Επιστροφή στο Forum : Αποδείξεις οτι τα ζώα έχουν ψυχή
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να σας εξηγήσω πως τα ζώα έχουν ψυχή,
Μα τι λες αφού δε πιστεύουν κάπου;
Τα ζώα δε χρειάζεται να πιστεύουν κάπου γιατί πολύ απλά εξ αρχής ανήκουν στον παράδεισο.
Επίσης δε γνωρίζουμε επειδή δεν ήμασταν ποτέ ζώα εάν πιστεύουν κάπου.
Τα ζώα δεν έχουν ψυχή , αφού δε μιλάνε , δε σκέφτονται κτλπ...
Τα ζώα και τα παιδιά είναι ένα παράδειγμα για το ποιοι θα πάνε στον παράδεισο , άτομα σαν κι αυτά. Τα ζώα είναι ακριβώς σαν τους ανθρώπους, έχουν όλες τις αισθήσεις και τα πάντα , δυστυχώς όμως έχει παρεξηγηθεί η βίβλος , επίσης το να μην έχουν ψυχή τα ζώα , συμφέρει τους ανθρώπους πάρα πολύ, αλλά ποτέ δε δίδαξε ή είπε ο Χριστός να φάμε ζώα.
Ο Άνθρωπος είναι ένας προσωρινός διαχειριστής του περιβάλλοντος που θα δώσει κάποτε εξηγήσεις στον ιδιοκτήτη του.
Θα ήθελα να με κάνετε ότι ερωτήσεις έχετε αν τα ζώα έχουν ψυχή όχι και θα σας τις απαντήσω σύντομα ...
Ntinaki93:p
15-01-12, 16:08
Καλησπέρα σας,
Τα ζώα δε χρειάζεται να πιστεύουν κάπου γιατί πολύ απλά εξ αρχής ανήκουν στον παράδεισο.
Τα ζώα και τα παιδιά είναι ένα παράδειγμα για το ποιοι θα πάνε στον παράδεισο , άτομα σαν κι αυτά. Τα ζώα είναι ακριβώς σαν τους ανθρώπους, έχουν όλες τις αισθήσεις και τα πάντα , δυστυχώς όμως έχει παρεξηγηθεί η βίβλος , επίσης το να μην έχουν ψυχή τα ζώα , συμφέρει τους ανθρώπους πάρα πολύ, αλλά ποτέ δε δίδαξε ή είπε ο Χριστός να φάμε ζώα.
Ο Άνθρωπος είναι ένας προσωρινός διαχειριστής του περιβάλλοντος που θα δώσει κάποτε εξηγήσεις στον ιδιοκτήτη του.
Θα ήθελα να με κάνετε ότι ερωτήσεις έχετε αν τα ζώα έχουν ψυχή όχι και θα σας τις απαντήσω σύντομα ...
παντα ελεγα πως τα ζωα εχουν ψυχη...εχουν συναισθηματα καταλαβαινουν τους ανθρωπους και πεθαινουν ..για εμενα ολα τα ζωντανα πλασματα πανω στον πλανητη εχουν ψυχη...η γιαγια μου λεει πως δεν εχουν γι αυτο αλλωστε τρεφομαστε απο αυτα εγω ομως εχω αλλη αποψη.:p
Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι ονειρεύονται όπως εμείς, άρα κάνουν αστρικό ταξίδι λογικά έτσι; Άρα έχουν ψυχή. Αντιλαμβάνονται ανεξάρτητα αν δεν το δείχνουν επειδή τους λείπει η λογική.
Η Demi μου θύμισε ένα περιστατικό που έχω βιώσει.
Όταν άνοιξε το κτηνιατρείο της η καλύτερη μου φίλη, είδα μια γατούλα πορτοκαλί με άσπρο. Κεραμυδόγατα ήταν και εγώ την είδα ανήσυχη να με κοιτάζει καλά - καλά και να μου υποδεικνύει ένα μέρος. Το γατάκι αυτό εξαφανίστηκε. Είπα στην φίλη μου την ιστορία, σκάψαμε και βρήκαμε ένα νεκρό γατάκι του ίδιου χρώματος και εκείνη το πήρε από εκείνο το μέρος. Αυτό αποδεικνύει για μένα ότι τα ζώα έχουν ψυχή. Φευγαλέα το είδα. Δεν ξέρω αν το είδα ή το φαντάστηκα, αλλα΄το αποτέλεσμα μετρά δεν συμφωνείτε;
Η πραγματικότητα από την φαντασία έχει διαφορά,
παρόλα αυτά η φαντασία δημιούργησε την πραγματικότητα.
Ο άνθρωπος δυστυχώς επειδή έχει περισσότερη νοημοσύνη από όλα τα όντα του πλανήτη , υπεριφανέυτηκε και αμφισβήτησε ότι έχει ψυχή άλλο ον έκτος από αυτόν.
Ntinaki93:p : Δηλαδή τα ζώα που τρώνε τους ανθρώπους τι πρέπει να πούνε ;
" Οι άνθρωποι δεν έχουν ψυχή επειδή τους τρώμε;"
Το αν τα ζώα έχουν ψυχή είναι ένα θέμα αρκετά περίπλοκο προς συζήτηση. Σίγουρα δεν έχουν ψυχή όμοια με τους ανθρώπους. Δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά όπως το λες φίλε pet.
Επίσης κάνεις λάθος που λες ότι τα ζώα είναι σαν τους ανθρώπους καθώς και στο ότι ο Χριστός δεν είπε ποτέ να φάμε ζώα.
πρώτον, τα ζώα δεν γνωρίζουν το τι είναι καλό και τι κακό. Δεν έχουν την νοημοσύνη και την λογική του ανθρώπου. Η ζωή τους στηρίζεται στο ένστικτο και όχι στην λογική.
Δεύτερον ο Χριστός ευλογούσε τα δίχτυα των ψαράδων και έκανε δύο θαύματα για να φάνε ψάρια και ψωμί ο κόσμος που τον ακολουθούσε.
Επιπλέον στην Γένεση όλα τα ζωντανά δημιουργήθηκαν. Ο άνθρωπος έγινε κατ εικόνα και καθ ομοίωση του Θεού. Άρα την πνευματικότητα την έχει μόνο ο άνθρωπος.
Στην παλαιά διαθήκη (δεν θυμάμαι κεφάλαιο) ο Θεός λέει στον άνθρωπο ότι μπορεί να φάει την σάρκα των ζώων αλλά όχι το αίμα τους. Κάπου αλλού λέει <η ψυχή των ζώων το αίμα αυτών εστί> και γενικά δίνεται μεγάλη προσοχή και σημασία στο αίμα ακόμα και των ζώων.
Η συμπεριφορά μας πάντως απέναντι στα ζώα δεν πρέπει να εξαρτηθεί από το αν έχουν ψυχή ή όχι. Είναι δημιουργήματα του Θεού και οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Χωρίς όμως να φτάνουμε σε αρρωστημένες καταστάσεις.
Όλες οι αναφορές για Αγίους και ζώα δείχνουν μια μεγάλη αγάπη και συμπάθεια προς αυτά την οποία αγάπη και συμπάθεια δείχνουν και τα ζώα προς αυτούς.
Η Demi μου θύμισε ένα περιστατικό που έχω βιώσει.
Όταν άνοιξε το κτηνιατρείο της η καλύτερη μου φίλη, είδα μια γατούλα πορτοκαλί με άσπρο. Κεραμυδόγατα ήταν και εγώ την είδα ανήσυχη να με κοιτάζει καλά - καλά και να μου υποδεικνύει ένα μέρος. Το γατάκι αυτό εξαφανίστηκε. Είπα στην φίλη μου την ιστορία, σκάψαμε και βρήκαμε ένα νεκρό γατάκι του ίδιου χρώματος και εκείνη το πήρε από εκείνο το μέρος. Αυτό αποδεικνύει για μένα ότι τα ζώα έχουν ψυχή. Φευγαλέα το είδα. Δεν ξέρω αν το είδα ή το φαντάστηκα, αλλα΄το αποτέλεσμα μετρά δεν συμφωνείτε;
εγω στο θυμησα αυτο? πως?:p
παντως εγω εχω δυο γατια στο σπιτι μου και σιγουρα εχουν ψυχη!!!
εχω αναφερθει και σε παλιοτερο θεμα για τα γατια μου, αλλα το καλυτερο ειναι αυτο που εγινε πριν καποιες μερες!!
εχω μια πορτα στο σπιτι που απομονωνει τα δωματια απο το σαλονι,
καθε βραδυ που βαζω το παιδι για υπνο την γερνω μεχρι το τερμα, αλλα δεν την κλεινω τελειως, για να μην πηγαινει η φασαρια μεσα που καθομαστε με τον αντρα μου, αλλα και να ακουω αν ξυπνησει ο μικρος...
μετα απο λιγο παντα την εβρισκα ορθανοιχτη και κανα δυο φορες, καθισμενη απο τον καναπε την εβλεπα να ανοιγει απο μονη της...
οταν το επεσημανα στον αντρα μου, μου ειπε πως μαλλον εχει λασκαρει, αλλα μου εκανε εντυπωση γιατι δεν το εκανε συνεχεια, οπως θα συνεβαινε αν οντως ειχε λασκαρει...απλα καποια στιγμη της την εδινε και ανοιγε...
προχθες λοιπον, ημουνα ορθια και ειδα την ασπρη την γατα, που εχω πει γιαυτην και στο παρελθον,για τα κουφα που κανει, την ειδα λοιπον να προχωραει προς την πορτα για να παει στα μεσα δωματια, και οπως προχωραγε η πορτα ανοιγε απο μονη της και οταν πλησιασε πια, η πορτα ειχε ανοιξει διαπλατα και η γατα περασε κουνιστη και λυγιστη!!!
συμπτωση θα πειτε, αλλα με ολαυτα που εχω δει απο αυτο το γατι....δεν εκπλησομαι πια:confused:
Λοιπόν, θα απαντήσω
To κατά εικόνα του Θεού σημαίνει πως ο άνθρωπος είχε πνεύμα, αλλά χάθηκε μετά τη πτώση του Αδάμ. Δηλαδή ο άνθρωπος αποτελείτε από Σώμα Ψυχή και Πνεύμα , αλλά το πνεύμα χάθηκε. Με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πεθαίνει και να μη μπορεί να επικοινωνήσει με το Θεό, διότι και ο Θεός είναι πνεύμα.
Στα ζώα μπορεί να μπει δαίμονας αλλά και η Φωνή του Θεού, αντίστοιχα και στον άνθρωπο. Το ψάρι σαφώς το ευλόγησε.
Ο Χριστός έφτιαξε τον άνθρωπο φυτοφάγο και όχι σαρκοφάγο , ρώτα όποιον θέλεις...
Αλλά τι έγινε, επειδή δε ξέρω δε δόθηκε σαφείς απάντηση , τι να πω; κατά συμφέρον του ανθρώπου τρώγονται τα ζώα.
Άγιοι έχουν αναστήσει ζώα , έχουν ευλογήσει....
Όσο για την συμπεριφορά των ζώων και αν αισθάνονται το καλό και το κακό δεν υπάρχει απάντηση γιατί πολύ απλά δεν ήμουν ποτέ ζώο ούτε κανείς άλλο.
Άλλο η νοημοσύνη και άλλο η πραγματικότητα.
18-01-12, 16:37
Η πραγματικότητα από την φαντασία έχει διαφορά,
παρόλα αυτά η φαντασία δημιούργησε την πραγματικότητα.
Ο άνθρωπος δυστυχώς επειδή έχει περισσότερη νοημοσύνη από όλα τα όντα του πλανήτη , υπεριφανέυτηκε και αμφισβήτησε ότι έχει ψυχή άλλο ον έκτος από αυτόν.
Ntinaki93:p : Δηλαδή τα ζώα που τρώνε τους ανθρώπους τι πρέπει να πούνε ;
" Οι άνθρωποι δεν έχουν ψυχή επειδή τους τρώμε;"
αυτα τα λεει ξαναλεω η γιαγια μου..που εγω ομως δεν συμφωνω!
τωρα για το πρωτο που λες τα ζωα ανεξαρτητα αν εχουν ψυχη η οχι δεν εχουν αμαρτια πανω τους γιατι πολυ απλα ο 8εος τα εκανε χωρις λογικη δηλ την ικανοτητα του λογου..
δεν ξερω αν σε καλυψα..
αυτα τα λεει ξαναλεω η γιαγια μου..που εγω ομως δεν συμφωνω!
τωρα για το πρωτο που λες τα ζωα ανεξαρτητα αν εχουν ψυχη η οχι δεν εχουν αμαρτια πανω τους γιατι πολυ απλα ο 8εος τα εκανε χωρις λογικη δηλ την ικανοτητα του λογου..
δεν ξερω αν σε καλυψα..
Αν δεν έχουν αθάνατη ψυχή τα ζώα, τότε δε θα υπάρχουν στο παράδεισο (σύμφωνα με αυτό το συμπέρασμα μου).
Αλλά ο Αδάμ όταν ήταν στον παράδεισο ζώα υπήρχαν, αφού υπήρχαν τότε σημαίνει για να πάνε στο παράδεισο έχουν αθάνατη ψυχή.
18-01-12, 16:54
Αν δεν έχουν αθάνατη ψυχή τα ζώα, τότε δε θα υπάρχουν στο παράδεισο (σύμφωνα με αυτό το συμπέρασμα μου).
Αλλά ο Αδάμ όταν ήταν στον παράδεισο ζώα υπήρχαν, αφού υπήρχαν τότε σημαίνει για να πάνε στο παράδεισο έχουν αθάνατη ψυχή.
μμμμμ οντως δεν γνωριζουμε αν πανε στον παραδεισο η στην κολαση..8α το μα8ουμε οταν ερ8ει και η δικια μας ωρα να παμε ..αν παμε δηλαδη!
μμμμμ οντως δεν γνωριζουμε αν πανε στον παραδεισο η στην κολαση..8α το μα8ουμε οταν ερ8ει και η δικια μας ωρα να παμε ..αν παμε δηλαδη!
Συμφωνώ απολύτως.
Λοιπόν, θα απαντήσω
To κατά εικόνα του Θεού σημαίνει πως ο άνθρωπος είχε πνεύμα, αλλά χάθηκε μετά τη πτώση του Αδάμ. Δηλαδή ο άνθρωπος αποτελείτε από Σώμα Ψυχή και Πνεύμα , αλλά το πνεύμα χάθηκε. Με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πεθαίνει και να μη μπορεί να επικοινωνήσει με το Θεό, διότι και ο Θεός είναι πνεύμα.
με την Χάρη Του Θεού μπορεί να Το ξαναποκτήσει.
Στα ζώα μπορεί να μπει δαίμονας αλλά και η Φωνή του Θεού, αντίστοιχα και στον άνθρωπο.
Αυτό δεν είναι απόδειξη περί της ύπαρξης της ψυχής.
Το ψάρι σαφώς το ευλόγησε.
Άρα το ψάρι είναι η μόνη εξαίρεση που δεν έχει ψυχή επειδή το ευλόγησε ο Χριστός προς βρώση?!
Ο Χριστός έφτιαξε τον άνθρωπο φυτοφάγο και όχι σαρκοφάγο , ρώτα όποιον θέλεις...
Πριν την πτώση των πρωτοπλαστών ναι, μετά όμως έδωσε οδηγίες στο ποια ζωντανά μπορούνε να φάνε. Όπως επίσης για τον τρόπο της θυσίας είπε για το ποια τμήματα του ζώου θα τρωγόντουσαν.
Το <ρώτα όποιον θέλεις> δεν είναι τεκμήριο που πείθει για το θέμα μας.
Αλλά τι έγινε, επειδή δε ξέρω δε δόθηκε σαφείς απάντηση , τι να πω; κατά συμφέρον του ανθρώπου τρώγονται τα ζώα.
Η τοποθέτησή μου πάλι βρίσκεται παραπάνω.
Επιπλέον τότε τα σαρκοφάγα ζώα αμαρτάνουν τρώγοντας την λεία τους, το ίδιο και οι γάτες που σκοτώνουν τα ποντίκια και τα πουλιά για παιχνίδι και όχι αναγκαστικά για τροφή.
Άγιοι έχουν αναστήσει ζώα , έχουν ευλογήσει....
Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο αλλά δεν το αποκλείω, καμιά πηγή ίσως θα μπορούσες να μας δώσεις.
Οι Άγιοι και οι πατέρες της εκκλησίας μας ευλογούν και σπίτια, αυτοκίνητα, εικόνες κλπ αυτό δεν σημαίνει πως και αυτά έχουν ψυχή.
Όσο για την συμπεριφορά των ζώων και αν αισθάνονται το καλό και το κακό δεν υπάρχει απάντηση γιατί πολύ απλά δεν ήμουν ποτέ ζώο ούτε κανείς άλλο.
Τα ζώα δεν έχουν αμαρτίες. Δεν έχουν την νοημοσύνη του ανθρώπου για να κρίνουν αυτό που κάνουν. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ζώο για να το δει. Απλή βιολογία.
Άλλο η νοημοσύνη και άλλο η πραγματικότητα.
Φυσικά μιας και είναι δυο τελείως άσχετες έννοιες μεταξύ τους, αλλά τι σχέση έχει αυτό?
με την Χάρη Του Θεού μπορεί να Το ξαναποκτήσει.
Ναι, και όταν πεθαίνει ο άνθρωπος και μετά.
Αυτό δεν είναι απόδειξη περί της ύπαρξης της ψυχής.
Δεν είπα κάτι τέτοιο, απλώς θέλω να τονίσω πως τα ζώα και οι άνθρωποι δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά.
Άρα το ψάρι είναι η μόνη εξαίρεση που δεν έχει ψυχή επειδή το ευλόγησε ο Χριστός προς βρώση?!
Αυτά σχετικά με το ψάρι, θα το ρωτήσεις σε ένα μοναχό και θα σου πει ακριβώς , και θα καταλάβεις.
Πριν την πτώση των πρωτοπλαστών ναι, μετά όμως έδωσε οδηγίες στο ποια ζωντανά μπορούνε να φάνε. Όπως επίσης για τον τρόπο της θυσίας είπε για το ποια τμήματα του ζώου θα τρωγόντουσαν.
Το <ρώτα όποιον θέλεις> δεν είναι τεκμήριο που πείθει για το θέμα μας.
Φίλε θα ήθελα να μου απαντήσεις γιατί στη νηστεία δε τρώμε κρέας; επειδή έτσι μας ήρθε ; ή για να μη μπούμε σε πειρασμό ;
Η τοποθέτησή μου πάλι βρίσκεται παραπάνω.
Επιπλέον τότε τα σαρκοφάγα ζώα αμαρτάνουν τρώγοντας την λεία τους, το ίδιο και οι γάτες που σκοτώνουν τα ποντίκια και τα πουλιά για παιχνίδι και όχι αναγκαστικά για τροφή.
Θα ήθελα και πάλι να σε ρωτήσω, ποιος αμάρτησε το ζώο ή ο άνθρωπος ;
Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο αλλά δεν το αποκλείω, καμιά πηγή ίσως θα μπορούσες να μας δώσεις.
Οι Άγιοι και οι πατέρες της εκκλησίας μας ευλογούν και σπίτια, αυτοκίνητα, εικόνες κλπ αυτό δεν σημαίνει πως και αυτά έχουν ψυχή.
Σαφώς ευλογούν τα πάντα, αλλά τα ζώα αναστήθηκαν από πολλούς Αγίους, και όχι επειδή συμπεριφέρονταν καλά στα ζώα, εάν ήταν έτσι θα υπήρχαν και Άγιοι του πλυντηρίου (επειδή το βάζει μαλακτικό)...
Τα ζώα δεν έχουν αμαρτίες. Δεν έχουν την νοημοσύνη του ανθρώπου για να κρίνουν αυτό που κάνουν. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ζώο για να το δει. Απλή βιολογία.
Και εσύ δε μπορείς να πετάξεις , τι σχέση έχει αυτό ;
Φυσικά μιας και είναι δυο τελείως άσχετες έννοιες μεταξύ τους, αλλά τι σχέση έχει αυτό?
Λοιπόν, όλοι είμαστε ίσοι, με λες ο άνθρωπος έχει την υψηλότερη νοημοσύνη
οκ συμφωνώ (άσχετα που έχω δει πουλιά να κάνουν μαθηματικά :D)
θα ήθελα να προσθέσω πως όλα τα όντα έχουν μια ιδιαιτερότητα , αλλά πηδάνε ψηλότερα, άλλα πετάνε , αλλά αντέχουν στο νερό, αλλά τρέχουν γρηγορότερα, αυτό δε σημαίνει πως αυτό που τρέχει γρηγορότερα είναι ανώτερο διότι δε μπορεί να αντέξει στο νερό ή να πετάξει για αυτό όλα είναι ίσα. Έτσι και ο άνθρωπος έχει μια ιδιαιτερότητα την υψηλή νοημοσύνη που εμείς τη θεωρούμε σημαντικότερη αλλά αυτό δεν πάει να πει πως είναι έτσι ή πως είμαστε ανώτεροι.
Παιδιά απλά πράματα. Μην μπερδεύεστε με genesis, ψυχές και πνεύματα.
Ζώα είμαστε και εμείς. Τα ανώτερα και εξυπνότερα ζώα του πλανήτη Γη.
Με τον όρο Ανθρωπίδαι εννοούμε κάθε μέλος της βιολογικής οικογένειας Hominidae, η οποία περιλαμβάνει ανώτερα θηλαστικά όπως είναι ο άνθρωπος, οι χιμπατζίδες, οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι. Οι Ανθρωπίδες είναι γνωστές και ως Μεγάλοι Πίθηκοι.
ΥΓ Αγαπάω τα ζώα και δεν έχω βλάψει ποτέ ούτε καν κατσαρίδα ή αράχνη(τις βγάζω προσεκτικά από το σπίτι) ΑΛΛΑ μου την σπάνε οι ζωόφιλοι που δεν δίνουν δεκάρα για τον άστεγο και τα παιδιά του τρίτου κόσμου, τη στιγμή που ψωνίζουν τις καλύτερες τροφές για το γατί τους και είναι γραμμένοι σε φιλοζωικές οργανώσεις.
demi καλημέρα, απλά διάβασα την ιστορία σου και θυμήθηκα τη δικιά μου. Ήταν παλιά ιστορία.
Παιδιά απλά πράματα. Μην μπερδεύεστε με genesis, ψυχές και πνεύματα.
Όταν ασχολείσαι με θρησκευτικά θέματα μη πολύ χρησιμοποιείς τη λογική.
Ο άνθρωπος με τη λογική δε μπορεί να καταλάβει καμιά θρησκεία.
Ζώα είμαστε και εμείς. Τα ανώτερα και εξυπνότερα ζώα του πλανήτη Γη.
"Ζώα" με τη έννοια "ζούμε" ότι ζει είναι ζώο.
Με τον όρο Ανθρωπίδαι εννοούμε κάθε μέλος της βιολογικής οικογένειας Hominidae, η οποία περιλαμβάνει ανώτερα θηλαστικά όπως είναι ο άνθρωπος, οι χιμπατζίδες, οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι. Οι Ανθρωπίδες είναι γνωστές και ως Μεγάλοι Πίθηκοι.
Γορίλες και άνθρωποι καμία σχέση, απλώς είναι τα ζώα που έχουν ίδια χαρακτηριστικά με το άνθρωπο.
Αγαπάω τα ζώα και δεν έχω βλάψει ποτέ ούτε καν κατσαρίδα ή αράχνη(τις βγάζω προσεκτικά από το σπίτι) ΑΛΛΑ μου την σπάνε οι ζωόφιλοι που δεν δίνουν δεκάρα για τον άστεγο και τα παιδιά του τρίτου κόσμου, τη στιγμή που ψωνίζουν τις καλύτερες τροφές για το γατί τους και είναι γραμμένοι σε φιλοζωικές οργανώσεις.
Και τα ζώα είναι αδικημένα, και πιστεύω περισσότερο από τους ανθρώπους.
Vasilis1818
19-01-12, 14:33
Πειτε μου την γνωμη σας...
Γράφει ο Γρηγόριος ο Παλαμάς κάτι καταπληκτικό, ότι η ψυχή του ανθρώπου έχει ουσία και ενέργεια. Μην μπλέκεστε με τις ορολογίες. Ενέργεια είναι ό,τι βλέπουμε να εκφράζεται: τα αισθήματα, τα συναισθήματα είναι ενεργήματα της ουσίας που δεν την προσεγγίζουμε, μια ουσία που δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε. Ενέργεια είναι όλα αυτά με τα οποία εκφέρεται η συμπεριφορά μας. Ουσία και ενέργεια.
