PDA

Επιστροφή στο Forum : Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας;


beetlejuice
11-09-09, 17:25
http://api.ning.com/files/zfMBMFa9p9XxL6budctVSpzXphTrWZpLrJGiWVBVbGyOWDA61H 1nRUTedBEl6DGb5mAywXo6Wea47sO02vsyHbb4bSczZTBI/pyramid_eye.jpg

Συνηθιζω να διαχωριζω τον ορο συνωμοσιολογια από τον όρο θεωρία συνωμοσίας. Ο πρώτος όρος ενδέχεται και να εμπεριέχει μια υγιή θέαση των όσων συμβαίνουν γύρω μας, μια τάση αμφισβήτησης εαν θέλετε, που δεν μας μαθαίνουν στα σχολεία. Ο δεύτερος όρος χαρακτηρίζεται συνήθως από μια αρνητική χροιά και σχετίζεται με υπερβολικά και ευφάνταστα σενάρια που παραφουσκώνουν ήδη σκοτεινές υποθέσεις (είτε έχουν είτε δεν έχουν βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται).
Όμως τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν σε παράξενες θεωρίες συνωμοσίας; Ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν λαούς όπως π.χ τους Αμερικάνους ή τους Έλληνες περισσότερο προσφιλείς στην ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας; Και τελικά ζούμε όντως σε έναν κόσμο όπου όλοι μας αποτελούμε πειραματόζωα;

no slave
11-09-09, 18:18
ψηφισα τις δολοφονιες προσωπων,ομως η κατηγοροποιηση αυτη δεν με διευκολυνει.γενικοτερα πιστευω σε συνωμοσιολογικες θεωριες επειδη απλως παρατηρω το περιβαλλον μου.παρατηρω πως οι οικονομικες επιστημες εχουν αποτυχει παταγωδως,αφου η φτωχεια,η ανεργια και η κοινωνικη ανισοτητα οργιαζουν στις μερες μας.παρατηρω πως οι τεχνολογικες επιστημες εξελισσονται μεν,καταστρεφουν το περιβαλλον και την υγεια μας δε.παρατηρω πως οι ιατρικες επιστημες ενω κανουν συνεχως βηματα προοδου,ερχονται συνεχως αντιμετωπες με νεες θανατηφορες ασθενειες.παρατηρω πως οποια πετρα και αν σηκωσεις,θα βρεις απο κατω και ενα μυστικο.επιστημονικα μυστικα,θρησκευτικα μυστικα,κυβερνητικα μυστικα!και ποσα ακομη να κατσω να σκεφτω.........!!

δεν θεωρω πως ολα αυτα ειναι απλως ανικανοτητα του ανθρωπου.θεωρω πως ειναι προμελετημενα σχεδια με στοχο τη συσσωρευση του χρηματος και το βασικοτερο,τον ελεγχο της μαζας.δεν εχω εμπιστοσυνη σε κανεναν πλεον,αφου κατα τη γνωμη μου το καθε τι εμπεριεχει δολο.

ΙΑΝΕΙΡΑ
11-09-09, 18:39
Ίσως γιατί έτσι μπορούμε να δώσουμε άλλοθι στην ηθική, πολιτική και οικονομική κατάπτωση των κοινωνιών μας, χωρίς να χρειαστεί να προβληματιστούμε για την ατομική ή τη συλλογική μας ευθύνη... Ίσως γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις (και αποδείξεις σε κάποιες περιπτώσεις) ότι πράγματι κάτι συμβαίνει που ξεφεύγει από τα όρια της επίσημης πληροφόρησης ή της καταγραφής της επίσημης ιστορίας... Ίσως γιατί η κάθε είδους συνομωσιολογία εξάπτει τη φαντασία μας και κάνει λιγότερο συμβατική τη ζωή μας, δίνοντάς μας την αίσθηση του "απαγορευμένου" και καλά κρυμμένου μυστικού που πρέπει ν' αποκαλύψουμε... Ίσως, τελικά, γιατί ένα τέτοιο απέραντο "χάος" γύρω μας, δεν είναι δυνατό να έχει δημιουργηθεί από άκριτα, βολεμένα και απλά ανθρωπάκια, αλλά χρειαζόταν δυνάμεις πολύ πιο "σατανικές", καταχθόνιες και ισχυρές για να το ....προκαλέσουν!

Mallen
12-09-09, 09:49
Εγώ θεωρώ πως -σε κάθε περίπτωση- επικρατεί ένας "πάγιος κανόνας": ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ.

...Γι΄αυτό μετά, ψαχνόμαστε... ;)

OANNHSEA
12-09-09, 11:19
Εγώ θεωρώ πως -σε κάθε περίπτωση- επικρατεί ένας "πάγιος κανόνας": ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ.
Αυτό είναι η αρχή σε πάρα πολλά θέματα...
Μετά όμως αναλαμβάνουν τα ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων - πομπών και δεκτών...
Μικρό παράδειγμα:
Στο στρατόπεδο εκπαιδεύσεως που ήμουν συζητούσαμε ένα βράδυ για τις φήμες.
Ένας άλλος στρατεύσιμος μας λέει: είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, καθίστε να δείτε. Και αρχίζει με πλάγιους τρόπους να διαδίδει την φήμη ότι θα πάμε για νυχτερινή άσκηση... Σε λίγο όλος ο θάλαμος (πάνω από 100 άτομα) ήταν σχεδόν έτοιμος για νυχτερινή άσκηση όπως επίσης και οι διπλανοί θάλαμοι!!!
Βραδινό προσκλητήριο και φυσικά καμία βραδινή άσκηση.
Το πιο ωραίο ήταν μετά που κάποιοι από τους σταρτεύσιμους συζητούσαν το γιατί δεν πήγαμε βραδινή άσκηση, ενώ το είχαν ανακοινώσει!!! Από τηλεφωνήματα που έπεσαν στους υπουργούς μέχρι σενάρια για εγρήγορση των στρατεύσιμων έπεφταν σε αυτές τις συζητήσεις...

Άρα οι θεωρίες υπάρχουν γιατί:
α) Ξεκινούν από το ότι κάτι μας κρύβουν - μερικές φορές είναι έτσι.
β) Εξελίσσονται από την άγνοια, τα ψυχολογικά προβλήματα, τον πόθο κάποιων για το κέρδος και την φήμη.
γ) Γίνονται πιστευτές γιατί πάντα οι άνθρωποι είναι ικανοί να τα πιστέψουν εάν τους τα πει το κατάλληλο άτομο ή είναι πέρα από την λογική τους και τα τα μέχρι τώρα ερεθίσματα που έχουν.
δ) Γίνονται τμήμα του πλήθους σαν μία νεομυθολογία, έστω και εάν ψέμα!!!

xontro_mpizeli
12-09-09, 11:34
Ανέκαθεν και για πάρα πολλούς πιστεύω ότι οι θεωρίες συνωμοσίας λατρεύονται πάρα πολύ από τον κόσμο.

Προσωπικά, δηλώνω μεγάλος "θαυμαστής" της κατηγορίας αυτής. Είτε αφορούν δολοφονίες σημαντικών προσώπων, είτε σχετίζονται με θρησκευτικά θέματα και αμφισβήτηση ή όχι αυτών, για ανακαλύψεις που ίσως να μην έγιναν ποτέ, για κατασκευασμένους ιούς, κ.τ.λ.

