![]() |
Παράθεση:
Ήδη όμως μέχρι τότε είχαν γίνει οι "ουκ ολίγες" αλλαγές. Αυτοί βέβαια που αλλάξαν τα φώτα στον Τεκτονισμό, αυτοί ήταν που έθεσαν και την υπέρτατη απαγόρευση σε αλλαγές, παγιώνοντας δογματικά τις δικές τους ερμηνείες ως αυθεντικές και τελεσίδικες. Κι ύστερα λένε μερικοί ότι ο τεκτονισμός είναι ένα φιλελεύθερο και προοδευτικό σύστημα!!!! Στην φύση όταν κάτι παύει να εξελίσσεται, αναγκαστικά εκφυλίζεται και πεθαίνει. Κατά τάλλα, ο τεκτονισμός προάγει την εναρμόνηση με τον παγκόσμιο ρυθμό !!!! Ας δούμε και μια άποψη κάποιου από "μέσα που ξέρει", για την οικτρή κατάντια του σημερινού τεκτονισμού. http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,901.0.html και http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,934.0.html |
αγαπητέ Marduk,
.... θα πρότεινα ψυχραιμία.... 1) Προοδευτικό σύστημα, δεν σημαίνει αυτό που φαντάζεσαι, δεν έχει ουδεμία πολιτική χροιά. Αφορά, τους τέκτονες που εξελίσσονται βαθμιαία, προοδευτικά, ακουλουθώντας δηλαδή διαδοχικά μυητικά στάδια. 2) Το πρώτο link που έδωσες είναι απόσπασμα του βιβλίου: "Μυστικές οδηγίες προς τους υπευθύνους των τεκτονικών στοών προετοιμασμένες από έναν εκ των μεγάλων ταξιαρχών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο της Λωζάννης το 1875" και είναι ένα "αποκαλυπτικό" βιβλίο ανωνύμου συγγραφέως. Προφανώς λοιπόν δεν αφορά τον "σημερινό τεκτονισμό" αλλά του 1875 (133 χρόνια πριν) Πέραν αυτού όμως θα μπορούσες να μας διευκρινίσεις που διέγνωσες την "κατάντια" έστω και 133 χρόνια πριν ; Το 2ο link αφορά στην άποψη κάποιου μέλους ενός forum με το ψευδώνυμο "Οίαγρος" καθώς και στην κριτική που ασκεί στο τυπικό του βαθμού της Βασιλικής Αψίδος με βασικότερη αιχμή το γεγονός πως ο βαθμός δεν συνδέεται με την αλχημεία, όπως κατά την άποψη του θα έπρεπε. (το πρώτο μου ερώτημα δηλαδή είναι που είδες "μια άποψη κάποιου από "μέσα που ξέρει" ; ) Συγχέει δε τον μεγάλο φιλόσοφο και εσωτεριστή Kuhnrath που πέθανε το 1605, με τον θεωρητικό τεκτονισμό που συγκροτήθηκε το 1717 και τον κατά τουλάχιστον μισό αιώνα μεταγενέστερο βαθμό της Βασιλικής Αψίδος Τέλος λες Παράθεση:
Το λες όμως και μόνος σου. Στην φύση όταν κάτι δεν εξελίσσεται Στον τεκτονισμό λοιπόν εξελίσσονται οι τέκτονες, όχι το σύστημα. Αν κάποιος προσπαθήσει να φέρει τον τεκτονισμό στα μέτρα του, όπως οι άνθρωποι προσπάθησαν και προσπαθούν να φέρουν την φύση στα μέτρα τους, μάλλον κακό θα κάνει. |
Παράθεση:
συμφωνώ ότι πρώτιστα χρειάζεται ψυχραιμία.... Αφού λοιπόν συμφωνείς πως όταν κάτι δεν εξελίσσεται πεθαίνει, άρα θα συμφωνείς λοιπόν ότι το τεκτονικό σύστημα το οποίο έπαψε να εξελίσσεται, καθώς έχει καταντήσει μονολιθικό και αλύγιστο δόγμα, είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Φυσικά, προσπάθησες να δικαιολογήσεις την κατάσταση με το σκεπτικό πως οι τέκτονες εξελίσσονται -πράγμα πολύ αμφίβολο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα- ξεχνώντας βέβαια έντεχνα το γεγονός όπου, τα είδη που εξελίσσονται στην φύση δεν είναι τα μοναδικά που αλλάζουν, αλλά και η ίδια η φύση συνεχώς μεταβάλλεται εξελισσόμενη. Μήπως χρειάζεται να ξαναθυμηθείς και να βάλεις σε εφαρμογή την ρήση του Επόπτη, "....μελετώντες την φύση, παρατηρούντες τα φαινόμενα, κατερχόμενοι στο βάθος της συνείδησης και ιδίως εναρμονίζοντες τους εαυτούς μας με τον παγκόσμιο ρυθμό;" Μήπως φίλε μου προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα; Γιατί, πως γίνεται να αποδέχεσαι έναν τεκτονισμό ο οποίος είναι αποτέλεσμα συνεχών διαχρονικών αλλαγών; (Για να γνωρίζουν και οι μη πληροφορημένοι, ο τεκτονισμός ξεκίνησε με δύο και λίγο αργότερα με τρεις βαθμούς, για να καταλήξει σε συστήματα αποδεκτά μεταξύ τους, άλλα με επτά βαθμούς, άλλα με τριαντατρείς και άλλα με μεγάλη παρατηρούμενη ποικιλία). Δηλαδή κάποτε η εξέλιξη του τεκτονισμού μέσα από αλλαγές ήταν θεμιτή ενώ μετά τις τελευταίες αποδεκτές αναθεωρήσεις είναι αθέμιτες; Και ποιός είναι αυτός που βάζει χρονικό ορόσημο μέχρι πότε είναι αποδεκτές οι αλλαγές; Ή μήπως, όπως λέει και ο χριστιανισμός, μέχρι τότε υπήρχαν θεόπνευστοι προφήτες, αλλά έπαψαν πλέον να υπάρχουν θεόπνευστοι; Φίλε μου, και την εποχή των αλλαγών και των αναθεωρήσεων, οι σκληροπυρηνικοί τέκτονες τις απέρριπταν μετά βδελυγμίας. Το λυπηρό είναι ότι, κάποτε ο τεκτονισμός αποτελούσε την μήτρα των οδηγών και καθοδηγών που ελευθέρωναν και βελτίωναν την κοινωνία, προπορευόμενοι και σύροντες ολόκληρη την ανθρωπότητα προς την πρόοδο και την εξέλιξη, ενώ σήμερα τρέχουν καταϊδρωμένοι να προλάβουν την πολύ προπορευόμενη κοινωνία, ή μάλλον κλείνονται στον κόσμο τους, αποκομμένοι από το κοινωνικό γίγνεσθαι, προσκολλημένοι σε ένα στείρο αναχρονιστικό δογματισμό. Κάποτε ο τεκτονισμός είχε να παρουσιάσει προσωπικότητες και κοινωνικές δράσεις τεραστίων διαστάσεων και αξίας. Σήμερα, το μόνο που έχει να επιδείξει είναι, στην καλύτερη περίπτωση, η συνδρομή στην ανέγερση κάποιας εκκλησίας και η επίσημη παράσταση στα εγκαίνιά της. Έχει ξεπέσει πλέον σε ρόλο ιεραπόστολου του χριστιανικού δόγματος ο κατά τάλλα ανεξίθρησκος τεκτονισμός !!!! Γράφεις φίλε μου, "1) Προοδευτικό σύστημα, δεν σημαίνει αυτό που φαντάζεσαι.." Επειδή δεν φαντάζομαι πως γνωρίζεις τι φαντάζομαι, γιαυτό θα πρότεινα ψυχραιμία ! Γράφεις παρακάτω: "2) Το πρώτο link που έδωσες είναι απόσπασμα του βιβλίου: "Μυστικές οδηγίες προς τους υπευθύνους των τεκτονικών στοών προετοιμασμένες από έναν εκ των μεγάλων ταξιαρχών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο της Λωζάννης το 1875" και είναι ένα "αποκαλυπτικό" βιβλίο ανωνύμου συγγραφέως. Προφανώς λοιπόν δεν αφορά τον "σημερινό τεκτονισμό" αλλά του 1875 (133 χρόνια πριν) Πέραν αυτού όμως θα μπορούσες να μας διευκρινίσεις που διέγνωσες την "κατάντια" έστω και 133 χρόνια πριν ;" Εννοείς ότι ο τεκτονισμός έχει αλλάξει από τότε; Δεν είναι δηλαδή διαχρονικός και αμετάβλητος, αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή του; Όσο για την κατάντια του μετέπειτα από το 1875, εδώ θάμαστε να την συζητήσουμε εκτενέστερα, όχι για να σου αποδείξω κάτι, αφού γνωρίζεις πολύ καλά καθώς βιώνεις τον ξεπεσμό και την άθλια εικόνα που παρουσιάζει ο τεκτονισμός στην Ελλάδα (αλλά και παγκόσμια), αλλά μήπως και ευαισθητοποιήσουμε τους δυστυχώς λιγοστούς αληθείς αδελφούς, ώστε να ξεπλύνουμε τον αγνό τεκτονισμό από τα μιάσματα και την ντροπή των δήθεν τεκτόνων. Γράφεις ακόμα: "Το 2ο link αφορά στην άποψη κάποιου μέλους ενός forum με το ψευδώνυμο "Οίαγρος" καθώς και στην κριτική που ασκεί στο τυπικό του βαθμού της Βασιλικής Αψίδος με βασικότερη αιχμή το γεγονός πως ο βαθμός δεν συνδέεται με την αλχημεία, όπως κατά την άποψη του θα έπρεπε. (το πρώτο μου ερώτημα δηλαδή είναι που είδες "μια άποψη κάποιου από "μέσα που ξέρει" ; ) Συγχέει δε τον μεγάλο φιλόσοφο και εσωτεριστή Kuhnrath που πέθανε το 1605, με τον θεωρητικό τεκτονισμό που συγκροτήθηκε το 1717 και τον κατά τουλάχιστον μισό αιώνα μεταγενέστερο βαθμό της Βασιλικής Αψίδος". Τελικά φίλε μου πρέπει νάσαι δικηγόρος, γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζεις μια θέση είναι καθαρά νομικίστικος γκεμπελικού τρόπου. Στα δικαστήρια μπορεί η μέθοδος να δείξουμε την ανυποληψία του μάρτυρα να αποτρέπει την αποδοχή και σοβαρή εξέταση της μαρτυρίας. Εδώ όμως -όπως και στην κοινωνία εν γένει- καλούμαστε να πάρουμε θέση επί της ουσίας του θέματος και όχι να αποφεύγουμε - όπως δικολαβίστικα έπραξες στο άλλο θέμα περί P-2- να εξετάζουμε την μη αρεστή σε μας άποψη, θέση ή καταγγελία. Και η ουσία του θέματος στην παραπάνω αναφορά είναι, κατά πόσο έχουν αλλοιωθεί οι τεκτονικοί βαθμοί, αν πράγματι ξεκίνησαν ως Αλχημιστικοί και ύπουλα αλλοιώθηκαν και κατάντησαν εβραϊκοί. Υ.Γ. : Αν θέλεις να αποφύγεις την ουσία του θέματος, ψάξε τα ορθογραφικά λάθη, ψάξε κάτι -οτιδήποτε -και ίσως καταφέρεις να αποπροσανατολίσεις την συζήτηση........ |