Λέει ο Γρηγόριος ο Παλαμάς, η ψυχή των ζώων (προσέξτε, λέει ότι τα ζώα έχουν ψυχή, αλλά τι ψυχή) είναι η ζωή του σώματός τους. Δεν υπάρχει όμως ουσία της ψυχής, είναι μόνο ενέργεια. Πεινούν, πηδούν, χορεύουν, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο εκτός από τα ενεργούμενα μέσω του σώματος, γι΄ αυτό και όταν διαλύεται το σώμα, συνδιαλύεται και αυτή η ενέργεια μαζί. Είναι μια ενέργεια αυτό. Το λέει και η Αγία Γραφή. Λέει «το αίμα του ζώου ψυχή αυτού εστί». Δεν είναι αυτή η ψυχή που λέμε εμείς, η κατ΄ εικόνα, αλλά είναι μια ενέργεια. Άρα βλέπετε, έχουμε ουσία και ενέργεια στην ψυχή μας. Μόνο ο άνθρωπος έχει την ουσία. Τα ενεργήματα είναι κάποιες κινήσεις ζωικές. Δεν είναι μόνο σάρκα το ζώο, έχει μία κίνηση, ο Δημιουργός την έδωσε, αλλά είναι μόνο ενέργειες, όχι ουσία. Λέει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής : «η ψυχή του ανθρώπου κινείται, είναι θρεπτική και αυξητική». (Αυξάνει, κινείται, θρέφεται, αυτό είναι η ενέργεια της ψυχής). Είναι λέει και «ορμητική». Βλέπετε τα ζώα είναι ορμητικά (έχουν και ορμές) και αυτό είναι ενέργεια, αλλά είναι λέει και λογική, έλλογος˙ πάνω στην ψυχή έρχεται και εγκαθιδρύεται η Χάρις του Θεού. Αυτή είναι η ουσία του Θεού. Τα ζώα έχουν το αυξητικό, έχουν το ορμητικό, αλλά δεν έχουν το έλλογο, γι΄ αυτό λέει πάρα πολύ ωραία ο Βασίλειος Καισαρείας: «επειδή τα ζώα δεν έχουν αυτήν την ουσία της ψυχής, ο Θεός αναπλήρωσε την έλλειψη του λογικού με την υπεροχή των αισθητηρίων». Βλέπετε, τα ζώα πηδάνε πιο πολύ από εμάς, τρέχουν πιο γρήγορα από εμάς, κάνουν πράγματα που δεν τα κάνουμε εμείς, γιατί δεν έχουν αυτήν την ουσία της ψυχής, όπου εδράζεται το λογικό, και είναι μόνο το ορμητικό και το θρεπτικό. Αν αγνοήσω την ουσία της ψυχής, όλα τ΄ άλλα τι είναι; Ζωώδεις εκφράσεις: θυμός, νεύρα, ταχύτητα, αγωνία, πεινώ, δεν πεινώ, έχω ανάγκες.
Γορίλες και άνθρωποι καμία σχέση, απλώς είναι τα ζώα που έχουν ίδια χαρακτηριστικά με το άνθρωπο.
Ένα ποστ πιο πάνω μας λές πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ζώων και ανθρώπων και εδώ λες πως δεν έχουν καμιά σχέση? Και ας μην παίζουμε με το νόημα των λέξεων.
Επίσης αυτό με το ψάρι δεν το κατάλαβα... από την μια λες πως τα ζώα έχουν ψυχή αλλά τα ψάρια όχι?! Σε τι διαφέρουν τα ψάρια σαν οργανισμοί από τους υπόλοιπους ζώντες οργανισμούς πέρα από την φυσιολογία τους?
Τα χαρακτηριστικά που είναι ίδια σε όλες τις μορφές ζωής είναι ο κύκλος ζωής. Αύξηση και αναπαραγωγή. Η λογική όμως και η ικανότητα αντίληψης είναι αυτά που διαφοροποιούν τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζωντανά. Και ο πολιτισμός που έχει εξελιχθεί από την ανθρώπινη διάνοια δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο χαρακτηριστικό, ούτε με την ταχύτητα, ούτε με την πτήση ούτε με τίποτα άλλο (που έτσι κι αλλιώς τα έχει κατακτήσει όλα αυτά ο άνθρωπος έστω και με τεχνητά μέσα.)
Δεν διαφωνώ πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις φερόμαστε στα ζώα με απαράδεκτο τρόπο.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να διανοηθώ ένα ζώο να είναι ανώτερο από έναν άνθρωπο.
Ο Greyscull έχει δίκιο, δεν μπορούμε να αγοράζουμε ρουχαλάκια και τροφές πρώτης ποιότητας στα ζώα και παραδίπλα ο άλλος να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό. Για να μην αναφέρω τίποτα για περιπτώσεις στην Αφρική.
Vasilis1818
Αυτό σε λέω όπως ο λαγός πηδάει ψηλότερα, έτσι και ο άνθρωπος έχει υψηλότερη νοημοσύνη....
Raistlin
Επειδή με έχετε μπερδέψει λιγάκι και επειδή δεν έχω πολύ χρόνο ίσως δε γίνομε κατανοητός σε μερικά μηνύματα μου.
Λοιπόν,
Καμιά σχέση ως προς το είδος τους (πως δε κατάγεται ο άνθρωπος από γορίλα κτλπ....)
Δεν είπα ότι είναι ανώτερο το ζώο αλλά ίσο με τον άνθρωπο.
Τα ίδια λόγια είπε ο Θεός όταν δημιούργησε τον άνθρωπο και το ζώο. Απλός η ερμηνεία έχει μεταλλαχθεί ως προς το συμφέρον μας.:)
Vasilis1818
19-01-12, 14:54
Pet
ναι αυτο ακριβως λεει το κειμενο. Και σου δινει εξηγηση
γιατι ειναι ετσι. :)
Pet
ναι αυτο ακριβως λεει το κειμενο. Και σου δινει εξηγηση
γιατι ειναι ετσι. :)
Το κείμενο λέει οτι το αίμα των ζώων είναι η ψυχή του ,σωστά το ίδιο και στον άνθρωπο.
Αλλά όπως όλα τα ζώα έτσι και ο άνθρωπος έχει μια ιδιαιτερότητα (νοημοσύνη) αλλά αυτό δεν παει να πει ότι είναι ανώτερος.
Vasilis1818
19-01-12, 15:05
Pet
το κειμενο δεν λεει μονο αυτο;)
Δεν είναι αυτή η ψυχή που λέμε εμείς, η κατ΄ εικόνα, αλλά είναι μια ενέργεια. Άρα βλέπετε, έχουμε ουσία και ενέργεια στην ψυχή μας. Μόνο ο άνθρωπος έχει την ουσία.
Λεει κι αλλα βεβαια αν το διαβασεις ολο;)
Vasilis1818
Δεν είπα ότι είναι ανώτερο το ζώο αλλά ίσο με τον άνθρωπο.
Τα ίδια λόγια είπε ο Θεός όταν δημιούργησε τον άνθρωπο και το ζώο. Απλός η ερμηνεία έχει μεταλλαχθεί ως προς το συμφέρον μας.:)
Φίλε pet, όταν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο του έδωσε όλη την εξουσία πάνω σε κάθε τι ζωντανό.
Γεν. 1.22
καὶ εὐλόγησεν αὐτὰ ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ ΠΛΗΡΩΣΑΤΕ τὰ ὕδατα ἐν ταῖς θαλάσσαις, καὶ τὰ πετεινὰ πληθυνέσθωσαν ἐπὶ τῆς γῆς.
Γεν 1.26
καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ΑΡΧΕΤΩΣΑΝ τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.
Γεν 1.28
καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ ΚΑΤΑΚΥΡΙΕΥΣΑΤΕ αὐτῆς ΚΑΙ ΑΡΧΕΤΕ τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ πάντων τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ τῆς γῆς.
και επιπλέον
Γεν 2.19
καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς ἔτι ἐκ τῆς γῆς πάντα τὰ θηρία τοῦ ἀγροῦ καὶ πάντα τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ καὶ ἤγαγεν αὐτὰ πρὸς τὸν Ἀδάμ, <<<ἰδεῖν τί καλέσει αὐτά.>>> καὶ πᾶν ὃ ἐὰν ἐκάλεσεν αὐτὸ Ἀδὰμ ψυχὴν ζῶσαν, <<<τοῦτο ὄνομα αὐτῷ.>>>
Το κατακυριεύσατε δεν σημαίνει όμως καταστρέψετέ τα αλλά απορρέει μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτά και την κτήση, όπως ανέφερα και πριν.
Στο σχολείο μας έλεγαν ότι υπάρχουν τα έμψυχα που είναι ο άνθρωπος και τα ζώα και τα άψυχα που είναι τα αντικείμενα. Το θυμάμαι, το έχω διδαχθει στο δημοτικό. Αυτό δεν σας λέει κάτι;
Φίλε pet, όταν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο του έδωσε όλη την εξουσία πάνω σε κάθε τι ζωντανό.
Γεν. 1.22
καὶ εὐλόγησεν αὐτὰ ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ ΠΛΗΡΩΣΑΤΕ τὰ ὕδατα ἐν ταῖς θαλάσσαις, καὶ τὰ πετεινὰ πληθυνέσθωσαν ἐπὶ τῆς γῆς.
Γεν 1.26
καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ΑΡΧΕΤΩΣΑΝ τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.
Γεν 1.28
καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ ΚΑΤΑΚΥΡΙΕΥΣΑΤΕ αὐτῆς ΚΑΙ ΑΡΧΕΤΕ τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ πάντων τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ τῆς γῆς.
και επιπλέον
Γεν 2.19
καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς ἔτι ἐκ τῆς γῆς πάντα τὰ θηρία τοῦ ἀγροῦ καὶ πάντα τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ καὶ ἤγαγεν αὐτὰ πρὸς τὸν Ἀδάμ, <<<ἰδεῖν τί καλέσει αὐτά.>>> καὶ πᾶν ὃ ἐὰν ἐκάλεσεν αὐτὸ Ἀδὰμ ψυχὴν ζῶσαν, <<<τοῦτο ὄνομα αὐτῷ.>>>
Το κατακυριεύσατε δεν σημαίνει όμως καταστρέψετέ τα αλλά απορρέει μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτά και την κτήση, όπως ανέφερα και πριν.
Αυτό δε σημαίνει πως εάν δώσεις εξουσία πάνω σε κάτι δε έχει αυτό το κάτι ψυχή...
Εάν τα ζώα δεν είχαν αθάνατη ψυχή τότε δε θα ήταν εξ αρχής στον παράδεισο με τον Αδάμ... οπότε για να υπάρχουν αυτό σημαίνει κάτι.
Στο σχολείο μας έλεγαν ότι υπάρχουν τα έμψυχα που είναι ο άνθρωπος και τα ζώα και τα άψυχα που είναι τα αντικείμενα. Το θυμάμαι, το έχω διδαχθει στο δημοτικό. Αυτό δεν σας λέει κάτι;
Φίλη fantasy, ο όρος έμψυχα δεν αναφέρεται στην ψυχή αλλά στην ζωή και στην πνοή=αναπνοή, άρα τα έμψυχα είναι αυτά που παρουσιάζουν βιολογική δραστηριότητα.
Φίλε pet, ο Αδάμ δεν ήταν στον παράδεισο αλλά στον κήπο της Εδέμ, και πουθενά δεν σχετίζεται ο παράδεισος με τον κήπο της Εδέμ. Ο Παράδεισος είναι Η Βασιλεία Του Θεού ή οποία θα έλθει στην Δ. Παρουσία.
Αυτό δε σημαίνει πως εάν δώσεις εξουσία πάνω σε κάτι δε έχει αυτό το κάτι ψυχή...
ούτε όμως αποδεικνύει ότι έχει ψυχή. Μέσα στην Αγία Γραφή αν ψάξεις θα δεις πολλές αναφορές ότι αθάνατη ψυχή έχει μόνο ο άνθρωπος.
Εάν τα ζώα δεν είχαν αθάνατη ψυχή τότε δε θα ήταν εξ αρχής στον παράδεισο με τον Αδάμ... οπότε για να υπάρχουν αυτό σημαίνει κάτι.
Μέσα στον κήπο της Εδέμ εκτός από τον Αδάμ, την Εύα και τα ζώα υπήρχαν και αμέτρητα φυτά, νερό χώμα και πέτρες. Άρα έχουν και τα <άψυχα> ψυχή γιατί ήταν στον Κήπο?
Ο Βασίλης πιο πάνω ανάρτησε ένα πολύ ενδιαφέρων κείμενο, το διάβασες όλο?
Ακόμα και να χάσαμε την Ομοίωσην με τον Θεό δεν άλλαξε κάτι στο ότι ο άνθρωπος έγινε με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη από την Αγία Τριάδα.
Μην κολλάς μόνο στην Γένεση (αν θέλεις να βρεις χριστιανικά τεκμήρια) αλλά σε όλη την Αγία Γραφή.
Φίλη fantasy, ο όρος έμψυχα δεν αναφέρεται στην ψυχή αλλά στην ζωή και στην πνοή=αναπνοή, άρα τα έμψυχα είναι αυτά που παρουσιάζουν βιολογική δραστηριότητα.
Φίλε pet, ο Αδάμ δεν ήταν στον παράδεισο αλλά στον κήπο της Εδέμ, και πουθενά δεν σχετίζεται ο παράδεισος με τον κήπο της Εδέμ. Ο Παράδεισος είναι Η Βασιλεία Του Θεού ή οποία θα έλθει στην Δ. Παρουσία.
ούτε όμως αποδεικνύει ότι έχει ψυχή. Μέσα στην Αγία Γραφή αν ψάξεις θα δεις πολλές αναφορές ότι αθάνατη ψυχή έχει μόνο ο άνθρωπος.
Μέσα στον κήπο της Εδέμ εκτός από τον Αδάμ, την Εύα και τα ζώα υπήρχαν και αμέτρητα φυτά, νερό χώμα και πέτρες. Άρα έχουν και τα <άψυχα> ψυχή γιατί ήταν στον Κήπο?
Ο Βασίλης πιο πάνω ανάρτησε ένα πολύ ενδιαφέρων κείμενο, το διάβασες όλο?
Ακόμα και να χάσαμε την Ομοίωσην με τον Θεό δεν άλλαξε κάτι στο ότι ο άνθρωπος έγινε με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη από την Αγία Τριάδα.
Μην κολλάς μόνο στην Γένεση (αν θέλεις να βρεις χριστιανικά τεκμήρια) αλλά σε όλη την Αγία Γραφή.
Λοιπόν, αθάνατη ψυχή λέει η Αγία Γραφή ότι έχει ο άνθρωπος αλλά δεν είδα πουθενά να λέει ότι δεν έχουν τα ζώα.
Πρόσεξε τώρα, πες έστω πως ένας πιστεύει από όλο το κόσμο πως τα ζώα έχουν ψυχή , ο Θεός που είναι η Αγάπη θα το αρνηθεί αυτό ;
Ότι βλέπεις μπροστά σου ανήκουν στο Θεό εξ αρχής, αυτό τα λέει όλα ,
αφού πούμε πως ο Θεός δε σβήνει κανένα δημιούργημα του, δηλαδή π.χ. η αγελάδα σήμερα υπάρχει αύριο δε θα υπάρχει για πάντα.
Θα συμφωνούσε ποτέ ο άνθρωπος εάν έλεγε η θρησκεία μας να μη τρώμε ζώα ; και πράγματι οι μοναχοί αυτό πιστεύουν για αυτό δεν τρώνε τίποτα παρά μόνο φυτά. Τα φυτά δεν έχουν αίμα άρα ούτε ψυχή. Φαντάσου ένα παράδεισο χωρίς ζώα ή χωρίς τα κατοικίδια σου που "ψόφισαν" στο παρελθόν, και φαντάσου τον παράδεισο χωρίς δέντρα χωρίς κάτι που υπάρχει στη ζωή, αφού δεν έχει τίποτα ψυχή με τη λογική σου. Εγώ τέλος πάντων φαντάζομαι τον παράδεισο με ζώα, φυτά και πολλά χαρακτηριστικά που έχει η ζωή τώρα, μόνο κάτι θα λείπει ... το κακό , το μίσος.
Τέλος, ονειρέψου έναν παράδεισο με ζώα, όπου εκεί ο τίγρης θα κάνει παρέα με την ύαινα , το λιοντάρι με τον πάνθηρα, ο σκύλος με τη γάτα κτλπ.... επίσης φαντάσου δέντρα πλούσια με ατελείωτους καρπούς κτλπ, γιατί οι μαρτυρίες Αγίων κάπως έτσι περιγράφουν τον παράδεισο...
Αναφέρει όμως αμέτρητες φορές την ύπαρξη της ανθρώπινης ψυχής και την λύτρωση των ανθρώπων. Αν και τα ζώα είχαν όμοια με του ανθρώπου κάπου θα το έλεγε έστω και μια φορά. Αντιθέτως αναφέρεται αυτό που είπα πριν, ότι η ψυχή των ζώων είναι το αίμα τους.
Αν ψάξεις στην Αγία Γραφή δεν θα βρείς ούτε μια υπόνοια για το ότι έχουν και τα ζώα ψυχή.
Αλλά έστω πως έχουν, τότε θα κριθούν κι αυτά όπως εμείς? Η γάτα δεν θα ζητήσει συγνώμη από τα ποντίκια που τα κυνηγάει για διασκέδαση δεν φαίνεται να την πολυνοιάζει. Τα τζιτζίκια που απλά κάθονται και <τραγουδούν>? Κάποια πουλιά που σκοτώνουν τα μικρά άλλων πουλιών για να δώσουν τα δικά τους <σε υιοθεσία >? Τα μάντις που σφάζονται μετά το ζευγάρωμα, οι σκορπιοί που αυτοκτονούν όταν κινδυνεύουν... ας μην αναφέρουμε την πολυγαμία τους.Αν θες μπορείς να βρείς ένα σωρό άλλα τέτοια παραδείγματα. Κι όμως αυτό είναι το ένστικτό τους.
Λες πως κάποιοι άγιοι σε περιθανάτιες εμπειρίες λένε πως είδαν ζώα στον <παράδεισο> αυτό το γνωρίζω κι εγώ. Αυτό που σου διαφεύγει όμως είναι πως δεν μίλησαν για κοινά ζώα αλλά για ζώα πανέμορφα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τους.
Η αποχή των μοναχών από το κρέας έχει αιτία την εγκράτεια και πνευματικούς σκοπούς και όχι την ψυχή των ζώων. Ουδέποτε άκουσα μοναχό να λέει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα ισχυρίζονται. Θαλασσινά όμως τρώνε και επιτρέπουν σε μερικές νηστείες την κατάλυση ιχθύων. Και πάλι δεν μου δικαιολόγησες αυτά περί των θαλασσινών γιατί αυτά αποτελούν εξαίρεση στο αν έχουν ψυχή. Οι βιολογικές τους λειτουργίες είναι κοινές με όλα τα άλλα ζώα.
Και στον Θεό δεν νομίζω να αρέσει αν αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα ζώα παρά στους ανθρώπους. Επίσης οι 10 Εντολές όλες αφορούν τον άνθρωπο και την συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Μόνο η εντολή για το Σάββατο λέει να μην δουλέψουν ούτε τα ζώα ΣΟΥ. άρα και εδώ αποτελούν ιδιοκτησία του ανθρώπου.
Τέλος όπως σου είπα πριν ο παράδεισος είναι η αγάπη και η παρουσία Του Θεού κανείς δεν ξέρει πως θα είναι εμφανισιακά. Αυτή η εικόνα έχει δημιουργηθεί για να καταλάβει ο άνθρωπος (κυρίως τα παιδιά) τι σημαίνει παράδεισος.
Η άποψη αυτή όμως φίλε μου δεν σημαίνει πως κάνουμε ότι θέλουμε. Οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να μην φτάνουμε στα άκρα.
Και μια ερώτηση. Εφόσον πιστεύεις ότι έχουν ψυχή, πιστεύεις ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε?
AD ASTRA PER ASPERA
19-01-12, 20:38
παιδια εγω πιστευω οτι τα ζωα εχουν ψυχη!επισης μου συμβει κατι προσωπικο το 2007 στην 1 ιανουαριου δυστυχως ειχε φυγει η Ηρα μια θηλυκια γκριφον που ειχα η οποια αν και ειχε περασει πολα (ανεμογκαστρι,αρχικο σταδιο καλαζαρ)τα τελευταια χρονια ηταν μια χαρα μετα απο 2 βδομαδες το σπιτι και αφου ειχε καθαρισει η μανα μου το σπιτι η μυρωδια της Ηρας συνεχιζε να υπαρχει επισης προς το καλοκαιρι του 2007 ειχε γινει καποιος σεισμος και γω με την αδερφη ενω κοιμομασταν μεσα στο δωματιο καποια στιγμη ακουσαμε κλαμα σκυλιου να πω σε αυτο το σημειο οτι οι διπλανοι στην πολυκατοικια εχουν σκυλι αλα ειχαν παρει το σκυλι και ειχαν παει διακοπες οποτε δεν υπηρχε κανενα σκυλι στην πολυκατοικια!καποια στιγμη ειχα δει ενα ονειρο με την Ηρα η οποια ηταν σε καποιο μερος που ειχε ενα ξυλινο διαδρομο και τελειωνε σε ενα ξυλινο σπιτακι ο διαδρομος και γυρω απο το σπιτακι υπηρχε μια λιμνη!αυτες ειναι οι δικες μου προσωπικες και εμπειριες που ειχα με το δικο μου σκυλι και με βαση αυτα που εζησα πιστευω οντως οτι και τα ζωα εχουν ψυχη!
Αναφέρει όμως αμέτρητες φορές την ύπαρξη της ανθρώπινης ψυχής και την λύτρωση των ανθρώπων. Αν και τα ζώα είχαν όμοια με του ανθρώπου κάπου θα το έλεγε έστω και μια φορά. Αντιθέτως αναφέρεται αυτό που είπα πριν, ότι η ψυχή των ζώων είναι το αίμα τους.
Αν ψάξεις στην Αγία Γραφή δεν θα βρείς ούτε μια υπόνοια για το ότι έχουν και τα ζώα ψυχή.
Με αυτή τη σκέψη σου, τα δημιουργήματα του Θεού (τα ζώα) δε θα υπάρξουν μετά τη ζωή... μπα δε νομίζω...
Αλλά έστω πως έχουν, τότε θα κριθούν κι αυτά όπως εμείς? Η γάτα δεν θα ζητήσει συγνώμη από τα ποντίκια που τα κυνηγάει για διασκέδαση δεν φαίνεται να την πολυνοιάζει. Τα τζιτζίκια που απλά κάθονται και <τραγουδούν>? Κάποια πουλιά που σκοτώνουν τα μικρά άλλων πουλιών για να δώσουν τα δικά τους <σε υιοθεσία >? Τα μάντις που σφάζονται μετά το ζευγάρωμα, οι σκορπιοί που αυτοκτονούν όταν κινδυνεύουν... ας μην αναφέρουμε την πολυγαμία τους.Αν θες μπορείς να βρείς ένα σωρό άλλα τέτοια παραδείγματα. Κι όμως αυτό είναι το ένστικτό τους.
Ο άνθρωπος κάνει τα χειρότερα, καταστρέφει το ίδιο του το περιβάλλον.
Θα δώσει την μεγαλύτερη εξήγηση για αυτό.
Λες πως κάποιοι άγιοι σε περιθανάτιες εμπειρίες λένε πως είδαν ζώα στον <παράδεισο> αυτό το γνωρίζω κι εγώ. Αυτό που σου διαφεύγει όμως είναι πως δεν μίλησαν για κοινά ζώα αλλά για ζώα πανέμορφα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τους.
Αυτό έλειπε να ήταν όλα ίδια, θα είναι υποθέτω όλα στην καλύτερη τους μορφή χωρίς τίποτα κακό.
Η αποχή των μοναχών από το κρέας έχει αιτία την εγκράτεια και πνευματικούς σκοπούς και όχι την ψυχή των ζώων. Ουδέποτε άκουσα μοναχό να λέει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα ισχυρίζονται. Θαλασσινά όμως τρώνε και επιτρέπουν σε μερικές νηστείες την κατάλυση ιχθύων. Και πάλι δεν μου δικαιολόγησες αυτά περί των θαλασσινών γιατί αυτά αποτελούν εξαίρεση στο αν έχουν ψυχή. Οι βιολογικές τους λειτουργίες είναι κοινές με όλα τα άλλα ζώα.
Δηλαδή το πρόβλημα σου είναι αν τρώγονται τα ζώα και όχι εάν έχουν ψυχή, οκ πες ότι τρώγονται που δεν είναι έτσι θα σε εξηγήσω όταν φτάσει η συζήτηση εκεί που θέλω να φτάσει.