Κοινώς, όλες οι επιλογές της δημοσκόπησης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και σημαντικές! Ωστόσο, επέλεξα την 4η επιλογή " Διαστημική (πήγαμε στη Σελήνη, Εναλλακτική Λύση 3 κ.α)" γιατί πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που συνεχώς μένει στην επιφάνεια της επικαιρότητας αφού συνεχώς προκύπτουν νέα και εξελίξεις από την υπόθεση αυτή.


Τώρα, στο γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας: πολύ απλά, διότι οι πεζές και "λογικές" εξηγήσεις που δίνονται δεν πείθουν! Αυτός πιστεύω είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος ενθουσιάζεται από σενάρια αμφισβήτησης, αρέσει να ψάχνει όλες τις όψεις του νομίσματος, να μην μένει στην απλή και αληθοφανή εξήγηση του εκάστοτε γεγονότος, κ.τ.λ.

Δεν πρέπει, επίσης, να παραλείψουμε διάφορους εξωτερικούς λόγους όπως κοινωνικά και θεσμικά στοιχεία, ψυχολογικά φαινόμενα ή κοινωνικοπολοτικά θέματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τον άνθρωπο με αποτέλεσμα να δει με διαφορετική ματιά κάποιο συμβάν.

Γι αυτό, άλλωστε, οι ταινίες, ντοκυμαντέρ, άρθρα σε έντυπα, σε διαδίκτυο, κ.τ.λ. κατέχουν υψηλή θέση προτίμησης στο κοινό.

Υ.Γ: Ζούμε σε έναν κόσμο που όλοι μας αποτελούμε πειραματόζωα...; Χμ...
Ας ελπίσουμε η απάντηση στο ερώτημα αυτό να μην αργήσει να έρθει...

algozron
22-09-09, 14:57
Γιατι;
Ισως να εχουν βαρεθει την καθημερινοτητα τους και να ψαχνουν εναν τροπο διασκεδασης και διαφυγης.
Εναν τροπο για να την "παλεψουν" ισως.
Ισως απλα να ειναι χόμπυ για κάποιους άλλους. Οπως κάποιοι μαζεύουν βιβλία, άλλοι μαζεύουν πληροφορίες και τις κάνουν κτήμα τους!

οπως πάντα τα βλέπω εξω απ'την δική μου οπτική γωνία, οπότε το παραπάνω δε με εκφράζει! Ο άνθρωπος είναι ερευνητικό ον και πάντα γεμάτο περιέργεια. Ετσι φτάσαμε εδω που φτάσαμε άλλωστε. Ετσι εξελισσόμαστε. Με την διαρκή αναζήτηση. Σε όλα τα θέματα... ( τα τελευταία με εκφράζουν περισσότερο... χμμ )

rados
05-10-09, 21:11
Κάποτε ρώτησα ένα φίλο ψυχίατρο, γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν μια συγκεκριμένη θεωρία, χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο για την αλήθειά της. Μου απάντησε ότι πολύ απλά οι άνθρωποι "κοιμούνται". Και όταν κοιμάσαι, πιστεύεις τα πάντα.

Για να γίνει πιο κατανοητό, η λέξη "κοιμούνται" είναι αναφορά στην μικρή διαφορά μεταξύ ύπνου και συνήθους κατάστασης εγρήγορσης, που θεωρεί ότι υπάρχει, τουλάχιστον η σχολή των Γκουρτσεϊφικών. Ή άλλως στην μειωμένη αυτο-συνείδηση και προσοχή, που διακρίνει την καθημερινότητά μας.

no slave
06-10-09, 02:35
Κάποτε ρώτησα ένα φίλο ψυχίατρο, γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν μια συγκεκριμένη θεωρία, χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο για την αλήθειά της..
βεβαια η ερωτηση που εκανες στον φιλο σου αφορα συγκεκριμενη και μαλλον απαιδευτη μαζα και οχι το συνολο των ανθρωπων που πιστευουν σε συνωμοσιες.
τι οριζεις ομως ως στοιχειο?μηπως το συγχεεις με την "χειροπιαστη αποδειξη"?για παραδειγμα τι στοιχεια χρειαζομαι για να καταλαβω τον λογο που επιτεθηκε η αμερικη στο ιρακ?δηλαδη οποιος πιστευει πως οι κυβερνησεις δεν λενε παντα την αληθεια,σημαινει πως κοιμαται?

rados
06-10-09, 15:34
βεβαια η ερωτηση που εκανες στον φιλο σου αφορα συγκεκριμενη και μαλλον απαιδευτη μαζα και οχι το συνολο των ανθρωπων που πιστευουν σε συνωμοσιες.Να το διευκρινίσω κάπως καλύτερα. Η ερώτηση αφορούσε ευρέως διαδεδομένη θεωρία, που είναι αποδεκτή και από απαίδευτους και εξ ίσου από "παιδεμένους".
Δεν αναφερόταν ιδικά στην περίπτωση των συνωμοσιών.
Αντίστοιχα η απάντηση αφορούσε το σύνολο των ανθρώπων.

τι οριζεις ομως ως στοιχειο?μηπως το συγχεεις με την "χειροπιαστη αποδειξη"?για παραδειγμα τι στοιχεια χρειαζομαι για να καταλαβω τον λογο που επιτεθηκε η αμερικη στο ιρακ?δηλαδη οποιος πιστευει πως οι κυβερνησεις δεν λενε παντα την αληθεια,σημαινει πως κοιμαται?
Για την περίπτωση που συζητούσα με τον φίλο μου μια χειροπιαστή απόδειξη ή μια σοβαρή ένδειξη θα ήταν κατάλληλο στοιχείο.

Αλλά ας το δούμε λίγο πάρα πέρα. Έχουμε δύο φίλους που έρχονται σε "άμεση" επικοινωνία. Κάθε ένας τους, έχει σχηματίσει για τον άλλο μια εικόνα, από την σχέση τους, στο παρελθόν. Όταν "επικοινωνούν" ανασύρουν την ήδη διαμορφωμένη εικόνα από το παρελθόν, που έχουν ο ένας για τον άλλον. Και καταλήγουν να προσέχουν περισσότερο την εικόνα που έχουν σχηματίσει ο ένας για τον άλλο, αντί να παρατηρούν τι συμβαίνει στο παρόν, μεταξύ τους. Έτσι μοιάζει σαν να συνδιαλέγεται η εικόνα που έχω για τον άλλο, με την εικόνα που έχει αυτός για μένα.
Είναι σαν να μην υπάρχω εγώ, υπάρχουν οι εικόνες του παρελθόντος που προσπαθούν να βρουν άκρη μεταξύ τους. Είναι κάπως σαν να κοιμάμαι...
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τις σχέσεις σας θα δείτε ότι συμβαίνει σε κάποιο βαθμό. Ίσως και σε πολύ μεγάλο βαθμό!
Ένα άλλο παράδειγμα. Όποιος έχει προσπαθήσει να εξηγήσει έννοιες και θεωρίες, που είναι ξένες προς τους ακροατές, βλέπει ότι δεν έχουν την διάθεση ή την ικανότητα, να ακούσουν αυτό που λέει. Έχοντας μια ήδη διαμορφωμένη άποψη, προσπαθούν να εντάξουν τις νέες πληροφορίες στο ήδη από το παρελθόν, γνωστό τους πλαίσιο, αντί να φτιάξουν ένα καινούριο. Κάπως σαν να κοιμούνται...

