![]() |
Φιλε μου ο Πλατωνας εχει κανει και λαθη,αλλα μας εχει χαρισει την πιο πληρη μεθοδολογια κατανοησης της αληθειας.Σε αυτο που λεει οτι η γνωση ειναι εκτιμηση μαλλον ηταν υπερβολικος.Καποιες φορες ειναι αλλα η ψυχη μαλλον εχει ορια.Αλλα για τις ιδεες σιγουρα ειχε δικιο οτι η κατανοηση τους ειναι ενθυμιση.Οσον αφορα αυτο για τις μετεμψυχωσεις,εγω διαφωνω σ'αυτο αν και δεν μπορω να το αποκλεισω,δεν εχω τα επιχειρηματα αλλα μου ακουγεται ακραιο.Προτιμω λοιπον να μην το σχολιασω.Αυτο που λες παντως οτι η γνωση ως ενθυμιση αποτελει σχιζοειδη κατασταση μου ακουγεται ακομα πιο ακραιο.Η γνωση οπως σου ειπε ειναι οντως ενθυμιση σε καποιο βαθμο για κα8ε υγειη ανθρωπο.Και η εξηγηση ειναι πολυ απλη.Δεν εννοουμε βεβαια οτι σου ερχεται στο μυαλο απο μονο του,αλλα οτι μπορεις αν ψαξεις μεσα σου να το ανακαλυψεις,ή να ανακαλυψεις κατι στη φυση που να υπαρχει ηδη στο ασυνειδητο σου.Φιλε μου αυτα που σου λεω ειναι απολυτως αληθινα και μην τα κοροιδευεις γιατι θα τα παρει ο αγαπητος Μιχαλης που εχει μαλιασει η γλωσσα του να μας λεει για το συλλογικο ασυνειδητο!Οσον αφορα τις μετεμψυχωσεις,μια υποθεση που μπορω να κανω ειναι οτι ο Πλατωνας ειχε συνειδητοποιησει το συλλογικο ασυνειδητο και το εξηγησε ως μνημες απο προηγουμενες ζωες και οχι ως μνημες απο τους προγονους,οπως το ερμηνευσε ο Φρουντ και ο Γιουνγκ.Αλλωστε δεν ειναι μονο ο Πλατωνας,θα θυμασαι και την γνωστη ιστορια με τον Πυθαγορα που μιλουσε για τις προηγουμενες ζωες του οτι ηταν ο Θεος Ερμης αν θυμαμαι καλα και μετα ηταν στον τρωικο πολεμο...Αυτοι οι ανθρωποι μαλλον εβγαλαν καποιες μνημες απο το συλλογικο ασυνειδητο στο συνειδητο.Γιατι δεν νομιζω οτι μπορει κανεις να τους θεωρησει τρελους παρα απολυτα λογικους ανθρωπους...
|
Δεν μπορώ να πιστέψω κάτι χωρίς αποδείξεις. Έτσι λοιπον δεν μπορώ να ενστερνιστώ καμιά θεωρία (όπως και η θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος).
Παρόλα αυτά σέβομαι απολύτως τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, γιατί πραγματικά αυτοί οι ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν χωρίς δεισιδαιμονίες τα φαινόμενα αυτού του κόσμου. Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από τους χριστιανούς, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν για την κατάκτηση της γνώσης και της αλήθειας, διότι ο θεός τους είχε γαντζωθεί στο μυαλό τους και δεν τους επέτρεπε να σκέπτονται ελεύθερα. Ο Σωκράτης έλεγε ότι για να διερευνήσεις και να προσεγγίσεις την αλήθεια πρέπει να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ το νου σου από τις προκαταλήψεις που δεν το αφήνουν να λειτουργήσει ελεύθερα και αντικειμενικά. Οι χριστιανοί και γενικώς όλοι οι θρησκευόμενοι αυτού του κόσμου δεν μπορούν να το πράξουν αυτό. Νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και γι'αυτό όλες οι θρησκείες αντιστρατεύονται τη σκέψη και τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Αποτελέσματα;Κωμικοτραγικά...Είμαι σίγουρος για παράδειγμα ότι υπάρχουν σε αυτό το φόρουμ άτομα που ακόμα πιστεύουν στον...Αδάμ και την Εύα και όχι στην εξέλιξη των ειδών αν και η επιστήμη την έχει αποδείξει δεκαετίες τώρα... ΟΧΙ στην οπισθοδρόμηση που φέρνουν οι θρησκείες........ |
Επισης η λυτρωση της ψυχης κατα τον Πλατωνα δεν εχει καμια σχεση με την νιρβανα των Ινδων,η οποια προκειται για μια πραγματικη αρρωστια και αλλοτριωση του ανθρωπου,ενω ο Πλατωνας μιλουσε για εναν αιωνιο κοσμο που ο ανθρωπος ζει τη ζωη σε ολο της το μεγαλειο,τον κοσμο του μετρου.
