Το forum του μεταφυσικού

Το forum του μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/forum/index.php)
-   Αρχαία Ελλάδα – Ιστορία –Πολιτισμός (http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Πως δέχτηκαν οι Έλληνες φιλόσοφοι την έλευση του Χριστιανισμού (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3148)

snoopy 29-01-06 13:29

Παράθεση:

Litsa:
Τέλος πάντων , μήπως μπορείτε να μας πείτε και γιατί το υψηλόβαθμο παπαδαριό είναι στολισμένο με τόσα χρυσά
μενταγιόν και τόσα άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια ?
Μήπως είναι οι γνήσιοι απόγονοι των Φαρισαίων και μέσα σε
αυτή την χλιδή κρύβουν την πνευματική τους στειρότητα ??
Γιατί κολλάτε στα πρόσωπα και αγνοείται την ουσία? Και οι παπάδες συμπεριφέρονται σάν καθημερινοί άνθρωποι αυτοπροβάλωντας τον εαυτό τους όσο μπορούν καλύτερα.
Είναι ένα απο τα συμπτώματα της σημεινής μας κοινωνίας σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.
Οι ανα τους αιώνες εκπρόσωποι του, που δυσφημούν την θρησκεία αυτή είναι σωστά γνήσιοι απόγονοι των Φαρισαίων αλλά δέν είναι όλοι.

the_black_planet 29-01-06 15:11

Συμφωνω αγαπητοι snoopy και Παθοκτονε οτι η διδασκαλια του Χριστου ειναι σπουδαια αλλα για εμενα δεν φτανει το επιπεδο της διδασκαλιας του Πλατωνα,που παρα καποια μικρα λαθακια που εκανε,παρουσιασε μια πληρως ειπστημονικη θεωρια που ειναι ο,τι πιο κοντινο στην αποδειξη της υπαρξης του πατερα Θεου.Και προκειται για εναν Θεο υπερβατικο του αισθητου κοσμου γιατι ανηκει στον κοσμο των ιδεων.Αληθεια μηπως πρεπει να την επανεξετασετε αυτη τη θεωρια αγαπητοι μου;

Voel 29-01-06 18:05

Νομιζω οτι ο κυριος παθοκτονος εδειξε τις προθεσεις του και το απο που ερχεται οταν αρχησε να μας μιλαει για Καρατζαφερη, για Α1, και τωρα παραθετοντας στοιχεια και links απο το www.oodegr.com

Cr4cKd0wN 29-01-06 18:07

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Voel
Νομιζω οτι ο κυριος παθοκτονος εδειξε τις προθεσεις του και το απο που ερχεται οταν αρχησε να μας μιλαει για Καρατζαφερη, για Α1, και τωρα παραθετοντας στοιχεια και links απο το www.oodegr.com

owned παθοκτόνε :cool:

Litsa 29-01-06 18:50

Σχετικά με τα παλίμψηστα και την κλασική γραμματεία

Κατ’ αρχάς , να δούμε τι είναι παλίμψηστος

παλίμψηστος :
πάπυρος ή περγαμηνή όπου το αρχικό κείμενο αποσβέστηκε για να γραφτεί άλλο

Παλίμψηστα υπάρχουν κωδικοποιημένα σε όλες τις μονές σε όλες
τις βιβλιοθήκες σε όλα σημεία του ορίζοντα και αν κάποιος ενοχλείται
από τον αφοριστικό μου λόγο αλλά δεν ενοχλείται από τις ατελείωτες
μπουρδολογίες όψιμων εβραιόπληκτων σκοταδιστών που το παίζουν
σωτήρες του Ελληνισμού , ε με γεία σας με χαρά σας ρε παιδιά. (Δε θα με σκάσετε κι όλας ... )

Το να φτιάξω ένα κατάλογο με έργα κλασικών που να έχουν βρει το
φως της δημοσιότητας από παλίμψηστα ,για να πεισθείτε, είναι ολόκληρη
εργασία που δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε το capacity να φέρω εις πέρας.

Μπορούμε όμως να σκεφτούμε ότι μόλις ένα 5-8% της αρχαίας ελληνικής
γραμματείας έχει διασωθεί και για πολλούς αιώνες η τύχη της
ήταν κυριολεκτικά αφημένη στα χέρια των αγράμματων ρασοφόρων.