Αντίστοιχα στο θέμα που αναφέρεις, κάποιος μπορεί να έχει διαμορφώσει την άποψη ότι οι κυβερνήσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια.
Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία, αν είναι σωστή ή πως την διαμόρφωσε.
Σημασία έχει ότι την επαναλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις που κολλάει. Την επαναλαμβάνει αυτόματα, μηχανικά. Το σημαντικό είναι αυτό, μηχανικά!
Αντίστοιχα κάποιος είναι δυνατό να παρατηρεί προσεκτικά την κατάσταση, και να εξετάζει αν έχει στοιχεία που να ενισχύουν την θέση, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κυβερνήσεις λένε ψέματα. Δηλαδή να δρα χωρίς αυτοματισμό.

Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να περιγράψω το θέμα του "ύπνου" με σαφήνεια. Αλλά ευχαρίστως να επανέλθω αν κάποιος το κρίνει σκόπιμο. Υπάρχουν και μερικά βιβλία, που σίγουρα, θα είναι πιο κατατοπιστικά από μένα.

no slave
07-10-09, 23:43
φιλε rados,νομιζω πως καταλαβα τι περιπου εννοεις,ομως θα επιμεινω λιγο στη λεξη "αυτοματισμος" που χρησιμοποιεις για να εξηγησεις τον "υπνο".
αν παρατηρησουμε τον εαυτο μας,τους φιλους μας αλλα και ολοκληρη τη φυση,θα διαπιστωσουμε πως ειμαστε υπαρξεις που δρουν κατα 99 τοις εκατο με αυτοματισμους.θα ελεγα πως οι αυτοματισμοι ειναι η μεθοδος που χρησιμοποιει ο οργανισμος μας για να αντιλαμβανομαστε και να χρησιμοποιουμε την πραγματικοτητα κερδιζοντας χρονο.αυτο βεβαια δεν σημαινει πως η συγκεκριμενη μεθοδος ειναι απολυτα επιτυχης (ποσες φορες σκονταφτουμε?) ομως συμφωνα με τις πιθανοτητες θα μας βγαλει ασπροπροσωπους.

καποιοι αυτοματισμοι ειναι εμφυτοι,ενω καποιοι αλλοι δημιουργουνται στην πορεια της ζωης μας.αν δηλαδη εσυ με εχεις βλαψει πολλες φορες κατα το παρελθον,τοτε εγω ασυναισθητα θα σκεφτω πως μαλλον το ιδιο θα κανεις και αυριο αν σου δωθει η ευκαιρια.δεν ειμαι απολυτος,δινω ομως περισσοτερες πιθανοτητες να συμβει αυτο,απο το να μη συμβει.το αν εσυ χτες εκανες μαθηματα καλης συμπεριφορας και αλλαξες σαν ανθρωπος ειναι κατι που δεν το ξερω εγω και αν με ενδιαφερει θα πρεπει να το ερευνησω,διαφορετικα θα επιμεινω στην αρχικη μου θεση,οτι εισαι κακος.για να αναιρεσω λοιπον,θελω αποδειξεις!!

επανερχομαι λοιπον στο θεμα μας,που ειναι οι συνωμοσιες και το συγχεω με ολα τα παραπανω.η ιστορια εχει δειξει πως οι λιγοι ειναι "ψηλα" ενω οι πολλοι ,"χαμηλα".εχει δειξει πως οι λιγοι ξερουν πολλα και οι πολλοι λιγα.αυτα σε συνδιασμο με την ποιοτητα ζωης μας,μας εχουν κανει να χασουμε την εμπιστοσυνη μας.καποτε δεν εμπιστευομασταν κυριως τους πολιτικους.σημερα φαινεται πως δεν εμπιστευομαστε ουτε τους επιστημονες,ουτε τους παππαδες,ουτε καν τον ιδιο τον εαυτο μας.παντου υπαρχει ενα συνομωσιολογικο σεναριο,απο το οτι η νασα πινει καφε με εξωγηινους μεχρις οτι ο (πρωην) πρωθυπουργος ειναι γκει,η ακομα το οτι η γειτονεισσα κατουραει ορθια(με τον παλιο τον τροπο :D ).τι να πιστεψεις και τι να απορριψεις!!παντως σε πολλα απο αυτα,οι αυτοματισμοι λενε "πιστεψε το" και βασικα οι αυτοματισμοι ΣΠΑΝΙΑ κανουν λαθος.μηπως τελικα κοιμουνται οσοι δεν εχουν αυτοματισμους,αφου η οποιαδηποτε ερευνα που κανουν δεν θα τους δειξει την συνολικη εικονα αλλα μονο την παρουσα φαση?μηπως τα μαθηματα καλης συμπεριφορας που εκανες δεν αντιπροσωπευουν το συνολο του βιου σου παρα μονο το παρων?η μηπως εξασφαλιζουν και το μελλον?

rados
08-10-09, 08:57
και βασικα οι αυτοματισμοι ΣΠΑΝΙΑ κανουν λαθος.Ξεκινώ από εδώ. Προφανώς και αυτό είναι σωστό. Αλλιώς δεν θα επιβιώναμε καν! Για αυτό και οι αντίστοιχες φιλοσοφικές προσεγγίσεις δεν ζητούν να καταργήσουν την μηχανική λειτουργία αλλά να ενεργοποιήσουν μια νέα.
Στις σπάνιες στιγμές που ζούμε πιο "ξύπνιοι" οι μηχανικές λειτουργίες δεν αναστέλλονται, δεν χρειάζεται να ανασταλούν. Δεν δεσμεύουν και μεγάλη ενέργεια από την cpu του εγκεφάλου :).
Αντίθετα η συνειδητή λειτουργία φαίνεται ότι δεσμεύει αρκετή!
(Πάντως αν πιάσετε το κόλπο, αποφύγετε την χρήση του, στην οδήγηση αρχικά :))

Το να είσαι λίγο περισσότερο "ξύπνιος" από το συνηθισμένο δεν σε εμποδίζει να χρησιμοποιείς όλα όσα έχουν καταχωρηθεί στην μνήμη σου. Για αυτό και το να είσαι "ξύπνιος" δεν φανερώνεται απαραίτητα, από κάποια εξωτερική, διαφορετική συμπεριφορά, στους γύρο σου. Η μόνη διαφοροποίηση στην συμπεριφορά σου είναι ότι επιλέγεις μερικές φορές, ίσως πολύ σπάνια, μια δράση διαφορετική από αυτή που θα σου υπαγόρευε η μηχανική αντίδραση.

Σε μερικές όμως περιπτώσεις, η διαφορά είναι σημαντική, όπως για παράδειγμα στις σχέσεις σου. Αντιλαμβανόμενος ότι μια σύγκρουση έχει τις βάσεις της στο παρελθόν, μπορείς να δεις ευκολότερα, αν έχει λόγο να υφίσταται στο παρόν. Και ενώ σε πολλές περιπτώσεις η γνώση του παρελθόντος, είναι αρκετή και μας προφυλάσσει, σε άλλες αποτελεί τροχοπέδη.
Τα προβλήματα στις σχέσεις μας, επιτείνονται από το ότι, η γνώση του παρελθόντος, δεν πάει μόνη της, έχει παρέα συναισθηματικές εξάρσεις, που με την σειρά τους εμποδίζουν την παρατήρηση στο παρόν.
Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι η ποιότητα της ζωής μας, όταν είμαστε πιο "ξύπνιοι" είναι διαφορετική. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι από προσωπική εμπειρία. Αλλιώς τρέχει ο χρόνος στην καθημερινότητα και αλλιώς όταν κάτι αναπάντεχο μας "ξυπνά". Δυστυχώς η ενεργοποίησή με την θέλησή μας, για μακρό χρονικό διάστημα, είναι δύσκολη.

