PDA

Επιστροφή στο Forum : Εχει το κακο Γεωγραφια;


anastasi
30-10-12, 10:14
Θελω να ορισω καπως τι εννοω λεγοντας κακο για να περιορισω καπως τον ογκο.

Ζουμε σε μια εποχη που η ζωη ειναι σχετικα ευκολη, για τους περισσοτερους ανθρωπους. Η επιβιωση (τροφη και στεγη), οι μετακινησεις κι η επικοινωνια, η υγεια μεσω των δομων και των φαρμακων της ιατρικης, ειναι σε τετοιο επιπεδο που ο πιο κοινος ανθρωπος ζει πολυ πιο ανετα, και με λιγοτερο κοπο απ' οτι θα μπορουσε να προσδοκα ακομη κι ενας βασιλιας η μεγιστανας του πλουτου πριν ενα αιωνα. Αυτο το θεωρω ως πληρη σχεδον επικρατηση του καλου και της ανθρωπινης αλληλεγγυης στον υλικο κοσμο.

Διαπιστωνεται ομως μια αδυναμια να νιωσουμε ευχαριστημενοι και ικανοποιημενοι, ποσο μαλλον ευτυχισμενοι. Οι καθημερινες εγνοιες αποκτουνν τοση πολλη δυναμη επικρατησης στη σκεψη μας ωστε επισκιαζουν στη διαρκεια της μερας , ισως και της νυχτας, την αξια οσων εχουμε ηδη. Το ανικανοποιητοτου ανθρωπου( που ειναι και δυναμη δημιουργιας), κι η ελλειψη σωματικης ευεξιας η και υγειας, δεν ειναι αρκετα να δικαιολογησουν το φαινομενο. Αυτο το θεωρω σαν επικρατηση του κακου στον κοσμο της ανθρωπινης σκεψης.

Υπαρχει λοιπον το κακο σαν μολυνση του εσωτερικου κοσμου και διαχεεται συνεχως με διαφορες μορφες δημιουργωντας σχεδος ανυπερβλητες δυσκολιες στο να νιωσουμε ευτυχισμενοι , ακομη κιαν εχουμε μεγαλο βαθμο αυτογνωσιας και ψυχικης ισσοροπιας.

Υπαρχουν ομαδες ανθρωπων, κυκλωματα εξουσιας, επιστημονικα κεντρα που συνειδητα η ασυνειδητα διαχεουν το κακο με διαφορους τροπους. Με ενισχυση της ανθρωπινης απληστιας , ενισχυση του φοβου για οτιδηποτε, με δημιουργια νεων αναγκων. Δηλητηριαζουν ακομη και οτι συναισθημα φιλανθρωπιας και αλληλεγγυης εκδηλωνεται με οργανωμενη μορφη παρεισφρυοντας και διαστεφοντας τους στοχους της. Χρησιμοποιειται ακομη και η κρατικη δομη για επιβολη των σκοπων τους. Το ειδαμε στην πατριδα μας τα τελευταια χρονια.

Εχει Γεωγραφια το κακο; Μπορουμε να βρουμε σημεια στον πλανητη που εκπορευεται το κακο .; Μπορουμε να πουμε οτι η Ν,Υορκη , τι Σιτι του Λονδινου, το Ισραηλ, Το ΜΙΤ, το Πρινστον, Η Σκωτια, Η Μοσχα, το Βατικανο,( αναφερω μερικα απο τα μερη που "κατηγορουνται " απο διαφορους , οχι οτι τα ασπαζομαι κιολας) ειναι σημεια που εκπορευεται το κακο; Οι εδρες των ΟΗΕ, ΕΕ , ΝΑΤΟ, τα κεντρικα γραφεια του BBC, του CNN, DW ειναι κεντρα που επωαζεται και εκπορευεται το κακο; Οι εδρες των μυστικων εταιριων που δεν ειναι ευρεως γνωστες , ειναι ;

Απευθυνομαι με ειλικρινη διαθεση στα μελη , που αναρωτηθηκαν για την υπαρξη του κακου ψαχνοντας ειτε μεσα τους ειτε εξω τους.


-----------------------------------------------------------

Vakryle
30-10-12, 18:09
επιστημονικα κεντρα

Ένα παράδειγμα;

anastasi
30-10-12, 19:17
Ένα παράδειγμα;

Los Alamos , Ν.Μεξικο, πρωτη ατομικη βομβα.