Ουσιαστικά καμία σοβαρή οργανωμένη εκ των άνω ,ενέργεια δεν έγινε
κατά τους αιώνες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας όπου το παπαδαριό
ήταν κράτος εν κράτη. (Μη μου πείτε για τον Φώτιο γιατί εδώ γελάμε… )

Θα ήταν εντελώς παράδοξο , οι βάνδαλοι ρασοφόροι που έβλεπαν
στα αρχαία αγάλματα και στους αρχαίους ναούς μόνο «σατανάδες» και
«κακά πνεύματα» και με με μανία τα κατέστρεφαν , το βραδάκι κουρασμένοι
από τον κάματο του ατελείωτου βανδαλισμού να έχουν έγνοια τους να διασώσουν
τα γράμματα του Αριστοτέλη του Αρχιμήδη του Υψικλή και του κάθε «παγανιστή» σοφού .
Δεν τους καιγόταν καρφάκι σας λέω .

Στο προηγούμενο μήνυμά μου είπα ότι θα ήταν σχετικά εύκολο
με τόσες χιλιάδες χαραμοφάηδες έγκλειστους σε μοναστήρια να
φροντίσουν για επιμελή αντιγραφή των κλασικών και για παραγωγή
νέων παπύρων και περγαμηνών όπου θα «γλίτωναν» κάτι τις αλλά , μάταια.
Το σχετικά φυσικά καλύπτει την ουσιαστική δυσκολία του εγχειρήματος.
Δεν ισχυρίστηκα ότι είναι κοπιπέιστ ούτε πως ο κάθε άνεργος μπορούσε
να απασχοληθεί ως αντιγραφέας , αλλά τουλάχιστον σου περισσεύουν χέρια βρε αδερφέ ,
μπορείς να τα εκπαιδεύσεις και να επιδοθείς σε μια συλλογική πνευματική
εργασία που στο κάτω κάτω αυτός είναι και ένας σκοπός της μοναστικής ζωής.

Επίσης να σας θυμίσω πως το 823 μ.Χ. ο Χαλίφης Al Mamum νίκησε στην
Μ.Ασία τον Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Μιχαήλ Β’ και του έθεσε όρο ,μεταξύ
άλλων, για να συνάψουν ειρήνη την παράδοση χειρογράφων ή αντίγραφα
αυτών έργων αρχαίων ελλήνων επιστημών , τον όρο αυτόν ο Μιχαήλ
αποδέχθηκε .
Λέγεται ότι πίσω από αυτό το γεγονός βρίσκονται οι απόγονοι των
τελευταίων αυτοεξορισθέντων καθηγητών της Ακαδημίας του Πλάτωνος
οι οποίοι βρήκαν στέγη στην αυλή των Περσών Βασιλιάδων . Εκεί ίδρυσαν σχολή στα
στο πρότυπο της Πλατωνικής Ακαδημίας . Οι άραβες μαθητές υπέδειξαν
στον Χαλίφη να ζητήσει τα χειρόγραφα τα οποία τελικά διεσώθησαν
ΜΟΝΟ από την Αραβική (άμα περιμέναμε από τύπους σαν τον Παθοκτόνο …
φέξε μου και γλίστρησα …)
Επίσης πολλά έργα του Αρχιμήδη εμφανίζονται πλέον ως αραβικές εργασίες
και οι άραβες έχουν αποκτήσει την φήμη των σπουδαίων μαθηματικών και γεωμετρών
(μόνο για τη Μακεδονία μη μας πάρουν το όνομα οι Σκοπιανοί κάτι μας έπιασε....)

Τα σφάλματα που απαντούμε στις αραβικές μεταφράσεις (μαθηματικού
και αστρονομικού περιεχομένου) οφείλονται κυρίως στην βιαστική
και επιπόλαια αντιγραφή χειρογράφων ή στο γεγονός ότι τα είχαν
αντιγράψει οι Βυζαντινή άνευ επιμέλειας (αγγαρεία δηλαδή) κυρίως
για σχολική χρήση.

