PDA

Επιστροφή στο Forum : Οι ομιλίες της ομάδας Κ.Α.Π.Α (2003-2007)


beetlejuice
01-07-12, 11:45
http://www.metafysiko.gr/wp-content/uploads/2010/12/%CE%9A%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%C E%B7%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%C E%B7%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85.jpg

Πέντε περίπου χρόνια μετά τη διάλυση της φοιτητικής ομάδας του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (ομάδα Κ.Α.Π.Α) με έδρα τη Σάμο, συναποφασίσαμε με τον φίλο και οπερατέρ Γιώργο Μαλλιαμάνη να ξεκινήσουμε το uploading των ομιλιών που διοργάνωσε η ομάδα στο νησί κατά την περίοδο 2003-2007 στον δημοφιλή ιστοχώρο youtube.com.

Ως γνωστόν, η ΚΑΠΑ αποτέλεσε την πρώτη ομάδα-ομόκεντρο κύκλο στους κόλπους της Κοινότητας του Μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/?p=313) (πριν ακόμα και από τη δημιουργία της εξερευνητικής Πυθέας), γεγονός που την κατέστησε ένα πρώτης τάξεως "πείραμα" για την περαιτέρω εφαρμογή των όσων ξεκινούσαν να διαμορφώνονται στο μυαλό μας.

Η ομάδα ΚΑΠΑ αποτελεί την πρώτη και μοναδική (εξ' όσων γνωρίζουμε) αναγνωρισμένη -από την πρυτανεία του πανεπιστημίου- φοιτητική ομάδα εναλλακτικής αναζήτησης στη χώρα μας. Μια από τις πτυχές των δραστηριοτήτων της αφορούσε τη διοργάνωση ομιλιών στις οποίες καλούνταν γνωστοί Έλληνες ερευνητές.

Αυτόν ακριβώς τον κύκλο των ιστορικών ομιλιών (Νοέμβριος 2003 - Ιούνιος 2007) θα ξεκινήσουμε να σας παρουσιάζουμε από σήμερα. Ομιλίες οι οποίες γέμιζαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Καρλοβασίων και έφερναν πιο κοντά φοιτητές και ντόπιο πληθυσμό!

beetlejuice
01-07-12, 12:00
Οι... γηραιότεροι δεν είχαμε ακόμα πατήσει τα 20. Με το ζήτημα των UFO και των εξωγήινων να αποτελεί ένα από τα καυτά θέματα της επικαιρότητας εκείνη την εποχή, αποφασίσαμε να καλέσουμε στο νησί τους γνωστούς ερευνητές και συγγραφείς, Μάκη Ποδότα και Γιώργο Κασιμάτη.

Ετσι η πρώτη εκδήλωση της ΚΑΠΑ με προσκεκλημένους ομιλητές εκτός νησιού πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2003 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Καρλοβασίων.

Λόγω της μεγάλης διάρκειας της εκδήλωσης, το βίντεο έχει κοπεί σε 2 μέρη (το δεύτερο έρχεται σε μερικές ώρες).Δείτε το πρώτο μέρος στο http://youtu.be/q-5x_Vk4EUA

Ntemis
02-07-12, 10:51
Αγαπητέ Beetle,
είχα την τύχη να ζήσω κι εγώ από κοντά και να συμμετέχω στις "μεγάλες" στιγμές αυτών των "μεγάλων" 20χρονων.

Πολύ καλή η πρωτοβουλία που παίρνετε. Ελπίζω να περάσει κι ένα μήνυμα από όλη αυτή την ιστορία: ότι όταν πιστεύουμε και επιθυμούμε κάτι πολύ τότε, με ή χωρίς τη συνομωσία του σύμπαντος, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ποιος θα περίμενε ότι η ομάδα ΚΑΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα με τέτοια χαρακτηριστικά, θα είχε την αναγνώριση της Πρυτανείας ενός δημόσιου πανεπιστημίου;

Ανεβάστε υλικό, εάν υπάρχει, κι από τις πολλές εξορμήσεις της ομάδας στο νησί και όχι μόνο.