Και στον Θεό δεν νομίζω να αρέσει αν αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα ζώα παρά στους ανθρώπους. Επίσης οι 10 Εντολές όλες αφορούν τον άνθρωπο και την συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Μόνο η εντολή για το Σάββατο λέει να μην δουλέψουν ούτε τα ζώα ΣΟΥ. άρα και εδώ αποτελούν ιδιοκτησία του ανθρώπου.
Τα ζώα εξ αρχής ανήκουν στο παράδεισο οπότε δε χρειάζονται εντολές, και πες ότι στο παράδεισο δεν έχει ζώα, αν εγώ έχω χάσει το σκύλο μου και μετά όταν πεθάνω και αν πάω παράδεισο δε θα το δω ; δηλαδή δε θα εκπληρωθεί μια επιθυμία μου ... Σαφώς θα εκπληρωθεί , όλα γίνονται με το Θεό.
Το Σάββατο είναι για την ανάπαυση των ψυχών των ζώων.
Τέλος όπως σου είπα πριν ο παράδεισος είναι η αγάπη και η παρουσία Του Θεού κανείς δεν ξέρει πως θα είναι εμφανισιακά. Αυτή η εικόνα έχει δημιουργηθεί για να καταλάβει ο άνθρωπος (κυρίως τα παιδιά) τι σημαίνει παράδεισος.
Άτομα σαν τα παιδιά θα μπουν εκεί , οπότε η Αγάπη του Θεού κατοικεί εκεί είναι κυριολεξία.
Εφόσον πιστεύεις ότι έχουν ψυχή, πιστεύεις ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε?
Αναλόγως.
Δηλαδή αποδείξαμε πως υπάρχει ψυχή στον άνθρωπό, και τώρα φτάσαμε και στα ζώα?:confused:
Δηλαδή αποδείξαμε πως υπάρχει ψυχή στον άνθρωπό, και τώρα φτάσαμε και στα ζώα?:confused:
Γίναμε υπερβολικοί, ότι έχουν τα αλλά όντα τα έχει και ο άνθρωπος.
Ο άνθρωπος έχει απίστευτη δύναμη...
Φίλε pet, ότι είχα να πω πάνω στο θέμα το είπα.
Δεν απαντάς τα ερωτήματά μου αντιθέτως φαίνεται να τα αποφεύγεις και να μπερδεύεις το θέμα. Επιπλέον τα βλέπεις πολύ συναισθηματικά όλα. Εδώ λένε πως οι άνθρωποι δεν θα έχουν την ανάγκη από <άλλα> πράγματα μετά θάνατον γιατί όλα θα είναι διαφορετικά στον <παράδεισο> και εσύ κολλάς στο σκυλάκι σου και συγκρίνεις τον <παράδεισο> με τις τωρινές μας ανάγκες?? Εδώ θα χωριστούν οικογένειες (αν το κάνουμε πιο δραματικό).
Επίσης αναφέρεις Χριστιανικά θέματα χωρίς από ότι βλέπω να τα έχεις ψάξει καθόλου. Αν συνεχίσω θα επαναλαμβάνομαι. Θα επανέλθω αν ειπωθεί κάτι καινούργιο γιατί το να προσπαθήσουμε να πείσει ο ένας τον άλλον δεν έχει νόημα γιατί ούτε εσύ με πείθεις ούτε και εγώ εσένα.
Φιλικά.
Φίλε pet, ότι είχα να πω πάνω στο θέμα το είπα.
Δεν απαντάς τα ερωτήματά μου αντιθέτως φαίνεται να τα αποφεύγεις και να μπερδεύεις το θέμα. Επιπλέον τα βλέπεις πολύ συναισθηματικά όλα. Εδώ λένε πως οι άνθρωποι δεν θα έχουν την ανάγκη από <άλλα> πράγματα μετά θάνατον γιατί όλα θα είναι διαφορετικά στον <παράδεισο> και εσύ κολλάς στο σκυλάκι σου και συγκρίνεις τον <παράδεισο> με τις τωρινές μας ανάγκες?? Εδώ θα χωριστούν οικογένειες (αν το κάνουμε πιο δραματικό).
Επίσης αναφέρεις Χριστιανικά θέματα χωρίς από ότι βλέπω να τα έχεις ψάξει καθόλου. Αν συνεχίσω θα επαναλαμβάνομαι. Θα επανέλθω αν ειπωθεί κάτι καινούργιο γιατί το να προσπαθήσουμε να πείσει ο ένας τον άλλον δεν έχει νόημα γιατί ούτε εσύ με πείθεις ούτε και εγώ εσένα.
Φιλικά.
Την απάντηση σε αυτό το θέμα την ξέρει ο Θεός, σωστά ;
Τότε τα ζώα μπορεί να μην έχουν αλλά και να έχουν ψυχή.
(αυτήν την απάντηση περίμενα από σένα).
(αυτήν την απάντηση περίμενα από σένα).
Φίλε μου δεν μπορείς να λες κάτι τέτοιο! Η άποψή μου είναι αυτή. Και μου φαίνεται εντελώς λογικό. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο σακί ζώα και ανθρώπους.
Φίλε μου δεν μπορείς να λες κάτι τέτοιο! Η άποψή μου είναι αυτή. Και μου φαίνεται εντελώς λογικό. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο σακί ζώα και ανθρώπους.
Όταν λέω περίμενα μια συγκεκριμένη απάντηση σου ως Χριστιανός αφού έχεις κοινή άποψη σε αυτά τα θέματα με τους υπόλοιπους Χριστιανούς.
Ναι συμφωνώ δε μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο σακί ζώα και ανθρώπους αλλά μπορεί ο Θεός.
Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο σακί ζώα και ανθρώπους.
οταν ο ανθρωπος συνειδητοποιησει οτι δεν ειναι το κυριαρχο ον και οτι ειναι ισος με ολα τα πλασματα, και οτι το προβλημα ξεκινησε οταν εσπασε την τροφικη αλυσιδα και βγηκε απο αυτην...τοτε ισως επελθει ο παραδεισος στην γη....
Vasilis1818
20-01-12, 11:54
Μην ξεφευγουμε απο το θεμα χεχεχ!!!
Αν υποθεσουμε λοιπον οτι τα ζωα εχουν ψυχη τοτε πολυ απλα
ο πατερας μου κι ο παππους μου (και ποσοι ακομα δηλαδη σε ολη την ελλαδα) θα πανε στανταρ στην κολαση
μιας και σε μεγαλες γιορτες (κι οχι μονο βεβαια) σφαζουν αρκετα
ζωα (γουρουνια, αρνια, κατσικια). Εφοσον δηλαδη εχουν ψυχη
τοτε ειναι αμαρτια να τα σφαζουμε. Συμφωνα βεβαια με τα λεγομενα του pet.
Αλλα αν εχουν ψυχη γιατι ο ιησους τοτε εδωσε στον κοσμο ψαρια?
Η τα ψαρια ειναι τα μονα που δεν εχουν ψυχη τελικα?:confused:
Αλλα αν εχουν και οι μυγες ψυχη τοτε μαλλον δεν θα την βγαλω κι εγω καθαρη διοτι ειδικα οταν ημουν μικρος με την μυγοσκοτωστρα σκοτωσα πολλες (οπως και κουνουπια).
Πιστευω οτι τα ζωα δεν εχουν ψυχη. Αλλα πρεπει να τα σεβομαστε γιατι
ειναι δημιουργια του θεου. Και να μην τα σκοτωνουμε χωρις λογο. Μονο
για φαγητο (αρνι κλπ.) η για προστασια σε περιπτωση επιθεσης (λιονταρι κλπ.).
Ξερω αρκετους πνευματικους αλλα κανεις τους δεν μου εχει πει οτι ειναι
μεγαλη αμαρτια να σκοτωνεις τα ζωα ακομη και για φαγητο. Η οτι τα ζωα εχουν ψυχη. Ξερω μονο οτι πρεπει να τα σεβομαστε και να μην τα πειραζουμε
χωρις λογο (οπως γραφω παραπανω).
οταν ο ανθρωπος συνειδητοποιησει οτι δεν ειναι το κυριαρχο ον
Άντε πάλι τα ίδια... Κι αφού είναι πως να το κάνουμε?! Έχει ή δεν έχει κυριαρχήσει στην γη?Αλλά πάλι με τις λέξεις παίζουμε. Η κυριαρχία που του δόθηκε επιφέρει και ΕΥΘΥΝΗ!! Άλλο κυριαρχία, άλλο ανευθυνότητα.
και οτι ειναι ισος με ολα τα πλασματα,
ε αφού θέλετε τόσο να μοιάζετε με τα ζώα τι να σας πω...
και οτι το προβλημα ξεκινησε οταν εσπασε την τροφικη αλυσιδα και βγηκε απο αυτην...τοτε ισως επελθει ο παραδεισος στην γη....
???
παίρνεις κυριολεκτικά μια μεταφορική έννοια που μάλλον δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις. Ακριβώς το ίδιο είναι και η τροφική πυραμίδα, πιο εύκολη στην κατανόηση, και ο άνθρωπος είναι στην κορυφή αυτής. Οπότε η έξοδός του από αυτήν θα σταματήσει να την επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο και τότε θα είχε επέλθει ισορροπία στο ζωικό και φυτικό βασίλειο. Όσο επεμβαίνουμε σε αυτήν τόσο την διαταράσσουμε.
Όταν λέω περίμενα μια συγκεκριμένη απάντηση σου ως Χριστιανός αφού έχεις κοινή άποψη σε αυτά τα θέματα με τους υπόλοιπους Χριστιανούς.
Λάθος το θέτεις. Το τι πιστεύουν οι υπόλοιποι χριστιανοί δεν είναι κάτι που με αφορά. Σαν άνθρωποι έχουν και διαφορετικές απόψεις. Αυτό που με αφορά είναι το τι μας διδάσκει η πίστη μας και η διδασκαλία Του Χριστού. Και δεν λέει κάτι τέτοιο αντιθέτως εστιάζεται στην ανθρώπινη ψυχή. Αν διαβάσεις την Αγία Γραφή θα το δεις.
Ναι συμφωνώ δε μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο σακί ζώα και ανθρώπους αλλά μπορεί ο Θεός.
Ούτε μια λέξη στην Α. Γραφή δεν αφήνει τέτοιο υπονοούμενο. Ίσα ίσα που επαναλαμβάνει πάντα το αντίθετο.
Και κάτι που μάλλον σας διαφεύγει ή δεν εξήγησα καλά, είναι πως αυτή η ανωτερότητα για την οποία μιλάω δεν είναι υπεροπτική αλλά ανωτερότητα που επιφέρει ΕΥΘΥΝΗ απέναντι στην κτίση.
Αλλα αν εχουν ψυχη γιατι ο ιησους τοτε εδωσε στον κοσμο ψαρια?
Η τα ψαρια ειναι τα μονα που δεν εχουν ψυχη τελικα?
Έλα ντε και εγώ το ίδιο ρώτησα δυο φορές αλλά απάντηση δεν πείρα.
τιμη μου και καμαρι μου....
καποιοι ουτε ζωα δεν ειναι αξιοι να χαρακτηριστουν...
ξερω ζωα που εχουν πιο πολυ τσιπα απο τους πιο πολλους ανθρωπους
Από εδώ φαίνεται ο χαρακτήρας σου κύριε μου, σας προβληματίζει αυτό;
Δε μπορείς να σηγκρίνεις τον άνθρωπο με τα ζώα ως προς την αγάπη κατά κάποιον τρόπο. Τα ζώα δεν κάνουν ποτέ κακό εάν δεν τα κάνεις ενώ ο άνθρωπος όχι , και να μην του κάνεις κακό θα σε κάνει .. είναι από τη φύση του έτσι.
Α και όσο για τι γάτα που τρώει το ποντίκι και αυτό είναι από τη φύση της.
Το κουνέλι που δεν τρώει άλλα ζώα τι θα έχεις να πεις ; :confused:
Vasilis1818
οτι έχει αίμα έχει και ψυχή ... η μύγα δεν έχει αίμα...
Το ήξερα πως θα παρεξηγηθείτε. Ζητώ συγνώμη που το είπα.
Αυτό όμως μου αποδεικνύει πως ούτε εσείς εις βάθος πιστεύετε πως είμαστε ίσοι με τα ζώα. Αλλιώς δεν θα θιγόσασταν.
demi δεν διαφωνώ σε αυτό που λες. Αλλά ακόμα και αυτοί αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Και πάλι συγνώμη.
Πολλά ζώα αν βρεθείς στον δρόμο τους θα είσαι τυχερός αν γλυτώσεις με ένα χέρι ή ένα πόδι μείον. Χωρίς καν να τα έχεις προκαλέσει μπορεί να σε σκοτώσουν.
Το κουνέλι?! Βάλε ένα κουνέλι στον κήπο που με τόση αγάπη και φροντίδα έφτιαξες και πες μου αν δεν θα το κάνεις στιφάδο μετά...
Και εφόσον είναι ίσα με εμάς θα πρέπει να κριθούν και με τα ίδια μέτρα με εμάς.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω πως τα ζώα αμαρτάνουν, αλλά αν είναι ίσα με εμάς τότε είναι ίσα και προς αυτό.
Η μύγα έχει ουσία αντίστοιχη του αίματος. Για το ψάρι όμως και τα θαλασσινά δεν απάντησες (τα ψάρια και πολλά θαλασσινά έχουν αίμα)
Φίλε pet, οι ερωτήσεις μου εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες.
Φιλικά (πραγματικά :-) )
Αυτό όμως μου αποδεικνύει πως ούτε εσείς εις βάθος πιστεύετε πως είμαστε ίσοι με τα ζώα. Αλλιώς δεν θα θιγόσασταν.
demi δεν διαφωνώ σε αυτό που λες. Αλλά ακόμα και αυτοί αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Και πάλι συγνώμη.
Πολλά ζώα αν βρεθείς στον δρόμο τους θα είσαι τυχερός αν γλυτώσεις με ένα χέρι ή ένα πόδι μείον. Χωρίς καν να τα έχεις προκαλέσει μπορεί να σε σκοτώσουν.
Το κουνέλι?! Βάλε ένα κουνέλι στον κήπο που με τόση αγάπη και φροντίδα έφτιαξες και πες μου αν δεν θα το κάνεις στιφάδο μετά...
Και εφόσον είναι ίσα με εμάς θα πρέπει να κριθούν και με τα ίδια μέτρα με εμάς.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω πως τα ζώα αμαρτάνουν, αλλά αν είναι ίσα με εμάς τότε είναι ίσα και προς αυτό.
Η μύγα έχει ουσία αντίστοιχη του αίματος. Για το ψάρι όμως και τα θαλασσινά δεν απάντησες (τα ψάρια και πολλά θαλασσινά έχουν αίμα)
Φίλε pet, οι ερωτήσεις μου εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες.
Φιλικά (πραγματικά :-) )
Στη ζωή μου είχα κάποτε και ένα κουνέλι, που προσπάθησε μια μέρα να με μιλήσει και πως με έδωσε να καταλάβω πως θα έρθει ο θάνατος του.
Είχε μια βαριά αρρώστια στο κεφάλι όπου την έχει και ο άνθρωπος και για αυτό
ήθελε σκοτάδι και ησυχία για να αντιμετωπίσει τον θάνατο του.Την τελευταία μέρα πια αδύναμο ήρθε με δυσκολία κοντά μου , έσπρωξε τα χέρια μου με όση δύναμη είχε και έκατσε στην αγκαλιά μου, με έγλιψε και προσπάθησε να με μιλήσει, εγώ όμως του είπα πόσο πολύ το αγαπάω και πως δε θέλω να πεθάνει ακόμα, αυτό όμως με αυτά τα λόγια κάθε φορά που έρχονταν τα συμπτώματα της αρρώστιας (επιληψίας) έπεφτε κάτω και αντί να υποχωρήσει πάλευε με το θάνατο, εγώ εκείνες τις στιγμές ήμουν πλάι του αφού του είπα πως δεν πρόκειτε να σε αφήσω μόνο, αυτό πάλευε επειδή του είπα πως δε θέλω να πεθάνει και δυσκολευόταν έτσι, ώσπου την τελευταία μέρα, του λέω αν πεθάνεις μη στεναχωρίεσαι θα με ξανά δεις η απώλεια σου θα είναι προσωρινή .. το πρωί είχα μια δουλειά και έτσι όπως έβγαινα του είπα θα σε ξανά δω και μόλις γύρισα το είδα πεθαμένο με τεντωμένο το σώμα του, δε θέλω πλέον να μιλάω για αυτό γιατί θρηνώ. Δεν του είπα ψέματα , θα το ξανά δω, καθώς όμως το μιλούσα όσο ήταν πεθαμένο του είπα ότι θες να μου πεις εμφανίσου στο όνειρο μου, και πράγματι το είδα να είναι μέσα σε ένα μέρος να φωτίζετε και να ανασταίνεται...
Και πάλι συγνώμη.
δεν χρειαζεται να ζητας συγνωμη, τουλαχιστον απο εμενα γιατι δεν παρεξηγηθηκα....ισα ισα, ειπα τιμη μου και καμαρι μου...τα bold μπηκαν για να τονισω οτι το πιστευω...
αλλα οπως οι ανθρωποι χρειαζονται μια δευτερη ευκαιρια... τοτε γιατι και τα ζωα αμα παρουσιασουν επιθετικη συμπεριφορα τα σκοτωνουν? αυτα δεν αξιζουν δευτερη ευκαιρια? μηπως παρουσιασαν αυτη την συμπεριφορα απο προηγουμενη κακοποιηση?
επιμενω στο οτι ειμαστε ισοι....οχι ιδιοι...ισοι
εχουν τα ιδια δικαιωματα με μας πανω στη γη... να μην σου πω και παραπανω, αν θελουμε να λεγομαστε εξυπνοι και ευφυεις πρεπει να το παραδεχτουμε αυτο επιτελους και να σταματησουμε να ζουμε εις βαρος τους...και εις βαρος της φυσης...θελουμε δεν θελουμε, ανηκουμε μεσα στην φυση που νομιζουμε οτι εξουσιαζουμε και μπορει να μας καταστρεψει σε μια στιγμη αν το θελησει...ας μην ειμαστε υπεροπτες...ας ειμαστε εξυπνοι οχι εξυπνακηδες...
Φίλε μου λυπάμαι για το κουνέλι σου. Έχω ζήσει κι εγώ την απώλεια πολλών κατοικίδιων. Όπως και πολλοί άλλοι. Δεν διαφωνώ στο ότι δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Αν σε επαναπάυει και σε γαληνεύει τόσο πολύ αυτό που πιστεύεις, πίστευέ το. αλλά επέτρεψέ μου και εμένα όμως να έχω την δική μου άποψη.
Να είσαι καλά.
Φίλε μου λυπάμαι για το κουνέλι σου. Έχω ζήσει κι εγώ την απώλεια πολλών κατοικίδιων. Όπως και πολλοί άλλοι. Δεν διαφωνώ στο ότι δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Αν σε επαναπάυει και σε γαληνεύει τόσο πολύ αυτό που πιστεύεις, πίστευέ το. αλλά επέτρεψέ μου και εμένα όμως να έχω την δική μου άποψη.
Να είσαι καλά.
Δε με ενοχλεί η άποψη σου , απλώς επέτρεψε μου να σε πω πως δεν είναι κανείς Θεός ε τότε δε μπορείς να τα λες τόσο σίγουρα αυτά που λες το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό μου. Ο Χριστός κατέβηκε στη Γη και δίδαξε στην ουσία ένα πράγμα "Αγαπάτε αλλήλους" αυτό τα λέει όλα.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
δεν χρειαζεται να ζητας συγνωμη, τουλαχιστον απο εμενα γιατι δεν παρεξηγηθηκα....ισα ισα, ειπα τιμη μου και καμαρι μου...τα bold μπηκαν για να τονισω οτι το πιστευω...
αλλα οπως οι ανθρωποι χρειαζονται μια δευτερη ευκαιρια... τοτε γιατι και τα ζωα αμα παρουσιασουν επιθετικη συμπεριφορα τα σκοτωνουν? αυτα δεν αξιζουν δευτερη ευκαιρια? μηπως παρουσιασαν αυτη την συμπεριφορα απο προηγουμενη κακοποιηση?
επιμενω στο οτι ειμαστε ισοι....οχι ιδιοι...ισοι
εχουν τα ιδια δικαιωματα με μας πανω στη γη... να μην σου πω και παραπανω, αν θελουμε να λεγομαστε εξυπνοι και ευφυεις πρεπει να το παραδεχτουμε αυτο επιτελους και να σταματησουμε να ζουμε εις βαρος τους...και εις βαρος της φυσης...θελουμε δεν θελουμε, ανηκουμε μεσα στην φυση που νομιζουμε οτι εξουσιαζουμε και μπορει να μας καταστρεψει σε μια στιγμη αν το θελησει...ας μην ειμαστε υπεροπτες...ας ειμαστε εξυπνοι οχι εξυπνακηδες...
Φίλη demi το ίδιο πράγμα δεν λέω και γω? Αυτή είναι η κυριαρχία που δόθηκε στον άνθρωπο. Η ευθύνη απέναντι στην κτίση. Είμαι κατά της κατάχρησης της φύσης (μέχρι και το κυνήγι θεωρώ ανούσιο όταν γίνεται σαν σπορ να μην αναφέρω γούνες δέρματα και τα λοιπά). Πράγματι έχουμε γίνει βάρος στην φύση και αυτό είναι και εις βάρος μας. Αλλά το παρόν θέμα δεν είναι η φιλοζωία. Το ότι οφείλουμε να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τα ζώα και την φύση δεν τίθεται θέμα ούτε εξαρτάται από το αν τα ζώα έχουν ψυχή.
Το αρχικό θέμα στο οποίο τοποθετούμε (ίσως κάπως σκληρά για κάποιους) είναι ότι τα ζώα δεν είναι όμοια με τους ανθρώπους και το αν έχουν ψυχή.
Φίλη demi το ίδιο πράγμα δεν λέω και γω? Αυτή είναι η κυριαρχία που δόθηκε στον άνθρωπο. Η ευθύνη απέναντι στην κτίση. Είμαι κατά της κατάχρησης της φύσης (μέχρι και το κυνήγι θεωρώ ανούσιο όταν γίνεται σαν σπορ να μην αναφέρω γούνες δέρματα και τα λοιπά). Πράγματι έχουμε γίνει βάρος στην φύση και αυτό είναι και εις βάρος μας. Αλλά το παρόν θέμα δεν είναι η φιλοζωία. Το ότι οφείλουμε να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τα ζώα και την φύση δεν τίθεται θέμα ούτε εξαρτάται από το αν τα ζώα έχουν ψυχή.
Το αρχικό θέμα στο οποίο τοποθετούμε (ίσως κάπως σκληρά για κάποιους) είναι ότι τα ζώα δεν είναι όμοια με τους ανθρώπους και το αν έχουν ψυχή.
Θα ήθελα να μου αποδείξεις την άποψη σου πως τα ζώα δεν έχουν ψυχή.
Και πάλι λέω ο Θεός μπορεί να γελάει με αυτά που λέω αλλά και με αυτά που ΛΕΣ.
Στη ζωή μου είχα κάποτε και ένα κουνέλι, που προσπάθησε μια μέρα να με μιλήσει και πως με έδωσε να καταλάβω πως θα έρθει ο θάνατος του.
Είχε μια βαριά αρρώστια στο κεφάλι όπου την έχει και ο άνθρωπος και για αυτό
ήθελε σκοτάδι και ησυχία για να αντιμετωπίσει τον θάνατο του.Την τελευταία μέρα πια αδύναμο ήρθε με δυσκολία κοντά μου , έσπρωξε τα χέρια μου με όση δύναμη είχε και έκατσε στην αγκαλιά μου, με έγλιψε και προσπάθησε να με μιλήσει, εγώ όμως του είπα πόσο πολύ το αγαπάω και πως δε θέλω να πεθάνει ακόμα, αυτό όμως με αυτά τα λόγια κάθε φορά που έρχονταν τα συμπτώματα της αρρώστιας (επιληψίας) έπεφτε κάτω και αντί να υποχωρήσει πάλευε με το θάνατο, εγώ εκείνες τις στιγμές ήμουν πλάι του αφού του είπα πως δεν πρόκειτε να σε αφήσω μόνο, αυτό πάλευε επειδή του είπα πως δε θέλω να πεθάνει και δυσκολευόταν έτσι, ώσπου την τελευταία μέρα, του λέω αν πεθάνεις μη στεναχωρίεσαι θα με ξανά δεις η απώλεια σου θα είναι προσωρινή .. το πρωί είχα μια δουλειά και έτσι όπως έβγαινα του είπα θα σε ξανά δω και μόλις γύρισα το είδα πεθαμένο με τεντωμένο το σώμα του, δε θέλω πλέον να μιλάω για αυτό γιατί θρηνώ. Δεν του είπα ψέματα , θα το ξανά δω, καθώς όμως το μιλούσα όσο ήταν πεθαμένο του είπα ότι θες να μου πεις εμφανίσου στο όνειρο μου, και πράγματι το είδα να είναι μέσα σε ένα μέρος να φωτίζετε και να ανασταίνεται...
