PDA

Επιστροφή στο Forum : Μεταφυσικό

Ενώχ
05-10-10, 15:46
Αφορμή για το παρόν thread στάθηκαν τα άρθρα και οι απόψεις που διαβάζω σε αυτό το forum όσο καιρό συμμετέχω.

Τι είναι λοιπόν το μεταφυσικό; Ένας μπαμπούλας; Ένα μαύρο και άγνωστο "πράμα" που συμβαίνει για κάποιο άγνωστο και ασυνήθιστο λόγο; Κάτι αλλόκοσμο που δεν μπορεί να υπάγεται σε κάποιον από τους, έως τώρα, γνωστούς μηχανισμούς της φύσης;

Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το προσεγγίσουμε; Να εφαρμόζουμε πάσης φύσεως καθιστική και "αναίμακτη" τακτική αυτοσυγκέντρωσης, περιμένοντας υπομονετικά να έρθει η φώτιση; Εάν έρθει; Και εάν δεν έρθει, να αρκεστούμε στο να υπαγόμαστε στην κάθε κουστωδία (στην καλύτερη περίπτωση) διαφόρων φωτισμένων που διατείνονται ότι κατέχουν και γνωρίζουν την αλήθεια; Ζητώντας να την μοιραστούν μαζί μας με το αζημίωτο; Να περιμένουμε υπομονετικά την δευτέρα, τρίτη είτε και τετάρτη παρουσία, όπου επιτέλους θα υπάρξει δικαιοσύνη (φυσικά και όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς) πάνω στον πλανήτη και θα γ@μ1σ1 και ο φτωχός;

Και όλα τα θαύματα του κόσμου πως άραγε επιτεύχθηκαν;

Οι πυραμίδες πώς χτίστηκαν; Περίμεναν να τους έρθει η φώτιση; Ο Παρθενώνας; Ο Ντα Βίντσι, που τόσο πολύ έχει αναφερθεί στα απόκρυφα και τα συναφή θέματα, περίμενε να του έρθει η φώτιση με διαλογισμούς και εξάσκηση για τα μάτια, μπας και δει την αύρα;

Και ξαναγυρνάμε... τι είναι τελικά το μεταφυσικό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το φέρουμε από εδώ και να μην είναι "μετά"; Πως μπορούμε να το προσεγγίσουμε;

Θεωρώντας επιστήμη κάθε λογής τέχνη, μόνο και μόνο για να έχουμε και εμείς μερίδιο στις επιστήμες;

Και είναι όντως το μεταφυσικό κάτι αλλόκοσμο; Είναι κάτι που δεν υπάρχει; Είναι κάτι εκτός Φύσης; Εάν δεν είναι εκτός φύσης, άρα είναι Φυσικό, τότε ο όρος "μετά" φυσικά και δεν αναιρεί το γεγονός ότι ανήκει και υπακούει (το μεταφυσικό) στους κανόνες της Φύσης.

Είναι κάτι που θα μας δώσει δυνάμεις για να κάνουμε όσα βλέπουμε στις ταινίες του Hollywood, ενίοτε και του Bollywood;

Μην κουράσω άλλο... θα συνεχίσω αργότερα ή θα συζητήσουμε :)

Trithemius
05-10-10, 17:37
Αγαπητέ Ενώχ, ο όρος "μεταφυσική" έχει αναλυθεί πάρα πολλές φορές εδώ και σαφώς μπορείς να βρεις μέσα σε 5" τι εστί μεταφυσική αν κάνεις μία πρόχειρη αναζήτηση...:rolleyes:

Αν επιζητάς τη συζήτηση ως κάτι το εισαγωγικό στον ορισμό, για να γνωρίσεις περισσότερο τι εστί μεταφυσικό, είσαι στο σωστό φόρουμ :D Ήδη υπάρχουν ενεργές αρκετές σχετικές συζητήσεις, αλλά σου δίνω ένα αρκετά κατατοπιστικό link: Πως ορίζουμε το Μεταφυσικό; (http://www.metafysiko.gr/?p=311). Όπως καταλαβαίνεις, ο όρος χρησιμοποιείται συμβολικά...

*όσο για τα όσα αναρωτιέσαι για το πως φτιάχτηκαν οι πυραμίδες, ο Παρθενώνας κλπ, μην ξεχνάς πως σε πολλές περιπτώσεις οι δημιουργοί και υπεύθυνοι αλλαγής ρότας στην κοινωνία ήταν άνθρωποι με βαθιά ενασχόληση με τη μεταφυσική ;)

ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΩΡ
07-10-10, 06:39
Μεταφυσικό, παραφυσικό, υπερφυσικό, είναι λέξεις που εκφράζουν την άγνοιά μας. Όλα είναι φυσικά, απλώς δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη με ποιους νόμους συμβαίνουν.

apaleftos
07-10-10, 14:27
Μεταφυσικό, παραφυσικό, υπερφυσικό, είναι λέξεις που εκφράζουν την άγνοιά μας. Όλα είναι φυσικά, απλώς δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη με ποιους νόμους συμβαίνουν.

Συμφωνώ...

@Ενώχ
Αφορμή για το παρόν thread στάθηκαν τα άρθρα και οι απόψεις που διαβάζω σε αυτό το forum όσο καιρό συμμετέχω.

Επειδή καταλαβαίνω ότι μέσα σε αυτά τα άρθρα και απόψεις είναι και δικά μου (βλέπε το θέμα για την αύρα) θα σου πω το εξής.
Το ότι κάτι δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχει! Το να λες σε κάποιον "Η διαφορά είναι ότι εγώ ΔΕΝ το πιστεύω... μπορώ να το αποδείξω. Εσύ μπορείς να αποδείξεις όλα αυτά που λες;"
Θα σου απαντήσω εγώ και ας μην απευθυνόταν σε εμένα η ερώτηση.
ΟΧΙ δεν μπορώ να σου το αποδείξω! Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που εσύ θέλεις. Όσο για το ότι εσύ μπορείς να το αποδείξεις είμαι σίγουρος ότι μπορείς. Βασιζόμενος πάνω σε έρευνες, μελέτες, αποτελέσματα και απόψεις όχι δικές σου...

ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΩΡ
09-10-10, 09:19
Συμφωνώ...

@Ενώχ

Επειδή καταλαβαίνω ότι μέσα σε αυτά τα άρθρα και απόψεις είναι και δικά μου (βλέπε το θέμα για την αύρα) θα σου πω το εξής.
Το ότι κάτι δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχει! Το να λες σε κάποιον "Η διαφορά είναι ότι εγώ ΔΕΝ το πιστεύω... μπορώ να το αποδείξω. Εσύ μπορείς να αποδείξεις όλα αυτά που λες;"
Θα σου απαντήσω εγώ και ας μην απευθυνόταν σε εμένα η ερώτηση.
ΟΧΙ δεν μπορώ να σου το αποδείξω! Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που εσύ θέλεις. Όσο για το ότι εσύ μπορείς να το αποδείξεις είμαι σίγουρος ότι μπορείς. Βασιζόμενος πάνω σε έρευνες, μελέτες, αποτελέσματα και απόψεις όχι δικές σου...

Προσωπικά, δεν χρειάζομαι να δεχτώ κάτι ως αληθινό με την χρήση του μικροσκοπίου ή της μεζούρας, μου αρκεί να φαίνεται λογικό. Καταλαβαίνω ότι ο φιλόσοφος μπορεί να σκέφτεται 2000 χρόνια μπροστά, ενώ στην εποχή του να μην υπάρχουν όργανα μέτρησης για να αποδείξει αυτό που ο νους του βλέπει. Πάντα ο νους προηγείται, η επιστήμη ακολουθεί. Εμείς εδώ ιδέες παραθέτουμε, ας πούμε, είμαστε φιλόσοφοι, όχι χημικοί.

Trithemius
09-10-10, 09:34
Για την ακρίβεια, οι όροι που παρέθεσες έχουν διακριτή έννοια μεταξύ τους και απλώς χρησιμοποιούνται όχι τόσο ως "βόλεμα" για να κρύψουμε την άγνοιά μας, αλλά για να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Ενώχ
17-10-10, 12:38
Και συνεχίζω λίγο το θέμα, ελπίζοντας ότι θα απαντήσω σε αυτά που τέθηκαν.

Τι είναι λοιπόν το μεταφυσικό....

Χρειάζεται απόδειξη; Είναι κάτι που δεν χρειάζεται απόδειξη παρά μόνο πίστη;

Υπάρχει η αύρα ή όχι; (π.χ.)

Πώς; Και τι είναι αυτό που βλέπω...; Μα το βλέπω!

Τα προφητικά όνειρα;

Θα "πιάσω ένα θέμα"... αφορμής δοθείσας.... είναι σαν παράδειγμα. Δεν με απασχολεί τόσο η καθεαυτή πληροφορία του παραδείγματος.. όσο το πλαίσιο σκέψης "μέσα" στο οποίο κινείται.

Δεν είναι ούτε έτσι ούτε αλλιώς. Υπάρχει κάτι, αλλά δεν είναι ούτε χρωματάκια ούτε κάτι το οποίο γεμίζει με τρύπες. Δεν είναι ένα κριτήριο να διαλέγουμε με ποιους θα κάνουμε παρέα και ούτε κάτι που θα πρέπει να βασανιζόμαστε για να το δούμε, γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Αυτό που υπάρχει είναι το μαγνητικό πεδίο του ανθρώπου. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ να υπάρχει. Το μετράνε. ΝΑΙ. Κάποιες από τις γνωστές εξετάσεις που κάνουν οι άνθρωπο εκμεταλλεύονται το πεδίο αυτό. Σχηματίζεται από τις ηλεκτροχημικές διεργασίες του ανθρωπίνου σώματος.

Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Αυτό που βλέπουν κάποιοι είναι μία διαστρέβλωση της λειτουργίας των ματιών η οποία, και όπως είναι ΠΟΛΥ φυσικό. Το μάτι ΔΕΝ ΕΧΕΙ την δυνατότητα να αποκωδικοποιήσει μαγνητική πληροφορία.

Εν κατακλείδι..

Φυσικά υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι περίεργα. Φυσικά και αυτά, εάν δεν έχουν εξηγηθεί έως τώρα, θα εξηγηθούν. Αυτά όμως, δεν είναι, αφενός, διαστρέβλωση της αλήθεια, όπως (π.χ.) ότι το μάτι μπορεί να συλλάβει μαγνητική πληροφορία, και αφετέρου "ξεκάρφωτα". Η Φύση είναι πολύ πιο ωραία από τα παραμύθια και ο άνθρωπος πολύ πιο μυστήριος από το υποθετικό παράξενο.

Και έτσι.. φτάνουμε στο ερώτημα.. γιατί τότε υπάρχουν όλες αυτές οι δοξασίες;
Νεράιδες, θρησκείες, αστρολογίες, ταρώ και ό,τι ευαγγελίζεται κανείς είτε για να βγάλει εύκολο χρήμα είτε για να έχει την ικανοποίηση ότι έμαθε κάτι απόκρυφο;

Όλα αυτά όμως..

Same bat-time, same bat-channel!

MedRep
17-10-10, 17:09
Καλησπέρα.

Τελικά έχουμε καταλήξει σε κάποιον αποδεκτό απο όλους ορισμό του μεταφυσικού σαν έννοια; Το λινκ που παρέθεσε ο Trithemius έχει μια πολύ καλή άποψη, ορθή γιατί βασίζεται στον ορισμό του μεταφυσικού, και όπως αναφέρεται και στην απάντησή του, χρησιμοποιείται συμβολικά.

Είμαι λίγο καιρό ενεργό μέλος στο παρόν φόρουμ αλλά έχω παρακολουθήσει θέματα τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα φόρα που διαπραγματεύονται την ίδια θεματολογία. Παρατηρώ την ίδια "σύγχυση", δλδ, το μπέρδεμα της φιλοσοφικής έννοιας της λέξης μεταφυσική/ό, με το παραφυσικό-πνευματιστικό όπως το πραγματεύονται τα πιο πολλά θέματα του είδους "φαντάσματα-δαίμονες-άγγελοι-ύπαρξη ιδιαίτερων ικανοτήτων κλπ."

Σε προσωπικό επίπεδο, δλδ αναφέρομαι σε εμένα, προσπαθώ να δίνω απαντήσεις στα ερώτηματα που με βασανίζουν μέσω της έρευνας, της παρατήρησης και της ενημέρωσης μέσω αποδείξεων.

Συμφωνώ με τον apaleftos στη δήλωση πως "Το ότι κάτι δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχει!" και θα ήθελα να συμπληρώσω "να αποδειχτεί επιστημονικά σήμερα με τις σημερινές γνώσεις, επιστημονικές μεθόδους και προσεγγίσεις".