Σας παραθέτω απόσπασμα από άρθρο εφημερίδας σχετικό με παλίμψηστα
όλο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ

http://tovima.dolnet.gr/print_articl...274&m=H01&aa=1

Από το άρθρο Το ΒΗΜΑ, 26/09/2004 , Σελ.: H01
Κωδικός άρθρου: B14274H011
ID: 265342
Του Ιωάννη Σουφλερή

Διαβάζουν σβησμένες γραφές
Ενα πανευρωπαϊκό δίκτυο επιστημόνων έχει θέσει στόχο του την καταγραφή και την ανάγνωση των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων ενώ ένα ελληνικής επινόησης σύστημα τους επιτρέπει να «βυθίζονται» στα παλίμψηστα

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ
Αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και να επισκεφθούμε τη Βασιλεύουσα την εποχή της ακμής της, θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς γραφόταν ένα βιβλίο κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Με πολύ υπομονή ο γραφέας (μπορεί να ήταν συγγραφέας αλλά και αντιγραφέας) βύθιζε το φτερό του στο μελάνι και γέμιζε με καλλιγραφικά γράμματα τις παχιές δερμάτινες σελίδες. Οι σελίδες αυτές μπορεί να γράφονταν για πρώτη, για δεύτερη ή και για τρίτη φορά: οικονομικοί λόγοι επέβαλλαν την επαναχρησιμοποίηση της ακριβής πρώτης ύλης. Για να μπορέσουν να ξαναδεχθούν μελάνι, οι σελίδες ξύνονταν, προκειμένου να φύγει το παλιό. (Ετσι σήμερα αυτά τα κείμενα που έχουν υποστεί για άλλη μία φορά απόξεση τα ονομάζουμε παλίμψηστα. Από το πάλιν + ψηστός, που σημαίνει αυτός ο οποίος έχει υποστεί απόξεση.) Χωρίς να σημαίνει ότι τα ανώτερα κείμενα των παλιμψήστων είναι χωρίς ενδιαφέρον, τα υποκείμενα (όταν μπορούν να διαβαστούν) μπορούν να επιφυλάσσουν υπέροχες εκπλήξεις, όπως αντίγραφα έργων αρχαίων τραγωδών και ποιητών. Ευτυχώς για μας, το ξύσιμο δεν ήταν πάντοτε πολύ δραστική μέθοδος απομάκρυνσης της πρότερης γραφής και οι προσπάθειες να διαβαστούν τα αρχαία ελληνικά παλίμψηστα, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε βιβλιοθήκες και μουσεία σε όλη την Ευρώπη, έχουν ιστορία αιώνων. Ωστόσο σήμερα οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάγνωσή τους διαθέτουν όργανα υψηλής τεχνολογίας ώστε να επιτυγχάνεται κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια: να διαβάζεται η υποκείμενη γραφή χωρίς να είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί η υπερκείμενη!
H Εικονική Αναγέννηση των αρχαίων κειμένων
Οποιος έχει παίξει ποτέ το κυνήγι του θησαυρού μπορεί ίσως να νιώσει αυτό που νιώθει ο Αγαμέμνων Τσελίκας κάνοντας απλώς τη δουλειά του. Ο προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος αναζητεί καθημερινά θησαυρούς, και μάλιστα αληθινούς και σπάνιους. Πρόκειται για τους θησαυρούς του ελληνικού πνεύματος οι οποίοι κρύβονται στις χοντρές δερμάτινες σελίδες βιβλίων ηλικίας τουλάχιστον 600 ετών! Και αν νομίζετε ότι οι θησαυροί βρίσκονται μόνο στα χειρόγραφα κείμενα που βλέπει κανείς με γυμνό μάτι ανοίγοντας ένα από αυτά τα βιβλία, κάνετε λάθος. (Στο κάτω κάτω μια τέτοια ανάγνωση, έστω και αν έφερνε τον μελετητή σε επαφή με πνευματικούς θησαυρούς, δεν θα συνιστούσε κυνήγι θησαυρού.) Ο Αγαμέμνων Τσελίκας αναζητεί, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας MuSIS της Forth Photonics και του φυσικού Γιάννη Μπιτσάκη βρίσκει τα κείμενα που προϋπήρχαν στις δερμάτινες σελίδες και τα οποία θυσιάστηκαν για να γραφούν τα επόμενα. Βλέπετε, η ανακύκλωση δεν είναι πρόσφατη επινόηση. Μόνο που θα ευχόταν κανείς στην προκειμένη περίπτωση να μην είχε συμβεί, ιδιαίτερα όταν κάτω από των 600 ετών κείμενο κρύβεται ένα ποίημα του Μενάνδρου ή ίσως μια τραγωδία του Αισχύλου που κανείς ακόμη δεν έχει διαβάσει... […]