Συμπερασματικά.
Η αύξηση της εγρήγορσης δεν εμποδίζει την χρήση υπαρχόντων αυτοματισμών.
Η αυξημένη εγρήγορση δίνει εναλλακτικές επιλογές.
Αλλάζει την ποιότητα της ζωής μας.

Νομίζω ότι δεν ξεφεύγω από το θέμα. Η αναφορά μου είναι κάπως γενικότερη δηλαδή: γιατί σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι πιστεύουν, χωρίς σοβαρό λόγο, οτιδήποτε? Αλλά αυτό το οτιδήποτε, πιάνει και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Αλεξης15
13-10-09, 10:17
Το θέμα όμως είναι και τι ορίζουμε ως συνομωσία. Γιατί ορίζουμε ως συνομωσιολογίες τις θεωρίες που ακούγονται από άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στη μαζική μετάδοση μιας θεωρίας ενώ τις θεωρίες που ακούγονται από τα μέσα τις αποκαλούμε ορθολογικές θεωρίες?

AVATARGR
27-03-10, 19:46
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα διάβαζα συνέχεια το θέμα αυτό...
Αλλά και το ερώτημα.......
Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας; (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?p=75730#post75730)

Πιστεύω πως ένα κατά της θεωρίας συνομοσίας είναι οι πολλοί "ΕΙΔΙΚΟΙ"
αλλά παντελώς άσχετοι που κτίζουν την θεωρία τους σε σαθρά στοιχεία αλλά
ταυτόχρονα τα διάφορα ΜΜΕ τους παρουσιάζουν χωρίς να υπάρχει αντίλογος
απο πραγματικά ειδικούς....

Αλλά σταματάμε εδώ ?????
Αυτό είναι ?????
Κλείσαμε με αυτόν τον τρόπο το θέμα τις θεωρίες Συνωμοσίας ????

Γιατί είναι πολλοί που πιστεύουν σε αυτές ?????
Ετσι ξαφνικά αρκετοί τρελάθηκαν και πιστεύουν σε αυτές ????

Θα δώσω κάποια στοιχεία...
Πιστεύω πως όλοι θυμόσαστε δυό περιπτώσεις....
Πρίν απο πολλά χρόνια όταν κάποιοι έκαναν αναφορά για ύπαρξη ύδατος
στον ΑΡΗ και στην ΣΕΛΗΝΗ..
Δυστυχώς πολλοί άρχισαν να κοροιδεύουν και να λοιδορούν αυτούς που
έκαναν αυτες τις αναφορές....

Αλήθεια που είναι σήμερα όλοι αυτοί που γελοιοποιούσαν όσουν έκαναν
αυτές τις αναφορές που έγινε γνωστό για ύπαρξη ύδατος στην ΣΕΛΗΝΗ
και στον ΑΡΗ ?????

Πριν απο μερικά χρόνια ήλθε στην Ελλάδα μια νεαρη Βιολόγος Ελληνίδα
απο την Αυστραλία και μίλησε πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε εμβόλιο
για τον καρκίνο της μήτρας και του στήθους...
Βγήκαν πολλοί και άρχισαν να την κοροιδεύουν και μάλιστα Ιατροί...

Πού είναι αυτοί τώρα που υπάρχουν αυτά τα εμβόλια ???????
Σιωπούν ?????????

Πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι προβληματισμένοι με αυτές τις
ανατροπές....

Ευχαριστώ.

Trithemius
27-03-10, 20:14
Αγαπητέ φίλε νομίζω πως τα παραδείγματα που αναφέρεις έχουν να κάνουν κυρίως με τις αντιδράσεις στην πρόοδο της επιστήμης και στις νέες ανακαλύψεις που επηρεάζουν τη ζωή μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτή η κατηγορία αντιδράσεων θα έλεγα πως έχει πιο επιφανειακή ουσία από τις θεωρίες συνωμοσίας, καθώς σχετίζονται κυρίως με λάθος νοοτροπία περί καινοφανών στοιχείων στην εξέλιξή μας.

Από την άλλη πλευρά, οι θεωρίες συνωμοσίας είναι κάτι πιο βαθύ, κάτι πιο συναρπαστικό και πολύπλοκο και με πολύ ειδικές προεκτάσεις. Έχουν σχέση με κρυφές (αλλά όχι πάντα αρνητικές) δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται ακόμη και σε έκταση εκατοντάδων ετών, αργά και σταδιακά. Είναι εκείνες οι περιπτώσεις που κάτι γίνεται μέρος της ζωής μας χωρίς να το καταλάβουμε.

Αντίθετα, τα ανωτέρω περί επιστημονικών ανακαλύψεων έχουν έναν πιο "δυαδικό" χαρακτήρα. Είναι ένα ναι ή ένα όχι, κάτι που αποκτά ύπαρξη τόσο ξαφνικά, όσο ξαφνικά φεύγει και πλέον το αποδεχόμαστε ως δεδομένο...

AVATARGR
27-03-10, 21:31
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Πάλι εδώ....
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω φίλε μου Trithemius...
Αυτά που ανέφερα ως παραδείγματα δεν έχουν κάτι βαθύ, συναρπαστικό ,
πολύπλοκο και με πολύ ειδικές προεκτάσεις ?????

Δεν νομίζω πως η διαφοροποίηση πως αυτό είναι μέσα στην κατηγορία της
συνομοσίας και το άλλο είναι σωστή....

Διαφορετικά είδη συνομοσίας ναι υπάρχουν.....
Η συνομοσιολογία δεν είναι το γιατι κρύβουν τα όποια στοιχεία????
Έστω εάν είναι θέματα Ιατρικά, Ιστορικά , ΑΤΙΑ ή οτιδήποτε άλλο....

Ευχαριστώ.

Trithemius
27-03-10, 21:58
Τότε ζητώ συγγνώμη γιατί μάλλον εξέλαβα λανθασμένα αυτά που έγραψες πιο πριν. Για να εξηγηθώ και να αναθεωρήσω:

Ανέφερες πιο πριν ότι μπροστά σε μία ανακάλυψη, κάποιοι θα γελάσουν και θα λοιδωρήσουν και το συνέδεσα με εκείνους που a priori είναι αρνητές της εξέλιξης γιατί αυτό τους βολεύει ή γιατί υποσυνείδητα δρουν πάντοτε έτσι. Αυτή είναι θα έλεγα η soft κατηγορία των αντιδρώντων, και πρόκειται για άτομα που το μόνο που φοβούνται είναι το να χάσουν τη θέση τους και την (κατ' επίφασιν) πανεπιστημιακή τους αξία...

Φυσικά, μέσα στους αρνητές υπάρχουν και άτομα που σκοπίμως δρουν ενάντια σε τέτοιες ανακαλύψεις και είναι εκείνοι που επιζητούν κάτι αρνητικό μεν αλλά πιο βαθύ, ίσως κάτι που έχει να κάνει με μία δική τους "πατέντα" για ένα προϊόν που θεωρητικά έχουν ανάγκη οι πάντες αλλά με τη γνωστοποίηση μιας νέας ανακάλυψης, αυτό το προϊόν καθίσταται άχρηστο.

