PDA

Επιστροφή στο Forum : Strange

Solon Aimonas Eautou
08-06-05, 13:04
Εδώ μπορείτε να σχολιάζετε το περιοδικό Strange(εκδόσεις Άγνωστο www.agnosto.gr ), να συζητάτε για την εκάστοτε θεματολογία του, να ασκείτε κριτική αλλά και να συνομιλείτε με κάποιους από τους συνεργάτες του.

beetlejuice
08-11-05, 22:21
Στα περιεχομενα του Strange που κυκλοφορει εδω και λιγα 24ωρα υπαρχει και ενα θεμα με τιτλο: "ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ": Η αποκλειστική έρευνα μιας απίστευτης μαρτυρίας
Στην περιοχή του Ξυλοκάστρου αρκετοί άνθρωποι είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες παράξενων φωτεινών Ιπταμένων Αντικειμένων. Τα «αντικείμενα» πετούσαν σχεδόν κάθε βράδυ και μάλιστα συχνά στέκονταν για αρκετή ώρα ακίνητα σε κάποιο κοντινό σημείο, δίνοντάς έτσι την ευκαιρία σε διάφορους μάρτυρες να τα φωτογραφίσουν σε διάφορες στιγμές…
Του Jonathan Bright

Αν και δεν εχω παρει ακομη το περιοδικο στα χερια μου, θα ηθελα να συγχαρω τον Jonathan εκ των προτερων διοτι γνωριζω οτι ασχοληθηκε πραγματικα με την ολη υποθεση.
Να που και το μεταφυσικο "γεννα" αποκλειστικοτητες για τον εντυπο τυπο! :) (βλ. τη γεννηση του θεματος στο http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=425 )

Μιχάλης
09-11-05, 10:07
Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει φτάσει στην περιοχή μου το τεύχος του μήνα, αλλά επειδή έχω ένα μεγάλο αρχείο από το συγκεκριμένο περιοδικό, πιστεύω ότι γενικά είναι πολύ καλοδουλεμένο, ενημερωμένο πάνω σε μια πληθώρα θεμάτων. Έχει αξιόλογους συνεργάτες, ενώ και η εμφάνισή του και το γενικότερο design είναι άψογα. Είναι το πρώτο περιοδικό που με οδήγησε να εισαχθώ στον κόσμο του μεταφυσικού και πιστεύω ότι οι αρθρογράφοι του είναι σοβαροί και έχουν μελετήσει επισταμένα το κάθε ζήτημα που διαπραγματεύονται.

Jonathan Bright
10-11-05, 13:14
Ευχαριστώ, beetlejuice, και φυσικά ανταποδίδω, μια και μ' αυτήν την υπόθεση ασχολήθηκες κι εσύ, με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και στο τρέχον τεύχος του mystery. (Καλή συνέχεια με την νέα σου στήλη...)
Σίγουρα το topic συνέβαλε πολύ στην συγκεκριμένη έρευνα και μάλιστα οι άλλες σχετικές αναφορές από την περιοχή, με ενθάρρυναν να ερευνήσω περισσότερο.
Όσο για το Strange, το τεύχος κυκλοφόρησε στην Αθήνα σήμερα. Το περιληπτικό απόσπασμα που παραθέττεις βέβαια (όπως διαφημιζεται στη σελίδα του Strange), δεν το έχω γράψει εγώ και ίσως ακούγεται λίγο υπερβολικό, καθώς οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο έχουν τραβηχτεί από έναν μάρτυρα (μέχρις αποδείξεως του εναντίον...). Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσεις, εφόσον δεχτεί κανείς την μαρτυρία ως ειλικρινή (και παρόλο που στο άρθρο επεδίωξα να μείνω "ουδέτερος", υπάρχουν πολλά στοιχεία που συγκλίνουν προς αυτήν την περίπτωση), οι φωτογραφίες αυτές... αποζημιώνουν και με το παραπάνω(!)...

freddy
11-11-05, 00:56
παιδιά καλησπέρα και απο μένα. Πήρα το τεύχος strange και το mystery αυτό τον μήνα και η αλήθεια είναι οτι είναι πολύ ενδιαφέροντα και τα δυο! Μου ήρθε λοιπόν μια ερώτηση. ποιό απ τα δύο έχει γενικά καλύτερη θεματολογία? Θα έλεγα οτι είναι ισάξια. Ισως το strange αγγίζει περισσότερο το φανταστικό ενώ, το mystery το κάπως πιο λογικό και πιστευτό. Αλλά σε προηγούμενα τεύχη ίσως γινόταν το αντίθετο. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη του beetlejuice, του jonathan αλλα και των άλλων παιδιών. φιλιά σε όλους. think possitive! :D :o