Το υπόλοιπο κείμενο (για να μην σας κουράζω εδώ) θα το βρείτε είπαμε στο ...
http://tovima.dolnet.gr/print_articl...274&m=H01&aa=1

Πάντοτε στην διάθεσή σας να εξαντλήσουμε το θέμα με ότι στοιχεία έχω.

Παθοκτόνος 29-01-06 22:59

Τις μωρά λαλήσει;

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Voel

Αν και το θέμα είναι τελείως διαυγές για κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη των μηνυμάτων μου,εγώ χρησιμοποίησα κάποια στοιχεία από την σελίδα αυτή,που είναι σελίδα ορθόδοξων χριστιανικών μελετών...Τον κ.Καρατζαφέρη(τον οποίον εκτιμώ,όπως και άλλους πολιτικούς)δεν τον ανέφερα πουθενά,ούτε έχω σκοπό να διαφημίσω κάποιον πολιτικό(και δη για ιδιοτελή σκοπό-ούτως ή άλλως είναι εκτός θέματος η πολιτική εν πολλοίς).Χρησιμοποίησα κάποια στοιχεία από κάποια στήλη της "Α1"που,ως γνωστόν,ανήκει στον κ.Καρατζαφέρη,αλλά εδώ ομιλούμε περί υγιούς επιστήμης που δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές απόψεις του οποιουδήποτε επιστήμονος ή το πού δημοσιεύονται οι απόψεις του.

Κύριε Voel,αγαπητέ φίλε,σας ανακαλώ στην τάξη διότι μου προσάπτετε ανυπόστατες κατηγορίες.Δεν ανήκω ούτε στον ΛΑ.Ο.Σ.,ούτε στην Ο.Ο.Δ.Ε.(όχι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεμπτό),ούτε φυσικά κάμνω κανενός είδους μονομερούς παρουσιάσεως(=προπαγάνδας),όπως μου πρόσαψε η αγαπητή Λίτσα.Τα στοιχεία δε που παρέθεσα από την Ο.Ο.Δ.Ε.(και παρέθεσα την πηγή επειδή είμαι υποχρεωμένος να το πράξω) μου ήταν ευκολότερο να τα βρω εκεί,να τα αντιγράψω και να τα επικολλήσω,παρά να τα δακτυλογραφήσω από επιστημονικά βιβλία που λένε τα αυτά πράγματα...

Με αγάπη,
Παθοκτόνος. :)

tsilof 29-01-06 23:24

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Litsa
Παλίμψηστα υπάρχουν κωδικοποιημένα σε όλες τις μονές σε όλες
τις βιβλιοθήκες σε όλα σημεία του ορίζοντα και αν κάποιος ενοχλείται
από τον αφοριστικό μου λόγο αλλά δεν ενοχλείται από τις ατελείωτες
μπουρδολογίες όψιμων εβραιόπληκτων σκοταδιστών που το παίζουν
σωτήρες του Ελληνισμού , ε με γεία σας με χαρά σας ρε παιδιά. (Δε θα με σκάσετε κι όλας ... )

Εδώ, επειδή εγώ χρησιμοποίησα την έκφραση" αφοριστικός και απόλυτος" λόγος, λέγοντάς σου που διαφωνώ μαζί σου, αν αυτό κατάλαβες και θεωρείς εμένα΄τουλάχιστο εβραιόπληκτο και σκοταδιστή,,, οκ :D ...