Αγαπητέ Marduk,
Παραβλέπω το μάλλον αδικαιολόγητα επιθετικό ύφος σου και προχωρώ στην ουσία. Θα μιλήσω για εμένα, μια και δεν μπορώ να γνωρίζω πως αντιλαμβάνεσαι εσύ το τεκτονικό σύστημα. Για να μην επαναλαμβάνομαι λοιπόν σε κάθε πρόταση, το διευκρινίζω από την αρχή πως όλα τα παρακάτω είναι δικές μου καθαρά απόψεις. Ο τεκτονισμός λοιπόν αγαπητέ Marduk δεν είναι ούτε δόγμα, ούτε ιδεολογία ούτε κάτι συναφές. Ακόμη κι αυτή λέξη που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά είναι λανθασμένη. Δεν είναι –ισμός. Η σωστή λέξη είναι ελευθεροτεκτονική (στα αγγλικά masonry όχι masonism και στα γαλλικά maconnerie όχι maconnism) κατ’ ουσία μάλιστα ελευθεροτεκτονική μέθοδος. Αυτή λοιπόν εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία μια και την εφαρμόζουν (με τον τρόπο του κι όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας) ενεργά μέλη της κοινωνίας. Αν θα μπορούσες να ορίσεις κάτι σαν τεκτονισμό, αυτό θα ήταν η διαχειριστική / διοικητική πλευρά του, όχι η συμβολική. Οι αλλαγές στον τεκτονισμό –στην διοικητική πλευρά- (όταν είναι εντός των οριοθεσίων) δεν είναι αθέμιτες. Αν είναι εκτός αυτών, είναι. Στην ελευθεροτεκτονική μέθοδο οι αλλαγές είναι συνεχείς, αέναες, είναι όσες οι τέκτονες και οι σκέψεις τους. Παράθεση:
Δεν νομίζω ποτέ ο τεκτονισμός να ήταν η μήτρα των οδηγών της ανθρωπότητας όπως και τώρα δεν είναι το χωνευτήρι των ανάξιων. Κάποιοι τέκτονες ήταν οδηγοί στο παρελθόν και κάποιοι είναι οδηγοί τώρα όπως και κάποιοι τέκτονες στο παρελθόν ήταν ανάξιοι και κάποιοι είναι τώρα ανάξιοι. Το πιθανότερο όμως είναι πως αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν πρωτοπόροι και χωρίς να γίνουν ποτέ τέκτονες, όπως και οι ανάξιοι θα ήταν ανάξιοι έτσι κι αλλιώς. Μην ξεχνάς -για να μην εξιδανικεύουμε καταστάσεις- πως τέκτονες υπήρχαν πάντα κι από τις δύο πλευρές. Τέκτονες κατά την Γαλλική επανάσταση ήταν ο Δαντών κι ο Μιραμπώ, τέκτονας όμως ήταν κι Δούκας της Ορλεάνης (και μάλιστα Μεγ. Διδάσκαλος την εποχή της επανάστασης). Τέκτονες κατά την Αμερικάνικη επανάσταση ήταν ο Φράνκλιν και ο Ουάσινγκτον, τέκτονας όμως ήταν κι ο Χάου, ο αρχιστράτηγος του Αγγλικού στρατού. Στα καθ’ ημάς τέκτονας ήταν ο Νίκος Καρβούνης, ο θεωρητικός της Αριστεράς και συνθέτης του ύμνου του ΕΛΑΣ, τέκτονας ήταν κι ο Ιωάννης Μεταξάς (και μάλιστα στην ίδια Στοά) που τον έστειλε εξορία. Παράθεση:
Πράγματι δεν γνωρίζω (και δεν με αφορά) αλλά ό,τι και να ήταν αυτό, δεν ήταν αυτό που πραγματικά εννοείται με τον όρο προοδευτικός, οπότε το επεσήμανα. Παράθεση:
Ο τεκτονισμός είναι διαχρονικός και αμετάβλητος, οι τέκτονες κι οι σκέψεις τους δεν είναι. Παράθεση:
Όχι φίλε μου δεν είμαι δικηγόρος. Λες πως «στην κοινωνία καλούμαστε να πάρουμε θέση επί της ουσίας του θέματος». Δηλαδή αν κάποιος για λόγους σκοπιμότητας ή εντυπωσιασμού ή και απλής και άδολης άγνοιας λέει αρλούμπες, θεωρείς πως θα πρέπει να πάρω θέση επί του ανύπαρκτου θέματος ή να πω ξεκάθαρα πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος λέει ανοησίες ; (νομίζω πως κατέδειξα και την θέση μου επί του θέματος, πως δηλαδή οι βαθμοί στον συμβολικό, θεωρητικό τεκτονισμό ούτε ξεκίνησαν ως αλχημιστικοί –γιατί αυτό δεν ήταν δυνατό- και πως δεν κατάντησαν εβραϊκοί, παρά μόνο γι’ αυτούς που αδυνατούν να αντιληφθούν το συμβολισμό και μένουν στον μύθο που τον εξυπηρετεί). |
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ (που οι μη-τέκτονες παραβλέπουν και γράφοντας κατεβατά...νομίζοντας πως τα ξέρουν όλα και όλα τα κατάλαβαν):
Στις συνεδριάσεις των Συμβολικών Στοών -αλλά και σε αυτές των επιγενόμενων (φιλοσοφικών)βαθμών- πραγματοποιούνται ομιλίες. Αλλά τι ομιλίες ακριβώς;Ομιλίες που βασίζονται ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ/ΚΕΙΜΕΝΑ των μελών του! Δηλ. αν και κάθε Στοά διατηρεί εντός της τα (γνωστά) σύμβολα που παρέμειναν αναλλίωτα στο πέρασμα των αιώνων (δηλ. 3 "επίσημα" αιώνες)π.χ. βωμός, διαβήτης,γνώμονας, ουράνιος θόλος, ακτινοβόλος αστήρ,κ.τ.λ.κ.τ.λ., εντούτις το ΚΑΘΕ μέλος (ζητείται και από 2ου βαθμού κιόλας!) έχει το δικαίωμα και την ελευθερία να ερμηνεύει και να αναλύει ΟΠΩΣ το ίδιο το μέλος νομίζει,βασιζόμενο αποκλειστικά στις προσωπικές του έρευνες, ενδελεχή μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας,συνεντεύξεις σε παλαιότερα μέλη, ταξίδια σε "ξεχωριστούς" προορισμούς,κ.τ.λ. προκειμένου να συντάξει το πόνημα-εργασία του και αυτή τέλος, να διαβαστεί π.χ. από τον Σεβάσμιο της Στοάς του εν ώρα τεκτονικής εργασίας!ΔΕΝ χρησιμοποιούνται απαραίτητα (όπως πολλοί λαθεμένα νομίζουν)παλια κείμενα ομιλιών.Δεν ανακυκλώνονται "παλιότερες απόψεις". Δεν υπάρχει στασιμότητα αποσυμβολιστικών και φιλοσοφικών/ηθικών ερμηνειών. ΥΠΑΡΧΕΙ πρόοδος. Υπαρχει ΑΝΑΝΕΩΣΗ! Υπαρχει και η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ απόψεων και θεωριών από το κάθε μέλος. Στο τέλος, το ακτικείμενο (δηλ.ομιλία)της τεκτονικής εργασίας τίθεται υπο νέα συζήτηση (στις Αγάπες-ας πούμε). Άρα,που βλέπεις τη ΜΗ προοδευτικότητα κε Marduk (αλλά και άλλοι όσοι πιάνετε τα "φτυάρια της επιθετικής και έωλης κριτικής) ??? Που βλέπεις την οπισθοδρομικότητα;? Αν εγώ ως νεόφυτος γράψω κάτι για π.χ. τα "3 φώτα της Στοάς",και αυτό που γράψω, ερμηνευτικά/αναλυτικά/κ.τ.λ. ΔΙΑΦΕΡΕΙ από αυτά που ήδη γνωρίζουν τα παλαιότερα από μένα μέλη, αυτό δεν συνιστά μια κάποια πρόοδο; ΔΕΝ υπάρχει δόγμα. ΔΕΝ υπάρχει αρτηριοσκλήρωση σκοπών,ιδεών ή απόψεων. Δεν υπάρχει, συνεπώς,ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟΤΗΤΑ!!! Τουτεστιν, στο ΚΑΘΑΡΑ τεκτονικό έργο και ΜΟΝΟ, υπάρχει γνήσια προοδευτικότητα,διέυρυνση αντιλήψεων/ απόψεων και ελευθερία λόγου και πεποιθήσεων. Εν κατακλείδι, απολύτως μια τρύπα στο νερό-όσα επικριτικά "επιχειρήματα" κατατέθηκαν παραπάνω σχετικά με το θέμα αυτό... Άντε και πολύ μας κούρασαν τα αντι-τεκτονικά "επιχειρήματα"...Τέλειος ο ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι,αλλά μη πάμε να το βγάλουμε και..."κατιτίς για πέταμα εντελώς!" νεκροθάφτες μου! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!! :( |
Φίλε alet γράφεις: "Παραβλέπω το μάλλον αδικαιολόγητα επιθετικό ύφος σου και προχωρώ στην ουσία".
Μην εκλαμβάνεις ως αδικαιολόγητα επιθετικό ύφος την διάθεσή μου για διαλεκτική αντιπαράθεση, η οποία μπορεί να γίνει και σκληρή άλλά ποτέ προσβλητική ή υβριστική. Αν παρεπιπτόντως κάποιες λέξεις φράσεις σε προσβάλλουν, ενημέρωσέ με να τις διορθώσω. Γράφεις παρακάτω: "Ο τεκτονισμός λοιπόν αγαπητέ Marduk δεν είναι ούτε δόγμα, ούτε ιδεολογία ούτε κάτι συναφές". Και ο φίλος Mallen παραπλήσια ισχυρίζεται, "ΔΕΝ υπάρχει δόγμα". Τότε πως δικαιολογείτε την δογματική αξίωση για εισδοχή στον τεκτονισμό, ο Νεόφυτος να αποδέχεται υποχρεωτικά ΔΥΟ ΔΟΓΜΑΤΑ; 1ο δόγμα: Πίστη στην ύπαρξη του θεού. 2ο δόγμα: Πίστη στην αθανασία της ψυχής. (Εξαιρούνται βέβαια οι Γάλλοι σκώτοι, αλλά αυτοί δεν αναγνωρίζονται). Υ.Γ.: Από ΕΛΕΟΣ προς τον Mallen, θα σταματήσω εδώ και θα επανέλθω μετά τις τοποθετήσεις σας για τα υπόλοιπα. Καλή σας νύχτα. |
Ας πυροδοτήσω ολίγον τι συζήτηση...
Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Παράθεση:
το μυνημα συνεχίζεται άμεσα.... |
-----------------------------------------
Παρακάτω παραθέτω και τον Όρκο του Μαθητευομένου (του Πρώτου Βαθμού) Πρωτος βαθμος – Ο Μαθητευομενος Ο υποψηφιος δινει ορκους, ενώ του απαγγελονται φοβερες τιμωριες εάν προδωσει τα Μυστικα της Μασονιας. Για παραδειγμα, ο ορκος που διδεται στον Πρωτο βαθμο ειναι: …Ειθε να τιμωρηθω με το να μου κοπει ο λαιμος περα για περα, να μου ξεριζωθει η γλωσσα και να βυθιστω στα βαθη της θαλασσας, μιλια μακρυα από την ακτη, εκει οπου η παλιρροια ερχεται και φευγει δυο φορες το εικοσιτετραωρο, εάν οικειοθελως, εν συνειδησει, και καταπατωντας τον νομο, παραβιασω αυτόν τον Ορκο που παιρνω σαν Μαθητευομενος. Γι’ αυτο Θεε μου βοηθησε με και κρατα με σταθερο. Επιπροσθετα, με κάθε επιφυλαξη αξιζει να διαβασεις και το παρακατω… Κατά τον πρωτο βαθμο ο υποψηφιος πιστευει ¨΄πως εχει ξαναγεννηθει’ ότι ‘επανερχεται στο φως και του εχει μπει στο υποσυνειδητο ότι ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ του οικοδομηματος στον οποιο ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ…’ Με αλλα λογια… Βλεπεις ότι αυτος που παιρνει τον πρωτο βαθμο, θεωρει ότι 1. Είναι ο θεμελιος λιθος ενός νεου οικοδομηματος 2. Πρεπει να οικοδομησει τον εαυτο του Επίσης... Ο Delmar Darrah, 33ου βαθμου Μασονος, λέγει: «Κατά κανονα οι ανθρωποι που προσχωρουν στην Μασονια εχουν ΕΛΑΧΙΣΤΗ ή ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΝΩΣΗ για την αδερφοτητα, τον τροπο που είναι οργανωμενη και το συστημα με το οποιο λειτουργει» Ο Μασονος που μπορει να ανταπεξελθει στις δυσκολιες, παιρνει ολους τους βαθμους της ιεραρχιας, ΟΣΟΥΣ του επιτρεπουν ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ του, και προσπαθει να διευρυνει κατά το δυνατον την γνωση του για της θεμελιωδεις αληθειες που διεπουν τον Μασονισμο..... Εχει ειπωθει ότι οι Μασονοι πιστευουν στην φιλανθρωπια και στις καλες πραξεις, όμως ο Μασονος συγγραφεας Ralph Anderson, ο οποιος εχει τον 32 βαθμο, υποστιριζει׃ «Εάν η αξια της ψυχης είναι η ηθικη [ΤΟ ΗΘΟΣ] τοτε ο Μασονισμος εχει αποτυχει�» Προκειται λοιπον για ένα συστημα ηθικης που καλυπτεται με αλληγορια και εξηγειται με συμβολα; Είναι γνωστο ότι οι ανθρωποι που πιστεουν σε οποιαδηποτε θρησκεια μπορουν να προσχωρισουν στην Μασονια. Στην πραγματικοτητα, οι ιδιοι οι Μασονοι πιστεουν πως η προσχωριση καποιου στην Μασονια είναι ΙΣΑΞΙΑ με την μετανοια του αμαρτωλου και την Βαπτιση του.� ------------------------------------------------------------------------ Τα άνωθεν δεν είναι προσωπικά μου πιστευω περι Μασωνίας...Θέλω να απαντηθούν όμως απο γνώστες του θέματος η καλύτερα απο Τέκτονες για να λυθούν όλες οι αρνητικές " σκέψεις" του κάθε "κακόβουλου" στοχαστή και ερευνητή... Φιλικά ! |
Παράθεση:
Ωστόσο, θα κάνω μια απόπειρα να δώσω απάντηση, έτσι όπως τη σκέφτομαι. Ο Τεκτονισμός και παρεμφερείς -ισμοι, μιλούν για ανύψωση της Ψυχής σε ανώτερα επίπεδα, για επαφή με το Θείον (που μπορεί να είναι και ο Δημιουργός του σύμπαντος, ορατού και αόρατου) και τελική ένωση με το Θείον μετά το πέρας της υλικής μας κατάστασης. Το βρίσκω απόλυτα λογικό, λοιπόν, να ζητά από αυτόν που θέλει να διδαχτεί αυτόν τον δρόμο, το αυτονόητο. Δηλαδή, να αποδέχεται την ύπαρξη Ψυχής και Θείου. Αν κάποιος δεν τα αποδέχεται και πιστεύει πως όλα εδώ τελειώνουν, ποιος ο λόγος να ασχοληθεί; Μπορεί να αναπτύξει μια δική του στάση ζωής, μέσα από την ανατροφή από το σπίτι και τη συναναστροφή με τους συνανθρώπους του και να πορευτεί ανάλογα. Τα δύο αυτά δόγματα, δεν νομίζω πως έχουν σχέση με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως "δόγμα" και ό,τι αυτό συνεπάγεται αν δεν το ακολουθήσεις (αμαρτία, αίρεση, κλπ). |
Παράθεση:
Επιτέλους, μάθετε να σκέφτεστε πιο ρεαλιστικά,μπαίνοντας στη θέση του αδελφού που νοιάζεται για την εύρυθμη αρμονία και λειτουργία του τάγματος. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΙ ο τεκτονισμός να πεις "βαρέθηκα-έφυγα" και να αφήνεις τους λοιπούς σύξυλους! Απαιτείται αυστηρότητα. Οι έμπειροι τέκτονες ΞΕΡΟΥΝ καλά περί τέτοιων ζητημάτων. ΔΕΝ είναι δογματικοί. Με κανέναν τρόπο! ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ... Παράθεση:
Ποιού θεού όμως; Όπως βλέπεις:ΔΕΝ ορίζεται. Για κάποιον θεός είναι ο Γιεχωβά. Για άλλον ο Κρίσνα. Για άλλον ο...Η/Υ του σπιτιού του! Ή ακόμα-να το πάμε μακριά-θεός να ορίζει το Σύμπαν καθαυτό. Έχω ακούσει και αυτό,από τέκτονα: " Επιλέγω για Θεό μου τον...Εαυτό μου! Δεν το έγραψα έτσι στην αίτηση εισδοχής ακριβώς, αλλά ναι-έτσι είναι! Πιστεύω στον εαυτό μου,αλλά σέβομαι την επιλογή σου να θεωρείς ΘΕΟ Σου Εκείνον της Αγ.Γραφής.. Αύριο όμως, ίσως να πιστέψω για Θεό κάτι άλλο...Και σε 10 χρόνια...ποιος ξέρει; Ίσως γίνω βουδδιστής!! Εξαρτάται. Σήμερα έτσι πιστεύω.Άυριο όμως, ίσως ακολουθήσω κάτι άλλο. Πάντως, τέκτονας θα παραμείνω -διότι πιστεύω πως το σύστημα αυτό δουλεύει υπέροχα για μένα..." Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Εδώ μην ανακατέυεστε με τις ..."δικαιοδοσίες" και "γνησιότητες"! Πάνε πια αυτά...Η Η.Μ.Σ.Τ.Α. χάνει -αν όχι έχασε οριστικά- την πρωτοκαθεδρία: Στοές πληθαίνουν ανα τον κόσμο,ελεύθερα και δίχως φόβο μη "τυχόν και δεν αναγνωριστεί". Αν η Αγγλία δεν δίνει αναγνώριση (και σιγά τα ωα! δηλαδή)σε κάποια Τοπική Στοά,πάλι δεν τρέχει τίποτα:θα τη βρει είτε από Η.Π.Α.,είτε από Ιταλία, είτε από Γερμανία, είτε από Σουηδία είτε...απ'αλλού! ;) Και στο κάτω-κάτω,αν μια στοά καταφέρνει να μαζέψει κόσμο εντός της, ανοίξει κι άλλες τοπικές αλλού (και να 'χει και εκεί κόσμο),τότε της είναι ΑΔΙΑΦΟΡΟ αν δεν αναγνωριστεί από την Αγγλία ή τη Σκοτία. ΠΑΝΤΟΤΕ θα βρεί χώρα με κάποια δικαιοδοσία,με την οποία θα συνάψει διεθνή σχέση φιλίας (και με τη σειρά θα ακολουθήσουν άλλες χώρες). Η Η.Μ.Σ.Τ.Α. το γνωρίζει αυτό και πλέον δεν το πολύ-πρήζουν πια το θέμα...Θυμώνουν,αλλά είναι ανήμποροι: ο τεκτονισμός έπαψε να είναι αυστηρά κάτω από το "Αγγλικό Στέμμα" διεθνώς. Υφίσταται πλέον περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία -προς τη σωστή κατεύθυνση!Συνεπώς: ΣΗΜΑΣΙΑ έχει το να πας εκεί για τον ΕΑΥΤΟ σου και όχι...για να κάνεις "ταξιδάκια" σε αλλοδαπές Στοές, να κάνεις γνωριμιούλες ή για ιδιον οφέλος (αλλιώς τότε, θα'σαι οτιδήποτε άλλο εκτός από γνήσιος τέκτονας)! :p |
Παράθεση:
Φίλε PUCK, από την οπτική που το παρουσιάζεις το θέμα, έχεις δίκαιο. Όμως, η τοποθέτησή μου δεν επιδιώκει να εξετάσει αν είναι λογικό ή όχι το δόγμα περί αθανασίας της ψυχής και περί ύπαρξης του θεού. Αυτό και μόνον που εξετάζουμε αυτήν την στιγμή, είναι αν ο τεκτονισμός εμπεριέχει κάποια δόγματα ή υποστηρίζει ή θέτει ως προαπαιτούμενο εισδοχής, να αποδέχονται οι νεόφυτοι απόψεις οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί και τεκμηριωθεί με τον ορθό λόγο. |
Παράθεση:
Όμως τι έιναι δόγμα; Στο θέμα "Εσωτερισμός" είχα γράψει : Παράθεση:
Παράθεση:
Τέλος, μια διευκρίνηση : όταν λες "απόψεις οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί και τεκμηριωθεί με τον ορθό λόγο.", εννοείς να αποδειχτεί με λογικά, απτά επιχειρήματα πως υπάρχει Θεός και Ψυχή; |
Παράθεση:
Προσωπικά οφείλω να τονίσω ότι δέχομαι δύο πηγές προσέγγισης της αλήθειας. Και την έσω αναπόδεικτη υποκειμενική εμπειρία και την επιστημονική που στηρίζεται στην απόδειξη. Ο τεκτονική μέθοδος όμως, είναι μέθοδος του ορθού λόγου η οποία- όπως μας υπενθύμισε και ο φίλος Mallen, δεν έχει δόγματα. Όμως, αποδέχονται τον νεόφυτο, ΜΟΝΟΝ αν είναι δογματισμένος με τα δύο δόγματα που προαναφέρθηκαν και φυσικά ο σύγχρονος τεκτονισμός, τα δύο αυτά δόγματα τα θεωρεί αδιαπραγμάτευτα (με εξαίρεση βέβαια τον Γαλλικό σκωτικό τεκτονισμό που δεν θέτει τέτοια προαπαιτούμενα -και ορθά κατ' εμέ- γιαυτό και έχει χαρακτηρισθεί και ως αθεϊστικός τεκτονισμός). |
Παράθεση:
Ο Puck παρέθεσε ένα post του Τάκη ο οποίος δυστυχώς επέλεξε να μην γράφει πια στο metafysiko.gr κάνοντας το φτωχότερο. Μια φράση του σου απαντάει στο παραπάνω: Προς αποφυγή, λοιπόν, παρερμηνειών που καταστρέφουν τα ¨λεπτά" νοήματα, επιβάλλεται η Κυριολεκτολογία. Παράθεση:
Η τεκτονική μέθοδος δεν έχει σφικτό, προκαθορισμένο πρόγραμμα με διαδοχικές ενέργειες κλπ., δεν έχει καν πρόγραμμα, έχει μόνο στόχο κι αυτόν προσωπικό κι όχι γενικό. Ο τεκτονισμός δεν είναι "μια μέθοδος του ορθού λόγου" όπως λες ή ένα "ιδιότυπο σύστημα ηθικής κεκαλυμμένο δια αλληγοριών και αποκαλυπτόμενο διά συμβόλων", είναι πάνω απ' όλα μυητικός. Στον στόχο δεν πλησιάζεις αφού "μυηθείς" κατά την τελετή εισδοχής, ο στόχος είναι μάλλον να γίνεις μύστης και στοχαστής. Παράθεση:
Κατά τα άλλα, ΚΑΙ η Αρχή ( και όχι ύπαρξη ) του Θείου αποδεικνύεται, ΚΑΙ η ύπαρξη και Αθανασία της ψυχής αποδεικνύεται, αρκεί να υπάρξει θέληση για Γνώση και έρευνα, όπως και ισορροπημένη λογική κριτική σκέψη. |
Παράθεση:
Με την ίδια λογική, από την εποχή του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη, αποτέλεσμα συνεχών διαχρονικών αλλαγών, είναι η ιατρική του σήμερα. Κι όμως την αποδέχεσαι. Μόλις έναν αιώνα πριν, ο γιατρός ήταν από μαμή μέχρι οδοντίατρος. Για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε, για πάνω από τριακόσιες ειδικότητες. Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας δεν αλλάζει τον λόγο της ύπαρξης. Σαν εξέλιξη όμως δεν πρέπει να βλέπεις τον πολλαπλασιασμό των βαθμών ή των ειδικοτήτων, αλλά τον συνεχή εμπλουτισμό της γνώσης. |
Φίλε μου alet,
έδωσα τον ορισμό του δόγματος, παρουσιάζοντάς τον ως άποψη που δεν έχει εξετασθεί και τεκμηριωθεί με λογικά επιχειρήματα, δεν ρώτησα για να μου απαντήσει το λεχθέν του Τάκη, "Προς αποφυγή, λοιπόν, παρερμηνειών που καταστρέφουν τα ¨λεπτά" νοήματα, επιβάλλεται η Κυριολεκτολογία". Θα συμφωνήσω βέβαια με την πρόταση και θα συγκατανεύσω να παραμείνουμε λίγο στην κυριολεκτολογία, συμφωνόντας κατ΄αρχήν στον ορισμό των εννοιών των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Για αρχή λοιπόν, είναι κοινά αποδεκτός ο παραπάνω ορισμός του δόγματος; Αν συναινέσουμε στον κοινά αποδεκτό ορισμό, προχωράμε να δούμε αν η άποψη περί ύπαρξης θεού και αθανασίας ψυχής είναι δόγματα. Χρησιμοποίησε βέβαια τα γραφόμενα του Τάκη ή του Μήτσου, όχι όμως του Μητσο-Τάκη (φτου - φτου). Συμφωνείς -γράφεις- με την παράθεση του Τάκη που έγραψε: "Κατά τα άλλα, ΚΑΙ η Αρχή ( και όχι ύπαρξη ) του Θείου αποδεικνύεται, ΚΑΙ η ύπαρξη και Αθανασία της ψυχής αποδεικνύεται, αρκεί να υπάρξει θέληση για Γνώση και έρευνα, όπως και ισορροπημένη λογική κριτική σκέψη". Θα είσαστε για αντίστοιχο Νόμπελ φιλοσοφίας - μεταφυσικής - θεολογίας, αν καταφέρετε να ΑΠΟΔΕΊΞΕΤΕ έστω την ΑΡΧΗ του θείου και την ύπαρξη και αθανασία της ψυχής, κερδίζοντας παράλληλα και το παράδεισο ΚΑΘΕ θρησκείας, αφού θα έχετε προσφέρει την μεγαλύτερη υπηρεσία στις θρησκείες. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε και τα περί ορθού λόγου (μη βιάζεσαι να υποθέτεις τι εννοώ, ρώτα με και θα σου απαντώ), αφού βέβαια εξαντλήσουμε την διένεξη περί των δύο δογμάτων που προανάφερα και παρακάτω θα δούμε και τι στόχο έχει ο τεκτονισμός - αν είναι προσωπικός και όχι γενικός -μόνο να μου πεις , όταν θα αναφερόμαστε στα τυπικά, ποια τυπικά θα πάρουμε σαν βάση (π.χ Σκωτικού, Αμύλης κλπ). Φυσικά θα σεβαστώ την άποψή σου στο να παραμείνουμε στους τρεις συμβολικούς βαθμούς, καθότι αυτοί είναι που ορίζουν την τεκτονική τέχνη. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια δεν θα ξεχάσουμε να αναφερθούμε στις αλλαγές των τυπικών και μέχρι ποιές αλλαγγές ή ποια χρονολογία είναι σταθμός για την μη μεταβλητότητα πλέον των τυπικών και μυήσεων. Καλό βράδυ. |
Παράθεση:
τώρα, δεν πιστεύω πως είναι σωστός ο σχολιασμός των κειμένων του, διότι δυστυχώς ο ίδιος δεν μπαίνει πια να γράψει εδώ, οπότε δεν θα υπάρξει και πιθανή απάντηση του ιδίου. Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει κάποια πράγματα παραπάνω για τον Τεκτονισμό, ας ρίξει μια ματιά στα κείμενα του Κυρ.Τάκη και του alet. Υ.Γ. Συμφωνώ μαζί σου alet...η απουσία του κυρ.Τάκη είναι αισθητή... :( έχει προσφέρει πάρα πολλά εδώ μέσα με τις γνώσεις που διαθέτει. "τον ευχαριστώ για όλα όσα μας έδειξε και θα συνεχίζει να μας δείχνει..." :) |
ΚΙ επειδή πρόσεξα πως πολλοί ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ στην (επιφανειακή-κατά μέρος!)"σύνδεση" Ιουδαϊσμού-Τεκτονικής μεθόδου, μελετήστε τα πρόσφατα πονήματα του κου Τάκη Τσαρόπουλου (3 βιβλία: ΜΑΘΗΤΗΣ/ ΕΤΑΙΡΟΣ/ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ) εκδ."ΔΙΔΥΜΟΙ" -Όπου γίνεται καταφανής ο καθαρά ελληνιστικός χαρακτήρας της ελευθεροτεκτονικής παράδοσης (δηλ. σύνδεση του τεκτονικού συμβολισμού με την αρχαία μυσταγωγική παράδοση και στους 3 συμβολικούς βαθμούς!!!)...
|
Παράθεση:
Στο θέμα του σχολιασμού των κειμένων, αφού ο "Τάκης" εξέθεσε τις απόψεις του δημόσια, έχουμε κάθε δικαίωμα από τώρα και στο μέλλον να κρίνουμε τα γραφόμενά του. Τα κείμενα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, δεν μένουν εκτός ανάλυσης και κριτικής, επειδή οι ίδιοι δεν δύνανται να παρίστανται πλέον στο διάλογο.... Έκανα μια προσπάθεια να διαβάσω τις 85 προηγούμενες σελίδες και για να σου πω την αλήθεια, δεν τρελλάθηκα κιόλας από τις παραθέσεις των δύο που αναφέρεις. Σίγουρα βέβαια ξεχωρίζουν και είναι μακράν από κάποιες για τις οποίες δεν αξίζει να αναφερόμαστε. Για τον φίλο t.ASSOS, που αναφέρει ότι οι όποιες αλλαγές είναι δικαιολογημένες στον Τεκτονισμό, να επισημάνω ότι στα λίγα προηγούμενα γραφόμενά μου, υποστηρίζω αυτήν την άποψη. Οι σημερινοί υποτίθεται κανονικοί τέκτονες, είναι που αρνούνται μετά βδελυγμίας κάθε περαιτέρω αλλαγή και εξέλιξη στο σύστημα. Προσωπικά τόνισα ότι είναι νόμος ζωής και ύπαρξης στην Φύση το αέναο των αλλαγών, καθότι η αγκύλωση και η παγιοποίηση σε μία αμετάβλητη κατάσταση, ακόμα και όταν παρατηρείται σε θεσμούς και σε συστήματα, επιφέρει τον θάνατο. Όσο για τα περί Ιουδαϊσμού στον τεκτονισμό, ευελπιστώ αργότερα να ασχοληθούμε και με τους επιγενόμενους βαθμούς και να φανεί σε ποιο βαθμό- δυστυχώς πολύ μεγάλο -έχουν εβραιοποιηθεί τα τεκτονικά τελετουργικά. Πάντως σε ευχαριστώ φίλε Mallen για την ενημέρωση περί των βιβλίων του Τσιρόπουλου. Όπως τα περιγράφεις, για μένα φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα. Ξαναγυρίζω όμως στα περί δόγματος της πίστης στο θεό και στην αθανασία της ψυχής. Είχα γράψει: "Τότε πως δικαιολογείτε την δογματική αξίωση για εισδοχή στον τεκτονισμό, ο Νεόφυτος να αποδέχεται υποχρεωτικά ΔΥΟ ΔΟΓΜΑΤΑ;" Και ο φίλτατος Μαλλεν απάντησε: "Προϋποθέσεις παρακαλώ-όχι "δόγματα"." Ενώ ο "Τάκης" τα ανάφερε ως "Παραδοχές". Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή.... Είτε είναι προϋπόθεση για τον τεκτονισμό, είτε τα ονομάζουμε παραδοχές, τα δύο αυτά δόγματα δεν παύουν να είναι δόγματα (και ακόμα περιμένω να δω αντιρρήσεις τεκμηριωμένες ή αξιοπρεπείς παραδοχές ότι έτσι είναι). Ο Τεκτονισμός λέγεται ότι δεν έχει διδασκαλία, αλλά η καλύτερή του διδασκαλία είναι η συμπεριφορά των τεκτόνων. Στις προηγούμενες σελίδες τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ασχολείται με την φιλοσοφική αναζήτηση. Αυτή είναι τελικά η ουσία της "φιλοσοφικής αναζήτησης;" Το να παραδεχόμαστε -σύμφωνα με την τεκτονική αυθεντία ΤΑΚΗΣ, χωρίς να έχουμε εξετάσει, κρίνει, διακρίνει, αναλύσει, για το ορθό μιας άποψης; Ωραίο τεκτονισμό έχουν φανταστεί. Αυτό δεν είναι τεκτονισμός, είναι η σκιά του, η κατάντια του, από την στιγμή που πρόδωσε τον σκοπό του να αποστασιοποιείται από δόγματα και τα πάντα να τίθενται κάτω από την αναλυτική εξέταση του ορθού λόγου. Βέβαια....Αυτό είναι τελικά το φυσικό επακόλουθο της σταδιακής εβραιοποίησής του.... Το να καταστεί ένα στείρο άκαμπτο και αμετάβλητο πλαίσιο ιουδαιοχριστιανικού δογματισμού, με το περυτίλιγμα του δήθεν εσωτεριστικού φιλοσοφικού οργανισμού :mad: |
Παράθεση:
Δόγμα = το σύνολο των βασικών πεποιθήσεων μιας θρησκείας Έστω κι αν δεχθούμε τον τεκτονισμό σαν θρησκεία, δεν στέκει να λέμε πως στους κόλπους του επικρατούν δύο δόγματα, γιατί τότε μιλάμε για δύο διαφορετικά υποσύνολα, κάτι σαν αιρέσεις, τα οποία διαφέρουν επί της αρχής. Μιλάμε για τον τεκτονισμό στο σύνολό του και αναφέρεσαι σε δύο «δόγματα». Είναι λάθος. Προϋποθέσεις ναι. Παραδοχές ναι. Προσόντα ναι. Αλλά όχι δόγματα. Εγώ θα έλεγα πως είναι οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες, πλην των όσων άλλων απαιτούνται για να γίνεις δεκτός. . |
Παράθεση:
Δυστυχώς πιάνεσαι από μια ερμηνεία της έννοιας ΔΟΓΜΑ, - δεν αντιλέγω ότι ως δόγματα αναφέροναται και οι θρησκείες, αλλά ας είμαστε λίγο προσεκτικοί, το περίφημο δόγμα Μονρόε, έλεος, ότι θες είναι αλλά θρησκεία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ - για να ΔΟΓΜΑΤΙΣΕΙΣ και συ την προκατειλημένη άποψή σου. Ας ανοίξουμε επιτέλους κανένα φιλοσοφικό λεξικό, μπας και μπορέσουμε να μιλήσουμε κοινή γλώσσα :( |
Συγνώμη, αλλά συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τον λόγο που εμμένεις στη χρήση της συγκεκριμένης λέξης. (δόγμα).
