Το forum του μεταφυσικού

Το forum του μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/forum/index.php)
-   Θρησκειολογία –Μυθολογίες (http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Θρησκευτικά στο σχολείο (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=6377)

Voel 01-02-12 12:38

Αρα, για να ασκησεις το δικαιωμα σου να ΜΗΝ συμμετεχεις σε μια θρησκευτικη πραξη που δεν σε εκφραζει πρεπει ειτε

1) Να κρυφτεις
2) Να προβεις σε καποια δηλωση θρησκευτικου φρονηματος

Σου φαινεται εσενα ενταξει αυτο;

fantasy 01-02-12 13:39

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Voel (Μήνυμα 93050)
Αρα, για να ασκησεις το δικαιωμα σου να ΜΗΝ συμμετεχεις σε μια θρησκευτικη πραξη που δεν σε εκφραζει πρεπει ειτε

1) Να κρυφτεις
2) Να προβεις σε καποια δηλωση θρησκευτικου φρονηματος

Σου φαινεται εσενα ενταξει αυτο;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τους νόμους δεν τους φτιάχνουμε εμείς. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι δεν είσαι Χριστιανός για να μπορείς να απάλλάγείς. Έτσι απαλλάσσεσαι και από το μάθημα των θρησκευτικών. Η ανεξιθρησκεία είναι ελεύθερη και κανείς δεν σε υποχρεώνει να είσαι χριστιανός, αυτό το ξέρεις. Το σχολείο που φοιτάς πρέπει να γνωρίζει την ταυτότητά σου. Τι είσαι Χριστιανός, μουσουλμάνος, βουδιστής; Τίποτα;
Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, για σένα που έχεις το δικαίωμα να μην είσαι Χριστιανός, γιατί αυτό το θρήσκευμα δεν σε εκφράζει είναι άδικο. Εγώ όμως δεν μπορώ να κρίνω αν είναι άδικο ή όχι γιατί δεν πρόκειται ποτέ εγώ να γίνω εσύ και να νιώσω πως πραγματικά αισθάνεσαι εσύ, γιατί για μένα ο Χριστιανισμός είναι το θρήσκευμα που με εκφράζει. Μην ψάχνεις φίλε μου τι είναι δίκαιο και τι άδικο σ' αυτό τον κόσμο. Δεν θα βρεις ποτέ το δικιο σου. Πάρε μια απαλλαγή κι έτσι ούτε την προσευχή θα υποστείς, ούτε το μάθημα των θρησκευτικών. Και η φίλη και συμμαθήτρια η μουσουλμάνα που σου είπα πήρε απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών γιατί δεν ήταν υποχρεωμένη να ακούει τις διδασκαλίες μιας θρησκείας που δεν ασπάζεται. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στο μάθημα των θρησκευτικών αν πήγαινα σχολείο στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Καταλαβαίνεις τους λόγους νομίζω. Μην προσπαθείς να κρύβεις αυτό που πραγματικά είσαι πίσω από το Χριστιανισμό. Είναι ανώφελο. Να είσαι περήφανος για το θρήσκευμά σου, όποιο κι αν είναι αυτό γιατί αυτό πραγματικά πιστεύεις. Σε χαιρετώ,.

Vakryle 01-02-12 18:24

Παράθεση:

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τους νόμους δεν τους φτιάχνουμε εμείς. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι δεν είσαι Χριστιανός για να μπορείς να απάλλάγείς. Έτσι απαλλάσσεσαι και από το μάθημα των θρησκευτικών.
Γιατί πρέπει κάποιος να γνωρίζει αν είμαι Χριστιανός ή όχι; Τότε τι τις καταργήσαμε της θρησκείες από τις ταυτότητες; Γιατί να πρέπει να δηλώνω τι είμαι κάθε φορά που μου ζητείται;

Παράθεση:

Η ανεξιθρησκεία είναι ελεύθερη και κανείς δεν σε υποχρεώνει να είσαι χριστιανός, αυτό το ξέρεις.
Δεν υπάρχει πραγματική ανεξιθρησκεία και επομένως δεν μπορεί να είναι ελεύθερη.
Με υποχρεώσαν από τους 10 πρώτους μήνες της ζωής μου να είμαι Χριστιανός, οπότε άσε το δε σε υποχρεώνει κανείς. Μετά μπορείς να αλλάξεις και να πιστεύεις μόνο στον βάζελο ή στον γαύρο αν γουστάρεις κιόλας, αλλά τι να το κάνω τότε;

Παράθεση:

Το σχολείο που φοιτάς πρέπει να γνωρίζει την ταυτότητά σου. Τι είσαι Χριστιανός, μουσουλμάνος, βουδιστής; Τίποτα;
Το σχολείο που φοιτώ πρέπει να γνωρίζει την ταυότητά μου, καλά το είπες. Η θρησκεία είναι εσωτερικό πνευματικό δικαίωμα το καθενός και δε δίνω λογαριασμό σε κανέναν, ακόμη κι αν είμαι σατανιστής.