Παράθεση:

Το να φτιάξω ένα κατάλογο με έργα κλασικών που να έχουν βρει το
φως της δημοσιότητας από παλίμψηστα ,για να πεισθείτε, είναι ολόκληρη
εργασία που δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε το capacity να φέρω εις πέρας.
Ποιος αμφέβαλλε ότι υπάρχουν έργα κλασσικών και ανακαλύφθηκαν με τη γνωστή μέθοδο;;; Καλά, αυτό κατάλαβες από τη διαφωνία μου μαζί σου; Εγώ απ'την αρχή είπα πως όντως "ξύθηκαν" έργα και στη θέση τους γραφτήκαν άλλα και εντελώς διαφορετικού περιεχομένου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ΟΛΟΙ οι "τεμπελχανάδες" όπως λες είχαν αυτοσκοπό και κύριο μέλημα τους να καταστρέψουν οτιδήποτε έχει σχέση με την αρχαιοελληνική παράδοση!!!

Παράθεση:

Δεν τους καιγόταν καρφάκι σας λέω .
Αυτό ακριβώς εννοώ όταν μιλάω για απόλυτο λόγο...
(Και στο φινάλε, εσύ που το ξέρεις ότι δε τους καιγόταν....;
Έχει πει κανας ιστορικός τέτοιο πράγμα, ή απλά επειδή το λες εσύ πρέπει να το δεχτούμε;;; :p )

Παράθεση:

Πάντοτε στην διάθεσή σας να εξαντλήσουμε το θέμα με ότι στοιχεία έχω
Τέλος πάντων, είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα και όταν γράφουμε και υποστηρίζουμε κάτι καλό είναι να το στοιχειοθετούμε.
Σε διαφορετική περίπτωση, απλά γεμίζουμε σελίδες και κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε το topic σε chat.. Και δε λέει.. :)

Litsa 30-01-06 00:13

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Παθοκτόνος
ούτε φυσικά κάμνω κανενός είδους μονομερούς παρουσιάσεως(=προπαγάνδας),όπως μου πρόσαψε η αγαπητή Λίτσα.

Προς τον Tsilof

Αγαπητέ Τσιλοφ ,
Φυσικά η έκφραση "ατελείωτες μπουρδολογίες όψιμων εβραιόπληκτων σκοταδιστών που το
παίζουν σωτήρες του Ελληνισμού " δεν εκτοξεύεται προς το άτομό σου. Αλίμονο
Για άλλον χτυπάει η καμπάνα αλλά αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας και έχει
μάθει και στραβά την Ελληνική γλώσσα που όμως νομίζει ότι την χειρίζεται καλά.

Μισή ώρα ψάχνω να βρω τι πάει να πει <<όπως μου πρόσαψε η αγαπητή Λίτσα>>
αλλά τη λέξη προσάπτω στον αόριστο είναι πρόσηψε , μπορεί στην ελληνοεβραική
διάλεκτο να αναγράφεται ως "πρόσαψε" , δε ξέρω λέω, αλλά εγώ στο σχολείο το έμαθα
προσάπτω -και στον αόριστο - προσήψα προσήψες προσήψε -

Ωραία λοιπόν , ας δεχθούμε, για οικονομία λόγου, ότι υπήρξαν ρασοφόροι που
είτε αδιαφορούσαν για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είτε τον μισούσαν
και είχαν καθημερινό αυτοσκοπό τους την καταστροφή του είτε ήταν ταγμένοι
στην διαιώνιση του , στην μετάδοσή του , στην διαφύλαξή του κλπ .

Εκ του αποτελέσματος , δηλαδή τι και πως (και μέσω ποιας οδού) έφτασαν ως τις μέρες μας
βλέπουμε ότι τελικά η συμβολή στην διαφύλαξη τους είναι μηδαμινή.
Δηλαδή η πρώτη κατηγορία , αυτοί που αδιαφορούσαν και η δεύτερη ,αυτοί που μισούσαν
θα έπρεπε να είναι η συντριπτική πλειοψηφία . Η τρίτη ομάδα φωτεινές εξαιρέσεις.

Δεν βγαίνεις απ τα ρούχα σου εσύ άμα σήμερα διάφοροι ανιστόρητοι διογκώνουν την δράση
της τρίτης ομάδας του παραπάνω παραδείγματος με σκοπό να κουκουλώσουν την δράση των
δύο άλλων ?? Εγώ δε μπορώ , το θεωρώ α π α ρ ά δ ε κ τ ο .
Οι προδότες να μας βγουν με κόκκινο για ήρωες, και να αλληλοπαρασημοφορούνται ... ε όχι .

