PDA

Επιστροφή στο Forum : Διαλογισμος - Χριστιανισμος


ptheolo
08-07-12, 22:36
Ο διαλογισμος ειναι εναντια στις αποψεις του Χρστιανισμου? Δηλαδη αν το κανεις θεωρησε βλασφημος ή κατι τέτοιο? Βρηκα οτι δεν πρεπει να "αδειαζουμε" το σωμα μας γιατι μπορει να μπει ο σατανας ή κατι αναλογο του. Δεν θελω καποιος να κοροιδεψει(εχω καταλαβει οτι πολλοι απο εδω, διορθωστε με αν κανω λαθος, ειναι αθεοι ή πιστευουν σε αλλες θρησκειες που συσχετιζοντε με διαλογισμο κλπ). Ειμαι Χριστιανος και πιστευω στον Θεο. Επισης ποια αλλα πραγματα ισως πανε εναντια στην Χριστιανικη θρησκεια? Θα ηθελα να μιλησει καποιος που εχεις γνωσεις επι του θεματος. Ευχαριστω!

Viper
08-07-12, 23:11
Ptheolo, θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι θέλεις, χωρίς να πρέπει να ντρέπεσαι ή να απολογείσαι γι αυτό. Εμένα προσωπικά με απασχόλησε το σχόλιό σου σχετικά με την αγωνία σου να μηνσε κοροιδέψει κάποιος. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν δίνεται η λανθασμένη εικόνα σε όσους μπαίνουν στο φόρουμ ,ότι απαρτίζεται από άθεους ή οτιδήποτε άλλο, θα μπορούσε να ομαδοποιήσει επικίνδυνα αναγνώστες - χρήστες. Θεωρώ λοιπόν πως κανείς εκ των μελών δεν διαθέτει το δικαίωμα να χλευάσει τις απ΄οψεις άλλων. Όσον αφορά το ερώτημά σου και από όσα γνωρίζω ο χριστιανισμός αντιτίθεται στον διαλογισμό - για όσους δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν σκέψη- συναίσθημα- πνεύμα. Η νοερή προσευχή που ελάχιστοι έχουν καταφέρεινα καλλιεργήσουν στο εύρος που η θεολογία καλύπτει, επιφέρει αποτελέσματα όμοια με εκείνα που κάποιος πολύ καλά " κατατοπισμένος" επιτυγχάνει μέσω διαλογισμού. Ευχαριστώ...

ptheolo
08-07-12, 23:15
Καταλαβα τι εννοεις.
Να επαναδιατυπωσω ομως γιατι δεν ηθελα να πω αυτα ακριβως που ειπες. Εννοουσα οτι απο αυτους που εχω δει και μιλανε λενε οτι διαλογιζοντε ή τετοια παρομοια οποτε εχω σχηματισει αυτη την αποψη. Επισης οταν λεω κοροιδεψουν ειναι να μην γραψει καποιος μια απαντηση του τυπου "ελα μωρε καν' το, δεν θα γινει τιποτα".
Αυτο που ανεφερες για την νοερη προσευχη με ενδιαφερει, αν μπορουσες να το εξηγησεις λιγο ή και ακομα να μου πεις πως να το πετυχω. Ευχαριστω οπως και να 'χει.

Viper
08-07-12, 23:39
Η νοερή προσευχή σύμφωνα με τα γραφόμενα της χριστιανικής θρησκείας , είναι εκείνη η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτός που προσεύχεται, ώστε τίποτε υλικό ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γύρω του , δεν δύναται να τον επηρεάσει από την ενεργο και "ανοιχτή" επικοινωνία του με το θείο στοιχείο. Αυτος/ή που τελεί επιτυχώς νοερά προσευχή είναι ουσιαστικα "άδειος" από όλα τα αρνητικάχαρακτηριστικά του και έχει καλλιεργήσει τηνδυνατότητα να μην αποσπάται από τίποτα, βρίσκεται σε άλλο επίπεδο επικοινωνίας με το θείο στοιχείο και σαφώςγνωρίζει αν και πότε " πειράσσεται" από από αντίθετες δυνάμεις. Επίσης γνωρίζει τρόπους να αντιμετωπίσει τις ενοχλήσεις αυτές. Όσοι είχαν φτάσει σεε σημεία υψηλά για άλλους , ανέφεραν έως και σωματικές μετακινήσεις σε άλλες διαστ΄ασεις - χώρους.Δεν είναι εύκολη η εφαρμογη της νοεράς προσευχής και προυποθέτει μελέτη, άσκηση και προσωπικ΄η πνευματική καλλιέργεια, χρόνων.