beetlejuice
11-11-05, 13:17
Αγαπητε freddy. Ελπιζω η απαντηση μου να μη σου φανει διπλωματικη και σε απογοητευσει. Δεν μπαινω ποτε στη διαδικασια του να συγκρινω καποια απο τα ελληνικα περιοδικα αναζητησης .Πιστευω οτι το καθενα εχει και ενα διαφορετικο στυλ. Ή αν θες ,πιστευω οτι ο καθενας απο εμας μπορει να ταυτιστει σε καποιο βαθμο με τη θεματολογια και την ατμοσφαιρα που αποπνεει ενα εντυπο.
Το Strange εχει σαφως μια μεγαλη ιστορια στον ελληνικο χωρο της αναζητησης. Η κυκλοφορια του ειχε προκαλεσει κυματα ενθουσιασμου στους Ελληνες αναζητητες και "εθρεψε" ενα μεγαλο ποσοστο της γενιας μου. Διατηρει ακομη το ιδιο φρεσκο του στυλ και σιγουρα οι συντελεστες του εξακολουθουν να κανουν καλη δουλεια.
Το Mystery απο την αλλη κλεινει ενα χρονο ζωης. Χωρις αμφιβολια εισηγαγε μια πιο "σκοτεινη- μυστηριακη" ατμοσφαιρα στην αναγνωση μας με εξισου ενδιαφεροντα θεματα προσελκυοντας αρκετους αναγνωστες.
Δεν θα πρεπει επισης να παραλειψουμε την αναφορα στην εκπληκτικη δουλεια που γινεται και στην Αθηνα με το Τριτο Ματι και το Hellenic Nexus που μεσα απο ενα εντελως διαφορετικο στυλ δινουν και αυτοι με τη σειρα τους το στιγμα της μαγειας της αναζητησης.
Περα απο τα εντυπα δεν πρεπει να ξεχναμε και την προσπαθεια που γινεται στο διαδικτυο.Μεσα στον χαμο που παρατηρειται τελευταια σε οτι αφορα τις δημιουργιες ιστοσελιδων αναζητησης που ξεφυτρωνουν σαν τα μανιταρια ,υπαρχουν και ορισμενοι τοποι που αποτελουν σταθερες αξιες (ελπιζω μεσα σε αυτα να τοποθετειται και το metafysiko.gr) και κανουν πιστευω μια αρκετα καλη προσπαθεια.

Αυτα απο μενα :)

Jonathan Bright
11-11-05, 13:38
Θεωρώ αντιδεοντολογικό να κάνω εγώ τέτοιου είδους συγκρίσεις μεταξύ δύο περιοδικών, οπότε δεν θα μπω σ' αυτή τη διαδικασία. Άλλωστε, αυτό το topic έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένα για τον σχολιασμό του Strange. Αυτό, λοιπόν, μπορώ να το σχολιάσω.
Συνεργάζομαι με το περιοδικό από τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του και γνωρίζω προσωπικά όλους σχεδόν τους συντάκτες και παρόλο που ο καθένας έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, γνώσεις, μεθοδολογία, ύφος, κλπ, εκείνο που μπορώ να πω είναι πως όλοι συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα, την δημιουργία ερεθισμάτων που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να διερύνει το αντιληπτικό του πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό είναι λογικό πως κάποια θέματα κρίνονται να προσεγγίζουν περισσότερο το "φανταστικό" και άλλα το "ρεαλιστικό", αλλά ουσιαστικά ο βαθμός που κάτι γίνεται πιστευτό, καθορίζεται μόνο από τον κάθε αναγνώστη.
Το Strange, έχει διευκρινήσει συχνά πως δεν επιδιώκει να πείσει κανέναν για τις απόψεις που μεταφέρονται στο περιοδικό (δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τα δόγματα, με άλλα δόγματα), στόχος του είναι να δώσει το έναυσμα στον αναγνώστη για περαιτέρω διερεύνιση.
Από κει και πέρα, εκείνο που χαρακτηρίζει νομίζω το περιοδικό είναι η ζωντανή σχέση που έχει με τους αναγνώστες, μια σχέση που, όπως ομολογούσε κι ένας παλιός αναγνώστης του περιοδικού, που μέσα απ' το forum, επικοινώνησε πρόσφατα μαζί μου, δημιουργεί ένα δέσιμο αντίστοιχο με αυτό της οικογένειας...
Ελπίζω η απάντηση να σε καλύπτει.

Σ.Σ: Η παραπάνω απάντηση γραφόταν ταυτόχρονα με εκείνη του beetlejuice, χωρίς λοιπόν αυτή να ληφθεί υπόψην... ;)

freddy
11-11-05, 21:28
Ευχαριστώ πολύ beetlejuice και Jonathan για την απάντηση. Και γενικά συγχαρητηρια για τον τρόπο που προσεγγίζετε διάφορα θέματα! Μάλλον θα συμφωνήσω με τον beetlejuice οτι δεν έχει νόημα η σύγκριση γιατί κάθε περιοδικό έχει τη δική του προσωπικότητα. Πάντως είναι και τα δύο πολύ αξιόλογα και αξίζει τον κόπο να τα αγοράζει κανείς. Παιδιά συνεχίστε και οι δύο αυτό που κάνετε και να ξέρετε οτι είμαστε μαζί σας. antios amigos :o

Antonia
15-12-05, 11:46
Χθες έλαβα το καινούριο τεύχος του περιοδικού και διαβάζοντας το άρθρο της "Δ" μου γεννήθηκαν αρκετές απορίες... Αν το διαβάσει κάποιος, ας μου πει τη γνώμη του. Τελικά όλα όσα ισχυρίζεται αυτή η κοπέλα είναι αλήθεια; Υπάρχει χρονοπύλη σε χωριό στη Βόρεια Εύβοια; Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό;

beetlejuice
10-01-06, 15:11
Μου εκαναν τεραστια εντυπωση τα θεματα που περιεχει το τευχος του Strange για το μηνα που διανυουμε. Ειλικρινα δεν μπορω να ξεχωρισω καποιο αναμεσα τους γιαυτο τα παραθετω ολα! :)

Γη 2006: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Οι σημαντικότεροι εναλλακτικοί Ερευνητές, Επιστήμονες, Δημιουργοί, Στοχαστές, Ακτιβιστές, Οραματιστές της εποχής μας. Οι άνθρωποι που προσφέρουν στην ανθρωπότητα νέες ιδέες, ανοίγουν καινούρια μονοπάτια και πασχίζουν για ένα καλύτερο Αύριο, αλλά σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε πολλούς από αυτούς ήδη οφείλουμε πολλά πράγματα του Σήμερα, άρα δικαιολογημένα περιμένουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον…
Του Λουκά Καβακόπουλου

• ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γίνε κι Εσύ Παράξενος Ταξιδιώτης!
Το Παράξενο Trend που Αλλάζει Μυστικά το Πρόσωπο του Τουρισμού
Ο «Πειραματικός Τουρισμός» (Experimental Tourism ή ExTour) είναι ένα νέο trend με παλιές και παράξενες ρίζες, που στις μέρες μας ξεφύτρωσε μέσα από τα παιχνίδια του «Πειραματικού Ταξιδιού» (Experimental Travel) και τους «ταξιδιωτικούς αντι-οδηγούς» (Anti-Travel-Guides). Και υπάρχει πολύ μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο πίσω από αυτή τη νέα ταξιδιωτική τάση…
Του Παντελή Γιαννουλάκη

• ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ;
Τα πράγματα δεν είναι αυτά που ξέρετε. Οι Ναζί κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μαζί με τους Ιάπωνες έχουν κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο… Οι επεκτατικές φιλοδοξίες τους όμως δεν περιορίζονται μόνο στη Γη. Θέλουν να κατακτήσουν και το διάστημα. Δημιουργούν ναζιστικές βάσεις στη Σελήνη και στέλνουν «Αρίους» αποίκους στον Άρη. Στα παγωμένα φεγγάρια του Δία ανεμίζει ήδη η σβάστικα… Πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι Ναζί κέρδιζαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Του Γιώργου Στάμκου

• Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ
UFO, ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Σατανικοί Ναζί με αποικίες στους Πόλους. Ιπτάμενα σκάφη, κινούμενα από άγνωστη σε εμάς μορφή ενέργειας. Μεγαλόπρεπες και παραδεισένιες περιοχές κρυμμένες στην αιώνια ησυχία των πολικών πάγων. Οι πολικοί μύθοι του 20ού αιώνα καλύπτουν ολοένα και περισσότερο κάποια μακρινά ιστορικά γεγονότα, χωρίς τη φωτιά των όποίων δεν θα υπήρχε ο καπνός. Γεγονότα όμως που αφήνουν τέτοια λογικά κενά, που αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να δώσουμε στην Ιστορία μια δεύτερη ευκαιρία για να μας αποκαλύψει κάποια καλά κρυμμένα μυστικά της…

• DADA! ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ CaBaRET VoLTaIRE
Στο Άντρο της Επανάστασης του Παράξενου
Ένα εξερευνητικό ταξίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, στο περίφημο «Καμπαρέ Βολταίρ» όπου εξελίχθηκε η παράξενη επανάσταση του Dada. Ποιοι, γιατί και πώς δημιούργησαν αυτό το απίστευτο κίνημα το οποίο επηρέασε αργότερα όλη την μοντέρνα σκέψη και τέχνη;
Του Νίκου Φερεσιάδη

• ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SCIENCE OF ALIENS
Μια φωτογραφική επίσκεψη στην έκθεση Science of Aliens που φιλοξενείται στο Μουσείο Επιστημών (Science Museum) του Λονδίνου από τις 15 Οκτωβρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2006. Τα εκθέματα και οι παρουσιάσεις της έκθεσης ακολουθούν αυστηρά επιστημονικά πλαίσια, όμως, οι ισχυρισμοί της έκθεσης είναι επίσης άκρως «παράξενοι» και επαναστατικοί: Η πιθανότητα να υπάρχει εξωγήινη ζωή κάπου στο διάστημα είναι τεράστια, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους έχουν εμφανιστεί και τα πρώτα πιθανά μοντέλα ξένων πλανητών που είναι ικανά να φιλοξενούν ζωή…

• Η ΚΑΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
Ένα πανάρχαιο μυστήριο κρύβεται στην καρδιά του Ισλαμισμού. Είναι η «Μαύρη Πέτρα» που ήρθε από τους ουρανούς και κρύβεται μέσα στην «Κάαμπα», στον μυστηριώδη Μαύρο Κύβο των Μωαμεθανών που δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανένας άπιστος. Τι είναι όμως αυτή η «Μαύρη Πέτρα» και γιατί πρέπει να βρίσκεται κρυμμένη από εκείνους που «δεν πιστεύουν»;

luxcav
11-01-06, 00:48
Από λάθος έχουν παραληφθεί στη σελίδα του Strange τα ονόματα των συγγραφέων τριών άρθρων. Θα ήθελα να τα προσθέσω:

• Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ
UFO, ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
του Νίκου Τσιγαρίδα

• ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SCIENCE OF ALIENS
του Νικόλαου Κουμαρτζή

• Η ΚΑΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
της Ειρήνης Μαραγκόζη

Η παράλειψη θα διορθωθεί και στο site του Strange (www.strange.gr)

Σας ευχαριστώ,
Λουκάς Καβακόπουλος
αρχισυντάκτης περιοδικού Strange
luxus99@flashmail.com
www.antidogma.gr

anti
11-01-06, 02:04
Πολύ ωραια Θέματα....κ με ενδιαφερον...
Μια παρατηρηση:αυτο που προσεξα ειναι πως πλέον κάθε διαδικτυακος χώρος εχει και μια συνεργασια με κάποιο περιοδικο. Αυτο ειναι καλό γιατι προκυπτουν ωραίες πληροφοριες και διευρηνση των γνώσεων....
Φυσικά κατα αυτον τον τρόπο, τα σύνορα στον χωρο της αναζητησης περιοριζοντε σε συγκεκριμενα ατομα και αυτο προκαλεί ενα προβλημα....