Αναφέρεσαι στις απαιτήσεις που έχει μία στοά από ένα υποψήφιο μέλος. |
Φίλοι μου καλησπερα σας.
Νομίζω πως και πάλι αρχίζουμε να χανόμαστε.... Στον παραδοσιακό Τεκτονισμό εισέρχονται Ανδρες που να πιστεύουν στον ΘΕΟ και στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ της ΨΥΧΗΣ....... Ποιό είναι το πρόβλημα φίλοι μου ?????? Επίσης γίνεται αναφορά και για ΔΟΓΜΑΤΑ... Που αναφέρεται στα Δόγματα ο Τεκτονισμός ???? Ευχαριστώ. |
Αγαπητέ Marduk,
Εξακολουθώ και δεν μπορώ να αντιληφθώ τα "γιατί" της επιθετικής σου συμπεριφοράς καθώς και την πηγή της ξεκάθαρης (τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ) αλαζονείας σου. Anyway όμως που λεν κι οι Αγγλοσάξωνες, αδιάφορο αυτό για το θέμα που συζητάμε. Ζητάς απόδειξη στα πλαίσια του αυστηρού ορθολογισμού για την αρχή του Θείου και την ύπαρξη και αθανασία της ψυχής, με ένα σύστημα που όπως έλεγε κι ο ίδιος ο θεμελιωτής του:"… παραδέχεται το λογικό σαν μοναδική πηγή της αληθινής γνώσης, αντίθετα με τον εμπειρισμό, που θεωρεί σαν μοναδική πηγή γνώσης της αλήθειας την αίσθηση…" Και κάπου αναφέρεις: Παράθεση:
Η τεκτονική μέθοδος όμως, από την δική μου οπτική γωνία φυσικά, δεν είναι επιστημονική μέθοδος, που στηρίζεται μόνο σε αποδείξεις. Η τεκτονική μέθοδος (από την δική μου οπτική γωνία επαναλαμβάνω), είναι μια εσωτερική μέθοδος που εξετάζει κάθε θέμα και από τις δύο πλευρές, τόσο με τη λογική όσο και με το συναίσθημα. Κι εσύ ο ίδιος μάλιστα σ’ ένα post γράφεις: Παράθεση:
Με το μόνο το οποίο διαφωνώ είναι το "αναπόδεικτη", μια και ως υπαρκτή και καταγεγραμμένη εσωτερικά εμπειρία δεν είναι αναπόδεικτη στο υποκείμενο που την βίωσε, αλλά μόνο σε κάποιον άλλο. Το γεγονός πως δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί με τον ορθό λόγο, όπως τον αντιλαμβάνονται κάποιοι θιασώτες του ορθολογισμού, δεν μειώνει στο ελάχιστο ούτε την αξία της εμπειρίας, ούτε την επίδραση της σε αυτόν που την βιώνει. Παράθεση:
Αντιλαμβάνομαι πως δόγματα εννοείς πάλι την παραδοχή ύπαρξης Υπέρτατου Όντος και Αθανασίας της Ψυχής, μιλώντας όμως για τον θεωρητικό τεκτονισμό κι όχι για τους χειρώνακτες πότε δεν υπήρχαν αυτά τα προαπαιτούμενα ; Από πού προκύπτει πως τα πάντα πρέπει (για έναν τέκτονα) να τίθενται κάτω από την αναλυτική εξέταση του ορθού λόγου ; Παράθεση:
Ο t.ASSOS βέβαια είχε ξεκαθαρίσει (όπως το βλέπω) και συμφωνώ μαζί του: Παράθεση:
Παράθεση:
Δεν νομίζω πως κανένας έχει απαιτήσει να παραδεχθεί κάποιος άλλος κάτι "χωρίς να έχει εξετάσει, κρίνει, διακρίνει, αναλύσει, για το ορθό μιας άποψης" Από κανέναν δεν απαιτείται, ούτε κανείς εντέλλεται να προσέλθει στην θύρα μιας στοάς. Αυτό γίνεται "οικεία και ελευθέρα βουλήσει". Πράγμα που, λογικά εξετάζοντας το, σημαίνει πως ο κρούων την θύρα, έχει γνώση περί του θεσμού και έχει "εξετάσει, κρίνει, διακρίνει και αναλύσει" σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, την δική του λογική και τις δικές του εμπειρίες, τις όποιες προϋποθέσεις εισδοχής. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να σφάλλει, έχοντας μια διαφορετική άποψη περί του θεσμού ή ακόμα και διαφορετικά κίνητρα και να διαπιστώσει πως "δεν του κάνει". Σε αυτές, κανείς δεν πρόκειται να εμποδίσει κάποιον που αποφασίζει να αποχωρήσει. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Όλα αυτά τα ομοιάζοντα με τεκτονικά ή τα παρατεκτονικά κλπ. σώματα, από τέτοιους ανθρώπους έχουν δημιουργηθεί. Ο τεκτονισμός είναι ένα υπαρκτό σύστημα, που λειτουργεί μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο. Οι τέκτονες για να βρίσκονται εντός του συστήματος έχουν κάνει –όχι απαραίτητα εξ’ αυτού του λόγου- ορισμένες παραδοχές, εξετάζοντας τις είτε στα πλαίσια του ορθολογισμού, είτε του εμπειρισμού, είτε και των δύο. Αν δεν τις έχουν κάνει, αλλά προσποιήθηκαν έχοντας άλλα κίνητρα και σκοπούς (όχι κατ’ ανάγκη κακούς) μπορούν κάλλιστα να αποχωρήσουν, να φτιάξουν το δικό τους σύστημα με ή χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό "τεκτονικός", να γίνουν μέλη άλλου συστήματος που τους εκφράζει περισσότερο ή να κάτσουν και σπίτι τους. Στο κάτω-κάτω αυτοσκοπός δεν είναι η σωτηρία του τεκτονισμού. |
Παράθεση:
Κάτι σε έχει... "πιάσει" με τον τεκτονισμό,και είναι πολύ προφανές -τόσο από το ύφος των λεγομενών σου όσο και από την εμφανή προσπάθειά σου να κοιτάς το ίδιο το δάχτυλο και όχι αυτό που το δάχτυλο σου δείχνει... Αλλά ΑΣ ΕΙΝΑΙ. Και όπως, λένε "έτσι είναι αν έτσι νομίζεις". Και ουσιαστικά δεν βλέπω πλέον λόγο να συνεχίζεται τούτη η κουβέντα από τη στιγμή: *Μιλάς μιλάς και ξαναμιλάς ΧΩΡΙΣ να έχεις μυηθεί πρώτα σε ένα τέτοιο σύστημα (το τεκτονικό-στη περίπτωση αυτή). *Μιλάς μιλάς και ξαναμιλάς ΧΩΡΙΣ να κάνεις τη υπομονή να καλομελετήσεις τα βιβλία που αφορούν το σύστημα αυτό, τους βαθμούς του και την εν γένει φιλοσοφία του (λες και ευχαριστώ (!!) για τα βιβλία του κου Τσαρόπουλου,αλλά...συνεχίζεις να ..."τοποθετήσαι" επί σειρά θεμάτων δίχως προφανώς να κάνεις τον κόπο να πέσεις στη σχετική αυτή μελέτη,πριν τελικά επανέλθεις και ξαναρίξεις σχόλιο εδώ μέσα,όπως θα ήταν εύλογο να κάνει κανείς). Με συγχωρείς...αλλά μετά από όλα αυτά, είναι να απορεί κανείς που όσοι άλλοι -ειλικρινά καλοπροαίρετοι- εκνευρίζονται αφάνταστα μαζί σου;Και ξεσπούν μαζί σου, από τη στιγμή που παίζεις με τις λέξεις, αλλοιώνεις τις σημασίες και...αραδιάζεις κατεβατά; Και θα σου πω τι εννοώ**: Παράθεση:
Άκου εκεί: "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Μετά σου λένε κάποιοι αναρωτιούνται ,γιατί οι τέκτονες προτιμούν ανοικτόμυαλους αδογμάτιστους ανθρώπους και όχι μπερδεμένους και εμπαθείς τύπους... Παράθεση:
** Παράθεση:
Τελικά, το θέμα με κούρασε. Μιλάω σε κουφές πόρτες που επιμένουν να αραδιάζουν τα ολοδικά τους (και με πατέντα!) κατεβατά!!! Ποιο το νόημα...; ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και να έχετε την υγεία σας και να περνάτε ΚΑΛΑ!!!Καλές διακοπές!!! |
Εδω πέρα συζητάμε για τον Τεκτονισμό - Μασωνισμό εγκυκλοπαιδικά και κυρίως προς ενημέρωση περι του ζητήματος. Εαν δεν ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ τα πρακτικά του τεκτονισμού, τους βαθμούς μύησης και τους όρκους τους (σε κάθε βαθμίδα ξεχωριστά) δεν προκειτέ ουδέποτε να μάθουμε περί αυτού! Αυτό για να τελειώνουμε περί γνωστικότητος περι τεκτονισμού
Οι υπέρμαχοι του Τεκτονισμού μάχονται υπέρ του δίχως να δέχονται τα αντίθετα επιχειρήματα απαξιώνοντας τα πλήρως και... οι "εχθροί" του τεκτονισμού υβρίζουν, επιχειρηματολογούν κατά, και δεν δέχονται τα αντίθετα επιχειρήματα απαξιώνοντας τα πάλι πλήρως... Και επειδή το θέμα έχει τεθεί προς ενημέρωση του κοινού στον φόρουμ του μεταφυσικού περι του τί εστί Τεκτονισμός προτεινω ΞΑΝΑ το θέμα να κλειδωθεί γιατί δεν έχει κάτι να προσφέρει. Είναι εμφανές πως δεν πρόκειτε να αλλάξει στάση ο κόσμος (είτε έχει θετική, είτε αρνητική) προς τον τεκτονισμό. Εαν οι Τέκτονες στο φόρουμ θέλουν να αποδείξουν την αγιότητα της φιλοσοφίας τους τότε κάνουν τραγικό λάθος ! Η πράξη και το ΈΡΓΟ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και όχι τα επιχειρήματα. Η Δράση και τα Έργα μας αντικατοπτρίζουν πλήρως... Για αυτο τα περαιτέρω λόγια ειναι απλά...περιττά... Για μένα ο Τεκτονισμός Έσβησε για πάντα... Διοτι απλούστατα Η εποχή που διανύουμε δεν είναι εποχή για Ιππότες... (είτε έχουν καλό σκοπό , είτε υποχθόνιο αρνητικό) Συνιστώ ηρεμία... Η αλήθεια πάντοτε βρίσκεται στην Μέση και ποτέ στα 2 αντιμαχόμενα άκρα. Ψυχραιμία φίλοι μου... :p |
Παράθεση:
ουδέποτε αναφέρθηκα σε γκουρού και αυθεντίες...κάνω λόγω απλά για ένα άνθρωπο"ειδικό" επί αυτού του θέματος, με παιδεία, ήθος και γνώσεις. Παράθεση:
Εδώ μιλάμε για τον Κυρ.Τάκη, την Ελπινίκη, τον Βαγγέλη... άτομα τα οποία εκφράζουν τη γνώμη τους...και όταν η γνώμη αυτή "χλευάζεται" καλό είναι να υπάρχει και απάντηση των ιδίων, διότι παρερμηνεύονται αισχρά τα γραπτά τους. Παράθεση:
Παράθεση:
Ειδική επι του θέματος δεν είμαι αλλά όταν ανοίγεις τα μάτια σου και το μυαλό σου και είσαι αδογμάτιστος τότε καταλάβαίνεις τι είναι οι "Παραδοχές" και δεν προσπερνάς προσπαθώντας να αποδείξεις την δική σου "κλειστή αλήθεια" για αυτό το θέμα παρερμηνεύοντας τα πάντα... Αντίλογο οι Τέκτονες εδώ είχαν και μπόλικο μάλιστα...Τώρα να σου πω δεν πολυ-σκάω...άλλωστε εδώ, μέσα απο αυτές τις σελίδες δεν μπορείς να μάθεις τίποτα για τον Τεκτονισμό και έτσι είναι το σωστό... "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ" ;) σπουδαία φράση δεν συμφωνείς; (και κλεμμένη) :p Παράθεση:
|
Παράθεση:
