PDA

Επιστροφή στο Forum : Βατικανό vs. Avatar


melian
13-01-10, 23:31
http://4.bp.blogspot.com/_EG4e_2mc5vQ/S05IST5yOrI/AAAAAAAABOc/vdJMaHA2lCo/s400/avatar-cameron1.jpg


Και πολύ άργησε θα λέγαμε! Το Βατικανό, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να καταδικάσει και το Avatar του Cameron. Τον λόγο, αν και είναι προφανής, μπορείτε να τον διαβάσετε ακολουθώντας το παρακάτω link:

http://fantasia-portal.blogspot.com/2010/01/vs-avatar.html

και σχολιάστε το σε αυτό εδώ το νήμα.

beetlejuice
13-01-10, 23:40
Ήταν αναμενόμενο Ράνια και το είχα επισημάνει από την πρώτη βραδιά! Το Avatar προωθεί εξώφθαλμα τη λατρεία της φύσης, αυτό δηλαδή ακριβώς που έκαναν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι προχριστιανικοί πολιτισμοί πάνω στον πλανήτη.

Τι σημασία έχει αν οι Navi είναι εξωγήινοι, το πήραν το μήνυμα στο Βατικανό! :p


Πάντως η παρέμβασή τους αυτή, το μόνο που θα καταφέρει, είναι να κάνει ακόμα περισσότερους ανθρώπους να "πιάσουν" τα βαθύτερα νοήματα της ταινίας και να "ψαχτούν"! ;)

melian
13-01-10, 23:44
Κι εγώ το θεωρησα αναμενόμενο από την πρώτη στιγμή που άρχισα να βλέπω την ταινία και που το πήγαινε ο Cameron. Μου έκανε εντύπωση βέβαια ο χρόνος αντίδρασης.

Το καλό είναι ότι σίγουρα το Avatar δεν θα μπορέσουν να το επηρεάσουν έτσι όπως επηρέασαν την Τριλογία του Κόσμου του Pullman... με αποτέλεσμα να μην δούμε στη μεγάλη οθόνη τις επόμενες δύο ταινίες. Και αυτό γιατί ήδη το Avatar πρόλαβε να κάνει ρεκόρ εισιτηρίων.. :p

Arrakis
14-01-10, 08:22
Λογική η στάση αυτή εφόσον στην χριστιανική κοσμολογία η φύση είναι κτίση και η έμφαση δίνεται στον χτίστη! Δεν νομίζω πως πρέπει να δούμε αυτή την αντιπαράθεση ως «πόλεμο» του Βατικανού απέναντι στην φιλοσοφία της ταινίας αφού οι δυο αυτές πλευρές απλά παρουσιάζουν ένα διαφορετικό μοντέλο θρησκευτικότητας!
Πόλεμος (συμφερόντων) υπήρξε πραγματικά στην περίπτωση του Dan Brown και πιο πρόσφατα, σ’ αυτή με την σειρά βιβλίων του Philip Pullman (βλ. http://fantasia-portal.blogspot.com/2009/12/blog-post_16.html)
Πάντως… δεν ξέρω αν η μεταφυσική της ταινίας εστιάζει σε ένα θεϊσμό της φύσης ή σε μια περίεργη μίξη τεχνολογίας και νατουραλισμού – βλ. για παράδειγμα τις παρατηρήσεις του γνωστού συγγραφέα του Techgnosis (2005) Erik Davis πάνω στο ίδιο θέμα: http://techgnosis.com/chunks.php?sec=journal&cat=watching&file=chunkfrom-2010-01-06-2204-0.txt
Όσον αφορά το βαθύτερο νόημα που λες Μηνά… όπως σου έχω πει και σε προσωπικές μας συζητήσεις, ο Χριστιανισμός έχει ιδιαίτερα βαθιά φιλοσοφία (ναι ναι ναι, είναι «δανεισμένη» κατά κύριο λόγο από τους Νεοπλατωνιστές και άλλους φιλοσόφους του αρχαίου κόσμου) – μην σταματάς στον εντυπωσιασμό που προκαλεί η ταινία. Άλλωστε, στο Avatar η θρησκεία των Na’Vi μοιάζει περισσότερο με επιστήμη αφού στηρίζετε σε απτά εμπειρικά στοιχεία: το θείο γι’ αυτούς είναι άμεσα προσβάσιμο και αισθητά αντιληπτό. Όχι πως αυτό είναι κακό, αλλά χάνει το κοσμικό του χαρακτήρα. Αν στον χριστιανισμό ο Θεός είναι πλάστης του παντός, στο Avatar η anima της Pandora είναι θεότητα όπως ακριβώς η Γαία, δλδ μια τοπική υπερβατική ύπαρξη… τοπική όμως!