Πραγματικά ωραία ιστορία μας συγκίνησες και ο τρόπος που μιλάς δείχνει ένα άνθρωπο με αισθήματα. Δυστυχώς τα ζωάκια δεν ζουν πολλά χρόνια. Ο σκύλος στα 15 χρόνια είναι πολύ γέρος. Φαντάσου το κουνέλι που ζει λιγότερα χρόνια και αν φύγει από αρρώστια τα χρόνια γίνονται ακόμα λιγότερα. Ο πόνος θα σου περάσει άμα πάρεις άλλο. :)
Δε με ενοχλεί η άποψη σου , απλώς επέτρεψε μου να σε πω πως δεν είναι κανείς Θεός ε τότε δε μπορείς να τα λες τόσο σίγουρα αυτά που λες το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό μου. Ο Χριστός κατέβηκε στη Γη και δίδαξε στην ουσία ένα πράγμα "Αγαπάτε αλλήλους" αυτό τα λέει όλα.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Φίλε μου. μιλάω πάντα με βάση την Αγία Γραφή. Και πάλι αυτό είναι ότι πιστεύω εγώ. Το αγαπάτε αλλήλους αναφέρεται στους ανθρώπους και όχι στα ζώα. Ο Χριστός στα Ιεροσόλυμα μπήκε καβάλα σε γαϊδουράκι. Όχι πεζός. Αυτό δηλώνει μεν ταπεινότητα. Αλλά κυριαρχία επί του ζώου. Ξαναλέω να αγαπάμε τα ζώα αλλά αυτό να μην γίνεται αιτία να αδιαφορούμε για τον διπλανό μας.
Να σαι καλά.
Πραγματικά ωραία ιστορία μας συγκίνησες και ο τρόπος που μιλάς δείχνει ένα άνθρωπο με αισθήματα. Δυστυχώς τα ζωάκια δεν ζουν πολλά χρόνια. Ο σκύλος στα 15 χρόνια είναι πολύ γέρος. Φαντάσου το κουνέλι που ζει λιγότερα χρόνια και αν φύγει από αρρώστια τα χρόνια γίνονται ακόμα λιγότερα. Ο πόνος θα σου περάσει άμα πάρεις άλλο. :)
Ευχαριστώ αν και ήλπιζα να μην γράψω ποτέ αυτήν την ιστορία για το θάνατο του γιατί το ήθελα ακόμη ζωντανό ... έζησε κοντά 4-5 μήνες.. λίγους...
Δε θέλω να πάρω ζωάκι ακόμα γιατί ξέρω πως κάποτε θα το χάσω, προτιμώ να με χάσει εκείνο...
πανω σε αυτο τοποθετηθηκα απο την αρχη...για μενα οτι εχει ζωη εχει ψυχη....
Ευχαριστώ αν και ήλπιζα να μην γράψω ποτέ αυτήν την ιστορία για το θάνατο του γιατί το ήθελα ακόμη ζωντανό ... έζησε κοντά 4-5 μήνες.. λίγους...
Δε θέλω να πάρω ζωάκι ακόμα γιατί ξέρω πως κάποτε θα το χάσω, προτιμώ να με χάσει εκείνο...
Έτσι όμως είναι η ζωή, έχει και λύπες έχει και χαρές. Ειδικά τα κουνέλια είναι και φιλάσθενα. Και η κοπέλα μου το ίδιο έλεγε όταν πέθανε το κουνελάκι της (ίδια περίπτωση με εσένα, πέθανε στον κτηνίατρο μέσα στα χέρια της) και στεναχωριόταν μέχρι που πήραμε μια γάτα και την έχει τρελάνει η μιά την άλλη!
πανω σε αυτο τοποθετηθηκα απο την αρχη...για μενα οτι εχει ζωη εχει ψυχη....
Αυτό όμως είναι πολύ γενικό, εκτός αν μιλάς για τις ανώτερες μορφές ζωής. Ζωή έχουν και τα φυτά και τα μικρόβια (βακτήρια) τα οποία προκαλούν ασθένειες, μετά θάνατον όμως δεν θα υπάρχουν ασθένειες...
Φίλε μου. μιλάω πάντα με βάση την Αγία Γραφή.
Θα ήθελα να μου δώσεις το στοίχο που η Αγία Γραφή αρνείται πως έχουν τα ζώα ψυχή.
Αυτό όμως είναι πολύ γενικό, εκτός αν μιλάς για τις ανώτερες μορφές ζωής. Ζωή έχουν και τα φυτά και τα μικρόβια (βακτήρια) τα οποία προκαλούν ασθένειες, μετά θάνατον όμως δεν θα υπάρχουν ασθένειες...
δεν ξερω τι συμβαινει μετα τον θανατο, οποτε δεν μπορω να τοποθετηθω σε αυτο...
Vasilis1818
20-01-12, 17:17
Pet
σε ρωταμε 2 ατομα για πιο λογο ο ιησους εδωσε στον κοσμο
ψαρια να φανε κι απο οτι φαινεται αποφευγεις να απαντησεις.
Μπορεις να μας εξηγησεις τον λογο εφοσον οπως λες τα ζωα εχουν ψυχη?
Η Γένεση μας λέει ότι όταν το Άγιο Πνεύμα εμφύσησε την "πνοή ζωής" στο πρόσωπο του Αδάμ, ο Αδάμ έγινε "ψυχή ζώσα: «Και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν»
Όταν η Αγία Γραφή αναφέρει ότι ο Αδάμ με το "εμφύσημα" έγινε "ψυχή ζώσα", και η Εκκλησία μας διδάσκει ότι το "εμφύσημα" είναι η λήψη του Αγίου Πνεύματος, πώς τότε τα ζώα ονομάζονται και αυτά "ζωντανές ψυχές", εφ' όσον δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα;
Σύμφωνα με τον χριστιανισμό τα ζώα δέν έχουν ψυχή όπως και τα φυτά έχουν μόνο ζωή. Ψυχή έχει μόνο ο άνθρωπος η οποία κρίνεται μετά τον θάνατο του πουθενά δέν λέει για κρίση στην ψυχή των ζώων, τα ζώα είναι μέρος της κτίσης που προορίζεται να υπηρετεί τον άνθρωπο.
Αυτό δέν σημαίνει οτι τα ζώα πραγματικά δέν έχουν ψυχή ή το απορρίπτουν όλες οι θρησκείες υπάρχει παράδειγμα η θεωρία της μετανσάρκωσης που λέει οτι η ψυχή πάει απο τα φυτά στα ζώα, απο τα ζώα στον άνθρωπο, και απο τον άνθρωπο στην ολοκλήρωση.
Pet
σε ρωταμε 2 ατομα για πιο λογο ο ιησους εδωσε στον κοσμο
ψαρια να φανε κι απο οτι φαινεται αποφευγεις να απαντησεις.
Μπορεις να μας εξηγησεις τον λογο εφοσον οπως λες τα ζωα εχουν ψυχη?
Η Γένεση μας λέει ότι όταν το Άγιο Πνεύμα εμφύσησε την "πνοή ζωής" στο πρόσωπο του Αδάμ, ο Αδάμ έγινε "ψυχή ζώσα: «Και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν»
Όταν η Αγία Γραφή αναφέρει ότι ο Αδάμ με το "εμφύσημα" έγινε "ψυχή ζώσα", και η Εκκλησία μας διδάσκει ότι το "εμφύσημα" είναι η λήψη του Αγίου Πνεύματος, πώς τότε τα ζώα ονομάζονται και αυτά "ζωντανές ψυχές", εφ' όσον δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα;
Από οτι κατάλαβα εσύ πιστεύεις ότι λέει η εκκλησία. (και εγώ αυτό κάνω)
Αλλά η εκκλησία λέει πως έχουν ψυχή εσύ όχι , μια διαφορετική ψυχή, το λέει και η Αγία Γραφή οτι το αίμα των ζώων ψυχή είναι.
Και αφού εντάξη λέει πως οι άνθρωποι έχουν ψυχή στην Αγία Γραφή, για τα ζώα που λέει ότι ΔΕΝ εχουν ψυχή ;;;
Vasilis1818
20-01-12, 17:45
Σου βαζω να διαβασεις αυτα για ακομη μια φορα μιας και απο οτι φαινεται
δεν καταλαβαινεις. Διαβασε τα προσεκτικα γιατι οι ερωτησεις που κανεις ειναι αστειες;)
Θα μου απαντησεις με το θεμα των ψαριων αγαπητε pet
η θα κανεις πως δεν το βλεπεις????:rolleyes:
Γράφει ο Γρηγόριος ο Παλαμάς κάτι καταπληκτικό, ότι η ψυχή του ανθρώπου έχει ουσία και ενέργεια. Μην μπλέκεστε με τις ορολογίες. Ενέργεια είναι ό,τι βλέπουμε να εκφράζεται: τα αισθήματα, τα συναισθήματα είναι ενεργήματα της ουσίας που δεν την προσεγγίζουμε, μια ουσία που δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε. Ενέργεια είναι όλα αυτά με τα οποία εκφέρεται η συμπεριφορά μας. Ουσία και ενέργεια.
Λέει ο Γρηγόριος ο Παλαμάς, η ψυχή των ζώων (προσέξτε, λέει ότι τα ζώα έχουν ψυχή, αλλά τι ψυχή) είναι η ζωή του σώματός τους. Δεν υπάρχει όμως ουσία της ψυχής, είναι μόνο ενέργεια. Πεινούν, πηδούν, χορεύουν, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο εκτός από τα ενεργούμενα μέσω του σώματος, γι΄ αυτό και όταν διαλύεται το σώμα, συνδιαλύεται και αυτή η ενέργεια μαζί. Είναι μια ενέργεια αυτό. Το λέει και η Αγία Γραφή. Λέει «το αίμα του ζώου ψυχή αυτού εστί». Δεν είναι αυτή η ψυχή που λέμε εμείς, η κατ΄ εικόνα, αλλά είναι μια ενέργεια. Άρα βλέπετε, έχουμε ουσία και ενέργεια στην ψυχή μας. Μόνο ο άνθρωπος έχει την ουσία. Τα ενεργήματα είναι κάποιες κινήσεις ζωικές. Δεν είναι μόνο σάρκα το ζώο, έχει μία κίνηση, ο Δημιουργός την έδωσε, αλλά είναι μόνο ενέργειες, όχι ουσία. Λέει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής : «η ψυχή του ανθρώπου κινείται, είναι θρεπτική και αυξητική». (Αυξάνει, κινείται, θρέφεται, αυτό είναι η ενέργεια της ψυχής). Είναι λέει και «ορμητική». Βλέπετε τα ζώα είναι ορμητικά (έχουν και ορμές) και αυτό είναι ενέργεια, αλλά είναι λέει και λογική, έλλογος˙ πάνω στην ψυχή έρχεται και εγκαθιδρύεται η Χάρις του Θεού. Αυτή είναι η ουσία του Θεού. Τα ζώα έχουν το αυξητικό, έχουν το ορμητικό, αλλά δεν έχουν το έλλογο, γι΄ αυτό λέει πάρα πολύ ωραία ο Βασίλειος Καισαρείας: «επειδή τα ζώα δεν έχουν αυτήν την ουσία της ψυχής, ο Θεός αναπλήρωσε την έλλειψη του λογικού με την υπεροχή των αισθητηρίων». Βλέπετε, τα ζώα πηδάνε πιο πολύ από εμάς, τρέχουν πιο γρήγορα από εμάς, κάνουν πράγματα που δεν τα κάνουμε εμείς, γιατί δεν έχουν αυτήν την ουσία της ψυχής, όπου εδράζεται το λογικό, και είναι μόνο το ορμητικό και το θρεπτικό. Αν αγνοήσω την ουσία της ψυχής, όλα τ΄ άλλα τι είναι; Ζωώδεις εκφράσεις: θυμός, νεύρα, ταχύτητα, αγωνία, πεινώ, δεν πεινώ, έχω ανάγκες.
Σου βαζω να διαβασεις αυτα για ακομη μια φορα μιας και απο οτι φαινεται
δεν καταλαβαινεις. Διαβασε τα προσεκτικα γιατι οι ερωτησεις που κανεις ειναι αστειες;)
Θα μου απαντησεις με το θεμα των ψαριων αγαπητε pet
η θα κανεις πως δεν το βλεπεις????:rolleyes:
Λοιπόν, τα ακόμα και αυτό το κείμενο που με έδειξες λέει πως τα ζώα έχουν ψυχή.
Το θέμα των ψαριών είναι απλό, όταν έρθουμε σε ανάγκη τρώμε ζώα αλλά τι ζώα, ψάρια.
Στην αποκάλυψη αναφέρει πως θα τρώμε και ζώα, αυτό δεν παει να πει πως δεν έχουν ψυχή αφού και ένα ζώο μπορεί να φάει τον άνθρωπο.
Vasilis1818
20-01-12, 17:59
Pet
το πρωτο κειμενο δεν λεει πως εχουν ψυχη σαν κι εμας.
Αν το διαβασεις προσεκτικα θα το καταλαβεις πως το εννοει.
Οσο για το δευτερο κειμενο περιμενω την γνωμη σου;)
όταν ο Κύριος έτρωγε ψάρια έτρωγε και ψυχές ή μήπως ήταν ηθικός αυτουργός του φόνου τους ?
Θα έδινε ο Θεός κριάρι στον Αβραάμ αντί του Ισαάκ προς θυσία αν αυτό είχε ψυχή ? Αν ήταν έτσι όπως τα λες θα του έδινε κάτι ανόργανο.
Τα ζώα έχουν θνητή πνοή και μετά του Θανάτου τους , αφανίζονται οριστικά.
Pet
το πρωτο κειμενο δεν λεει πως εχουν ψυχη σαν κι εμας.
Αν το διαβασεις προσεκτικα θα το καταλαβεις πως το εννοει.
Οσο για το δευτερο κειμενο περιμενω την γνωμη σου;)
όταν ο Κύριος έτρωγε ψάρια έτρωγε και ψυχές ή μήπως ήταν ηθικός αυτουργός του φόνου τους ?
Θα έδινε ο Θεός κριάρι στον Αβραάμ αντί του Ισαάκ προς θυσία αν αυτό είχε ψυχή ? Αν ήταν έτσι όπως τα λες θα του έδινε κάτι ανόργανο.
Τα ζώα έχουν θνητή πνοή και μετά του Θανάτου τους , αφανίζονται οριστικά.
Άλλο τα ζώα μπορεί να τα κάνει ο Θεός ότι θέλει και άλλο αν έχουν ψυχή.
Σε αυτό το κείμενο που με έδωσε έχω απαντήσει ήδη και δεν είμαι σύμφωνος.
Είπα όπως ένα ζώο πηδάει ψηλότερα, όπως ένα ζώο τρέχει γρηγορότερα, όπως ένα ζώο αντέχει μέσα στο νερό , έτσι και ο άνθρωπος έχει νου.
Παρόλα αυτά δε γίνετε το ζώο που τρέχει γρηγορότερα να είναι ανώτερο από το ζώο που αντέχει μέσα στο νερό , όλα είναι ίσα έτσι και ο άνθρωπος.
Vasilis1818
20-01-12, 18:16
pet
φαινεται το πρωτο κειμενο δεν το καταλαβαινεις σωστα
μιας κι εξηγει για την ψυχη των ζωων. Η ψυχη των ζωων ειναι θνητη
κι οχι αθανατη:)
Οσο για το δευτερο δεν απαντησες καθολου
Ο θεος μπορει να κανει οτι θελει οχι μονο με τα ζωα... Αλλα με ολα οσα
δημιουργησε.. τι σχεση εχει αυτο τωρα?;)
pet
Ο θεος μπορει να κανει οτι θελει οχι μονο με τα ζωα... Αλλα με ολα οσα
δημιουργησε.. τι σχεση εχει αυτο τωρα?;)
Πως και αν είναι 1 στις 1000 έτσι όπως τα λέτε μπορεί να το αλλάξει.
Vasilis1818
20-01-12, 18:31
pet
τωρα τι μου λες?? ο θεος μπορει να κανει οτι του αρεσει.
Το θεμα ειναι τι ισχυει τωρα.
Παρολα αυτα η θεση της εκκλησιας ειναι οτι τα ζωα δεν εχουν αθανατη ψυχη οπως εμεις.
Οσο για το κειμενο το δευτερο που σου ξανα εβαλα δεν απαντας.
Κι αν ειναι να ρωταμε 15 φορες για να απαντησεις κατι ζητω που καικαμε;)
Vasilis1818
20-01-12, 18:54
pet
Αστο φιλε μου δεν πειραζει.
Να σαι καλα!!:D
Εδώ γύρω μας πεθαίνουν άστεγοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και εσύ pet και οι όμοιοί σου ασχολείστε με τα ζώα. Πάντα σιχαινόμουν το σινάφι σου για αυτόν τον λόγο.
Εδώ γύρω μας πεθαίνουν άστεγοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και εσύ pet και οι όμοιοί σου ασχολείστε με τα ζώα. Πάντα σιχαινόμουν το σινάφι σου για αυτόν τον λόγο.
α μπα!!! ξυπνησαμε????
εμ βεβαια, τοσα χρονια που ο ανθρωπος σκοτωνει τα ζωα και λεηλατει τη φυση,και εκμεταλλευεται τους παντες και τα παντα.... κοιμομασταν μια χαρα...τωρα που αρχιζουν τα πραγματα να εχουν επιπτωσεις στο ειδος μας, και συγκεκριμενα στην δυση...γιατι στην αφρικη και στις λατινικες χωρες παντα πεθαινανε..., ποναμε και μισουμε και σιχαινομαστε ε?? αντι να μαθουμε απο το παθημα μας και να ενωθουμε και να αλλαξουμε ( οχι βρε τι ειναι αυτα που λες...) το μισος ειναι καλυτερο εε???
δεν τα βλεπατε τα σημαδια εεεε??? μωρε καλα να παθουμε!!!
το χω πει και θα το ξαναλεω...οτι μας αξιζει παθαινουμε...
Γιατί πεθαίνουν άστεγοι ;;; απάντησε μου.
Κάποτε τιμωρείτε και ο άνθρωπος, επειδή δεν ήταν σωστός διαχειριστής της φύσης του.
Δες πρώτα τι κάνουμε εμείς στον πλανήτη και μετά πες τι μας κάνει εμάς ο πλανήτης, αλλά ακόμα δεν μας έκανε τίποτα , διότι ο άστεγος δεν φταίει εξαιτίας της φύσης αλλά εξαιτίας του συστήματος. Και θα σε πω κάτι όλα αυτά είναι αποτελέσματα αμαρτίας. Για κάθε αμαρτία θα έχουμε ή έναν άστεγο ή ένα φυσικό πρόβλημα ή μια νέα αρρώστια ή κάτι άλλο. Δεν είναι όλα τυχαία όλα είναι από αμαρτίες.
Τιμή μου που ασχολούμαι με την φύση που μας έχει απομείνει γιατί χάρις αυτήν ζούμε , και χάρις αυτήν ζει ακόμα και ο άστεγος.
Είναι θέμα κουλτούρας και πάλι , ο κανονικός άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς σπίτι , μπορεί να ζήσει σε σπηλιές , αλλά είναι θέμα συνήθειας , στην Αφρική δεν έχουν σπίτια ... και είναι ευτυχισμένοι , γιατί ;;; γιατί έτσι συνίθισε...
Ο Αμερικάνος δε μπορεί να ζήσει χωρίς σπίτι , γιατί;;; γιατί έτσι συνίθησε.
Η φύση θα μας εκδικηθεί σκληρά , εγώ δε θέλω να με εκδικηθεί για αυτό τον λόγο ασχολούμαι και με αυτήν ,γιατί είναι ένα δώρο του Θεού.
Δεν έχω πρόβλημα να με μισείς , εσύ όπως πιστεύεις.
Εσύ να αγαπάς αυτούς που ασχολούνται με τους ανθρώπους και να μισείς αυτούς μου δεν ασχολούνται με αυτούς, εγώ τους αγαπώ όλους γιατί το να σέβεσαι και να αγαπάς την φύση είναι πολιτισμός και συμφέρον.
Ευχαριστώ.
ωρολογοποιός
22-01-12, 14:30
Καλησπέρα σας,
ξέρεις ποσα γεννάνε σε κάθε γεννα ένα γουρούνι η ένα κουνέλι; φαντάσου τώρα τι μπορεί να γίνει αν τα αφήσουμε ελευθερα και ανεξέλεγκτα, τώρα τις ανατολικές π@π@ρολογιες τις ακούω αρκετά χαλαρά:rolleyes::rolleyes:
ωρολογοποιός
22-01-12, 14:37
παντα ελεγα πως τα ζωα εχουν ψυχη...εχουν συναισθηματα καταλαβαινουν τους ανθρωπους και πεθαινουν ..για εμενα ολα τα ζωντανα πλασματα πανω στον πλανητη εχουν ψυχη...η γιαγια μου λεει πως δεν εχουν γι αυτο αλλωστε τρεφομαστε απο αυτα εγω ομως εχω αλλη αποψη.:p
όχι δεν έχουν, απόδειξη ένα σπάνιο είδος που λέγεται ότι ζει στα βόρεια προάστια και ονομάζεται παγκαλοβουβαλος θα τον συναντήσετε να κολυμπά στην λίμνη της βουλιαγμένης:rolleyes:
22-01-12, 14:58
όχι δεν έχουν, απόδειξη ένα σπάνιο είδος που λέγεται ότι ζει στα βόρεια προάστια και ονομάζεται παγκαλοβουβαλος θα τον συναντήσετε να κολυμπά στην λίμνη της βουλιαγμένης:rolleyes:
χαχαχαααχαααα καλοο! μαλλον δεν θα εχω την τυχη να δω αυτο το σπανιο ειδος !μενω 300+χλμ μακρια και μου ειναι αρκετα δυσκολο να το θαυμασω!ασε το θαυμαζουν ολοι οι υπολοιποι στο τσιρκο της βουλης!
Γιατί πεθαίνουν άστεγοι ;;; απάντησε μου.
Κάποτε τιμωρείτε και ο άνθρωπος, επειδή δεν ήταν σωστός διαχειριστής της φύσης του.
Δες πρώτα τι κάνουμε εμείς στον πλανήτη και μετά πες τι μας κάνει εμάς ο πλανήτης, αλλά ακόμα δεν μας έκανε τίποτα , διότι ο άστεγος δεν φταίει εξαιτίας της φύσης αλλά εξαιτίας του συστήματος. Και θα σε πω κάτι όλα αυτά είναι αποτελέσματα αμαρτίας. Για κάθε αμαρτία θα έχουμε ή έναν άστεγο ή ένα φυσικό πρόβλημα ή μια νέα αρρώστια ή κάτι άλλο. Δεν είναι όλα τυχαία όλα είναι από αμαρτίες.
Από που το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα?! Άρα για κάθε αμαρτία την πληρώνει ένας αθώος... Ωραία αίσθηση δικαιοσύνης. Και επιπλέον οι φταίχτες συνεχίζουν ακάθεκτοι!
Τιμή μου που ασχολούμαι με την φύση που μας έχει απομείνει γιατί χάρις αυτήν ζούμε , και χάρις αυτήν ζει ακόμα και ο άστεγος.
Τιμή σου δηλαδή που ζει ΑΚΟΜΑ και ο άστεγος?!?!
Είναι θέμα κουλτούρας και πάλι , ο κανονικός άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς σπίτι , μπορεί να ζήσει σε σπηλιές , αλλά είναι θέμα συνήθειας , στην Αφρική δεν έχουν σπίτια ... και είναι ευτυχισμένοι , γιατί ;;; γιατί έτσι συνίθισε...
Πες μου ότι κάνεις πλάκα τώρα...
Που βλέπεις την χαρά σε κάτι τέτοιο?!?!
http://www.paulyndavis.com/wp-content/uploads/image/sad-1.jpg
ή κάτι τέτοιο
http://2.bp.blogspot.com/-4Ob9L2FkYr0/Tiv7zIrXxHI/AAAAAAAAAhg/Xa5x00eGhfg/s1600/starving_kids.jpg
αλλά ξέρω πληρώνουν τις αμαρτίες...
Ένα σκυλί αξίζει περισσότερο τροφή για λαμπερό τρίχωμα και καθαρά δόντια απ' ότι ένας άνθρωπος μια φέτα ψωμί.
Ο Αμερικάνος δε μπορεί να ζήσει χωρίς σπίτι , γιατί;;; γιατί έτσι συνίθησε.
Δηλαδή εσύ τώρα ζείς σε σπηλιά?
