![]() |
Ότι είναι μπερδεμένα, είναι. Άλλα αν δεν ήταν τόσο μπερδεμένα θα είμασταν εδώ να μιλάμε για αυτά; :D
|
Κοίταξε, για παράδειγμα το πάτερ ημών δεν λέει ποιός είναι ο "πατέρας". Μπορεί να απευθήνεται κάλλιστα και στον ήλιο :rolleyes:
Το σημάδι του σταυρού στην προσευχή είναι προσθήκη μεταγενέστερη. Το ίδιο και η κατεύθηνση των ναών που η πόρτα βρίσκεται προς την δύση ώστε όταν οι πιστοί προσεύχονται να "κοιτούν" στην ανατολή. Τελικά μήπως είμαστε μιθραϊστές και δεν το ξέρουμε? ;) |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Πολύ φοβάμαι πως δεν μιλάμε για απλό δανεισμό χαρακτηριστικών του Χριστιανισμού από άλλες θρησκείες αλλά για μεταμφίεση του Μιθραϊσμού σε χριστιανισμό. Από εκεί προκύπτουν και οι πολλές αντιφάσεις του δόγματος (πχ. για την ευλογία των όπλων στον πόλεμο ενώ είναι ειρηνική θρησκεία, την ημερομηνία γέννησης του Χριστού που γεννήθηκε καλοκαίρι και τον γιορτάζουμε χειμώνα, την ύπαρξη ναών με χρυσό-αλχημικό σύμβολο του Ήλιου, ενώ ο Χριστός δίδαξε την ολιγάρκεια κ.α.) |
Ο Χριστός για πάρα πολλά πράγματα δε μίλησε, αλλά στα μετέπειτα χρόνια πάρα πολλοί Πατέρες και μέλη της Εκκλησίας, με τη φώτιση του "Αγίου Πνεύματος" πάντα, φρόντισαν να τα εισάγουν στη χριστιανική λατρεία. Αλλά ακομα και αυτά που είπε, έτσι όπως φαίνεται μέσα από τα Ευαγγέλια, επιδέχονται πολλές και διφορούμενες καμιά φορά σημασίες.
Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που αναρωτιέμαι κατά ποσο ο Χριστός υπήρξε ιστορικό πρόσωπο, ή κατά πόσο όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη ζωή και το έργο του είναι αλήθεια. Όμως, το σημαντικό της υπόθεσης, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αυτό το σημείο. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι στο όνομα του Χριστού, του οποίου τη διδασκαλία τη σέβομαι απεριόριστα, έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται χιλιάδες εγκλήματα. Και ερχόμαστε σ' αυτό που πολύ σωστά φαίνεται να είχε πει ο Μαρξ: "Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού". Μάλλον τα ιερατεία, τα σημερινά τουλάχιστον, λίγο ενδιαφέρονται για την πνευματική καθοδήγηση και τις μεταφυσικές ανησυχίες των πιστών. Όλα είναι, όπως ήδη έχω ξαναπεί, παιχνίδια εξουσίας και χρήματος. Κάτι παραπάνω, λοιπόν, ήξερε η Καθολική Εκκλησία όταν έλεγε "Πίστευε και μη ερεύνα". Γιατί αν ερευνήσεις θα αρχίσει να βρωμάει... :D και τέτοια πράγματα μακριά από μας... |
Παράθεση:
ΙΩΑΝ ε.39 Ερευνάτε τας γραφάς, διότι σείς νομίζετε ότι εν αυταίς έχετε ζωήν αιώνιον· και εκείναι είναι αι μαρτυρούσαι περί εμού. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΛΕΕΙ : "39 ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν· και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού· 40 και ου θέλετε ελθείν προς με ίνα ζωήν έχητε". Με απλά λόγια, στο εδάφιο αυτό, λέει ο Χριστός: "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή θεωρείτε ότι έτσι θα βρείτε ζωή, και (πράγματι), αυτές είναι που μαρτυρούν για Εμένα. Αλλά δεν θέλετε να έρθετε προς Εμένα, για να έχετε ζωή". ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή θεωρείτε ότι έτσι θα βρείτε ζωή, και αυτές είναι που μαρτυρούν για Εμένα. Αλλά δεν θέλετε να έρθετε προς Εμένα, για να έχετε ζωή". ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΑ ΚΑΘΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ : Β ΠΕΤ γ.15 Και νομίζετε σωτηρίαν την μακροθυμίαν του Κυρίου ημών· κθώς και ο αγαπτός ημών αδελφός Παύλος έγραψε προς εσάς κατά την δοθείσαν εις αυτόν σοφίαν, 16 ως και εν πάσαις ταις επιστολαίς αυτού, λαλών εν αυταίς περί τούτων· μεταξύ των οποίων είναι τινά δυσνόητα, τα οποία οι αμαθείς και αστήρικτοι στρεβλώνουσιν, ως και τας λοιπάς γραφάς, προς την ιδίαν αυτών απώλειαν. Αυτά για αρχή :) |
Παράθεση:
ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ ΣΑΝ ΜΙΘΡΑΙΣΜΟΣ (με τον Μίθρα στην θέση του Ιησού). ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΝ ΟΝΟΜΑ, Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ (προφήτης - θεάνθρωπος) Ο ΜΙΘΡΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ |
Παράθεση:
Παράθεση:
Άλλωστε ουσιαστικές (ακλόνητες) αποδείξεις για την ύπαρξη του χριστού δεν υπάρχουν, οπότε μπορεί να ισχυρίζεται ο καθένας ότι θέλει. Πάντως κατά τους πέρσες ο Μίθρας υπήρχε. Κατά την άποψή σου, γιατί είναι προσανατολισμένες οι εκκλησίες προς την ανατολή? Το γράφει πουθενά στην αγία γραφή? Οι Γυναίκες γιατί απαγορεύεται να είναι ιέρειες? Η γέννηση του Χριστού γιατί γιορτάζεται 25 Δεκεμβρίου, στην γιορτή του Μίθρα ενώ ο Χριστός διαφαίνεται ότι γεννήθηκε Αύγουστο ή αρχές Σεπτέμβρη? Γιατί οι επιγραφές του Μίθρα τον αναφέρουν ως τον "ακατανόητο θεό"? Γιατί παραβλέπεις ότι στις τελετουργίες του Μίθρα έτρωγαν ψωμί με σταυρό χαραγμένο και οίνο. Και όσο για τις φωτιές που γράφεις, πηδούσαν πάνω από φωτιές ένα έθιμο το οποίο παραδοσιακά πραγματοποιείται τον Ιούνιο ακόμα και στην σύγχρονη Ελλάδα!!! Και επειδή ο Μιθραϊσμός ήταν κατά τι παλαιότερος, τί περιμένεις να υποθέσω? ότι ο Χριστιανισμός τυχαία μοιάζει με τον Μιθραϊσμό σχεδόν σε όλα τα σημεία? |
Γιατί κάτι μου λέει ότι ξεφύγαμε τελείως από το θέμα; :D Δε λέω, έχει πολυ ενδιαφέρον το αν ο Χριστιανισμός έχει πολύ "στενές σχέσεις" με το Μιθραισμό ή με οποιαδήποτε άλλη θρησκεία και είναι ένα θέμα που και εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει. Μόνο που όταν άνοιξα αυτό το θέμα ήθελα πιο πολύ να γίνει μια συζήτηση γύρω από το Malleus Maleficarum και τις λοιπές προεκτάσεις του...
|
Παράθεση:
Με την ευκαιρία να πώ και την δική μου άποψη : ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΕΤΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΛΗΚΑ. Κουφό έ?? :D ... και όμως ισχύει!!! Η Καθολική εκκλησία για πολλούς αιώνες με την ιερά εξέταση σε εφαρμογή, είχε γίνει ένα κακό αντίγραφο του χριστιανισμού, η χειρότερη μινιατούρα του. Με κανέναν τρόπο δέν μπορούμε να πούμε οτι οι περισσότεροι απο αυτούς τους ανθρώπους ήταν χριστιανοί. Η ιερά εξέταση ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε οποιαδήποτε επιστημονική πρόοδο σε μιά περιοχή που δέν είχε σοβαρά προβλήματα να την πραγματοποιήσει (η Ορθοδοξία ώς γνωστό ήταν υπο Τουρκική κατοχή). Με την κατάργηση της στις αρχές του 19ου αιώνα η διαφορά προς το καλύτερο έγινε πασιφανέστατη. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:34. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.