no slave
14-01-10, 10:55
Αν στον χριστιανισμό ο Θεός είναι πλάστης του παντός, στο Avatar η anima της Pandora είναι θεότητα όπως ακριβώς η Γαία, δλδ μια τοπική υπερβατική ύπαρξη… τοπική όμως!
προσωπικα δεν μου δωθηκε αυτη η εντυπωση.
ειδαμε στο τελος οτι η anima αγκαλιασε την ψυχη του Sam Worthington και του εδωσε σωμα.οπως επισης και οτι τον πνευμα της Sigourney Weaver εζησε μαζι με την anima.
αν ηταν τοπικη θεοτητα,τοτε δεν θα απεβαλε το καθε τι ξενο?

γενικοτερα η εκκλησια ειναι εγλωβισμενη μεσα στο δογμα της.ενω η ιδια δεν μπορει να προσδιορισει την εννοια του Θεου-παρα μονο χαρακτηριστικα αυτης-κατακρινει τη φαντασια του καθενος που το πραττει.
το αβαταρ εδωσε ακριβως αυτο που λεει ο χριστιανισμος. το "πανταχου παρων και τα παντα πληρων".επισης εδειξε οτι ολα τα οντα ζουν σε ενοτητα και φυσικα πως μετα τον υλικο θανατο,το πνευμα συνεχιζει να ζει.τελος οι NaVi ηταν ενας λαος που ζουσε με αγαπη,απαλλαγμενος απο καθε τι υλιστικο (περαν των απαραιτητων για την επιβιωση του).
τι πιο χριστιανικο απο τα παραπανω?
ο Χριστιανισμός έχει ιδιαίτερα βαθιά φιλοσοφία (ναι ναι ναι, είναι «δανεισμένη» κατά κύριο λόγο από τους Νεοπλατωνιστές και άλλους φιλοσόφους του αρχαίου κόσμου)
οταν λες δανεισμενη,εννοεις εξ'ολοκληρου η οτι εχουν κοινα στοιχεια?

Arrakis
14-01-10, 12:17
αν ηταν τοπικη θεοτητα,τοτε δεν θα απεβαλε το καθε τι ξενο?
Όχι αναγκαστικά! Αλλά φαντάζομαι πως στις επόμενες 2 ταινίες θα αναπτυχθεί περισσότερο το θέμα αυτό και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε καλύτερα στην μεταφυσική κοσμολογία του Avatar.

γενικοτερα η εκκλησια ειναι εγλωβισμενη μεσα στο δογμα της
Η Εκκλησία ως κοσμική εξουσία ναι, ως Σώμα του Ιησού/Θεού όχι αφού στην εν λόγω κοσμολογία, μονάχα αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα!

η ιδια δεν μπορει να προσδιορισει την εννοια του Θεου
Νομίζω πως οι Πατέρες, οι μύστες και οι θεολόγοι έχουν περιγράψει με αρκετή σαφήνεια το θείο, αλλά θα προτιμούσα εδώ να απαντήσει κάποιος περισσότερο ειδικός αφού δεν εκπροσωπώ κάποιο Χριστιανικό δόγμα…

οταν λες δανεισμενη,εννοεις εξ'ολοκληρου η οτι εχουν κοινα στοιχεια?
Συνοπτικά απαντώντας: η θεολογία του χριστιανισμού χρησιμοποίησε τον λόγο και τις έννοιες της Ελληνικής φιλοσοφίας – ουσιαστικά πάτησε πάνω στους ώμους της για να γιγαντωθεί σ’ αυτό που ξέρουμε σήμερα. Ξανά, νομίζω πως εδώ μπορεί να συμπληρώσει πολλά περισσότερα και ίσως πιο εύστοχα κάποιος ειδικός…

no slave
14-01-10, 13:22
Όχι αναγκαστικά! Αλλά φαντάζομαι πως στις επόμενες 2 ταινίες θα αναπτυχθεί περισσότερο το θέμα αυτό και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε καλύτερα στην μεταφυσική κοσμολογία του Avatar.