Τέλος πάντων
Η ουσιαστική μου συμβολή στην ανταλλαγή απόψεων προς διαφώτιση επί του
όντως εξαιρετικά ενδιαφέρον θέματος μπορεί να είναι η παράθεση πληροφοριών από
σπάνια βιβλία που έχω στην βιβλιοθήκη μου και αφορούν κυρίως θετικές επιστήμες.
Παράδειγμα , έχω δύο εκ των τριών τόμων :
Αρχιμήδους ΑΠΑΝΤΑ , αρχαίο κείμενο –μετάφραση σχόλια , τόμος Β & Γ
Υπό Ευάγγελου Σ. Σταμάτη , Έκδοσις τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος – Αθήναι 1974
Στην εισαγωγή περιέχει πάμπολλες πληροφορίες όπως και φωτογραφίες των Αραβικών χειρόγραφων.

Αυτά φιλικά

Μιχάλης 30-01-06 09:39

Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, να την πιστεύει και να την υποστηρίζει με επιχειρήματα. Επειδή, όμως, φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό ο Ερμής πρέπει να είναι ανάδρομος και ευνοούνται οι αψημαχίες, θα παρακαλούσα όλους και όλες τους/τις ταλαντούχους στο να δυναμιτίζουν μια συζήτηση, να φροντίσουν να "μαζευτούν" λίγο και να προσέχουν πάρα πολύ τις εκφράσεις τους.
Ειδικά για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, την οποία είναι καλό να μιλάει σωστά κανείς, θα ευχαριστήσω εγώ προσωπικά τη Λίτσα, που βρήκε με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο προς έναν συγκεκριμένο χρήστη να απαντήσει, αλλά θα την ενημερώσω ότι λάθη γίνονται από όλους, ακόμα και από τον συγκεκριμένο φίλο που έχει δώσει δείγματα του λόγου του, άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του και θα ενημερώσω επίσης ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά με ειρωνείες δεν είναι αποδεκτή. Για αυτό προσέξτε τις εκφράσεις σας, παρακαλώ, γιατί η διαιτησία είναι από εδώ και πέρα αυστηρή, τουλάχιστον όταν διαιτητής είμαι εγώ. Για παράπονα το μέηλ μου στη διάθεσή σας.
Συνεχίστε τώρα τη συζήτηση με επιχειρήματα.

Litsa 30-01-06 11:26

Όλοι κάνουμε λάθη ορθογραφικά (και εγώ από την μεριά μου τα περισσότερα)
και σαφώς δεν είναι κάτι που αξίζει να επιμένουμε και ούτε επιθυμώ
να το "παίξω" καθηγήτρια .

Όσον αφορά όμως έναν χρήστη που αποφασίζει να περπατήσει στα δύσκολα
μονοπάτια της αυστηρής ελληνικής ημι-αρχαΐζουσας και ταυτόχρονα υποπίπτει
σε τέτοια λαθάκια ... ε, αυτό είναι ανεκδιήγητο και δεν πρέπει να μείνει
ασχολίαστο διότι διαβάζουν και μικρά παιδάκια και πιθανόν να υιοθετήσουν
αργότερα εσφαλμένα & ελαττωματικά πρότυπα στον γραπτό τους λόγο.

Δείτε το και αυτό σαν μια ταπεινή άμυνα στην διαφύλαξη του ελληνικού πνεύματος.

Όσον αφορά τον "εμπρηστικό" λόγο μου , ν α ζητήσω συγνώμη από όλα
τα μέλη της κοινότητας εδώ αλλά να επισημάνω ότι "χάνω τον έλεγχο"
όταν κάποιοι αποφασίζουν να ομιλούν με "ξύλινη γλώσσα" και να αποφεύγουν
να σχολιάσουν επί της ουσίας. Βρήκαν τζάμπα βήμα στο φόρουμ και έχουν
επιδοθεί σε φλυαρία.

Επιστρέφω στο θέμα .

Έχουν τεθεί από μέρους μου τα εξής .