|
Παράθεση:
Τέλος ομιλείς για τον Σωκράτη και λέγεις "Ο Σωκράτης έλεγε ότι για να διερευνήσεις και να προσεγγίσεις την αλήθεια πρέπει να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ το νου σου από τις προκαταλήψεις που δεν το αφήνουν να λειτουργήσει ελεύθερα και αντικειμενικά".Πράγματι το πίστεύε αλλά απέδειξε και πόσο μεγάλο πνεύμα ήταν εφαρμόζοντάς το.Ήταν από τους πρώτους που απέρριπτε το δωδεκάθεο(αφού καθάρισε το νού του από τις προκαταλήψεις της εποχής) και ομιλούσε περί ΕΝΟΣ ΘΕΟΥ. Καλό θα είναι να σταματήσεις να αφορίζεις και να υποβαθμίζεις μόνο με απαξιωτικά λογύδρια και να κάνεις γόνιμο διάλογο.. |
Αγαπητε μου timio,εσυ καλα τα λες οτι το σωστο ειναι πιστευε και μη,ερευνα και οτι οι Χριστιανοι δεν αποριπτουν την ερευνα και τη φιλοσοφια αλλα εισαι σιγουρος οτι αυτη ειναι η επισιμη θεση της θρησκειας σου;Γιατι ο Παθοκτονος αλλα μας ελεγε πριν...Οσον αφορα το Σωκρατη,δεν ειχε αποριψει το 12 θεο σε καμια περιπτωση,απλα αντιληφθηκε το Θεο δημιουργο του οποιου δημιουργηματα ειναι και οι 12 Θεοι.Τουλαχιστον αυτο γραφει στον Τιμαιο.
|
Περί διπλωματίας
Εάν αποδεχτούμε την ανάγκη των ανθρώπων να δημιουργήσουν τότε ένα είδωλο θεού (προσοχή,δεν αναφέρομαι σε παγανισμό) που να συμβαδίζει με τις εκφράσεις της φύσης,θεωρώ ουτοπικό να πίστευε ο Σωκράτης ότι το δωδεκάθεο αποτελεί τους αποστόλους Του,σύμφωνα πάντοτε με την ευρύτητα πνεύματός του.Ουσιαστικά εάν το σκεφτείς η διπλωματική αυτή τοποθέτησή του αποτελεί μία μορφή απόρριψης
Τέλος δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο παθοκτόνος -αν και σε ποσοστό 90 % ενστερνίζομαι τις απόψεις του αφού πάντα είναι τεκμηριωμένες-αλλά η αυθεντική μορφή και παράλληλα θέση του χριστιανισμού είναι "πίστευε και μη , ΕΡΕΥΝΑ.."Μπορεί σαν ρητό να έχει άλλη μορφή αλλά το ουσιαστικό του θέματος είναι άλλο.... Η εξήγηση είναι πολύ απλή.Σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες όπου η εφαρμογή της πίστης είναι πολλές φορές αιματηρή διαδικασία, ο χριστιανισμός σου παραθέτει τους ακρογωνιαίους λίθους των πιστεύω του και ακολούθως σου αφήνει στην δική σου ευχέρεια να ακολουθήσεις ή να συνεχίσεις να ψάχνεις...Δηλ πιστευε και μη,ερευνα Αντιλαμβάνομαι πως η διαφωνία σας είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ή καλύτερα που δεν ακολουθήθηκε.Δηλαδή το δικαίωμα να εξετάσεις τα πάντα και να καταλήξεις κάπου,αφού από μικρή ηλικία σου πρόσφεραν την μία όψη του νομίσματος,όπως λέγω και παραπάνω.Στην πορεία όμως είσαι εσύ υπεύθυνος |
Παράθεση:
στα φαινόμενα αυτού του κόσμου...Φυσικά,ισχύει το αντίθετο...Είπαμε ότι τα "τάματα"(όπως υποστηρίζουν και κορυφαίοι ελληνολάτρες φιλόλογοι) ήσαν πολύ κοινό φαινόμενο-απ'όσο κι εγώ γνωρίζω-στην αρχαία εποχή(όπως επίσης οι προσευχές στον αντίστοιχο θεό προ επικειμένου ταξιδιού,οι παννυχίδες-αγρυπνίες,οι λιτανείες,τα θυμιάματα κ.λπ.).Ο Πλάτων πίστευε στην αστρολογική(και επίσης ξενόφερτη) άποψη ότι τα άστρα έχουν ψυχές(άρα επηρεάζουν τις τύχες των ανθρώπων).Ο Θέογνις έλεγε ότι οι θεοί δίδουν αρετή μόνον σ'όποιον αυτοί θέλουν(χωρίς να εξαρτάται καθόλου από τους ανθρώπους),κάτι παρόμοιο λέγει κι ο Πλάτων...Ο Σόλων λέγει στον Κροίσο ότι θα τον φθονήσουν οι θεοί λόγω του πλούτου του και θα υποστεί την περιβόητη "νέμεσιν"...Η άποψή σας είναι τελείως άσχετη με την πραγματικότητα,αγαπητέ... :) Και άλλα πάρα πολλά θα μπορούσα να πω επ'αυτού... Παράθεση:
Παράθεση:
επιστήμη,αγαπητέ...Σας πληροφορώ δε ότι αυτοί οι Ν/Π που...χλευάζουν τους χριστιανούς επειδή πιστεύουν στον Αδάμ και την Εύα,θεωρούν...ανώτερη την ελληνική μυθολογία που ομιλεί περί του κατακλυσμού του Δευκαλίωνος και ότι δηλαδή από τις πέτρες που πετούσαν προς τα πίσω ο Δευκαλίων και η Πύρρα εγεννήθησαν ξανά οι άνθρωποι(άνδρες και γυναίκες αντιστοίχως)... :) Αγαπητέ Μαύρε Πλανήτη,δεν είπα κάτι τέτοιο για την(επιστημονική και μη) έρευνα και την φιλοσοφία (κατά Θεόν ιδιαίτερα).Όποιος ψάχνει βρίσκει,έλεγε ο ίδιος ο Χριστός και "παντί τω κρούοντι ανοιγήσεται".Το ζήτημα είναι όμως να θέλεις να δεις την Αλήθεια και να απολυτρωθείς και ελευθερωθείς από αυτήν...Κάτι το οποίον προυποθέτει"κάθαρση καρδίας"...Και κάτι ακόμη:η "νιρβάνα"είναι βουδδιστική έννοια(ευγενής Αλήθεια,έτσι λέγεται συγκεκριμένα),μήπως εννοείτε ινδική; Όσο για το"πίστευε και μη ερεύνα",αναγράφεται ως απόφθεγμα σ'ένα...αθειστικό λεξικό (του 18ου αιώνος)Το ίδιο(απόφθεγμα) έχει υιοθετήσει σήμερα και ο...επαναστάτης κ.Πανούσης,αν κρίνουμε από το εξώφυλλο του καινούριου του πνευματικού πονήματος...Είναι φυσικά τελείως άσχετο με την χριστιανική άποψη. Αυτά τα ολίγα,ευχαριστώ... :) |
Ωραια ολα αυτα που μου λες αγαπητε Παθοκτονε αλλα δεν μου εχεις εξηγησει ακομα με ποια κριτιρια η εκκλησια δεν αποδεχεται κ θεωρει λαθος τη θεωρια του Πλατωνα.Αρα η εκκλησια δε δεχεται οτι ζουμε σε ενα κοσμο ψευδαισθησεων και υπαρχει και κατι παραπερα,ο κοσμος της αληθειας.Οσον αφορα αυτο που λες οτι η επιστημη ειναι δωρο απο το Θεο,συμφωνω απολυτα,αλλα γιατι δεν την εδωσε ο Θεος κ στους Εβραιους προ Χριστου αφου ηταν ο εκλεκτος του λαος;Συν ΑΘηνα και χειρα κινει λοιπον.