Επιστροφή στο Forum : Η ανωτερότητα των αρχαίων
Δε γνωρίζω πολλά γι'αυτό θα ήθελα να αναπτύξουμε το θέμα αυτό.Πως γίνεται ένας πολιτισμός που φώτισε τους πάντες να είναι 100 χρόνια πίσω από άλλους λαους .Πως γίνεται αυτές οι στυλάτες μορφες με πνεύμα δημιουργίας να θάφτηκαν μαζί με τον παρθενώνα κ ξαφνικά να δημιουργήθηκαν παράγκες κ άνθρωποι χωρίς όλο αυτό το αριστοκρατικό στυλ.από πολέμους φαντάζομαι ....δεν θα ψαξω στο ιντερνετ θα ήθελα να μου δώσετε εσεις φίλοι μου τα φώτα σας όσο πιο απλά γίνεται.
Αγαπητη Erelena....ειναι λαθος να θεοποιεις τους Αρχαιους Ελληνες και τον πολιτισμο τους και να τους κρινεις βασει μιας εξιδανικευμενης εικονας που εχεις στο μυαλο σου, μιας εικονας που φοβαμαι οτι μικρη σχεση εχει με την ιστορικη πραγματικοτητα
΄Voel η αρχαία ελλάδα γέννησε φιλόσοφους έχτισε με μάρμαρο εντυπωσιακα μνημεία είχαν έναν λαμπρό πολιτισμό αφου διδάσκετε κ σε ξένους λαούς.από τα πέρατα της γης λαχταρούν να μάθουν αρχαία ιστορία κ να δουν αρχαία αγάλματα.συγκρίνοντας το τώρα με το τότε μετά απο αιώνες εσύ τι λες τι θα θαυμάζουν την αφροδίτη της μήλου η μια καμένη ελλάδα απο τα χέρια των προγόνων του Σοφοκλή κ του Πλάτων.Δε ξέρω πολλά εάν μπορείς να με διαφωτίσεις κ ακούγοντας κ άλλους να κατορθώσω να κάνω η το παζλ"ανωτερότητα των αρχαίων ελλήνων"η το παζλ"ανωτερότητα των νεοελλήνων"η να καταλάβω μια ισότητα.
εκει που λέω προγόνων του Σοφοκλη μπλα μπλα μπλα sorry απογόνων εννοούσα τώρα το είδα χαχαχαχαχιχιχι::eek::p
Στην παγκοσμια ιστορια και αλλοι λαοι και πολιτισμοι δημιουργησαν θαυμαστα μνημεια, και εφεραν στον κοσμο φιλοσοφους και σοφους, και διδαξαν τους μεταγενεστερους τους, και στιμς μερες μας κοσμος ταξιδευει για να γνωρισει τα μνημεια των πολιτισμων αυτων και να μαθει την ιστορια τους.
Γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις διαβαζοντας αρχαια Ελληνικη ιστορια, οχι ομως απο τις σχολικες φυλαδες και τα Ελλαδεμπορικα βιβλια που το μονο που κανουν ειναι να ευλογουν τα γενια μας. Προσωπικα θα στρεφομουν σε νεους και ξενους συγγραφεις.
Θα δεις για παραδειγμα οτι πολλα απο τα χαρακτηριστικα και τις νοοτροπιες του νεοελληνα υπηρχαν και στους αρχαιους.
μάλλον πρέπει να μελετήσω!!!
O αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν και συνεχίζει να είναι ξεχωριστός, μοναδικός και παγκόσμιος... Ό,τι υπάρχει σήμερα στις επιστήμες, στην πολιτική, στον πολιτισμό έχει τις ρίζες του σ' αυτόν. Όμως, εάν περιμένεις να σχηματίσεις άποψη περί της σπουδαιότητάς του (ή και περί του αντιθέτου), από τις λίγες γενικόλογες σκέψεις που μπορεί να σου εκθέσουν κάποιοι στο Διαδίκτυο, θα απογοητευθείς... Ο Voel ορθώς σου προτείνει να μελετήσεις. Προσωπικά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις τη μελέτη με Όμηρο, Ησίοδο, Προσωκρατικούς, Πίνδαρο...
σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να μου ανοίξετε το δρόμο της ανάγνωσης από κορυφαίες ιστορικες πηγές,το πήρα απόφαση να μάθω πέντε έστω πράγματα.Το βρίσκω πολύ γοητευτικό να μπω στα μονοπάτια των αρχαίων ημών προγόνων .
Παραλληλα με τα εργα των αρχαιων ημων προγονων, που πολυ σωστα σου προτινει να μελετησεις η Ιανειρα, θα σου προτεινα να ασχοληθεις και με τις ημερες τους, ητει την μελετη της Ελληνικης ιστοριας οχι ομως απο την προγονολατρικη σκοπια των περισσοτερων Ελληνων ιστορικων αλλα απο την πιο αντικειμενικη ματια των ξενων.....
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλη erelena πιστεύω πως σε όποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο και να πας θα βρεις
μια γωνιά αφιερωμένη στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία......
Οι εκδόσεις Κάκτος αλλά και άλλες εκδόσεις έχουν πλούσιο έργο να
παρουσιάσουν....
Πρίν απο αρκετό χρονικό διάστημα είχα ανοίξει ένα θέμα για τις γυναίκες
στην Αρχαιότητα "Γυναίκες και Φιλοσοφία"..
http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3618
Εκεί παρέχω και κάποια στοιχεία βιβλιογραφίας..
Πάντως θα βρεις σίγουρα βιβλία για τις γυναίκες στην Αρχαιότητα
(Ελληνική) και τα στοιχεία που θα βρεις θα σε εκπλήξουν...
Δεν έχεις παρά να πας και να διαλέξεις....
Ευχαριστώ.
σ'ευχαριστώ για το ενδιαφέρων κ τις πληροφορίες αγαπητέ avatargr
Με την ευκαιρία της αναφοράς του AVATARGR, σου προτείνω και κάποιο βιβλίο σχετικό με το Δίκαιο στην Αρχαία Ελλάδα. Όλο το σύγχρονο δίκαιο των πολιτισμένων χωρών, στηρίζεται πάνω του... Θα διαπιστώσεις πως μέσα από το Δίκαιο και μόνο, καταρρίπτονται, τα ψεύδη περί γενικευμένης ομοφυλοφιλίας και παιδεραστίας των αρχαίων ελλήνων.
Εξαρτάται βέβαια απο το τι εννοείς με τους όρους "oμοφυλοφιλια" και "παιδεραστία" :)
Ακριβώς αυτό που καταλαβαίνει ο κοινός νους...
Eιναι λάθος να προσπαθείς να προσεγγίσεις συμπεριφορές του 5ου πχ αιώνα με ορισμούς και νοοτροπία του 21ου μχ αιώνα.....
Συμφωνώ απόλυτα. Με σημερινά δεδομένα και νοοτροπίες, κάποιοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τους αρχαίους έλληνες και βεβαίως κατέληξαν στους γνωστούς αναληθείς ισχυρισμούς περί γενικευμένης ομοφυλοφιλίας και παιδεραστίας.
Μου αρέσει πολύ να βλέπω τον κόσμο να θέλει να αποδείξει ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν πανμέγιστος, όταν τα μοναδικά βιβλία που έχει διαβάσει είναι ο Ηρόδοτος του Γυμνασίου και η Αντιγόνη του Λυκείου...
Μου αρέσει πολύ να βλέπω τον κόσμο να θέλει να αποδείξει ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν πανμέγιστος, όταν τα μοναδικά βιβλία που έχει διαβάσει είναι ο Ηρόδοτος του Γυμνασίου και η Αντιγόνη του Λυκείου...
Εγώ πάλι διασκεδάζω να βλέπω τον κόσμο να θέλει ν' αποδείξει ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν ήταν κάτι το σημαντικό, όταν η επαφή τους μ' αυτόν ολοκληρώθηκε με το παπαγάλισμα του "έστιν ουν τραγωδία..." που υποχρεώθηκαν να αποστηθίσουν ως μαθητές...
Επομένως, καταλήγουμε αμφότεροι στο γεγονός ότι το σχολείο είναι υπαίτιο για την κατάντια του Έλληνα σήμερα. Δε θα διαφωνήσω, ίσα ίσα που θα το επεκτείνω κιόλας, λέγοντας ότι το σχολείο -γενικώς- είναι ανύπαρκτο σε όλα τα ζητήματα που το αφορούν...
Πέρα απ' το σχολείο, όμως, η ίδια η κοινωνία δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Η χώρα σαν κράτος και μέσα από διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως αυτό του Πολιτισμού λόγου χάρη, δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αρχαίο πλούτο μας. Βέβαια, ζούμε και στην εποχή του 2012, όπου πλέον τίθεται και θέμα επιβίωσης ορισμένων ανθρώπων, επομένως είναι λογικό να έρχεται σε δεύτερη και τρίτη και εκατοστή μοίρα η ενασχόληση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άλλοθι.
Έχω, γενικώς, μία τάση να δακτυλοδείχνω εκείνους τους ανθρώπους που καταφεύγουν στον αρχαίο πολιτισμό μας, για να αντιμετωπίσουν ή καλύτερα να αντικρούσουν ορισμένες απόψεις ξένων δυνάμεων που εναντιώνονται σε εμάς. Ο freddo από τον Αριστοτέλη απέχει 1000 μίλια και αυτό, δυστυχώς, κάνουμε ότι δε το ξέρουμε και κρυβόμαστε σα χάνοι πίσω από το δάκτυλό μας.
Έχει μεγάλο γούστο να φοράμε περικεφαλαίες στο Euro 2012 και σε κάθε διοργάνωση, έχει ακόμη μεγαλύτερο γούστο να σχεδιάζουμε τον Λεωνίδα στο μπράτσο, επειδή οι 300 καταφέρανε και γίνανε ταινία. Είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαστε και συνεχιστές τους. Η ανωτερότητα των αρχαίων δεν σημαίνει μούσκουλα και μαύρες σημαίες το 2012, σημαίνει καλλιέργεια, μάθηση και εν μέρη τρόπος ζωής.
Το ποσοστό στην Ελλάδα που πιστεύει στην πραγματική ανωτερότητα των αρχαίων, σήμερα, είναι λιγότερο από 5%. Σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν σα κάφροι την αρχαία Ελλάδα και αυτό φαίνεται από την αντιμετώπιση που χρήζουν διάφορα events όπως η Μυθοδεία. Όπου το καρακιτσαριό του Έλληνα σήμερα είναι τραγελαφικό! Τελικά ποιος είναι απολίτιστος; Ο Γερμανός και ο Κινέζος που έκαναν παρέα τα πιθίκια πριν κάποια χιλιάδες χρόνια, ή η "αφύπνιση" του Έλληνα μέσα από το YouTube το 2012;
Και η περίπτωση που ανέφερα εγώ στο προηγούμενο post μου και αυτή της ΙΑΝΕΙΡΑς είναι -δυστυχώς- σωστές... Καλώς ή κακώς δε φταίει μόνο το σχολείο, φταίει και ο σημερινός Έλληνας που έχει εκπολιτιστεί στην ιδέα του καφενείου και του τσιφτετελιού.
Υ.Γ.: Η ανωτερότητα των αρχαίων Ελλήνων δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της στρατιωτικής μας, τότε, υπεροχής. Η ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνών κάναν την διαφορά, όχι τα μπράτσα των Σπαρτιατών!
Φίλε Vakryle, πόσο δίκιο έχεις σε αυτά που γράφεις... Δυστυχώς, λίγοι αντιλαμβάνονται ότι η μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν είναι μια απλή αναβίωση κάποιων τελετών ή η γνώση κάποιων ιστορικών γεγονότων.