Μπορεί επίσης οι αρνητές αυτοί να αποτελούν μέλη μίας οργανωμένης ομάδας που προωθεί άτομα σε κυβερνήσεις ή καθαιρεί κάποια άλλα, ή μπορεί να σχετίζεται με συστηματική συγκάλυψη σημαντικότατων ανακαλύψεων, τέτοιων που μπορεί να ρίξουν κυβερνήσεις ή να ακυρώσουν ολόκληρες θρησκείες κλπ κλπ. Η λίστα είναι ατελείωτη... (με τη μη γήινη νοημοσύνη στο top ten...)

Οπότε γενικά θεωρώ ότι υπάρχουν οι soft εκδοχές των αρνήσεων-συνωμοσιών αλλά και οι hard εκδοχές αυτών. Οι πρώτες είναι για απλή κατανάλωση, ενώ οι δεύτερες επιφέρουν βαθιές αλλαγές στην ανθρωπότητα.

AVATARGR
28-03-10, 17:02
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε Trithemius δεν θα διαφωνίσω σε αυτα που αναφερεις...

Βέβαια όλοι μας θα πρέπει να προσέχουμε σε ότι μας δίνουν...
Είναι δύσκολο πολυ να βρούμε την Αλήθεια και το Ψέμα....
Βέβαια μέσα στις θεωρίες συνωμοσίας "παίζει" και ο αποπροσανατολισμός...

Ευχαριστώ.

agaliarep
30-03-10, 14:02
Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας;

Χμμμμ γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στο οτιδήποτε; Γιατί πιστεύουν γενικά; Το θέμα της πίστης είναι κάτι πολύ σχετικό… Πιστεύουμε στο μεταφυσικό, γιατί πιστεύουμε; Το ερώτημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε οτιδήποτε πιστεύεται και πάντα να υπάρχει ο ίδιος προβληματισμός. Το «πρόβλημα» θεωρώ δεν είναι οι θεωρίες συνωμοσίας αλλά η ίδια η πίστη.

Θεωρώ ειδικά με τις θεωρίες συνωμοσίας ότι έχουν απόλυτη σχέση με την ιδέα του ανθρώπου. Ρωτά ο Μηνάς στην αρχή γιατί ειδικά οι Έλληνες και οι Αμερικανοί… Πολύ καλό ερώτημα γιατί οι Έλληνες και οι Αμερικανοί; Μήπως τελικά γιατί κατά βάση πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για τα πάντα;

Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν κάποιος μπορούσε να ψάξει, να βρει και να παρουσιάσει, το πότε άρχισαν αυτές οι συνομωσίες. Έχω την εντύπωση ότι θα πάει πολύ παλιά, αλλά θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση. Αυτή η έξαρση και στις θεωρίες (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά και σε αυτούς που πιστεύουν νομίζω ότι έχουν σχέση με την γνώση που έχουμε αποκτήσει για τους ίδιους τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα πριν από το πόσοι θα ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να σκεφτούν την έννοια της προβοκάτσιας πριν 100 χρόνια; Η γνώση που έχουμε αποκτήσει σαν κοινωνία από την ίδια την ιστορία μας έχει κάνει να υποψιαζόμαστε. Όλοι μαθαίνουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο π.χ. ότι οι Ναζί έκαψαν μόνοι τους το κοινοβούλιο για να εξελιχθούν τα σχέδια τους. Όλοι ξέρουμε ότι τα θύματα των χιλιάδων Πολωνών στρατιωτών μετά την παράδοση της Πολωνίας στους Ναζί χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους σαν προπαγάνδα για τους Γερμανούς και από τους Γερμανούς σαν προπαγάνδα για τους Ρώσους. Ο μέσος άνθρωπος συνήθως δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί για τέτοια γεγονότα παρόλο που είναι σχεδόν σίγουρο ότι και ο ίδιος κάτω από κάποιες συνθήκες να διαπράξει τα ίδια ακριβώς πράγματα.

Πως θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι οι Ρώσοι με τους Γερμανούς έκαναν συμφωνία για τους Πολωνούς, για το ποιος θα πάρει ποιους; Τώρα όμως το ξέρουμε. Έχουμε γνώση ότι σφαγές, οι δολοφονίες (μαζικές ή μη) και οι συνομωσίες γίνονταν πάντα. Ξέρουμε ότι η ιστορία του ανθρώπου έχει χτιστεί πάνω σε τέτοια γεγονότα και έχουμε νομίζω συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος ή ότι μια ομάδα ανθρώπων είναι ΙΚΑΝΟΙ να διαπράξει μια σειρά γεγονότων όσο απίστευτων και εάν φαίνονται για να πετύχουν κάποιους στόχους.

Αυτή η συνειδητοποίηση τις ικανότητας των ανθρώπων για το χειρότερο είναι που ουσιαστικά μας κάνει ελαστικούς για το ποια είναι η πραγματικότητα και ποια όχι. Φαίνονται απίστευτες κάποιες θεωρίες; Και όμως απίστευτες φαίνονταν οι θεωρίες στην ιστορία του ανθρώπου, στους ανθρώπους που ζούσαν την εποχή των συνομωσιών. Γιατί μπορεί τώρα να θεωρούμε αυτονόητα τέτοια γεγονότα π.χ. προπαγάνδας, αλλά πριν 100 χρόνια ο πληθυσμός (που δεν είχε γνώση) τα θεωρούσε απίστευτα.

Από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η γνώση ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει πολλά και η μεγαλύτερη ευκολία του σύγχρονου ανθρώπου να αποδεχτεί τέτοια γεγονότα, μπορεί να είναι αυτοί που ωθεί κάποιους να δημιουργούν θεωρίες συνωμοσίας για να αποπροσανατολίσουν τον άνθρωπο από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν… αλλά και αυτό δεν είναι μια θεωρία συνωμοσίας;

AVATARGR
05-04-10, 22:13
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε μου agaliarep σχετικά με το ερωτημά σου....
<<Γιατί μπορεί τώρα να θεωρούμε αυτονόητα τέτοια γεγονότα π.χ.
προπαγάνδας, αλλά πριν 100 χρόνια ο πληθυσμός (που δεν είχε γνώση)
τα θεωρούσε απίστευτα.>>
Το θεωρώ σημαντικό αλλά έχει την απαντησή του.....
Δεν υπήρχαν πριν απο χρόνια (η τουλάχτιστον δεν μπορούσαν να είναι
γνωστά ) διάφορα γεγονότα συνομοσίας για 2 λόγους...
1-Δεν υπήρχε η γνώση σε μεγάλο κύκλο ανθρώπων αλλά σε κάποια μικρό
κύκλο...
2-Δεν υπήρχε μόρφωση....

Αλλά και εάν σε κάποιους υπήρχε η γνώση και η μόρφωση πολλά
μπορούσαν να του συμβούν αλλά και να τον βγάλουν τρελλο και αυτό
είναι κάτι που συμβαίνει και σήμερα...