P.S.: Διαλύθηκε στ' αλήθεια η ΚΑΠΑ; ;)

beetlejuice
03-07-12, 20:03
Αγαπητέ Νίκο, σαφέστατα και η ΚΑΠΑ δεν διαλύθηκε ποτέ, μιας και οι ιδέες ποτέ δεν πεθαίνουν αλλά εξακολουθούν να ζουν μέσα από άλλα πράγματα και καταστάσεις στο μέλλον! ;)


Σήμερα ανέβηκε και το Β' μέρος της εκδήλωσης της 22ας Νοεμβρίου του 2003. Καλή προβολή! :)

Παρακολουθήστε το στο http://youtu.be/dlO0BSwbGVY

beetlejuice
05-07-12, 10:15
Συνέχεια σήμερα στα uploads μας από το παρελθόν της ΚΑΠΑ! Μεταφερόμαστε στον Μάρτιο του 2004. Καλεσμένος της φοιτητικής μας ομάδας ήταν ο συγγγραφέας και ερευνητής Γιάννης Λάζαρης, που μας μίλησε για τα όσα έγραψε στο βιβλίο του "Η Τεχνολογία των Θεών (http://www.metafysiko.gr/?p=353)" (εκδ. Δαυλός)Παρακολουθήστε το πρώτο από τα τρία μέρη στο http://youtu.be/wYzfpwEOaVo

beetlejuice
05-07-12, 17:57
Ανέβηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και το δεύτερο από τα τρία μέρη της ομιλίας του κ. Λάζαρη για την "Τεχνολογία των Θεών". :)


Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο http://youtu.be/1MQANcBGt_k

beetlejuice
06-07-12, 08:04
Ανέβηκε το τρίτο και τελευταίο μέρος της ομιλίας του κ. Λάζαρη για την Τεχνολογία των Θεών με τη διαδικασία των ερωτήσεων του κοινού!

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο http://youtu.be/dS5e3tWZmJc


Πάμε για την επόμενη! ;)

beetlejuice
10-07-12, 10:09
Στις 20 Νοεμβρίου του 2004 πραγματοποιήσαμε μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις της ΚΑΠΑ.

Καλεσμένος μας ήταν ο συγγραφέας και πρόεδρος του Συνδέσμου Σκεπτικιστών Ελλάδας, Μιχάλης Καλόπουλος. Θέμα της ομιλίας του, "Θαύματα, σκεπτικισμός και δεισιδαιμονία".

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση προκάλεσε αντιδράσεις στο νησί πριν καν ακόμα γίνει. Θυμάμαι ακόμα την παρέμβαση εκπροσώπου της μητρόπολης Σάμου στο δημοτικό ραδιόφωνο ("καλούμε το ποίμνιον της Σάμου να μην παρεβρεθεί", "αγαπάμε τους φοιτητές αλλά μερικοί φαίνεται πως έχουν πάρει τον λάθος δρόμο" κτλ), αμέσως μετά τη ζωντανή συζητηση που είχα με τον δημοσιογράφο για την προώθηση/διαφήμιση του event αυτού. Αμέσως μετα ακολούθησε νέα παρέμβασή/απάντηση από μέρους μας. :rolleyes:


Να σημειώσουμε τέλος ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν που είχε σταλεί το συνεργείο της νέας τότε εκπομπής (1η σαιζόν) "Πύλες του Ανεξήγητου" για να καλύψει ρεπορτάζ για το έργο της ΚΑΠΑ. Μια εβδομάδα μετά ήμασταν στα στούντιο του Alter (http://www.metafysiko.gr/?p=5429)μαζί με μέλη της ΚΑΠΘ από τη Θεσσαλονίκη!


Δείτε το πρώτο μέρος στο http://youtu.be/nAbdlovFZ6U


και το δεύτερο στο http://youtu.be/jVtPZsK9wQU (στο 27:45 το κερί αυταναφλέγεται και το κοινό αναφωνεί "Θαύμα, θαύμα"!)

beetlejuice
15-07-12, 11:19
Συνέχεια σήμερα στα uploads των εκδηλώσεων της Κ.Α.Π.Α. Στις 3 Απριλίου του 2005 η ομάδα συμπλήρωνε 2 χρόνια ζωής, ενώ παράλληλα ήταν η εποχή που κάναμε τις πρώτες επαφές με τον τοπικό σύλλογο της Πυθαγόρειας Ακαδημίας Σάμου.