Η μελέτη του τεράστιου και μοναδικού αυτού πολιτισμού των προγόνων μας, ανεξάρτητα από το εάν πιστεύουμε ή όχι ότι είμαστε συνεχιστές τους, τουλάχιστον από βιολογικής άποψης, βοηθάει την ανάπτυξη της συνειδητότητας ότι ως άτομα και ως κοινωνία μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σύγχρονα αδιέξοδα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά, ηθικά) μέσα από την υιοθέτηση ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης και βίου, βασισμένα στην ελληνική κοσμοθέαση του ανθρωπισμού, του μέτρου, της ενότητας, της αλήθειας μέσω της επιστήμης, της αρμονίας, της οικολογίας, της αρετής, και μέσω της συμφιλίωσης του θείου με την επιστήμη, της φύσης με την τεχνολογία, του ανθρώπου με το σύμπαν και κατ' επέκταση με τον εαυτό του.
Ειδικά έναντι του λιτού, αυστηρού και πειθαρχημένου τρόπου ζωής των Σπαρτιατών, απόρροια του δωρικού πνεύματος, αξίζει να σταθεί κανείς με προσοχή και σεβασμό, καθώς η λιτότητα ως στάση ζωής με επαναξιολόγηση των πραγματικών αναγκών, των προτεραιοτήτων και των κριτιρίων του βίου μας, ίσως είναι η λύση για την αντιμετώπιση της σημερινής άρρωστης αδιέξοδης κατάστασης.
Ειδικά έναντι του λιτού, αυστηρού και πειθαρχημένου τρόπου ζωής των Σπαρτιατών, απόρροια του δωρικού πνεύματος, αξίζει να σταθεί κανείς με προσοχή και σεβασμό, καθώς η λιτότητα ως στάση ζωής με επαναξιολόγηση των πραγματικών αναγκών, των προτεραιοτήτων και των κριτιρίων του βίου μας, ίσως είναι η λύση για την αντιμετώπιση της σημερινής άρρωστης αδιέξοδης κατάστασης.
Καταλαβαίνεις, ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έρθει κόσμος ανάποδα.
"Λιτότητα" το 2012;
"Επαναξιολόγηση" όλων αυτών που περιέγραψες;
Επαναξιολόγηση από ποιον;
Από τη νεολαία; Από την άρχουσα τάξη;
Λιτότητα από ποιους;
Η βραχυβιότητα άλλα μας "διδάσκει"...
Η σκέψη σου είναι, μεν, σωστή, αλλά τελείως ανέφικτη να εφαρμοστεί στη πράξη! Ίσως, βέβαια, και να μην χρειάζεται να δούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε η επιστροφή στο παρελθόν, ή το να κοιτάς στο παρελθόν για τα λάθη σου, δε σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσεις και εκεί για να μη τα κάνεις ξανά!
Ίσως, η λύση να βρίσκεται αλλού.
Κάπου, όπου μπορούμε να κάνουμε το αντίθετο της "λιτότητας" σύμμαχό μας και την ανικανότητά μας για επαναξιολόγηση, το ισχυρότερο όπλο μας!
Vakryle, η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι τίποτα άλλο από την επιστροφή της ανθρωπότητας στις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Προσωπικά πιστεύω ότι μοιραία και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να επιβιώσουμε. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, μας οδηγούν προς τα εκεί. Είναι, όμως, μια εξαιρετικά αργή και επίπονη διαδικασία. Δυστυχώς, δεν θα ζούμε για να το …απολαύσουμε και μάλλον δεν θα ζουν και τα παιδιά μας.
Επειδή μόλις τώρα πρόσεξα την αναφορά σου για «τα μπράτσα των Σπαρτιατών», θα σου πρότεινα – εάν έχεις χρόνο και όρεξη – να μελετήσεις τις αρχαίες πηγές (Ξενοφώντας, Σωκράτης, Διόδωρος Σικελιώτης, Παυσανίας, Ηρόδοτος). Θα αντιληφθείς ότι δεν ήταν οι αμόρφωτοι, σκληροί και άξεστοι μιλιταριστές που ζούσαν μέσα στην ανέχεια και στις στερήσεις. Θα κατανοήσεις τη ρήση του Σωκράτη: «Το Λακωνίζεις είναι πολύ περισσότερο κλίση προς τη Φιλοσοφία παρά προς τη Γυμναστική». (Προσοχή, δεν αναφέρομαι στην περίοδο της παρακμής της αρχαίας Σπάρτης, επί Άγη και Κλεομένη).
Η ανωτερότητα των αρχαίων Ελλήνων, σαφώς και είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν ήταν όμως η μόνη ανωτέρα παράμετρος εκείνη την εποχή. Υπήρχαν κι άλλοι πολιτισμοί παράλληλα και μετά αυτής, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην "συνέχιση" αυτής της πολιτισμικής παράδοσης της αρχαίας Ελλάδας. Ο αιγυπτιακός πολιτισμός και αυτός της Μεσσοποταμίας έχουν να δείξουν σημαντικά ευρήματα και στις τέχνες και στις επιστήμες, αλλά και στη στρατιωτική δράση.
Νομίζω ότι μέχρι ένα σημείο, ο κόσμος στην Ευρώπη (διότι, διαχρονικά ήταν ο πιο ανεπτυγμένος) είχε καταλάβει κάποιες από τις "αξίες" που αναφέρεις και τις ενσωμάτωνε. Μετά το πέρας του αρχαίου κόσμου και την έλευση των Αυτοκρατοριών πολλά σημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όχι απλά ενσωματώθηκαν, αλλά αποτέλεσαν και την βάση για την ανάπτυξη αυτών. Ακόμη και η χειρότερη Αυτοκρατορία ever, αυτή του Βυζαντίου, αν και φέρθηκε με μένος και όνειδος απέναντι στις βάσεις ύπαρξής της, έχει να επιδείξει κάποια χαρακτηριστικά που θέλοντας και μη, έχουν να κάνουν με την ανωτερότητα των αρχαίων κόσμων. Και επαναλαμβάνω, όχι μόνο του ελληνικού!
Κάπου εκεί (λίγο πριν την εδραίωση της Βυζαντικής Αυτοκρατορίας), η ανωτερότητα των αρχαίων ελλήνων κάνει μία πολύ πολύ πολύ μακρά παύση. Που αυτή η παύση είναι τόσο εκκωφαντική, ώστε να την ακούμε ακόμη και σήμερα.
Και ερχόμαστε στο 2012!
Προς έκπληξή μου, ξυπνάω κάθε πρωί και βλέπω τον κόσμο τούτο ακόμη όρθιο κι εμένα ζωντανό και το αντίστροφο! Μέσα στην γκρίζα καθημερινότητα και στη ρουτίνα της μιζέριας, όμως, παρατηρείς ότι αυτές οι βάσεις που τέθηκαν από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό έχουν εν μέρη προοδεύσει πάρα πολύ! Η ιατρική είναι ένα απλό και κατανοητό παράδειγμα. Οι βάσεις της ανατομίας, της γιατρειάς, της βοτανολογίας και τα λοιπά έχουν τεθεί από τους αρχαίους ημών προγόνους. Σήμερα, όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η Ιατρική έχει κάνει άλματα απίστευτα. Δεν μπορείς, λοιπόν, να καταργήσεις τα επιτεύγματα του 2012 για να δεις την αληθινή ανωτερότητα των αρχαίων ελλήνων.
Αυτή όμως η αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, αυτή η τρομερή εξέλιξη των επιστημών, κατά κάποιο τρόπο βασίζεται και στο τρόπο ζωής του σήμερα. Ακόμη και σήμερα που ζούμε στην εποχή της ισοπέδωσης (που για εμένα είναι η μοναδική αντικειμενική αλήθεια με όλα αυτά που βλέπω τριγύρω μου), υπάρχουν στιγμές που νιώθω όμορφα για το γεγονός ότι ο διπλανός μου ανακάλυψε κάτι σωστό και χρήσιμο, άσχετα αν το μυαλό του πάει στο τραγουδιστή, όταν του αναφέρω τον Πλούταρχο!
Γι' αυτό και θεωρώ ότι την ανωτερότητα των αρχαίων ελλήνων μπορούμε να την δούμε καθημερινά γύρω μας σε πολύ μικρά πράγματα, κι όμως υπάρχει εκεί μέσα! Αν καταφέρει ο κόσμος και το κατανοήσει αυτό, δε νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερα "επίπονος" (όπως -δυστυχώς- σωστά αναφέρεις) ο δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξή μας!
Επειδή μόλις τώρα πρόσεξα την αναφορά σου για «τα μπράτσα των Σπαρτιατών», θα σου πρότεινα – εάν έχεις χρόνο και όρεξη – να μελετήσεις τις αρχαίες πηγές (Ξενοφώντας, Σωκράτης, Διόδωρος Σικελιώτης, Παυσανίας, Ηρόδοτος). Θα αντιληφθείς ότι δεν ήταν οι αμόρφωτοι, σκληροί και άξεστοι μιλιταριστές που ζούσαν μέσα στην ανέχεια και στις στερήσεις. Θα κατανοήσεις τη ρήση του Σωκράτη: «Το Λακωνίζεις είναι πολύ περισσότερο κλίση προς τη Φιλοσοφία παρά προς τη Γυμναστική». (Προσοχή, δεν αναφέρομαι στην περίοδο της παρακμής της αρχαίας Σπάρτης, επί Άγη και Κλεομένη).
Αυτό το κομμάτι δε διαφέρει από το κομμάτι που ζούμε τώρα.
Και σήμερα υπάρχουν άξεστοι και μιλιταριστές, όπως υπάρχουν και επιστήμονες και λαμπρά μυαλά! Το ίδιο ίσχυε και τότε. "Τα μπράτσα των Σπαρτιατών" είναι σημείο αναφοράς για εκείνους που νομίζουν ότι η ανωτερότητα ενός πολιτισμού, είναι το γεγονός και μόνο αυτό, ότι δηλαδή πέφταν κατά δεκάδες χιλιάδες κορμία Περσών στις μάχες της αρχαίας εποχής!
Πιστεύω ότι η ανωτερότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όπως επίσης και η ανωτερότηα των αρχαίων υπολοίπων πολιτισμών, είναι η πόρτα για ένα καλύτερο κόσμο. Και το κλειδί βρίσκεται στα βιβλία (όχι αυτά που πουλάει ο Άδωνις).
Οι αρχαίοι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς (π.χ. Βαβυλώνιου, Αιγύπτιους) και πήραν στοιχεία των πολιτισμών τους, τα οποία εξέλιξαν, αλλά η φιλοσοφική σκέψη από την οποία γεννήθηκε η επιστημονική σκέψη και μεθοδολογία με τις οποίες διαμορφώθηκε μια εντελώς νέα ερμηνεία του κόσμου, της φύσης και του ανθρώπου με βάση τη λογική, είναι ελληνικό επίτευγμα. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό σε μια εποχή που οι άλλοι λαοί ήταν δέσμιοι του φόβου, των προκαταλήψεων, της μυστικοπάθειας και του αυταρχισμού;
Αναμφισβήτητα σήμερα ζούμε ένα τεχνολογικό «θαύμα» και μια αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης σε όλα τα επίπεδα. Θα περίμενε κανείς ότι μια τεχνολογικά και επιστημονικά αναπτυγμένη ανθρωπότητα, θα ήταν αυτάρκης και ευδαίμων. Κι όμως δεν είναι. Οι αρχαίοι Έλληνες, πριν από χιλιάδες χρόνια, έδωσαν την απάντηση ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ: Πάσα επιστήμη, χωριζομένη αρετής, πανουργία ου σοφία φαίνεται (ΠΛΑΤΩΝ).
