PDA

Επιστροφή στο Forum : Συγχρονικότητα στα όνειρα...


Dying_Wish
30-08-09, 00:36
Καλησπέρα σε όλους, είχα γράψει πριν 3-4 μήνες ένα κειμενάκι σχετικά με φαινόμενα συνχρονικότητας που εμφανίζονται στα όνειρα (εξηγώ παρακάτω τι εννοώ με αυτό τον όρο), το ξαναβρήκα και νομίζω ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον να το συζητήσουμε και να μου πείτε αν έχετε και εσείς παρόμοιες εμπειρίες. Προσωπικά μου συμβαίνει αρκετά συχνά, πιθανά να συμβαίνει και σε άλλους αλλά να μην δίνεται ιδιαίτερη σημασία. Το κείμενο είναι λίγο χύμα, με την έννοια ότι περιέχει διάφορους όρους απο φυσική και φιλοσοφία, πιθανά κάποιοι δεν χρησιμοποιούνται με την de facto ερμηνεία τους, ωστόσο πιστεύω αν διαβαστεί με κάποια ανοιχτομυαλιά και χωρίς σχολαστικότητα θα γίνει πιο κατανοητο:


ΟΝΕΙΡΑ


Περίεργα φαινόμενα συνχρονικότητας. Μπορούμε να φανταστούμε τον κόσμο σαν κύμα. Ο υλικός κόσμος αποικονίζει την χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση του κύματος. Σε αυτήν, η συνείδηση (παρατηρητής) βρίσκεται μέσα στο υλικό της σώμα. Χρησιμοποιεί το νου για την διαδικασία της σκέψης και το σώμα για αλληλεπίδραση στο υλικό πεδίο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η θέση του παρατηρητή μετακινείται, περνά μέσα από όνειρα (προβολές του κόσμου - κύμματος ανάλογα του ενεργειακού επιπέδου (συνειδητότητας) του παρατηρητή και (πιθανότατα) στη κατάσταση του βαθύ ύπνου, ο παρατηρητής περνά στο ανώτερο ενεργειακο κατόφλι. Σε αυτή τη κατάσταση το σώμα πέφτει σε βαθύ ύπνο διότι δεν δύναται να ακολουθήσει την ενεργειακή κατάσταση και συχνότητα του παρατηρητή. Πιθανά σε αυτή τη κατάσταση αποταύτισης του παρατηρητή, το σώμα χαλαρώνει πλήρως με αποτέλεσμα τα ευεργετικά συμπτώματα της αναζοωγόνησης μετά τον βαθύ ύπνο.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ενεργειακή φύση του κόσμου (που έρχεται σε κάποια αντίθεση με την στερεά - σταθερή μορφή της ύλης), ας περιγράψουμε τη διαδικασία ενος ονείρου.
Στον υλικό κόσμο, κάποιος περπατα δίπλα από το υποκείμενο που ονειρεύεται. Στο όνειρο του υποκειμένου το άκουσμα των βημάτων οπτικοποιείται ως το χτύπημα ενός τσεκουριού στο κορμό ενός δένδρου. Ας προσέξουμε το γεγονός πως δεν υπάρχει καθυστέρηση στην μετατροπή - μετάφραση του "σήματος" του χτυπήματος των ποδιών σε χτυπήματα του τσεκουριού στο δέντρο. Πρώτο χτύπημα ποδιού - πρώτο χτύπημα τσεκουριού. Εδώ εισέρχεται το πρώτο παράδοξο που ενισχύει την ενεργειακή - κυμματική φύση του κόσμου. Αν θεωρήσουμε πως το πρώτο χτύπημα ποδιού με το δεύτερο απέχει 3 δεπτερόλεπτα - αντίστοιχα το ίδιο χρονικό διάστημα θα φανεί στο υποκείμενο που κοιμάται ότι κάνει να φύγει το τσεκούρι και να ξαναβαρέσει το κορμό. Ο παρατηρητής δεν μεταφράζει κάπως τα σήματα του χτυπήματος των ποδιών - το οποίο θα έδινε χρονική καθυστέρηση στην αναπαράσταση του γεγονότος, ούτε φυσικά μπορέι να γνωρίζει πόση διάρκεια θα χρειαστέι να περάσει μέχρι να ακουστέι το επόμενο βήμα. Απλά, από τη θέση συγκέντρωσης του υποκειμένου, βλέπει μια εναλλακτική αποικόνιση ενός ενεργειακού κύμματος.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι μετά το 4ο βήμα του, αυτός που περπατά σκοντάφτει και ρίχνει κάτω ένα βαρύ αντικέιμενο. Αυτό πέφτει κάτω και σπάει. Αυτό το γεγονός, οπτικοποιείται αυτόματα στον παρατηρητή που κοιμάται ως το σπάσιμο του κορμού του δένδρου και το πέσιμο του δένδρου με μεγάλο θόρυβο. Εκείνη τη στιγμή ο παρατηρητής ξυπνάει και (πιθανώς ανάλογα της επίγνωσης της συνειδητότητας του και της ταυτισης του με την ύλη) μπορεί να αντιλειφθεί στιγμιαία αυτή την απουσία χρονικής καθυστέρησης μεταξύ των εικόνων καθώς και τη μετάβαση του σε διαφορετική ενεργειακή κατάσταση. Ας δούμε και ένα άλλο αξιοσημέιωτο περιστατικό. Είπαμε ότι η ύλη αποτελεί τη χαμηλότερη απεικόνιση της ενέργειας - τη χαμηλότερη δόνηση της ενέργειας. Αν ο παρατηρητής που το σώμα του κοιμάται, βρίσκεται σε υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση, αντίστοιχα παρατηρεί την ενεργεια πιο "κοντά" στην αληθινή της μορφή. Κατα συνέπεια, πιθανά τα πακέτα πληροφορίας που λαμβάνει περιέχουν περισσότερες πληροφορίες (δεδομένα) από αυτόν που βρίσκεται στο υλικό επίπεδο. Συνεπώς, στην περίπτωση του δεδομένου ονείρου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως αντιλαμβάνεται τα βήματα ως τσεκουριές δε δέντρο, (κάτι που εμπεριέχει την πιθανότητα πτώσης του δέντρου) και κάτι το οποίο με βάση την ενεργειακή του κατάσταση αυτός που περπατά δεν μπορεί να προβλέψει (ότι δηλαδή τα βήματα του θα οδηγήσουν στο σπάσιμο ενός αντικείμενου).