Όταν κάτι με ενδιαφέρει το ψάχνω. Δεν το απορρίπτω a priori.
Αυτό δεν είναι το μεταφυσικό ως έννοια; η θέση ερωτημάτων που δεν είναι αυταπόδεικτα μέσω των καθημερινών εμπειριών μας αλλά ερωτημάτων που επιδέχονται λύσης μέσω παρατήρησης, σύγκρισης και όταν πλέον έχουμε τελειώσει απο τις όποιες δυνατές, με τα σημερινά δεδομένα και γνώσεις, λύσεις τότε μπορούμε στηριζόμενοι σε αυτές τις γνώσεις μας να φιλοσοφίσουμε, δλδ να αποδώσουμε μια θεωριτική απάντηση προσεγγίζοντας το θέμα εκτός των παρατηρήσεων που έχουμε κάνει, αλλά στηριζόμενοι στην υπάρχουσα γνώση μας.

Πολύ σωστά αναφέρεις πως υπακούν τα πάντα σε συγκεκριμένους κανόνες. Είναι δυνατόν όμως να μην έχουμε εντοπίσει όλες τις παραμέτρους και όλους τους κανόνες ακόμη όπως εύστοχα παρατηρείς.
Κάτι που έχει δημιουργηθεί διαμέσω συγκεκριμένων αρχών και κανόνων θα λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο υπακούοντας σε αρχές που "αρμόζουν" στην κατασκευή και τις αρχές λειτουργίας του.

Μου φαίνεται πως με το τελευταίο ξέφυγα απο το αρχικό ερώτημα σου, αλλά θα ήθελα μια τέτοια κουβέντα να συνεχιστεί, και ελπίζω απο όσους συμμετέχουν να το πράξουν χωρίς ύβρεις και χαρακτηρισμούς.
Όταν στερεύουμε επιχειρημάτων ή ικανότητας κατανόησης αυτών που γράφουμε απο τους συνομιλητές μας είναι προτιμότερο να απέχουμε απο το θέμα παρά να επιτεθούμε.
Είδα πολλά και ωραία θέματα να σταματούν και να κλειδώνονται γιατί οι συμμετέχοντες άρχισαν τις ύβρεις χωρίς λόγο.

Ευχαριστώ, και αν είμαι δυσνόητος πείτε μου και πολύ ευχαρίστως να διευκρινίζω τα νεφελώδη σημεία. :)

Ενώχ
07-01-11, 23:20
Συνεχίζοντας το θέμα αυτό.. μετά από καιρό... κάνοντας και ένα διάλειμμα από μεγάλο πήξιμο...

Μεταφυσικό....

μαρτυρίες ανθρώπων για παράξενες εμπειρίες... παραθέσεις από αποσπάσματα ανθρώπων που, κατά 90% και εξαιρώντας κάτι δούλους που κέρδισαν την ελευθερία τους και μετά φιλοσόφησαν, είχαν όλοι τέτοια οικονομική κατάσταση, αναλόγως την εποχή, ικανή για να τους αναφέρει η ιστορία και να την διαμορφώνουν, σε πολλές περιπτώσεις...

έρχονται να καλύψουν την ανάγκη του κόσμου που δεν έχει την οικονομική κατάσταση για να γραφτεί στην ιστορία, παρόλο που πολλά από αυτά λέγονται από μέλη του "κόσμου" αυτού είναι ανώτερα από πολλά από τους "έχοντες", για το σημαντικό...

το σημαντικό που αδυνατεί να βρει μόνος του... χωρίς κανένα βοήθημα.. χωρίς κανένα ψευτοδάσκαλο και ασαφείς ιεραρχίες υπαρκτών και μη όντων....

το σημαντικό που θα τον κάνει να αισθανθεί ότι ανήκει κάπου... ότι επηρεάζει κάτι...

και όλα αυτά... από την ασφάλεια της απραξίας, της μη προσπάθειας, της δουλοπρέπειας...

που σε αλλοτινούς καιρούς μεταφραζόταν ως κύριο συστατικό των υπόδουλων... και η προσπάθεια για διαιώνιση του ονόματος, ή υστεροφημία... όπως θέλετε πέστε το, ήταν κύριο μέλημα των ελεύθερων.

Αυτή η προσπάθεια έχει πλέον διαστρεβλωθεί... μιας και τότε προσπαθούσαν είτε στη μάχη, στην μάχη με σπαθιά και δόρατα, είτε στην επιστήμη (που τότε ήταν ένα με την φιλοσοφία)... θυσιάζοντας οικογένεια και απολαύσεις (λογικό, μιας και κάθε τι έχει το τίμημά του).

Και μία ακόμα προθεσμία καταστροφής θα παρέλθει... και μία ακόμα φορά η δικαιολογία θα είναι ότι σωθήκαμε από προσευχές... εδώ θα είμαστε και θα το θυμόμαστε (αμφιβάλλω.. αλλά ελπίζω συνάμα).

Να και ένα video να μας θυμίσει το πόσο μικροί είμαστε και το τι είναι τελικά το μεταφυσικό...

http://www.youtube.com/watch?v=17jymDn0W6U

Κάτι όχι το ψεύτικο... όχι φανταστικό... κάτι το οποίο δεν το επιτάσσει κανένας προφήτης, άγιος, θεός ή wanna be θεός στη θέση του θεού (κάποιοι τον ονομάζουν και διάβολο)..

αλλά κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί το γιατί γίνεται.... και από τον καιρό που εμείς, που δεν έχουμε την προαναφερθείσα οικονομική κατάσταση, δεν είχαμε καν το δικαίωμα να μάθουμε ένα δημιουργικό τρόπο σκέψης θα το καταπίναμε ως θεϊκή βούληση...

Από την άλλη όμως...

Θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά; Μήπως ο ελέφαντας μπορεί να κουβαλήσει μικρά φύλλα κάτω από την γη για να γίνουν λίπασμα; Όλα έχουν τον ρόλο τους σε αυτό το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται Φύση.

apaleftos
09-01-11, 09:47
Πάντα ο νους προηγείται, η επιστήμη ακολουθεί.
Νομίζω ότι με μια φράση είπες πολλά.... πάρα πολλά!!
Δεν θα μπορούσα να μην συμφωνήσω...

Συμφωνώ με τον apaleftos στη δήλωση πως "Το ότι κάτι δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχει!" και θα ήθελα να συμπληρώσω "να αποδειχτεί επιστημονικά σήμερα με τις σημερινές γνώσεις, επιστημονικές μεθόδους και προσεγγίσεις".

Αυτό ακριβώς εννοούσα κι εγώ φίλε μου... Ίσως παράληψη μου που δεν το διευκρίνισα.

Θα "πιάσω ένα θέμα"... αφορμής δοθείσας.... είναι σαν παράδειγμα. Δεν με απασχολεί τόσο η καθεαυτή πληροφορία του παραδείγματος.. όσο το πλαίσιο σκέψης "μέσα" στο οποίο κινείται.

Θα συνεχίσω στο ίδιο θέμα που αναφέρεις σαν παράδειγμα...
Πρώτα όμως, παρόλο που είμαι αρκετό καιρό μέλος στο φόρουμ, αν και διαβάζω σχεδόν καθημερινά, σπάνια όμως γράφω δεν είμαι τόσο γνωστός όσο ίσως θα έπρεπε. Για αυτό λοιπόν και επειδή ο γραπτός λόγος είναι και ο πιο εύκολα παρεξηγήσιμος θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω κάτι προσωπικό με εσένα ή και με άλλους που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης.

Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι αν και δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Οι απόψεις, όχι μόνο οι δικές σου αλλά και όλων εδώ μέσα, είναι από μένα απόλυτα δεκτές όχι όμως απαραίτητα και αποδεκτές.

Στο θέμα μας τώρα και συγκεκριμένα στο παράδειγμα μας.
Μας λες ότι δεν υπάρχει αύρα... Και ότι το μόνο που υπάρχει είναι ένα μαγνητικό πεδίο. Είσαι απόλυτος σε αυτό, στηρίζεις τα λεγόμενα σου πολύ καλά και δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να σε αμφισβητήσει.

Αν όμως κάποια στιγμή στο μέλλον αποδειχτεί ότι αύρα υπάρχει και ότι όντως κάποιοι μπορούν να τη δουν... ή αν ερχόταν κάποιος πριν μετρηθεί αυτό το μαγνητικό πεδίο και σου έλεγε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει μαγνητικό πεδίο χωρίς όμως να μπορεί να σου το αποδείξει... Ποια θα ήταν η άποψη σου??
Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...

Ενώχ
10-01-11, 11:29
Αν όμως κάποια στιγμή στο μέλλον αποδειχτεί ότι αύρα υπάρχει και ότι όντως κάποιοι μπορούν να τη δουν... ή αν ερχόταν κάποιος πριν μετρηθεί αυτό το μαγνητικό πεδίο και σου έλεγε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει μαγνητικό πεδίο χωρίς όμως να μπορεί να σου το αποδείξει... Ποια θα ήταν η άποψη σου??
Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...

Εδώ είναι το θέμα... και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των ονειροπαρμένων (κτλ κτλ κτλ) και των λογικών ανθρώπων...

Επειδή το παράδειγμα που "έπιασες" είναι τελείως λάθος, λόγω του ότι είναι γνωστό τι γίνεται με αυτό το θέμα, ας πιάσουμε κάτι άλλο...

Π.χ. εξωγήινοι...

Δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν. Δεν ξέρουμε εάν ΔΕΝ υπάρχουν. Οπότε, δεν μπορεί κανείς να είναι ούτε με την μία μεριά ούτε με την άλλη. Περιμένει. Μόλις ΒΡΕΘΕΙ τι γίνεται... τότε θα ξέρουμε.

Το πρόβλημα είναι όμως... πως με τα περισσότερα που καταπιάνονται όσοι θέλουν να βρουν ένα παιχνιδάκι και διαλέγουν τον εύκολο δρόμο με αυτά που ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να εξηγήσει.... ξεχνάνε πως τα περισσότερα έχουν μία ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ εξήγηση.

Το "πρόβλημα" είναι με αυτά που δεν έχουν.

Και εδώ είναι η μεγάλη παγίδα όσων θέλουν ντε και καλά να πιστεύουν στα παραμύθια τους...

Π.χ... είσαι σε έναν τόπο. Και έρχεται ένα αμάξι. Ξέρεις όμως ότι δεν υπάρχει δρόμος από το σημείο Β... είναι ποτέ δυνατό να πεις ότι ήρθε από το σημείο Β; Έτσι ακριβώς και με αυτά που δεν έχουν εξήγηση. Οι καλοθελητές... που τρέχουν να εξηγήσουν τι γίνεται... μη και χάσουν πελάτες..ε... μαθητές ήθελα να πω... καταργούν τα αυτονόητα λέγοντας ό,τι μπαρούφα μπορεί να σκεφτεί ο άνθρωπος.

Και εάν ήταν μόνο αυτό... θα ήταν καλά! Αλλά τώρα έχουν μάθει και οι πελάτες τους.. ε.. οι μαθητές τους ήθελα να πω, να κάνουν το ίδιο. Και έτσι βλέπεις ανθρώπους του 21ου αιώνα να αμολάνε τέτοιες μπαρούφες που ούτε καν στον κόπο μπαίνει κανείς να τους εξηγήσει γιατί και πώς. Λογικό, μιας και το να αποδεικνύεις τα αυτονόητα είναι αρκετά βαρετό... πόσο μάλλον σε κάποιον που αφενός είναι σε πλήρη άγνοια από βασικές γνώσεις (εδώ τις προάλλες... ένας χρήστης δεν ήξερε ότι είναι η βαρυτική δύναμη που μας κρατάει στην γη και παρεξηγήθηκε όταν του είπα ότι αυτά είναι γνώσεις δημοτικού... του χαλούσα το παραμυθάκι για δαιμόνους και θεούς βλέπεις, χώρια άλλα διαμάντια που πετούσε το στουρνάρι) και αφετέρου είναι πλήρως πεπεισμένος για το παραμύθι που ζει.

Εν κατακλείδι... προς το παρόν ξέρω πως ότι αφήσω ελεύθερο στον αέρα θα πέσει (όταν είμαι στη γη). Εάν αποδειχθεί κάτι άλλο, θα αλλάξω γνώμη.

no slave
10-01-11, 13:27
ενωχ κοιτα να δεις τι γινεται,

υπαρχουν πλεον πολλοι που βγαζουν το ψωμι τους (και το χαβιαρι τους) βιαζοντας το μεταφυσικο.προφανως υπαρχουν ακομη περισσοτεροι που τους διαβαζουν-ακουνε-πιστευουν,και αυτο το αποδιδω στο οτι δεν τους καλυπτει ο κοσμος ετσι οπως ειναι.θεωρω δηλαδη πως πηγαζει ενα ειδος αναγκης να πιστεψουν το οτιδηποτε.

αυτο ομως δεν ακυρωνει το πραγματικο μεταφυσικο (σαν μεταφυσικο εννοω μια συγκεκριμενη θεματολογια οπως αυτη του συγκεκριμενου φορουμ,ασχετως αν τελικα προκυψουν φυσικοι νομοι που εξηγουν τα ανεξηγητα.).