Επειδή έκανες αναφορά στον γνωστό Άδωνι, ανεξάρτητα από τα τηλεοπτικά υστερικά του παραληρήματα, είναι ένας άριστος φιλόλογος και καλός γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Η εκδοτική/συγγραφική του δουλειά δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική του συμπεριφορά, η οποία τον έχει καταστήσει από γραφικό έως επικίνδυνο για τη χώρα μας. Ο εκδοτικός του οίκος έχει κυκλοφορήσει σειρές με αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και το μοναδικό βιβλίο του που έχω διαβάσει «Ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα-Ο Μύθος καταρρέει» είναι εμπεριστατωμένο και καλογραμμένο, με συνεχείς παραπομπές στις αρχαίες πηγές, στοιχείο που θεωρώ πρωτεύον σε μία συγγραφική ανάλυση.
Όμως, όποιος θελήσει να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, πρέπει να ξεκινήσει μελετώντας τις πηγές και όχι τις αναλύσεις τρίτων (Ελλήνων ή ξένων). Αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο ή και παράλληλα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να διαθέσει κάποια χρήματα για να αγοράσει τα σχετικά βιβλία κι αυτό είναι ένα πρόβλημα σήμερα.. Θα συμβούλευα, όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν αρχαία ελληνικά κείμενα, να απευθυνθούν σε δανειστικές βιβλιοθήκες ή να δανειστούν τα βιβλία από άτομα που τα έχουν ήδη. Όμως, το αρχαίο κείμενο μπορεί να χρειαστεί να το διαβάσεις και να το ξαναδιαβάσεις, να κρατήσεις σημειώσεις και να επανέλθεις σ’ αυτό στην πορεία της μελέτης, οπότε καλό είναι να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σου.
Καταλαβαίνω τον διαχωρισμό που κάνεις μεταξύ πολιτικής και εκδοτικής καριέρας, αλλά εγώ προσωπικά δεν είμαι τόσο ώριμος, ώστε να μπορέσω να κατανοήσω αυτή τη διαφορά! Την καταλαβαίνω μεν, αδυνατώ να την κάνω κτήμα μου δε.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς (π.χ. Βαβυλώνιου, Αιγύπτιους) και πήραν στοιχεία των πολιτισμών τους, τα οποία εξέλιξαν, αλλά η φιλοσοφική σκέψη από την οποία γεννήθηκε η επιστημονική σκέψη και μεθοδολογία με τις οποίες διαμορφώθηκε μια εντελώς νέα ερμηνεία του κόσμου, της φύσης και του ανθρώπου με βάση τη λογική, είναι ελληνικό επίτευγμα. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό σε μια εποχή που οι άλλοι λαοί ήταν δέσμιοι του φόβου, των προκαταλήψεων, της μυστικοπάθειας και του αυταρχισμού;
Το αντιλαμβάνομαι πλήρως.
Σε συνέχεια των όσων γράφεις, εκτιμώ ότι ολοένα και περισσότεροι μελετητές τείνουν προς τις αρχαιοελληνικές γραφές, μιας και θεωρούνται οι πλέον εμπεριστατωμένες σχετικά με την αρχή της δημιουργίας της επιστήμης και της τέχνης. Της κουλτούρας γενικότερα. Βέβαια, σήμερα ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο, με διαφορετικά ήθη και έθιμα και προ πάντων διαφορετικές ανάγκες.
Θεωρείς ότι η ανωτερότητα των αρχαίων Ελλήνων (και των υπολοίπων αρχαίων λαών) μπορεί να αποτελέσει σταθμό για μία στροφή προς μία ποιοτική ζωή και αν ναι, πως;
Αγαπητέ Vakryle, θα ήταν πιο σωστό να λέγαμε ότι Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και άλλων αρχαίων λαών, μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή για μία στροφή προς μία ποιοτική ζωή.
Σήμερα, η καταστροφή του περιβάλλοντος από την ασύδοτη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και με την επικράτηση της λογικής του μεγαλύτερου δυνατού οικονομικού κέρδους, αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η "πολιτισμένη" ανθρωπότητα. Τι χρειάζεται να κάνουμε; Να αλλάξουμε πολιτικές. Πώς θα γίνει αυτό; Με την αλλαγή του «πνεύματος» που διέπει τη λειτουργία της οικονομίας σε σχέση με την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, αλλά και τη γνώση και κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί και αντιδρά η Φύση. Και αυτές τις αρχές και τη γνώση δεν χρειάζεται να τις εφεύρουμε, γιατί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός τις έχει ήδη καθορίσει με τρόπο επιστημονικό, ορθολογικό και σαφή. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γίνουμε κοινωνοί της γνώσης αυτής μέσω της Παιδείας. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι μια τέτοια αλλαγή πορείας της ανθρωπότητας, δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα, εύκολα και άνευ «αίματος, δακρύων και ιδρώτος». Και δυστυχώς, δεν θα την δω να πραγματοποιείται, (τουλάχιστον σ’ αυτήν τη ζωή μου)!
Σου δίνω ένα πολύ μικρό παράδειγμα:
Ο Πλάτων στην «Πολιτεία», χαρακτηρίζει ως «φλεγμαίνουσαν» την ακόρεστη πόλη και ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν ότι η αποψίλωση δασών προκαλεί διάβρωση των εδαφών, μεταβολή του κλίματος και ζημίες στην καλλιέργεια (Κριτίας). Εάν αυτή την απειροελάχιστη γνώση, συγκριτικά με το μέγεθος των όσων μας έχουν κληροδοτήσει οι αρχαίοι Έλληνες, την είχαμε κατανοήσει και εφαρμόσει στην καθημερινότητα, πόσες καταστροφές θα είχαμε αποφύγει;
Ζούμε σε μία άκρως καπιταλιστική κοινωνία και μάλιστα στην πιο ακραία και θηριώδη μορφή της! Εκτός από καπιταλιστική είναι και ιμπεριαλιστική. Δίχως να θέλω να εμπλέξω την πολιτική στο παιχνίδι τούτο, θέλω να σου υπενθυμίσω ότι αυτές οι δύο έννοιες μαζί είναι αλληλένδετες και διαχρονικές. Ακόμη και επί καιρού Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο ιμπεριαλισμός ήταν η βάση της ανάπτυξής της. Οι τέχνες και οι επιστήμες απλά ακολουθούσαν μία πιο φιληρεινηκή πορεία, στον απόηχο πάντα της μιλιταριστικής δράσης.
Αν εξαιρέσεις την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η σημερινή κατάσταση δε διαφέρει και πολύ από την τότε! Όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήθελε να επεκταθεί πολεμώντας στα σύνορά της τους Γότθους για παράδειγμα, έτσι και σήμερα οι Η.Π.Α. και μέσω στρατιωτικής δύναμης, αλλά και μέσω οικονομικών πολέμων προσπαθεί να επεκταθεί πολεμώντας στα σύνορά της άλλους λαούς. Σημειωτέων, ότι τα παραδείγματα είναι απλά και καθημερινά για λόγους κατανόησης και τίποτα άλλο (δε θέλω να μετατρεψω σε πολιτική την κουβέντα μας).
Ακόμη και στην πιο αρχαία εποχή, αυτήν για την οποία συζητάμε, διεξήχθη ο "αρχαίος παγκόσμιος πόλεμος", ο Πελοποννησιακός. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους!
Πως, λοιπόν, θα μπορέσει η ανθρωπότητα να ξεπεράσει τον εαυτό της για να κάνει ένα βήμα μπροστά; Η απάντηση που δίνουμε όλοι, είναι μέσω της γνώσης. Σύμφωνοι. Η γνώση, όμως, σήμερα είναι μήπως καθοδηγούμενη; Και αν θέλουμε να γίνουμε λίγο πιο ενναλακτικοί και να αφήσουμε την σημερινή "πλασαρισμένη" γνώση και θέλουμε να ψάξουμε στους αρχαίους συγγραφείς για μία λίγο πιο ποιοτική αλήθεια, είναι σίγουρο ότι θα την βρούμε;
Ή μήπως επειδή και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν ακριβώς τον ίδιο τρόπο σκέψης με εμάς, θα πέσουμε απλά στην παγίδα; Θέλω να πω, μήπως είναι μάταιο να κάνουμε "επιστροφή" προς την αρχαία συγγραφή, γιατί εκεί βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, δίχως την τεχνολογία;
Δεν απομένει και κάτι άλλο να κάνουμε, πάντως.
Θεωρώ ότι η μελέτη των αρχαίων συγγραφέων είναι μονόδρομος αν θέλουμε να ανακαλύψουμε κάτι πιο όμορφο και γιατί όχι, κάτι πιο ελπιδοφόρο. Θα πετύχει όμως;
Μακάρι να διαβάζαμε τους αρχαίους συγγραφείς και να βλέπαμε τον εαυτό μας σαν σε καθρέφτη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θα τους διαβάζαμε, και δεύτερον, γιατί εάν βλέπαμε τον εαυτό μας, θα σήμαινε ότι κατανοούσαμε εις βάθος αυτά που διαβάζουμε.
Η τεχνολογία δεν πρέπει να μας «μπλοκάρει», συγκρίνοντας το τότε με το σήμερα. Οι θεμελιώδεις ανάγκες για επιβίωση, προστασία, αγάπη, κατανόηση, συμμετοχή, αναπαραγωγή, δημιουργία, ταυτότητα και ελευθερία, διαχρονικά παραμένουν σταθερές για όλους τους πολιτισμούς. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που ικανοποιούνται και η σειρά προτεραιότητας.
Νομίζω ότι η αλλαγή πορείας της ανθρωπότητας με τη συλλογική αφύπνιση, θα γίνει κυρίως μέσω επίπονων βιωματικών εμπειριών και με τη βοήθεια «πεφωτισμένων» ατόμων και ομάδων, και όχι από αυτή καθαυτή τη μελέτη των αρχαίων κειμένων μεμονωμένα από τον κάθε ένα από εμάς. Αυτό βοηθάει αρχικά την ανάπτυξη της συνειδητότητας και την εσωτερική ωρίμανση σε προσωπικό επίπεδο. Η συλλογική αφύπνιση της ανθρωπότητας θα είναι αποτέλεσμα πιο σύνθετων διεργασιών, εξαιρετικά αργών, αλλά καίριων. Συνεπώς, όταν αναφέρω ότι αυτό που θα μας σώσει είναι η επιστροφή σε διαχρονικες αξίες των αρχαίων Ελλήνων, κάνω απλώς μια αόριστη και γενική προσέγγιση για να τονίσω τη σπουδαιότητα του πολιτισμού τους.
Συνεπώς, όταν αναφέρω ότι αυτό που θα μας σώσει είναι η επιστροφή σε διαχρονικες αξίες των αρχαίων Ελλήνων, κάνω απλώς μια αόριστη και γενική προσέγγιση για να τονίσω τη σπουδαιότητα του πολιτισμού τους.