Φιλικά
Άντη

beetlejuice
11-01-06, 12:37
Εδω θα διαφωνησω. Η αναπτυξη συνεργασιας ενος δικτυακου τοπου αναζητησης με ενα περιοδικο δεν συνεπαγεται με το υψηλο επιπεδο των πληροφοριων που αυτο διαθετει. Το παραπανω αφορα αποκλειστικα τους υπευθυνους του site.

Συνορα της πληροφοριας για το Metafysiko.gr δεν υπαρχουν. Αντλουμε τις πηγες μας απο οσους εγκυρους δικτυακους τοπους μπορουμε, παιρνουμε συνεντευξεις απο ερευνητες ολων των θεματολογιων, που με τη σειρα τους συνεργαζονται με ολους τους εκδοτικους οικους και περιοδικα.

Και φυσικα προσπαθουμε να ενημερωσουμε τους φιλους μας για οσα αξιολογα αρθρα υπαρχουν σε ολα τα περιοδικα καθε μηνα. Αλλα ετσι κι αλλιως τα συνορα της πληροφοριας δεν οριοθετουνται αναλογα με το περιοδικο ή τον εκδοτικο οικο που γραφει κανεις αλλα με το ιδιο το επιπεδο του συγγραφεα- ερευνητη..

Η συνεργασια με ενα περιοδικο (τουλαχιστον για τη Gateway) εχει να κανει αποκλειστικα με την προβολη του εργου της (μεσω μιας μονοσελιδης στηλης και τιποτε παραπανω.

Τελος παντων για να μην επεκταθω παραπανω να ευχαριστησω και τον κ. Καβακοπουλο για τις επισημανσεις του!

anti
11-01-06, 15:08
Aγαπητε Μηνά χαιρομαι που διαφωνείς και σε ευχαριστω για την τοποθετηση σου....
Ελπίζω ολα αυτα να μην μεινουν στα λόγια αλλα και στην πράξη, οχι συγκεκριμενα απο εσας σαν gt, ξέρω καλα πως δεν μένετε στα λόγια. Αλλά όλοι οι ιστιοχωροι καλο θα ήταν να μην δογματιζοντε και να μην προσκολούνται σε περιοδικα και σε απλά λόγους διαφημισεις γιατι δεν μετραει η ποσοτητα αλλα η ποιότητα....

beetlejuice
11-01-06, 17:10
Αλλά όλοι οι ιστιοχωροι καλο θα ήταν να μην δογματιζοντε και να μην προσκολούνται σε περιοδικα και σε απλά λόγους διαφημισεις γιατι δεν μετραει η ποσοτητα αλλα η ποιότητα

Και εγω επαναλαμβανω πως "Η αναπτυξη συνεργασιας ενος δικτυακου τοπου αναζητησης με ενα περιοδικο δεν συνεπαγεται με το υψηλο επιπεδο των πληροφοριων που αυτο διαθετει. Το παραπανω αφορα αποκλειστικα τους υπευθυνους του site." Κοινως, ενας δικτυακος τοπος θα μπορουσε να φαμφαρολογει πως διαφημιζεται (ή συνεργαζεται) σε ενα περιοδικο και το επιπεδο της αρθρογραφιας του να ειναι αθλιο. Αντιστοιχως θα μπορουσε καποιος ιστοχωρος ο οποιος δεν διαφημιζεται σε περιοδικα να αναπτυσσει εξαιρετικη δραση! Ελπιζω να σε καλυψα. :)

Ας αφησουμε ομως να εξελιχθει το τοπικ μεσω της κριτικης στην αρθρογραφια του Strange

Άπαν
14-01-06, 19:09
Πάντως αυτό που ειλικρινά λείπει από το τελευταίο τεύχος (δεν είμαι σίγουρος για προηγούμενα) του Strange είναι η στήλη των νέων που συναντούσαμε τόσα χρόνια στις πρώτες σελίδες.Για μένα και πιστεύω για πολλούς άλλους ήταν το πρώτο πράγμα που διαβάζαμε.
Θεωρώ μεγάλο λάθος τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς στερεί απο το περιοδικό την επαφή με την επικαιρότητα.Τι λέτε?

Μιχάλης
15-01-06, 12:34
Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη στήλη θα απουσιάζει πλέον μόνιμα ή εάν συνέβη μόνο στοπαρόν τεύχος, πάντως το θέμα για τις προσωπικότητες που "οδηγούν" τις εξελίξεις το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον...

xontro_mpizeli
15-01-06, 23:24
Η αλήθεια είναι ότι ξαναγοράζω το περιοδικό μετά από σχεδόν ένα χρόνο (δεν το έπαιρνα όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο).
Όντως, στο τρέχον τεύχος έχει πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αξίζει κανείς να τα μελετήσει!
Σωστή η παρατήρηση του apan@samos. Θα συμφωνήσω μαζί του ότι οι στήλες εκείνες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και ήταν το πρώτο πράμα που, προσωπικά, διάβαζα προτού διαβάσω το υπόλοιπο περιοδικό. Δεν ξέρω από ποιο τεύχος σταμάτησαν να υπάρχουν, αλλά σίγουρα θα μας λείψουν :).
Αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα περιοδικά στο χώρο του :)

luxcav
16-01-06, 01:04
Καταρχήν, παιδιά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια για το Strange.
Αν όμως το Strange είναι πραγματικά καλό περιοδικό, μερίδιο σ' αυτό έχουν και οι συνεργάτες και οι αναγνώστες του, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πολλοί από εσάς.... Η πραγματική «επαφή» που διατηρούμε τόσα χρόνια, μας βοηθάει πάρα πολύ στο να διατηρούμε το επίπεδο ψηλά (βοηθάνε βέβαια και κάποια poltergeist και οι τηλεκινητικές δυνάμεις μερικών συνεργατών μας. Τίποτε δεν είναι βαρύ για αυτούς)... Ελπίζω λοιπόν να τους δώσετε το μερίδιο των καλών λόγων που τους αναλογεί. (Αν δεν το κάνετε, φοβάμαι ότι θα αφήσουν το επίπεδο να πέσει και να μας πλακώσει...)