Η φύση θα μας εκδικηθεί σκληρά , εγώ δε θέλω να με εκδικηθεί για αυτό τον λόγο ασχολούμαι και με αυτήν ,γιατί είναι ένα δώρο του Θεού.
Τι εννοείς δώρο?! Μέχρι πριν έλεγες για ισότητα ζώων και ανθρώπων και τώρα αποτελούν δώρο?!
εγώ τους αγαπώ όλους γιατί το να σέβεσαι και να αγαπάς την φύση είναι πολιτισμός και συμφέρον.
Μέχρι τώρα δεν έχεις δείξει κάτι τέτοιο...
ξέρεις ποσα γεννάνε σε κάθε γεννα ένα γουρούνι η ένα κουνέλι; φαντάσου τώρα τι μπορεί να γίνει αν τα αφήσουμε ελευθερα και ανεξέλεγκτα, τώρα τις ανατολικές π@π@ρολογιες τις ακούω αρκετά χαλαρά
Τι σημασία έχει πόσα γεννάνε ;; Η φύση ξέρει να έχει σταθερά τον πληθυσμό σου (τροφική αλυσίδα που λέμε) εμείς την χαλάμε...
Ο παράδεισος χωράει όλη την ανθρωπότητα , στα ζώα θα κολλήσει; ;;;
α και αφού αυτά που λέω είναι ότι να ναι οκ , είσαι ο Θεός και ξέρεις καλύτερα ....
Από που το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα?! Άρα για κάθε αμαρτία την πληρώνει ένας αθώος... Ωραία αίσθηση δικαιοσύνης. Και επιπλέον οι φταίχτες συνεχίζουν ακάθεκτοι!
Οι φταίχτες και όλοι θα κριθούν στο τέλος , αν είναι δυνατόν να είναι όλα δίκαια, για κάθε αμαρτία είναι και ένα κακό. Απλά παραδείγματα φέρε στο μυαλό σου.
Τιμή σου δηλαδή που ζει ΑΚΟΜΑ και ο άστεγος?!?!
Φίλε, εσύ προτιμάς να πεθάνει ένας άστεγος, και όπως σου είπα παραπάνω, μια αμαρτία= ένα κακό.
Και αν μου δείχνεις φωτογραφίες κατσε να σου δείξω και εγώ μερικές,
http://3.bp.blogspot.com/_vTRh2n8_qLw/TPe9rPH8IPI/AAAAAAAABis/IQBOgAFoDf4/s1600/pitbull.jpg http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/0e7287fb762fc82fd4ed71b8e1881e2e_XL.jpg
Για πολλούς είναι απλά μια μηχανή που ζει και πεθαίνει ---> http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/lisa-black-duck.jpg
Και εκατομμύρια άλλες φωτογραφίες ...
http://www.youtube.com/watch?v=zLZMxRP_F5w&feature=player_embedded
Δείτε το βίντεο , αξίζει... , (είναι αυτοί που μισεί ο/η Grayscull)
Δυστυχώς αυτοί που δεν αγαπάνε τα ζώα δεν αγαπάνε ούτε τους ανθρώπους πραγματικά.(ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ)
Raistlin
Δες και αυτό εάν θελεις ---> http://www.youtube.com/watch?v=Osn6LrqdRqI&feature=related
ξέρεις ποσα γεννάνε σε κάθε γεννα ένα γουρούνι η ένα κουνέλι; φαντάσου τώρα τι μπορεί να γίνει αν τα αφήσουμε ελευθερα και ανεξέλεγκτα, τώρα τις ανατολικές π@π@ρολογιες τις ακούω αρκετά χαλαρά:rolleyes::rolleyes:
με αυτην την λογικη μας σκοτωνουν τοσα χρονια τωρα, με τους πολεμους και τις φαρμακοβιομηχανιες με τα εμβολια και τους ιους, ωστε να μην εχουμε υπερπληθησμο....
Pet, έχω δει και πολύ χειρότερα από αυτά που ανάρτησες, και για πολλοστή φορά θα πω: δεν διαφωνώ πως την έχουμε ρημάξει την φύση. Και πίστεψέ με όλοι ένοχοι είμαστε γιατί ευθύνη δεν φέρουν μόνο όσοι καταστρέφουν την φύση αλλά όλοι μας, και εγώ και εσύ ακόμα που πολεμάς για αυτήν. Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ πως μεταξύ ενός ανθρώπου (πόσο μάλλον σαν αυτά τα παιδιά των λινκ μου) και μεταξύ ενός ζώου κάποιος θα επιλέξει το ζώο. Γιατί αυτό κάθε άλλο παρά υγιής αγάπη είναι, και πραγματικά απορώ πως μπορείτε να το ονομάζετε ισότητα.
Pet, έχω δει και πολύ χειρότερα από αυτά που ανάρτησες, και για πολλοστή φορά θα πω: δεν διαφωνώ πως την έχουμε ρημάξει την φύση. Και πίστεψέ με όλοι ένοχοι είμαστε γιατί ευθύνη δεν φέρουν μόνο όσοι καταστρέφουν την φύση αλλά όλοι μας, και εγώ και εσύ ακόμα που πολεμάς για αυτήν. Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ πως μεταξύ ενός ανθρώπου (πόσο μάλλον σαν αυτά τα παιδιά των λινκ μου) και μεταξύ ενός ζώου κάποιος θα επιλέξει το ζώο. Γιατί αυτό κάθε άλλο παρά υγιής αγάπη είναι, και πραγματικά απορώ πως μπορείτε να το ονομάζετε ισότητα.
εξαρταται τον ανθρωπο φιλε μου....εξαρταται...
μεταξυ ενος παιδιου και ενος ζωου, διαλεγω το παιδι...μεταξυ ενος παιδεραστη, ενος δολοφονου κι ενος αδιαφορου....εεε, επιλεγω το ζωο, οσο κι αν σε ξενιζει...
η μαλλον, για να το θεσω καλυτερα, ειμαι υπερ των αθωων, οπως τα ζωα και τα παιδια...ενας ενηλικας σαν κι εμας, εεε ολο και καπου φταιμε....μην το παιζουμε παρθενες....
Θα συμφωνήσω με την demi.
Υποστηρίζω πάντα το αδύναμο.
Πάλι στο ίδιο σακί τα βάζετε όλα. Δεν μιλάω για αμετανόητο κακοποιό. Και όχι δεν είμαστε όλοι οι ενήλικοι το ίδιο... Μεταξύ ενός ζώου και της μητέρας σου ή του πατέρα σου ή κάποιου πολύ κοντινού σου ανθρώπου που δεν συμμερίζεται τα ίδια πιστεύω με εσένα (ένας νορμάλ άνθρωπος δηλαδή) έστω και υποθετικά, θα διάλεγες το ζώο? Αμφιβάλω πάρα πολύ.
Υποθετικά μιλάω τώρα και χωρίς παρεξήγηση.
Πάλι στο ίδιο σακί τα βάζετε όλα. Δεν μιλάω για αμετανόητο κακοποιό. Και όχι δεν είμαστε όλοι οι ενήλικοι το ίδιο... Μεταξύ ενός ζώου και της μητέρας σου ή του πατέρα σου ή κάποιου πολύ κοντινού σου ανθρώπου που δεν συμμερίζεται τα ίδια πιστεύω με εσένα (ένας νορμάλ άνθρωπος δηλαδή) έστω και υποθετικά, θα διάλεγες το ζώο? Αμφιβάλω πάρα πολύ.
Υποθετικά μιλάω τώρα και χωρίς παρεξήγηση.
Raistlin, για μένα δεν υπάρχει ανώτερο και κατώτερο κατάλαβε το , ναι τα βάζω όλα σε ένα σακί αν το καταλαβαίνεις έτσι.
Οκ, λες οτι δεν είμαι νορμαλ , φαινεται εσύ είσαι ο νορμαλ...
Vasilis1818
22-01-12, 16:54
Το θεμα λεει για το αν εχουν ψυχη τα ζωα η οχι.
Την γνωμη μου την ξερετε σε αυτο μιας και πιο πριν την εχω γραψει.
Τωρα με αυτα που ειπατε σημερα το πηγατε λιγο αλλου.
Αν καταλαβα καλα τωρα λετε αν ειμαστε ισοι με τα ζωα η οχι.
Η γνωμη μου ειναι οχι. Ο ανθρωπος ειναι ανωτερος.
Παρολα αυτα δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να σεβομαστε την φυση.
Α διαλεξουμε αναμεσα σε αυτα τα 2 σιγουρα εγω θα διαλεξω τον ανθρωπο
οπως πιστευω κι ελπιζω να κανει το ιδιο κι ο pet (γιατι απο οτι βλεπω αυτος προτιμα περισσοτερο τα ζωα χεχεχ:p).
Αν ομως με βαζατε να διαλεξω αναμεσα σε εναν παιδεραστη η σε ενα δολοφονο και σε ενα ζωο (οπως αναφερει η demi) σιγουρα θα διαλεγα την γατα που εχω στο σπιτι μου:D
Απο απο εκει και περα οι ανθρωποι πως να το κανουμε ρε παιδια... ειναι ανωτεροι. Αλλα ξαναλεω οτι επειδη ειμαστε ανωτεροι δεν σημαινει οτι εχουμε το δικαιωμα να καταστρεφουμε τα παντα και οτι γουσταρουμε.
Φιλικα:)
Το θεμα λεει για το αν εχουν ψυχη τα ζωα η οχι.
Την γνωμη μου την ξερετε σε αυτο μιας και πιο πριν την εχω γραψει.
Τωρα με αυτα που ειπατε σημερα το πηγατε λιγο αλλου.
Αν καταλαβα καλα τωρα λετε αν ειμαστε ισοι με τα ζωα η οχι.
Η γνωμη μου ειναι οχι. Ο ανθρωπος ειναι ανωτερος.
Παρολα αυτα δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να σεβομαστε την φυση.
Α διαλεξουμε αναμεσα σε αυτα τα 2 σιγουρα εγω θα διαλεξω τον ανθρωπο
οπως πιστευω κι ελπιζω να κανει το ιδιο κι ο pet (γιατι απο οτι βλεπω αυτος προτιμα περισσοτερο τα ζωα χεχεχ:p).
Αν ομως με βαζατε να διαλεξω αναμεσα σε εναν παιδεραστη η σε ενα δολοφονο και σε ενα ζωο (οπως αναφερει η demi) σιγουρα θα διαλεγα την γατα που εχω στο σπιτι μου:D
Απο απο εκει και περα οι ανθρωποι πως να το κανουμε ρε παιδια... ειναι ανωτεροι. Αλλα ξαναλεω οτι επειδη ειμαστε ανωτεροι δεν σημαινει οτι εχουμε το δικαιωμα να καταστρεφουμε τα παντα και οτι γουσταρουμε.
Φιλικα:)
Αυτό πιστεύω και εγώ , μόνο με μια διαφορά , όλα είναι ίσα.
Να τα βάλει ο άνθρωπος με τη φύση δε μπορεί.
Γιατί πολύ πιθανόν να χάσει, και ας είναι ίσοι.
Vasilis1818
22-01-12, 17:15
Αδερφε με την φυση δεν τα βαζουμε. Αλλα μιλαμε για τα ζωα.
Κι λεω οτι πρεπει να τα σεβομαστε.
Να σου πω φιλε μου... Ενα μικρο σεναριο επιστημονικης φαντασιας χαχαχ!!
Ειναι στο νοσοκομειο ο σκυλος σου (υποθετουμε οτι τον εχεις χρονια τον σκυλο) και ο αδερφος σου. Κι ο θεος σου ελεγε
πες μου ποιον απο τους 2 θελεις να σωσω (μονο ενας θα σωθει).
Ερωτηση:
Θα σκεφτοσουν το σκυλι οσο θα σκεφτοσουν και τον αδερφο σου?
Τι θα απαντουσες μιας και θεωρεις οτι το σκυλι ειναι ισο με τον αδερφο σου?
Οκ, λες οτι δεν είμαι νορμαλ , φαινεται εσύ είσαι ο νορμαλ...
Με τον όρο νορμαλ εννοώ έναν άνθρωπο που πιστεύει στην επικρατούσα άποψη επί του θέματος. (Αν και νομίζω ότι ήταν αντιληπτό από όλους) Δεν εννοώ ούτε φρικιό ούτε τρελό ούτε τίποτα άλλο και η αλήθεια είναι ότι είσαι από τους λίγους που έχουν αυτήν την άποψη και όσο και αν ισχυρίζεσαι το αντίθετο, ξέρεις πολύ καλά ποια είναι η επικρατέστερη άποψη εκτός εαν θέλεις τόσο πολύ να εθελοτυφλείς.
Ωραία, στο ίδιο σακί λοιπόν. Στο ίδιο σακί λοιπόν (ή βάζο) το αλάτι και η ζάχαρη, και να δούμε που μπορεί να χρησιμεύσει.
Βασίλη έχω την αίσθηση ότι δεν θα πάρεις απάντηση σε αυτά που ρωτάς.
Θα έσωζα τον αδερφό μου.
Και πάλι σου λέω εάν ήταν ένας κακός θα έσωζα το σκυλί.
Raistlin
Το νορμαλ χάθηκε (αλλάζει) :)
Μετά από 50 χρόνια μπορεί να θεωρήσε νορμαλ εάν σκοτώνεις ζώα.
Vasilis1818
Παρεμπιπτώντος "φύση" είναι τα πάντα, οπότε αν τα βάλουμε με τα ζώα τότε τα βάζουμε και με την φύση.
Άρα βλέπεις που ούτε κι εσύ δεν τα βάζεις όλα στο ίδιο σακί? Αν ο αδελφός σου ήταν <κακός> δεν θα τον έσωνες?
Και όχι, το νορμάλ δεν αλλάζει, όλοι μπορούμε να διακρίνουμε το ηθικό από το ανήθικο. Ο <κακός> έχει απλός άλλα κίνητρα. Εκτός εαν δεν είναι καλά στα μυαλά του που τότε το θέμα περιπλέκεται.
Και συγνώμη αλλά συζήτηση δεν γίνεται με τέτοιες παράλογες και ακραίες υποθέσεις.
Επιπλέον δεν είναι ή μαύρο ή άσπρο.
Και εφ' όσον φύση είναι τα πάντα τότε τα ζώα δεν διαφέρουν από τα φυτά ούτε από τα ανόργανα συστατικά. Άρα με το να τα βάζουμε με τα ζώα τα βάζουμε και με τα φυτά και τις πέτρες. Άρα είναι το ίδιο. Άρα έχουν και οι πέτρες ψυχή (για να επιστρέψουμε στο θέμα μας.) Και αν το αρνηθείς τότε φάσκεις και αντιφάσκεις. Γιατί πριν είπε πως φύση είναι τα πάντα.
Vasilis1818
22-01-12, 18:27
Ειδες λοιπον? ο αδερφος (δηλαδη ο ανθρωπος) ερχεται απο πανω.
Με το σκεπτικο πως δεν θα το σκεφτοσουν καν απλα θα ζηταγες τον αδερφο σου.
Και αδερφος να μην ηταν... Αν μιλαμε για να σωθει μια ανθρωπινη ζωη
δεν νομιζω να υπαρχει περιπτωση να πεις οτι προτιμας να σωθει το ζωο.
Οι ανθρωπινες ζωες εχουν μεγαλυτερη αξια απο οτι των ζωων.
Τωρα αν αυτο συνεχιζεις να το αρνησε αλλα στην απαντηση οτι θα
ηθελες να ζησει ο αδερφος σου το δεχεσαι τοτε μαλλον δεν ξερεις
τι θες;)
Άρα βλέπεις που ούτε κι εσύ δεν τα βάζεις όλα στο ίδιο σακί? Αν ο αδελφός σου ήταν <κακός> δεν θα τον έσωνες?
Και όχι, το νορμάλ δεν αλλάζει, όλοι μπορούμε να διακρίνουμε το ηθικό από το ανήθικο. Ο <κακός> έχει απλός άλλα κίνητρα. Εκτός εαν δεν είναι καλά στα μυαλά του που τότε το θέμα περιπλέκεται.
Και συγνώμη αλλά συζήτηση δεν γίνεται με τέτοιες παράλογες και ακραίες υποθέσεις.
Επιπλέον δεν είναι ή μαύρο ή άσπρο.
Και εφ' όσον φύση είναι τα πάντα τότε τα ζώα δεν διαφέρουν από τα φυτά ούτε από τα ανόργανα συστατικά. Άρα με το να τα βάζουμε με τα ζώα τα βάζουμε και με τα φυτά και τις πέτρες. Άρα είναι το ίδιο. Άρα έχουν και οι πέτρες ψυχή (για να επιστρέψουμε στο θέμα μας.) Και αν το αρνηθείς τότε φάσκεις και αντιφάσκεις. Γιατί πριν είπε πως φύση είναι τα πάντα.
Ναι η φύση είναι τα πάντα, όπως και ο άνθρωπος που είναι η φύση.:)
Λοιπόν,
όλοι είμαστε από την φύση-Θεό , τότε όλα είναι ίσα.
Με έχετε παρεξηγήσει, αλλά δε με ενδιαφέρει...
Τα ζώα , οι άνθρωποι και ότι ζωντανό υπάρχει έχουν ψυχή.
Raistlin :
Οι πέτρες δεν έχουν ψυχή.
Παρόλα αυτά αν φύση=πέτρες,χώμα κτλπ τότε η φύση είναι άψυχη. (αλλά δεν είναι άψυχη η φύση, γιατί αν τα βάλουμε μαζί της πιθανός να χάσουμε).
Vasilis1818
22-01-12, 18:59
Ο θεος οταν δημιουργησε τον ανθρωπο
Μετά την δημιουργία του ανθρώπου, του δίδεται η εξουσία πάνω στα ζώα: «και άρχετε των ιχθύων της θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων και πάσης της γης και πάντων των ερπετών επί της γης»2. Η εξουσία αυτή των ζώων επιτείνεται με την επακόλουθη ονοματοθεσία, όταν ο Θεός φέρνει όλα τα ζώα μπροστά του για να τους δώσει το όνομά τους: «ιδείν τι καλέσει αυτά»3. Έτσι ο άνθρωπος εξουσιάζει τα ζώα, όπως και όλη την κτίση,, ως δημιούργημα «κατ' εικόνα Θεού». Τα ζώα έβλεπαν τον άνθρωπο ως κορωνίδα όλης της δημιουργίας γι' αυτό όχι μόνο υποτάσσονται σ' αυτόν, αλλά ζούσαν και αρμονικά μεταξύ τους.
Παρόλα αυτά αν φύση=πέτρες,χώμα κτλπ τότε η φύση είναι άψυχη. (αλλά δεν είναι άψυχη η φύση, γιατί αν τα βάλουμε μαζί της πιθανός να χάσουμε).
Κι επειδη θα χασουμε (αν χασουμε) τοτε σημαινει οτι τα ζωα εχουν ψυχη!!!
Κι εμεις επειδη θα χασουμε σημαινει οτι δεν εχουμε ψυχη????
εξηγησε το λιγο:)
[U]
Κι επειδη θα χασουμε (αν χασουμε) τοτε σημαινει οτι τα ζωα εχουν ψυχη!!!
Κι εμεις επειδη θα χασουμε σημαινει οτι δεν εχουμε ψυχη????
εξηγησε το λιγο:)
Λοιπόν, δε γίνετε ένα έμψυχο να τα βάλει με ένα άψυχο, γιατί θα χάσει το άψυχο.
Όποτε αν τα βάλει ο άνθρωπος με τη φύση θα νικήσεις ΠΙΘΑΝΟΝ η φύση.
Δε λέω πως ο άνθρωπος δεν έχει ψυχή, γιατί εάν δεν είχε δε θα τα έβαζε εξ αρχής με αυτή , ευτυχώς όμως υπάρχουν και αυτοί που έχουν έχουν ακόμα μυαλό και ξέρουν ότι η φύση είναι πολύτιμη.
Δε λέω πως ο άνθρωπος δεν έχει ψυχή , μη παραποιείτε τα λεγόμενα μου.
Vasilis1818
22-01-12, 19:20
Απλως ρωτησα διοτι με μπερδεψε λιγο αυτο που ειπες σχετικα με την φυση:)
Οσο για τα παρακατω δεν πηρα απαντηση...
Ο θεος οταν δημιουργησε τον ανθρωπο
Μετά την δημιουργία του ανθρώπου, του δίδεται η εξουσία πάνω στα ζώα: «και άρχετε των ιχθύων της θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων και πάσης της γης και πάντων των ερπετών επί της γης»2. Η εξουσία αυτή των ζώων επιτείνεται με την επακόλουθη ονοματοθεσία, όταν ο Θεός φέρνει όλα τα ζώα μπροστά του για να τους δώσει το όνομά τους: «ιδείν τι καλέσει αυτά»3. Έτσι ο άνθρωπος εξουσιάζει τα ζώα, όπως και όλη την κτίση,, ως δημιούργημα «κατ' εικόνα Θεού». Τα ζώα έβλεπαν τον άνθρωπο ως κορωνίδα όλης της δημιουργίας γι' αυτό όχι μόνο υποτάσσονται σ' αυτόν, αλλά ζούσαν και αρμονικά μεταξύ τους.
Vasilis1818
Κι αυτό τι πάει να πει ; ότι δεν είμαστε ίσοι με τα ζώα;
Μετά την πτώση του ανθρώπου, τα ζώα τον φοβούνται. :)
Vasilis1818
22-01-12, 20:53
Δεν τα λεω εγω αυτα...
Εγω απλως σου λεω τη γραφτηκε... απο εκει και περα πιστεψε οτι θες;)
ωρολογοποιός
22-01-12, 20:54
Τι σημασία έχει πόσα γεννάνε ;; Η φύση ξέρει να έχει σταθερά τον πληθυσμό σου (τροφική αλυσίδα που λέμε) εμείς την χαλάμε...
Ο παράδεισος χωράει όλη την ανθρωπότητα , στα ζώα θα κολλήσει; ;;;
α και αφού αυτά που λέω είναι ότι να ναι οκ , είσαι ο Θεός και ξέρεις καλύτερα ....
στραβώνεις εύκολα κι εγώ σαν θεός δεν τσιμπάω :p
ωρολογοποιός
22-01-12, 20:59
Αδερφε με την φυση δεν τα βαζουμε. Αλλα μιλαμε για τα ζωα.
Κι λεω οτι πρεπει να τα σεβομαστε.
Να σου πω φιλε μου... Ενα μικρο σεναριο επιστημονικης φαντασιας χαχαχ!!
Ειναι στο νοσοκομειο ο σκυλος σου (υποθετουμε οτι τον εχεις χρονια τον σκυλο) και ο αδερφος σου. Κι ο θεος σου ελεγε
πες μου ποιον απο τους 2 θελεις να σωσω (μονο ενας θα σωθει).
Ερωτηση:
Θα σκεφτοσουν το σκυλι οσο θα σκεφτοσουν και τον αδερφο σου?
Τι θα απαντουσες μιας και θεωρεις οτι το σκυλι ειναι ισο με τον αδερφο σου?
βασίλειε:mad: σοβαρέψου σε παρακαλώ λιγάκι;) εσύ σιγά σιγά θα βγάλεις τρελή την κυρια που άφησε μοναδικό κληρονόμο της τον γάτο με εννιά εκατομμύρια ευρώ:D
Vasilis1818
Εγώ ζητάω την δικιά σου άποψη επί του θέματος.
Επίσης η Αγία Γραφή νομίζω εάν θυμάμαι καλά λέει και αυτό που σου είπα, ότι μετά την πτώση του ανθρώπου τα ζώα τον φοβούνται, αν όμως ο άνθρωπος σέβεται σήμερα ένα ζώο , το ζώο θυμάται τις κοινωνικές σχέσεις που είχε με τον άνθρωπο στον κήπο τις Εδεμ , και σου δείχνει και αυτό την αγάπη του.
ωρολογοποιός
22-01-12, 21:05
Sorry but.. Όχι προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε άλλους. Μόνο επιχειρήματα παρακαλώ :)
Vasilis1818
22-01-12, 21:07
Pet
την δικη μου αποψη στην εχω πει!
Pet
την δικη μου αποψη στην εχω πει!
Ναι :) ....