θελω να πω πως εγω εξελαβα την πανδωρα σαν εναν ακομη χωρο υπαρξης και δρασης της του θειου,εχοντας στο μυαλο μου το "πανταχου παρων".φανηκε οτι δεν ερχετε σε ενοτητα με το θειο μονο το ντοπιο-αν γινομαι κατανοητος-.ας περιμενουμε ομως και τη συνεχεια για πιο ασφαλη συμπερασματα!
ως Σώμα του Ιησού/Θεού όχι αφού στην εν λόγω κοσμολογία, μονάχα αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα!
αν καταλαβα καλα τι εννοεις,θα ελεγα οτι η εκαστοτε εκκλησια μονο τη διδασκαλια του Ιησου δεν πρεσβευει,οποτε αν ο Ιησους ηταν πραγματκος τοτε η εκκλησια απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα.
Νομίζω πως οι Πατέρες, οι μύστες και οι θεολόγοι έχουν περιγράψει με αρκετή σαφήνεια το θείο, αλλά θα προτιμούσα εδώ να απαντήσει κάποιος περισσότερο ειδικός αφού δεν εκπροσωπώ κάποιο Χριστιανικό δόγμα…

δεν χρειαζεται να εισαι ειδικος ουτε να εκπροσωπεις καποιο δογμα για να καταλαβεις οτι οι περιγραφες που δινονται αφορουν μερος του θειου και οχι το ιδιο το θειο.μου φαινεται αδιανοητο να περιορισω τον Θεο σε 5 λεξεις οπως "χτιστης,αγαπη,πανταχου παρων,κ.α".η ιδια η αντιληψη μας δεν επιτρεπει περισσοτερα...
η θεολογία του χριστιανισμού χρησιμοποίησε τον λόγο και τις έννοιες της Ελληνικής φιλοσοφίας –
πραγματικα ειμαι ανενημερωτος για τους αρχαιους φιλοσοφους,πλην τα βασικα-.ποιον θα μπορουσα να μελετησω ωστε να βρω κοινα χαρακτηριστικα ουσιας με τον χριστιανισμο?

Mallen
14-01-10, 20:37
...Περαν αυτού, να'μαστε και λίγο ειλικρινείς, να μια καλή -επιπλέον- διαφήμηση για την ταινία του Κάμερουν (διότι αν το μάθουν, θα σπεύσουν να τη δούν περισσότεροι!!! Άλλωστε, καθετί "απαγορευμένο" και "καταδικασμένο από επίσημη Αρχή" π.χ. Εκκλησία, είναι γλυκό και...πουλάει/ τραβάει!!!);)

nostromo1
16-01-10, 23:36
που να δειτε τι εχει να γινει με το νεο ντοκ. του Καμερον που αναφερεται στην κρυφη ιστορια της Αμερικης και η θεματολογια του ειναι βγαλμενη μεσα απο το Zeitgeist....θα καει το συμπαν μιλαμε...

quendi
21-01-10, 18:32
Χαχαχα δεν είχα δει αυτό το άρθρο στο in.gr και όταν είδα την ταινία την Δευτέρα, την άλλη μέρα άρχισα να σκέφτομαι πως και το Βατικανό δεν έχει πει ακόμα τίποτα!! Εντελώς αναμενόμενο αλλά το θεωρώ και χαζομάρα τους που ασχολούνται.

Σχετικά με το θέμα θεότητας Έιβα..νομίζω ότι το αφήνει κάπως αδιευκρίνιστο η ταινία και δίνει δύο οπτικές (spoiler παρακάτω). Απ' την μία έχουμε τους ιθαγενείς που δεν έχουν γνώσεις επιστήμης και τεχνολογία, έχουν στενή θέση με τη φύση (κάτι που ενισχύεται από την ικανότητα "σύνδεσης" μαζί της) και λατρεύουν τη φύση ως υπερφυσικό/θεότητα που τους δίνει ζωή αλλά και που δεν την καταλαβαίνουν, όπως και κάθε πρωτόγονος λαός. Απ' την άλλη οι άνθρωποι με τη βοήθεια της επιστήμης ανακαλύπτουν τους νευρώνες (οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από τους νευρώνες ενός ανθρώπινου εγκεφάλου) που συνδέουν όλα τα ζωντανά όντα της Πανδώρας και την μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων/δεδομένων (?) και το δίνουν σαν εξήγηση γιατί υπάρχουν οι φωνές στο δέντρο των ψυχών. Δείχνει δηλαδή ένα πλανητικό ζωντανό συνειδητό οργανισμό όπου οι μνήμες/συνείδηση των προηγούμενων Νάβι γίνονται μέρος της Έιβα μέσω ενός φυσικού τρόπου, παρά μία θεϊκή οντότητα και υπερφυσικό όπως τα εννοούμε.. Βέβαια το θέμα ψυχή/συνείδηση εμπεριέχει προφανώς και υπερφυσική πτυχή.. είναι τεράστιο θέμα χωρίς απαντήσεις και κάπου εδώ σταματάω το ποστ μου..:D