ptheolo
08-07-12, 23:41
δυσκολο οποτε εν θα ασχοληθω αλλο, ευχαριστω παντως.
Ξες καθολου ποια αλλα πραγματα δεν ειναι αποδεκτα απο την Εκκλησια? (με το συνηδειτο ονειρεμα δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα, καθως ολα συμβαινουν στο μυαλο)

naeb
09-07-12, 11:43
Ο διαλογισμος ειναι εναντια στις αποψεις του Χρστιανισμου? Δηλαδη αν το κανεις θεωρησε βλασφημος ή κατι τέτοιο?


Ο Χριστιανισμός όπως εκπροσωπείται από την ορθόδοξη και καθολική εκκλησία είναι αντίθετος με τον διαλογισμό.
Αν όμως μελετήσεις τον τρόπο που οι πρώτοι χριστιανοί προσέγγιζαν τον Θεό πιθανόν να δεις οτι τα πράγματα είναι διαφορετικά από αυτά που μας λέει σήμερα η εκκλησία.

Δεν θελω καποιος να κοροιδεψει(εχω καταλαβει οτι πολλοι απο εδω, διορθωστε με αν κανω λαθος, ειναι αθεοι ή πιστευουν σε αλλες θρησκειες που συσχετιζοντε με διαλογισμο κλπ). Ειμαι Χριστιανος και πιστευω στον Θεο.


Από όταν άρχισα να διαλογίζομαι νοιώθω περισσότερο "Χριστιανός" από ότι πριν.
Αν πάλι όμως νιώθεις οτι ο διαλογισμός δεν σου ταιριάζει, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τη νοερή προσευχή όπως λέει και ο Viper. Είναι αποδεκτή από την εκκλησία !! και δεν είναι όσο δύσκολη σου φάνηκε...



Ξες καθολου ποια αλλα πραγματα δεν ειναι αποδεκτα απο την Εκκλησια? (με το συνηδειτο ονειρεμα δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα, καθως ολα συμβαινουν στο μυαλο)


Ο Απόστολος Παύλος κάνει αναφορά σε πιθανή εξωσωματική εμπειρία κάποιου γνωστού του. Κάποιοι λένε οτι ίσως η εμπειρία να ήταν δική του γιατί φαίνεται να καμαρώνει για αυτή :)

ptheolo
09-07-12, 11:44
τη νοερη προσευχη/διαλογισμο πως θα την επιτυχω?

lmike
09-07-12, 15:22
Αν και συμφωνώ με τα λεγόμενα των Viper και naeb, θα μείνω λίγο σε κάποιες ερωτήσεις σου.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ναι ο διαλογισμός είναι ενάντια, αλλά και τι δεν είναι ενάντια στον χριστιανισμό? Για τον χριστιανισμό όλα είναι αμαρτία.

Οι περισσότερη δηλωμένοι χριστιανοί δεν ξέρουν καν τι είναι αυτό που πιστεύουν και εκπροσωπούν. Οι ποιο πολλοί πιστεύουν με τον τρόπο τους, αυτό αυτόματος σε κάνει αιρετικό.

Η θρησκεία είναι πολύ συγκεκριμένο πράγμα που ή το ακολουθείς κατά γράμμα ή είσαι αιρετικός και αμαρτωλός. Καλά είναι να κοιτάξεις τι πρέπει να κάνεις και όχι τι να μην κάνεις, αυτά που πρέπει να κάνεις είναι λίγα, αυτά που δεν πρέπει χιλιάδες.


Για την νοερά προσευχή ρίξε μια ματιά εδώ (http://1myblog.pblogs.gr/2010/03/ti-einai-h-noerh-prosefhh-kai-pws-prepei-na-ginetai.html)

naeb
09-07-12, 22:41
Για την νοερά προσευχή ρίξε μια ματιά εδώ (http://1myblog.pblogs.gr/2010/03/ti-einai-h-noerh-prosefhh-kai-pws-prepei-na-ginetai.html)

Και στο βιβλίο "Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού".
Πιθανόν να το βρεις και σε pdf, νομίζω είναι copyright free.



Καλά είναι να κοιτάξεις τι πρέπει να κάνεις και όχι τι να μην κάνεις
...