ας πουμε,αναφερθηκες στους εξωγηινους.
αρχικα και με ενα φιλοσοφικο τροπο σκεψης βασιζομενο στη στατιστικη,μπορουμε να θεωρησουμε οτι ειναι εφικτο να υπαρχουν εξωγηινοι.η επιστημη διευρυνε τους οριζοντες με νεες ανακαλυψεις οπως νερο στον αρη και τη σεληνη,βακτηρια σε αρσενικο,εξωπλανητες που προσεγγιζουν τον πλανητη μας.
ετσι λοιπον εξ'αρχης δεν απορριπτουμε την εξωγηινοι ζωη.

συνεχιζοντας,παρατηρουμε οτι σε αρχαιοτερα χρονια υπαρχει υλικο που μοιαζει να αναφερεται σε εξωγηινους,ειτε μιλαμε για τοιχογραφιες σε σπηλαια,ειτε σε γραπτα κειμενα,ειτε σε μεσαιωνικους πινακες ζωγραφικης κτλ.
ειναι ομως και πολυ πιθανο ολα αυτα να αποτελουν περιεργες συμπτωσεις.

τελος,υπαρχουν χιλιαδες αναφορες με επαφες πρωτου,δευτερου η και τριτου τυπου με εξωγηινα οντα,θεασεις αγνωστων ιπταμενων αντικειμενων κτλ.
ως γνωστον,η μια μονο απο τις χιλιαδες αναφορες να ειναι αληθινη,τοτε οι εξωγηινοι υπαρχουν και ειναι εδω!!

αυτο που θελω να πω ειναι οτι τελικα δεν υπαρχουν αποδειξεις για την υπαρξη εξωγηινων.υπαρχουν απλως καποιες ενδειξεις που προβληματιζουν και ετσι δεν θα ηταν παραλογο να διαμορφωθει μια πεποιθηση υπερ αυτων.

καπου εδω παρεμβαινουν οι κακοπροαιρετοι απατεωνες και τραβανε το σχοινι λεγοντας πως κανουν παρεα με ανδομεδιανους (απο ανδομεδα μερια δηλαδη),πως υπαρχουν κρυμενα διαστημοπλοια στον ολυμπο,που αναφερουν με καθε λεπτομερεια τη μορφη τη φυλη και τις προθεσεις του καθε εξωγηινου και τον τροπο που αυτοι ελεγχουν τη ΝΑΣΑ και τον ομπαμα.

ε λοιπον εγω δεν πιστευω στην εκφραση πως μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα.το οτι υπαρχουν οι παραπανω καραγκιοζηδες σε καμμια περιπτωση δεν υποβιβαζει την προσπαθεια καποιων να συλλεξουν αληθινα στοιχεια για να ενισχυσουν η ακομα και αποδειξουν την πεποιθηση τους,η οποια διαμορφωθηκε επειτα απο υγειη σκεψη.

Ενώχ
10-01-11, 15:30
αυτο που θελω να πω ειναι οτι τελικα δεν υπαρχουν αποδειξεις για την υπαρξη εξωγηινων.υπαρχουν απλως καποιες ενδειξεις που προβληματιζουν και ετσι δεν θα ηταν παραλογο να διαμορφωθει μια πεποιθηση υπερ αυτων.

καπου εδω παρεμβαινουν οι κακοπροαιρετοι απατεωνες και τραβανε το σχοινι λεγοντας πως κανουν παρεα με ανδομεδιανους (απο ανδομεδα μερια δηλαδη),πως υπαρχουν κρυμενα διαστημοπλοια στον ολυμπο,που αναφερουν με καθε λεπτομερεια τη μορφη τη φυλη και τις προθεσεις του καθε εξωγηινου και τον τροπο που αυτοι ελεγχουν τη ΝΑΣΑ και τον ομπαμα.

ε λοιπον εγω δεν πιστευω στην εκφραση πως μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα.το οτι υπαρχουν οι παραπανω καραγκιοζηδες σε καμμια περιπτωση δεν υποβιβαζει την προσπαθεια καποιων να συλλεξουν αληθινα στοιχεια για να ενισχυσουν η ακομα και αποδειξουν την πεποιθηση τους,η οποια διαμορφωθηκε επειτα απο υγειη σκεψη.

noSlave,

καλή χρονιά καταρχάς :p

Έπειτα, συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Εκεί που στέκομαι όμως είναι αφενός στην λέξη πρόθεση και αφετέρου στο ότι μερικές πεποιθήσεις παραβιάζουν αυτονόητα.

Από την άλλη...

Και εγώ διαφωνώ αρκετές φορές με την έκφραση "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά"... αλλά συνήθως το κάνω όταν είμαι το χλωρό...

Όταν δεν είμαι κάτι από τα δύο... δεν με νοιάζει. Εσένα; ;)

Το point μέσα από όλα αυτά... είναι πως το μεταφυσικό δεν είναι κάτι το οποίο άπτεται των φαντασιώσεών μας, που έχουν δημιουργηθεί από τα κινούμενα σχέδια και το χόλιγουντ. Είναι κάτι υπαρκτό, που βασίζεται στους ίδιους κανόνες με αυτά που αποκαλούμε "φυσικά" αλλά δεν το έχουμε δει συχνά ή δεν το έχουμε δει ακόμα γιατί δεν είχε τύχει ή δεν ήμασταν στην κατάλληλη συγκυρία - κατάσταση (όπου φυσικά και δεν εννοώ την κατάσταση με την έννοια που θα την εννοούσε κάποιος που προσπαθεί να πλασάρει τις (δικές του) μεθόδους διαλογισμού ή ό,τι άλλο παρεμφερές).

Είναι εκεί, είναι υπαρκτό και είναι μία πιθανή γνώση όταν μπορέσουν και πειραματιστούν κάποιοι και βγάλουν αποτελέσματα. Έτσι, και στη επιστήμη προσφέρει αλλά και στην ανθρωπότητα... αντί να χρησιμοποιείται σαν ναρκωτικό όσων νιώθουν καταπιεσμένοι από την κατάστασή τους και ξεσπάνε σε διαλογισμούς και πνευματικούς δασκάλους αποζητώντας την επιβεβαίωση ότι κάνουν κάτι που να το θεωρούν οι ίδιοι σημαντικό.

naeb
10-01-11, 19:22
Είναι εκεί, είναι υπαρκτό και είναι μία πιθανή γνώση όταν μπορέσουν και πειραματιστούν κάποιοι και βγάλουν αποτελέσματα. Έτσι, και στη επιστήμη προσφέρει αλλά και στην ανθρωπότητα...

Θα συμφωνήσω με τον πειραματισμό. Χωρίς προσπάθεια, πίστη στον εαυτό σου και ίσως και λίγη τύχη δεν βλέπεις αποτελέσματα. Το μεταφυσικό όπως λες μπορεί να προσφέρει στην επιστήμη, στην ανθρωπότητα συνολικά αλλά και στον καθένα ατομικά.

αντί να χρησιμοποιείται σαν ναρκωτικό όσων νιώθουν καταπιεσμένοι από την κατάστασή τους και ξεσπάνε σε διαλογισμούς και πνευματικούς δασκάλους αποζητώντας την επιβεβαίωση ότι κάνουν κάτι που να το θεωρούν οι ίδιοι σημαντικό.

Να σε διορθώσω, δεν γίνεται να ξεσπάς σε διαλογισμό. Ο διαλογισμός από τη φύση του απαιτεί μία κατάσταση ηρεμίας :)

no slave
10-01-11, 22:10
καλή χρονιά καταρχάς :p
μα φυσικα!!
ας ελπισουμε ο καινουργιος χρονος να ειναι καλυτερος απο τον προηγουμενο.
καλη χρονια λοιπον :)

Όταν δεν είμαι κάτι από τα δύο... δεν με νοιάζει. Εσένα;
βασικα με νοιαζει γιατι η παραπανω εκφραση ειναι ισοπεδωτικη.
θα ηθελα να ειχα παντοτε τη διανοια και την ορθη κριση,ωστε σε καθε τι που παρουσιαζεται μπροστα μου να μπορω να διακρινω ποιο ειναι το ξερο και ποιο το χλωρο.
στεκομαι δηλαδη περισσοτερο στην δυνατοτητα διαχωρισμου των 2 χορτων( :D ) παρα στην ορεξη να ασχοληθουμε με αυτα.

..αντί να χρησιμοποιείται σαν ναρκωτικό όσων νιώθουν καταπιεσμένοι από την κατάστασή τους και ξεσπάνε σε διαλογισμούς και πνευματικούς δασκάλους αποζητώντας την επιβεβαίωση ότι κάνουν κάτι που να το θεωρούν οι ίδιοι σημαντικό.
το ξεσπασμα επειτα απο καταπιεση ειναι γενικο φαιμομενο.
αληθεια,ποσοι επιδιωκουν να πανε στη φυση επειδη την αγαπανε και ποσοι πανε απλως για να ξεσκασουν απο τους εντονους ρυθμους της πολης?
βεβαια το παραδειγμα που δινω ειναι ρεαλιστικο αφου υπαρχει η φυση,απλως θελω να δειξω το κινητρο του καθενος.
για τον διαλογισμο δεν εχω αποψη αφου δεν εχω ασχοληθει αλλα ουτε εχω και τη διαθεση να ασχοληθω (τουλαχιστον στο εγγυς μελλον).ετσι λοιπον μου λειπουν τα απαραιτητα κριτηρια να τον καταταξω σε ξερο η χλωρο.
εσυ για παραδειγμα θεωρεις οτι τα εχεις ωστε να τον θεωρεις αποκουμπι καταπιεσμενων ανθρωπων?
και τελικα,πως μπορουμε να υποβιβαζουμε ενα εργαλειο,οταν αυτο σε καποιες περιπτωσεις (ακομη και με εμμεσο τροπο) ειναι αποτελεσματικο?

Ενώχ
11-01-11, 13:03
βασικα με νοιαζει γιατι η παραπανω εκφραση ειναι ισοπεδωτικη.

Ευκαιρίας δοθείσας, τι κακό έχουν τα "ισοπεδωτικά"; Γιατί, εάν κατάλαβα καλά, το χαρακτηριστικό αυτό (ισοπεδωτική) δεν το είπες και για αβαντάζ....

Όλο το σύμπαν δεν είναι "ισοπεδωτικό"; Έχοντας βέβαια και τις εξαιρέσεις.... αλλά παντού και πάντα υπάρχουν αυτές...

θα ηθελα να ειχα παντοτε τη διανοια και την ορθη κριση,ωστε σε καθε τι που παρουσιαζεται μπροστα μου να μπορω να διακρινω ποιο ειναι το ξερο και ποιο το χλωρο.
στεκομαι δηλαδη περισσοτερο στην δυνατοτητα διαχωρισμου των 2 χορτων( :D ) παρα στην ορεξη να ασχοληθουμε με αυτα.

Ναι ΟΚ. Συμφωνώ απολύτως στον διαχωρισμό. Πολλές φορές είναι "πρόσφορο" να γνωρίζει κανείς τι είναι "χλωρό" και τι "ξερό". Αλλά το αποτέλεσμα της (μεγάλης) φωτιάς θα είναι να καούν και τα δύο... ;)

το ξεσπασμα επειτα απο καταπιεση ειναι γενικο φαιμομενο.
αληθεια,ποσοι επιδιωκουν να πανε στη φυση επειδη την αγαπανε και ποσοι πανε απλως για να ξεσκασουν απο τους εντονους ρυθμους της πολης?
βεβαια το παραδειγμα που δινω ειναι ρεαλιστικο αφου υπαρχει η φυση,απλως θελω να δειξω το κινητρο του καθενος.
για τον διαλογισμο δεν εχω αποψη αφου δεν εχω ασχοληθει αλλα ουτε εχω και τη διαθεση να ασχοληθω (τουλαχιστον στο εγγυς μελλον).ετσι λοιπον μου λειπουν τα απαραιτητα κριτηρια να τον καταταξω σε ξερο η χλωρο.
εσυ για παραδειγμα θεωρεις οτι τα εχεις ωστε να τον θεωρεις αποκουμπι καταπιεσμενων ανθρωπων?

Δεν θα ήθελα να πω προσωπικά στοιχεία... ούτως ή άλλως... ποτές δεν πίστευα ότι το να αραδιάζει κανείς τι έχει κάνει και τι όχι ή τι έχει και τι όχι είναι εχέγγυο για τις απόψεις του.

Αυτό που μπορώ όμως να κάνω... είναι να σου προτείνω να δεις μόνος σου το προφίλ των ανθρώπων που "ασχολούνται" με τον διαλογισμό... και το προφίλ των ανθρώπων που δεν τον έχουν "ανάγκη"...

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν τον έχουν ανάγκη; Μα θα έχουν (ή έχουν πετύχει) ό,τι θέλουν αυτοί που επιδίδονται σε αυτό.