Παράθεση:

Μην ψάχνεις φίλε μου τι είναι δίκαιο και τι άδικο σ' αυτό τον κόσμο. Δεν θα βρεις ποτέ το δικιο σου. Πάρε μια απαλλαγή κι έτσι ούτε την προσευχή θα υποστείς, ούτε το μάθημα των θρησκευτικών.
Μη διεκδικείς το δικαίωμά σου σαν ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Κάτσε στο καναπέ σου και απλά πάρε μια απαλλαγή.
Τι ψάχνεις τώρα;
Όλοι το ίδιο είναι.
Στην Ελλάδα ζεις.
Ας παν στα κομμάτια όλα.
Εσύ να είσαι καλά και πάρε μια παλιοαπαλλαγή από 'κει να πα στο καλό να παει....

Soz, αλλά έτσι δε γίνεται τίποτα! Η απάθεια του δε θα βρω το δίκιο μου ποτέ είναι το χείριστο των μειονεκτημάτων... ΣΕ ΟΛΑ!

Παράθεση:

Να είσαι περήφανος για το θρήσκευμά σου, όποιο κι αν είναι αυτό γιατί αυτό πραγματικά πιστεύεις.
Αυτό δεν συνάδει με τα προηγούμενά σου ούτε στο ελάχιστο!!!
Από την μία πάρε απαλλαγή να ησυχάσεις και μην ασχολείσαι και από την άλλη να είμαι περήφανος που δεν είμαι Χριστιανός. Μα αν δεν είμαι Χριστιανός, εννοείται ότι θα είμαι περήφανος που είμαι κάτι άλλο και εννοείται ότι αφού είμαι περήφανος, δεν πρόκειται να πάρω καμία απαλλαγή και θα προσπαθήσω να υψώσω την φωνή μου!!!

Voel 01-02-12 23:38

Θα συμφωνησω με τον προηγουμενο χρηστη......

Το σχολειο χρειαζεται να ξερει την ταυτοτητα σου, αν εισαι ο Νικος ή ο Γιωργος, και αυτο για πρακτικους λογους.

Δεν εχει κανενα λογο να γνωριζει στοιχεια οπως το θρησκευμα σου, την ομαδα σου, τον σεξουαλικο σου προσανατολισμο, ή τον πολιτικο χωρο που σε εκφραζει.

fantasy 02-02-12 10:57

Παράθεση:

Αυτό δεν συνάδει με τα προηγούμενά σου ούτε στο ελάχιστο!!!
Από την μία πάρε απαλλαγή να ησυχάσεις και μην ασχολείσαι και από την άλλη να είμαι περήφανος που δεν είμαι Χριστιανός. Μα αν δεν είμαι Χριστιανός, εννοείται ότι θα είμαι περήφανος που είμαι κάτι άλλο και εννοείται ότι αφού είμαι περήφανος, δεν πρόκειται να πάρω καμία απαλλαγή και θα προσπαθήσω να
υψώσω την φωνή μου!!!
Όταν λέω να είσαι περήφανος για αυτό που πιστεύεις δεν το είπα με την έννοια που εσύ κατάλαβες και φάνηκε άλλο το νόημα. Εννοούσα ότι αφού αυτό πιστεύεις γιατί ντρέπεσαι και δεν θέλεις να μαθευτεί; Αφού θες να υψώσεις τη φωνή σου τότε θα μαθευτεί θες δε θες. Άδικα βασανίζεσαι εγώ στη θέση σου ή θα καθυστερούσα στο μάθημα ή θα έπαιρνα απαλλαγή. Δεν γίνεται αλλιώς.
Δεν είναι ανάγκη να πεις ποιο θρήσκευμα πιστεύεις, απλά θα πεις ότι δεν πιστεύεις στο Χριστό. Δοκίμασε κι έτσι.

Vakryle 02-02-12 11:32

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από fantasy (Μήνυμα 93099)
Δεν είναι ανάγκη να πεις ποιο θρήσκευμα πιστεύεις, απλά θα πεις ότι δεν πιστεύεις στο Χριστό.