Σωστός

black magic boy!
11-07-12, 11:43
Ο διαλογισμος ειναι εναντια στις αποψεις του Χρστιανισμου? Δηλαδη αν το κανεις θεωρησε βλασφημος ή κατι τέτοιο? Βρηκα οτι δεν πρεπει να "αδειαζουμε" το σωμα μας γιατι μπορει να μπει ο σατανας ή κατι αναλογο του. Δεν θελω καποιος να κοροιδεψει(εχω καταλαβει οτι πολλοι απο εδω, διορθωστε με αν κανω λαθος, ειναι αθεοι ή πιστευουν σε αλλες θρησκειες που συσχετιζοντε με διαλογισμο κλπ). Ειμαι Χριστιανος και πιστευω στον Θεο. Επισης ποια αλλα πραγματα ισως πανε εναντια στην Χριστιανικη θρησκεια? Θα ηθελα να μιλησει καποιος που εχεις γνωσεις επι του θεματος. Ευχαριστω!


Η αλήθεια είναι πως διαλογισμός και χριστιανισμός δεν ταιριάζουν αλλά δεν θα σε πει κάνεις αμαρτωλό επειδή έκανες διαλογισμό...όχι δεν νομίζω να ισχύει αυτό που είπες <<άμα ιδιάσεις το σώμα σου μπορεί να μπει ο Σατανάς μέσα σου>> εγώ κάνω αρκετό καιρό διαλογισμό και μου αρέσει ηρεμώ και με ευχαριστεί άσε που με τον διαλογισμό και το διάβασμα μπορείς να καλλιεργήσεις το πνεύμα σου μέχρι και να καταφέρεις να έχεις συνειδητές και επιθυμητές εξωσωματικές εμπειρίες! (αστρική προβολή)! οπότε ο διαλογισμός είναι μια αίρεση και δεν σχετίζεται με τον χριστιανισμό ! αλλά στον σύγχρονο κόσμο είναι πολύ συνηθισμένος και άκακος!

PUCK
11-07-12, 23:44
Γεια σου black magic boy!

Η αλήθεια είναι πως διαλογισμός και χριστιανισμός δεν ταιριάζουν αλλά δεν θα σε πει κάνεις αμαρτωλό επειδή έκανες διαλογισμό.

Μην παίρνεις κι όρκο πάνω σ' αυτό. Αναλόγως το πως ξύπνησε το πρωί ο ποιμένας ... :rolleyes:

όχι δεν νομίζω να ισχύει αυτό που είπες <<άμα ιδιάσεις το σώμα σου μπορεί να μπει ο Σατανάς μέσα σου>>

αυτούς : oodegr.com (http://www.oodegr.com/oode/anatolikes/nea_epoxi/gioga_dialog_2.htm) τους ρώτησες πριν "νομίζεις" το οτιδήποτε; για διάβασε παρακάτω : :D

Επομένως η γιόγκα αντί να απελευθερώνει πνευματικά φαίνεται ότι υποτάσσει, σε αρκετές περιπτώσεις, τους ασχολούμενους με αυτήν όχι στο Άγιο Πνεύμα, αλλά στα πονηρά πνεύματα. Οι ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμού δεν είναι απλές ασκήσεις χαλάρωσης, αλλά ασκήσεις που κατευθύνουν προς άλλον Κύριο και προς οδόν απωλείας, αντί σωτηρίας!

οπότε ο διαλογισμός είναι μια αίρεση και δεν σχετίζεται με τον χριστιανισμό !

Μην μπερδεύεις τις έννοιες στο μυαλό σου, διότι θα "χτίσεις" κάτι ψεύτικο.
Η "αίρεση", είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και, σίγουρα, ο διαλογισμός δεν είναι κάτι τέτοιο.

Τέλος, δύο "διαδικτυακά" λόγια για τη σχέση διαλογισμού-Ορθοδοξίας, για περαιτέρω άνοιγμα στη συζήτηση :

Θα υπογραμμίσουμε πάντως με μεγάλη συντομία τρεις βασικές οντολογικές διαφορές μεταξύ των δύο ασυμβιβάστων αυτών πραγματικοτήτων.

(...)

Η πρώτη, ουσιαστική διαφορά είναι ότι στην «ευχή» του Ιησού εκφράζεται έντονα η πίστη στον προσωπικό Θεό, ο οποίος δημιούργησε τον κόσμο, τον κυβερνά και τον αγαπά. (...) Η οντολογική διαφορά μεταξύ «ευχής» και διαλογισμού της παραθρησκείας είναι το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. (...) Η παραθρησκεία διακηρύττει την αποθέωση του Εαυτού, την αυτολύτρωση, την αυτοθέωση «δι' εαυτού και εξ εαυτού» δηλ. την αυτοσωτηρία.