Οσον αφορα το ζητημα της αρετης κατα τον Πλατωνα,σου προτεινω να διαβασεις τον Πρωταγορα του Πλατωνα και θα καταλαβεις πολλα.Αυτα που γραφεις δεν ξερω απο που τα συμπερανες.Στον Πρωταγορα ο Σωκρατης αποδεικνυει οτι η αρετη ειναι διδακτη,αν και αρχικα πιστευε το αντιθετο.Η αρετη ειναι μια ιδεα που ο ανθρωπος προσπαθει να συνειδητοποιησει και να την κανει κομματι του εαυτου του.Αυτα που λες οτι οι Ελληνες ηταν δυσιδαιμονες σε καποιον βαθμο δεν ισχυει σε καμια περιπτωση για τους σοφους αλλα για τον αγραμματο λαο.Αλλωστε στην αρχαια Ελλαδα μην ξεχνας οτι η παιδεια δεν ηταν δωρεαν...
|
Επισης θελω να πω στον αγαπητο τιμιο οτι μου αρεσουν πολυ οι αποψεις του και συμφωνουμε.Αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν αυτα που πιστευεις και εχεις ανακαλυψει με την ερευνα σου,ειναι και η επισημη αποψη της εκκλησιας.Αν μπορεσεις να με πεισεις με πηγες σε πληροφορω οτι θα μου εχεις προσφερει ενα μεγαλο καλο!Ειλικρινα πρεπει να παραδεχτω οτι μεχρι προσφατα δεν εκανα χωριο ευκολα με τους πιο πολλους χριστιανους που ειχα γνωρισει,και θεωρουσα οτι τα πιστευω της εκκλησιας θα εκφραζαν τα δικα τους αλλα ατομα οπως εσυ και ο Παθοκτονος με εκαναν να αλλαξω αποψη.Ειδικα τον αγαπητο Παθοκτονο τον θεωρω φιλο μου και εχει μια θεση στην καρδια μου αν και θα ηθελα πολυ να αποβαλει και την μισαλλοδοξια του απεναντι σε αλλες θρησκειες,που ειναι το μονο αρνητικο που μπορω να εντοπισω στον κατα τα αλλα αψεγαδιαστο χαρακτηρα του.Αν και πιστευω οτι δεν προκειτε για μισαλλοδοξια αλλα απλα το οτι παρασυρθηκε και αποδεχτηκε μια αποψη καποιων επιτηδειων χωρις να εχει την απαιτουμενη γνωση για να εξαγει ασφαλες συμπερασμα.Αλλωστε ποιος μπορει να ισχυριστει οτι ειναι τελειος;Η φυση με νομο της απαγορευει την τελειοτητα,ή η τελειοτητα δεν αφηνει ποτε τον κοσμο της για να κατεβει στη γη.Ολοι ομως πρεπει να καταλαβουμε καποτε οτι ειμαστε κομματι και εκφραση της τελειοτητας,ομως η το τελειο για να ειναι τελειο πρεπει να ενεργει.Ψυχη ειναι εκεινο που κινειτε αδιακοπα κατα τον Αλκμαιωνα τον Κροτωνιατη και η ψυχη ειναι γεννημα της ενεργιας και της ιδεας.Και φυσικα του ερωτα που ειναι και αυτος δυναμη με απειρο και ομογενες ενεργειακο πεδιο.Οποτε φιλε μου αν καταφερεις να μου προσφερεις αυτο που σου ζητησα η αποψη μου για το Χριστιανισμο θα γινει ακομα πιο θετικη!
|
Παράθεση:
Αγαπητέ όπως είπε κάπου κάποιος βλέπεις μόνο την μια πλευρά του νομίσματος και είτε δεν βλέπεις την άλλη πλευρά, είτε αρνήσε να την δείς. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:00. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.