Μα αυτό ακριβώς θέλω να σου πω!
Δεν θέλω να πω ότι δεν πιστεύω στον Χριστό, γιατί δεν είναι αυτός το κέντρο του σύμπαντος (για μερικούς). Οι νέο-Χριστιανοί έχετε ένα ελλάτωμα, να θεωρείτε πως τα πάντα περιστρέφονται γύρω από ένα άτομο μόνο. (Βέβαια, αυτό για εσάς είναι υποτυπώδες και λογικό, μιας και με αυτήν την ιδεολογία πορευτήκατε ως τώρα.)

Δηλαδή αν εγώ είμαι Αστέρας Τρίπολης και όλη η Ελλάδα είναι Ολυμπιακός, πρέπει να πω ότι δεν είμαι Ολυμπιακός;

Δε διαφωνώ με όλο το post σου, απλά επισημαίνω το γεγονός ότι οι νεο-Έλληνες και νεο-Χριστιανοί είναι πολύ οπισθοδρωμικά άτομα και δεν μπορούν να δεχτούν το διαφορετικό, άσχετα αν φαίνονται "large" και "προοδευτικοί".

Edit: Στις αρχές οι διωκόμενοι ήταν οι Χριστιανοί. Στα τελευταία, γίνονται διώκτες. Δεν μπορώ να μετέχω σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο καταστροφής της πνευματικής μου υγείας.

fantasy 02-02-12 12:22

Παράθεση:

Δηλαδή αν εγώ είμαι Αστέρας Τρίπολης και όλη η Ελλάδα είναι Ολυμπιακός, πρέπει να πω ότι δεν είμαι Ολυμπιακός;
Αφού μιλάς ποδοσφαιρικά θα σου απαντήσω ποδοσφαιρικά κι εγώ, ειρηνικά, για να καταλάβεις τι γίνεται. Πες ότι σου λένε λοιπόν να παρευρεθείς στο γήπεδο του ολυμπιακού, αφού είναι όλοι ολυμπιακοί, και να τον υποστηρίξεις. Εσύ που είσαι Αστέρας Τρίπολης θα πεις όχι αρνούμαι να μπω στο γήπεδο του ολυμπιακού, γιατί δεν υποστηρίζω αυτή την ομάδα. Δεν είσαι αναγκασμένος να πεις ποια υποστηρίζεις, αλλά να δηλώσεις ότι δεν γουστάρεις να συμμετέχεις, γιατί αυτή η ομάδα για σένα είναι αδιάφορη, έτσι ζητάς να σε απαλλάξουν, ώστε να μην έχεις την υποχρέωση να μπαίνεις στο γήπεδο του ολυμπιακού χωρίς να υποστηρίζεις αυτή την ομάδα. Το κατάλαβες τώρα; Εγώ που είμαι παναθηναϊκός δεν πάω στο γήπεδο του ολυμπιακού γιατί ξέρω ότι οι απαδοί του θα με λιντσάρουν. Άλλωστε, κι εσύ δεν θα νιώθεις καλά σε ένα γήπεδο μιας ομάδας που δεν σε εκφράζει και θα θες να φύγεις. Για να μην σε αναγκάσει κανείς να υποστείς κάτι που δεν το θες εσώψυχα, ζητάς απαλλαγή.
Όσο για το άλλο που είπες ότι δεν θες να πεις ότι δεν πιστεύεις στο Χριστό, αυτό δεν γίνεται διότι αν το κρύβεις είσαι υποχρεωμένος να παραστείς στην προσευχή, εκτός αν απέχεις όπως σου είπα λόγω πρωινής καθυστέρησης. Εγώ δεν πιστεύω ότι το κέντρο του σύμπαντος είναι ο Χριστός, το κεντρο του σύμπαντος είναι ο Θεός. Ο Χριστός είναι πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Ο Χριστός είναι το κέντρο της θρησκείας του έχει κάποιες διδασκαλίες. Αναφέρει ότι δυνατότερος από εκείνον είναι ο Θεός. Είναι η παρηγοριά κάθε πονεμένου, είναι ο υιός του Θεού. Όπως βλέπεις στο ποστ μου μίλησα για Θεό, όχι για Χριστό. Μπορεί άλλοι να πιστεύουν έτσι κι άλλοι αλλιώς. Δεν πιστεύουν όλοι τα ίδια. Το θέμα είναι εδώ τι πιστεύεις εσύ κι αυτό μετράει. Εντάξει; Αν δεν θέλεις να πεις ότι δεν πιστεύεις στο Χριστό θα υποστείς και την προσευχή και τα θρησκευτικα, δεν γίνεται αλλιώς.
Πιστεύουμε ότι μόνο ένα άτομο έφτιαξε το σύμπαν διότι βλέπουμε την αρμονία και την αρχιτεκτονική από το πιο ασήμαντο πράγμα μέχρι το σημαντικότερο. Πιστεύουμε σε ένα πρόσωπο διότι κάποιος σκέφτηκε ότι υπάρχουν πλανήτες που βρίσκονται κοντά στον ήλιο και μακριά και εμείς που ήμαστε στη σωστή απόσταση ζούμε σε έναν πλανήτη που έχει ζωή. Να φανταστείς ότι γύρω από τους δισεκατομμύρια ήλιους κινούνται ισάριθμοι πλανήτες που είναι σαν την γη. Άρα υποθετικά θα υπάρχουν άτομα που είναι σαν και μας ή διαφορετικά. Πιστεύεις ότι κάτι οπτικά τέλειο θα μπορούσε να δημιουργηθεί από μόνο του; Όλα θέλουν τον αρχιτέκτονά τους, τον πλάστη τους και αυτός είναι ο Θεός. Όλες οι θρησκείες πιστεύουν σε έναν θεό. Εκτός αν εσένα θρησκεία σου είναι το ποδόσφαιρο. Αρα άδικα καταναλώνω φαια ουσία για να σου δώσω να καταλάβεις τις αλήθειες που όλες οι θρησκείες, η καθεμιά με τα δικά της πιστεύω, πρεσβεύει και ορισμένα είναι κοινά. Άρα όλες Οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα ότι το σύμπαν μπορεί να δημιουργήθηκε από το Big Bang αλλά δεν έγινε τυχαία. Κάποιος φρόντισε γι' αυτό. Αυτός είναι ο Θεός.