Ένας απο τους πολλούς λόγους που πάμε κατα διαόλου (όχι ως χώρα αλλά ως ανθρώπότητα) είναι ακριβώς αυτό! ααυτή η τάση να εξιδανικευουμαι το παρελθόν (ειται μιλάμε για τους αρχαίουςέλληνες ειτε για ασσυριους κλπ) παρακμη ειναι να σταματαμε σε οτι εκαναν αυτοι.οχι!!πρεπει να ανακαλυψουμε νέα πραγματα ,να τελιοποιησουμε τις γνωσεις τους , να αποδειχθουμαι ανώτεροι τους , οχι να τους θεοποιουμε αν ειναι να παμε μπροστα.΄παντα υπαρχει χώρος για εξέλιξη και στην εξελιξη πρέπει το παρελθον οχι να ξεχνιέται και να μειώνεται αλλα να θυσιάζεται στον βωμό της προοδου και οπως εχω ξαναγράψει στο forum ,δεν ειναι κακη η αλματώδης πρόοδος κακη ειναι η προσπάθεια για τον κατευνασμο της και τον αποπροσανατολισμο της σε συγκεκριμενους τομεις και συμφέροντα
Ένας απο τους πολλούς λόγους που πάμε κατα διαόλου (όχι ως χώρα αλλά ως ανθρώπότητα) είναι ακριβώς αυτό! ααυτή η τάση να εξιδανικευουμαι το παρελθόν (ειται μιλάμε για τους αρχαίουςέλληνες ειτε για ασσυριους κλπ) παρακμη ειναι να σταματαμε σε οτι εκαναν αυτοι.οχι!!πρεπει να ανακαλυψουμε νέα πραγματα ,να τελιοποιησουμε τις γνωσεις τους , να αποδειχθουμαι ανώτεροι τους , οχι να τους θεοποιουμε αν ειναι να παμε μπροστα.΄παντα υπαρχει χώρος για εξέλιξη και στην εξελιξη πρέπει το παρελθον οχι να ξεχνιέται και να μειώνεται αλλα να θυσιάζεται στον βωμό της προοδου και οπως εχω ξαναγράψει στο forum ,δεν ειναι κακη η αλματώδης πρόοδος κακη ειναι η προσπάθεια για τον κατευνασμο της και τον αποπροσανατολισμο της σε συγκεκριμενους τομεις και συμφέροντα
Καλημέρες.
Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι υπάρχει μια εξιδανίκευση των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού.
Μια τάση να λέμε ότι όλα γίνονταν σωστά. Σίγουρα, αυτό δεν είναι σωστό
με την έννοια πως θα καταλήξουμε με κόμπλεξ κατωτερότητας και, εν συνεχεία, θα τα παρατήσουμε.
Παρ' όλ' αυτά να πω πως οτιδήποτε έγινε στο παρελθόν από οποιονδήποτε πολιτισμό δεν σημαίνει πως ξεπεράστηκε.
Θα ξεπεραστεί και θα περάσει στην Ιστορία όταν αντικατασταθεί από κάτι καλύτερο και λειτουργικότερο για την εποχή του.
Το Κάλλος, η Δύναμη και η Σοφία, δυστυχώς, δεν έχουν ξεπεραστεί. Έχουμε πολλά να διδαχτούμε και να εφαρμόσουμε, με σύγχρονη οπτική,
αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε (και ως σκέτη ζωή και ως πολιτισμένη ζωή).
Τι να την κάνω την "αλματώδη πρόοδο" όταν είναι για λίγους;
Ποια είναι η "εξέλιξή" μου στον πνευματικό τομέα;
Τι να το κάνω το κινητό που ψήνει και μουσακά, όταν συνάνθρωποί μου πηδάνε
απ' τα παράθυρα διότι δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους;
Πως να χαρώ για την πρόοδο της Ιατρικής όταν προωθείται
για οικονομικούς λόγους η θεραπεία και καταπνίγεται η πρόληψη;
όταν λέω οτι πρέπει να ξεπεράσουμε δεν εννοω οτι πρέπει να ξεχάσουμε ή να ξεφύγουμε απο τις αρετές που ανέφερες.να τις ξεπεράσουμε σημαίνει να τις εξελίξουμε ωστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παρόντος και όχι στα ιδανικά του χθες.οσο για τα παραδειγματά σου συμφωνώ απολύτως γι αυτο μιλάω για αποπροσανατολισμο της εξέλιξης ωστε να υπηρετεί σκοπο΄θς διαφορετικούς απο το συλογικό συμφέρων.ένας απο τους λόγους που οι άνθρωποι πηδουν από μπαλκόνια ή αυτοπυροβολούνται είναι επειδή τους κάνουν να πιστεύουν οτι το αύριο θα είναι χειρότερο απο το χθες με αποτέλεσμα να αναπολουν αυτό το χρυσό χθες χάνοντας την ελπίδα για το ιδιο τους το μελλον
Καλούμαστε να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, είπε η φίλη lorientgr και συμφωνώ, αλλά αναφορικά με τις επιστήμες... Στην τεχνολογία, στη φυσική, στην ιατρική, στην αστρονομία κ.λπ..... Σε ήθικο, όμως, επίπεδο, σε επίπεδο αξιών και αρχών, δεν χρειάζεται ν' ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, γιατί η κοσμοθέαση των αρχαίων Ελλήνων είναι ζωντανή και διαχρονική, με πανανθρώπινες διαστάσεις. Δεν χρειάζεται να εξελιχθεί, γιατί είναι ολοκληρωμένη και περιεκτική.
Το ακόλουθο άρθρο του Βλάση Ρασιά, “Η επικαιρότητα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος” είναι τόσο περιεκτικό και ουσιώδες, που δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο. Σας προτρέπω να το διαβάσετε εδώ:
http://logioshermes.blogspot.com/2012/05/blog-post_09.html
@PUCK,
Δεν φταίει η επιστήμη εάν ο κόσμος αγοράζει κινητά που μαγειρεύουν. Ο ίδιος ο κόσμος φταίει. Επίσης, το αν οι συνάνθρωποί μας αυτοκτονούνε λόγω οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών είναι τραγικό από μόνο του και δε χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Πάντως, έχουμε μερίδιο όλοι για αυτήν την κατάσταση. Κι εσύ κι εγώ. Σίγουρα, αυτό που σήμερα λέμε επιστήμη, χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο καθαρά κερδοσκοπικό και στο καθαρά λειτουργηματικό. Υπάρχει μία τάση να ξεχωρίζει περισσότερο το κερδοσκοπικό, διότι εκεί δίνεται η περισσότερη έμφαση και είναι λογικό αυτό, αφού η διαφήμιση είναι το όπλο.
Από την άλλη, η "αλματώδης πρόοδος" δεν συμφωνώ ότι είναι για λίγους. Ούτε για πολλούς. Είναι για όλους. Και αυτή ακριβώς η πρόοδος χρησιμοποιείται από τον καθένα μας σε καθημερινή βάση. Τα θεμέλια αυτής της προόδου, θέλοντας και μη, έχουν έλθει από αρχαιοτάτων χρόνων. Σαν σκέψη πρώτα, σα θεωρία. Και μετά σαν πράξη. Αυτό υποδηλώνει μία "ανωτερότητα", η οποία βασικά δεν είναι ακριβώς ανωτερότητα, αλλά κάπως σαν "εξέλιξη". Επομένως, δε νομίζω να νιώσει κανείς σύμπλεγμα κατωτερότητας επειδή ξέρει ότι πριν απ' αυτόν, υπήρχαν κάποιοι άλλοι που έκαναν την αρχή.
Θα πρέπει να τους μελετήσει όσο περισσότερο μπορεί, γιατί μπορεί να κρύβονται κι άλλα μυστικά. Και είμαι σίγουρος (και φαντάζομαι εσύ το ίδιο), ότι αν οι Έλληνες ξεκινούσαν να διαβάζουν και να μορφώνονται, δεν θα μιλούσαμε ούτε για αυτοκτονίες, ούτε για άλλα τραγικά περισταστικά. Γιατί δε θα φτάναμε, καν, ως εκεί.
Και βέβαια, η αμορφωσιά του κόσμου (όχι μόνο "σχολική", αλλά και "πνευματική") είναι η υπαίτια που όχι μόνο κοιτάμε το δικό μας συμφέρον και αφήνουμε τους άλλους να αυτοκτονούμε, αλλά θα το πάω ακόμη παραπέρα λέγοντας ότι φταίει κιόλας στο ότι ασχολούμαστε με τις κερδοσκοπίκες λειτουργίες της επιστήμης.
Γενικότερα, θα συμφωνήσω με αυτό:
Σε ήθικο, όμως, επίπεδο, σε επίπεδο αξιών και αρχών, δεν χρειάζεται ν' ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, γιατί η κοσμοθέαση των αρχαίων Ελλήνων είναι ζωντανή και διαχρονική, με πανανθρώπινες διαστάσεις.
"Αν οι Έλληνες ξεκινούσαν να διαβάζουν και να μορφώνονται" θα ήταν η μέγιστη απειλή για όλον τον πλανήτη! Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν.
"Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μεταφερθεί στο τώρα εκείνο που ήταν η Ουσία του πολιτισμού τους, να προβληθεί αυτή στο παρόν και στο μέλλον, ως ένα υγιές πρότυπο της τωρινής ανθρωπότητας, μίας ανθρωπότητας που τα κυρίαρχα πρότυπα της την έχουν προ πολλού οδηγήσει σε απανωτά αδιέξοδα".
Το πρόβλημά μας ως λαός είναι ότι ενώ κουβαλάμε μία ιστορία που είναι αξιοζήλευτη, με κύρος, σοβαρότητα και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης (σχεδόν) για όλους τους υπόλοιπους λαούς αυτού του πλανήτη, μένουμε άπραγοι να κοιτάζουμε τα έργα των προγόνων μας.
Έχουμε χτίσει έναν πολιτισμό που τρίζουν και οι πέτρες (που είχε πει και ο Ελευθέριος Π. σε ένα άλλο θέμα) και αντί να υψώσουμε το ανάστημά μας και να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτό το πνεύμα από γενιά σε γενιά (γιατί αν περιμένουμε από τα σχολεία, καήκαμε), φροντίζουμε με κάθε δυνατό ή και αδύνατο μέσο (χαρακτηριστικό προτέρημά μας..) να πυροδοτούμε σχόλια και να ξεσηκώνουμε/αφυπνίζουμε τα πνεύματα.
Τα αδιέξοδα που ανά τους αιώνες έχουν εμφανιστεί, οφείλονται κυρίως σε αντιδράσεις και όχι τόσο σε δράσεις. Βράζει το αίμα μας και είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή για επικείμενες συγκρούσεις. Γεγονός που το γνωρίζουν οι αντίπαλοι/εχθροί μας και με την κάθε ευκαιρία το εκμεταλλεύονται. Δεν θα έπρεπε καν να ασχολούμαστε με τα πυρά των ανταγωνιστών. Θα έπρεπε απλώς να διδάξουμε ήθος και ιστορία. Αυτό και αν το έχουμε στο αίμα μας..
"Ένας πολιτισμός είναι μια πολυδιάστατη φράκταλ (γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης) δομή, ένας τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας που γεννάται από το μαθηματικό σπόρο της συλλογικής νοημοσύνης".
Η ανωτερότητά μας, δυστυχώς, μοιάζει να σταματάει στα έργα του παρελθόντος. Γεγονός που μου δημιουργεί απέχθεια και θυμό για τον τρόπο σκέψης ορισμένων λαών. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το μικρόβιο της εξέλιξης και της ανάπτυξης στον οργανισμό μας, αλλά (ξαναλέω) δυστυχώς δεν το αξιοποιούμε με τον καταλληλότερο τρόπο. Εννοείται πως η πρόοδος μας αφορά όλους (μιας και αναφέρθηκε και αυτό σε προηγούμενο post) και εννοείται πως οφείλουμε με τη σειρά μας να είμαστε μέρος αυτής. Να την κάνουμε κτήμα μας και να την προωθούμε.
Αλέξανδρος
20-08-12, 00:33
Μα πως μπορει να ξεβαλτωσει η Ελλαδα απο αυτη την ηθικη κατασταση οταν υπαρχουν παραδειγματα σαν του/της φιλου/φιλης χιμαιρα που αναφερει εν ολιγοις οτι αν μορφωθουν οι ελληνες θα κανουν θαυματα(συγνωμη αν φαινεται σαν προσωπικη επιθεση,δεν υπαρχει τετοια προθεση).