Σχετικά τώρα με τη στήλη Strange Cosmos, που απ' ό,τι βλέπω έλειψε σε μερικούς, εξακολουθεί πάντα να είναι μόνιμο μέρος της ύλης του περιοδικού και θα τη βρείτε ξανά το επόμενο τεύχος, το 85. Oι δώδεκα όμως σελίδες που αντικατέστησαν το Strange Cosmos του τεύχους 84, οι οποίες είναι γεμάτες με παράξενους, αινιγματικούς και πρωτοπόρους ανθρώπους, μπορούν άνετα να θεωρηθούν κι αυτές Strange Cosmos (πώς λέμε «πολύς Strange Κόσμος πλάκωσε σήμερα»; )

Όπως ίσως καταλάβατε εδώ και 84 τεύχη, δεν μας αρέσουν πολύ οι τυποποιήσεις...

Σας ευχαριστώ ξανά, και εύχομαι σε μερικές δεκαετίες το Strange να έχει και αρκετούς από εσάς ανάμεσα στους «Σημαντικότερους Πρωτοπόρους του 20ΧΧ» που θα δημοσιεύσει τότε...

xontro_mpizeli
03-08-06, 05:26
Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος 90 του Strange.

Μεταξύ των άλλων ενδιαφέροντων άρθρων, όπως αυτό για τηνΑτλαντίδα, το Echelon κ. ά., έχει κ ένα άρθρο για ... τις πυραμίδες στην Βοσνία!

( http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?p=16807#post16807 )

Επειδή δεν έχω στα χέρια μου το τεύχος,αν κάποιος το έχει στα χέρια του θα ήταν ενδιαφέρον να μας μεταφέρει με λίγα λόγια μια μικρή περίληψη του άρθρου της Μίλιτσας Κοσάνοβιτς που αναφέρεται στις πυραμίδες της Βοσνίας που επισκεφτήκαμε!

the_black_planet
08-08-06, 23:27
Παιδια πολυ καλο τευχος και ιδιαιτερα ενδιαφερουσα η συνεντευξη του καταξιωμενου επιστημονα κου Δανεζη που μεταξυ των αλλων ενδιαφεροντων που λεει μας πληροφορει οτι η συγχρονη επιστημη εχει επιβεβαιωσει πολλες θεωριες αρχαιων ελληνων φιλοσοφων οπως την θεωρια περι οντος και "εν το παν" του Παρμενιδη και τα περι ψευδαισθησης της υλης του Πλατωνα.Πρεπει οπωσδηποτε να την διαβασετε ολοι και προτεινω και συνεντευξη απο τον κο Δανεζη.

PUCK
30-08-06, 07:50
Θα συμφωνήσω με τον the_black_planet. Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη.
Να προσθέσω, επίσης, και το πολύ καλό άρθρο του Π. Γιαννουλάκη σχετικά με την Ατλαντίδα
καθώς και το άρθρο του Π. Καλλιοντζή σχετικά με το Echelon.

Antonia
31-08-06, 09:49
Μεταξύ των άλλων ενδιαφέροντων άρθρων, όπως αυτό για τηνΑτλαντίδα, το Echelon κ. ά., έχει κ ένα άρθρο για ... τις πυραμίδες στην Βοσνία!Να ξαναθυμίσω αυτό που είχε αναφέρει και το αγαπητό Μπιζέλι και να πω πως πρόκειται για ένα άρθρο που αναφέρεται σ' αυτές τις Πυραμίδες, με τη μόνη διαφορά πως δεν πρόκειται για ένα οδοιπορικό, όπως αυτό που έχει γράψει ο beetlejuice για το Μεταφυσικό. Το πιο περίεργο όμως είναι πως από αυτά που διάβασα κατάλαβα ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έχουν μεταφέρει τα παιδιά (μεταξύ των οποίων ήταν και το xontro_mpizeli)...

:confused: Ας με βοηθήσει κάποιος αν γνωρίζει. Η κυρία Κοσσάνοβιτς ταξίδεψε στο Βίσοκο και έβγαλε αυτά τα συμπεράσματα; :confused:

KANE
03-09-06, 02:21
Δεν νομίζω Αντωνία ότι η κ. Κοσσάνοβιτς ταξίδεψε στο Βίσοκο και ούτε νομίζω ότι υπονόησε κάτι τέτοιο. Εκείνο που δεν μ'άρεσε καθόλου στο άρθρο της ήταν ότι τα στοιχεία που συνέλεξε και παρουσίασε ήταν εξ ολοκλήρου σχεδόν, στοιχεία μέσα από το επίσημο site του foundation του κ. Osmanagic. Ελπίζω πως δεν είναι η δική μου κρίση παράξενη αλλά διαβάζοντας το άρθρο εκείνο που κατάλαβα, λίγο-πολύ ήταν πως ο κ. Osmanagic είναι ένας σύγχρονος λαμπρός επιστήμονας που καταπολεμείτε από το κατεστημένο. Δεν νομίζω πως είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα...