Βέβαια... είναι λίγο "αδόκιμη" η σύγκριση... μιας και η πρακτική της ήρεμης σκέψης ή διαλογισμού (να δια-λογίζεσαι, να λογίζεσαι εκ των έσω) χρησιμοποιείται επιτυχώς από κλάδους όπου είτε χρειάζοταν (βάζω αόριστο, γιατί πλέον με τα πισιά μπορεί να μην ισχύει κάτι τέτοιο) ηρεμία γιατί οι λεπτομέρειες ήταν απελπιστικά πολλές και μία μικρή παράλειψη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο κάποιου είτε χρησιμοποιούν την ηρεμία ως μέσω αντίστασης στην επιβολή του αντιπάλου.

Εδώ να συμπληρώσω πως πλέον έχει βρεθεί το μέγιστο πλήθος των "πραγμάτων" που μπορεί να παρακολουθεί (πραγματικά παρακολουθεί) ταυτόχρονα ο άνθρωπος... και (εάν θυμάμαι καλά) είναι 7. Βέβαια.. και με 5 έχεις μία ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ θέση στη NASA...

και τελικα,πως μπορουμε να υποβιβαζουμε ενα εργαλειο,οταν αυτο σε καποιες περιπτωσεις (ακομη και με εμμεσο τροπο) ειναι αποτελεσματικο?

Δεν διαφωνώ σε αυτό το σκεπτικό. Για αυτό άλλωστε όσοι κερδίζουν λεφτά από το να διδάσκουν στους άλλους το πώς να μην κάνουν τίποτα (το οποίο, και για κάποιο παράξενο λόγο, τείνει να γίνει το πιο πολυπόθητο "αγαθό") επικροτούν το συγκεκριμένο εργαλείο.

Δεν κατακρίνω την ηρεμία... ούτε απορρίπτω τα ψυχικά οφέλη που έχει η siesta μέσα στην μέρα. Αυτό που κατακρίνω είναι το γεγονός πως κάποιοι είναι αρκετά "αφελής" (για να μην πω κάτι άλλο) για να προσδοκούν από την απραξία... επειδή είναι το μόνο το οποίο δεν απαιτεί κούραση και θυσίες.

@naeb
Αγαπητέ... αλήθεια... ποια είναι η φύση του διαλογισμού;
Μπορείς να μου την καθορίσεις; Εάν ναι, τότε να συζητήσουμε τι είναι "από την φύση του"... αλλιώς... πώς μπορεί να λες κάτι τέτοιο ενώ εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να καθορίσεις τι είναι αυτό που λες;

naeb
11-01-11, 16:16
@naeb
Αγαπητέ... αλήθεια... ποια είναι η φύση του διαλογισμού;
Μπορείς να μου την καθορίσεις; Εάν ναι, τότε να συζητήσουμε τι είναι "από την φύση του"... αλλιώς... πώς μπορεί να λες κάτι τέτοιο ενώ εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να καθορίσεις τι είναι αυτό που λες;

Αγαπητέ Ενώχ, ο διαλογισμός είναι ένα "κλειστό" σύστημα. Για να τον κατανοήσεις πρέπει να τον δοκιμάσεις. Αλλιώς θα μιλάμε θεωρητικά για κάτι για το οποίο δεν θα έχεις καμία ιδέα.

Θα σου πρότεινα φιλικά να ασκηθείς έστω λίγες ώρες. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά εξάλλου οτι βελτιώνει την προσοχή, τη μνήμη και την αντίληψη εκείνων που ασκούνται.

Ενώχ
11-01-11, 16:18
Αγαπητέ Ενώχ, ο διαλογισμός είναι ένα "κλειστό" σύστημα. Για να τον κατανοήσεις πρέπει να τον δοκιμάσεις. Αλλιώς θα μιλάμε θεωρητικά για κάτι για το οποίο δεν θα έχεις καμία ιδέα.

Θα σου πρότεινα φιλικά να ασκηθείς έστω λίγες ώρες. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά εξάλλου οτι βελτιώνει την προσοχή, τη μνήμη και την αντίληψη εκείνων που ασκούνται.

Για να έχουμε καλό ερώτημα... από που συμπέρανες ότι δεν έχω καμία ιδέα;
Επειδή διαφωνώ με ό,τι πιστεύεις;

Γιατί πουθενά αλλού δεν κάνω λόγο για το τι έχω "δοκιμάσει" ή όχι...

Ξέρεις... θα ήταν καλό... τέτοιου είδους σκεπτικά να αποφεύγονται σε έναν υγιή διάλογο... εάν προτίθεσαι να "κάνεις" ένα τέτοιο..

naeb
11-01-11, 16:22
Για να έχουμε καλό ερώτημα... από που συμπέρανες ότι δεν έχω καμία ιδέα;
Επειδή διαφωνώ με ό,τι πιστεύεις;

Γιατί πουθενά αλλού δεν κάνω λόγο για το τι έχω "δοκιμάσει" ή όχι...

Ξέρεις... θα ήταν καλό... τέτοιου είδους σκεπτικά να αποφεύγονται σε έναν υγιή διάλογο... εάν προτίθεσαι να "κάνεις" ένα τέτοιο..

Τότε ζητώ συγνώμη.
Υπέθεσα οτι αν ασκηθείς στον διαλογισμό θα μπορέσεις να δεις εύκολα τα οφέλη του.
Ίσως, στη δική σου περίπτωση να μην έγινε έτσι.
Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Ενώχ
13-01-11, 20:23
Τότε ζητώ συγνώμη.
Υπέθεσα οτι αν ασκηθείς στον διαλογισμό θα μπορέσεις να δεις εύκολα τα οφέλη του.
Ίσως, στη δική σου περίπτωση να μην έγινε έτσι.
Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Φαντάζομαι το να μην μπορείς να κάνεις μία κανονική συζήτηση με κάποιον που σου αποδεικνύει ότι αυτά που λες είναι μπαρούφες... παρά μόνο να τον προκαλείς είναι και αυτό ένα από τα οφέλη που αποκόμισες από τον διαλογισμό.

Ας είναι...

Ευχάριστο πάντως το διάλειμμα που πρόσφερες. Όμως, εάν δεν σε ενοχλεί, δεν έχω άλλη όρεξη για παιχνιδάκια. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο εάν σκοπεύεις να συνεχίσεις τον διάλογο μαζί μου να πεις, επιτέλους, κάτι σοβαρό.

lmike
14-01-11, 15:02
Προσωπικά θεωρώ μεταφυσικό αυτό που η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει αν και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσει. Η κβαντική φυσική πάντως έχει δήξει μεγάλη πρόοδο ως προς τα <<μεταφυσικά>>.

Για μένα το μεταφυσικό είναι η αύρα ας πούμε, δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι υπάρχει με την σημερινή φυσική η οποία βασίζετε στης 3 διαστάσεις, η λογική της και υπολογισμοί της είναι μόνο για τα υλικά. Παρόλα αυτά οι ίδιοι επιστήμονες λένε ότι ακόμα και μια πέτρα να πάρεις, αν την βάλεις σε ένα μεγάλο μικροσκόπιο θα παρατηρήσεις ότι όχι μόνο δεν ενώνονται τα <<υλικά>> της μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν συμπυκνωμένη υλη αλλά σε ποιο βαθιά ανάλυση δεν υπάρχει τπτ, ένα κενό, μια ενέργεια μη μετρίσιμη όπου θεωρείτε κενό. Γι αυτό και λένε πλέον ότι όλα είναι ενέργεια.

Οπότε το μεταφυσικό πολλές φορές παρατηρείτε ή βιώνεται αλλά δεν αποδεικνύετε με την φυσική. Αν και στην καθημερινότητα και στην λειτουργία του ανθρώπου τα ποιο πολλά είναι μεταφυσικά...

Το αν υπάρχουν εξωγήινοι ή όχι δεν είναι μεταφυσικό. Ο θεός δεν είναι μεταφυσικό.
Μπορεί να υπάρχουν και τα δυο, αλλά μεταφυσικά δεν είναι. Προς το παρών είναι πιστεύω...

Περί διαλογισμού τώρα.
Διαλογισμό μπορεί να κάνει και η κουτσή Μαρία που λένε. Οπότε φυσικό και επόμενο είναι να κάνουν και άνθρωποι όπου το κάνουν για να λεν ότι το κάνουν ή για να το παίζουν κάτι.
Δεν πρέπει όμως να παρεξηγείτε ο διαλογισμός για αυτό. Άλλα τα πραγματικά οφέλη του διαλογισμού και άλλο πως τα αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας με το μυαλό του και ποιος ο λόγος του να ασχοληθεί.

Ο διαλογισμός είναι συγκεκριμένο πράγμα και έχει συγκεκριμένα οφέλη. Είναι ένα εργαλείο που όχι μόνο σε βοηθά στην ηρεμία του νου και σε άλλα όπου και η επιστήμη υποστηρίζει, αλλά σε βοήθα και στο να αντιληφτείς την εσωτερική σου ομορφιά, σε οδηγεί και στην αυτογνωσία. (Μια ποιο βαθιά ανάλυση μπορούμε να κάνουμε περί διαλογισμού και οφέλη)

Ενώχ
14-01-11, 18:59
Ο διαλογισμός είναι συγκεκριμένο πράγμα

Ωραία. Αφού είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα, όρισέ τον μου.

και έχει συγκεκριμένα οφέλη.

Επίσης.

rados
14-01-11, 19:49
Ενώχ το να οριστεί ο διαλογισμός, παρουσιάζει μερικές δυσκολίες ανάλογες με το να οριστεί μια αίσθηση όπως η όραση.
Όμως είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, αν τελικά υπάρχει ή όχι κάτι που να το ονομάζουμε διαλογισμό ή λέμε ανοησίες.
Θα δοκιμάσω λοιπόν να δώσω μερικά στοιχεία που ίσως ικανοποιούν απαντούν στο ερώτημα, ίσως όχι. Χρησιμοποιώ δύο μορφές διαλογισμού, που μάλιστα είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Η μια είναι πολύ περίεργη, για αυτό την αφήνω στην άκρη.
Η άλλη είναι η τεχνική της βαθιάς χαλάρωσης. Ακολουθώντας μια απλή διαδικασία φέρνω τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση που δονείται στην συχνότητα Άλφα. Σε αυτή την κατάσταση μπορώ να μείνω εύκολα για μισή πάνω κάτω ώρα.

Όταν το πρωτο-ξεκίνησα είχα την απορία αν όντως φέρνω τον εγκέφαλό μου σε αυτή την κατάσταση ή φαντασιώνω ότι το κάνω. Συμπτωματικά έτυχε να γίνεται μια έρευνα με χρήση εγκεφαλογράφου σε ένα νοσοκομείο και πήρα μέρος. Ο πειραματιστής μας ζητούσε να μείνουμε χαλαροί χωρίς να κοιμηθούμε. Χρησιμοποίησα λοιπόν την τεχνική και μετά τον ρώτησα αν ο εγκέφαλός μου είχε μείνει κατά την διάρκεια του πειράματος στο επίπεδο Άλφα, μου είπε, με έκπληξη, ότι όντως είχε μείνει και αυτό είχε συμβεί μόνο σε μένα και άλλο ένα άτομο από τα υποκείμενα του πειράματος.
Έκτοτε έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές μια απλή συσκευή που μετρά κάποιες αλλαγές στην φυσιολογική κατάσταση του σώματος (νομίζω ωμική αντίσταση, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος) για να τσεκάρω ότι πέφτω σε βαθιά χαλάρωση.

Ποια όμως είναι τα συγκεκριμένα οφέλη?
Θα αφήσω στη άκρη το απλό, ότι ξεκουράζεσαι συναισθηματικά και σωματικά όταν χαλαρώνεις, μια και το πετυχαίνει κανείς και με πολλούς άλλους τρόπους. Θα αφήσω και μερικά αμφισβητούμενα οφέλη τύπου esp.
Για μένα το πιο χειροπιαστό και σημαντικό είναι ότι μπορώ να παρατηρήσω και να κατανοήσω ένα θέμα που με ενδιαφέρει καλύτερα, από ότι το κάνω όταν είμαι στην συνηθισμένη μου νοητική κατάσταση.
Δεν είναι τόσο πιασάρικο όσο το να διαβάζει κανείς τα ακασικά αρχεία, αλλά στα δικά μου μάτια το να ξεκαθαρίζεις λίγο καλύτερα τα πράγματα μέσα στο μυαλό σου, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Trithemius
14-01-11, 20:18
Περί διαλογισμού δεν χρειάζεται-προβλέπεται να αναπτυχθούν εδώ περισσότερες λεπτομέρειες. Οπότε ας μείνουμε στο ζήτημα του Μεταφυσικού ως πεδίο έρευνας (η ανάλυση του τι εστί "Μεταφυσικό" θεωρώ πως έχει εξαντληθεί...).

no slave
14-01-11, 22:26
Περί διαλογισμού δεν χρειάζεται-προβλέπεται να αναπτυχθούν εδώ περισσότερες λεπτομέρειες. Οπότε ας μείνουμε στο ζήτημα του Μεταφυσικού ως πεδίο έρευνας (η ανάλυση του τι εστί "Μεταφυσικό" θεωρώ πως έχει εξαντληθεί...).