Φίλε μου Mallen, μάλλον είσαι και συ ένα αποτέλεσμα αλλοιωμένης εργασίας στο εργαστήριό σου, γιατί, μιλώντας για ΔΟΓΜΑ, φανερώθηκε το πόσο δύσκολο είναι για σένα να δεχθείς κάτι που βρίσκεται έξω από το κατεστημένο πλαίσιο των πεποιθήσεών σου. Το μεγαλείο των τοποθετήσεών σου βρίσκεται στην νουθεσία του να αποδεχθώ τα λεχθέντα του καθενός χωρίς αντιπαράθεση, καθότι είναι προσωπικές των απόψεις, αλλά δεν σε είδα να πράττεις το ίδιο εσύ, απέναντι στις δικές μου προσωπικές απόψεις. Μην είσαι απόλυτος όμως για την μη αντιπαράθεση, γιατί το ίδιο το σύστημα, αμέσως μετά τα συμβολικά, παροτρύνει για αντιπαράθεση, με σκοπό την απόρριψη των πλανών και την προσέγγιση της αλήθειας. Επιμένω σε ένα θέμα το οποίο εγώ προσωπικά θεωρώ ότι δημιουργεί προβλήματα στην τεκτονική εργασία, συντασσόμενος με την εξάλειψη της αξίωσης να παραδέχεται κάποιος την ύπαρξη του θεού και την αθανασία της ψυχής για να γίνει αποδεκτός στον τεκτονισμό. Και μη μου πείτε ότι έτσι είναι ο τεκτονισμός, γιατί απλά ΔΕΝ είναι έτσι ο τεκτονισμός - καθώς υφίστανται τεκτονικές στοές πραγματικά φιλελεύθερες, οι οποίες έχουν απαλείψει από καιρό τέτοιες αξιώσεις, οι οποίες, συν τοις άλλοις, θίγουν και τα προσωπικά δεδομένα του ανθρώπου. Κατά την μύηση, ο κάθε μυούμενος ακούει τον Σεβ.'.Διδ.'. να διακηρύσσει ότι ο τεκτονισμός διέπεται εξ ιδίων αρχών οι οποίες δεν πρέπει να συγχέονται με εκείνες των θρησκειών. Αφήνει μάλλιστα στο καθένα από τα μέλη του την ελευθερία των δοξασιών του και γιαυτό το λόγο δεν έχει καμμιά σχέση προς την θρησκεία. Προφανέστατα λοιπόν ο Διδ.'. Τέκτων, σύμφωνα με την ρητή διακήρυξη της παραπάνω παραγράφου, έχει την ελευθερία να πρεσβεύει ότι νομίζει ορθό κατ' αυτόν και να εκφράζει τις όποιες δοξασίες του εντός της Στ.'. ... Ερωτώ, αν ο προαναφερθείς Διδ.'. διακηρύσει την άρνησή του στην αναγνώριση της ύπαρξης του θεού και την μη αφοσίωσή του στην θεμελιώδη αρχή της Αθανασίας της Ψυχής, τότε τί γίνεται; Του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να το πράττει ή του επιβάλλεται να συμμορφωθεί με την κρατούσα θέση; Σταματώ για την ώρα. Καλό βράδυ.................................. |
Αγαπητέ Marduk
Διάβασα με προσοχή το τελευταίο σου κείμενο και ειδικά τις τρεις τελευταίες παραγράφους όπου φαίνεται πλέον καθαρά ο λόγος της αντίδρασής σου και γενικότερα της στάσης σου. Έχεις άδικο και θα σου εξηγήσω τον λόγο. Στο παράδειγμά σου ( για να μιλήσουμε αλληγορικά ), στη θέση του τέκτονα, προσπάθησε να βάλεις έναν βουλευτή, ο οποίος έχει ορκιστεί να διαφυλάττει το δημοκρατικό πολίτευμα. Μέσα στη βουλή, έχει την ελευθερία να πρεσβεύει ότι νομίζει ορθό κατ αυτόν και να εκφράζει τις όποιες γνώμες του. Καταθέτοντας προτάσεις νόμου μπορεί – εφόσον συμφωνεί μαζί του η πλειοψηφία – να αλλάξει, να επαναφέρει ή να τροποποιήσει νόμους. Αλλά μέχρι εκεί. Κατά την γνώμη του μπορεί το καθεστώς των συνταγματαρχών να είναι το καλύτερο για την χώρα, όμως δεν έχει δικαίωμα να αναφερθεί καν σε κατάργηση θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αλλάξει τα βασικά άρθρα του συντάγματος. Διότι έτσι, αυτοαναιρείται ο ρόλος του βουλευτή. Παραβίαση των παραπάνω συνιστά πραξικόπημα και τιμωρείται. Κάπως έτσι λοιπόν και ο τέκτονας μπορεί να λειτουργεί και να ελίσσεται, μέσα στα πλαίσια που οριοθετούν κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Άλλωστε οι εργασίες γίνονται Ε:.Δ:.Τ:.Μ:.Α:.T:.Σ:. Διαφορετικά τι ; |
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Είναι απόλυτα θεμιτό και δημοκρατικό να τίθενται υπό αμφισβήτηση ορισμένα άρθρα του συντάγματος και να προτείνεται η αναθεώρησή τους, προάγοντας και βελτιώνοντάς το συνεχώς. Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, πράγματι η σημερινή βουλή είναι αναθεωρητική και εργάζεται ώστε να αναθεωρήσει κάποια άρθρα του συντάγματος. Μάλλιστα η συζήτηση της αναθεώρησης είχε αρχίσει από την περίοδο της προηγούμενης βουλής και στην συζήτηση μετείχαν και οι πολίτες, μέσα από τις "συντεχνίες" τις οποίες αφορά η προτεινόμενη αναθεώρηση. Όπως βλέπεις αγαπητέ μου t.ASSOS, ο βουλευτή ΚΑΙ μπορεί ΚΑΙ οφείλει να συζητά και να προτείνει αλλαγές στο σύνταγμα, με σκοπό την συνεχή βελτίωσή του. Το ίδιο και ο Τεκτονισμός (όσο λειτουργούσε φυσιολογικά), έχει περάσει από αναθεωρήσεις -φυσιολογικά και ορθά κατ' εμέ- και δυσκολεύομαι να κατανοήσω με ποια λογική κάποιοι το θεωρούν δόγμα, γιατί ΜΟΝΟΝ στα δόγματα απαγορεύεται να αλλάξεις ακόμα και μια οξεία. Αφού στον Τεκτονισμό ομιλούμε για "προσέγγιση" της αλήθειας και αφού "ουδέν θέτει όριο στην αναζήτησή της", είναι θεμιτό να μην τίθεται τίποτα πέραν της αμφισβήτησης και της διαπραγμάτευσης, γιατί διαφορετικά διολισθαίνουμε σε δόγμα. Πάντως, στο εργαστήριο που εργάζομαι, συζητάμε ανοιχτά αυτά τα θέματα. Πρόσφατα δε -σε φιλοσοφικά- ετέθη το θέμα των θεμελιωδών αρχών, παρουσία και του Υπ. και του Μ.Δ., οι οποίοι στο ερώτημά μας και αφού συμμετείχαν στην συζήτηση του θέματος, μας υπέδειξαν τον καταστατικό τρόπο που τίθεται ένα τέτοιο θέμα για συζήτηση και διαβούλευση στο Υπ. Σ. Όσο για την δημοσίευση του Knight_Of_Creation "Εαν οι Τέκτονες στο φόρουμ θέλουν να αποδείξουν την αγιότητα της φιλοσοφίας τους τότε κάνουν τραγικό λάθος !"..., ...να του υπενθυμίσω ότι η κριτική μου προς τον τεκτονισμό είναι υπέρ το δέον αυστηρή και μόνον την αγιότητά του δεν προσπαθεί να αποδείξει. Αυτό όμως το γεγονός, δεν σημαίνει ότι ο τεκτονισμός έπαψε να είναι μακράν πρώτη και αρτιότερη οργάνωση σε σχέση με τις λοιπές "ιμιτασιόν" εσωτερικές οργανώσεις, με τεράστια προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, αλλά πρώτιστα στην προσωπική βελτίωση του ειλικρινή εργάτη της Τέχνης... |
...άρα αυτό που μας λες είναι ότι κι εσύ είσαι Τέκτονας, ότι ανέβηκες μέχρι τους φιλοσοφικούς, αλλά κάπου κει κατάλαβες ότι σ'ενοχλεί ο Τεκτονισμός...[B](???)[/Β]
να δεις που σε λίγο θα πεταχτεί κανένας από το πουθενά και θα αποκαλύψει την τεκτονική συνομωσία της κοινότητας του μεταφυσικού. Παιδιά, η δική μου προτασή είναι να πάτε να κάνετε τα μπανάκια σας, να φάτε και τα ωραία σας τα ψαράκια και να τ'αφήσετε αυτά. Το καλοκαίρι δεν είναι για φιλοσοφία. Ποίηση ναι, μυθιστόρημα ναι, αλλά όχι φιλοσοφία. Ούτως ή άλλως, είναι πλέον γνωστό και αποδεδεγμένο ότι αυτό το θέμα δεν βγάζει ποτέ πουθενά. Μια βολτά στα γειτονικά φόρουμς, αλλά και στις 87 σελίδες του, το δεικνύει επαρκώς. Αυτά. Καλό καλοκαίρι να έχετε |
Παράθεση:
Ευχαριστώ πάντως για τις ευχές και τις συμβουλές για ...αποτοξίνωση από ...φιλοσόφηση. Όμως, ο τεκτονισμός δεν είναι σχολείο που σε κάποιες περιόδους έχει διακοπές. Για τον τέκτονα, η εργασία δεν τελειώνει με την απομάκρυνση από το εργαστήριό του, αλλά συνεχίζεται αδιάλλειπτα. Καλό καλοκαίρι... |
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
Η ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ Τι είναι Ελευθεροτεκτονισμός; Εισαγωγή Ο Ελευθεροτεκτονισμός (Τεκτονισμός) είναι μια απ' τις αρχαιότερες, μη θρησκευτικές, Αδελφότητες. Αυτή η περιγραφή, σκοπό έχει να εξηγήσει τον Τεκτονισμό, όπως ασκείται απ' τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, η οποία διοικεί Στοές Τεκτόνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ν' απαντήσει σε ορισμένες παρανοήσεις. Ο Τεκτονισμός ως φιλοσοφικός, προοδευτικός και φιλανθρωπικός, αποσκοπεί την ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του με την αυτογνωσία, την έρευνα της αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών. Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς. Βασικά προσόντα για την εισδοχή Βασικό προσόν, για εισδοχή και απόκτηση της ιδιότητας του μέλους, είναι η πίστη στο Θεό και στην αποκεκαλυμμένη θέληση Αυτού. Μέλη μπορούν να γίνουν άνδρες, κάθε φυλής ή θρησκείας, οι οποίοι εκπληρώνουν αυτό το βασικό προσόν και είναι χρηστών ηθών. Τεκτονισμός και θρησκεία Ο Τεκτονισμός δεν είναι θρησκεία, ούτε υποκατάστατο θρησκείας. Δέχεται άνδρες που ανήκουν σε διάφορες θρησκείες και ακολουθούν τη δική τους πίστη. Για τον λόγο αυτόν απαγορεύει θρησκευτικές συζητήσεις, κατά τις συναντήσεις των μελών του, σε οποιονδήποτε τεκτονικό χώρο. Δεν υπάρχει για τον Τεκτονισμό ιδιαίτερος Θεός. Ο Θεός κάθε Τέκτονα παραμένει Εκείνος της Θρησκείας του. Προκειμένου δε να μην υπάρχουν μεταξύ των Τεκτόνων, δογματικές αντιπαλότητες ή θρησκευτικές διαφορές, ο Θεός αποκαλείται με τη γενική προσωνυμία του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος. Η Βίβλος του Νόμου που υπάρχει κατά τις τεκτονικές εργασίες, αποτελεί τεκμήριο πίστης στο Θεό κι ανάλογα με το θρήσκευμα που επικρατεί σε κάθε Χώρα, αυτή είναι, συνηθέστερα μεν, η Ιερά Βίβλος, άλλοτε δε το Κοράνι για τους Μωαμεθανούς, οι Βέδες για τους Βραχμάνους κ.