Ετσι δεν ήταν και τόσο δύσκολο να επιλέξουμε το συμβολικό θέμα της νέας μας εκδήλωσης.

"Πυθαγόρας: Ο Διδάσκαλος των αιώνων" με καλεσμένο έναν από τους καταλληλότερους να μας αναλύσει το έργο και την κοσμοθέαση του μεγάλου φιλοσόφου της Σάμου: Τον Ραδάμανθυ Αναστασάκη.Παρακολουθήστε όλο το βίντεο στο http://youtu.be/T4KkZoi6wxI

beetlejuice
16-07-12, 21:27
Τον Μάϊο του 2005 η πολιτιστική εβδομάδα του πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοξενήθηκε στη Σάμο! Η ΚΑΠΑ έδωσε το στίγμα της διοργανώνοντας εκδρομή στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού (στην οποία και συμμετείχαν φοιτητές από Σάμο, Μυτιλήνη, Χίο, Ρόδο και Σύρο), καλώντας παράλληλα δύο σημαντικούς και αξιόλογους ερευνητές σε μια εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο "Οι Πύλες του Αλλόκοσμου".Απολαύστε τις ομιλίες των Γιώργου Ιωαννίδη και Θανάση Βέμπου στο http://youtu.be/zuzZfFfoSN8

beetlejuice
24-07-12, 09:59
Συνέχεια σήμερα στα uploads των εκδηλώσεων της ΚΑΠΑ! 3 Δεκεμβρίου του 2005 και καλεσμένος μας στο νησί ήταν ο δικηγόρος και συντονιστής της ΜΚΟ "Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών", Γιώργος Κόκκας!

Η "Άμεση Δημοκρατία" 4 χρόνια πριν την κρίση και 6 χρόνια πριν τους Αγανακτισμένους. Τότε που όταν εκστόμιζες αυτή τη φράση οι περισσότεροι κατέφευγαν σε λεξικά!

Δείτε την εκδήλωση με θέμα "Άμεση Δημοκρατία και η ανάγκη για ένα σύγχρονο Διαφωτισμό" στο http://youtu.be/UQSzTbRLu08.

beetlejuice
30-07-12, 22:35
Παρουσιάζουμε σήμερα την προτελευταία ομιλία που διοργάνωσε η ομάδα ΚΑΠΑ στο νησί της Σάμου. 28 Μαΐου του 2006 και καλεσμένη μας ήταν η συγγραφέας Χαρίτα Μήνη. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν το άκρως επίκαιρο -εκείνη την εποχή- ζήτημα του Κώδικα Ντα Βίντσι και της Μαρίας Μαγδαληνής. (Πριν από τη διάλεξη της κας. Μήνη παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τα σπηλαιολογικά σεμινάρια που διοργάνωσε η ομάδα μας με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Σάμου).Παρακολουθήστε το βίντεο στο http://youtu.be/q6j0Mmdcmrw

beetlejuice
20-10-12, 18:01
Μετά από αρκετό καιρό επανέρχομαι στο thread για να προσθέσω το βίντεο της τελευταίας εκδήλωσης της φοιτητικής ομάδας ΚΑΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου του 2007 στο νησί της Σάμου.
Καλεσμένος μας ήταν ο ερευνητής (ή παρατηρητής όπως προτιμά ο ίδιος να τον αποκαλούν) Γιάννης Τριανταφύλλης που μίλησε για τα μυστήρια της Πεντέλης.

Δείτε το βίντεο στο http://www.youtube.com/watch?v=AfFqlpmGYpY

Μ'αυτά και μ'αυτα ολοκληρώθηκε το upload του σημαντικότατου έργου που παρουσίασε μέσα από τις ομιλίες που διοργάνωσε το Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου! :)


Η Κοινότητα του Μεταφυσικού προτίθεται να στηρίξει με ποικίλους τρόπους οποιαδήποτε άλλη παρόμοια προσπάθεια αναπτυχθεί μέσα στους κόλπους ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας μας.