εν μερη εχεις δικιο γιατι υποφαινεται οτι ξεφυγαμε απο το θεμα.
στην ουσια ομως το παραδειγμα του διαλογισμου μπορει να αποκαλυψει τα προσωπικα κινητρα του καθενος που τον ωθουν σε αυτη την ενασχοληση αφου καπως ετσι εχει τεθει το θεμα απο τον Ενωχ:
Και έτσι.. φτάνουμε στο ερώτημα.. γιατί τότε υπάρχουν όλες αυτές οι δοξασίες;
Νεράιδες, θρησκείες, αστρολογίες, ταρώ και ό,τι ευαγγελίζεται κανείς είτε για να βγάλει εύκολο χρήμα είτε για να έχει την ικανοποίηση ότι έμαθε κάτι απόκρυφο;
ισως λοιπον κατ'αυτον τον τροπο να προαγεται καλυτερα ο διαλογος

Trithemius
16-01-11, 16:28
Καθώς το ζήτημα του διαλογισμού αποτελεί θέμα από μόνο του, ήδη 2 απαντήσεις μεταφέρθηκαν εδώ (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=393) για να προχωρήσει καλύτερα το θέμα.

Εκ του Συντονισμού.

naeb
18-01-11, 19:22
Για να επιστρέψουμε λοιπόν στο θέμα, αν θεωρήσουμε ως μεταφυσικό το κομμάτι του κόσμου το οποίο δεν έχει εξηγηθεί από την επιστημη, τότε μπορούμε να πούμε οτι η επιστημονική έρευνα κινείται στα όρια του φυσικού / μεταφυσικού με σκοπό να διευρύνει το φυσικό και την κατανόησή μας για τον κόσμο...

Η επιστήμη όμως έχει και η ίδια τα δικά της όρια που προέρχονται από τους περιορισμούς την ανθρώπινης νόησης. Όπως μία πάπια δεν μπορεί να καταλάβει διαφορικές εξισώσεις, έτσι πολύ πιθανόν και ο άνθρωπος να έχει ένα άνω όριο στα πράγματα στα οποία μπορεί να στοχαστεί.

Είναι επομένως λογικό να θεωρήσουμε οτι η ανθρώπινη κατανόηση για τον κόσμο δεν θα είναι ποτέ πλήρης και επομένως πάντα θα υπάρχει το "μεταφυσικό".

Επίσης, η επιστήμη μπορεί να δώσει καταπληκτικές απαντήσεις για απλά και πολύπλοκα ζητήματα. Όμως, το είδος των απαντήσεων είναι διαφορετικού τύπου με τις απαντήσεις που θα έπαιρνε κάποιος αν εξέταζε τα ίδια θέματα "μη επιστημονικά".
Για παράδειγμα, αν αντικείμενο έρευνας είναι το αλάτι, η επιστήμη θα μπορούσε να δώσει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη δομή του, την επίδρασή του στον οργανισμό κα.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν θα έδιναν σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάποιο αλατισμένο φαγητό να καταλάβει την μοναδική γεύση του αλατιού. Με άλλα λόγια, οι αισθήσεις μας μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση του κόσμου, αυτό που συχνά ονομάζουμε προσωπική εμπειρία.

στην ουσια ομως το παραδειγμα του διαλογισμου μπορει να αποκαλυψει τα προσωπικα κινητρα του καθενος που τον ωθουν σε αυτη την ενασχοληση αφου καπως ετσι εχει τεθει το θεμα απο τον Ενωχ

Με τα παραπανω, θέλω να καταλήξω στο εξής: Ως μέλη αυτού του forum, είναι πολύ πιθανό να μας ενδιαφέρει το μεταφυσικό και πιθανόν η έρευνά του. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντί της, θα πρέπει να εξετάζουμε το θέμα από διαφορετικές οπτικές και να δίνουμε αξία σε όλους τους δρόμους που την προάγουν.

lmike
23-01-11, 16:29
Πολύ ωραίο το παράδειγμά σου. Συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπες!

Ενώχ
26-01-11, 01:29
Ενώχ το να οριστεί ο διαλογισμός, παρουσιάζει μερικές δυσκολίες ανάλογες με το να οριστεί μια αίσθηση όπως η όραση.
Όμως είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, αν τελικά υπάρχει ή όχι κάτι που να το ονομάζουμε διαλογισμό ή λέμε ανοησίες.

Ναι...

Το πρόβλημα που βλέπω εγώ.. δεν είναι να δούμε εάν υπάρχει ή όχι ο διαλογισμός... αλλά τι είναι.

Εφόσον σαν διαλογισμό θα μπορούσε κανείς να εννοήσει, π.χ., το περπάτημα αυτό καθεαυτό... το περπάτημα υπάρχει. Το κάνω, το κάνεις, το κάνουν (και τα λοιπά πρόσωπα του ρήματος).

Η προσέγγισή σου είναι να βρούμε κάτι που να υπάρχει για να δούμε εάν μπορούμε να το ονομάσουμε κάπως...

αυτό που προτείνω είναι... ας δούμε τι εννοούμε για να δούμε εάν αυτό που εννοούμε είναι φαντασία ή πράξη.

Θα δοκιμάσω λοιπόν να δώσω μερικά στοιχεία που ίσως ικανοποιούν απαντούν στο ερώτημα, ίσως όχι. Χρησιμοποιώ δύο μορφές διαλογισμού, που μάλιστα είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Η μια είναι πολύ περίεργη, για αυτό την αφήνω στην άκρη.
Η άλλη είναι η τεχνική της βαθιάς χαλάρωσης. Ακολουθώντας μια απλή διαδικασία φέρνω τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση που δονείται στην συχνότητα Άλφα. Σε αυτή την κατάσταση μπορώ να μείνω εύκολα για μισή πάνω κάτω ώρα.

Όταν το πρωτο-ξεκίνησα είχα την απορία αν όντως φέρνω τον εγκέφαλό μου σε αυτή την κατάσταση ή φαντασιώνω ότι το κάνω. Συμπτωματικά έτυχε να γίνεται μια έρευνα με χρήση εγκεφαλογράφου σε ένα νοσοκομείο και πήρα μέρος. Ο πειραματιστής μας ζητούσε να μείνουμε χαλαροί χωρίς να κοιμηθούμε. Χρησιμοποίησα λοιπόν την τεχνική και μετά τον ρώτησα αν ο εγκέφαλός μου είχε μείνει κατά την διάρκεια του πειράματος στο επίπεδο Άλφα, μου είπε, με έκπληξη, ότι όντως είχε μείνει και αυτό είχε συμβεί μόνο σε μένα και άλλο ένα άτομο από τα υποκείμενα του πειράματος.
Έκτοτε έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές μια απλή συσκευή που μετρά κάποιες αλλαγές στην φυσιολογική κατάσταση του σώματος (νομίζω ωμική αντίσταση, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος) για να τσεκάρω ότι πέφτω σε βαθιά χαλάρωση.

Μία ένσταση.. που όμως δείχνει πως μικρές λέξεις μπορούν να παραπλανήσουν και να οδηγήσουν σε άστοχες σκέψεις.

Ο εγκέφαλος ΔΕΝ δονείται σε ΚΑΜΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ.

Η συχνότητα είναι κάτι ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ και δεν αναφέρεται σε δονήσεις αποκλειστικά. Έτσι, μπορεί εσύ να ηρεμείς τόσο που να παράγονται κύματα Α στον εγκέφαλό σου... αλλά ΚΑΜΙΑ σχέση με δονήσεις του εγκεφάλου..

ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΟΜΩΣ.

Εάν θες να μάθεις τι "τρέχει", διάβασε φυσική γυμνασίου - λυκείου και κάποια απλή εισαγωγή στα σήματα.

Ποια όμως είναι τα συγκεκριμένα οφέλη?
Θα αφήσω στη άκρη το απλό, ότι ξεκουράζεσαι συναισθηματικά και σωματικά όταν χαλαρώνεις, μια και το πετυχαίνει κανείς και με πολλούς άλλους τρόπους. Θα αφήσω και μερικά αμφισβητούμενα οφέλη τύπου esp.
Για μένα το πιο χειροπιαστό και σημαντικό είναι ότι μπορώ να παρατηρήσω και να κατανοήσω ένα θέμα που με ενδιαφέρει καλύτερα, από ότι το κάνω όταν είμαι στην συνηθισμένη μου νοητική κατάσταση.
Δεν είναι τόσο πιασάρικο όσο το να διαβάζει κανείς τα ακασικά αρχεία, αλλά στα δικά μου μάτια το να ξεκαθαρίζεις λίγο καλύτερα τα πράγματα μέσα στο μυαλό σου, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ναι... παραβλέποντας τις διαβαθμίσεις των αμοιβών διαφόρων (a.k.a. ικανότητα διαβάσματος διαφόρων αρχείων, LOL )...

θα μείνω σε αυτό που λες:

στα δικά μου μάτια το να ξεκαθαρίζεις λίγο καλύτερα τα πράγματα μέσα στο μυαλό σου, είναι πάρα πολύ σημαντικό

Εάν διαβάσεις λίγα μηνύματα πιο πριν... αυτό ακριβώς λέω.

Μπορεί εσύ να το κάνεις για ψυχική υγεία (που είναι εξίσου σημαντικό)...
άλλοι όμως το κάνανε για να μπορούν να είναι ήρεμοι την ώρα της μάχης ή να μπορούν να αποδώσουν (νοητικά) το μέγιστο.

Αυτό ΝΑΙ. Είναι Η χρήση του διαλογισμού. Όχι το να ξεκαθαρίζεις... αλλά η ηρεμία που θα σε οδηγήσει στην συγκέντρωση των "πόρων" του εγκεφάλου για μία συγκεκριμένη λειτουργία.

================================================== ===============

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στο θέμα, αν θεωρήσουμε ως μεταφυσικό το κομμάτι του κόσμου το οποίο δεν έχει εξηγηθεί από την επιστημη, τότε μπορούμε να πούμε οτι η επιστημονική έρευνα κινείται στα όρια του φυσικού / μεταφυσικού με σκοπό να διευρύνει το φυσικό και την κατανόησή μας για τον κόσμο...

Σαφώς!

Η επιστήμη όμως έχει και η ίδια τα δικά της όρια που προέρχονται από τους περιορισμούς την ανθρώπινης νόησης. Όπως μία πάπια δεν μπορεί να καταλάβει διαφορικές εξισώσεις, έτσι πολύ πιθανόν και ο άνθρωπος να έχει ένα άνω όριο στα πράγματα στα οποία μπορεί να στοχαστεί.

Πάλι σαφώς!

Αλλά... επειδή είναι εύκολο να γίνουν παρεξηγήσεις...

Ένα παράδειγμα.

Μπορεί κανείς να "στοχαστεί" πόση είναι η απόσταση 100 δισεκατομμυρίων ετών φωτός; Ή όχι 100Bil.. 78Bil... μπορεί κανείς;

(νομίζω πως) όχι.

Μπορεί όμως κανείς να "στοχαστεί" και να καταλάβει ότι η θάλασσα ΔΕΝ είναι μπλε... αλλά την βλέπουμε εμείς μπλε λόγο της αντανάκλασης του ουρανού;

Εάν του το πει κανείς.. μπορεί.

Επίσης... πριν από την μία από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ, που είναι το 0, μπορούσε κανείς να το "στοχαστεί";

Όχι. Για αυτό και δεν υπήρχε. Το "στοχάστηκαν" μετά; Ναι.

Έτσι, σαφώς και δεν μπορεί ο άνθρωπος να "στοχαστεί" μερικά πράγματα... αλλά αυτά ΔΕΝ είναι το εάν υπάρχουν κατάλογοι με οτιδήποτε για όλους, που τους φυλάνε κάποιοι ντυμένοι με μονόχρωμα συνολάκια (σε αποχρώσεις πράσινου, άσπρου ή ό,τι άλλο) και αυτοί είναι κρυμμένοι κάπου.

Ή... δεν είναι το ότι με το να προσπαθείς να ηρεμήσεις ότι θα καταλάβεις τα πάντα... (αλήθεια.. όσοι το πιστεύουν αυτό γιατί δεν προπονούνται και να ανακαλύψουν κάτι για Νόμπελ... ξέρετε πόσο είναι το χρηματικό έπαθλο; για ψάξτε να δείτε το ποσό... )

Είναι επομένως λογικό να θεωρήσουμε οτι η ανθρώπινη κατανόηση για τον κόσμο δεν θα είναι ποτέ πλήρης και επομένως πάντα θα υπάρχει το "μεταφυσικό".

Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ πλήρης!!!

Αλλά... αυτό.. μπορεί πάλι να εισάγει παρεξηγήσεις. Όταν λέμε δεν ήταν πλήρης.. δεν σημαίνει πως αυτόματα δεχόμαστε σαν υπό απόδειξη τις όποιες αξιώσεις όποιων όπως, π.χ., ότι βγαίνουν από το σώμα τους και πάνε στην κουζίνα το βράδυ (π.χ.)...