ο.κ. Οι Τρεις Μεγάλες Αρχές Αδελφική Αγάπη Κάθε πραγματικός Τέκτων, θα επιδείξει ανοχή και σεβασμό, στη γνώμη των άλλων, όπως και ευγένεια και κατανόηση. Αρωγή Οι Τέκτονες διδάσκονται να ασκούν φιλανθρωπία και να ενδιαφέρονται όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για το σύνολο, διπλά, με ελεημοσύνη και με αγαθοεργία. Αλήθεια Οι Τέκτονες αγωνίζονται για την αλήθεια, σκοπεύοντας σε υψηλές ηθικές αρχές και προσπαθώντας, σ' όλη τους τη ζωή, να τις επιτύχουν. Οι Τέκτονες πιστεύουν ότι αυτές οι αρχές, αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλισθεί ανώτερη ποιότητα ζωής, για όλους τους ανθρώπους. Φιλανθρωπία Απ' την ίδρυσή του, Ο Τεκτονισμός, ενδιαφέρεται για τα παιδιά, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους. Μεγάλα ποσά, που προέρχονται αποκλειστικά απ' τις συνδρομές και τις δωρεές των Τεκτόνων, διατίθενται για φιλανθρωπία. Τεκτονισμός και Κοινωνία Πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε μέλος του Τεκτονισμού ότι η συμμετοχή του σ' αυτόν δεν τον απαλλάσσει, σε καμιά περίπτωση, απ' τα καθήκοντά του απέναντι στην κοινωνία στην οποία αυτός ανήκει. Τα νέα του καθήκοντα τον καλούν να είναι υποδειγματικός στην εκτέλεση των υποχρεώσεών του ως πολίτη. Το τεκτονικό του καθήκον περνά μέσω της προσωπικής, δημόσιας ή επαγγελματικής του ζωής, αλλά και της αγάπης του προς την ιδίαν αυτού Πατρίδα. Ο Τεκτονισμός απαιτεί απ' τα μέλη του, σεβασμό στους Νόμους της Χώρας, στην οποία αυτοί εργάζονται και ζουν. Οι Αρχές του Τεκτονισμού σε καμιά περίπτωση δεν αλληλοσυγκρούονται με τα καθήκοντα των μελών του ως πολιτών, στην εργασία τους, στο σπίτι τους ή στη δημόσια ζωή τους, αλλά απεναντίας, πρέπει να τους ενισχύουν στις δημόσιες και ιδιωτικές τους ευθύνες. Οπότε, δεν υπάρχει σύγχυση μεταξύ των Τεκτονικών και των κοινωνικών καθηκόντων. Η εκμετάλευση της τεκτονικής ιδότητας για την προώθηση προσωπικών και επαγγελματικών συμφερόντων, είτε για τους ίδιους, είτε για τους άλλους Τέκτονες, είναι κατακριτέα και απορριπτέα, διότι αντιτίθεται στις υποσχέσεις που έδωσαν, για την εισδοχή τους στον Τεκτονισμό. Το καθήκον του πολίτη, πρέπει πάντοτε να προέχει απ' τις υποχρεώσεις απέναντι στους άλλους Τέκτονες και κάθε προσπάθεια να καλυφθεί ένας Τέκτων για ανέντιμες ή παράνομες ενέργειες, αντιβαίνει προς το βασικό αυτό καθήκον και ως εκ τούτου, διώκεται πειθαρχικώς. Χρήση της ιδιότητας Ο Τέκτων δεν πρέπει να εκμεταλεύεται την ιδιότητά του για να προωθήσει επαγγελματικά και προσωπικά συμφέροντα. Αυτό ξεκαθαρίζεται αρκετές φορές κατά την πρώϊμη τεκτονική σταδιοδρομία, ώστε κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι το αγνοεί. Ο Τέκτων που παραβιάζει αυτόν τον κανόνα παύεται από την ενεργό υπηρεσία ή και διαγράφεται. Κατά το άρθρο 2 εδάφιο VI του Καταστατικού Χάρτου: "Η αφοσίωσις εις την οικογένειαν, ο σεβασμός προς τους κοινωνικούς θεσμούς, η αγάπη προς την Πατρίδα και η τήρησις των καθηκόντων του πολίτου, είναι διά τον Τέκτονα ιερά, χωρίς να αντιτίθενται προς την αγάπην, ην οφείλει προς όλους τους ανθρώπους, εν τω πνεύματι της παγκοσμίου αδελφότητος και δικαιοσύνης". Μυστικότης Τα μυστικά του Τεκτονισμού έχουν σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους αναγνώρισης. `Αλλα μυστικά δεν υπάρχουν και γι' αυτό δεν είναι μυστική οργάνωση. Όπως κάθε άλλη εταιρεία, θεωρεί ότι κάποιες απ' τις εσωτερικές υποθέσεις του, δεν είναι ανάγκη να δημοσιοποιούνται. Τα μέλη του είναι ελεύθερα να αναγνωρίζουν την ιδιότητά τους, αν το επιθυμούν και το κάνουν αυτό όταν αξιόπιστα τους ζητηθεί. Το Καταστατικό και ο Κανονισμός λειτουργίας του, είναι γνωστά στην Πολιτεία η οποία μπορεί να ασκήσει διοικητικό ή οικονομικό έλεγχο. Τεκτονισμός και Πολιτική Ο Τεκτονισμός δεν είναι πολιτική οργάνωση, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με κόμματα και οι πολιτικές συζητήσεις, σε τεκτονικές συναντήσεις, απαγορεύονται αυστηρά. Αλλα Τεκτονικά Σώματα Ο Τεκτονισμός ασκείται, σε κάθε Χώρα, με την ευθύνη μιας "κανονικώς ιδρυθείσης και λειτουργούσης" ανεξάρτητης Μεγάλης Στοάς. Στη Χώρα μας τέτοια είναι η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, των Αρχαίων Ελευθέρων και Αποδεδεγμένων Τεκτόνων, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αχαρνών αρ. 19, Τ.Κ. 104 38. Υπάρχουν, ανά τον κόσμο και άλλοι Τεκτονικοί Τύποι, κυριότεροι απ' τους οποίους είναι ο Σκωτικός Τύπος και ο Τύπος της Υόρκης. Αυτοί διοικούνται από ξεχωριστά Ύπατα Συμβούλια και περιλαμβάνουν επιγενόμενους βαθμούς, τους οποίους παρακολουθούν, εφ' όσον επιθυμούν, οι Τέκτονες, παράλληλα και ανεξάρτητα απ' τους κύριους τεκτονικούς βαθμούς του Μαθητού, του Εταίρου και του Διδασκάλου. Η κανονική λειτουργία των Υπάτων Συμβουλίων, προϋποθέτει την αναγνώριση απ' τις Μεγάλη Στοά της επικράτειας στην οποία αυτά βρίσκονται. Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, αναγνωρίζει και διατηρεί φιλικές σχέσεις, απ' το 1872, με το Ύπατο Συμβούλιο του 33ο Σκωτικού Τύπου για την Ελλάδα, ενώ απ' το 1993, αναγνωρίζει, το υπό την αιγίδα της ιδρυθέν, Ύπατο Συμβούλιο του Τύπου της Υόρκης. Τα εργαστήρια αυτών των Τύπων λειτουργούν σε διαφορετικές ημέρες και ώρες από εκείνες των Συμβολικών Στοών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμμιά αλληλοεπικάλυψη. Υπάρχουν ενίοτε και άλλες αυτοαποκαλούμενς στοές ή παρατεκτονικές οργανώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ή δεν έχουν ιδρυθεί κανονικά ή επιτρέπουν ή ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των μελών τους στην πολιτική ή δέχονται και γυναίκες ως μέλη τους. Αυτές οι στοές και οργανώσεις, δεν αναγνωρίζονται απ' τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και κάθε τεκτονική επαφή μαζί τους, απαγορεύεται αυστηρά. Για να αναγνωριστεί ως κανονική απ' τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, μια άλλη Μεγάλη Στοά, πρέπει να ανταποκρίνεται στα παρακάτω χαρακτηριστικά. * Πρέπει να έχει ιδρυθεί νομότυπα από μιά τακτική Μεγάλη Στοά ή από τρεις ή περισσότερες Στοές, που να είναι κάθε μια απ' αυτές αναγνωρισμένη από κανονική Μεγάλη Στοά. * Πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη, με αδιαφιλονίκητη εξουσία του βασικού Τεκτονισμού (π.χ. συμβολικοί βαθμοί του Μαθητού, του Εταίρου και του Διδασκάλου) μέσα στη δικαιοδοσία της και να μην υπάγεται, σε καμιά περίπτωση, ή να αντλεί δύναμη από κανένα άλλο Τεκτονικό σώμα. * Οι Τέκτονες της δικαιοδοσίας της πρέπει να είναι άνδρες και τόσο αυτή όσο και οι Στοές της δεν πρέπει να έχουν τεκτονική επαφή με Στοές που περιλαμβάνουν γυναίκες. * Οι Τέκτονες της δικαιοδοσίας της πρέπει να πιστεύουν στο Υπέρτατο Όν. * Οι Τέκτονες της δικαιοδοσίας της, πρέπει να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους, με την παρουσία της Βίβλου του Νόμου ή του βιβλίου που θεωρείται ιερό απ' τον άνδρα που τον αφορά. * Τα Τρία Μεγάλα Φώτα του Τεκτονισμού (Η Βίβλος του Νόμου, ο Κανόνας και ο Διαβήτης) πρέπει να είναι εμφανή όταν η Μεγάλη Στοά ή οι υπ' αυτήν Στοές εργάζονται. * Οι θρησκευτικές και πολιτικές συζητήσεις στις Στοές της πρέπει να απαγορεύονται. * Πρέπει να ακολουθεί πιστά τις καθιερωμένες αρχές και τα Αρχαία Οροθέσια και έθιμα της παραδοσιακής Αδελφότητας και να επιμένει στην τήρησή τους από τις Στοές της. Συμπέρασμα Ο Τέκτων ενθαρρύνεται να εκτελεί τα καθήκοντά του, πρώτα προς τον Θεό (με οποιοδήποτε όνομα είναι γνωστός) μέσα απ' τη πίστη του και τη θρησκευτική του πρακτική, μετά προς την οικογένεια και τέλος προς τους συνανθρώπους του, μέσα απ' την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Επίσης ο Τέκτων προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει την ηθική και την πνευματική του βελτίωση. * Ο Τεκτονισμός δεν είναι μυστική οργάνωση ούτε θρησκεία και δεν εμπλέκεται στην πολιτική. * Όπως πολλές άλλες εταιρείες, κρίνει κάποιες από τις εσωτερικές του υποθέσεις σαν προσωπικά θέματα των μελών του. * Δεν υπάρχουν μυστικά για τους σκοπούς και τις αρχές του. Καταστατικό και Κανονισμός λειτουργίας του είναι γνωστά στους ενδιαφερόμενους. * Τα μυστικά του Τεκτονισμού έχουν να κάνουν με τους παραδοσιακούς τρόπους αναγνώρισης. Οι εργασίες του δεν είναι μυστικές, αλλά δεν γίνονται δημόσια. * Σε κανονικές συζητήσεις, μόνο ελάχιστα πράγματα περί Τεκτονισμού μπορεί να μην αναφερθούν. * Όταν το απαιτούν αξιόπιστοι λόγοι, οι Τέκτονες είναι ελεύθεροι να δηλώσουν την ιδιότητά τους και πρέπει να είναι υπερήφανοι γι' αυτήν. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΡΙΕΣ? |
Εγώ έχω μια απορία !