Σημερα, Κεντρα γενετικων πειραματων , κλωνοποιηση και μεταλαξη,
Κυριως στις ΗΠΑ και Βρετανια. και αλλα,

Vakryle
30-10-12, 20:06
Η επιστήμη ποτέ δεν έχει "κακό" αντίκτυπο.

Από την άλλη, το "κακό" είναι μια έννοια πολύ αφηρημένη και τελείως υποκειμενική. Δε μπορεί να καθορισθεί επακριβώς και επομένως θα μιλάμε για ώρες ατέλειωτες σε θεωρητική και μόνο βάση!

Δηλαδή η ανακάλυψη της ατομικής βόμβας και η δημιουργία της ήταν άλλο ένα bonus της τότε επιστημονικής κοινότητας, αλλά οι άνθρωποι την χρησιμοποίησαν για λάθος σκοπό.

Η κλωνοποίηση (αν αυτή πετύχει κάποτε στο 100%) θα είναι η μεγαλύτερη ως τότε βιολογική ανακάλυψη. Τώρα το αν αυτό είναι ηθικό ή ανήθικο, δεν έχει να κάνει με την επιστήμη, αλλά με το πως αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος κάτι τέτοιο.

Ακριβώς το ίδιο και με το "κακό".

anastasi
31-10-12, 09:41
Η επιστήμη ποτέ δεν έχει "κακό" αντίκτυπο.

.

Συμφωνοι
Ομως
Η επιστημονικη κοινοτητα δουλευε πανω στην ραδιενεργεια, με σκοπο να βοηθησει τον ανθρωπο.
Βρεθηκε ομως μια ομαδα, δυστυχως μεγαλων ονοματων( ο Φερμι ηταν νομπελιστας), που δουλεψε πανω στην κατασκευη οπλου. Διχως την συνειδητη συμμετοχη τους δεν θα μπορουσε να γινει. (βομβα και καλη, δεν βλεπω να υπαρχει)

Αυτο το σεναριο συνεχιζει μεχρι σημερα σε ολα.
. Καποιοι επισης μεγαλοι, επισης συνειδητα, πηραν τις κατακτησεις της γενετικης , και τις οδηγησαν , και συνεχιζουν να την στρεφουν στην δημιουργια εργαλειου εξαρτησης των λαων (π.χ. στο θεμα της διατροφης, γενετικα τροποποιημενα τροφιμα, σποροι, κτλ)

Δεν υπαρχει παγκοσμιας εμβελειας δραση, χωρις την συνεργεια επιστημονων και επιστημονικων κεντρων. Ολως τυχαιως αυτες οι δρασεις συλλαμβανονται ως ιδεα και ξεκινουν απο τις 3-4 ηγεμονικες δυναμεις του πλανητη, κυριως δυτικες, και απο τα υπαρχοντα σε αυτες 10-20 μεγαλυτερα πανεπιστημια στον κοσμο.

Επειδη οντως η εννοια του κακου ειναι πολυ αφηρημενη και υποκειμενικη , περιορισα την εννοια μιλωντας για την απληστια ,την πλεονεξια, ως κινητρο παραγωγης προιοντων και δρασεων. Ο τροπος ζωης αυτος , που διαχεεται απο μεσα επικοινωνιας, δυσκολευει την ικανοτητα να νιωσουμε ευχαριστημενοι απο τη ζωη, ειτε γιατι εμεις ειμαστε απληστοι ειτε γιατι οι αλλοι ειναι και μας πιεζουν. Την περιορισα ακομη πιο πολυ διερωτωμενος εαν


1ον. το κακο ειναι παντου, στον αερα και οπου βρει προσφορο εδαφος σε ανθρωπους εκδηλωνεται ( ετσι διδασκουν περιπου οι θρησκειες και οι φιλοσοφιες),
η
2ον. το κακο επωαζεται σε συγκεκριμενες περιοχες του πλανητη κι απο κει διαχεεται σ' ολο τον κοσμο

Σε αυτα τα δυο ερωτηματα που ειναι εντονος προβληματισμος μου τα τελευταια χρονια , ζηταω τη γνωμη-γνωση σας.


