PDA

Επιστροφή στο Forum : Η θεωρία του Ρώσικου χειμώνα


Vlada_Ro
02-04-17, 16:12
Παρακατω βαζω ενα παλιοτερο μου αρθρο με μια απο τις θεωριες για να την μοιραστω με το forum.

Ειναι στο 2ο προσωπο και σε καθημερινο τονο συζητησης.

"Θα έχεις ακουστά πιθανόν το Ρωσικό χειμώνα.
Έναν βάναυσο χειμώνα που παγώνει το κοκαλάκι σου σε θερμοκρασίες πολύ κάτω του 0. Σε αρκετές άγονες περιοχές της Ρωσίας λοιπόν υπάρχουν εξωπραγματικές για σένα θερμοκρασίες του -40 και -50. Λέμε για βαθμούς κελσίου ε μην μπερδευτείς με τα Φαρενάιτ των Αμερικάνων.
Αν θες να πάρεις μια γεύση πάρε 2-3 παγάκια απ την κατάψυξη και κράτα τα 1-2 λεπτά στο χέρι σου σφιχτά. Επίσης αν έχεις κολυμπήσει σε κρύο νερό (πολύ κρύο όμως ε δεν λέμε για θάλασσα το καλοκαίρι που τυχαίνει να είναι δροσερό), τότε ξέρεις ότι κόβεται η ανάσα σου στην πρώτη βουτιά. Παρεμπιπτόντως μην δοκιμάσεις αυτό με την βουτιά γιατί θα έχεις θέμα, δεν θέλει και πολύ να πάθεις κάνα καρδιακό απ το ξαφνικό κρύο! Βάλε πρώτα το ποδαράκι σου στο νερό και αν δεν πεταχτείς τότε συνέχισε..
Ένιωσες κρύο? Πάμε τώρα παρακάτω στα ουσιαστικά.
Στο παρελθόν έχουν γίνει πόλεμοι και εκστρατείες στην περιοχή της Ρωσίας σωστά? Υπενθυμίζω τον Ναπολέοντα που έφυγε άρον άρον από κει μετά την αποτυχημένη εκστρατεία του αλλά και πρόσφατα την μεγάλη ήττα των Γερμανών από τον Ρωσικό χειμώνα, που ήταν τόσο σημαντικό και πιθανόν κρίθηκε η έκβαση του πολέμου απ αυτό το γεγονός.
Το λοιπόν κοτζάμ στατηγάρες την πάτησαν από αυτόν τον περίφημο χειμώνα. Και αντε να πάει στο καλό η λόξα του Ναπολέοντα καθώς πιθανότατα είχε κόμπλεξ λόγω του ύψους του και δικαιολογείται μια ελαφρομυαλιά και μεγαλομανία να καταλάβει την Ρωσία ντε και καλά τότε. Αλλά και οι στρατηγοί των ναζί την πάτησαν. Και δεν λέμε για τίποτα αρχάριους αλλά στρατηγούς που είχαν καταλάβει σχεδόν όλη την Ευρώπη. Και δεν υπολόγισαν τον χειμώνα!
Σκέψου λίγο και συ σου κάθεται καλά? Μιλάμε για κάτι πολύ βασικό πράγμα πάνω στην έκβαση πολεμικών επιχειρήσεων που είναι οι καιρικές συνθήκες. Εδώ στα αρχαία χρόνια ακόμα, μα και μεσαίωνα, τις μάχες και τους πολέμους, τους κάναν κυρίως καλοκαίρι.

Και την πάθαν αυτοί που είχαν και εμπειρία καλή! Σαν να έχει αγώνα ποδοσφαίρου αλλά βρέχει 2 μερόνυκτα και το γήπεδο είναι βούρκος, προπονητής να είναι ο Μουρίνιο και να λέει στην ομάδα πάμε να παίξουμε την μπάλα που παίζουμε πάντα και να νικήσουμε. Που πας σε Καραμήτρο? Ξέχνα το μιλάμε για ασύλληπτα πράγματα!

Καταλήγω λοιπόν, πως το πάθαν αυτό? Μήπως αυτός ο χειμώνας είναι κάτι άλλο? Μήπως δεν είναι τελικά οι καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τόσο όσο άλλα πράγματα? Η μήπως είναι όντως ο καιρός που έρχεται όμως κατά παραγγελία στα δύσκολα? Κάτι σαν παρέμβαση? Επέμβαση? Μυστήρια πράγματα, αλλά απ την άλλη μπορεί να προτρέχω και να ήταν όντως χαζοί και παρανοϊκοί τυφλωμένοι από εγωισμούς και εγωισμούς μεγαλομανίας?
Όμως μια παροιμία που ισχύει σαν κανόνας επίσης λέει ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση…"

Johnkokk
02-04-17, 17:32
Πολλές φορές δεν είναι μόνο η μεγαλομανία των εκάστωτε κατακτητών όπως του ναπολέοντα και του χίτλερ που ανέφερες. Είναι ένα σύνολο συγκυριών που οδηγεί τελικά σε δύο επιλογές: ή επίθεση και ότι γίνει(όπου βοηθά η μεγαλομανια) ή υποχώρηση και υπομονή μέχρι να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες.