Ποτέ πλήρης... αλλά, και ευτυχώς, η εποχή της φαντασίας και της άσκησης εξουσίας μέσω φανταστικών εχθρών και ικανοτήτων πέρασε!

Επίσης, η επιστήμη μπορεί να δώσει καταπληκτικές απαντήσεις για απλά και πολύπλοκα ζητήματα. Όμως, το είδος των απαντήσεων είναι διαφορετικού τύπου με τις απαντήσεις που θα έπαιρνε κάποιος αν εξέταζε τα ίδια θέματα "μη επιστημονικά".
Για παράδειγμα, αν αντικείμενο έρευνας είναι το αλάτι, η επιστήμη θα μπορούσε να δώσει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη δομή του, την επίδρασή του στον οργανισμό κα.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν θα έδιναν σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάποιο αλατισμένο φαγητό να καταλάβει την μοναδική γεύση του αλατιού. Με άλλα λόγια, οι αισθήσεις μας μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση του κόσμου, αυτό που συχνά ονομάζουμε προσωπική εμπειρία.

Ναι...

Εδώ υπάρχει μία σύγχυση. Εκτός του ότι μπερδεύονται τα ποιοτικά με τα ποσοτικά μεγέθη... υπάρχει κάτι που λέγεται υποκειμενικό και κάτι που λέγεται αντικειμενικό

Το αντικειμενικό υπάρχει είτε το θέλει κανείς είτε όχι, ενώ το υποκειμενικό υπάρχει μόνο στο μυαλό κάποιου που το θέλει να υπάρχει.

Επίσης, είναι πάνω από 2000 χρόνια γνωστό ότι ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Με τα παραπανω, θέλω να καταλήξω στο εξής: Ως μέλη αυτού του forum, είναι πολύ πιθανό να μας ενδιαφέρει το μεταφυσικό και πιθανόν η έρευνά του. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντί της, θα πρέπει να εξετάζουμε το θέμα από διαφορετικές οπτικές και να δίνουμε αξία σε όλους τους δρόμους που την προάγουν.

Και το να ερευνά κάποιος, π.χ., κατά πόσο μπορεί κανείς να ζωγραφίσει με τον αέρα είναι έρευνα... αλλά.

Ενώχ
26-01-11, 01:57
Επειδή δεν χωράνε σε ένα μήνυμα...

Προσωπικά θεωρώ μεταφυσικό αυτό που η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει αν και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσει. Η κβαντική φυσική πάντως έχει δήξει μεγάλη πρόοδο ως προς τα <<μεταφυσικά>>.

Μαζί σου. Αυτό νομίζω είναι (πλέον) κοινός τόπος σε αυτό το thread.
Καλό αυτό.

Για μένα το μεταφυσικό είναι η αύρα ας πούμε, δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι υπάρχει με την σημερινή φυσική η οποία βασίζετε στης 3 διαστάσεις, η λογική της και υπολογισμοί της είναι μόνο για τα υλικά.

1.
Δεν είναι μόνο για τα υλικά.
Π.χ.... η θερμαντική ισχύς δεν μπορεί να μετρηθεί. Ούτε είναι υλικό αλλά χρησιμοποιείται κιόλας. (ένα απλό παράδειγμα)

Επίσης.. η ενέργεια. Είναι υλικό; Όχι. Έχουμε μέγεθος που ονομάζεται *** ενέργεια; (όπου με τα *** ότιδήποτε)

2
Οι "απλές" διαστάσεις είναι (εδώ και πολύ καιρό) 4. :)

3
Εάν εννοείς αύρα τις δοξασίες για διάφορα χρωματάκια... .......

Εάν όμως εννοείς το ηλ/μαγνητικό πεδίο του ανθρώπου, τότε αλλάζει το θέμα.
Αλήθεια, έχεις ρωτήσει ποτέ κανένα γιατρό τι μετράνε στην μαγνητική τομογραφία;

Παρόλα αυτά οι ίδιοι επιστήμονες λένε ότι ακόμα και μια πέτρα να πάρεις, αν την βάλεις σε ένα μεγάλο μικροσκόπιο θα παρατηρήσεις ότι όχι μόνο δεν ενώνονται τα <<υλικά>> της μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν συμπυκνωμένη υλη αλλά σε ποιο βαθιά ανάλυση δεν υπάρχει τπτ, ένα κενό, μια ενέργεια μη μετρίσιμη όπου θεωρείτε κενό. Γι αυτό και λένε πλέον ότι όλα είναι ενέργεια.

Ναι... με μια ΟΥΣΙΩΔΗ διαφορά.

Η ενέργεια που λένε είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική από την ενέργεια που νομίζει κανείς ότι στέλνει σε κάποιον (με σύμβολα, λέξεις ή ό,τι άλλο) ή με ό,τι άλλο του φορτώνουν

Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω...

Γιατί τόσες πολλές φορές παρερμηνεύετε λέξεις απλά και μόνο για υποστηρίξετε τα πιστεύω σας; Δεν είναι πολύ decent.

Οπότε το μεταφυσικό πολλές φορές παρατηρείτε ή βιώνεται αλλά δεν αποδεικνύετε με την φυσική. Αν και στην καθημερινότητα και στην λειτουργία του ανθρώπου τα ποιο πολλά είναι μεταφυσικά...

Το αν υπάρχουν εξωγήινοι ή όχι δεν είναι μεταφυσικό. Ο θεός δεν είναι μεταφυσικό.
Μπορεί να υπάρχουν και τα δυο, αλλά μεταφυσικά δεν είναι. Προς το παρών είναι πιστεύω...

Επίσης, παρατηρώ μία ύπουλη προσπάθεια καθιέρωσης ως βάσης διαφόρων πιστεύω από διάφορους.

Τι σχέση έχει τώρα ο, όποιος, θεός με τους εξωγήινους;

Και μάλιστα με την φράση "ο θεός δεν είναι μεταφυσικό";

Φυσικά και δεν είναι μεταφυσικό. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ. Ένα πιστεύω είναι για να μπορούν κάποιοι να φοβερίζουν άλλους για να κάθονται ήσυχα ή να βρίσκουν διάφοροι δικαιολογία για την ανημποριά τους.

Θα ήθελα να παρακαλέσω για λίγη εντιμότητα στις συζητήσεις. Δεν το βρίσκω και τόσο έντιμο να χρησιμοποιούνται τέτοια (α)λογικά τρικ (ο θεός, LOL, να τα κάνει).

Επίσης, να σημειώσω πως δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε εσένα lmike. Τα ίδια έκαναν και άλλοι σε αυτό το thread, λίγα μηνύματα παραπάνω. Απλά... σε εσένα έπεσαν οι σταγόνες στο ποτήρι μου, που το ξεχείλισαν.

Περί διαλογισμού τώρα.
Διαλογισμό μπορεί να κάνει και η κουτσή Μαρία που λένε. Οπότε φυσικό και επόμενο είναι να κάνουν και άνθρωποι όπου το κάνουν για να λεν ότι το κάνουν ή για να το παίζουν κάτι.
Δεν πρέπει όμως να παρεξηγείτε ο διαλογισμός για αυτό. Άλλα τα πραγματικά οφέλη του διαλογισμού και άλλο πως τα αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας με το μυαλό του και ποιος ο λόγος του να ασχοληθεί.

Ο διαλογισμός είναι συγκεκριμένο πράγμα και έχει συγκεκριμένα οφέλη. Είναι ένα εργαλείο που όχι μόνο σε βοηθά στην ηρεμία του νου και σε άλλα όπου και η επιστήμη υποστηρίζει, αλλά σε βοήθα και στο να αντιληφτείς την εσωτερική σου ομορφιά, σε οδηγεί και στην αυτογνωσία. (Μια ποιο βαθιά ανάλυση μπορούμε να κάνουμε περί διαλογισμού και οφέλη)

Εάν χρειάζεται κάποιος βοήθημα για να αντιληφθεί την εσωτερική του ομορφιά...

τότε μάλλον ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να την αντιληφθεί ΟΥΤΕ ΜΕ ΒΟΗΘΗΜΑ.

lmike
26-01-11, 16:57
Καταρχήν φίλε Ενώχ μπορείς να αναιρέσεις ελεύθερα τις απόψεις μου μιας και μιλάμε περισσότερο για μεταφυσικά πιστεύω και όχι για τα βιώματά μου στην ζωή, άλλωστε μέσα από την διαφωνία ίσως να μάθουμε και κάτι που δεν ξέραμε ή δεν βλέπαμε.

Η θερμαντική ισχύς είναι η απόδοση ενός θερμαντικού σώματος όπου μετριέται σε Kilowatt. Αναλόγως τα κιλοβάτ υπολογίζουν και τον χώρο όπου θερμαίνει και μετά από κει κ έπειτα μετράν κελσίου. Εκτός αυτού για να λειτουργήσει και να παραχθεί θερμαντική ισχύς φτιάχνουν ένα μηχάνημα όπου αποτελείτε από πολλά εξαρτήματα. Άρα υλη. Αν αυτή η θερμότητα παράγετε από την φύση τότε μετριέται σε κελσίου και θεωρείτε φυσικό φαινόμενο.

Γενικός υπάρχει δράση και αντίδραση, όταν η δραση/αντίδραση μπορεί να υπολογιστή με πράξεις και να μετρηθεί τότε είναι φυσική. Η ενέργεια που λες υπολογίζετε, δεν είναι υλη αλά χρησιμοποιούμε υλη για να την μετρήσουμε η να την παράγουμε. Η μη μετρήσιμη ενέργεια (κενό) που παρατηρείται σε όλα τα υλικά και όχι μόνο είναι μεταφυσικό
Μεταφυσικό είναι αυτό όπου ενώ υπάρχει δράση και αντίδραση, η δράση ή αντίδραση δεν μετριέται ούτε υπολογίζετε και ας παρατηρείται η αλλαγή που προκαλεί

Η <<απλές>> διαστάσεις σαφώς και είναι 4ης, το θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο αυτές και ότι για την 4η έχουμε περιορισμένη αντίληψη. Και όπως φαντάζαμε θα ξέρεις το σύμπαν είναι τετραδιάστατο (έτσι λεν οι ίδιοι). Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπολογισμοί της σημερινής φυσικής έχουν πολύ μεγάλο κενό μπροστά σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο μη υλικό ή ακόμα και την επίδραση του μη υλικού στο υλικό όπου ξαναλέω παρατηρείτε δεν μετριέται...

Αύρα εννοώ αυτό με τα χρωματάκια ναι. Ίσως όμως να μην μπορούμε να το συζητήσουμε μιας και δεν είναι <<φυσικό φαινόμενο>> οπότε... (αν και νομίζω το θέμα μας είναι το μεταφυσικό)

Ναι... με μια ΟΥΣΙΩΔΗ διαφορά.

Η ενέργεια που λένε είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική από την ενέργεια που νομίζει κανείς ότι στέλνει σε κάποιον (με σύμβολα, λέξεις ή ό,τι άλλο) ή με ό,τι άλλο του φορτώνουν

Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω...

Γιατί τόσες πολλές φορές παρερμηνεύετε λέξεις απλά και μόνο για υποστηρίξετε τα πιστεύω σας; Δεν είναι πολύ decent.

Καταρχήν δεν ξέρεις τι είναι αυτή η ενέργεια που λένε, ούτε οι ίδιοι ξέρουν, όπως προφανώς δεν ξέρεις και τι ενέργεια είναι αυτή που στέλνει ο ένας στον άλλον. Οπότε μην κριτικάρεις κάτι το ποιο η δεν πιστεύεις ή δεν αντιλαμβάνεσαι. Δεν μπορούμε να ζούμε στο κενό της φυσικής αγνοώντας την μη μετρήσιμη αντίδραση.
Α, η ενέργεια που λένε υπάρχει σε όλα, ορατά και μη, δεν ξέρω αν σου λέει κάτι αυτό.

Για θεό και εξωγήινους το ανάφερε άλλος, εγώ απλά απάντησα ότι δεν έχουν άμεση σχέση με την κουβέντα μας περί μεταφυσικού.

Περί διαλογισμού απάντησα εδώ (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=393).

Ενώχ
30-01-11, 11:28
Καταρχήν φίλε Ενώχ μπορείς να αναιρέσεις ελεύθερα τις απόψεις μου μιας και μιλάμε περισσότερο για μεταφυσικά πιστεύω και όχι για τα βιώματά μου στην ζωή, άλλωστε μέσα από την διαφωνία ίσως να μάθουμε και κάτι που δεν ξέραμε ή δεν βλέπαμε.

ΟΚ... αλλά ας μην μιλάμε για τα αυτονόητα...