Υγ1: Σόρυ για την έκταση :D
Υγ2: Τα παραπάνω είναι βασισμένα σε δικό μου όνειρο.

pamela83
16-09-09, 13:18
γεια σου dying wish :)
πολύ πολύ ενδιαφέρον κείμενο.. άκου τι σκέφτηκα..
υπό το δεδομένο ότι τα όνειρα διαρκούν κλάσματα του δευτερολέπτου το υποκείμενο έχει "ζήσει" στο όνειρό του την συγκεκριμένη κατάσταση
που περιγράφεις σε κλάσματα δευτερολέπτου, ενώ ο διερχόμενος έχει διανύσει ένα χρονικό διάστημα έστω πέντε δευτερολέπτων μέχρι να σπάσει το αντικείμενο.
Το θέμα λοιπόν είναι σε ποιου δευτερολέπτου τα κλάσματα το υποκείμενο είδε το όνειρο, και απαντώ: προφανώς την στιγμή που το αντικείμενο σπάει και το υποκείμενο ξυπνάει.
Δηλαδή εφόσον ξυπνάει την στιγμή που σπάει το αντικείμενο το όνειρό του έχει διαρκέσει μερικά κλάσματα εκείνου του δευτερολέπτου.
Οι ήχοι από τα βήματα έχουν καταγραφεί στον εγκέφαλό του (αφού τα αυτιά του είναι ανοιχτά) και "γίνονται" όνειρο εκείνα τα τελευταία κλάσματα του δευτερολέπτου πριν ξυπνήσει ώστε να δικαιολογηθεί το βίαιο ξύπνημά του.
Αν είχε κλειστά τα αυτιά του και ένιωθε απλά το τράνταγμα από ένα αντικείμενο που σπάει τότε το όνειρό του θα ήταν διαφορετικό...
Ναι ο εγκέφαλος καταγραφει τα πάντα γύρω του ακόμη κι όταν κοιμόμαστε και για αυτό συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα κατά την άποψή μου.