Με λίγα λόγια η παρουσίαση μου φάνηκε εξαιρετικά μονομερής...

melian
14-10-06, 04:10
Διαβασα πριν απο λιγες μερες το αρθρο για το Βισοκο κ ομολογω οτι δε μου αρεσε ο τροπος προσεγγισης της κ. Κοσσανοβιτς. Ειμαι τακτικη αναγνωστρια του περιοδικου εδω και 3 χρονια περιπου και παντα ενθουσιαζομουν με τις ιδεες των αρθρων τους. Οσον αφορα το παρον αρθρο δε μου αρεσε το οτι πηρε εμφανως θεση υπερ του Osmanagic. Αν ειχε αναφερει οτι ταξιδεψε η ιδια στο Βισοκο και παρακολουθησε απο κοντα την ολη υποθεση ισως να δεχομουν το γεγονος οτι παρουσιαζει τον κυριο αυτο ως λαμπρο επιστημονα. Ειναι καιρος να απαλλαγουμε απο αντιληψεις του τυπου: "οι τρανοι επιστημονες δεν αναγνωριζονται ποτε απο το κατεστημενο." Δεχομαι οτι αυτο συμβαινει κ δυστυχως πολλες φορες αλλα δεν εθελοτυφλω στο οτι πολλες φορες υπαρχουν και οι 'τσαρλατανοι'. Το μονο σιγουρο, απο οσα καταλαβα, ειναι οτι ακομα δεν εχει αποδειχτει αν ολα οσα ισχυριζεται ο Osmanagic ειναι αληθεια. Γι'αυτο λοιπον το λογο ισως ειναι καλυτερα να μην βιαζομαστε τοσο να του αποδωσουμε τιμες, με το φοβο οτι τα πραγματικα δεδομενα μπορει να μας εκθεσουν.
Ενα ακομα θεμα που θα ηθελα να θιξω ειναι αυτη η εμμονη που εχει πιασει εδω και ενα χρονο το περιοδικο με το ετος 2012. Δεν καταλαβαινω ποιος ειναι ο λογος να δημιουργουμε τετοια καταστροφολογικα σεναρια καθε τρεις και λιγο; Καθε φορα που δε μας βγαινει μια ημερομηνια (βλ. 1984, 2000, 2001, 2006) πρεπει να εφευρισκουμε παντα την επομενη πιθανη;
Ολα αυτα τα αναφερω με φιλικη διαθεση προς το Strange, ενα περιοδικο που παρακολουθω αρκετα χρονια τωρα.

Solon Aimonas Eautou
14-10-06, 23:19
Καλώς ή κακώς φίλε melian, το θέμα τελικά δεν εστιάζεται στο αν οι υποθέσεις του κ. Osmanagic αποδειχθούν αληθινές ή υπερβολικές. Το θέμα είναι ότι ο σέρβος ερασιτέχνης αρχαιολόγος εσκεμμένα παραπληροφορεί μέσω της ιστοσελίδας του και των τοπικών Μ.Μ.Ε. τη παγκόσμια κοινότητα για πλήθος θεμάτων. Μάλιστα, αρκετά αξιόλογα παγκόσμια πρακτορεία ειδήσεων έχουν πέσει στη παγίδα του, παρουσιάζοντας υποθέσεις του ως αποδείξεις, δίχως καν να αναφέρουν την πηγή τους.

Απλά σε προτείνω να ψάξεις το θέμα με την περιβόητη λίστα των ξένων επιστημόνων που έσπευσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια του. Ήδη έχουν βγει 5-6 που δήλωσαν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν σχετικά.
Επίσης, το θέμα που προέκυψε με τον κ. Barakat, τον ειδικό πυραμιδολόγο, αποδείχθηκε μία καλοστημένη παραπλάνηση. Ήδη πήρε θέση ο αρμόδιος υπουργός της Αιγύπτου δηλώντας ότι ουδέποτε εστάλη από αυτούς, μήτε έχει τις γνώσεις που του καταλογίζονται.

Και το θέμα της παραπληροφόρησης δεν σταματάει εδώ, έχει πολύ περισσότερες διαστάσεις. Αν έχεις το χρόνο ψάξε στο διαδίκτυο σχετικά, αλλά μην μείνεις στα αρχικά links. Ψάξε βαθύτερα, δηλαδή ακολούθα τις αναφορές κάθε άρθρου που θα βρίσκεις.
Αν πάλι δεν έχεις χρόνο, δεν έχεις παρά να περιμένεις 1 μήνα, όταν και θα δημοσιεύσουμε μία εκτενή πολυσέλιδη μελέτη για την Πυραμίδα του Βίσοκο, με δεκάδες δηλώσεις από Βόσνιους και ξένους επιστήμονες, διπλωμάτες, υπουργούς, εκπροσώπους της UNESCO, αλλά και του Osmanagic και ανθρώπους που συμμετέχουν στις ανασκαφές τους.

Έως τότε, σε παραπέμπω στο άρθρο επικαιρότητας που υπάρχει στη σελίδα του www.metafysiko.gr (http://www.metafysiko.gr), όπως επίσης και τα άρθρα του Μηνά Παπαγεωργίου και του γραφόντα σχετικά με την πυραμίδα της Βοσνίας στα περιοδικά Ιχώρ και Άβατον αντίστοιχα.

