PDA

Επιστροφή στο Forum : Ο ρόλος των Θρησκειών στην εξέλιξη της κοινωνίας, της επιστήμης και της προόδου


beetlejuice
16-12-05, 17:39
Να και ενα ζητημα με πολλες πτυχες (πολλες απο τις οποιες ειμαι σιγουρος πως ακομη δεν εχω αναλυσει επαρκως).
Σε αυτο το τοπικ θα συζητησουμε πανω στα εξης θεματα:

α)Εαν θεωρειτε πως η θρησκεια αποτελει (ή πρεπει να αποτελει!) δομικο λιθο της εκαστοτε κοινωνιας
β)Ποτε και γιατι εμφανιστηκαν οι θρησκειες στις ανθρωπινες κοινωνιες.
γ)Τι σκοπους εξυπηρετησαν και εξυπηρετουν.
δ)Προοδευσαν οι κοινωνιες με την πιστη τους στις θρησκειες;
ε)Ο ρολος των ιερατειων σε αυτα
στ)Σχεση θρησκειων και επιστημης.

Ας ξεκινησει η συζητηση!

Archangel
17-12-05, 08:27
Να και ενα ζητημα με πολλες πτυχες (πολλες απο τις οποιες ειμαι σιγουρος πως ακομη δεν εχω αναλυσει επαρκως).
Σε αυτο το τοπικ θα συζητησουμε πανω στα εξης θεματα:

α)Εαν θεωρειτε πως η θρησκεια αποτελει (ή πρεπει να αποτελει!) δομικο λιθο της εκαστοτε κοινωνιας
β)Ποτε και γιατι εμφανιστηκαν οι θρησκειες στις ανθρωπινες κοινωνιες.
γ)Τι σκοπους εξυπηρετησαν και εξυπηρετουν.
δ)Προοδευσαν οι κοινωνιες με την πιστη τους στις θρησκειες;
ε)Ο ρολος των ιερατειων σε αυτα
στ)Σχεση θρησκειων και επιστημης.

Ας ξεκινησει η συζητηση!

Πολύ καλό θέμα.
Προσωπικά δεν θα μιλήσω για όλα αλλά θα πω αυτά που πιστεύω.
α.Και ναι και όχι(δυστυχώς δεν μπορώ να το δικαιολογίσω αλλά αυτό είναι που αισθάνομαι)
β.Πιστεύω ότι οι θρησκείες εμφανίστηκαν όταν οι άνθρωποι φοβόντουσαν κάτι και δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν. Με λίγα λόγια το ανεξήγητο και ο φόβος για το ανεξήγητο και το άγνωστο. Προσωπικά το ανεξήγητο και το άγνωστο μου προκαλεί δέος και ενθουσιασμό.
γ.Δυστυχώς δεν ξέρω
δ.Εξαρτάται την θρησκεία.
ε.Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω αλλά κάτι μου λέει ότι θα πεθάνω πολύ πριν μάθω.
στ.Εντελώς αντίρροπα πράγματα. Η επιστήμη ερευνά το κάθε τι και η θρησκεία σου λέει απλά πίστευε στο θεό και ο Θεός.

Με συγχωρείτε που αλλά έχω πίεση χρόνου...σαββατιάτικα δουλειά :(

Vampirela
17-12-05, 22:58
Θα ήθελα να παραθέσω μια προσωπική και πρόσφατη εμπειρία. Είμαι 22 ετών και ένας συμμαθητής μου από το φροντιστήριο Αγγλικών ο οποίος είναι 20 ετών και σπουδάζει ΘΕΟΛΟΓΙΑ μίλησε υβριστικά για μερίδα ατόμων διαφορετικών φυλών και θρησκειών. Ζητώ συγνώμη για αυτά που θα γραφούν, αλλά παραθέτω τα δικά του λόγια και δεν είναι προσωπικός μου σκοπός να θίξω καμιά κοινωνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα: Οι κωλο-Τούρκοι και οι κωλο-Αλβανοί που μπήκαν στην Ελλάδα κλπ κλπ
Όταν τον συμβούλεψα (ως άτομο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας) να μην προβαίνει σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, διότι κάποια στιγμή θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, με ρώτησε: Δεν πιστεύω να είσαι και εσύ από αυτούς???????
Αναρωτιέμαι αν αυτές τις θέσεις και τις απόψεις τους διδάσκουν στη θεολογική σχολή?
Είναι δυνατόν άτομο τόσο νεαρής ηλικίας, το οποίο μάλιστα επέλεξε να διδαχτεί και μελλοντικά να διδάξει το μεγαλείο του Χριστιανισμού, να εκφέρει τέτοιες απόψεις?
Τι από τα 2 συμβαίνει άραγε, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας είναι τόσο σαθρό ή το θεολογικό σύστημα χρήζει άμεσης τροποποίησης????