Τι διαφορα εχουμε οι ελληνες απο τους υπολοιπους που αν μορφωθουμε θα τους πατησουμε ολους κατω; μηπως το γενος,αν σκεφτει κανεις τις μιξεις που εχουν γινει,λιγο δυσκολο και ακομα αν ισχυει οτι το μιτοχονδριακο DNA μενει αδιαλλαχτο απο γενια σε γενια ποσοι θα εβγαιναν απογονοι των αρχαιων ελληνων; Μηπως ειναι η περιοχη; Αμφιβολο γιατι τοτε δε θα υπηρχαν τοσο λαμπροι και πρωτοποριακοι λαοι στον υπολοιπο κοσμο.
Και τελως παντων που βασιζεται αυτη η συλλογικη εντυπωση που εχουμε οτι αν μορφωθουμε και ασχοληθουμε με το ενα και το αλλο θα "κυβερνησουμε" τον κοσμο και αν ισχυει γιατι δε το κανουμε εμεις,αλλα το κανουν αλλοι;!
Πιο πανω αναφερθηκε οτι η συγχρονη παιδεια φταιει για την συγχρονη ηθικη στασιμοτητα,επειτα απο τη σταδιακη καταπτωση της με το τελος του ελληνικου πολιτισμου,σωστο και κατα γενικη ομολογια και κατα την αποψη μου. Ενας αλλος χρηστης ανεφερε οτι φταινε οι ανθρωποι, που δεν ασχολουνται το οποιο ειναι εξισου σωστο.
Αρα διαφαινεται ενας φαυλος κυκλος που απο τη μια οι αποχαυνωμενοι ανθρωποι δεν ενδιαφερονται να αποκτησουν σωστη παιδεια και απο την αλλη η επιφανειακη παιδεια δημιουργει αποχαυνωμενους ανθρωπους για τον οποιο φταιει στη τελικη το κερδος και η θεληση ασκησης εξουσιας πανω στους αλλους.
Αλλα στην αρχαια Ελλαδα δεν υπηρχαν λεφτα,δεν υπηρχαν αρχοντες και κλεφτες,δεν υπηρχαν τυρρανοι και ιερατεια; αρα υπηρχε και θεληση ασκησης εξουσιας και κερδος,αρα δε διαφερει πολυ με τη σημερινη εποχη
Ετσι θα επεκταθω και στη πλουσια κληρονομια των αρχαιων προς εμας,που ειναι προφανως τα συγγραμματα τους.Αν και επεζησαν λιγα σε πολλα απο αυτα βρισκεις επιστημονικες ανακαλυψεις πρωτοφανεις για την εποχη,αλλα το ιδιο συμβαινει και σημερα αν ανοιξεις ενα σοβαρο βιβλιο.Σε αλλα βρισκεις διαχρονικα καλλιτεχνικα αριστουργηματα,μια απο τα ιδια και σημερα. Σε αλλα βλεπεις μυθολογικες σκηνες τοσο μαγικες που δυσανασχετεις να ζεις σε αυτον το βαρετο κοσμο, αλλα το ιδιο συμβαινει και σε σημερινα μυθιστορηματα.
Κανοντας μια ακραια υποθεση πως ειμαστε τοσο σιγουροι οτι τηρουνταν πολλοι απο τους νομους που γραφει ο πλατωνας απο τη στιγμη που αν δωσεις το συνταγμα της Ελλαδας του σημερα σε καποιον εντελως ανεπαφο με τα πολιτικοοικονομικα δρωμενα θα νομιζει οτι ζουμε σε μια αρτια λειτουργικη και υγιη κοινωνια.
Ελπιζω να καταλαβαινετε οτι θεωρω οτι οι εποχες και οι καταστασεις δεν ειναι καθολου διαφορετικες,γιατι λαμπροι ανθρωποι υπηρχαν και τοτε,υπαρχουν και τωρα και το ιδιο συμβαινει με τους χαζους,τους απληστους,τους εξυπνους κλπ .Το μονο που βλεπω διαφορετικο ειναι τα ειδωλα που ειχαν τοτε με αυτα που εχουμε τωρα.Γιατι αλλο το να μεγαλωσεις με τους αθλους και τα παθη του Οδυσσεα και του Ηρακλη και αλλο με τα αθλια παθη του Σακη,Μακη,Λακη :D, αλλα κατα τ'αλλα μια απο τα ιδια.
Και για να τελειωσω την εκθεση αυτη,δεν ειναι απαραιτητο να γυρισουμε στα ιδανικα του κατ'επιθυμια μας, ανωτερου απο τους αλλους, αρχαιοελληνικου πολιτισμου αλλα να κανουμε μια σουμα απο τη παγκοσμια φιλοσοφια και πολυχρονη πειρα της ανθρωποτητας για να δημιουργηθει ενα ιδανικο προτυπο αρετης και σοφιας μπας και παει μπροστα ο ματαιος τουτος κοσμος
Ελευθέριος Παλιγγίνης
20-08-12, 22:54
Εδώ συνδέεται και το μεγάλο θέμα του γιατι το Κράτος αυτό έχει φροντίσει να "διδάσκει" ανεπαρκώς και με την χειρότερη δυνατή προσέγγιση τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους...
Τα αληθή λοιπόν αίτια της ανεπαρκούς διδασκαλίας των αρχαιοελληνικών διαλέκτων και κειμένων, είναι τρία.
1. οι Φιλόσοφοι αναλύουν μεταξύ άλλων τα Πολιτεύματα και κάνουν διάκριση των Κοινωνικών Τάξεων, κατά συνέπεια μαθαίνοντας στην ολότητά του αυτό το υλικό οι Έλληνες και συγκρίνοντας με τα τρέχοντα δεδομένα θα δουν οτι σήμερα δεν ισχύει Δημοκρατία, καθώς και οτι οι "εργαζόμενοι" -άρα και οι ίδιοι- είναι αμοιβόμενοι δούλοι,
2. όποιος κατέχει άνω του μετρίου τα αρχαία κείμενα δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει οτι όλα στον Χριστιανισμό είναι κατώτερες αντιγραφές, αλλού υποβαθμίσεις και αλλού κακοποιήσεις της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας, μια διαπίστωση και παραδοχή που αναμφίβολα δεν συμφέρει το θεοκρατικό αποχαυνωτικό σύστημα νοητικής καταστολής που έχουν στήσει οι εδώ σημερινοί Πολιτικοί (πολυτελώς αμοιβόμενοι υπάλληλοι των Δυτικών) και άλλες "ομάδες με αξιώσεις ελέγχου μαζοποιημένων",
και 3. με τις παλαιότερες διαλέκτους ο εγκέφαλος σκέπτεται ανώτερα και επέρχεται Αυτογνωσία και συνειδητοποίηση δυνατοτήτων αλλά και καταστάσεων. Και ισχύει πως αυτά δεν τα θέλουν, γιατι με πολλούς σκεπτόμενους με τις Αρχαίες Ιδέες και κατά τα αρχαία πρότυπα το Καθεστώς τους θα ανατραπεί σύντομα.
Απο τις ανωτέρω παρατηρήσεις καθίσταται σαφές οτι εάν διδάξουν σωστά τα αρχαία ελληνικά σε όλους, σε μια-δυο γενιές διαλύεται όλο το οικοδόμημα ελέγχου των Ελλήνων και αργότερα όλων των ανθρώπων που θα σκεφτούν όμοια ή παρόμοια.
Έτσι είναι παραπάνω απο ξεκάθαρο, οτι οι Καθεστωτικοί γνωρίζοντας αυτά, δεν διδάσκουν τις διαλέκτους και τα κείμενα σε όλους. Και σε λίγους που τα διδάσκουν, δεν τα διδάσκουν σωστά και συνολικά, αλλά επιλέγουν κάποια "ακίνδυνα" (και στην ουσία ασήμαντα) αποσπάσματα και εμμένουν "στους τύπους", τις κλίσεις και τα συντακτικά φαινόμενα. Λες και θα χρησιμοποιήσουν και θα μιλήσουν οι μαθητές αυτές τις διαλέκτους, και πρέπει να ξέρουν πχ την κλίση σε κάθε πτώση και διάλεκτο απ' έξω για να μην κάνουν λάθος (!) κατά την χρήση.
Αντί να φροντίσουν για την εξοικείωση όλων με το σύνολο της ελληνικής γραμματείας, και με την τριβή με τα κείμενα και την πείρα σιγά σιγά να κατανοεί κιόλας καθένας οποιοδήποτε κείμενο. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος.
Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν κάθε αρχαίο κείμενο, που θα πει ένα οποιοδήποτε (!) τυχαίο αρχαίο κείμενο, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, αφού το λεγόμενο "άγνωστο κείμενο" που πέφτει στις εξετάσεις αρχαίων κατεύθυνσης, είναι ειδικά επιλεγμένο να είναι απο τα εύκολα (!!!), που θα πει... εγγύτερα στην σημερινή διάλεκτο ή να είναι παρόμοιο με διδαγμένο και οι λέξεις του να είναι γνωστές στους μαθητές.
Αρα είναι αυταπόδεικτον οτι οι μαθητές μπορούν να εννοήσουν και να "μεταφράσουν" μόνο ό,τι έχουν μάθει "απ' έξω" -αυτό που έχουν διδαχθεί και απομνημονεύσει- και μόνο τα πολύ εύκολα απο τα μη-διδαγμένα. Τα του "Άγνωστου" - "Αδίδακτου". Που σημαίνει οτι δεν γνωρίζουν όντως αρχαία, αλλά η υποτιθέμενα "επαρκής" διδασκαλία αυτή γίνεται για το θεαθήναι και για εντυπώσεις, αλλά και με δόλο απο πλευράς του Κράτους, αφού όσοι υποτίθεται οτι "μαθαίνουν αρχαία", δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα οποιοδήποτε τυχαίο κείμενο.
Τα ελληνικά παλαιότερων διαλέκτων πρέπει να εξετάζονται λέξη προς λέξη. Να αναλύονται.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να υπάρχει πάντα μία πρόταση ή μικρή παράγραφος στο πρωτότυπο και αμέσως απο κάτω οι ίδιες γραμμές στην σημερινή διάλεκτο. Και να γίνεται ακριβής αντιστοιχία, της κάθε αρχαίας λέξης και φράσης με την σημερινή λέξη και φράση.
Μόνο έτσι έχει καθένας στο απόλυτό του τι σημείωσε ο Συγγραφέας και απο αυτό μπορεί να "βγάλει" ακριβώς τι εννοεί, όχι μόνο τι γράφει κατά γράμμα στην κυριολεκτική σημασία και σε "πρώτη ανάγνωση".
Οι κυκλοφορώσες "μεταφράσεις", είναι κατά τόπους... παραφράσεις.
Κάθε σημαντική λέξη δεν έχει μόνο μία σημασία και στα Φιλοσοφικά και Μυσταγωγικά κείμενα χρειάζεται αποσυμβολισμός, για τον οποίο απαιτείται ανώτερη μεταφορική σκέψη. Με τρόπους που σήμερα δεν διδάσκονται.
Ειναι κατάντημα (!) να διδάσκονται (;?) τα Ομηρικά, απο νεοελληνική παράφραση, με παντελή απουσία του πρωτοτύπου, και ούτε καν ολόκληρα αλλά σε αποσπάσματα. Ούτε μία φράση της "Ιλιάδας" ή της "Οδύσσειας" αυτούσια δεν μαθαίνουν στους νεοέλληνες.
Και δεν είναι τυχαίο, υπάρχει δόλος. Για να μην Πτερωθεί, Φτερωθεί και Ελευθερωθεί ο Νους. Τρέμουν μην γίνει Πνεύμα.