ωρολογοποιός
22-01-12, 21:12
Sorry but.. Όχι προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε άλλους. Μόνο επιχειρήματα παρακαλώ :)
ευχαριστώ πολύ, ενώ το είμαι θεός είναι κομπλιμάν:o
Σκεφτείτε ένα κατοικίδιο κι ένα ρομπότ στο σπίτι... Αν είσαι χάλια ψυχολογικά -και σωματικά- το ρομπότ χ.....ε, ενώ το ζώο τρίβεται πάνω σου, σε γλύφει, σε κοιτά είτε ανήσυχο είτε λυπημένο... Βλέπω τη γάτα μου καθημερινά... Ένας μικρός άνθρωπος... Ακόμη και ο τρόπος που κόβει βόλτες στο σπίτι και σκέφτεται τι ζημιά θα κάνει, σαν τα παιδάκια που ξεκίνησαν να περπατάνε..χαχαχα
Δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει ποτέ, έχουμε ένα έθιμο την Πρωτοχρονιά(δε θυμάμαι πώς μας ήρθε στο σόι, Ποντιακό πρέπει να είναι) μόλις μπαίνει ο χρόνος να μας κάνει ποδαρικό το κατοικίδιό μας -δεν έχουμε μωρό στο σπίτι- γιατί "πρέπει" να σου κάνει ποδαρικό ένα αγνό πλάσμα και μετά το κερνάμε και λίγο κρεατάκι -πρέπει να του δώσεις και κάτι για να "πιάσει" το ποδαρικό. Έχει γέλιο πάντως... :D
Μη με παρεξηγείτε, αυτά που θα πω δεν είναι για κακό, ούτε θέλω να θίξω κάποιον... Όσον αφορά εμένα, απ' τα βιώματά μου δίπλα σε ζώα, πιστεύω ότι έχουν ψυχή... Σε καμιά περίπτωση όμως δε μπορώ να αποδείξω τίποτα απ' τα 2, ούτε επιμένω να συμφωνήσουν όλοι... Άλλωστε ως γνωστόν η πίστη δεν είναι κάτι χειροπιαστό.. Δε θα μάθουμε ποτέ... Υποθέτω αυτό είναι το ωραίο με τα μυστήρια της ζωής... Απλά ρίχνω μερικές ιδέες στο τραπέζι...
1ον το αν ένα ζώο έχει ψυχή ή όχι δε μπορεί να αποδειχτεί από έναν άνθρωπο, αλλά μόνο από το δημιουργό τους.. Η Αγία Γραφή, σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητώ τη θεία χάρη της, αλλά γράφτηκε από άνθρωπο(βασικά ανθρώπους).. Επιπλέον, όπως είπε κάποτε ένας Θεολόγος, η επιστήμη περιγράφει το πώς και η θρησκεία το ποιος!!! Οπότε μιλάμε για φύση ασύγκριτα πράγματα όταν λέμε για αποδείξεις και θρησκεία...
2ον δε μπορούμε να εκφέρουμε ως επιχείρημα τη λογική και τη νοημοσύνη του ανθρώπου για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι υπάρχει και η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δε μπορείς να πεις έμψυχο το κομπιούτερ σου. Και δεύτερος και βασικότερος, ότι με αυτό το σκεπτικό -αν το τραβήξουμε στα άκρα- ένα άτομο ΑΜΕΑ(με νοητική υστέρηση) ή κάποιος εγκεφαλικά νεκρός στερούνται ψυχής...
3ον μεταξύ ενός ανθρώπου που δε γνωρίζω κι ενός ζώου που το 'χω ζήσει και το πονάω, θα στεναχωριόμουν περισσότερο για το ζώο μου.. Όχι ότι δε λυπάμαι τους άστεγους κι όσους έχουν προβλήματα γενικά ή ότι δε σπαράζει η καρδιά μου βλέποντας τα παιδάκια στην Αφρική ή κακοποιημένα παιδιά σ' όλο τον κόσμο..
4ον δε διάβασα πουθενά να γράφει ρητά και κατηγορηματικά ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή, οπότε πώς μπορεί κανείς να είναι σίγουρος? είτε πιστεύει είτε όχι...
5ον ψυχή θεωρείται η "ζωοποιός" δύναμη του ανθρώπου.. Αν το σκεφτούμε λίγο, και η Αγάπη είναι μια "ζωοποιός δύναμη" κι ό,τι πιο αγνό πάνω στη γη και είναι σίγουρα κάτι που βλέπεις στα ζώα, τότε θα μπορούσαμε θεωρητικά να πούμε ότι έχουν ψυχή...
6ον παιδιά μην αναλώνεστε σε ποιος τρώει τι.. αν ο Θεός επέτρεπε να τρώμε μόνο άψυχα όντα, τότε οι άνθρωποι που έχουν φαγωθεί από καρχαρίες, αλιγάτορες κλπ κλπ δεν είχαν ψυχή? απ' τη στιγμή που το ζώο δεν επιτίθεται από κακία, αλλά από ένστικτο, τότε ο Θεός δε θα απέτρεπε τα ζώα απ' το να σκοτώσουν ενστικτωδώς το μόνο πλάσμα που έχει ψυχή?
7ον μια ιστοριούλα για το τέλος.. κάποτε είχα μαζέψει από το δρόμο ένα ετοιμοθάνατο γατάκι.. μετά από 2-3 μέρες, όμως, δεν άντεξε το κακόμοιρο και πέθανε.. αυτή ήταν μια από τις πιο έντονες στιγμές της ζωής μου, πραγματικά με στιγμάτισε.. έτυχε να το κοιτάω όταν πέθανε... το κακόμοιρο πήρε μια βαθιά ανάσα και μετά εξέπνευσε για τελευταία φορά απλώνοντας τα ποδαράκια του και ανοίγοντας το στόμα(όσοι έχουν ζώα ξέρουν ότι σπάνια ανασαίνουν απ' το στόμα).. Εκείνη τη στιγμή είπαμε ότι ήταν σαν να έφυγε η ψυχούλα του από το στόμα.. Κι αν το παρατηρήσετε, τα ζώα συνήθως πεθαίνουν έτσι με ανοιχτό το στόμα... Προσωπικά έχω δει νεκρά χεληδονάκια κι ένα γατάκι μου που είχε αρρωστήσει και το βρήκα στο τέλος πεθαμένο στο σπιτάκι του, σαν το άλλο γατάκι..
Τα συμπεράσματα δικά σας... Εμένα πάντως αυτή την εντύπωση μου δίνουν...
Αυτή τη στιγμή η γάτα μου κοιμάται κι ονειρεύεται σαν μωρό... Το γλυκό μου!!!:D
Σκεφτείτε ένα κατοικίδιο κι ένα ρομπότ στο σπίτι... Αν είσαι χάλια ψυχολογικά -και σωματικά- το ρομπότ χ.....ε, ενώ το ζώο τρίβεται πάνω σου, σε γλύφει, σε κοιτά είτε ανήσυχο είτε λυπημένο...
Μπορείς να το προγραμματίσεις έτσι ώστε να φαίνεται ότι σε συμπονά.
Τέλος πάντων, αυτό τι σχέση έχει με το αν τα ζώα έχουν ψυχή;
Οι άνθρωποι έχουν ψυχή;
Τι είναι η ψυχή;
Σκεφτείτε ένα κατοικίδιο κι ένα ρομπότ στο σπίτι... Αν είσαι χάλια ψυχολογικά -και σωματικά- το ρομπότ χ.....ε, ενώ το ζώο τρίβεται πάνω σου, σε γλύφει, σε κοιτά είτε ανήσυχο είτε λυπημένο...
Θα προτεινα να διαβασεις το "Do androids dream of electric sheep?" του Philip K. Dick.
Vasilis1818
09-03-12, 12:12
Αν και διαφωνω σε ελαχιστα πραγματα με την Μαρσια τα ειπε ωραια.
Οι άνθρωποι έχουν ψυχή;
Τι είναι η ψυχή;
Εγω πιστευω οτι σαν ανθρωποι εχουμε ψυχη. Εσυ μπορει να πιστευεις κατι αλλο κι καποιος αλλος κατι αλλο κλπ κλπ...
Συμφωνα με την Βικιπαιδεια ειναι αυτο:
Η λέξη «ψυχή»[1] (από το ρήμα «ψύχω», δηλ. «πνέω») κυριολεκτικά σημαίνει «πνοή», δηλαδή την ένδειξη της ζωής στο σώμα η οποία εκδηλώνεται μέσω της αναπνοής[2]. Εντούτοις, από αρχαιοτάτων χρόνων ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει πολύ περισσότερα, ιδίως όσον αφορά τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου και τη μετά θάνατον ζωή, με ειδικά το τελευταίο να έχει κυριαρχήσει στη θρησκεία και τη φιλοσοφία. Λόγω των πολλών απόψεων για τη θρησκευτικο-φιλοσοφική σημασία της «ψυχής», οι ορισμοί που υπάρχουν είναι τουλάχιστον δεκάδες, αλλά ωστόσο ο συνηθέστερος είναι αυτός που ορίζει την ψυχή ως την άυλη ουσία του ανθρώπου η οποία αποτελεί την έδρα της προσωπικότητάς του, επιζεί μετά τον θάνατο του σώματος, όντας η ίδια αθάνατη, και στη συνέχεια μεταβαίνει είτε σε κάποια άλλη κατάσταση, σε άλλο τόπο, είτε σε κάποιο άλλο σώμα. Είναι γεγονός ότι αυτός ο συνήθης ορισμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πλατωνική ψυχολογία, δηλαδή μελέτη της ψυχής, η οποία, παρά τα κενά της, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τους στοχαστές, τους φιλοσόφους και τους θεολόγους. Παρ’ όλα αυτά, οι απόψεις που εκτίθενται στα πλατωνικά έργα αποτελούν μια απόπειρα συστηματοποίησης και ανάπτυξης προϋπαρχουσών θεωριών, δεδομένου ότι τα ερωτήματα για τη φύση του ανθρώπου και τον θάνατο είναι πολύ παλαιότερα του Πλάτωνα και έχουν απασχολήσει ίσως όλους τους πολιτισμούς.
Μπορεις να βρεις παρα πολλα αν ψαξεις λιγακι.
Ο καθενας πιστευει οτι θελει:cool:
Ath-hleios
27-03-12, 01:20
ΑΛΛΑ μου την σπάνε οι ζωόφιλοι που δεν δίνουν δεκάρα για τον άστεγο και τα παιδιά του τρίτου κόσμου, τη στιγμή που ψωνίζουν τις καλύτερες τροφές για το γατί τους και είναι γραμμένοι σε φιλοζωικές οργανώσεις.
Ανήκω σε αυτή την κατηγορία αποφεύγοντας την οχλαγωγία των φιλοζωικών γιατί πολύς κόσμος εκεί μέσα έχει πειραγμένα νεύρα:). Ο λόγος που δεν δίνω πλέον δεκάρα για τον άστεγο ή τα παιδιά του τρίτου κόσμου είναι γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και εξ ορισμού καθίκι στο μυαλό (συγνώμη για τα γαλλικά μου!). Ας σκεφτόταν λοιπόν πριν φτάσει σε αυτή την κατάσταση ή πριν δημιουργήσει τέτοια κατάσταση.
Στις καλές προ κρίσης εποχές, έδινα στα ζώα που φρόντιζα καλή τροφή, χωρίς υπερβολές, γιατί θέλω το βιοτικό τους επίπεδο να είναι ίδιο με το δικό μου. ΜΑκροπρόθεσμα, θα γλιτώσω τα πολλά προβλήματα όταν τα ζώα θα είναι σε μεγάλη ηλικία.
Κλείνω αυτή την μεγάλη " off topic"παράγραφο για να σας πω τις δικές μου εμπειρίες παρακολουθώντας τη συμπεριφορά των ζώων, είτε δικών μου είτε άλλων.
Σίγουρα έχουν ψυχή και καταλαβαίνουν (έχουν δηλ. νοημοσύνη), απλά εμείς, οι άνθρωποι, πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλουν να μας πουν με τον τρόπο τους.
Μπορούν να καταλάβουν τι σκεφτόμαστε, έχουν πιο ανεπτυγμένη διαίσθηση από εμάς και ενίοτε, μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί μας για να μας μεταδώσουν τα συναισθήματά τους.
Επειδή ίσως σας ακούγονται υπερβολικά, θα αναφέρω ορισμένες εμπειρίες που είχα με ορισμένα από τα ζώα μου.
- Ο πρώτος μου γάτος (ζούσε στο σπίτι των γονιών μου) ήταν στα τελευταία του και τα τελευταία 24ωρα πριν πεθάνει έκανε το γύρο του σπιτιού και περνούσε από κάθε μέρος του διαμερίσματος όπου σύχναζε είτε υποβασταζόμενος είτε σερνάμενος. Την ίδια περίοδο, είχα κρυάδες και δέκατα και δεν με έπιανε κανένα φάρμακο. Το πρωί που πέθανε, ήμουν στο κρεβάτι μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Πετάχτηκα από τον ύπνο μου γιατί " άκουσα" ένα έντονο νιαούρισμα σαν κλάμα. Πήρα στα καπάκια τηλέφωνο στο σπίτι των γονιών μου (2 ή 3 χλμ μακρία απ το δικό μου) και μου είπαν ότι πριν από λίγα λεπτά ξεψύχησε. Λίγη ώρα μετά, μου πέρασαν οι κρυάδες και ο πονοκέφαλος .
ΠΑρόμοια εμπειρία είχα όταν πέθανε η γάτα μου.
- Είχα πάει ένα σκύλο που βρήκα στο δρόμο σε άθλιο χάλι για εξετάσεις αίματος, αφού έκανα την αδελφή νοσοκόμα για περίπου 2 εβδομάδες με αλλαγή ορών, τάισμα με σύριγγα και τα παρελκόμενα. Ο κτηνίατρος ήταν λίγο κομπογιαννίτης και τρύπησε αρκετές φορές το σκύλο χωρίς να καταφέρει να βρει φλέβα. Κάποια στιγμή, άρχισα να ζαλίζομαι και να έχω όλα τα συμπτώματα της υπότασης και ήμουν ένα βήμα πριν τη λιποθυμία. Ο κτηνίατρος άφησε το ζώο για να μου δώσει καρέκλα και πορτοκαλάδα. Αφού συνήλθα, ξαναδοκίμασε να του πάρει αίμα και αμέσως άρχισα να έχω πάλι τα ίδια συμπτώματα.
- Μια μέρα που ήμουν πιεσμένος λόγω φόρτου εργασίας και έπρεπε να τελειώσω οπωσδήποτε ένα πρότζεκτ, δύο από τα σκυλιά μου ήταν ήρεμα μέσα στο χώρο σαν να μην υπάρχουν. Λίγο μετά που έστειλα το πρότζεκτ στον υπεύθυνο, ξαναβρήκαν τον παλιό καλό τους εαυτό και έκαναν το δωμάτιο γήπεδο:). Τα ίδια σκυλιά, όταν φιλοξενούσα για λίγες μέρες κάποιον με ξινή συμπεριφορά που είχε αρχίσει να ενοχλεί το νευρικό μου σύστημα, ενώ ήταν σχετικά ήρεμα τις προηγούμενες μέρες και έπαιζαν χωρίς να μου σπάνε τα νεύρα, κάθε φορά που ο μουσαφίρης καθόταν στη βεράντα, πήγαιναν δίπλα του και άρχιζαν να παίζουν με εκνευριστικό τρόπο. Όταν την κοπανούσε για το δωμάτιό του, ηρεμούσαν και έπαιζαν χωρίς να με εκνευρίζουν :). Τη μέρα δε που έφευγε ο μουσαφίρης, ο ένας σκύλος τον χαιρέτησε μαρκάροντας τη βαλίτσα του.
- Τέλος, την πρώτη φορά που κάλεσα στο σπίτι παπά για αγιασμό και για να διαβάσει τις ευχές για μαγεία, όταν άρχισε να διαβάζει τις ευχές, όλα τα σκυλιά άρχισαν να γαβγίζουν έντονα και να έχουν παράξενη συμπεριφορά.
Αυτά είναι ορισμένα αξιοσημείωτα περιστατικά, από αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι μου με τα ζώα σε καθημερινή βάση. Συμφωνώ φυσικά ότι τα ζώα έχουν ένστικτα, αλλά έχουν και νοημοσύνη, σκέφτονται, λυπούνται, χαίρονται και μπορούν να μας μεταδώσουν αυτά τα συναισθήματα είτε με αυτά που κάνουν είτε με πιο ανορθόδοξο τρόπο. Πιστεύω επίσης ότι μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη μας (Γιατί άραγε ένα από τα σκυλιά μου με το που σκέφτομαι ότι θα κάνω όλα τα σκυλιά μπάνιο, εξαφανίζεται πριν καλά καλά σηκωθώ από την καρέκλα για να πάω να πάρω τα σύνεργα; ).
Σίγουρα έχουν ψυχή και καταλαβαίνουν (έχουν δηλ. νοημοσύνη), απλά εμείς, οι άνθρωποι, πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλουν να μας πουν με τον τρόπο τους.
Μπορούν να καταλάβουν τι σκεφτόμαστε, έχουν πιο ανεπτυγμένη διαίσθηση από εμάς και ενίοτε, μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί μας για να μας μεταδώσουν τα συναισθήματά τους.
Συμφωνώ φυσικά ότι τα ζώα έχουν ένστικτα, αλλά έχουν και νοημοσύνη, σκέφτονται, λυπούνται, χαίρονται και μπορούν να μας μεταδώσουν αυτά τα συναισθήματα είτε με αυτά που κάνουν είτε με πιο ανορθόδοξο τρόπο. Πιστεύω επίσης ότι μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη μας (Γιατί άραγε ένα από τα σκυλιά μου με το που σκέφτομαι ότι θα κάνω όλα τα σκυλιά μπάνιο, εξαφανίζεται πριν καλά καλά σηκωθώ από την καρέκλα για να πάω να πάρω τα σύνεργα; ).
Συμφωνώ... Εμένα ο γάτος μου με το που σκέφτομαι ότι θα του κόψω τα νύχια εξαφανίζεται...!!! :Ρ
Vasilis1818
27-03-12, 09:56
Αυτά είναι ορισμένα αξιοσημείωτα περιστατικά, από αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι μου με τα ζώα σε καθημερινή βάση. Συμφωνώ φυσικά ότι τα ζώα έχουν ένστικτα, αλλά έχουν και νοημοσύνη, σκέφτονται, λυπούνται, χαίρονται και μπορούν να μας μεταδώσουν αυτά τα συναισθήματα είτε με αυτά που κάνουν είτε με πιο ανορθόδοξο τρόπο. Πιστεύω επίσης ότι μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη μας (Γιατί άραγε ένα από τα σκυλιά μου με το που σκέφτομαι ότι θα κάνω όλα τα σκυλιά μπάνιο, εξαφανίζεται πριν καλά καλά σηκωθώ από την καρέκλα για να πάω να πάρω τα σύνεργα; ).
Θα συμφωνησω μαζι σου!
βεβαια δεν ξερω κατα ποσο ισχυει οτι ξερουν τι σκεφτομαστε.
Με την γατα μου που την εχω εδω και 3 χρονια δεν εχει συμβει κατι παραξενο σαν κι αυτα που λες. Θα δειξει στο μελλον μιας και με τις γατες εχω τις καλυτερες σχεσεις:p
Ath-hleios
28-03-12, 21:42
Θα συμφωνησω μαζι σου!
βεβαια δεν ξερω κατα ποσο ισχυει οτι ξερουν τι σκεφτομαστε.
Με την γατα μου που την εχω εδω και 3 χρονια δεν εχει συμβει κατι παραξενο σαν κι αυτα που λες. Θα δειξει στο μελλον μιας και με τις γατες εχω τις καλυτερες σχεσεις:p
Πιστεύω ότι καταλαβαίνουν βασικές έννοιες και λέξεις της γλώσσας μας (την ανθρώπινη εννοώ, αυτήν που ακούν όταν μιλάμε) ενώ εμείς αδυνατούμε να καταλάβουμε τη δική τους. Λόγω της ανεπτυγμένης διαίσθησής τους, είναι σε θέση να πιάνουν τη σκέψη μας και να αντιδράσουν ανάλογα, εφόσον έχουμε αναπτύξει με το ζώο μια αρμονική σχέση. Τέτοια σχέση προσωπικά έχω αναπτύξει με 2 από τα 15 ζώα που έχω στο χώρο μου.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ζώα σκέφτονται, έχουν αναμνήσεις και συναισθήματα και αναφέρομαι κυρίως στους σκύλους και στις γάτες, χωρίς να αποκλείω άλλα ζώα που δεν έχω ζήσει από κοντά και για πολύ καιρό. ΜΕ την κατάλληλη εκπαίδευση, ενισχύεις το δεσμό σου με το/ζώο/α και παράλληλα το/α μαθαίνεις να σκέφτεται/σκέφτονται. Έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πολλά πράγματα, αν βρεις τον κατάλληλο δίαυλο επικοινωνίας. Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ, φανταστείτε ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο και μαθαίνει πράγματα και συγκρίνετέ το με ένα συνομήλικό του που δεν πηγαίνει σχολείο και δεν δέχεται ερεθίσματα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ζώα: αν τους δώσεις ερεθίσματα, θα ακονίσουν τη σκέψη τους. Στην περίπτωσή τους όμως, δεν μιλάμε για προπαίδεια ,αριθμητική, γραφή, ανάγνωση και φιλοσοφία:).
Ελευθέριος Παλιγγίνης
17-05-12, 02:55
Όλα τα έμβια έχουν Ψυχή, αυτή "ψύχει" και κινεί το σώμα. Η ποιότητα διαφέρει και το εξελικτικό επίπεδό της. Πόσο πολύπλοκη είναι και σε τι εγκέφαλο και σώμα ζει.
Και μετά την ύλη οι άνθρωποι περνάμε σε πνευματικό σώμα για την Ψυχή αντί για υλικό, μετά την Φώτιση που είναι ο σκοπός όλων των ανθρώπων. Κάποιοι ειναι να το πετύχουν σε αυτή τη ζωή, άλλοι αργούν γιατι "θέλουν" πολλές υλικές ζωές ακόμα.
Καλησπέρα σας.
Αποδείξεις ότι τα ζώα έχουν ψυχή δε νομίζω να υπάρχουν,
όπως δε νομίζω να υπάρχουν αποδείξεις ,ότι έχουν ψυχή και
οι άνθρωποι. (Δεν δέχομαι σαν απόδειξη θρησκευτικές πεποιθήσεις)
Οπότε θα πάρω σαν παράδειγμα το σκύλο μου
και θα πω,πως παρακολουθώντας τον και παρακολουθώντας και τον
εαυτό μου στην καθημερινότητα μας δε βλέπω ουσιαστικές διαφορές.
(αισθήσεις,αισθήματα,όνειρα κτλ)
Συνεπώς θα απαντήσω πως,ΑΝ έχω εγώ ψυχή ,ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ έχει κι εκείνος.
Τέλος έχω να πω ότι ο άνθρωπος μπορεί να θεωρείται το πιο νοήμων ον,
αλλά ειλικρινά πείτε μου,βάζοντας στην άκρη θρησκείες και χρησιμοποιώντας μόνο τη λογική σας, πιστεύετε πως ό,τι υπάρχει γύρω μας ,έχει φτιαχτεί μόνο για τον άνθρωπο?
Ο σκοπός δηλαδή του αρνιού πχ ,κατά τη γνώμη σας,είναι να μεγαλώσει για να το φάει ο άνθρωπος?
'Οση νοημοσύνη κι αν έχει ο άνθρωπος,είναι ικανός να κρίνει τη μοίρα οποιουδήποτε πλάσματος που είναι υποδεέστερο νοητικά από αυτόν?
Angelika28970
05-08-12, 17:17
μα φυσικα και εχουν ψυχη. δεν νομιζω να υπαρχει αποδειξη αλλα δεν εχει σημασια. πολλα πραγματα υπαρχουν τα οποια δεν μπορουμε να εξηγησουμε. φεξε μου και γλιστρισα αν περιμενα αποδειξη για τον αν εχουν-εχουμε ψυχη ή για οτιδηποτε που ειναι αμφιβολο.:)
Ο σκοπός δηλαδή του αρνιού πχ ,κατά τη γνώμη σας,είναι να μεγαλώσει για να το φάει ο άνθρωπος?
'Οση νοημοσύνη κι αν έχει ο άνθρωπος,είναι ικανός να κρίνει τη μοίρα οποιουδήποτε πλάσματος που είναι υποδεέστερο νοητικά από αυτόν?
Γιατί όχι? Κάποιος θα το φάει, όπως έτρωγε και αυτό.
Έτσι λειτουργεί αυτός ο κόσμος. Όταν πάμε στον "άλλο κόσμο" μπορεί να είναι διαφορετικά.:rolleyes:
Constantine2012
08-08-12, 10:05
Αναφερει πουθενα στας Αγιας γραφας περι ψυχης των ζωντανων; Δεν νομιζω.
Δεν το λέει η αγία γραφή αλλά το λένε οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.
Constantine2012
09-08-12, 09:44
Τι συγκρινεις τωρα;
Τη 'Ζωη' με τους αρχαιους φιλοσοφους;
Ψυχή έχει κάθε έμβιο ον. Όχι μόνο όποιος είναι χριστιανός.