Η συμβολή του παπαδαριού στην διάσωση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ,
κατά την βυζαντινή και οθωμανική περίοδο ,είναι μηδαμινή .
Αυτό πρέπει να το ζυγίσουμε όχι μόνο ποσοτικά αλλά και αναλογικά.
Δηλαδή αν έχουν διασωθεί π.χ. 15 βιβλία , τα 5 από αραβικές πηγές
τα 5 από λατινικές πηγές και μόλις τα τελευταία 5 από ορθόδοξες , αυτό
αναλογικά υποδεικνύει πόσο τους ένοιαζε ,τους δικούς μας, και πόσο αντιλήφθηκαν
τον ρόλο τους. Μια σωστή αναλογία θα ήταν 85% από Ορθόδοξες πηγές και 15%
από όλες τις άλλες. Εδώ κοντέψαμε να βρούμε Γεμίνο τον Ρόδιο από κινέζικες πηγές ,
τι μου λέτε τώρα. Αυτή η αναλογία αναδεικνύει με τι ασχολούντο τα πουλάκια μου
τόσους αιώνες .

Δεύτερο θέμα που έθεσα είναι ότι ουσιαστικά ο εβραϊκός πολιτισμός και το
γνήσιο τέκνο του η Χριστιανική θρησκεία έχουν συνεισφέρει ελάχιστα στις
θετικές επιστήμες , οι άνθρωποι ασχολήθηκαν μόνο με τον μονοθεϊσμό μαγείες
επιπόλαιες και επιφανειακές αντιγραφές άλλων φιλοσοφικών σχολών και τέλος
με "κομπογιαννιτισμό" και πλουτισμό , ουσιαστικά μπροστά στους Έλληνες ήταν
αθεράπευτα δυσλεκτικοί και πνευματικά ανάπηροι αλλά ταυτόχρονα και ανεπίδεκτοι
μαθήσεως , για ποιό λόγο οι γίγαντες έλληνες να τους δουν με ενδιαφέρον ??
Μάλλον στην καλύτερη των περιπτώσεων ,θα τους είδαν ως "γραφικούς" επαρχιώτες
ή ως επικίνδυνους διαρρήκτες μικροπωλητές ή "παππατζήδες"
(δεν γνωρίζω αν έπαιζαν τον παπά τότε αλλά κάτι θα είχαν σκαρφιστεί )

Το τρίτο θέμα είναι και αυτό που ενοχλεί.
Προσπαθούν όλα αυτά να τα παραποιήσουν και να βγουν "λάδι" , να μας παρουσιασθούν
ότι ήταν ενταγμένοι και στην μακεδονική φάλαγγα του Φιλίππου , ότι πολέμησαν
και στα Γαυγάμηλα με τον Αλέξανδρο , ότι ήταν οι τριακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες
ότι ήταν δίπλα στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο οι τελευταίοι μονομάχοι που θυσιάστηκαν ,
ότι χάρη σε αυτούς ξεκίνησε η επανάσταση του 21 , ότι ότι ότι ...
ότι με λίγα λόγια , όσα εύσημα αξίζουν στους πραγματικούς Έλληνες που θυσιάστηκαν
άλλα τόσα και περισσότερα αξίζουν και στο παπαδαριό του Χριστόδουλου κλπ κλπ.

Ε , όχι κύριε Παθοκτόνε.

Όταν ο Παλαιολόγος ήταν στις επάλξεις με άλλες 2-3000 χιλιάδες ψυχές , φύλαγε
τα τείχη και από την μεριά του εισβολέα Μωάμεθ και από την μεριά της Πόλης φοβούμενος
δολιοφθορά από την συμμορία του Γεννάδιου που και τελικά έγινε αφού σε κατάσταση
πολιορκίας έμεινε "λίγο ξεχασμένη" μια μικρή πόρτα ανοικτή (που ξανακούστηκε...)
Την ίδια ώρα τα μοναστήρια είχαν να φιλοξενήσουν χιλιάδες τρόφιμους που δεν
ασχολήθηκαν καθόλου μα καθόλου με την άμυνα τις πόλης , και πως να πολεμήσουν
αυτοί οι χαραμοφάηδες ? (μόνο με την όπισθεν ίσως κάτι να κατάφερναν !!)

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:01.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.