Ευχαριστώ.

fantasy
10-02-12, 19:44
Άμα διαβάζεις κάτι τέτοια απορείς είναι αλήθεια ή όχι;

http://www.teithes.com/forum/index.php?showtopic=9353

Ναι παιδιά κοιτάξτε τι του καταμαρτυρούν του καημένου. Σήμερα το διάβασα και λέω αν το ήξερα κι εγώ και οι Έλληνες δεν θα τον ψηφίζαμε, αλλά για πέστε μου τελικά είναι θεωρία συνωμοσίας ή είναι μια αλήθεια που πρέπει να μας ανησυχήσει όλους;

AVATARGR
11-02-12, 00:00
Φίλοι μου καλημέρα σας.

Φίλη fantasy στο θέμα του Τεκτονισμού ένα φίλος κατέθεσε μια ιστοσελίδα
που από ότι έγραφε περιέχει στοιχεία ότι ο Γ.Α. Παπανδρέου είναι τέκτονας...
Πήγα να το διαβάζω και περιέχει την ιστορία της Γιαγιάς του ΓΑΠ....
Αρχίζει απο το 1623 μέσα αναφέρει συγγένειες και γάμους με την Βασιλική
Οικογένεια της Ιρλανδίας και του Βυζαντίου ανακατεύει τους Ιππότες της
Μάλτας οικογένειες από Ρωσία, Γερμανία, Λιθουανία ,Πολωνία μόνο
συγγένεια με τον Δράκουλα δεν αναφέρει.......

Ούτε για Τέκτονες έλεγε ούτε και για κάτι άλλο ενδιαφέρον.....
Τώρα φιλη fantasy καταθέτης μια ιστοσελίδα που λέει πως είναι Εβραίος
και η μάνα του είναι εβραϊκής καταγωγή και ο πατέρας της μάνας του
στέλεχος των Ιεχωβάδων!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πιστεύω πως με όλα αυτά γυρνάμε τον μύλο της ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ηθελημένα με απουσία στοιχείων......

Μετά ρωτάμε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση και οι θεωρίες
συνωμοσίας φουντώνουν...

Ευχαριστώ.

fantasy
11-02-12, 10:16
Φίλε μου Avatargr καλημέρα.
Έτσι όπως το γράφεις μου δίνεις την εντύπωση ότι το έχω συντάξει εγώ προσωπικά. Ηρέμησε. Το ξέρω για όλους έχουν πει καλά και κακά τον Παπανδρέου θα άφηναν έξω; Απλά το είδα χθες και ταράχτηκα και ήθελα να δω αν αληθεύει. Μόνο αυτό. Δεν είμαι κατά του, το παραδέχομαι κι εγώ τον ψήφισα, άλλά αν είναι θεωρίες συνωμοσίας δεν πειράζει. Αν όμως είναι αλήθεια; Έχεις δίκιο όταν λες ότι παραπληροφορούν τον κόσμο χωρίς στοιχεία. Ακόμα και για το Χριστό έχουν πει τόσα. Ο κόσμος δεν πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας όπως παλιά γιατί έχει καταλάβει ότι ο καθένας κρίνεται άσχημα από τους αντιπάλους του. Εσύ ΄π.χ. μισείς εμένα και λες σε όλους κακά λόγια. Υποθετικά μιλάω. Ο καθένας με το δικό του μυαλό θα κρίνει αν αυτό που είπες είναι αλήθεια ή όχι. Κάποιοι θα επηρεαστούν από σένα κάποιοι θα σκεφτούν γιατί το είπες και και οι υπόλοιποι δεν θα τους νοιάξει, θα έχουν σχηματίσει δική τους γνώμη για το άτομο μου. Θελω να πιστεύω λοιπόν πως είναι ψέμα όσα είπαν για τον Παπανδρέου.

AVATARGR
11-02-12, 12:49
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλη fantasy κατ' ουδένα τρόπο υπαινίχτηκα ότι είσαι εσύ το έχεις συντάξει
το θέμα με τον ΓΑΠ ούτε και φαίνεται κάν απο τα γραπτά μου....

Δυστυχώς το αρχαίο ρητό είναι πάντα σε ισχύ...
Δρυός πεσούσης πας ανηρ ξυλεύεται...
(όταν χάσει κάποιος τη δύναμή του κάποιοι τρέχουν να εκμεταλλευτούν την
ευκαιρία εις βάρος του)

Αυτό δεν μου αρέσει καθόλου....
Όταν είναι όρθιος κάποιος εκεί να τον χτυπήσεις....

Δυστυχώς φίλη fantasy οι θεωρίες συνωμοσίας ζουν και βασιλεύουν και το
χειρότερο είναι πως όλο και ποιό πολλοί τις πιστεύουν αλλά και ακόμα
περισσότεροι τις αναπαράγουν....

Ευχαριστώ.

Vakryle
11-02-12, 13:25
Άμα διαβάζεις κάτι τέτοια απορείς είναι αλήθεια ή όχι;

http://www.teithes.com/forum/index.php?showtopic=9353

Ναι παιδιά κοιτάξτε τι του καταμαρτυρούν του καημένου. Σήμερα το διάβασα και λέω αν το ήξερα κι εγώ και οι Έλληνες δεν θα τον ψηφίζαμε, αλλά για πέστε μου τελικά είναι θεωρία συνωμοσίας ή είναι μια αλήθεια που πρέπει να μας ανησυχήσει όλους;

TEITHES!!!
Διαβάζεις το φόρουμ των τειτζίδων; WoW!

Πάμε ρε τει αρρώστια! Γίναμε πασίγνωστοι λέμε.

Σε κάθε του ποστ γίνεται πόλεμος από κάτω, μόνο με πυρηνικά που δεν εξοπλίσαμε τον υπολογιστή μας για να διαλύσουμε το λαπτοπ του! :cool:

Τα περισσότερα από τα γλαφυρά που λέει, τα επινοεί ο ίδιος, οπότε... :rolleyes:

Ως εκ τούτου, ακόμη και όντως εξωγήινοι να υπήρχαν και να μας το έλεγε αυτός, πάλι δε θα το πιστευα.

Άκου 'κει, τειθες!
you 're famous serpantina!

fantasy
21-02-12, 20:09
Καλησπέρα Vakryle. Χάρηκες ε; Θα σε απογοητέψω όμως. Κάτι άλλο έψαχνα στο google και τυχαία έπεσα σ' αυτή τη σελίδα. Έτυχε. Αφού σου έδωσα τέτοια χαρά χαλάλι το ψάξιμο φίλε. Αυτό θέλω εγώ να δίνω χαρά στους φίλους μου. Ούτε ειρωνεία είναι, ούτε καλαμπούρι. Μιλω κυριολεκτικά. Δεν με παρεξηγείς ε;

AVATARGR
22-02-12, 17:36
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλη fantasy ένας πολύ καλός λόγος που πολλοί πιστεύουν στις θεωρίες
συνωμοσίας είναι και η παράθεση ιστοσελίδων χωρίς να ψάχνουμε η και να
διερευνούμε τις πηγές τους αλλά ταυτόχρονα να προσπαθούμε να
διασταυρώνουμε αυτά που γράφουν και να μην τα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα
και χωρίς έρευνα....

Μέσα σε αυτό το πλήθος των θεωριών Συνωμοσιολογίας θα πρέπει να
ξεσκαρτάρουμε πολλά...