Ειναι κατάντημα (!) να διδάσκονται (;?) τα Ομηρικά, απο νεοελληνική παράφραση, με παντελή απουσία του πρωτοτύπου, και ούτε καν ολόκληρα αλλά σε αποσπάσματα. Ούτε μία φράση της "Ιλιάδας" ή της "Οδύσσειας" αυτούσια δεν μαθαίνουν στους νεοέλληνες.
Και δεν είναι τυχαίο, υπάρχει δόλος. Για να μην Πτερωθεί, Φτερωθεί και Ελευθερωθεί ο Νους. Τρέμουν μην γίνει Πνεύμα.
Μιλάμε για 15χρονα, ε;
Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουν πνεύμα και να ελευθερωθεί ο νους από την Ιλιάδα ή την Οδύσσεια!
Άλλωστε, όλες οι αρχαίες γραφές κυκλοφορούν και ελεύθερα στο internet πρωτότυπες, για όποιον θέλει να ασχοληθεί!
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Παλιγγίνη θα σταθώ στο σημείο που αναφέρεις ....
<<Ειναι κατάντημα (!) να διδάσκονται (;?) τα Ομηρικά, απο νεοελληνική
παράφραση, με παντελή απουσία του πρωτοτύπου, και ούτε καν ολόκληρα
αλλά σε αποσπάσματα. Ούτε μία φράση της "Ιλιάδας" ή της "Οδύσσειας"
αυτούσια δεν μαθαίνουν στους νεοέλληνες.>>
Είμαι απο αυτούς που διδάχθηκαν και τα αρχαία αλλά και την μετάφραση
απο την Ιλιάδα και Οδύσσεια αλλά και από άλλα αρχαία κείμενα...
Κάποια αρχαία κείμενα διαβάζονται εύκολα αλλά ο ΟΜΗΡΟΣ είναι δύσκολος
αρκετά όπως και άλλα αρχαία κείμενα και θα πρέπει να αφιερώσουν πολύ
χρόνο....
Πιστεύω πως στα αρχαία χρειάζεται μια εκπαιδευτική μάθηση σε επίπεδο
ενημέρωσης με παραδείγματα αναδεικνύοντας τον πλούτο της γλώσσας
μας αλλά όχι όμως σε επίπεδο να μπορούνε να μεταφράζουνε γιατι τότε
χρειάζεται συντακτικό κλπ...
Θα διαφωνήσω πλήρως με την μετάφραση των αρχαίων κειμένων γιατι
και εκεί βρίσκεται γλωσσικός Πλούτος και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό...
Θα κλείσω την απάντηση μου με την μετάφραση της Οδύσσειας Α Ραψωδίας...(Ιακώβου Πολυλά)
Τον αντρα τον πολυπραγο τραγουδησε μου, ω Μουσα,
που περισσά πλανήθηκε, σαν κούρσεψε τής Τροίας
το ιερό κάστρο, και πολλών ανθρώπων είδε χώρες
κι έμαθε γνώμες, και πολλά στα πέλαα βρήκε πάθια,
για μία ζωή παλεύοντας και γυρισμό συντρόφων.
Μα πάλε δεν τους γλύτωσε, κι αν το ποθούσε, εκείνους,
τι από δική τους χάθηκαν οι κούφιοι αμυαλωσύνη,
τού Ήλιου τού Υπερίονα σαν έφαγαν τα βόδια,
κι αυτός τους πήρε τη γλυκειά τού γυρισμού τους μέρα.
Απ 'όπου αν τα' χης, πές μας τα, ω θεά, τού Δία κόρη...
Αρχαίο κείμενο....
ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ
πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν·
πολλῶν δ᾽ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω,
πολλὰ δ᾽ ὅ γ᾽ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν,
ἀρνύμενος ἥν τε ψυχὴν καὶ νόστον ἑταίρων .
ἀλλ᾽ οὐδ᾽ ὣς ἑτάρους ἐρρύσατο , ἱέμενός περ·
αὐτῶν γὰρ σφετέρῃσιν ἀτασθαλίῃσιν ὄλοντο ,
νήπιοι , οἳ κατὰ βοῦς Ὑπερίονος Ἠελίοιο
ἤσθιον· αὐτὰρ ὁ τοῖσιν ἀφείλετο νόστιμον ἦμαρ .
τῶν ἁμόθεν γε , θεά, θύγατερ Διός, εἰπὲ καὶ ἡμῖν.
Ευχαριστώ.
ΥΓ. Εχω την υποχρέωση να ζητήσω μια συγνώμη απο τον φίλο Παλιγγίνη
σχετικά με το θέμα Ἠελίοιο σε κάποιο άλλο θέμα και οφείλω
να πω πως έκανα λάθος.....
Ωραίο βιντεάκι για την ιστορία μας ως Έλληνες και γιατί δε τη μαθαίνουμε: http://vlepobrosta.blogspot.gr/p/blog-page_1541.html - Η ιστορία που δε μας δίδαξαν.
Εδώ συνδέεται και το μεγάλο θέμα του γιατι το Κράτος αυτό έχει φροντίσει να "διδάσκει" ανεπαρκώς και με την χειρότερη δυνατή προσέγγιση τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους...
Τα αληθή λοιπόν αίτια της ανεπαρκούς διδασκαλίας των αρχαιοελληνικών διαλέκτων και κειμένων, είναι τρία.
1. οι Φιλόσοφοι αναλύουν μεταξύ άλλων τα Πολιτεύματα και κάνουν διάκριση των Κοινωνικών Τάξεων, κατά συνέπεια μαθαίνοντας στην ολότητά του αυτό το υλικό οι Έλληνες και συγκρίνοντας με τα τρέχοντα δεδομένα θα δουν οτι σήμερα δεν ισχύει Δημοκρατία, καθώς και οτι οι "εργαζόμενοι" -άρα και οι ίδιοι- είναι αμοιβόμενοι δούλοι,
2. όποιος κατέχει άνω του μετρίου τα αρχαία κείμενα δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει οτι όλα στον Χριστιανισμό είναι κατώτερες αντιγραφές, αλλού υποβαθμίσεις και αλλού κακοποιήσεις της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας, μια διαπίστωση και παραδοχή που αναμφίβολα δεν συμφέρει το θεοκρατικό αποχαυνωτικό σύστημα νοητικής καταστολής που έχουν στήσει οι εδώ σημερινοί Πολιτικοί (πολυτελώς αμοιβόμενοι υπάλληλοι των Δυτικών) και άλλες "ομάδες με αξιώσεις ελέγχου μαζοποιημένων",
και 3. με τις παλαιότερες διαλέκτους ο εγκέφαλος σκέπτεται ανώτερα και επέρχεται Αυτογνωσία και συνειδητοποίηση δυνατοτήτων αλλά και καταστάσεων. Και ισχύει πως αυτά δεν τα θέλουν, γιατι με πολλούς σκεπτόμενους με τις Αρχαίες Ιδέες και κατά τα αρχαία πρότυπα το Καθεστώς τους θα ανατραπεί σύντομα.
Απο τις ανωτέρω παρατηρήσεις καθίσταται σαφές οτι εάν διδάξουν σωστά τα αρχαία ελληνικά σε όλους, σε μια-δυο γενιές διαλύεται όλο το οικοδόμημα ελέγχου των Ελλήνων και αργότερα όλων των ανθρώπων που θα σκεφτούν όμοια ή παρόμοια.
Έτσι είναι παραπάνω απο ξεκάθαρο, οτι οι Καθεστωτικοί γνωρίζοντας αυτά, δεν διδάσκουν τις διαλέκτους και τα κείμενα σε όλους. Και σε λίγους που τα διδάσκουν, δεν τα διδάσκουν σωστά και συνολικά, αλλά επιλέγουν κάποια "ακίνδυνα" (και στην ουσία ασήμαντα) αποσπάσματα και εμμένουν "στους τύπους", τις κλίσεις και τα συντακτικά φαινόμενα. Λες και θα χρησιμοποιήσουν και θα μιλήσουν οι μαθητές αυτές τις διαλέκτους, και πρέπει να ξέρουν πχ την κλίση σε κάθε πτώση και διάλεκτο απ' έξω για να μην κάνουν λάθος (!) κατά την χρήση.
Αντί να φροντίσουν για την εξοικείωση όλων με το σύνολο της ελληνικής γραμματείας, και με την τριβή με τα κείμενα και την πείρα σιγά σιγά να κατανοεί κιόλας καθένας οποιοδήποτε κείμενο. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος.
Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν κάθε αρχαίο κείμενο, που θα πει ένα οποιοδήποτε (!) τυχαίο αρχαίο κείμενο, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, αφού το λεγόμενο "άγνωστο κείμενο" που πέφτει στις εξετάσεις αρχαίων κατεύθυνσης, είναι ειδικά επιλεγμένο να είναι απο τα εύκολα (!!!), που θα πει... εγγύτερα στην σημερινή διάλεκτο ή να είναι παρόμοιο με διδαγμένο και οι λέξεις του να είναι γνωστές στους μαθητές.
Αρα είναι αυταπόδεικτον οτι οι μαθητές μπορούν να εννοήσουν και να "μεταφράσουν" μόνο ό,τι έχουν μάθει "απ' έξω" -αυτό που έχουν διδαχθεί και απομνημονεύσει- και μόνο τα πολύ εύκολα απο τα μη-διδαγμένα. Τα του "Άγνωστου" - "Αδίδακτου". Που σημαίνει οτι δεν γνωρίζουν όντως αρχαία, αλλά η υποτιθέμενα "επαρκής" διδασκαλία αυτή γίνεται για το θεαθήναι και για εντυπώσεις, αλλά και με δόλο απο πλευράς του Κράτους, αφού όσοι υποτίθεται οτι "μαθαίνουν αρχαία", δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα οποιοδήποτε τυχαίο κείμενο.
Τα ελληνικά παλαιότερων διαλέκτων πρέπει να εξετάζονται λέξη προς λέξη. Να αναλύονται.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να υπάρχει πάντα μία πρόταση ή μικρή παράγραφος στο πρωτότυπο και αμέσως απο κάτω οι ίδιες γραμμές στην σημερινή διάλεκτο. Και να γίνεται ακριβής αντιστοιχία, της κάθε αρχαίας λέξης και φράσης με την σημερινή λέξη και φράση.
Μόνο έτσι έχει καθένας στο απόλυτό του τι σημείωσε ο Συγγραφέας και απο αυτό μπορεί να "βγάλει" ακριβώς τι εννοεί, όχι μόνο τι γράφει κατά γράμμα στην κυριολεκτική σημασία και σε "πρώτη ανάγνωση".
Οι κυκλοφορώσες "μεταφράσεις", είναι κατά τόπους... παραφράσεις.
Κάθε σημαντική λέξη δεν έχει μόνο μία σημασία και στα Φιλοσοφικά και Μυσταγωγικά κείμενα χρειάζεται αποσυμβολισμός, για τον οποίο απαιτείται ανώτερη μεταφορική σκέψη. Με τρόπους που σήμερα δεν διδάσκονται.
Ειναι κατάντημα (!) να διδάσκονται (;?) τα Ομηρικά, απο νεοελληνική παράφραση, με παντελή απουσία του πρωτοτύπου, και ούτε καν ολόκληρα αλλά σε αποσπάσματα. Ούτε μία φράση της "Ιλιάδας" ή της "Οδύσσειας" αυτούσια δεν μαθαίνουν στους νεοέλληνες.
Και δεν είναι τυχαίο, υπάρχει δόλος. Για να μην Πτερωθεί, Φτερωθεί και Ελευθερωθεί ο Νους. Τρέμουν μην γίνει Πνεύμα.
Καλέ μου Λεφτεράκι
Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν όλες αυτές οι μεσαιωνικές σκοταδιστικές απόψεις που πλασάρεις.
Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάθε ανρώπινο ών σε αυτόν τον πλανήτη σκεπτόμενο με τον εξής
απλούστατο τρόπο.