Vakryle 02-02-12 13:58

Γράφεις και σεντόνια!

Παράθεση:

είσαι υποχρεωμένος να παραστείς στην προσευχή
Να, κάτι τέτοιες "υποχρεώσεις" δεν μου αρέσουν! Η προσευχή είναι υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία. Γιατί; Σε μία πραγματική ανεξιθρησκεία δεν προάγεται καμία θρησκεία. Όταν από 6 ετών μέχρι τα 18 σου, κάθε ημέρα είσαι υποχρεωμένος να ακούς χριστιανική προσευχή τα πρωινά, αυτό σημαίνει ότι μέσα σου δημιουργείται ένα "χριστιανικό" κλίμα. Σε συνδυασμό τώρα με το μάθημα των Θρησκευτικών, με τις επισκέψεις στις Εκκλησίες και με την νοοτροπία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ένα παιδί (που μόλις αρχίζει να διαμορφώνει χαρακτήρα), μόνο Χριστιανός θα γένει. Επομένως, που είναι η "επίσημη" ανεξιθρησκεία, όταν ακόμη και στην Βουλή των Ελλήνων σε κάθε ορκωμοσία γίνεται Χριστιανική τελετή;

Θέλω να σου πω, ότι είσαι "υποχρεωμένος", γιατί άλλοι σε υποχρεώνουν. Καταλαβαίνω και την άποψη: "Έχεις το δικαίωμα να βγεις δημόσια και να πεις ότι δεν είσαι Χριστιανός", αλλά δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που κάτι τέτοιο (όσο "ανοικτόμυαλοι" και να είμαστε) είναι κοινωνικά κατακριτέο!

Παράθεση:

Εγώ δεν πιστεύω ότι το κέντρο του σύμπαντος είναι ο Χριστός, το κεντρο του σύμπαντος είναι ο Θεός.
Το ίδιο λέω. Παρομοιάζω πολλές φορές τον Χριστό με τον Θεό, γιατί ακόμη και πολλοί Χριστιανοί, το παρομοιάζουν από μόνοι τους. Είναι λεπτομέρεια αυτό, εννοούσα αυτό που λες κι εσύ!

Παράθεση:

Αν δεν θέλεις να πεις ότι δεν πιστεύεις στο Χριστό θα υποστείς και την προσευχή και τα θρησκευτικα, δεν γίνεται αλλιώς.
"Δεν γίνεται αλλιώς".
Έγραψα και προηγουμένως. Εν αρχήν οι Χριστιανοί ήτο οι διωκούμενοι. Τελικά κατάντησαν να είναι οι διώκτες. Δεν με καλύπτει απλά να το "υποστώ" ακόμη κι αν δε το πιστεύω. Θέλω ένα σχολείο που να εκπαιδεύει τα παιδιά, δίδοντάς τα τα εφόδια εκείνα, με τα οποία θα αναπτύξουν από μόνα τους κριτική σκέψη και ικανότητα, ώστε συνειδητοποιημένα πια, να πιστέψουν όπου αυτά θέλουν. Με έναν τέτοιο Χριστιανό μπορώ να μιλήσω, μπορώ να τον σεβαστώ.