-----------------------------------------------

Voel
31-10-12, 10:42
Με μια διαφορα ομως......τα πυρηνικα οπλα σε βαθος χρονου εχουν σωσει πολυ περισσοτερες ζωες απο αυτες που εχουν παρει στις δυο φορες που εχουν χρησιμοποιηθει.

anastasi
31-10-12, 17:45
Αν δεν βλεπουμε την πληρη επικρατηση του κακου , σε αυτον τον παραλογισμο του πολεμου, ειδικα των δυο παγκοσμιων, που ολως τυχαιως δεν προετοιμαστηκαν-ξεκινησαν-ολοκληρωθηκαν στην Αιθιοπια, ουτε στην Ταυλανδη, ουτε στην Βραζιλια, αλλα στις 4-5 ηγεμονικες τοτε δυναμεις( που συνεχιζουν να ειναι εδρες παγκοσμιας εμβελειας δρασεων),
Και αν δεν θεωρησουμε υπηρετες του κακου ολους αυτους που συνειδητα κατασκευαζουν νεα οπλα, μετατρεποντας τις κατακτησεις της εππιστημης σε εφιαλτες,

Τοτε μαλλον δεν υπαρχει το κακο, κι ουτε βεβαιως αντικειμενο συζητησης


------------------------------------------------------------------

Voel
31-10-12, 19:37
Σαφως και δεν υπαρχει το κακο, τουλαχιστον οχι οπως το φανταζεσαι εσυ........ουτε φυσικα αντικειμενο συζητησης

Αν ομως θελεις ντε και καλα μια απαντηση, σηκω απο την καρεκλα σου, πηγαινε στο μπανιο σου κοιτα τον εαυτο σου στον καθρευτη και θα δεις εκει την πηγη ολου του κακου και του καλου του κοσμου.

Τα υπολοιπα ειναι απλα θεωριες συνομωσιας, για να μην χρησιμοποιησω βαρυτερο ορο.....


ΥΓ......Επισης ηθελα να ξερω με ποια κριτιρια χαρακτηριζεις κατι "καλο" ή "κακο";

anastasi
01-11-12, 10:49
Σαφως και δεν υπαρχει το κακο, τουλαχιστον οχι οπως το φανταζεσαι εσυ........ουτε φυσικα αντικειμενο συζητησης




Εως εδω ηταν μια απαντηση
Τα υπολοιπα ειναι αντικειμενο αλλου ειδους συζητησης , αλλα κρατιεμαι....

Αντιγραφω:

Σ' αυτη την εικοσαχρονη περιοδο(εννοει τον πολεμο,σημ δικη μου) , τεραστιες αγροτικες εκτασεις δεν καλιεργουνται, τα σπιτια καιγονται, το εμποριο αλλαζει κατευθυνση, εκατομυρια ανθρωποι φτωχαινουν, πλουτιζουν, μεταναστευουν, κ' εκατομυρια χριστιανοι που πιστευουν στο νομο της αγαπης προς τον πλησιον, αλληλοσκοτωνονται.

Σαν τι να σημαινουν ολα αυτα; Γιατι συνεβηκαν; Τι αναγκασε τους ανθρωπους αυτους να καψουν και να ρημαξουν τα σπιτια και να σκοτωσουν τους ομοιους τους; Ποια ηταν τα αιτια των γεγονοτων αυτων; Ποια δυναμη αναγκασε τους ανθρωπους να φερθουν ετσι;

Να ποια ειναι τα ακουσια, τα αφελη και νοστιμοτατα ερωτηματα που θετει στον εαυτο του ο ανθρωπος, σκονταφτοντας πανω στα μνημεια και τις παραδοσεις της περασμενης περιοδου κινησης(παλι εννοει την πολεμικη κινηση σημ.δικη μου)"

Λεων Τολστοι, Πολεμος και Ειρηνη, εκδ Γκοβοστης. σελ 356.
Τελευταιο κεφαλαιο, δεν χρειαζεται να διαβαστει ολο το εργο, διαβαζεται και αυτονομα, και διαπραγματευεται την ιστορια και το ερωτημα " Ποια δυναμη παραγει την κινηση των λαων.