Αν η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει περίπου μαγικές ικανότητες όπως λες, τότε εσύ θα έπρεπε
(και θα όφειλες να μας το αποδείξεις) να την κατέχεις απόλυτα και να μπορείς να μεταφράζεις
να κατανοείς οποιοδήποτε κείμενο και τα λοιπά και τα λοιπά.
Από όσο θυμάμαι που σε είχα ερωτήσει και παλαιότερα, από αρχαία ελληνικά δε καταλαβαίνεις χριστό
που λένε και στη δημώδη. Ένα ψευτοπασάλημα έχεις κάνει σε μερικά αρχαία κειμενάκια τόσο όσο να
νομίζεις πως είσαι οκει με αυτό.
Αν λοιπόν είσαι εντελώς άσχετος με αρχαία, δεν είναι δυνατόν να έχεις καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα.
Αν πάλι κατέληξες σε αυτά τα συμπεράσματα ΧΩΡΙΣ να έχεις κατακτήσει την αρχαία ελληνική, συνεπάγεται
πως ο άνθρωπος μπορεί να καταλήξει σε σπουδαία συμπεράσματα ΧΩΡΙΣ απαραίτητα την γνώση αρχαίων.
Τέλος, αν ισχύουν όλα αυτά που λες, θα έπρεπε εσύ να μαθαίνεις όλη μέρα αρχαία για να υψωθεί ο
πνευματικός σου κόσμος. Από όσο όμως παρακολουθώ αυτό το φόρουμ, και βλέπω τον προβληματισμό
των μελών, αντιλαμβάνομαι με λύπη πως κάποιο εδώ (και συ) διατηρούν τον ίδιο επίπεδο προβληματισμού
για πολλά χρόνια χωρίς ΚΑΜΙΑ ευχάριστη έκπληξη. Τα ίδια και τα ίδια.
Οι αρχαίοι έτσι οι αρχαίοι αλλιώς, πήγαν αμέρικα, πήγαν αουστράλια, πήγαν ανταρκτικα τα αρχαία είναι σπουδαία γλώσσα.
Οι Μύστες έστι γιουβέτσι, και διάφορα μεταφυσικά φαινόμενα με παράθυρα & πόρτες που ανοιγοκλείνουν μονα τους
και φωνές απ το υπερπέραν που λένε διάφορα περίεργα.
Τέλος πάντως, προς τους λοιπούς συμμετέχοντες. Οι διάφορες ιδεοληψίες (όπως κομμουνιστικός ναζιστικός θρησκειακός και λοιπά)
χρειάζονται να δημιουργήσουν στα θύματά τους ένα ιδανικό κόσμο. Οι Κομμουνιστές έχουν ψωνιστεί με τον κομμουνιστικό
παράδεισο, οι φασίστες με τον φυλετικό παράδεισο, οι θρησκείες με παραδείσους σκέτους που έχουν πουλάκια ρύζια μέλια
δροσιά και νερά.
Βλέπω πως στην ελλάδα το κίνημα της αρχαιοπληξίας έχει δημιουργήσει στα θύματά του ένα άλλο είδος παραδείσου που τον λένε
"Αρχαία Ελλάδα" και οι ανυποψίαστοι πιστεύουν ότι ο κόσμος τότε περνούσε καλά και όλα ήταν σούπερ και η γλώσσα ήταν μαγικιά
και είχε υπερφυσικές καταστάσεις. Δεν διαφέρει αυτό και πολύ απ τους κομμουνιστικούς παραδείσους που ήθελαν να οδηγήσουν
κάποιοι "ηγέτες" τον κόσμο τους. Ο καθένας θα πλερώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του και μετά ανάλογα με την εργασία του.
Κάποιοι τα πίστευαν.
Εδώ βλέπω ότι ο φίλος Λευτέρης είναι φορέας του ίδιου μικροβίου το οποίο έχει μεταλαχτεί σε αρχαιοελληνική έκδοση.
Ελπίζω σε όλους το καλύτερο. Ένα φόρουμ στο οποίο γίνεται επoικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μπορεί να μας βοηθήσει να
ωριμάσουμε καλύτερα και να απορρίψουμε διάφορα άχρηστα και επικίνδυνα ιδεολογήματα.
Η ατομική και συλλογική εμμονή με την κάθε "αρχαία Ελλάδα", δείχνει ανεπάρκεια στην προσπάθεια ένταξής μας στον "πραγματικό κόσμο". Και δεν θέλω τώρα φιλοσοφικές "πουστίτσες" τι σημαίνει ο τελευταίος. Είναι αυτός που υπάρχει, όταν σε λίγο κλείσουμε τον υπολογιστή και σηκώσουμε τον κώλο μας από την καρέκλα.
Προσωπικά, περισσότερο με ανησυχεί ότι η Ελλάδα έχει γίνει αμετάκλητα μάλλον μια περιφέρεια του σε αποσύνθεση πλέον Δυτικού Κόσμου -πολιτική, πολιτισμική,οικονομική,κοινωνική -, χωρίς ορατή εναλλακτική, πέραν της σταδιακής "δορυφοροποίησης" της από την γειτονική Νεο-Οθωμανία του ΑΚΡ.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Alpine ορμώμενος σε αυτά που αναφέρεις περί "ατομική και συλλογική
εμμονή με την κάθε "αρχαία Ελλάδα" και περί "πραγματικού κόσμου" θα
εκφράσω τις απόψεις μου....
Ο πραγματικός κόσμος που αναφέρεσαι και δεν είναι "πουστίτσα" όπως εσύ
το αναφέρεις είναι ο κόσμος που όλοι μας άμεσα η έμμεσα έχουμε
δημιουργήσει είτε σου αρέσει είτε όχι.....
Αλλά η ανησυχία σου περί Ελλάδος που έχει γίνει αμετάκλητα μάλλον μια
περιφέρεια του σε αποσύνθεση πλέον Δυτικού Κόσμου -πολιτική,
πολιτισμική,οικονομική,κοινωνική....
Γιατί έγινε έτσι ?????
Ποιοί το έκαναν ????
Δεν μάθαμε να αγαπάμε τον τόπο μας
Δεν μάθαμε να πολεμάμε για τον τόπο μας
Δεν μάθαμε να πολεμάμε για την Ιστορία του τόπου μας
Δεν μάθαμε Για την γλώσσα μας...
Όποιος αρχίζει να γράφει η να ομιλεί περί αυτών είναι ανεπαρκείς
(σύμφωνα) με την άποψή σου και δεν συμβαδίζει με τον πραγματικό κόσμο
που εσύ ορίζεις....
Εάν κάποιος αρχίζει να γράφει περί αρχαίας Ελλάδας τον κράζουμε (και εγώ
μερικές φορές αλλά το κάνω όταν αρχίζουν να παραφέρονται και να μην
κινούνται μέσα στην πραγματικότητα)....
Βέβαια όταν ομιλούμε για Ιστορία Γλώσσα αρχίζουμε να τους λοιδορούμε...
Γιατί έχει περάσει η άποψη πως όλα αυτά δεν αξίζουν τον κόπο...
Το πρόβλημα αρχίζει όταν ένας λαός ξεχνάει την Γλώσσα του την Ιστορία
του τα ήθη και τα έθιμά του....
Ας μην κάνουμε λοιπόν θεωρητικές ερωτήσεις που γνωρίζουμε πολύ καλα
περί ανησυχίας για την Ελλάδα.....
Ευχαριστώ.
Aπλα αναρρωτιεμαι αν εχουμε εξιδανικευσει τους αρχαιους μας προγονους και λατρευουμε την ιδανικη μορφη που εχουμε φτιαξει στο μυαλο μας αγνοωντας καποιες αλλες λιγοτερο λαμπρες πλευρες τους......
Η μεγαλη Αθηνα για παραδειγμα πουλουσε στυγνο νταβατζιλικι στους "συμμαχους" της και με τα χρηματα αυτα εφτιαξε πολλα απο τα εργα που σημερα θεωρουμε κορυφαια.
Η ηρωικη Σπαρτη δεν ειχε κανενα προβλημα να παρει Περσικο χρυσαφι (ξεχνωντας τον δυστυχο Λεωνιδα και τις Θερμοπυλες) προκειμενου να επιβληθει της Αθηνας στον Πελοπονησιακο πολεμο
Ο Αλεξανδρος παρα την μεγαλοσυνη του σαν στρατηλατης παραμενει ενας στυγνος σφαγεας ο οποιος δεν ειχε κανενα προβλημα να καταστρεψει ολοκληρες πολεις που του αντισταθηκαν και να σκοτωσει η να βγαλει στη σκλαβια χιλιαδες, ενω αφηνε ελευθερους με τιμες τους βασιλεις και τους αρχοντες. Η δε εκστρατια του δεν ειχε κανεναν αλλο λογο περαν της προσωπικης το φιλοδοξιας να φτασει μακρυτερα
Και ποσα αλλα παραδειγματα.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Μάλλον δεν με διάβασες καλα....
Δεν ομιλώ εξιδανίκευση αλλά για μια πραγματικότητα...
Να μάθουμε την Γλώσσα μας την Ιστορία μας είναι τόσο κακό ??????
Οι Γάλλοι εδω και μερικά χρόνια έβαλαν την Αρχαία Γαλλική γλώσσα στα
σχολεία και πάλι κατι αντίστοιχο καλή εκμάθηση της γλώσσας τους οι
Γερμανοί οι Ούγγροι και Σέρβοι που προσπαθούν απο μόνοι τους να
κρατήσουν με νύχια και με δόντια τις έδρες των Αρχαίων Ελληνικών
χωρίς την βοήθεια του Ελληνικού Κράτους μάλλον κουτοί είναι.
Τα παραδείγματα πολλά....
Πριν από αρκετά χρόνια όταν είχε έλθει να μιλήσει ο Κορνήλιος Καστοριάδης
είχαν ανοιχθεί απο κάποιους καθηγητές που ήλθαν απο Γερμανία Γαλλία
Δανία να τον παρακολουθήσουν πηγαδάκια που προς έγιναν ομιλούσαν
Ελληνικά πως έκπληξη όλων μας αλλα αρκετοί δεν τους καταλάβαιναν γιατι
ομιλούσαν αρχαία Ελληνικά και μάλιστα αττική διάλεκτο και ένας άρχισε και
να μιλά για τον ΌΜΗΡΟ:(.....
(Ακου Ελληνικά με Αττική διάλεκτο και Όμηρο)
Οι Ιστορικοί έχουν φερθεί καλα στον Αλέξανδρο και μάλιστα όλοι τον
χαρακτηρίζουν Μέγα χωρίς βέβαια να μην αναγνωρίζουν τα όποια λάθη του
αλλά σε μια τέτοια εκστρατεία σίγουρα θα υπάρξουν λάθη και ωμότητες...
Αλλά εδω που είναι το ποιό χειρότερο είναι που εδώ Έλληνες τον
κατηγορούν περισσότερο απο τους ξένους.....
Βέβαια ας τολμήσει κανένας ξένος να κατηγορήσει κάποιος τον Ναπολέοντα....
Είμαστε μέσα στην μιζέρια και στην κακομοιριά μας και όλα τα κακά της
ανθρωπότητας οι Έλληνες τα έκαναν και μάλιστα ο σφαγέας των Λαών ο Μέγας Αλέξανδρος!!!!!!!!
Βέβαια για να μη παρεξηγούμε δεν είπα να φτάσουμε στο άλλο άκρο πως
μόνοι οι Έλληνες έκαναν τον πολιτισμό και διάφορα άλλα.....
Ευχαριστώ.
Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά, αν και όχι απαραιτήτως εύκολα. Ως "χώρα", "κράτος", "πολιτισμός", "οικονομία", η αρχή για την λύση όλων αυτών, είναι να προχωρήσουμε στην δημιουργία περισσότερων παιδιών.