Σήμερα, αυτό το "δε γίνεται αλλιώς" είναι η πλέον κατηγορηματική συνήθεια κάθε νεο-Έλληνα!

Παράθεση:

Να φανταστείς ότι γύρω από τους δισεκατομμύρια ήλιους κινούνται ισάριθμοι πλανήτες που είναι σαν την γη. Άρα υποθετικά θα υπάρχουν άτομα που είναι σαν και μας ή διαφορετικά.
Αυτό λέγεται Επιστήμη. Δυστυχώς, η Εκκλησία φροντίζει να είναι σε αντίθετα μονοπάτια με την προαναφερθήσα κυρία! Δηλαδή, η ίδια η Χριστιανική Εκκλησία λέει πως το κέντρο του κόσμου είναι ο Θεός και από 'κει και περά ο Άνθρωπος και τα πλάσματα της Γης. Δεν αναφέρει πουθενά ότι τα διάφορα εξωγήινα όντα είναι πλάσματα του Θεού.

Είχα μιλήσει με έναν πάτερ περί τούτου και μου απάντησε πως καλό θα είναι να φροντίζουμε για την δική μας πνευματική υγεία και να μην απασχολούμαι τον νου μας με διάφορα άλλα. Εμμέσως πλην σαφώς, μου είπε κοίτα να είσαι καλός Χριστιανός και άσε τα UFO.

Παράθεση:

Πιστεύεις ότι κάτι οπτικά τέλειο θα μπορούσε να δημιουργηθεί από μόνο του;
Δε ξέρω. Ούτε κι εσύ το ξέρεις. Ούτε κι οι επιστήμονες το ξέρουν. Και μάλλον δε θα το μάθουμε όσο είμαστε ζωντανοί. Απλά εσύ πιστεύεις (και δεν το ξέρεις), ότι ο αρχιτέκτων ήταν ο Θεός.

Παράθεση:

Εκτός αν εσένα θρησκεία σου είναι το ποδόσφαιρο.
Το εκλαμβάνω σαν χιούμορ. Απλά έκανα μία μεταφορά, μια παρομοίωση για να γίνω πιο κατανοητός.

Παράθεση:

Αρα άδικα καταναλώνω φαια ουσία για να σου δώσω να καταλάβεις τις αλήθειες που όλες οι θρησκείες, η καθεμιά με τα δικά της πιστεύω, πρεσβεύει και ορισμένα είναι κοινά
.

Το ότι όλες οι Θρησκείες έχουν κάποια κοινά, έχουν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Παράθεση:

Άρα όλες Οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα ότι το σύμπαν μπορεί να δημιουργήθηκε από το Big Bang αλλά δεν έγινε τυχαία. Κάποιος φρόντισε γι' αυτό. Αυτός είναι ο Θεός.
Κι όμως, δεν είναι οι Θρησκείες εκείνες που οδηγούνται στο Big Bang. Καμία θρησκεία δεν προσπάθησε ποτέ να δώσει τέτοια δομή στις βάσεις τις. Γιατί έτσι ακυρώνουν τον παντοδύναμο, τον οποίον πιστεύουν. Εκτός κι αν εννοείς το Big Bang σαν πράξη του ίδιου του Θεού της εκάστοτε θρησκείας, οπότε πάω πάσο.

Παράθεση:

... ειρηνικά ...
Δεν έβγαλα ακόμη το φωτόσπαθό μου! :rolleyes:

fantasy 02-02-12 16:28

Παράθεση:

Γράφεις και σεντόνια!
Μου εξηγείς αυτή την έκφραση σε παρακαλώ γιατί δεν είμαι εξοικειωμένη με τη γλώσσα των νέων. Σ' ευχαριστώ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι κάτι κακό που προσβάλλει. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε ένα φόρουμ που συζητάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Ο λόγος που γράφτηκα μέλος δεν είναι μόνο για να πω την άποψή μου, αλλά για να ακούσω κι άλλες.

Vakryle 02-02-12 18:14

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από fantasy (Μήνυμα 93127)
Μου εξηγείς αυτή την έκφραση σε παρακαλώ γιατί δεν είμαι εξοικειωμένη με τη γλώσσα των νέων. Σ' ευχαριστώ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι κάτι κακό που προσβάλλει. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε ένα φόρουμ που συζητάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Ο λόγος που γράφτηκα μέλος δεν είναι μόνο για να πω την άποψή μου, αλλά για να ακούσω κι άλλες.

Δεν είναι γλώσσα των νέων, αλλά των forums.
Σημαίνει ότι γράφεις μεγάλα κείμενα.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:09.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.