Στο παράδειγμα του χίτλερ ο λόγος που η επίθεση έγινε μες στο καταχείμωνο είναι λόγω της κκθυστέρησης που δέχτηκαν οι γερμανικές δυνάμεις εδώ στην ελλαδα,είται αρχικά από τον στρατό είτε αργότερα από τους αντάρτες-αντιστασιακούς.

Γενικά πάντως σε ιστορικά θέματα σίγουρα υπήρξαν κακές-χαζές επιλογές, πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψιν μας και τις συγκυριες που υπήρχαν και οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές

ilias1990
02-04-17, 18:34
Ο Χίτλερ όμως έστειλε πάρα πολύ στρατό και η επιχείρησή του ξεκίνησε καλοκαίρι. Λογικά υπολόγιζε σε γρήγορη νίκη έχοντας στο μυαλό του τον ρώσικο χειμώνα...

Vlada_Ro
02-04-17, 19:40
Κατι πρεπει να εχουν στα χερια τους εκει προς Μοσχα και σε μεγαλη αναγκη βγαινει και παλι στην επιφανεια, μην ξεχναμε την επιμονη του Σταλιν για νικη κατα των γερμανων με καθε τροπο μη δισταζοντας να εκτελει με το παραμικρο οποιον δεν ακολουθουσε αυτο το σχεδιο. Ουτε βημα πισω ελεγε!
Γιατι οι Μασωνοι θελαν την ανατροπη των τσαρων με τοση μανια? Τι θελαν να παρουν στα χερια τους?
Κατι που προκαλουσε τον λεγομενο Ρωσικο χειμωνα? Και σε αλλες χωρες εχει χειμωνα αλα δεν ακουγεται κατι παρομοιο.
Τελος, κατι ακομα που ενισχυει αυτην μου την αποψη ειναι η επιλογη της πρωτευουσας της Ρωσσιας σε ακριανη περιοχη της εκτασης της. Σχεδον σε ολες τις χωρες του κοσμου η πρωτευουσα ειναι κεντρικα, για λογους καλυτερης διαχειρησης και προστασιας αλλα και αλλους. Κατι λοιπον τους αναγκασε να εχουν την πρωτευσουσα πιο ακρη κοντα σε κατι? Να προστατευσει κατι?
Και δεν πιστευω οτι ειναι για θεμα εμποριου ουτε επεκτατισμου προς την δυση.

AVATARGR-1
02-04-17, 21:21
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Ο φίλος ilias1990 ανέφερε κάτι που δεν έγινε αντιληπτό.....

Μια και η Ιστορία διδάσκει ας δούμε λίγο τι γίνεται.....
Ο χειμώνας της Ρωσίας πάντα ήταν έτσι και θα είναι δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό....

Ο Ναπολέων έπαθε μεγάλη ζημιά μια και πίστευε πως θα έκανε απλά περίπατο
αλλά έπαθε μεγάλη καταστροφή....
Ο λόγος ήταν πως δεν έγινε κάτι οργανωμένο....
Πήγαν με καλοκαιρινές στολές σίγουροι για τον εαυτόν τους αλλά δεν υπολόγισαν
τον χειμώνα αλλά δεν ήταν αυτό μονο.....
Όταν άρχισαν να προελαύνουν στην Ρωσία οι Γάλλοι οι Ρώσοι οπισθοχωρούσαν
σιγά σιγα σιγά μια και η δύναμη των Γάλλων ήταν υπέρτερη....
Και έκαναν τότε μια κίνηση ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΧΏΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ απο τον στρατηγό
Μιχαήλ Ιλλαριόνοβιτς Κουτούζοφ
που δεν άφησαν τίποτα φαγώσιμο για τον Γαλλικό στρατό......
Βέβαια έγινε και παλαική αντίσταση Λαός και Στρατός.....

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τους Γερμανούς σίγουροι για τους εαυτούς τους
με καλοκαιρινές στολές και με την μεγάλη αντίσταση στη Μάχη του Στάλινγκραντ
έπαθαν την μεγάλη ζημιά....

Καλό θα είναι να διαβάζουμε την Ιστορία....

Ευχαριστώ.