Το να γίνουμε όλοι "κλασσικιστές", και άτομα "υψηλής κουλτούρας" ( με ό,τι νόημα δίνει κάποιος σε αυτήν ) , χωρίς να πράττουμε το στοιχειώδες, σημαίνει, απλά, ότι μεσο - μακροπρόθεσμα, υπογράφουμε την συλλογική μας, εθνοκρατική, καταδίκη.
Φίλοι μου καλημέρα σας.
Φίλε Alpine δεν μίλησα ούτε για υψηλή κουλτούρα ούτε και και κλασικισμό..
Απλά γράφω για την ελάχιστη υποχρέωση που έχει κάποιος να γνωρίζει την
γλώσσα του και την Ιστορία του και να τιμά τον τόπο του....
Απλά πράγματα και μάλλον για εσένα είναι δύσκολα....
Ευχαριστώ.
Ελευθέριος Παλιγγίνης
16-02-13, 11:02
Με λίγα λόγια πως έγινε... οι Έλληνες καταστράφηκαν απο Ρωμαίους και Τούρκους (περισσότερο), οι Δυτικοί εκμεταλλευόμενοι την οπισθοδρόμηση, τους έκλεψαν τα αρχαία και τους αντέγραψαν, με βάση τα κείμενα και καλλιτεχνήματά τους προόδευσαν νοητικά και πνευματικά εκείνοι, δημιουργώντας κατα πολύ ανώτερο "νοητικό σύμπαν" σε σύγκριση με αυτό που είχαν πριν, και οι Έλληνες έμειναν πίσω, σε ένα μόρφωμα που είναι μία Βυζαντινο-Τουρκική πολιτισμική μίξη, παρωδία και τραγέλαφος Ελληνισμού. Και πλέον ελέγχονται απο τους Δυτικούς. (Τώρα... αν είχαν φτιάξει και εξωθήσει τους Τούρκους για να γίνει αυτό,... ίσως. Ίσως πάλι, να χειρίστηκαν ό,τι είχε προκύψει. Δηλ., απλά να τους ενίσχυσαν)
Η τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με τις γενετικές αλλαγές κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ευφυείς σε σχέση με το παρελθόν υποστηρίζει με την έρευνά του ο κορυφαίος γενετιστής Gerald Crabtree, του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Κάπως έτσι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πιο ευφυείς από το σύγχρονο άνθρωπο.Ο Grabtree λέει χαρακτηριστικά ότι ένας Αθηναίος του 1.000 π.Χ. Αν ερχόταν στη σύγχρονη εποχή θα ένοιωθε... πολύ έξυπνος σε σχέση με πολλούς σύγχρονους ανθρώπους.
Ο ίδιος θα πει ότι ο άνθρωπος βρισκόταν στην ακμή του όταν ήταν αναγκασμένος να παλέψει μ' όλες του τις δυνάμεις για να επιβιώσει, δεδομένου ότι τότε ήταν υποχρεωμένος να βασιστεί στο μνημονικό του, στο πρακτικό πνεύμα του και την ψυχολογική ισορροπία που του επέτρεπαν να εμπιστεύεται το ένστικτό του και να προσαρμόζεται στις περιστάσεις γρήγορα.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, υποστηρίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας, έχει άλλες απαιτήσεις από το σώμα και το μυαλό μας, η τεχνολογία όμως έχει αντικαταστήσει την ανάγκη να βασιζόμαστε στις φυσικές ικανότητες και τα ένστικτά μας.Επίσης, οι βιομηχανοποιημένες τροφές, δεν είναι ακριβώς η καλύτερη επιλογή για το σύστημά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα φρουκτόζης ενδέχεται να μειώσουν δραστικά το IQ μας.
Υπάρχει μια απάντηση αλλά κρίνεται "υπερφυσική" και η επιστήμη δεν την αποδέχεται.
Η απάντηση είναι το να δεχτούμε τα όσα είπαν οι ίδιοι οι πρόγονοι μας για αληθινά. Πως δηλαδή υπήρχαν όντα με εξαιρετικές φυσικές δυνάμεις,και εξυπνάδα, τα οποία έζησαν και περπάτησαν ανάμεσα σε ανθρώπους,και διαμοίρασαν τη γνώση τους. Οι λεγόμενοι "θεοί", Αθηνά,Δίας,Απόλλων κτλπ...
Πως γίνεται να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που να καταγράφουν "μου μίλησε ο Απόλλωνας ο ίδιος στους Δελφούς","ήρθε η Αθηνά στο ναό της και καταράστηκε τη Μέδουσα" κτλπ... ?
Ήταν όλοι αυτοί ψυχοπαθείς ?
Έκαναν χρήσεις ψυχεδελικών ουσιών και ήταν όλη μέρα κάθε μέρα μαστουρωμένοι και φανταζόντουσαν με αυτό το τρόπο πράματα ?
Μια φορά ένας Έλληνας που πίστευε στην ύπαρξη των Ολυμπίων είχε πάει στην Αίγυπτο,και εκεί είδε ανθρώπους να κλαίνε και να οδύρονται, και πλησίασε έναν και των ρώτησε:
"Για ποιο λόγο κλαίτε ?"
Και ο Αιγύπτιος απάντησε:
"Γιατί ο Θεός μας ο Φαραώ πέθανε!"
Και μετά ο Έλληνας απάντησε:
"Μα καλά.. λατρεύετε για θεούς αυτούς που πεθαίνουν ?"
Που δείχνει πως είχε ξεκάθαρη άποψη για τους θεούς ότι δεν πεθαίνουν αλλά υπάρχουν.
Θα μου πεις πως ίσως η θρησκεία των Ελλήνων να ήταν παραμύθια, αρλούμπες, ίσως να μη πιστεύεις πως δεν υπάρχει κανένα ον που να είναι ανώτερο του ανθρώπου και να είσαι Άθεα.
Αλλά αυτοί οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτόν τον τόπο έλεγαν πως έβλεπαν και άκουγαν όντα και πως τα όντα αυτά τους καθοδηγούσαν.
Και αυτοί οι άνθρωποι πρώτοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν ή να λεν τα ακόλουθα:
Τηγάνια
Τυρί
Γιαούρτι
Κρασί
Πυθαγόρειο Θεώρημα
Θεωρία του Big Bang (κοσμικό αυγό)
Τον αριθμό Π
Τον γεωμετρικό λόγο Φ.
Την ύπαρξη ενός ανώτατου Δημιουργού του Σύμπαντος - Θεού (Τιμαίων)
Τη διαίρεση της ύλης σε μόρια,πως υπάρχουν συγκεκριμένα μόρια τα οποία αποτελούν υλικά κτίσης κάθε τι στον υλικό κόσμο,και σε ζωντανά και σε άζωα.
Την ύπαρξη ψυχής.
Το ότι υπάρχουν μόρια ύλης τόσο μικροσκοπικά που δεν φαίνονται με το μάτι, και δεν τέμνονται (άτομα-κουαρκς) (Δημόκριτος)
Το θέατρο
Τη μουσική αρμονία,τις μουσικές νότες,τις οκτάβες,τις συγχορδίες.
Την ύπαρξη οξυγόνου εντός του νερού (Δημόκριτος)
Την ηθική
Τις αρετές
Τον ηρωισμό
Τα πολιτεύματα της δημοκρατίας, βασιλείας, ολιγαρχίας, τυραννίδας, αριστοκρατίας.
Το ότι η Γη έχει σχήμα σφαίρας.
Το πλάτος της Γης.
Το ότι τα αστέρια και οι πλανήτες απαρτίζονται από ύλη.
Το ότι το σύμπαν έχει κυκλική τροχιά.
Το ότι για τις διαφορετικές αποχρώσεις του δέρματος των ανθρώπων ευθύνονται οι Ηλιακές ακτίνες όπου σε συνάρτηση με το δεδομένο πλάτος της σφαιρικής Γης αλλού συμπυκνώνονται λιγότερο και αλλού περισσότερο, κάνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά στον Ισημερινό πιο μελανούς,και τους πιο μακριά από αυτόν πιο ωχρούς.
Το ότι πρώτα δημιουργήθηκε το σύμπαν,ο ουρανός,και η Γη και μετά τα έμβια όντα.
Το ότι υπάρχει η Αμερική. [πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ) υπάρχει η Ατλαντίδα,και μέσω αυτής περνούσαν σε άλλα νησιά και από νησί σε νησί έφταναν στην Μέγα Ήπειρο (Αμερική) μετά της οποίας υπήρχε Μέγας Πόντος(Ειρηνικός Ωκεανός)]
Και άλλα πολλά...
Τυχαίο ?
Δίκαιος_Μυστικιστής
19-01-14, 22:15
Δε γνωρίζω πολλά γι'αυτό θα ήθελα να αναπτύξουμε το θέμα αυτό.Πως γίνεται ένας πολιτισμός που φώτισε τους πάντες να είναι 100 χρόνια πίσω από άλλους λαους .Πως γίνεται αυτές οι στυλάτες μορφες με πνεύμα δημιουργίας να θάφτηκαν μαζί με τον παρθενώνα κ ξαφνικά να δημιουργήθηκαν παράγκες κ άνθρωποι χωρίς όλο αυτό το αριστοκρατικό στυλ.από πολέμους φαντάζομαι ....δεν θα ψαξω στο ιντερνετ θα ήθελα να μου δώσετε εσεις φίλοι μου τα φώτα σας όσο πιο απλά γίνεται.
Χαιρετώ! Θα ξεκινήσω με απόσπασμα βιβλίου του Νίτσε για τους Έλληνες "Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα."
Θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός. Οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν έναν πολιτισμό που τον μελετούν για τα επιτεύγματα του ακόμα και σήμερα με θαυμασμό.. Επιτεύγματα σε όλους τους τομείς και φιλοσοφία με καταπληκτικές ιδέες περί φύσεως, περί ανθρώπου και περί Θεού. Σημαντικές προσωπικότητες για τον στοχασμό τους ή για αυτά που δημιούργησαν.. Όλοι αυτοί που είναι πάρα πολλοί και στους τομείς που διακρίθηκαν που είναι επίσης πάρα πολλοί δεν ξεπήδησαν από άσχετους, αδιάφορους και ανόητους και ξεχώρισαν έτσι απλά.. Οι αρχαίοι πίστευαν σε μια καλή κοινωνία σαν σύνολο για το κοινό καλό..
Επίσης είναι λάθος να νομίζουν μερικοί πως εκείνη η εποχή με τα χρυσά χρόνια ήταν ένα θαύμα που εμφανίστηκε και έσβησε ξαφνικά.. Ήταν συνέχεια μιας λαμπρής πορείας.. ένα όραμα που δεν είχε προορισμό και δεν φτιάχτηκε για να σβήσει... απλά έπρεπε να συνεχιστεί.. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είπαν ποτέ ότι οι ίδιοι είναι Θεοί.. με όλα τα λάθη και τα σωστά τους προχωρούσαν σε έναν δρόμο που χάραζαν οι ίδιοι επιτόπου με προοπτική να συνεχιστεί...
Όλοι οι λαοί ακμάζουν και παρακμάζουν στη διάρκεια της ιστορίας. Οι Έλληνες δεν θα αποτελούσαν εξαίρεση. Αυτό που διαφέρει είναι οι περίοδοι ακμής και παρακμής. Οι λόγοι είναι γεωπολιτικής/κοινωνικής φύσεως (πόλεμοι, αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ λαών, εσωτερικές έριδες) αλλά ενίοτε υπεισέρχονται και περιβαλλοντικές αιτίες (ξηρασίες, οικολογικές καταστροφές) που εντείνουν μια ήδη καθοδική πορεία.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.