Μια άλλη οντολογικού περιεχομένου διαφορά μεταξύ της ευχής και του διαλογισμού είναι η «στάση» του ασκητού της «ευχής» και του διαλογιζομένου, όταν ο ένας προσεύχεται και ο άλλος διαλογίζεται. Ο ασκητής της νοεράς προσευχής έχει ταπείνωση, αρετή που αποτελεί την αφετηρία και το τέρμα της Ορθόδοξης πνευματικής πορείας. (...) Αντίθετα ο διαλογιζόμενος «φουσκώνει» σαν παγώνι. Δεν λέγει «Συ Κύριε ελέησόν με», αλλά «Εγώ είμαι Αυτός», δηλαδή Εγώ είμαι ο Κύριος, «η θεότητα στην ανεκδήλωτη μορφή».

Υπάρχει και μια τρίτη ουσιαστική διαφορά μεταξύ της «ευχής» του Ιησού και του διαλογισμού που είναι και αυτή οντολογική. Είπαμε παραπάνω ότι ο ορθόδοξος ασκητής της «ευχής» του Ιησού προσεύχεται και παρακαλεί τον Κύριο Του, τον προσωπικό Θεό Του, και αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κοινωνία αγάπης με τον Δημιουργό Του, ενώ στο διαλογιζόμενο αποδέκτης της «προσευχής» είναι ο «Εαυτός» δηλ. η αυτού μεγαλειότης ο εαυτούλης του. Η κατεύθυνση όμως της προσευχής και του διαλογισμού των δύο δηλ. αυτών πραγματικοτήτων δεν εστιάζεται μόνο σ' αυτό το βασικότατο σημείο. Στον άνθρωπο της «ευχής», στον Ορθόδοξο Χριστιανό δεν υπάρχει αδιαφορία για το γύρω κόσμο.

Τα αποσπάσματα, από εδώ (http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/03/h-noera-prosefhh-toy-ihsoy-kai-o-dialogismos.html)

naeb
12-07-12, 00:54
Τέλος, δύο "διαδικτυακά" λόγια για τη σχέση διαλογισμού-Ορθοδοξίας, για περαιτέρω άνοιγμα στη συζήτηση :
...


Να υποθέσω οτι διαφωνείς με την παράθεση;

PUCK
12-07-12, 12:08
Να υποθέσω οτι διαφωνείς με την παράθεση;

Καλημέρα φίλε naeb.

Δεν έχω ασχοληθεί εκτενώς, είτε με το διαλογισμό, είτε με την προσευχή, συνεπώς δεν μπορώ να έχω γνώμη.
Έβαλα τα παραπάνω αποσπάσματα, διότι δείχνουν τη μία όψη του νομίσματος και πιστεύω πως θα βοηθήσουν
τη συζήτηση, εφόσον συμμετάσχουν άτομα που έχουν εφαρμόσει τη μία ή και τις δύο τεχνικές.

Μερικά πράγματα που θα μπορούσα να πω, ξέχωρα από το θέμα, είναι πως στην περίπτωση του Χριστιανισμού, όπως αυτός εκφράζεται από την επίσημη
Εκκλησία, αφενός μεν, δίνεται μεγάλη βάση στο Θεό που είναι έξω από την Κτίση, αφετέρου δε, το υλικό κομμάτι και κατ΄επέκταση ολόκληρος
ο άνθρωπος, θεωρείται σχεδόν μίασμα που "πρέπει να σωθεί" και δεν μπορεί, για κανένα λόγο, να το κάνει μόνος του.

Οπότε, δεν μου κάνουν εντύπωση οι "οντολογικές διαφορές" που παρουσιάζει το κείμενο.
Ο συγγραφέας και, κατ' επέκταση η Εκκλησία, ακολουθούν με συνέπεια αυτά που διδάσκουν.

Σε αυτό που σίγουρα διαφωνώ, είναι το κάτωθι :

Στον άνθρωπο της «ευχής», στον Ορθόδοξο Χριστιανό δεν υπάρχει αδιαφορία για το γύρω κόσμο.

Ουσιαστικά, ο συγγραφέας θέλει να μας πει πως εφαρμόζεται η καρδιά του Χριστιανισμού, που είναι το "αγαπάτε αλλήλους". Δεν ξέρω που το είδε.

Το αν θα ενδιαφερθείς για το συνάνθρωπο, είναι απόρροια άλλων πραγμάτων και όχι του θρησκεύματος.