Ένας ακόμα κίνδυνος που υπάρχει και ίσως έχει αγνοηθεί είναι ότι μέσα στην
πληθώρα των θεωριών αυτών υπάρχουν κάποια πράγματα που χρίζουν να
ερευνηθούν αλλά "κάποιοι" για το ίδιο θέμα βάζουν σχετικές ιστοσελίδες
που μπερδεύουν και θολώνουν την όποια έρευνα...

Ευχαριστώ.

OANNHSEA
23-02-12, 12:32
Τις πιο πολλές φορές η λέξη έρευνα είναι κάτι που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των ανθρώπων.
Θέλουν απλώς να πιστέψουν σε κάτι - σε κάτι που έξω από την πραγματικότητα τους...
Π.χ. γυναίκα γνωστού ηθοποιού πήγε σε κομμωτήριο (γύρω στα 1990 αυτό) χωρίς να ξέρουν πια είναι - εκεί έμαθε από τις κομμώτριες και κάποιες από τις πελάτισσες ότι πέραν πάσης αμφιβολίας ο άντρας της δεν είναι παντρεμένος και μάλιστα είναι δηλωμένος gay!!!

Έχετε κάτι να πείτε για έρευνα σε αυτή την περίπτωση;

Το παραμύθι είναι που πουλάει - το εξωπραγματικό.
Υπάρχουν δε πάρα πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται αυτό το παραμύθι για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Τη χωρίς κανένα ενδιαφέρον ζωή τους...
Είναι το αλάτι που τους λείπει - για αυτό και δεν κάνουν κανένα κόπο να το ερευνήσουν...

no slave
23-02-12, 19:14
Τις πιο πολλές φορές η λέξη έρευνα είναι κάτι που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των ανθρώπων.
Σωστο.Το βλεπουμε αλλωστε καθημερινα στις θρησκειες,στην πολιτικη,ακομη και στα κουαφουρ οπως χαρακτηριστικα λες.

Παρολα αυτα ομως η απουσια ερευνας δεν συνδεεται παντα με την ταση να υιοθετηθουν συνωμοσιολογικα σεναρια.Αποκλειεις το ενδεχομενο να πιστευουμε σε συνομωσιες επειδη εκει ακριβως μας οδηγησε η ερευνα?

Vakryle
01-03-12, 14:19
Οι θεωρίες συνομωσία πουλάνε πάρα πολύ στον κόσμο.
Ανέκαθεν τα πάντα είχαν, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν συνομωσιολογικό χαρακτήρα.

Στο zapping έπεσα -που αλλού- στον εν Χριστώ αδερφό Λιακόπουλο. Δε θα σχολιάσω τα λεγόμενά του, δεν είναι επί του παρόντος. Εκείνη η εκπομπή είχε σαν θέμα τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσο τον άκουγα, σκεφτόμουν το εξής, ότι δε χρειάζεται να είναι συνομωσία ή να έγκειται σε συνομωσία το κάθε τι.

Καλώς ή κακώς, καλώς για τους δανειστές, κακώς για εμάς, βιώνουμε μία τραπεζική κρίση που έχει αντίκτυπο και στις ζωές μας. Καθημερινά ακούμε για μειώσεις μισθών, περικοπές συντάξεων και όλα τούτα τα γραφικά και λογικό είναι ο καθένας από εμάς που εργάζεται και προσπαθεί να τα βγάλει εις πέρας με όσο τον δυνατόν περισσότερη αξιοπρέπεια του έχει απομείνει, να βάζει κακές σκέψεις με το μυαλό του. Να σκέφτεται το χειρότερο και να φαντάζεται ότι η αυριανή μέρα θα είναι -τουλάχιστον- ίδια (αν όχι χειρότερη, καλύτερη αποκλείεται) με την σημερινή. Ως εδώ καλά;
Ως εδώ καλά, λοιπόν.

Ο ανιστόρητος τηλεθεατής Έλληνας (μη το παίρνετε πατριωτικά, σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν κομμάτι μάζας σε τούτο το πλανήτη), γαλουχημένος στην μίζερη καθημερινότητά του, σκεπτόμενος μόνο τα μπούτια της Μενεγάκη, τις σούβλες του Πάσχα, την φοροδιαφυγή της Εταιρίας του και το σταυρωμένο ψηφοδέλτιό του (οι υπόλοιποι λαοί του πλανήτη έχουν παρόμοια ήθη κι έθιμα, δεν είμαστε οι μόνοι), ενώ τόσο καιρό την πέρναγαν ζωή και κότα, ξαφνικά έπρεπε να στρώσουν χαρακτήρα! Ως εδώ καλά πάλι;
Ως εδώ καλά, πάλι.

Στρώνοντας τον χαρακτήρα, έπρεπε να περάσουν δύσκολες στιγμές με τις προαναφερθείσες περικοπές, απολύσεις και όλα τα συναφή. Ως εδώ περιγράφω απλά μια αλήθεια. Τραγικές - ξετραγικές αυτές είναι αλήθειες.

Κάποιοι που σκεφτόταν λίγο περισσότερο (εγώ δεν ήμουν μέσα σ' αυτούς) έλεγαν ότι όλο αυτό το παραμύθι που ζούμε αυτά τα χρόνια, θα έχει ένα κακό τέλος. Το λέγανε, γιατί ήταν γνώστες. Προσέξτε, δεν ήταν συνομώτες, απλά γνώστες!!!

Ο Λιακόπουλος και ο κάθε Λιακόπουλος ασπαζόταν αυτές τις λογικές εξηγήσεις και μελέτες και τις παρουσίαζαν στον κόσμο. Το ζουμί της υπόθεσης είναι εδώ: Γνωρίζοντας από πριν τι θα συμβεί, πεπεισμένοι ότι σίγουρα κάτι τέτοιο θα συμβεί, το πλάσαραν μέσω των εκπομπών τους μαζί με την υπόλοιπη θεωρία περί Ελοχίμ, Νεφελίμ. Βλέποντας ότι τώρα όλα αυτά συμβαίνουν, μιλούν με την λογική: "Είδες, εγώ στα έλεγα! Τώρα ετοιμάσου και για τα άλλα που θα έρθουν και που σου είπα!".

Και ο κοσμάκης απλά το πιστεύει, γιατί ξαφνικά ξύπνησε με βίαιο τρόπο από την ονειρεμένη φρουτοπία που ζούσε και σαν αγουροξυπνημένος και έχοντας ήδη μία θέση στον πάτο της οικονομικής κοινωνίας, προσπαθεί να μείνει ζωντανός κρατώντας τα μαλλιά του για να αποφύγει τον πνιγμό!

Θέλω να πω ότι ο κόσμος πιστεύει στις θεωρίες συνομωσίας, γιατί πολύ απλά δεν είναι συνομωσία, αλλά γεγονότα που προλέχθηκαν όχι γιατί ήτο συνομωσίες, αλλά γιατί αυτή ήταν η πραγματική ροή τους.

Τώρα αν κάποιος πει ότι θεωρίες συνομωσίας δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και οι εξωγήινοι και οι μασώνοι και οι ΕΛ και η Μάγια η Μέλισσα, οφείλω να σας ενημερώσω ότι αν παρακολουθήσετε προσεκτικά την ροή των λόγων όλων αυτών των συνομωσιολόγων, θα εκπλαγείτε, ανακαλύπτοντας ότι όλα τούτα βασίζονται απλά σε γεγονότα που οι ίδιες οι πολιτικές απέφεραν.