Η θερμαντική ισχύς είναι η απόδοση ενός θερμαντικού σώματος όπου μετριέται σε Kilowatt. Αναλόγως τα κιλοβάτ υπολογίζουν και τον χώρο όπου θερμαίνει και μετά από κει κ έπειτα μετράν κελσίου. Εκτός αυτού για να λειτουργήσει και να παραχθεί θερμαντική ισχύς φτιάχνουν ένα μηχάνημα όπου αποτελείτε από πολλά εξαρτήματα. Άρα υλη. Αν αυτή η θερμότητα παράγετε από την φύση τότε μετριέται σε κελσίου και θεωρείτε φυσικό φαινόμενο.

Εμ είδες..;

Αυτό λέω.

Για πες μου, και μην ψάξεις στο google δεν θα το βγάλει, με ποιο όργανο μετράς την θερμαντική ισχύ;

Είδες λοιπόν; Αυτό ακριβώς λέω καιρό τώρα. Ότι άνθρωποι που δεν ξέρουν τα βασικά για τον κόσμο τους (γιατί, εάν παρατήρησες, δεν είπα ΤΙ ΕΙΝΑΙ η θερμαντική ισχύς... αλλά ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ) καταπιάνονται με το τι είναι ο κόσμος τους.

No offense, αλλά ήταν ένα άριστο παράδειγμα, τόσο η άγνοιά σου όσο και το copy paste από ένα απλό google search.

Γενικός υπάρχει δράση και αντίδραση, όταν η δραση/αντίδραση μπορεί να υπολογιστή με πράξεις και να μετρηθεί τότε είναι φυσική. Η ενέργεια που λες υπολογίζετε, δεν είναι υλη αλά χρησιμοποιούμε υλη για να την μετρήσουμε η να την παράγουμε. Η μη μετρήσιμη ενέργεια (κενό) που παρατηρείται σε όλα τα υλικά και όχι μόνο είναι μεταφυσικό
Μεταφυσικό είναι αυτό όπου ενώ υπάρχει δράση και αντίδραση, η δράση ή αντίδραση δεν μετριέται ούτε υπολογίζετε και ας παρατηρείται η αλλαγή που προκαλεί

Ό,τι να 'ναι. Πραγματικά, και χωρίς να θέλω να σε προβάλλω, αυτά που λες δεν θα τα έλεγε κάποιος που έχει γράψει πάνω από 15 σε πανελλήνιες στη Φυσική.

Ειλικρινά βαριέμαι να πιάσω ένα ένα να σου εξηγώ γιατί και πώς...
Είναι πέρα ως πέρα ευκολότερο να εξηγείς σε κάποιον κάτι όταν αυτός παραδέχεται, στον εαυτό του πρώτα, το ότι δεν σκαμπάζει γρι... παρά να κάτσεις να μάθεις σε κάποιον τα αυτονόητα... όταν αφενός αυτός δεν μπορεί να παραδεχθεί την άγνοιά του και αφετέρου όταν πάνω σε αυτά έχει στηρίξει όλη του την, όποιας ποιότητας, κοσμοθεωρία.

Η <<απλές>> διαστάσεις σαφώς και είναι 4ης, το θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο αυτές και ότι για την 4η έχουμε περιορισμένη αντίληψη. Και όπως φαντάζαμε θα ξέρεις το σύμπαν είναι τετραδιάστατο (έτσι λεν οι ίδιοι). Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπολογισμοί της σημερινής φυσικής έχουν πολύ μεγάλο κενό μπροστά σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο μη υλικό ή ακόμα και την επίδραση του μη υλικού στο υλικό όπου ξαναλέω παρατηρείτε δεν μετριέται...

Επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αύρα εννοώ αυτό με τα χρωματάκια ναι. Ίσως όμως να μην μπορούμε να το συζητήσουμε μιας και δεν είναι <<φυσικό φαινόμενο>> οπότε... (αν και νομίζω το θέμα μας είναι το μεταφυσικό)

Το ότι εσύ εννοείς κάτι που δεν υπάρχει - δεν στέκει, δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται κιόλας...

Μπορεί να θέλεις να πιστεύεις σε παραμυθάκια και παρερμηνίες φυσικών φαινομένων... αλλά δεν σημαίνει ότι αυτά που πιστεύεις είναι και αληθινά.

Έτσι, ναι φυσικά το θέμα μας είναι το μεταφυσικό.. αλλά όχι το ΠΑΡΑΜΥΘΙ.
Για αυτό, και δεν σκοπεύω να συζητάω για παραμύθια εδώ.

Καταρχήν δεν ξέρεις τι είναι αυτή η ενέργεια που λένε, ούτε οι ίδιοι ξέρουν, όπως προφανώς δεν ξέρεις και τι ενέργεια είναι αυτή που στέλνει ο ένας στον άλλον. Οπότε μην κριτικάρεις κάτι το ποιο η δεν πιστεύεις ή δεν αντιλαμβάνεσαι.

Έτσι...

-"Κανείς σας δεν ξέρει τι είναι αυτή η ενέργεια. Μόνο εγώ!"

από που και έως που μπορείς να εξάγεις συμπέρασμα για το εάν ξέρω ή δεν ξέρω τι είναι αυτή η ηλιθιότητα που σας κάνουν να πιστεύετε οι όποιοι δάσκαλοι με τα όποια κινεζικοιαπωνικά σύμβολα...;

Δεν ξέρεις.-

Και όχι μόνο αυτό, επειδή, και ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, σου λείπουν ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ για τον κόσμο γύρω σου...

αυτός που τελικά δεν πρέπει να έχει λόγο.. μάντεψε ποιος είναι!

Δεν μπορούμε να ζούμε στο κενό της φυσικής αγνοώντας την μη μετρήσιμη αντίδραση.
Α, η ενέργεια που λένε υπάρχει σε όλα, ορατά και μη, δεν ξέρω αν σου λέει κάτι αυτό.

Να τη πάλι αυτή η ανέντιμη λογική μεταχείριση.

Τι σχέση έχει το αόρατο, που ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ με τα όποια παραμύθια και αόρατους μπαμπούλες θέλει να πιστεύει ο καθείς...

Εκτός και εάν δεν εννοούσες αόρατους μπαμπούλες από παραμυθάκια... αλλά σωματίδια τόσο μικρά που δεν μπορεί να δει το μάτι.

//==============================================

Για αυτό.. πραγματικά αναρωτιέμαι κατά πόσο έχει ωφελήσει αυτή η ανεξέλεγκτη πρόσβαση αδαών.

όχι μόνο στο "μεταφυσικό"... αλλά σε κάθε τι.

Από την απλή μουσική.. μέχρι την δημιουργία συσκευών από εξαρτήματα που αγοράζει κανείς από internet ή ό,τι άλλο που μου διαφεύγει - δεν γνωρίζω.

Κάποτε δεν ήταν έτσι. Μόνο όσοι δεν ήταν αδαείς μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ό,τι τους αφορούσε.

Βέβαια... έχει αλλάξει αυτό; Ή είναι εντελώς πλασματική η γνώση που παίρνουν οι αδαείς;

Χε... τελικά το από πάνω post... με πείθει για το δεύτερο.

naeb
30-01-11, 17:17
Και το να ερευνά κάποιος, π.χ., κατά πόσο μπορεί κανείς να ζωγραφίσει με τον αέρα είναι έρευνα... αλλά.

Ας υποθέσουμε οτι εσύ χρησιμοποιείς τη λογική σου, στοχάζεσαι και καταλήγεις στο συμπέρασμα οτι το να ζωγραφίζεις με τον αέρα δεν έχει κανένα νόημα.
Και ας ξανά-υποθέσουμε οτι μία σειρά από επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν οτι η ζωγραφική με τον αέρα έχει πολλά οφέλη.
Τι συμπέρασμα θα έβγαζες; τι είναι λάθος, οι επιστημονικές έρευνες ή ο τρόπος που εσύ στοχάζεσαι;

... δεν είναι το ότι με το να προσπαθείς να ηρεμήσεις ότι θα καταλάβεις τα πάντα... (αλήθεια.. όσοι το πιστεύουν αυτό γιατί δεν προπονούνται και να ανακαλύψουν κάτι για Νόμπελ... ξέρετε πόσο είναι το χρηματικό έπαθλο; για ψάξτε να δείτε το ποσό... )

Και για να ευθυμίσουμε λίγο, φαντάζομαι οτι ξέρεις πως Νόμπελ παίρνουν και μη επιστήμονες, πχ λογοτέχνες... άκουσον άκουσον! :eek:

lmike
30-01-11, 18:42
Καλησπέρα φίλε Ενωχ και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Για πες μου, και μην ψάξεις στο google δεν θα το βγάλει, με ποιο όργανο μετράς την θερμαντική ισχύ;

Είδες λοιπόν; Αυτό ακριβώς λέω καιρό τώρα. Ότι άνθρωποι που δεν ξέρουν τα βασικά για τον κόσμο τους (γιατί, εάν παρατήρησες, δεν είπα ΤΙ ΕΙΝΑΙ η θερμαντική ισχύς... αλλά ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ) καταπιάνονται με το τι είναι ο κόσμος τους.

No offense, αλλά ήταν ένα άριστο παράδειγμα, τόσο η άγνοιά σου όσο και το copy paste από ένα απλό google search.

Καταρχήν δεν υπάρχει copy paste.
Τι πως μετράμε την θερμαντική ισχύς? Η θερμαντική ισχύς είναι η ισχύς μιας συσκευής όπου μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα. Μετριέται ανάλογα με το πόσα joule μπορεί να μετατρέψει ανά δευτερόλεπτο σε θερμότητα. Οπότε λέμε αυτή η συσκευή έχει θερμαντική ισχύς 1000W. μπορεί να μετατρέψει 1000 joule το δευτερόλεπτο σε θερμική ενέργεια.

Τεσπα μπορεί να τα έχω μπερδέψει. Αλλά να σου πω κάτι? Δεν μου καίγεται καρφί για την θερμαντική ισχύς και το παράδειγμά σου είναι ΑΚΥΡΟ όχι άριστο.

Ό,τι να 'ναι. Πραγματικά, και χωρίς να θέλω να σε προβάλλω, αυτά που λες δεν θα τα έλεγε κάποιος που έχει γράψει πάνω από 15 σε πανελλήνιες στη Φυσική.

Δεν ήξερα ότι πρέπει να πάρω πτυχίο φυσικής για να έχω άποψη για τον κόσμο που ζω. Και αν θεωρείς ότι τα βασικά είναι να ξέρει κάποιος τι είναι η θερμαντική ισχύς, τότε λυπάμαι. Από τον τρόπο που γράφεις φαίνετε ποιος δεν ξέρει τα βασικά.

Ειλικρινά βαριέμαι να πιάσω ένα ένα να σου εξηγώ γιατί και πώς...
Είναι πέρα ως πέρα ευκολότερο να εξηγείς σε κάποιον κάτι όταν αυτός παραδέχεται, στον εαυτό του πρώτα, το ότι δεν σκαμπάζει γρι... παρά να κάτσεις να μάθεις σε κάποιον τα αυτονόητα... όταν αφενός αυτός δεν μπορεί να παραδεχθεί την άγνοιά του και αφετέρου όταν πάνω σε αυτά έχει στηρίξει όλη του την, όποιας ποιότητας, κοσμοθεωρία.

Δες αυτο (http://www.youtube.com/watch?v=Gg4jnXyqArc)

Επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Δες αυτο. (http://www.youtube.com/watch?v=FkRlQHeEzxg) Είναι τρία 10λεπτα βίντεο. Κάνε τον κόπο να τα δεις

Το ότι εσύ εννοείς κάτι που δεν υπάρχει - δεν στέκει, δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται κιόλας...

Μπορεί να θέλεις να πιστεύεις σε παραμυθάκια και παρερμηνίες φυσικών φαινομένων... αλλά δεν σημαίνει ότι αυτά που πιστεύεις είναι και αληθινά.

Έτσι, ναι φυσικά το θέμα μας είναι το μεταφυσικό.. αλλά όχι το ΠΑΡΑΜΥΘΙ.
Για αυτό, και δεν σκοπεύω να συζητάω για παραμύθια εδώ.

Το ότι η αντίληψή σου φτάνει μέχρι ένα σημείο δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν υπάρχουν. Η προκατάληψη είναι άσχημο πράγμα...

Έτσι...

-"Κανείς σας δεν ξέρει τι είναι αυτή η ενέργεια. Μόνο εγώ!"

από που και έως που μπορείς να εξάγεις συμπέρασμα για το εάν ξέρω ή δεν ξέρω τι είναι αυτή η ηλιθιότητα που σας κάνουν να πιστεύετε οι όποιοι δάσκαλοι με τα όποια κινεζικοιαπωνικά σύμβολα...;

Δεν ξέρεις.-

Και όχι μόνο αυτό, επειδή, και ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, σου λείπουν ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ για τον κόσμο γύρω σου...

αυτός που τελικά δεν πρέπει να έχει λόγο.. μάντεψε ποιος είναι!

Τα συμπεράσματά μου τα βγάζω από την προκατάληψή σου. Μάθε εσύ πρώτα τις βασικές γνώσεις για τον κόσμο μέσα σου και θα μάθω και εγώ για τον κόσμο γύρω μου.