zepellin
18-12-05, 16:36
Κάθε λαός πιστεύει οτι η δική του θρησκεία είναι η μόνη αληθινή, ο θεός που λατρεύει είναι ο μόνος πραγματικός, όλοι οι άλλοι λαοί είναι σε λάθος δρόμο, λατρεύουν ψεύτικους θεούς, ή τον ίδιο θεό με αυτούς αλλά με τρόπο ανορθόδοξο και πολλά άλλα. Το ίδιο συμβαίνει με τους Έλληνες όσον αφορά την Ορθοδοξία και απο ότι φαίνεται σε πολύ φανατικό βαθμό, δικαιολογημένα θα έλεγα αφού την ασπάζονται εκ γενετής περί το 95% των συμπατριωτών μας. Διαφωνούν με όλους τους υπόλοιπους πολυάριθμους χριστιανούς όχι στα πρόσωπα τα επικεφαλής, αλλά στον τρόπο λατρείας, και με τα υπόλοιπα θρησκεύματα δέν δέχονται ούτε κουβέντα.
Αυτό είναι βέβαια μεγάλο λάθος γιατί όλες οι θρησκείες περίπου τα ίδια υποστηρίζουν, απο το ίδιο σημείο ξεκινούν και στο ίδιο σημείο καταλήγουν.

Όσο για τις εκφράσεις που είπε η φίλη Vampirela δέν νομίζω πλέον οτι η Θεολογική σχολή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για κάτι τέτοια άν και έχει βάλει και λίγο το χέρι της υποστηρίζοντας φανατικά την μοναδικότητα της Ορθοδοξίας. Τέτοιου είδους μίση τα δημιουργεί ιδιαίτερα ο φόβος για τους συγκεκριμένους λαούς. Ο φόβος οτι οι συγκεκριμένες εθνικότητες μπορεί να δημιουργήσουν πάμπολλα προβλήματα στον δικό μας λαό, και σε τελική ανάλυση και σε εμάς σάν άτομα ξεχωριστά απο ληστείες και φόνους μέχρι και πόλεμο. Και αυτό οδηγεί στο μίσος και τις αδικιολόγητες εκφράσεις αυτού του είδους. Το γεγονός οτι οι εν λόγω εχθρικοί λαοί λατρεύουν ανόμοιους θεούς και θρησκείες, ξένους ως προς τους δικούς μας τους συσπειρώνει και φανατίζει πολύ περισσότερο, αυτή την φορά βάζοντας σάν λάβαρο την διαφορετική θρησκεία.

Vampirela
18-12-05, 17:18
Αγαπητέ φίλε νομίζω πως φορείς όπως η θρησκεία (και όχι μόνο) προσπαθούν να γεννήσουν φόβους και φοβίες, κυρίως στα άτομα τα οποία δεν είχαν την τύχη να μορφωθούν ή να καλλιεργηθούν ιδιαίτερα, με απώτερο σκοπό τον αποπροσανατολισμό τους από σημαντικότερα προβλήματα που είτε υφίστανται είτε πρόκειται να επέλθουν. Τα λαικιστικά μέσα χειραγώγησης των μαζών αποτελούν μια από τις αρχαιότερες μεθόδους πολιτικής. Αυτό το οποίο θεωρώ εξαιρετικά λυπηρό είναι πως τέτοιου τύπου ενέργειες γίνονται στο όνομα του εκάστοτε Θεού.

zepellin
18-12-05, 20:10
Τα λαικιστικά μέσα χειραγώγησης των μαζών αποτελούν μια από τις αρχαιότερες μεθόδους πολιτικής. Αυτό το οποίο θεωρώ εξαιρετικά λυπηρό είναι πως τέτοιου τύπου ενέργειες γίνονται στο όνομα του εκάστοτε Θεού.

Εδώ ξεπερνάμε πιά τα όρια της πίστης, και μπαίνουμε στα όρια της ΘΕΟΥΡΓΙΑΣ!!
Θεουργία έχουμε όταν επικαλούμαστε το όνομα του όποιου θεού για να καταφύγουμε σε πράξεις τις οποίες και ο ίδιος θεός που θέλουμε να επικαλεστούμε είναι εντελώς αντίθετος με αυτές.

marfy
18-05-06, 13:28
οι θρησκείες δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον ανθρώπινο νού,μόνο και μόνο για να βάλουν σε μια τάξη-σειρά,τις μάζες...οι ιδέες για εξάπλωση της αγάπης,της ειρήνης,της ασφάλειας και δε ξέρω γω τί άλλο,μόνο στα λόγια τις βρίσκουμε κ όχι στην πράξη...η πραγματική θρησκεία του ανθρώπου βρίσκεται μέσα στο μυαλό του,στον χαρακτήρα του,στην ψυχή του καθεμιανού...και στις πράξεις του...όσο για τον πολιτισμό,μόνο διάβρωση από τις θρησκείες τον χαρακτηρίζει και τίποτα άλλο...