PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλκυονίδες Μέρες


beetlejuice
17-01-06, 17:12
Οι νυχτες (και στεκομαι σκοπιμα εκει καθοτι προκειται για την περιοδο της ημερας κατα την οποια δινεις περισσοτερο σημασια στη φυση) στη Σαμο αυτην την εποχη ειναι υπεροχες. Θερμοκρασια κοντα στους 10 βαθμους, εναστρος ουρανος χωρις συννεφα, ανεμοι ασθενεις εως ανυπαρκτοι, με το αερακι του Αιγαιου να σου δινει ισα ισα την αισθηση του οτι βρισκεσαι σε νησι και τις μυρωδιες του βουνου να κατεβαινουν απο τις κορυφογραμμες του Κερκη...


Καθε χρονο τετοια εποχη μας επισκεπτονται οι "Αλκυονιδες μερες" ενας "μυθος" απο την αρχαια Ελλαδα που θεωρησα σκοπιμο να παραθεσω στο φορουμ της κοινοτητας μας:

Ένας μύθος μας λέει πως ήταν θυγατέρα του Θεού των Ανέμων Αίολου και της Αγχιάλης και σύζυγος του Κήϋκα, γιου του Εωσφόρου (ο φέρων το φως) ή του Έσπερου και της νύφης Φιλωνίδας. Από υπεροψία όμως κατά πως λέει η παράδοση αυτοκολακεύονταν και ονόμαζαν τους εαυτούς τους Δία και Ήρα. Γι’ αυτή τους την συμπεριφορά ο Δίας τους τιμώρησε και τους μεταμόρφωσε σε πουλιά της Θάλασσας. Επειδή όμως η μεταμορφωθείσα Αλκυόνη σε θαλασσοπούλι έκαμνε (και κάμνει) τη φωλιά της κοντά στις ακτές, οι νεοσσοί της αρπάζονταν από τα κύματα λόγω της θαλασσοταραχής. Βλέποντάς την ο Δίας έδειξε ευσπλαχνία για την κλαίουσα Αλκυόνη, την λυπήθηκε και απαγόρεψε τους ανέμους να πνέουν τις μέρες τις επώασης (του κλωσσήματος) για δεκατέσσερις ημέρες (επτά δηλαδή ημέρες πριν την μικρότερη μέρα του χρόνου και επτά μετά απ’ αυτήν, κατά της χειμερινές τροπές του Ήλιου.) για να προλάβουν οι νεοσσοί αφού γεννηθούν, να αναπτυχθούν μέσα στο καταχείμωνο. Οι μέρες λοιπόν αυτές ονομάσθηκαν Αλκυονίδες ή Αλκυόνιοι.

(το κειμενο παρθηκε απο την ιστοσελιδα serrestoday.gr)



http://briefcase.pathfinder.gr/download/508198
Η περιοχή που έχω επιλέξει για να ηρεμώ στον τόπο σπουδών μου, τη Σάμο..(περιοχή Ποτάμι, 3χλμ έξω από την πόλη του Καρλοβάσου) Tις μέρες αυτές το τοπίο γεμίζει θαλασσοπούλια που έρχονται να γεννήσουν στους αφιλόξενους αυτούς βράχους

tsilof
17-01-06, 17:29
Μάλιστα ο μύθος λέει ότι ο Δίας αρχικά μεταμόρφωσε τον Κήϋκα σε όρνιο. Η δυστυχισμένη Αλκυόνη έτρεχε από δω και από κει στις ερημιές και στις βαλτώδεις εκβολές των ποταμιών , για να βρει τον αγαπημένο της Κήυκα. Οπότε, οι θεοί του Ολύμπου την λυπήθηκαν και την μεταμόρφωσαν και αυτήν σε πουλί για να ψάχνει και στις θάλασσες με περισσότερη ευκολία, μπας και βρει τον αγαπημένο της :p .
Έπειτα οι Θεοί αποφάσισαν να "διατάξουν" τις θάλασσες να παραμείνουν ήρεμες για δύο εβδομάδες του χειμώνα, μιας και τόσος χρόνος χρειάζεται για να κλωσήσει τα αυγά της..
Και γιατί στο χειμώνα??
Φαίνεται ότι οι Ολύμπιοι κάτι δε κάναν σωστά (ή επίτηδες δεν την εξιλεώσαν πλήρως...) γιατί αντίθετα από τ' άλλα πουλιά που γεννούν και κλωσούν τ' αυγά τους την άνοιξη αυτή γεννάει μέσα στη βαρυχειμωνιά!!! :mad:

Inolvidable
17-01-06, 17:40
Για την συζυγική πίστη και αφοσίωση της αλκυόνης έγραψε και ο Πλούταρχος .
Μας αφηγείται λοιπόν πως όταν ο σύζυγος της αλκυόνης γεράσει και δεν μπορεί πια να πετάξει η θηλυκή αλκυόνη τον παίρνει μαζί της κουβαλώντας τον στους ώμους της ,τον ταϊζει και τον περιποιείται και μένει κοντά του μέχρι τον θάνατο... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: