-10-05, 10:34
Quendi για τυπικούς λόγους γράφε το: 13.7 δισ χρονια +- 200 εκατομμυρια

ως (13.7 +- 0.2) δισεκατομμύρια χρόνια, γιατί έτσι δίνεις πιο εύκολα την εικόνα της διαφοράς τάξης μεγέθους μεταξύ του σφάλματος και της πιθανότερα σωστής τιμής. Το ίδιο πραγμα είναι με αυτό που γράφεις, αλλά απλώς λίγο πιο ... ευανάγνωστο... Αλλίως θα σου πουν: "200 εκατομμύρια χρόνια σφάλμα!!! Και το λες εσύ αυτό ακριβή μέτρηση;"

quendi
14-10-05, 14:02
Βρε Ηλια που εισαι τοσο καιρο?? :D

Χμ..θεωρησα οτι μπορει ο καθενας να καταλαβει την ταξη μεγεθους (αλλο δις ,αλλο εκατομμυρια χρονια) αλλα μαλλον εχεις δικιο,ετσι φαινεται πολυ καλυτερα (για αυτο το εκανα bold στο ποστ σου)