Στην τελική, το θέμα δεν είναι αν η κ. Κοσάνοβιτσ έχει τη διάθεση να πιστέψει τον κ. Osmanagic ή όχι. Άλλωστε, ο καθένας λίγο πολύ έχει μία αντίστοιχη τάση, είτε να πιστεύει είτε όχι. Το θέμα είναι ότι παρουσίασε ένα ολόκληρο θέμα εντελώς μονόπλευρα, δίχως καν να παρουσιάσει την αντίθετη άποψη.
Με λίγα λόγια, και δίχως καμία διάθεση να μειώσω την παλαιότερη δουλειά της(άλλωστε στο χώρο είμαι πολύ νέος μπροστά στο παλαιότερο αξιόλογο έργο της), το εν λόγω κείμενο μοιάζει να στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε στοιχεία που παρατίθονται στο επίσημο site των ανασκαφών του Osmanagic, όπου και φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για την αντίθετη άποψη.

Όπως και να' χει, χαίρομαι που το εν λόγω άρθρο δεν έγινε δεκτό από τους χιλιάδες αναγνώστες των ελληνικών εντύπων αναζήτησης ως αντικειμενική παρουσίαση του θέματος, αλλά ήδη ξεσήκωσε σειρά από αρνητικές κριτικές.
Το σημαντικότερο είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, να αξιολογούμε πάντα τις πηγές και τους συγγραφείς που διαβάζουμε και να μην εμπιστευόμαστε απόλυτα τίποτα απολύτως: ούτε συγκεκριμένα περιοδικά, ούτε συγκεκριμένους συγγραφείς, ούτε συγκεκριμένα sites, κλπ.
Το πλέον θετικό για το www.metafysiko.gr, είναι να δημοσιεύουμε κείμενα και στη συνέχεια να ξεκινάμε συζητήσεις γι' αυτά ή ακόμα και να αντιπαρατιθόμαστε με τα μέλη της κοινότητας. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις, τα μέλη μας από παθητικοί αναγνώστες μετατρέπονται σε ενεργητικοί ερευνητές.. ό,τι καλύτερο, με λίγα λόγια, για την προσπάθεια μας.

Με κάθε εκτίμηση,
Κουμαρτζής Νικόλαος.

the_black_planet
20-12-07, 14:52
Στο τελευταίο τεύχος του Strange υπάρχει ένα ενδιαφέρον αν μη τι άλλο άρθρο του κου Τσικινόπουλου σχετικά με το...κλασσικό πλέον θέμα της ιστορικότητας του Ιησού.Αν και ο εν λόγω κύριος είναι ξεκάθαρα αρκετά φανατικός,εν τούτοις παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία,κυρίως πηγές εθνικών κοντινές της εποχής του Χριστού.Θα ενδιέφερε πολλούς πιστεύω να ακούσουμε την απάντηση των "ειδικών" επί του θέματος όπως πχ του beetlejuice στα όσα παρουσιάζει ο κος Τσικινόπουλος.

beetlejuice
20-12-07, 23:23
Ειναι κριμα φιλε πλανητη που ο συγγραφεας περιοριζεται στο να θεολογει για ενα τοσο σημαντικο ιστορικο ζητημα.Η πρωτη κιολας προταση του αρθρου με εβαλε σε σκεψεις: "Το θεμα της ιστορικης υπαρξης του Ιησου απο τη Ναζαρετ (λες και η πολη Ναζαρετ υπηρξε ποτε! :p ) εχει λυθει απο τους ιστορικους εδω και πολλα χρονια".

Πριν συνεχισω, φευγω καρφι στο laptop και βαζω το ονομα του συγγραφεα στο Google. Βρισκω αναμεσα στα αλλα ενα βιογραφικο του εδω (http://66.102.9.104/search?q=cache:xpr4KSu2azQJ:www.thessalonikicity.g r/politistika/vafopoyleio/vafopoyleio_old/vaf_old-2006/Sept-Okt-2006.doc+%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B 7%CF%82+%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF %CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%92%CE%B9% CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C&hl=el&ct=clnk&cd=1&gl=gr) (κατω κατω) και καταλαβαινω με τι εχω να κανω! :p

Το αρθρο μπαλανταρει σε 4 επιπεδα:

1) Σε χιλιοειπωμενες και χιλιοκαταρριπτομενες (ως πλαστες) αναφορες που γινονται απο εβραιους ή ρωμαιους ιστορικους. (μια ματια στο κλειδωμενο τοπικ του φορουμ θα σε πεισει).

2) Χρησιμοποιηση μεταγενεστερων αναφορων προς τον Ιησου, πολυ μετα τη γεννηση και εδραιοποιηση του μυθου του. Χρησιμοποιει για παραδειγμα το λογο του Κελσου, ο οποιος κανει σκληρη θεολογικη κριτικη πανω στο ιδεολογημα χριστιανισμος το 180 μ.α.χ.χ και απο τη στιγμη που αναφερει τον Ιησου (ενδιαφεορομενος αποκλειστικα για την κριτικη στα κατα τα ευαγγελια λεγομενα του), υποστηριζει πως αποτελει ιστορικη παραδοχη της υπαρξης του!

3) Χρησιμοποιηση λογων θεολογων ή χριστιανων ακαδημαϊκων απο το μεσαιωνα και εξης (βλ. "Οι νικητες γραφουν την ιστορια"), με σκοπο να στηριξει την "αδιαμφησβητητη" ιστορικη υπαρξη του Ιησου. Για τους δεκαδες αμφισβητιες (αρκετοι απο τους οποιους γνωστοτατοι) μεσα στο χρονο, ουτε λογος φυσικα.