Dying_Wish
16-09-09, 17:50
Thanks για το reply! :)
Νομίζω ότι εϊναι δύσκολο να περιγράψεις την "πραγματικότητα" των ονείρων με τις λέξεις και τους κώδικες που χρησιμοποιούμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Ίσως και κάτι τέτοιο να έιναι ανέφικτο. Σου εφιστώ την προσοχή όμως στο γεγονός ότι η "οπτική" που περιγράφεις εσύ είναι του ανθρώπου που περπατά δίπλα από το υποκείμενο και του υποκειμένου που "ηδη" έχει ξυπνήσει. Εϊναι η αίσθηση που έχεις για το όνειρο μετά το τέλος του "ονείρου" και μετά το "ξύπνημα". Κατα τη διάρκεια του ονείρου, πιθανά ο χρόνος να γίνεται σχετικός για το υποκείμενο, το οποίο βρίσκεται σε κάποιο βαθμό "αποταύτισης" από το υλικό του σώμα, οπότε: βλέπει από διαφορέτικη σκοπιά το 1 ενεργειακό κύμα (δεν έκανες κάποιο σχόλιο πάνω στη λογική του "κύμματος" που έγραψα), αρά ΜΠΟΡΕΙ και αντιλαμβάνεται σε κλάσματα δεπτερολέπτου την όλη διαδικασία που για τον άνθρωπο που περπατά "αντιλαμβάνεται" ότι διαρκεί π.χ. πέντε δεπτερόλεπτα. Αυτή η λογική της "σχετικότητας" του χρόνου αν το καλοσκεφτέις μπορεί να εξηγήσει και άλλα φαινόμενα, όπως π.χ. των προφητικών ονείρων κ.ο.κ.
Πάντως, για να είμαι ειλικρηνής, δεν θα τασσόμουν έτσι εύκολα υπερ του υποκειμένου :D , αν δεν παρατηρούσα πως σχεδόν όλοι οι "φωτισμένοι" της ανατολής κάνουν λόγο για αυτή τη λογική της αποταύτισης, της μιας συνειδητότητας που κρύβεται πίσω από το κάθε ον και την ολοκληρωτική εξάρτηση νου και σώματος από τις δεδομένες χωροχρονικές συνθήκες που βρίσκεται, (δηλάδη δεν υπάρχει νους χωρίς χώρο και χρόνο).

pamela83
16-09-09, 21:44
Γεια και πάλι!
Λες:
"Κατα τη διάρκεια του ονείρου πιθανά ο χρόνος να γίνεται σχετικός για το υποκείμενο"
και έρχομαι να συμπληρώσω ότι κατά την διάρκεια του ύπνου φυσικά ο χρόνος είναι σχετικός για το υποκείμενο.
Πάντα ο χρόνος είναι σχετικός ανάλογα με τον παρατηρητή (ο κύριος Einstein το λέει, όχι εγώ) :)
Επειδή στην ουσία ο παρατηρητής διαφέρει, πχ για τον "κοιμισμένο" ο χρόνος δεν περνάει όπως για τον "ξύπνιο", πόσες φορές έχουμε
ξυπνήσει και νομίζαμε ότι πέρασαν πέντε λεπτά ενώ πέρασαν ώρες ή και το αντίστροφο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
"βλέπει από διαφορέτικη σκοπιά το 1 ενεργειακό κύμα"

Εδώ έχω να προσθέσω τα παρακάτω:
1.“Η απόσταση ανάμεσα σε δυο σημεία καθώς και το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δυο γεγονότα εξαρτάται
απΆ το σύστημα αναφοράς στο οποίο γίνεται η μέτρηση,
δεν υπάρχουν δηλαδή έννοιες του απόλυτου μήκους ή απόλυτου χρόνου”.

Το σύστημα αναφοράς για τον ξύπνιο το γνωρίζουμε, για το υποκείμενο όμως όχι! είναι τελείως εγκεφαλική διεργασία το πως
αντιλαμβάνεται τον κάθε εξωτερικό ήχο, που τον καταγράφει, με τι τον συγκρίνει, που τον αποθηκεύει, και πάνω από όλα σαν τι
τον αντιλαμβάνεται!

2,Ο Einstein απέδειξε,ότι ο χρόνος είναι ελαστικός και συστέλλεται ή διαστέλλεται εξαιτίας της κίνησης.
Κάθε παρατηρητής έχει την προσωπική του κλίμακα ροής χρόνου που είναι διαφορετική για κάποιον άλλο.
Αυτή η “αλλόκοτη” συμπεριφορά του χρόνου ανοίγει το δρόμο για ταξίδια στο χρόνο,
που έτσι κι αλλιώς κάνουμε στιγμή – στιγμή.
Δύο γεγονότα που φαίνονται να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε έναν παρατηρητή Α,
δε θα συμβαίνουν ταυτόχρονα για έναν παρατηρητή Β, εάν ο Β κινείται σε σχέση με τον Α.
Δηλαδή εαν ο Β καταναλώνει ενέργεια σε σχέση με τον Α κατ'εμέ.
Επομένως αν ο "ξύπνιος" κινείται, το υποκείμενο τι κάνει; Κινείται; και αν ναι που κινείται; με τι τρόπο καταναλώνει ενέργεια,
και τι ενέργεια καταναλώνει; και πως δέχεται ενέργεια από το περιβάλλον του; γενικώς ποιό είναι το σύστημα αναφοράς του;

Θέλω να πώ ότι συμφωνώ.. και μου άρεσε ο τρόπος που σκέφτεσαι :)

Dying_Wish
17-09-09, 15:53
Ενδιαφέρον! Πιθανά η προσπάθεια εξήγησης τέτοιων φαινομένων, μέσω της φυσικής να βοηθούσε και τις 2 μεριές ωστε να έχουμε καλύτερη κατανόηση τους...βρίσκω αυτό το τρόπο σκέψης ιδιαίτερως ορθό γιατί δεν περιορίζεται σε ένα σύστημα ερμηνειάς αλλά μεσώ συσχετισμών δίνει καλύτερη κατανόηση του όλου!
Αλλά επειδή αύριο δεν δίνω μάθημα "ερμηνεία της ονειρικής πραγματικότητας μέ επιστημονική προσέγγιση" αλλά "σχεδίαση υπολογιστικών συστημάτων" λέω να στρωθώ λιγάκι... :) Που ξέρεις μπορεί να δω και τα θέματα στον ύπνο μου... :D

Eisheth
17-09-09, 22:14
Mακάρι! Καλή επιτυχία:)

fantasy
03-01-12, 21:03
Μπορεί ένα όνειρο να κρατήσει μια αιωνιότητα έτσι να νιώσεις την κάθε κίνηση αλλά αν δεις την ώρα ήταν μόνο 30΄ ή και το αντίθετο. Βέβαια και υπάρχει συχρονικότητα στα όνειρα. Αν δεις τρένο θα ακούσεις τον ήχο από τα βαγόνια, θα το δεις να κινείται, όλα θα γίνουν σε σωστή λογική σειρά. Όμως το περίεργο είναι ότι ο χρόνος θα είναι διαφορετικός. Επίσης δεν ανέφερες ότι αν χτυπήσει η πόρτα ή το ξυπνητήρι, δηλαδή ένας εξωτερικός παράγοντας, αυτός ο ήχος θα προστεθεί στο όνειρο και θα αποδοθεί διαφορετικά. Π.χ. το κουδούνι μπορεί να είναι ένα αεροπλάνο που θα περάσει εκείνη την ώρα και θα κάνει αυτό το θόρυβο. Θα μας τρομάξει και θα ξυπνήσουμε.