Mallen
21-01-10, 19:48
Mόνο το Βατικανό;;;

Και η Κίνα; Σιγά μην έμενε πίσω...Παρά το γεγονός πως εκεί παίζεται επί 2 βδομάδες με χιλιάδες εισητ.εισπράξεις, εντούτις...φοβήθηκαν το "εξεγερσιακό περιεχομενό του" (Ναβι εναντίον καπιταλιστών Ανθρώπων)και αποφάσισαν να τη κατεβάσουν άρον-άρον, βάζοντας στη θέση της τη κινέζικη ταινία με τη ζωή του "Κομφούκιου"!:p

Και οι αντικαπνιστές; Αμ και αυτοί...φρίκαραν! Η Σιγκούρνι Γουίβερ να καπνίζει το'να τσιγάρο μετά το άλλο...και σ' άλλον Πλανήτη (ούτε κι αν μεταναστεύσουμε στα άστρα-δεν κόβεται το ρημάδι!) και είδαν σ΄αυτό κρυφή συνωμοσία του Κάμερον υπέρ των Βιομηχανιων Καπνού...

Και οι φεμινίστριες;;; Δεν έμειναν απ' έξω: Είδαν πως οι άρρεν Νάβι είναι πιο ψηλοί και δυνατοί από τις γαλάζιες κορασίδες και...φρίκαραν κι αυτές!!! Είδαν κρυφο-μισογυνισμό και αντι-φεμινιστικές διαθέσεις του σκηνοθέτη της ταινίας. Το ότι η ηρωϊδα-Νάβι έσωσε ουκ ολίγες φορές τον "Άβαταρ-Σαμ Γουόρθιγκτον" (ή τουλάχιστον το εν κοίμιση σώμα του) τους διέφυγε φαίνεται...

:D

(καλά πάει ο Κάμερον-καλά πάει ο...τυχεράκιας!!! Τσάμπα διαφήμιση...!)

quendi
21-01-10, 20:12
φοβήθηκαν το "εξεγερσιακό περιεχομενό του" (Ναβι εναντίον καπιταλιστών Ανθρώπων)και αποφάσισαν να τη κατεβάσουν άρον-άρον
Εδώ θα μπορούσα να πω παλιότερα "μα αφού στην Κίνα έχουν Κομμουνισμό, έπρεπε να λένε στους πολίτες να πάνε να δουν την ταινία" αλλά πήγα φέτος Κίνα και είδα με τα ίδια μου τα μάτια ότι έχει γίνει πιο καπιταλιστική και από την Αμερική!!! Ότι να 'ναι..

Και οι φεμινίστριες;;; Δεν έμειναν απ' έξω: Είδαν πως οι άρρεν Νάβι είναι πιο ψηλοί και δυνατοί από τις γαλάζιες κορασίδες και...φρίκαραν κι αυτές!!! Είδαν κρυφο-μισογυνισμό και αντι-φεμινιστικές διαθέσεις του σκηνοθέτη της ταινίας. Το ότι η ηρωϊδα-Νάβι έσωσε ουκ ολίγες φορές τον "Άβαταρ-Σαμ Γουόρθιγκτον" (ή τουλάχιστον το εν κοίμιση σώμα του) τους διέφυγε φαίνεται..
Καλά αυτές έχουν ξεφύγει! Το ότι η κοινωνία τους ήταν ουσιαστικά μητριαρχική (τουμπεκί ο μπαμπάς φύλαρχος όταν μιλούσε η μαμά σαμάνος), ότι ήταν και αυτές πολεμίστριες και είχαν τα ίδια δικαιώματα, όπως και ότι διάλεγαν το ταίρι τους.. όλα αυτά τους ξέφυγαν;;; :D