4) Θεολογια και σκληρος προσυλητισμος. Κυρηγμα σε απευθειας συνδεση με την εκκλησια!

Μετανιωσα που αφιερωσα το χρονο μου (sorry κιολας :D ).

Πιο ενδιαφεροντα πραγματα (και απο τη μια και απο την αλλη πλευρα) συναντησα εδω στο φορουμ.

the_black_planet
21-12-07, 16:16
Ειναι κριμα φιλε πλανητη που ο συγγραφεας περιοριζεται στο να θεολογει για ενα τοσο σημαντικο ιστορικο ζητημα.Η πρωτη κιολας προταση του αρθρου με εβαλε σε σκεψεις: "Το θεμα της ιστορικης υπαρξης του Ιησου απο τη Ναζαρετ (λες και η πολη Ναζαρετ υπηρξε ποτε! ) εχει λυθει απο τους ιστορικους εδω και πολλα χρονια".

Μηνά μου αυτό που αναφέρεις είναι το ελάχιστο δείγμα φανατισμού του συγραφέα!Εντάξει δεν λέω πως είναι δα και κανάς κάφρος(χρησιμοποιεί μόλις 1 φορά στο άρθρο τον όρο ειδωλολάτρες,οπότε μπορώ να ελπίζω βάσιμα ότι σύντομα θα τον απαλείψει τελείως),αλλά σε κάποιο σημείο του άρθρου αναφέρει εν ολίγοις ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι ταπεινοί να επινοήσουν μια προσωπικότητα και μια διδασκαλία σαν αυτή του Χριστού.Ας πούμε ότι συμφωνώ ως εδώ,έχω κάποιες ενστάσεις αλλά θέλει πολύ χώρο να τις αναλύσω και προτιμώ να το αφήσω για την ώρα.Πάμε παρακάτω όμως.Αμέσως μετά αναρωτιέται:"μπορούσε ο Ιήσους με την τόση καταπληκτική επίδραση να είναι μια απλή επινόηση;Μια μυθική θεότης σαν τον Κρίσνα,τον Μίθρα,τον Όσιρι κτλ κτλ".

Κύριε Τσικινόπουλε,γιατί 2 μέτρα και 2 σταθμά εδώ;;;;;;;Δηλαδή οι θεότητες που αναφέρετε παραπάνω δεν έχουν τεράστια επίδραση τόσο στα αρχαία χρόνια όσο ακόμα και σήμερα;;;;;Ο Διονυσιασμός έχει ιστορία τουλάχιστον 7 χιλιάδων χρόνων!Προφανώς,μπορεί να είστε βαθύς γνώστης του Χριστιανισμού όπως σας εκθειάζουν οι συντάκτες του strange αλλά όσον αφορά τις υπόλοιπες θρησκείες έχετε μετά συγχωρήσεως μεσάνυχτα οπότε καλό θα ήταν να μην παίρνετε θέση γιατί εκτείθεστε...

Επίσης αφού διάβασα πιο προσεκτικά την εισαγωγή του άρθρου από την συνακτική ομάδα του strange έχω να κάνω μια παρατήρηση.Υποστηρίζουν επί λέξη "...μας παρουσίασε πάρα πολλά στοιχεία που αποδείκνυαν την ιστορική ύπαρξη του Ιησού,πάντοτε με τη μεθοδολογία της αποδεκτής ιστορικής έρευνας..." και μετά "Συνειδητοποιήσαμε με έκπληξη πως αυτά τα στοιχεία και τα έγκυρα ιστορικά επιχειρήματα δεν ήταν καθόλου γνωστά στο ευρύ κοινό....αλλά ούτε και αναφέρονται καθόλου στα γραπτά των αρνητών του της ιστορικής ύπαρξης του Ιησού,γεγονός που μας ανάγκασε να τα θεωρήσουμε είτε πρόχειρα είτε επιτηδευμένα."

Όλα αυτά που αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα όχι από τον κο Τσικινόπουλος αλλά από την ίδια την συντακτική ομάδα του περιοδικού strange είναι κυριολεκτικά...ό,τι να ναι!Όποιος διαβάσει το τόπικ στο παρόν φόρουμ σχετικά με την ιστορικότητα του Ιησού θα διαπιστώσει ότι όλα αυτά τα στοιχεία και τα επιχειρήματα τα έχουν υπ'όψην τους αν μη τι άλλο και τα έχουν απαντήσει οι συγραφείς των σχετικών βιβλίων και αρνητές της ιστορικότητας του Ιησού.Το αν δέχετε κανείς τις απαντήσεις τους είναι άλλο θέμα,όμως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι εν λόγω συγραφείς αποκρύπτουν εσκεμμένα στοιχεία.Οπότε,άσχετα με την έρευνα του κου Τσικινόπουλο,η όποια έρευνα υποστηρίζουν πως έκαναν οι συντάκτες του strange είναι τουλάχιστον πρόχειρη,αφού φαίνεται ότι δεν έχουν μελετήσει ιδιαίτερα προσεκτικά τις θέσεις των αρνητών της ιστορικότητας του Ιησού.Το strange ομολογώ πως είναι το αγαπημένο μου περιοδικό αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι φάουλ.Και απορώ γιατί τόσο εύκολα παίρνουν θέση σε ένα θέμα υπέρ της μίας πλευράς και υπογράφουν σαν ομάδα ένα άρθρο καθαρά διαποτισμένο από θρησκευτικό φανατισμό.Δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση στην ιδεολογία που εκφράζει το strange και ελπίζω να είναι απλά μια κακιά στιγμή,μια μικρή αρνητική παρένθεση...