Τέλος, αν κάποιος νομίζει ότι και πάλι ομιλούμε για συνομωσίες όσων αφορά τις πολιτικές, ας αναλογιστεί ο καθείς μας, ότι έχει ο ίδιος κριτική σκέψη και ικανότητα και ας αναλύσει μόνος τους τις καταστάσεις που βιώνει και θεωρεί "περίεργες", πριν καταφύγει στις εύκολες λύσεις των τηλε-προφητών.

Αν κάποιος πεινάει οφείλει να μαγειρέψει ή να προσπαθήσει να μαγειρέψει, πριν παραγγείλει από junk food, γιατί η πολύ συνήθεια του πιτόγυρου στο τέλος θα τον βλάψει!

Grayscull
03-03-12, 00:19
Πολύ ωραίο θέμα!
Ψήφισα το "Εβραϊκοί δάκτυλοι και προπαγάνδα" γιατί με διασκεδάζει πιο πολύ και δεν το βαριέμαι ποτέ σαν θέμα.
Και όλα τα υπόλοιπα είναι αγαπημένα βέβαια, εκτός των παιδιών του 1983. Είμαι, βλέπετε, παιδί του 1982.

PUCK
12-03-12, 14:04
Σε αντίθεση με τον θεματοθέτη Beetlejuice, εγώ δεν θα διαχωρίσω τους όρους «Συνομωσιολογία» και «Θεωρία Συνομωσίας». Αντίθετα θα τους συνδέσω.

Η «Συνομωσιολογία» είναι ο γενικός όρος, αυτό που ασχολείται με τις «Θεωρίες Συνομωσίας». Όπως η Ιατρική ασχολείται με τις νόσους (και δεν υπάρχει ξεχωριστά «εμφραγματολογική» ή συναχολογική), έτσι και η Συνομωσιολογία έχει το αντικείμενό της (φυσικά, δεν μιλάμε για Επιστήμη).

Δοκιμάζοντας να δώσω έναν ορισμό, θα έλεγα πως είναι η προσπάθεια καταγραφής και σύνδεσης μεταξύ τους όλων των κρυφών και αθέατων πλευρών της πραγματικότητας, διαμέσου μη-συμβατικών θεωριών σχετικών με την ανθρώπινη Ιστορία, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Θεωρίες Συνομωσίας κινούνται σε έναν τομέα που προσδιορίζεται από δύο άκρα. Το ένα είναι πως (κάποιες) αποτελούν ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εξήγηση γεγονότων, ενώ το απέναντι άκρο είναι πως (κάποιες) είναι δημιουργία ευφάνταστου ή νοσούντος μυαλού.

Οι αιτίες για την άνθησή τους τα τελευταία 20-25 χρόνια είναι αρκετές και σύνθετες (λαμβάνοντας υπόψη την έκρηξη επι- και συγ- κοινωνιών που έφερε σε επαφή ανθρώπους από τη μία άκρη της Γης ως την άλλη).

• Κυρίως οι δυτικές κοινωνίες, κυριαρχούνται από φόβο και ανασφάλεια για το κάθε τι.
• Η Πολιτική απέτυχε να φτιάξει την Ουτοπία (ή έστω να την πλησιάσει) αφού όσοι ασχολήθηκαν ενεργά αποδείχτηκαν ανθρωπάκια επιρρεπή στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια που θα τους εξασφάλιζε υγεία και ευημερία για την τσέπη τους.
• Η Εξουσία έχοντας εξελίξει τη διαχείριση και τη ροή της πληροφορίας χειραγωγεί τις μάζες.
• Υπάρχει έξαρση της εσχατολογίας σε επίπεδο που αγγίζει τις εποχές του αν-ορθολογισμού (Μεσαίωνας).
• Υπάρχει μυστικοπάθεια μεταξύ εταιρικών κολοσσών αλλά και κυβερνητικών υπηρεσιών ως προς την Τεχνολογία και την Έρευνα σε όλους τους τομείς (ας θυμηθούμε και τον όρο Βιομηχανική Κατασκοπεία).

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη Κοσμοθέασης για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ενώ έχει συνηθίσει στην βαρύτητα, ξαφνικά επιπλέει στον αέρα και δεν ξέρει πώς να κινηθεί. Σε παλαιότερες εποχές, είχε συγκεκριμένο τρόπο να κατανοήσει τον κόσμο (σωστό ή λάθος, κρίνοντας όμως εκ των υστέρων). Ήξερε ποιος κάνει τι. Ποιος είναι ο απέναντι «κακός» που εποφθαλμιά την περιουσία ή την ελευθερία του. Σήμερα δεν ξέρει ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός. Ανά πάσα στιγμή ανακαλύπτει πως ο ομοϊδεάτης, ο ομόθρησκος, ο ομόγλωσσος, ο γείτονας, ο συγγενής, ο φίλος, ο σύντροφος δεν είναι αυτό που φαίνεται. Έτσι, ψάχνει σταθερό σημείο να πιαστεί.

Εδώ ακριβώς έρχονται οι θεωρίες συνομωσίας να δώσουν, έστω και χοντροκομμένα, εξηγήσεις στα γεγονότα και να θέσουν σε μία, έστω και φαινομενική, τάξη την περιπλοκότητα του κόσμου (ή κάποιου κομματιού του).

Το Σύστημα θέλει να επιβάλλει, και εν πολλοίς το έχει καταφέρει, τη δική του κοσμοαντίληψη. Αυτό που θα αποδεχτεί η μάζα και δεν θα μπει εμπόδιο στα σχέδιά του. Από την άλλη μια θεωρία συνομωσίας, προσφέρει έναν άλλο τρόπο επεξεργασίας της διαθέσιμης πληροφορίας, που επιτρέπει την ανατροπή αυτής της κοσμοαντίληψης. (φυσικά δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που λέει πως οτιδήποτε «συστημικό» είναι λάθος και οτιδήποτε «συνομωσιολογικό» είναι σωστό).

Κατά τη γνώμη μου μια «στιβαρή» θεωρία συνομωσίας (αυτή που είναι λεπτομερής, δεν έχει κενά συνοχής και τα στοιχεία που παραθέτει είναι ελέγξιμα και υπόκεινται σε κριτική) είναι μια Κοσμοαντίληψη (έστω και για ένα μόνο κομματάκι του κόσμου που μας περιβάλει). Ανεξάρτητα της αποδοχής ή μη που θα έχει από τον καθένα μας, μας υπενθυμίζει κάτι πολύ σημαντικό : η Πραγματικότητα είναι σχετική και δυναμική, δεν είναι απόλυτη και στατική, όπως θέλουν πολλοί για τους δικούς τους λόγους να την παρουσιάσουν. Και όσο θα υπάρχουν «κενά» και «μυστικά», τόσο αυτή θα είναι εκεί, ενοχλητική μύγα, απέναντι στο junk food που μας σερβίρεται.

Καλό θα ήταν να μη λέγονται, τόσο εύκολα, πράγματα όπως :
Ίσως γιατί έτσι μπορούμε να δώσουμε άλλοθι στην ηθική, πολιτική και οικονομική κατάπτωση των κοινωνιών μας,
χωρίς να χρειαστεί να προβληματιστούμε για την ατομική ή τη συλλογική μας ευθύνη
Ή και :
Μετά όμως αναλαμβάνουν τα ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων
Υπάρχουν δε πάρα πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται αυτό το παραμύθι για να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Τη χωρίς κανένα ενδιαφέρον ζωή τους