Κατ΄ εμέ αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία δεν έχει η αναζήτηση του αν έχουν τα ζώα ψυχή, αλλά η αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως διαθέτουν συναισθήματα που πολλές φορές " βάζουν " στο περιθώριο τον άνθρωπο που διαθέτει ψυχή για όσους ακολουθούν την ορθόδοξη πίστη, ή για τους υπόλοιπους "ανωτερότητα" .... Ευτυχώς ή δυστυχώς πολλές φορές τα ζώα έχουν αντιδράσει περισσότερο "ενσυνείδητα " από εμάς........
Πιστεύω ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή όπως επίσης και οι άνθρωποι δεν έχουν ψυχή!Όλα είναι προϊόντα του εγκεφάλου!Συναισθήματα έχουν τα ζώα όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός!Αλλά ο εγκέφαλος καθορίζει τα συναισθήματα!Άπαξ και γίνει μπλακ άουτ,μπαίνουμε σε μια μαύρη τρύπα του σκότους,και δεν έχουμε καθόλου σκέψεις,παρά μόνο λιώνουμε στο χώμα,και επιστρέφουμε στη γη τα υλικά με τα οποία δημιουργηθήκαμε!
Constantine2012
10-08-12, 08:51
Η ψυχη των ζωων εινα χωρις ουσια σε αντιθεση με των ανθρωπων.
Μηπως πρεπει πρωτου αρχισουμε να μιλαμε για το αν τα ζωα, τα φυτα και το γιαουρτι που εχω στο ψυγειο εχει ψυχη (καθοτι μυκητας) να αναρρωτηθουμε και να ψαξουμε να βρουμε αποδειξεις για την υπαρξη της ψυχης γενικοτερα;
Γιατι πρεπει ντε και καλα να υπαρχει ψυχη; Γιατι το θεωρουμε δεδομενο οτι υπαρχει και δη αθανατη; Επειδη μας αρεσει σαν ιδεα;
Υπαρχουν αραγε αποδειξεις για την υπαρξη της ψυχης;
Είναι δύσκολο να ορίσουμε την ψυχή γενικότερα, όπως και να αποδείξουμε ότι υπάρχει.
Όταν όμως οι σοφότεροι άνθρωποι του πλανήτη μίλησαν και μιλάνε για αυτήν, είναι δύσκολο να αμφισβητήσουμε ότι υπάρχει…
Όλοι οι αρχαίοι και οι νυν πολιτισμοί και παραδόσεις αναφέρονται στην ψυχή.
Δεν θέλω να είμαι ο έξυπνος που θα τους ακυρώσει όλους, ιδικά τους αρχαίους μας προγόνους.
Δώσανε πολλά στην ανθρωπότητα και μέσα σε αυτά είναι και οι αναφορές τους στο τι είναι ψυχή.
Ασφαλώς δεν είναι οι μόνοι που αναφέρθηκαν στην ψυχή, αλλά το κύρος τους είναι αδιαμφισβήτητο…
Το ότι η επιστήμη δεν μπορεί να κατανοήσει και να μετρήσει το τι είναι ψυχή εμένα δεν μου λέει απολύτως τπτ.
Εδώ δεν μπορεί να κατανοήσει ή να μετρήσει άλλα κι άλλα, που είναι ποιο καθημερινά και ποιο απλά…
Μην τους κουράζουμε και με την ψυχή…
Νομιζω οτι παραξηγεις το ερωτημα μου.....
Αυτο που ρωταω εγω ειναι πως και γιατι ειμαστε τοσο βεβαιοι για την υπαρξη της ψυχης;
Το γεγονος οτι καποιοι σογοι μιλησαν για αυτοι εμενα δεν μου λεει τιποτα. Καποιοι σοφοι κατα περιοδους (μεταξυ αυτων και ο ιδιος ο Αριστοτελης) υποστηριζαν το γαιοκεντρικο μοντελο του συμπαντος, αλλοι οτι η υλη αποτελειται απο αερα, φωτια, νερο, και γη, αλλοι οτι το συμπαν ειναι στατικο και ποσες αλλες ιδεες και αποψεις οι οποιες εχουν καταρριφθει.
Μηπως τελικα η υπαρξη της ψυχης ειναι περισσοτερο θεμα πιστης;
Ελευθέριος Παλιγγίνης
18-07-13, 13:05
Για να το εξετάσουμε επιστημονικά, με υπόθεση.
Εάν έχει ο άνθρωπος, τότε έχουν και τα ζώα. Εάν δεν υπάρχει γενικά, δεν έχει ούτε ο άνθρωπος ούτε έχουν τα ζώα.
Μηπως πρεπει πρωτου αρχισουμε να μιλαμε για το αν τα ζωα, τα φυτα και το γιαουρτι που εχω στο ψυγειο εχει ψυχη (καθοτι μυκητας) να αναρρωτηθουμε και να ψαξουμε να βρουμε αποδειξεις για την υπαρξη της ψυχης γενικοτερα; Γιατι πρεπει ντε και καλα να υπαρχει ψυχη; Γιατι το θεωρουμε δεδομενο οτι υπαρχει και δη αθανατη; Επειδη μας αρεσει σαν ιδεα; Υπαρχουν αραγε αποδειξεις για την υπαρξη της ψυχης;
Μέχρι να βρεθεί κάποιος επιστήμονας που θα καταφέρει να συναρμολογήσει έναν άνθρωπο(υγιή άκρα, υγιή όργανα, σκελετός, καρδιά, εγκέφαλος κ.ο.κ) και να εμφυσήσει ζωή σ' αυτό το "παζλ", νομίζω είναι ασφαλές να πιστεύουμε ότι αυτό που μας διαχωρίζει από αυτούς που βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα είναι η ψυχή(τουλάχιστον ως ζωοποιός δύναμη). Άλλωστε ένας άνθρωπος δεν είναι μόνο ένα μάτσο κύτταρα(αν ήταν έτσι θα πέρναμε έναν απινιδωτή στα χέρια και θα ξυπνούσαμε το μισό νεκροτομείο :p).. Άρα μέχρι να βρούμε τι κάνει τον εγκέφαλο να στροφάρει μένουμε με την εξήγηση της ψυχής(η οποία μπορεί και να αποκαλυφθεί κάποτε ότι είναι μια συμβατική εξήγηση για μια αμιγώς βιολογική λειτουργία -η θρησκεία και η μυθολογία δεν έχουν στόχο να εξηγήσουν το "ΠΩΣ?" αλλά το "ΠΟΙΟΣ?").
Για να το εξετάσουμε επιστημονικά, με υπόθεση. Εάν έχει ο άνθρωπος, τότε έχουν και τα ζώα. Εάν δεν υπάρχει γενικά, δεν έχει ούτε ο άνθρωπος ούτε έχουν τα ζώα.
Όσον αφορά το θέμα του νήματος θα συμφωνήσω με τη διατύπωση του Ελευθέριου πως ΑΝ έχει ο άνθρωπος τότε έχουν ΚΑΙ τα ζώα. Το τι ακριβώς πιστεύω για την ψυχή των ζώων είμαι σίγουρη ότι το έχω ήδη σχολιάσει σε προηγούμενο ποστ
<<Αρχική Δημοσίευση από MarsiaΣκεφτείτε ένα κατοικίδιο κι ένα ρομπότ στο σπίτι... Αν είσαι χάλια ψυχολογικά -και σωματικά- το ρομπότ χ.....ε, ενώ το ζώο τρίβεται πάνω σου, σε γλύφει, σε κοιτά είτε ανήσυχο είτε λυπημένο...>>
Μπορείς να το προγραμματίσεις έτσι ώστε να φαίνεται ότι σε συμπονά.
Τέλος πάντων, αυτό τι σχέση έχει με το αν τα ζώα έχουν ψυχή;
Οι άνθρωποι έχουν ψυχή;
Τι είναι η ψυχή;
Άλλο να συμπονά φαινομενικά κι άλλο οι ψυχολογικές διακυμάνσεις σου να επηρεάζουν άμεσα το ζώο σου -αυτό αν δεχτούμε ότι η ψυχή είναι κάτι παραπάνω από ζωοποιός δύναμη. Αν δεχτούμε δηλαδή ότι συνδέεται και με την "αγία τριάδα": νόηση, συναίσθημα, διαίσθηση. Τα οποία -άλλα σε μεγαλύτερο κι άλλα σε μικρότερο βαθμό- διαθέτουν και τα ζώα.
Αν πάλι εκλάβουμε την ψυχή ως αυτή που μας δίνει ζωή -το μόνο που μας διαχωρίζει από τα πτώματα- τότε επιστρέφουμε στο αρχικό επιχείρημα ότι ως ζωντανά πλάσματα θα έχουν κι αυτά.
Όπως είπα νωρίτερα, ΑΝ έχει ψυχή ο άνθρωπος, τότε σίγουρα έχουν και τα ζώα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Γεια σας.Δεν εχω παρακολουθησει την συζητηση,παρολα αυτα θα ηθελα να εκθεσω την αποψη μου για το θεμα, μεσα απο ενα δημοσιευμα της ιατρικης επιθεωρισης ¨England gernal of Medicine¨.Συμφωνα με το δημοσιευμα στα δυο χρονια που ζει ο Οσκαρ(ο γατος) στο κεντρο νοσηλειας του ροουντ αιλαντ,εχει κανει 25 επισκεψεις σε ασθενεις, οι οποιοι μετα απο λιγες ωρες πεθαναν.¨Ο γατος δεν εμφανιζεται πρωτος στο προσκεφαλο των μελλοθανατων,κανει ομως την εμφανιση του παντα λιγες ωρες πριν πεθανει ο ασθενης¨δηλωσε ο καθηγητης τζοαν τζινο του πανεπιστημιου Μπραουν.Οι ειδικοι στα αιλουροειδη δεν εκπλησσοντε απο το ταλεντο του ¨γατου του θανατου¨.Συμφωνα με μαρτυρια,ο Οσκαρ κουλουριαστηκε μια μερα στο κρεβατι μιας ασθενους.Το προσωπικο ειδοποιησε τους συγγενης.Οταν εφθασαν, ο εγγονος ρωτησε την μητερα του γιατι ηταν εκει η γατα.¨Για να βοηθηση την γιαγια να παει στον ουρανο¨του απαντησε.Η ηλικιωμενη ασθενης πεθανε μιση ωρα αργοτερα.
Άραγε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι και τα φυτά έχουν ψυχή;
panosfromlydian
29-09-13, 23:44
Νομιζω οτι παραξηγεις το ερωτημα μου.....
Αυτο που ρωταω εγω ειναι πως και γιατι ειμαστε τοσο βεβαιοι για την υπαρξη της ψυχης;
Το γεγονος οτι καποιοι σογοι μιλησαν για αυτοι εμενα δεν μου λεει τιποτα. Καποιοι σοφοι κατα περιοδους (μεταξυ αυτων και ο ιδιος ο Αριστοτελης) υποστηριζαν το γαιοκεντρικο μοντελο του συμπαντος, αλλοι οτι η υλη αποτελειται απο αερα, φωτια, νερο, και γη, αλλοι οτι το συμπαν ειναι στατικο και ποσες αλλες ιδεες και αποψεις οι οποιες εχουν καταρριφθει.
Μηπως τελικα η υπαρξη της ψυχης ειναι περισσοτερο θεμα πιστης;
H ψυχη υπαρχει.
http://curezone.com/forums/fm.asp?i=2105101#i
H ψυχη υπαρχει.
http://curezone.com/forums/fm.asp?i=2105101#i
υπάρχει.................
Τα ζώα έχουν ψυχή αλλά ο άνθρωπος δεν μπορεί να την κατανοήσει όπως αντίστοιχα τα ζώα δεν μπορούν να κατανοήσουν την ψυχή του ανθρώπου,το κάθε είδος κατανοεί μονάχα την δική του ψυχή.
Ας γραψω κατι και εδω...:D
Λοιποοοοοοοον!
. .Καταρχην η γνωση μας προερχεται μεσα απο την παρατηρηση. Η καθε παρατηρηση ειναι συνυφασμενη με ενα ιστορικο και πολιτισμικο πλαισιο παροχης παρατηρησεων ,συμφραζομενων,γνωσων , πεποιθησεων ... χαριν στο οποιο κατασκευαζουμε ενα αρχικο μοντελο για το πως ειναι ή το πως πρεπει (θελουμε) να ειναι αυτο που παρατηρουμε. Μετα απο πολλες επαναληψεις παρατηρησεων , το μοντελο που εχουμε κατασκευασει επενδυεται με μια θεωρια.
Ας δουμε λοιπον μια ακομα θεωρια...
Τα συστηματα περιεχουν υλη - ενεργεια και πληροφορια και λειτουργουν μεσα απο συντηρητικους βροχους ομοιοστασιας. Καθε ενα επιτυχημενο συστημα προσπαθει μεσω πολλαπλων αναδρασεων με τον εαυτο του και το περιβαλλον να διατηρηθει και να επεκταθει. Η λειτουργικοτητα κρινεται απο τον βαθμο συσσωρευσης νεας δυναμικης καταστασης πληροφοριας, που φερνει με την σειρα της νεες ιδιοτητες ανωτερες απο τις παλιες. Η φυση μοιαζει με εναν πολλαπλο ελκυστη παραλληλης αλληλοδρασης σε διαφορα επιπεδα περιβαλλοντικης πολυπλοκοτητας, που εν τελει αυτο τον βοηθα να εξελισεται και να παραγει ανωτερη πολυπλοκοτητα.
Τα ζωα οπως και τα φυτα διακρινονται για την υψηλη ταξη της φυσικης βιολογικης πολυπλοκοτητας τους . Στο επιπεδο των φυτων δεν μπορουμε να μιλαμε για συνειδηση ουτε καν χαμηλου επιπεδου. παρ ολα αυτα η πολυπλοκοτητα της δομης των φυτων επιτρεπει την ικανοτητα διαχυσης πληροφοριας προς αυτα, μαλλον ομως παθητικα. Συγχρονες μελετες και πειραματα λενε οτι το επιπεδο των αναφυομενων ιδιοτητων των φυτων ως προς την ταξη της δομης, μπορει να δεχθει παθητικα μια ταξη πληροφορια. Αυτο το ονομαζουμε καταχρηστικα με μια λεξη , τηλεπαθητικοτητα . Η τηλεπαθεια ειναι μια πραξη διαδοσης πληροφοριας μεσω ασυνειδητων φυσικων μηχανισμων μιας ταξης δομων, προς μια ταξη πληροφοριας. Οσο χαμηλοτερη ειναι η ταξη των υλικων δομων τοσο χαμηλοτερες ειναι και οι αναφυομενες ιδιοτητες τους .
Τα ζωα εξ αιτιας μεγαλυτερης αναπτυξης της πολυπλοκοτητας της φυσικης δομης , εχουν την δυνατοτητα εμφανισης , νεων αναφυομων ιδιοτητων. Ενα ζωο ειναι λιγοτερο παθητικο ως προς την πληροφορια που δεχεται απο ενα φυτο, και λιγοτερο ενεργητικο ως προς τον ανθρωπο. Οι ανθρωποι λογο μεγαλυτερης πολυπλοκοτητας των εγκεφαλων τους, ασκουν κατω απο ειδικες προυποθεσεις , επιδρασεις στον αυτοματισμο των ζωων και ακομα μεγαλυτερη στον αυτοματισμο των φυτων. Η ταξη της πολυπλοκοτητας των αυτοματισμων της φυσης στον ανθρωπο ειναι πολυ υψηλη και σαν αποτελεσμα οι αναφυομενες ιδιοτητες αυτης της ταξης, ειναι εντελως σε αλλο επιπεδο απο τα προηγουμενα (ζωα - φυτα - μικροοργανισμοι- σωματιδια).
Οι αρχικες στοιχειωδεις μοναδες υλης -ενεργειας - πληροφοριας , παραμενουν οπως εχουν. Ειναι οι ιδιες σε ολα τα επιπεδα αναφυομενων ιδιοτητων της πολυπλοκοτητας της φυσικης δομης , που ομως διαπλεκομενες κατω απο διαφορετικους βαθμους ελευθεριας, δημιουργουν διαφορετικες δομες . Μικροσκοπικες και μακροσκοπικες, ως και τον ανθρωπινο εγκεφαλο. Αυτο που κανει ο ανθρωπινος εγκεφαλος και δεν το κανει ο εγκεφαλος των ζωων ή εκεινος των φυτων , ειναι οτι αυτος εχει την δυνατοτητα σε αντιθεση με τα αλλα επιπεδα της φυσης, να αναδρα την επικτιτη πληροφορια που συσσωρευσε στο υψηλο επιπεδο της συνειδησης , σε ενα χαμηλοτερο επιπεδο , αυτο των αυτοματισμων ,που ειναι το ασυνειδητο και κατ επεκταση το πλαισιο της κατωτερης φυσης .
Η πολυπλοκοτητα ειναι η ιδιοτητα του κοσμου να αλληλεπιδρα ολιστικα σαν δομη διαπλοκης ολων των μερων με ολα τα μερη . Ενα σπασιμο της δομης σε ενα προηγουμενο σταδιο θα φερει ενα σπασιμο σε επομενα επιπεδα δομης, αρα και αναφυομενης πληροφοριας . Καθε νεο επιπεδο ειναι αποτελεσμα της επιτυχιας ενος προηγουμενου. Η βαθμιαια συσσωρευση υλης ενεργεις και πληροφοριας σε εναν περιορισμενο χωρο, αναγκαζει το συστημα να μετασχηματιστει σε ενα ανωτερο επιπεδο, αλλαζοντας με αυτο τον τροπο κατασταση λειτουργιας (αλλαγη φασης).
Καθε νεο επιπεδο πολυπλοκοτητας της υλης φερνει και νεες αναφυομενες ιδιοτητες που δεν υπηρχαν στα αμεσως προηγουμενα επιπεδα της πολυπλοκης δομης.
ο εγκεφαλος ειναι ενα πολυπλοκο συστημα υψηλης ταξης πολυπλοκοτητας που σε
διαφορετικα επ ιπεδα δομης δειχνει διαφορετικες αναφυομενες ιδιοτητες . Η αναπτυξη και η εξελιξη εφερε την βιολογια απο το πρωτο κυτταρο και βακτιριο ως τα πρωτοζωα, τα φυκια τα ψαρια, την χλωριδα της ξηρας τα ερπετα , τα θηλαστικα και τελος τον ανθρωπο και τον εγκεφαλο του. Ολη αυτη η πορεια που κρατεισε δισεκατομμυρια χρονια καταδικνυει την πολυ αργη και μαλλον τυχαια αλληλοδραση ολων των μερων με ολα τα μερη. Η πολυ αργη εξελιξη δειχνει οτι γιναν πολλα σφαλματα και διορθωσεις που διεπονταν απο ενα μαλλον πιθανοθεωρητικο πλαισιο εξελιξης.
. Η συνειδηση μας δινει την ψευδαισθηση οτι ειμαστε αποκομενοι απο αυτο το συνολο αρχικων στοιχειων και συνθηκων.Αυτο συμβαινει εξ αιτιας της αποστασιοποιησης της , απο το γενικο φυσικο, αλογο και ασυνειδητο πλασιο του κοσμου. Ο κοσμος ομως οπως και εμεις, αποτελουμαστε απο τις ιδιες δομικες μοναδες αλληλεξαρτησης. Η πληροφορια του κοσμου υπαρχει παντου και το μονο που χρειαζεται ειναι η ικανη εκεινη διαταξη αποκωδικοποιησης που θα αντλισει ταξη απο το χαος. Το χαος απο μονο του δεν ειναι κατι φανερο , φανερο γινεται μεσα απο τις πηγες πληροφοριας.
Η ψυχη ειναι μια ιδιοτητα που προκυπτει απο τον υψηλο βαθμο πολυπλοκοτητας της υλης.
Ειναι λοιπον μια αναφυομενη ιδιοτητα της υλης. Αυτο που αποκαλουμε ψυχη και συμπυκνωνει τις εννοιες προσωπικοτητα - συνειδηση - εγω , ειναι αποτελεσμα θεωρισης των ιδιων , μεσα απο τις ιδιες. Αυτο που παρεξηγημενα αποκαλουμε ψυχη , ειναι αποτελεσμα μιας ποιοτητας αναφυομενων ιδιοτητων καποιων κρισιμων βαθμων συγκεντωσης των διαπλεκομενων ποσοτητων και ποιοτητων , υλης - ενεργειας και πληροφοριας.
Η αυταναφορα εκφραζει τις πεποιθησεις και τα πιστευω ετσι οπως εχουν προσχηματιστει απο τις μεταφυσικες προ-υποθεσεις του εξηγηματικου μας μοντελου. Καθε αποκλιση απο το μοντελο αποτελει αντιδογματικη πραξη απελευθερωσης. Καθε στατικη παραμονη μεσα στο μοντελο , καταδικνυει με τον πιο παραστατικο τροπο την ψυχολογικη ταση προς την ασφαλεια που προσφερει αυτο, αρα την ανασφαλεια εξω απο αυτο. Και οπως ενα παιδι δεν μπορει να αυτοαξιολογισει τον εαυτο του μετα απο ενα διαγωνισμα, ετσι και αυτος που εχει εγκλωβιστει στην αυτοαναφορικοτητα της αν - ασφαλειας του μοντελου του , χρειαζεται καποιον αλλο ευρυτερο σχηματισμο για να τον βγαλει απο την πλανη , αρα και την παρεξηγηση.
Τιποτα δεν εμποδιζει την φυσικη πολυπλοκοτητα , στο να εξελισεται προς επομενα επιπεδα αγνωστων ιδιοτητων.
Αυτο θελω και εγω να το μαθω......
Pholarchos
28-10-14, 14:21
Αυτο θελω και εγω να το μαθω......
Για να δεις αν κάτι 'έχει' κάτι άλλο ή όχι - θα πρέπει να ορίσεις το άλλο και να παραμετροποιήσεις το έχει/δεν έχει.
Δηλαδή: το "έχουν τα φυτά "ψυχή";" δεν έχει νόημα εκτός κι αν ορίσεις το "ψυχή" και ορίσεις και το πως (βάση του προηγούμενου ορισμού) θα ήταν ένα θεωρητικό φυτό με ψυχή και πως χωρίς. Αν πράγματι θα είχαν διαφορά - ξέροντας πια την "ειδο-ποιό" διαφορά - εξετάζεις τα πραγματικά φυτά πόσο όμοια είναι με τα υποθετικά με/χωρίς ψυχή και έτσι θα μπορείς να ξεχωρίσεις αν έχουν ή όχι (ή αν έχουν-δεν-έχουν δεν έχει σημασία!)
Αφού πολύ βολικά έχουμε ήδη υποθέσει ότι υπάρχει ψυχή (χωρίς να έχουμε δώσει καν τον ορισμο της ψυχής), τότε το φράγμα έχει σπάσει. Μπορούμε κάλλιστα να υποθέσουμε ότι και οι πέτρες έχουν ψυχή.
Και αυτό είναι η θεολογία με απλά λόγια.
Pholarchos
28-10-14, 16:22
Αφού πολύ βολικά έχουμε ήδη υποθέσει ότι υπάρχει ψυχή (χωρίς να έχουμε δώσει καν τον ορισμο της ψυχής), τότε το φράγμα έχει σπάσει. Μπορούμε κάλλιστα να υποθέσουμε ότι και οι πέτρες έχουν ψυχή.
Και αυτό είναι η θεολογία με απλά λόγια.Αν αυτό είναι η θεολογία η "ψυχο-λογία" τι είναι; Κάτι που μελετά της ψυχή χωρίς να έχει δώσει ορισμό;
Αν αυτό είναι η θεολογία η "ψυχο-λογία" τι είναι; Κάτι που μελετά της ψυχή χωρίς να έχει δώσει ορισμό;
http://i2.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/015/652/230114_908223010.png
Τα φυτα ειναι οι προγονοι μας. Οι αρχαιες μνημες στο γενετικο υλικο.
Για οποιον κανει αργα την ανοιξη βολτες σε δαση με ελατα και καστανιες , θα εχει σιγουρα αισθανθει την εντονη οσμη σπερματος που γεμιζει την ατμοσφαιρα , ειδικα τα πρωινα. Ειναι η γυρη απο τις καστανιες, που μυριζει σαν το σπερμα των ανθρωπων και των ζωων.
Στα πειραματα τηλεπαθειας που εχουν γινει αναμεσα σε φυτα και ανθρωπους και αναμεσα σε φυτα και ζωα, εχει καταδειχθει με μεγαλη επιτυχια, μια εσωτερικη σχεση των πληροφοριων των συστηματων , με κατευθυνση αναδρασης απο το συστημα υψηλης ταξης , προς εκεινο της χαμηλοτερης και μαλιστα κατ επαναληψη.