Το να νομίζεις ότι ξέρεις τον κόσμο επειδή διάβασες 5 βιβλία είναι βλακώδες. Όπως επίσης το να θεωρείς ηλίθιο ότι δεν πιστεύεις.
Αν η άμυνά σου για κάτι που δεν μπορείς να αντιληφτείς είναι να αραδιάζεις διαφόρους χαρακτηρισμούς και να το παίζεις διαβασμένος, πρόβλημά σου.

Trithemius
30-01-11, 19:12
Παρακαλώ να επιστρέψετε στο θέμα μας...:rolleyes:

ΝΑΣΟΣ ΔΔΔ
30-01-11, 20:38
Χαιρετω σας Φιλοι,
Αποψη ''Μεταφυσικη ειναι το κοματι της φυσικης το οποιο ειναι ανεξερευνητο, και ειναι ανεξερευνητο προφανως διοτι δεν απτεται τον αισθησεων του ανθρωπου.
Ο ανθρωπος δεν γνωριζει τα παντα, και ουτε ειναι δυνατον να τα γνωρισει,ομως, βασικη αιτια φραγης των γνωσεων του και γενικα της αντιληψης του, ειναι η μη γνωση του εαυτου του. Πιθανον εαν γνωριση πληρως τον εαυτο του να συλαβει απλως την ακτινα του συνολου το οποιο ειναι ασυληπτο, και απειρως απειρο.
Σχεδον παντα ο δρομος για την εξερευνηση αυτου που οριζουμε ως ''Μεταφυσικο'' ειναι προσωπικος και μοναχικος, με την εννοια πως η εντρυφηση, και η ενασχοληση απαιτει βυθισμα στο εσωτερικο κοσμο του ανθρωπου, και του εαυτου μας.
Ισως εκει βρισκεται η αρχη του νηματος της μεταφυσικης γνωσης, γνωσης ομως που διχως οδηγο, και οτιδηποτε συνεπαγεται το εσωτερικο βυθισμα αυτο, πιθανον αποβει μοιραιο οχι μονο για τον ερευνητη που αναζητα, αλλα πολλες φορες-και το βλεπουμε στον συνχρονο κοσμο μας- μοιραιο και για ολη την ανθρωποτητα......
Προφανως και ειναι αυτη η γνωση ανα τους αιωνες η οποια παρουσιαζεται ως ψηγματα μεταφυσικα, σε πολλους τομεις και δραστηριοτητες...''
Ερρωσθε...Φιλοι...

Ενώχ
31-01-11, 14:15
Καλησπέρα φίλε Ενωχ και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Καταρχήν δεν υπάρχει copy paste.
Τι πως μετράμε την θερμαντική ισχύς? Η θερμαντική ισχύς είναι η ισχύς μιας συσκευής όπου μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα. Μετριέται ανάλογα με το πόσα joule μπορεί να μετατρέψει ανά δευτερόλεπτο σε θερμότητα. Οπότε λέμε αυτή η συσκευή έχει θερμαντική ισχύς 1000W. μπορεί να μετατρέψει 1000 joule το δευτερόλεπτο σε θερμική ενέργεια.

Τεσπα μπορεί να τα έχω μπερδέψει. Αλλά να σου πω κάτι? Δεν μου καίγεται καρφί για την θερμαντική ισχύς και το παράδειγμά σου είναι ΑΚΥΡΟ όχι άριστο.

Δεν ήξερα ότι πρέπει να πάρω πτυχίο φυσικής για να έχω άποψη για τον κόσμο που ζω. Και αν θεωρείς ότι τα βασικά είναι να ξέρει κάποιος τι είναι η θερμαντική ισχύς, τότε λυπάμαι. Από τον τρόπο που γράφεις φαίνετε ποιος δεν ξέρει τα βασικά.

Έτσι...

από την μία δεν ξέρεις τα βασικά... αλλά μπορείς και αποφαίνεσαι για συχνότητες...

Δεν είναι κάτι προσωπικό.

Αυτό είναι το γενικότερο κλίμα των περισσότερων που καταπιάνονται με τα μεταφυσικά.

Ένας απλός, γρήγορος και χωρίς κόπο τρόπος να μιλάνε για πράγματα που τους φαντάζουν μυστήρια και σπουδαία... χωρίς να καταλαβαίνουν τι λένε.

Για αυτό και μιλάνε ολοένα για δονήσεις, συχνότητες, ενέργειες και δεν συμμαζεύεται.

Δες αυτο (http://www.youtube.com/watch?v=Gg4jnXyqArc)

Δες αυτο. (http://www.youtube.com/watch?v=FkRlQHeEzxg) Είναι τρία 10λεπτα βίντεο. Κάνε τον κόπο να τα δεις

Το ότι η αντίληψή σου φτάνει μέχρι ένα σημείο δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν υπάρχουν. Η προκατάληψη είναι άσχημο πράγμα...

Να ένα ακόμα συχνό φαινόμενο των περισσοτέρων που ασχολούνται με τα μεταφυσικά...

Ενώ δεν έχουν ιδέα για τίποτα από αυτά που μιλάνε (αναρωτήσου, τι είναι η συχνότητα; μπορείς να δώσεις έναν ορισμό; ) θεωρούν πως όσοι ξέρουν τι είναι αυτά που αραδιάζουν και γιατί κάνουν λάθος σε αυτά που λένε...

πως έχουν μειωμένη αντίληψη!

Το περίεργο είναι... πως δεν κάνουν ένα βήμα έξω από τον εαυτό τους, να δούνε το παράδοξο και το οξύμωρο των όσων λένε.

Τα συμπεράσματά μου τα βγάζω από την προκατάληψή σου. Μάθε εσύ πρώτα τις βασικές γνώσεις για τον κόσμο μέσα σου και θα μάθω και εγώ για τον κόσμο γύρω μου.

Κοίτα να δεις πώς πάει

Το τι γίνεται μέσα μου, το ξέρω εγώ και είναι υποκειμενικό, εκτός και εάν μιλάμε για ιατρικά θέματα.

Το τι γίνεται έξω μας, είναι άκρως αντικειμενικό.

Μία υγιής βάση διαλόγου, είναι τα αντικειμενικά πράγματα... εκτός και εάν κάθεσαι στο ντιβάνι κάποιου ψυχίατρου ή ψυχολόγου.

Οπότε... και επειδή ψυχίατρος δεν είμαι, αλλά ούτε και ψυχολόγος, κάνε έναν κόπο να μάθεις τι σου γίνεται και μετά τα ξαναλέμε.

Το να νομίζεις ότι ξέρεις τον κόσμο επειδή διάβασες 5 βιβλία είναι βλακώδες. Όπως επίσης το να θεωρείς ηλίθιο ότι δεν πιστεύεις.

Χε... κοίτα, πάλι, να δεις πώς πάει.

Δεν πιστεύω κάτι. Είτε γνωρίζω είτε το μαθαίνω, εάν μπορώ.

Εσύ που είσαι της πίστης (και όχι της γνώσης) φρόντισε να μάθεις και κάτι, για να μην θεωρείς ηλίθιο ότι δεν πιστεύεις.

Αν η άμυνά σου για κάτι που δεν μπορείς να αντιληφτείς είναι να αραδιάζεις διαφόρους χαρακτηρισμούς και να το παίζεις διαβασμένος, πρόβλημά σου.

Χε... τάδε έφη κάποιος που δεν ξέρει τα βασικά από τον κόσμο γύρω του...

Δεν είναι ολίγον τι οξύμωρο;

Υ.Γ. Και πριν βγει η ετυμηγορία ότι αυτή η απάντηση είναι εκτός θέματος... θα ήθελα να πω πως η συγκεκριμένη απάντηση είναι μέσα από την θεώρηση και την έρευνα του κλασικού τύπου ανθρώπου που καταπιάνεται με τα "μεταφυσικά", ενώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά έρμαιο πεποιθήσεων που του εμφυσούν διάφοροι επίδοξοι δάσκαλοι... πάντα με το αζημίωτο φυσικά!

lmike
31-01-11, 17:34
Ok φίλε Ενώχ παραδίνομαι....

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την κουβέντα έτσι.
Δεν ξέρω τι ξέρεις, δεν ξέρεις τι ξέρω και αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο όταν μιλάς για τέτοια θέματα μέσα σε ένα φόρουμ. Λέει ο κάθε ένας τα δικά του χωρίς να τα δικαιολογεί και πολύ, λες και εννοούνται...

Προσωπικά δεν είμαι άνθρωπος της πίστης. Η πίστη δεν αφήνει κανέναν να δει πέρα από αυτό που πιστεύει. Η αντίληψή μας φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζουν τα πιστεύω μας, με τα πιστεύω μας γινόμαστε προκατειλημμένοι. Ούτε έχω κάποιον δάσκαλο και κινέζο-ιαπωνικά σύμβολα, ούτε ασχολούμαι με κάποιο σύστημα.
Προσπαθώ όσο το δυνατόν γίνεται να παρατηρώ τα πάντα μέσα μου και έξω μου χωρίς να κρίνω κανέναν και τπτ.

Η βασικές γνώσεις για έναν άνθρωπο δεν είναι π,χ, από τι αποτελείτε το ποτήρι, αλλά αυτές που θα σε κάνουν έναν άνθρωπο ευγενικό, φιλικό, άνθρωπο ντόμπρο, όχι αλαζόνα, όχι εγωιστή, κ.τ.λ...

Η γνώση έρχεται μέσα από την εμπειρία, έτσι αποκτάς και σοφία, γιατί η γνώση χωρίς σοφία είναι άχρηστη, δεν σου προσφέρει τπτ. Αν διαβάσεις Σωκράτη παθαίνεις, αλλά όσα είπε είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του, που προσπάθησε να εξηγήσει με λέξεις. Με πιες λέξεις να περιγράψεις αυτά που βιώνεις και πόσο θα καταλάβει ο άλλος αν δεν το βιώσει.

Καλά αυτά που λες, σωστά τα λες γιατί σωστά τα διάβασες. Είναι όλα γραμμένα σε βιβλία. Αυτή η γνώση υπάρχει, διαλέγεις και παίρνεις. Εσύ μπορεί να ξέρεις τα πάντα για την φυσική γιατί την διάβασες, άλλος ξέρει τα πάντα για την ανατομία του ανθρώπου γιατί το σπούδασε. Θέλω να πω ότι αν σε ενδιαφέρει κάτι το μαθαίνεις.
Το διαβάζεις και το ξέρεις. Την ζωή όμως αυτή κάθε αυτή δεν θα την βρεις σε κανένα βιβλίο φίλε μου. Αλλά και να την βρεις θα είναι γνώσει χωρίς σοφία.

Το πρόβλημα είναι ότι, ότι ζητάμε και ψάχνουμε το ψάχνουμε μακριά και έξω.
Για να δούμε τον έξω κόσμο όπως πραγματικά είναι, πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα τον εσωτερικό. Αλλιώς ζούμε σε έναν κόσμο που ο κάθε ένας κάνει και λέει άλλου-νου απόψεις. Δεν νομίζω να ανακάλυψες κάτι καινούριο σε αυτόν τον κόσμο, ήρθες και συμβιβάστηκες με αυτά που σε έμαθαν ή βρήκες έτυμα, τπτ δικό σου...
Το δικό σου, η ομορφιά σου, η μοναδικότητά σου, είναι μέσα σου. Μόνο όταν αναγνωριστεί από τον εαυτό σου θα αναγνωριστεί από τους άλλους.

Τι θέλω να πω με αυτά, ότι τα βασικά είναι άλλα για έναν άνθρωπο, είναι η αυτογνωσία.

Όταν είπα να μάθεις τα μέσα σου για να μάθω τα έξω μου, σημαίνει ότι όταν δεις την ομορφιά σου θα μπορέσω να την δω και εγώ... Αν όλοι δούμε την ομορφιά μας, θα αλλάξουν πολλά εκεί έξω.

Καμιά σημερινή επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει τον εσωτερικό κόσμο και πολλές από της λειτουργίες του. Και έρχεσαι εσύ να πεις ότι όλα είναι στο μυαλό μας. Λες και το μυαλό είναι κάτι άχρηστο, ξεχνάς ότι όσα ξέρεις εκεί μέσα είναι. Ξεχνάς ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί καινούριους νευρώνες για να έχεις την δυνατότητα να μαθαίνεις, ξεχνάς ότι το μυαλό αποθηκεύει 100 πράγματα και εσύ καταλαβαίνεις τα 2, ξεχνάς ότι βλέπεις μόνο όσα πιστεύεις και έχεις γνώση γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος βλέπει με το μυαλό, τα μάτια είναι απλοί φακοί, ξεχνάς ότι ο νους είναι η κοινωνία μέσα σου.

Οπότε όταν λες στον άλλον, στο μυαλό σου είναι όλα, μην είσαι απόλυτος. Άσε έναν μικρό χώρο. Όλοι η επιστήμη στην φαντασία στηρίχτηκε πρώτα και μετά έγινε πράξη.