-----------------------------------------------------------

Vakryle
01-11-12, 11:32
Γιατί οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι να είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς; Το "κακό" το αντιλαμβανόμαστε μόνο στην μοντέρνα εκδοχή του; Από αρχαιοτάτων χρόνων λαμβάνουν χώρα αψιμαχίες μεταξύ κρατών, εθνών, αυτοκρατοριών με χιλιάδες νεκρούς. Από την αρχαία εποχή των περσικών πολέμων, μέχρι την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όπως βλέπεις, τότε δεν υπήρχαν καν αυτές οι 4 - 5 ηγεμονίες που προανέφερες, τουλάχιστον με την σημερινή τους μορφή. Από την άλλη, τα αίτια τόσο του Α', όσο και του Β' Π.Π δεν είναι αυτά που φαντάζεται ο καθένας. Επίσης, η Αιθιοπία ή η Ταϋλάνδη μπορεί να μην είναι η πηγή του "κακού", αλλά σίγουρα το "κακό" ζει και βασιλεύει εκεί. Μέσω της εξαθλίωσης, της φτώχιας, της εκμετάλλευσης και πάει λέγοντας...

Το να προσπαθεί κανείς να στοχοποιήσει το "κακό" και να το κλειδώσει γεωγραφικά, είναι ατυχές. Εξαρτάται και πως εννοεί ο καθείς το "κακό". Εσύ μπορεί να το θεωρείς κάτι το σατανικό, εγώ το θεωρώ σαν μία από τις πολλές φύσεις του ανθρώπου. Αν δε το δεχτείς και αν δε το δεις πρώτα μέσα σου, τότε δε πρόκειται να καταλάβεις ποτέ ότι η πηγή του είσαι εσύ και όχι άλλοι άνθρωποι σε άλλες χώρες.

anastasi
02-11-12, 10:10
Η λεξη σατανικο δεν μ'αρεσει για το θεμα, γιατι εχει θερησκευτικη χροια.
Προτιμησα τη λεξη κακο γιατι ολοι ευκολα το εντοπιζουν σε καθε περιπτωση .
Συγχρονο παραδειγμα: Την ιδια επιβαρυνση μας προκαλουν ο ενοικος που δεν πληρωνει τα κοινοχρηστα θερμανσης γιατι δεν εχει καθολου λεφτα, με τον ενοικο που δεν πληρωνει γιατι ενω εχει , δεν πληρωνει προφασιζομενος κουτοπονηρα, οτι εχει κριση. Το κακο εντοπιζεται ευκολα.

Αντιγραφω μερικα "ρητα" που διδασκονται και αναλυονται διεξοδικα, στα συγχρονα δυτικα κατηχητικα-σεμιναρια μανατζμεντ, "πως θα πετυχεις στη ζωη", " πως θα γινεις πλουσιος" κτλ


" Οι ανθρωποι που συσσωρευουν τεραστιες περιουσιες, ειναι γνωστοι γενικα οτι ειναι ψυχροι και μερικες φορες αδιστακτοι. Συχνα ειναι παρεξηγημενοι. Αυτο που εχουμε ειναι η δυναμη της θελησεως , η οποια συχνα αναμυγνυεται με επιμονη, και ειναι η βαση της επιθυμιας τους να εξασφαλισουν την επιτυχια των στοχων τους."

" O Xenry Ford εχει παρεξηγηθει γενικα οτι ειναι αδιστακτος και ψυχρος. Αυτη η παρανοηση προεκυψε απο την ταση του Φορντ να επιδιωκει τα σχεδια του με επιμονη"

"Η πλειοψηφια των ανθρωπων ειναι ετοιμοι να ριξουν τους στοχους και τους σκοπους τους στη θαλασσα, και να εγκαταλειψουν στο πρωτο σημαδι δυσκολιας, η με την πρωτη ατυχια. Λιγοι συνεχιζουμε παρ' ολα τα εμποδια εως να επιτευχθει ο στοχος .."

Λογια των Φορντ Καρνεγκι, Ροκφελλερ, Εντισον σε αυτο το Νιτσεικο κλιμα ( Η Θεληση της Δυναμεως), διδασκονται, χωρις να διευκρινιζεται αν τα εμποδια ειναι ειναι αλλοι ανταγωνιστες ομοιοι τους, η αν τα εμποδια ειναι η ψυχη, η αξιοπρεπεια, η επιβιωση, η η ιδια η ζωη καποιων αλλων , συνηθως αθωων......


Το οριο μεταξυ επιχειρηματικου δυναμισμου και ανηθικου τυχοδιωκτισμου, ειναι δυσδιακριτο στην κυριαρχουσα δυτικη κουλτουρα.

---------------------------------------------------------------------------