Αυτο που παρεξηγημενα αποκαλουμε ψυχη και του αποδιδουμε ολα τα "υπερφυσικα" φαινομενα , δεν ειναι παρα το πλεγμα του εσωτερικου αυτοματισμου ασυνειδητης αμυνας και πληροφοριας , της φυσικης πολυπλοκοτητας ολων των συστηματων. Απο το πιο απλο ως το πιο πολυπλοκο. Ειναι μια αμυνα εναντια σε πραγματικους κινδυνους και διαταραχες που απειλουν την λειτουργικοτητα της ομοιοστασιας των συστηματων , και αρα αποτελει τον μηχανισμο οριακων αντιδρασεων διατηρησης της ζωης .
Απο τα πειραματα που εχουν γινει και στα οποια μετραται η ηλεκροφυσιολογια του φυτου μεσω ηλεκτροδιων , γαλβανομετρων και ηλεκτρονικων παλμογραφων , εχει αποδειχθει η παθητικη αντιδραση των φυτων, εναντι των εξωτερικων απειλων , απο αλλους οργανισμους ανωτερης φυσικης πολυπλοκοτητας . Στις περπτωσεις που το καλωδιομενο φυτο απειλουνταν με ακροτιριασμο ή εγκαυματα, τα οποια θα προκαλουνταν εσκεμενα απο τον πειραματιστη , οι ενδειξεις στα οργανα ηταν εντονες και οι μετρησεις αποδεικτικες της παθητικης αντιδρασης του φυτου, στην απο προθεση κακοβουλη ενεργεια. Οταν ο πειραματιστης επερνε την αποφαση να προκαλεσει κακο στο φυτο, το φυτο διαβαζε την σκεψη του και αντιδρουσε πριν απο οποιαδηποτε πραγματικη ενεργεια. Προφανως προκειται για μιας κατευθυνσης παθητικης μεταβιβασης πληροφοριας απο τον εγκεφαλο του πειραματιστη -ανθρωπου , προς τον εγκεφαλο κατωτερων ταξεων εξελιξης - πολυπλοκοτητας αρα και πληροφοριας, δηλαδη του φυτου .
Η μεταβιβαση γινεται μεσω ενεργοποιησης του μηχανισμου ασυνειδητων προβολων των περιεχομενων της προθεσης του πειραματιστη. Το φυτο δεν αντιλαμβανεται την προθεση για καταστροφη, εξ αιτιας καποιας ενεργοποιησης ενος διαυλου διαλογου ενα προς ενα με την συνειδηση. Ο διαλογος εχει την μορφη μεταβιβασης, μεσω ενος μονοκατευθυντηριου μηχανισμου αποδοχης των προβολων απο το συστημα υψηλης ταξης προς αυτο της χαμηλης . Οι εστιασμενες προθεσεις της συνειδησης , αναδρουν πλεον σε ενα κατωτερο επιπεδο αυτοματισμων της βιολογικης εξελιξης ,δηλαδη στο κοινο ασυνειδητο παθητικο ( η γλωσσα της φυσης - το τηλεπαθητικο).
Η αντιδραση του φυτου που σε ορισμενες ακραιες στιγμες απειλης , φθανει και τα ορια της λυποθυμιας , ειναι μια αντιδραση παθητικη . Ειναι σαν να οργανωνει τις ασυνειδητες τηλεπαθητικες ωσεις του κοινου πεδιου ανθρωπος - φυτο, σε καταγεγραμενες μνημες χαμηλων ταξεων πληροφοριας.
Η αντιδραση σε επιπεδο φυτου , ειναι η εντιδραση στο αντιστοιχο κοινο επιπεδο εξελιξης του ανθρωπινου εγκεφαλου.
Πηγή or it didn't happen.
What do mean my friend ...or it didn't happen ...:D:D
Λοιπον αυτα ειναι απο διασπαρτες πηγες που μου ειναι αδυνατο ομως να τις εντωπισω. Ξερω ομως τα πειραματα.
Τα πειραματα εχουν την αφετηρια τους στην Σοβιετικη κατα κυριο λογο βιβλιογραφια και κατα δευτερο στην Αμερικανικη της δεκαετιας γυρω στο 60.
Ειναι τα γνωστα πειραματα φωτογραφισης Κιρλιαν και της αποδοσης των τμηματων των φυτων μεσω μιας εκπομπης ακτινοβολιας υψηλης συχνοτητας απο τις μηχανες κιρλιαν που κανουν χρηση ειδικων ηλεκτρικων πεδιων . Στα πειραματα ακροτηριασμου εχουμε την ενδειξη οτι τα φυτα ειναι ζωντανα και εκπεμπουν μια ακτινοβολια στην περιοχη του ακροτηριασμου , κατι σαν φωτοστεφανο που ειναι ορατο μονο με την μεθοδο Κιρλιαν. οι Σοβιετικοι εχουν κανει πολλα πειραματα με ζωα (κουνελια -γατες -σκυλους κτλ) αλλα και με φυτα . Οι τηλεπαθητικες ιδιοτητες των φυτων και των ζωων εχουν ερευνηθει απο τους Σοβιετικους και ειναι πολυ καλα τεκμηριωμενες για οποιον θελει να ψαξει ωστε να μην ειναι σε αγνοια.
Οι Αμερικανοι την δεκαετια του 60 εχουν κανει καποια πολυ σημαντικα πειραματα με επικεφαλη τον Μπαξτερ , ο οποιος εκανε τα πειραματα ακροτηριασμου και σκεψης , ενω παραλληλα ειχε συνδεσει ειδικες εγκεφαλογραφικες και ηλεκτρικες συσκευες καταγραφης (γαλβανομετρα κτλ).
Οι κινεζοι επισης εχουν πειραματιστει με διαφορα ειδη φυτων και ζωων και μαλιστα χρησημοποιουν τα ζωα σε ειδικα εργαστηριακα πειραματα προγνωσης σεισμων.
Αν πραγματικα ενδιαφερεσαι για ερευνα και ψαχνεσαι , ψαξε στην παγκοσμια και κυριως στην σοβιετικη βιβλιογραφια . Εγω αυτα τα εχω υποψη μου εδω και 10 - 15 χρονια .
Θα πει ότι αν δεν δώσεις συγκεκριμένες πηγές, όλα είναι απλά ανέκδοτες ιστορίες με μηδέν εγκυρότητα. Ενδιαφέρομαι για έρευνα και ψάχνομαι, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το αν εσύ δεν στηρίζεις αυτά που γράφεις. Εξάλλου αν παω και ψάξω μόνος μου, μετά θα πεις «α, δεν είχα αυτό στο μυαλό μου».
Οχι βρε nikodhmoς αγορι μου , δεν θα πει τιποτα.
Αυτα για τις τηλεπαθητικες ιδιοτητες των ζωων και των φυτων ειναι πολυ παλια. Το αν εσυ ή εγω δεν τα γνωριζουμε , υπαρχουν και αλλοι τομεις της ερευνας που επισης δεν τους γνωριζουμε.
Αυτα ομως ειναι πολυ γνωστα , ειναι σαν να μιλαμε οτι σε ενα γραμμαριο υλης κρυβονται 9 Χ 10 ^13 τζαουλ. Κανεις πλεον δεν το αμφισβητει αυτο. η τηλεπαθεια ειναι κατι που δεν χρειαζεται αποδειξεις πια . Κανεις δεν το αμφισβητει ακομα και να ειναι ο πιο συντηρητικος υλιστης.
Να λιγο εψαξα και βρηκα το πειραμα του Μπαξτερ.
http://thespiritscience.net/2014/05/31/science-proves-plants-feel-pain-and-have-telepathy/
Η τηλεπάθεια δεν χρειάζεται αποδείξεις; Υπονοείς ότι υπήρξε κάποια στιγμή όπου χρειαζόταν αποδείξεις και αυτές δόθηκαν; Φαίνεται έλειπα σε εκείνο το μάθημα και δεν ενημερώθηκα.
Να λίγο έψαξα κι εγώ και βρήκα ποια είναι η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας (http://en.wikipedia.org/wiki/Cleve_Backster#Reactions_by_the_scientific_communi ty) για το πείραμα του Μπάξτερ (Μπάκστερ;).
Οι κιρλιανες φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν παραφυσικα πεδία που εχουν να κάνουν με την τηλεπάθεια η την ψυχή . Απόδειξη για του λόγου το αληθές αποτελεί και η φωτογράφηση άψυχων αντικειμένων .
Μήπως εχει καμιά σημασία; Αφού τα φόρουμ του μεταφυσικού είναι η παιδική χαρά του "ότι δηλώσεις είσαι" και του "ετσι είναι τα πράγματα, αφού έτσι το λέω εγώ". Τι κάθεσαι και ψάχνεις τώρα; :rolleyes:
Heretic το ξέρω, όταν βαρεθώ θα φύγω!
Ελα μωρε... κάτσε :) Παρότι διαφωνούμε κάπου, γράφει κάτι ο ένας, γράφει κάτι ο άλλος ίσως μαζευτούν κι άλλοι διαφωνούντες που έχουν κάτι να πουν και αρχίσει να ξανα-προκύπτει κάτι.
Μια ακομα παρεξηγηση...:D
nikodhmos διαβασε ξανα αυτα που γραφω και τοτε θα καταλαβεις οτι αυτο που λεω δεν ειναι αυτο που καταλαβες, δηλαδη η ικανοτητα του φυτου...Ο πειραματιστης με ειδικες ψυχικες ικανοτητες ειναι αυτος που προκαλει τα φαινομενα προβαλοντας...
Ας δουμε και την επιστημονικη μεθοδο και ποια ειναι τα ορια της.
Λοιποοοον!
Οσο για την επιστημονικη μεθοδο αποδειξης , η ιδια η επιστημη μεσω της μαθηματικης λογικης και των δυο μετα- θεωρηματων μη πληροτητας που εχουν αποδειχθει απο τον Godel ,λεει οτι θα υπαρχουν παντα προτασεις που θα βρισκονται εξω απο το πλαισιο αναφορας της επιστημης , οι οποιες ειναι αληθινες αρα μη αποδειξημες. Το εχω πει και παλιοτερα και το λεω ξανα και αρχιζει και γινεται βαρετο. Η επιστημη ειναι μια δραστηριοτητα του ανθρωπινου πολιτισμου , οχι αναγκαστικα η καλυτερη. Αναμεσα στις διαφορες δραστηριοτητες του πολιτισμου υπαρχουν η τεχνη , η επιστημη, η φιλοσοφια , η θρησκεια, ,κτλ.
Ολες αυτες οι δραστηριοτητες ειναι αποτελεσματα μιας καταστασης συνειδησης . Ειναι η συνειδηση και η οπτικη της παρουσας στιγμης ενος τοπου και ενος χρονου και μιας κοινωνιας που διαμορφωνει τα συμφραζομενα των απαντησεων μας. Οι κοσμοι της συνειδησης ειναι οι κοσμοι της πλαστικοτητας και της ροης . Οι αποψεις της ανθρωποτητας στον 21ο αιωνα δεν ειναι ιδιες με τις αποψεις των αρχων του 20ου , δεν ειναι ιδιες με τις αποψεις των αρχων του 18ου αιωνα .......δεν ειναι ιδιες με τις αποψεις της αυγης του ανθρωπινου πολιτισμου.
Τα μεσα που χρησημοποιει ο ανθρωπος για την προσεγγιση της αληθειας ή οποια δεν εχει οριστει απολυτα γιατι δεν μπορει να οριστει , ειναι μεσα και μεθοδοι αυταναφορας. Ο εγκεφαλος ειναι ενας τελεστης Α, ο οποιος μετασχηματιζει μια φυσικη πραγματικη τιμη απο το περιβαλλον , σε μια ιδιοτιμη του πεδιου ορισμου του τελεστη Α ...
Τελος μαθηματος ...:)
Χρήσιμος όρος προς ενημέρωση εκκολαπτόμενων και μη επιστημόνων:
Ψευδοεπιστήμη (http://rationalwiki.org/wiki/%CE%A8%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%B5%CF%80%CE%B9%C F%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7)
Ετσι ειναι, συμφωνω απολυτα. :)
Και για αυτο ο καθενας θα πρεπει να ασχολειται με τις γνωσεις του επαγγελματος του και την αντιστοιχη βιβλιογραφια.
Αντι να ξημεροβραδιαζομαστε εδω σε ενα φορουμ που ταχα ερευνα την μεταφυσικη , καλυτερο θα ηταν να αγοραζαμε κανενα βιβλιο της ειδικοτητας μας, για να γινουμε επιτελους κατι και οχι δηθεν .
Αυτος που ενω δεν εχει σχεση επαγγελματικη με καποιο αντικειμενο ασχολειται με αυτο , συσκοτιζει και δεν διαφωτιζει την γνωση.
Ειναι καιρος να αποκτισουμε ολοι το γνωθι σαυτον και τα ορια μας.
Η αληθεια της διαστρεβλωμενης και παρεξηγημενης βιωματικης εμπειριας, πεθανε.
Καιρος να ξυπνησουμε ολοι, απ την αυταπατη μας.
Χμμ... συμπεριλαμβάνεις και τον εαυτό σου μέσα σε αυτό;
Pholarchos
29-10-14, 21:20
Χμμ... συμπεριλαμβάνεις και τον εαυτό σου μέσα σε αυτό;Έχεις να πεις κάτι για το θέμα;
Εχεις δικιο Φολαρχε .
Για τα ζωα που ειναι και το θεμα μας υπαρχουν πολλα περιστατικα που αξιζουν προσοχης. Θα αναφερω μονο ενα.
Το πιο προσφατο που θυμαμαι ειναι αυτο της Ταϊλανδης το 2004 , με τον μεγαλο σεισμο και το τσουναμι που επληξε την περιοχη. Εκει οι χωρικοι παρατηρησαν αρκετα λεπτα της ωρας πριν την αφηξη του μεγαλου κυματος (τσουναμι) , τα βουβαλια που εβοσκαν στην παραλια ξαφνικα να σταματουν την βοσκη να σηκωνουν το βλεμα τους προς τον Ωκεναο και αμεσως μετα να τρεπονται με πανικο προς τους κοντινους λοφους και υψωματα. Οι χωρικοι δεν καταλαβαν αυτη την συμπεριφορα των βουβαλιων , παρα αρκετα λεπτα αργοτερα οταν η καταστροφη ηταν πραγματικοτητα. Την ιδια συμπεριφορα εμφανισαν και αλλα ζωα που ηταν κοντα στην εκει παραλια, οπως ελεφαντες και φιδια.
Pholarchos
29-10-14, 22:22
Εχεις δικιο Φολαρχε .
Για τα ζωα που ειναι και το θεμα μας υπαρχουν πολλα περιστατικα που αξιζουν προσοχης. Θα αναφερω μονο ενα.
Το πιο προσφατο που θυμαμαι ειναι αυτο της Ταϊλανδης το 2004 , με τον μεγαλο σεισμο και το τσουναμι που επληξε την περιοχη. Εκει οι χωρικοι παρατηρησαν αρκετα λεπτα της ωρας πριν την αφηξη του μεγαλου κυματος (τσουναμι) , τα βουβαλια που εβοσκαν στην παραλια ξαφνικα να σταματουν την βοσκη να σηκωνουν το βλεμα τους προς τον Ωκεναο και αμεσως μετα να τρεπονται με πανικο προς τους κοντινους λοφους και υψωματα. Οι χωρικοι δεν καταλαβαν αυτη την συμπεριφορα των βουβαλιων , παρα αρκετα λεπτα αργοτερα οταν η καταστροφη ηταν πραγματικοτητα. Την ιδια συμπεριφορα εμφανισαν και αλλα ζωα που ηταν κοντα στην εκει παραλια, οπως ελεφαντες και φιδια.
Ανεκδοτικά περιστατικά πάντα θα βρίσκουμε. Να συμφωνήσουμε όμως για το τι είναι η "ψυχή" που εξετάζουμε αν έχουν πρώτα.
Έχεις να πεις κάτι για το θέμα;
Ναι!
Και για αυτο ο καθενας θα πρεπει να ασχολειται με τις γνωσεις του επαγγελματος του και την αντιστοιχη βιβλιογραφια.
Αντι να ξημεροβραδιαζομαστε εδω σε ενα φορουμ που ταχα ερευνα την μεταφυσικη , καλυτερο θα ηταν να αγοραζαμε κανενα βιβλιο της ειδικοτητας μας, για να γινουμε επιτελους κατι και οχι δηθεν.
Αυτος που ενω δεν εχει σχεση επαγγελματικη με καποιο αντικειμενο ασχολειται με αυτο , συσκοτιζει και δεν διαφωτιζει την γνωση.
Ειναι καιρος να αποκτισουμε ολοι το γνωθι σαυτον και τα ορια μας.
Η αληθεια της διαστρεβλωμενης και παρεξηγημενης βιωματικης εμπειριας, πεθανε.
Καιρος να ξυπνησουμε ολοι, απ την αυταπατη μας.
Υστερα απο αυτή τη δημοσίευση που θα αποτελέσει ορόσημο στο επιστημονικό επίπεδο του metafysiko.gr, πρέπει να ανατρέξω στην βιβλιογραφία μπας και εντοπίσω επιχειρρήματα για να το αντικρούσω.
Α, μόλις σκέφτηκα ενα! Μήπως θα μπορούσε η Ευσταθία να μας πει τι επαγγέλεται τελικά για παράδειγμα, και εχει αναλάβει εργολαβικά την ξεστράβωση των μεταφυσικών επισκεπτών της σελίδας;
Τα μεσα που χρησημοποιει ο ανθρωπος για την προσεγγιση της αληθειας ή οποια δεν εχει οριστει απολυτα γιατι δεν μπορει να οριστει , ειναι μεσα και μεθοδοι αυταναφορας. Ο εγκεφαλος ειναι ενας τελεστης Α, ο οποιος μετασχηματιζει μια φυσικη πραγματικη τιμη απο το περιβαλλον , σε μια ιδιοτιμη του πεδιου ορισμου του τελεστη Α ...
Τελος μαθηματος ...:)
Μπορείς να μας πείς μερικά πράγματα για μιγαδική διανυσματική ανάλυση και χώρους Hilbert και μετα περνάς και στους συμμετρικούς τελεστές, γιατί ομολογώ οτι δεν τα διδάχτηκα όταν έπρεπε. Μετά μας λές που κολλάει ο εγκέφαλος ( με καμμένη φλάντζα ή οχι).
Ανεκδοτικά περιστατικά πάντα θα βρίσκουμε. Να συμφωνήσουμε όμως για το τι είναι η "ψυχή" που εξετάζουμε αν έχουν πρώτα.
Εχω πει στην πρωτη προσφατη αναρτηση μου ,, οτι η γνωση μας ως ειδος , προερχεται απο την παρατηρηση . Και επισης οτι αυτη η γνωση ειναι συναρτηση του ιστορικου και πολιτισμικου πλαισιου μεσα στο οποιο κατασκευαζεται απο τα συμφραζομενα . Καθε ιστορικη εποχη εχει τους δικους της κωδικες και συμφραζομενα που διαρκως μετασχηματιζουν την οπτικη της γνωσης. Μαλιστα μετασχματιζουν την ιδια την εννοια γνωση.
Τα φαινομενα κινητοποιησης των ζωων πριν απο εναν μεγαλο κινδυνο εχουν παρατηρηθει κατ επαναληψη απο το ειδος μας. Το οτι κατι δεν το παρατηρουμε καθε μερα ή το οτι δεν μπορουμε να το αναπαραγαγουμε στο εργαστηριο, δεν σημαινει οτι αυτο δεν υφισταται ως γεγονος παρατηρησης.
Ενα παραδειγμα ειναι ο σφαιρικος κεραυνος . Επειδη εχει παρατηρηθει δεν μπορει να αγνοηθει. Ομως η αδυναμια αναπαραγωγης και ελεγχομενης παρατηρησης απο τα μεσα που διαθετει το ειδος μας , δεν σημαινει αυτοματα οτι αυτο το φαινομενο του σφαιρικου κεραυνου δεν υφισταται.
Υπαρχουν δεκαδες φαινομενα που το ειδος μας δεν μπορει να τα ελεγχξει, αλλα ουτε και να τα αναπαραγει σε συνθηκες εργαστηριου.
Η διαφορα με την ιδιοτικη ατομκη εμπειρια και βιωμα, ειναι , οτι αυτα τα φαινομενα κινητοποιησης υπηρχαν πριν τον ιστορικο πολιτισμο , υπαρχουν ακομα τωρα και θα υπαρχουν ανεξαρτητα νοητικων συνειδητων και ασυνειδητων προγραμματισμων. ανεξαρτητα του πως τα ερμηνευουμε ως ειδος . Η γνωση μας ειναι συνυφασμενη με το πλαισιο ερμηνειας της καθε εποχης. Αρα δεν ειναι αχρονη , αλλ ουτε και αντικειμενικη.
Οχι τα ζωα δν εχουν ψυχη. Γιατι το λεω ομως αυτο.
Η ψυχη ειναι η απαντηση μιας ερωτησης που γινεται εξ αιτιας μιας ανεπτυγμενης συνειδησης. Η συνειδηση ειναι το αποτελεσμα μιας ανεπτυγμενης πολυπλοκοτητας του εγκεφαλου. Οι ανθρωποι που ειναι σε μικρη ηλικια, δεν διαθετουν συνειδηση, δεν διαθετουν εγω , δεν διαθετουν μνημη , δεν διαθετουν προσωπικοτητα.
Ολα αυτα αρχιζουν να γινονται πραγματικοτητα σταδιακα. Μεσα απο μια πολυ γρηγορη εξελιξη της πολυπλοκοτητας της ανθρωπινης βιολογιας. Ειναι η ανθρωπινη βιολογια που οταν φτασει σε εναν κρισιμο βαθμο πολυπλοκοτητας , γεννα τα ερωτηματα και τις αππαντησεις.
Ενα ζωο μοιαζει περισσοτερο με αυτοματο ον που ειναι σε θεση να διεκπερεωσει μονο καποιες κατωτερες φυσικες λειτουργιες. Αυτες εγω τις ονομαζω, ομοιοστασιες. Μια ομοιοστασια ειναι η τροφη , η ικανοποιηση της ορεξης , η κινητοποιηση για την ανευερεση φαγητου κτλ. Μια αλλη ειναι η αναπαραγωγη, μια αλλη ο υπνος κτλ.
Αυτο που προκαλει τα "υπερφυσικα φαινομενα" στην φυση , ειναι η ανωτερη πολυπλοκοτητα της αναφυομενης συνειδησης , που εχει την βαση της ομως, στην εγκεφαλικη πολυπλοκοτητα ενος φυσικου εγκεφαλου, ο οποιος δεχεται πολλαπλα σηματα διαταραχων και κινδυνου απο το συνολο των ομοιοστατικων συστηματων της βιολογιας του. Δηλαδη ειναι η συνειδηση που τα προκαλει μεσα απο τους προγραμματισμους που εχουν περασει στο ασυνειδητο, και η λειτουργια ειναι αντισταθμιστικη των διαταραχων σε οριακα σημεια της ομοιοστασιας του οργανισμου (ακραια νηστεια- ακραια αυπνια- ακραια αποχη απο το σεξ- ακραια υστερικη κληρονομικοτητα - ακραια αισθητηριακη αποστερηση-κτλ). Η διαταραχη της ομαλης λειτουργιας των βιολογικων προγραμματων και λειτουργιων του οργανισμου , προκαλει αντισταθμιστικες ωσεις που οταν φτασουν σε ενα κρισιμο επιπεδο αναδρασης , κινητοποιειται το ατομικο ασυνεινηδητο και συμβαλει εποικοδομητικα με τα πληροφοριακα περιεχομενα του συλλογικου ασυνειδητου , με σκοπο να αντλισει μετα - σχεδια επιβιωσης. Αυτα τα σχεδια , αποτελεσματα συμβολης , ειναι οι προγραμματισμοι της συνειδησης που εχουν περασει απο το ατομικο στο συλλογικο ασυνειδητο και ανατροφοδοτουνται απο την βιολογια ως αντιγραφα...
Δηλαδη ειναι η συνειδηση που τα προκαλει μεσα απο τους προγραμματισμους που εχουν περασει στο ασυνειδητο, και η λειτουργια ειναι αντισταθμιστικη των διαταραχων σε οριακα σημεια της ομοιοστασιας του οργανισμου (ακραια νηστεια- ακραια αυπνια- ακραια αποχη απο το σεξ- ακραια υστερικη κληρονομικοτητα).
Ολα τα psi φαινομενα οφείλονται σε bugs του λογισμικού της CPU μας στα παραπάνω "ευρήματα". Τέλεια δουλειά. Αποστέλεις βιογραφικά άμεσα σε κάποια (προτείνω σε όλα) απο τα παρακάτω πανεπιστήμια:
http://mentalfloss.com/article/54450/13-university-sanctioned-paranormal-research-projects
heretic, ευχομαι καλο βραδυ...:D
Gnostic Student
04-02-15, 11:53
Ευσταθια
Όταν προσπαθείς να λύσεις τις παθογένειες ενός πράγματος, χρησιμοποιώντας το ίδιο το πράγμα, δύσκολα θα πετύχεις
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.