Ποιος σου έδωσε αυτό το κείμενο ; Δηλαδή εννοώ πως αν αυτό είναι επίσημο φιρμάνι τότε είναι για γέλια ! Και δεν εννοώ τίποτα παρα πάνω απ το « όλο αυτό είναι για τα μάτια του κόσμου». Η καλύτερα για τα αδαή μάτια των αδαών ανθρώπων ! Ένας ελάχιστα έξυπνος άνθρωπος (χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις) θα μπορούσε πανεύκολα να σου καταρρίψει όλο το τεκτονικό οικοδόμημα που μόλις μας παρουσίασες (εννοώ το παραπάνω κείμενο) . Ίσως ισχύει το 5% απ όσα γράφεις τα υπόλοιπα στερούνται σοβαρότητας και βρίθουν από ιστορικές ανακρίβειες και σύγχρονα ψέματα . Στη περίπτωση που κάποιος ψυχίατρος - ψυχολόγος προσπαθήσει να αναλύσει το κείμενο θα αποφανθεί τουλάχιστον για διπλή προσωπικότητα με τάσεις σχιζοειδούς καμουφλαρισμένης ανασφάλειας ως προς τον συγγραφέα του. Παρ όλα αυτά προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου ούτε το κείμενο ούτε η παραχάραξη ! Να χετε την υγειά σας να μασονευετε και να τεκτονιάζεστε να κάνετε καλό στους συνανθρώπους , να ταΐζεται καναν άπορο , να εγείρετε κανα νοσοκομείο , να βάζετε κάτω απ τη σκεπή σας κανα ορφανό , να περιλθαπτετε τα θύματα πολέμου , τους άστεγους , τους κοινωνικά αδύναμους , να ενδιαφέρεστε για τη φύση και τη σωτήρια της , τα ζώα , τα φυτά του πλανήτη , να προωθείτε την έρευνα για το κοινωνικό καλό , να συμπαρίστασθε στη δικαιοσύνη , να πολεμάτε το τέρας της ακρίβειας και όταν το υπέρτατο ον σας αξιώσει να φέρετε εις πέρας όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα τότε δε θα χρειάζεται να απολογείσθε για το τι είσθε και τι κάνετε αφού δε θα υπάρχει λόγος αμφισβήτησης ! ΤοΤe ! @ |
Παράθεση:
Ειδικά όταν θεωρούμε πως ο συγγραφέας ή/και ο αποδεχόμενος χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας. Και επιτέλους, να κάνουμε μια λίστα σχετικά με το που "πολεμάμε" τον Τεκτονισμό; Στο ότι παρουσιάζεται ως δρόμος αυτοβελτίωσης; Στο ότι θεωρούμε πως ήταν εξ αρχής ή έγινε στην πορεία λόμπι συμφερόντων; Στο ότι οι τέκτονες κάνουν θυσίες παρθένων στον σατανά; Στο ότι το παίζουν κάποιοι αλλά είναι μούφες; Στο ότι η κοσμοθεωρία του είναι αντίθετη από τη δική μας και άρα κακή ψυχρή κι ανάποδη; Που; Παράθεση:
Μήπως, κάποια στιγμή, όλοι μας, θα πρέπει να εκφέρουμε άποψη σε θέματα που μας ενδιαφέρουν και τα έχουμε ψάξει, κι όχι να λέμε το κοντό μας και το μακρύ μας επί παντός επιστητού; |
ΜΑΝ
εχω ειλικρινα κουραστει να γραφω για το θεμα ... τοσο που απ τη κουραση αρχιζω και συμπαθω τους τεκτονες ... αληθεια δε με ενοχλει το τι λενε και τι προσπαθουν να περασουν ... δε σταζω χολη, μου ειναι εντελως τελειως αδιαφοροι αλλα απ την αλλη δεν ειμαι και μ@λακ@ς που βλεπει ευκολα το μαυρο για ασπρο . μιλανε για αρχαιοτητα και μυστηρια κλπ κλπ και η αρχαιοτερη παρουσια η δραση η κινηση τους δε μετραει πανω απο 200-250 χρονια . ε μη τρελαθουμε κιολας ! οτι ειναι μυστικομυστικιστικο το θεωρουν τεκτονικο βγαλμενο απ τις στοες ! σα να γινει μια νεα κινηση ανθρωπων τωρα το 2008 σχετικη με τα ταξιδια που να ονομασθει ταξιδομπουλκουμεδες .... και σε 50 χρονια απο τωρα να θεωρουμε ολους οσους εχουν ταξιδεψει απο καταβολης κοσμου ταξιδομπουλκουμεδες ! κτλβνεις τι εννοω ;) τη τελευταια μου παραγραφο δε τη σχολιασες ομως ! Y ? @ |
Παράθεση:
Παράθεση:
Γιατί να μην έχει συμβεί και, κυρίως, γιατί θα πρέπει να περιαυτολογούν; Αν έβγαινε ο κάθε τέκτονας κι έλεγε "έκανα αυτό, έκανα εκείνο, έκανα το άλλο ... ", ποια θα ήταν η αντίδρασή σου; Καλύτερα να μη το ρωτάω ... ;) ( όχι ότι η δική μου θα ήταν πιο κόσμια :D ) |
Οταν αποκαλεισαι μια απο της ''αρχαιοτερες'' τοτε λαμβανεις τα συν και τα πλην της δρασης σου απο ολα αυτα τα αρχαια χρονια.
Οταν αναφερεται για παραδειγμα οτι κατα το 1382 (παραδειγμα ξανα λεω, μη εχων ισχυ) ο τεκτονισμος ειχε πολιτικη δραση, δεν δικαιουστε να μας λετε, οπως πολλες φορες εχει γινει οτι τοτε ηταν αλλιως και η τωρα μιλαμε για το συγχρονο τεκτονισμο τον υπο αντερσον κτλ κτλ. Πρεπει να υπαρχει μια αφετηρια και οχι αυτη να αλλαζει κατα το δοκουν.Οταν αναφερεται ο τεκτονισμος σαν ''αρχαιος'' αυτη η αφετηρια πηγαινει πολυ πισω.Συμφωνειτε; και μια απορια για την ουσια που το μακροσκελες κειμενο δεν μπορω να πω οτι προσεφερε καμια.... Κατα τον τεκτονισμο η ηθικη διδασκεται; |
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Το 1717 δεν είναι η ημερομηνία - ορόσημο ίδρυσης του Τεκτονισμού, αλλά η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του επαγγελματικού Τεκτονισμού και του Θεωρητικού. Και για να μην ξεχνιόμαστε... Άλλη η σημασία της λέξης "αρχαίο" για τους Έλληνες κι άλλη για τους Δυτικοευρωπαίους. Όταν λένε "αρχαίο" δεν εννούν κατ' ανάγκη πως προέρχεται για παράδειγμα από τον Αριστοτέλη, π.χ. ancient regime στη Γαλλία λέγεται το παλαιό καθεστώς, η βασιλεία, αναφέρονται δηλαδή στον 19ο αιώνα. Ancient Charges & Regulations είναι τα καθήκοντα και οι κανόνες των ελευθεροτεκτόνων τα οποία (καθήκοντα και κανόνες) προέρχονται από τους επαγγελματίες τέκτονες, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, δρούσαν και εργάζονταν σε συγκροτημένα σώματα (στοές) τον πρώιμο μεσαίωνα, αλλά και μάλλον παλαιότερα. Από πότε υπήρχαν αυτές οι συντεχνίες δεν μπορεί να ξέρει κανένας μια και για πολλούς λόγους γραπτά αρχεία δεν υπάρχουν. Τώρα το γεγονός πως υπάρχουν διάφοροι ευφάνταστοι τέκτονες που θεωρούν πως ο θεωρητικός τεκτονισμός είναι συνέχεια της διδασκαλίας του Πυθαγόρα ή των αρχαίων μυστηρίων ή δεν ξέρω τι άλλο είναι αλήθεια, αλλά τι μ' αυτό ; θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι τέκτονες να το "χρεωθούν" ; Παράθεση:
Παράθεση:
Ο τεκτονισμός δεν είναι σχολείο, κανείς δεν διδάσκεται τίποτα, δεν έχει ούτε θέσεις ούτε διδασκαλία. Ο καθένας εργάζεται στον εαυτό του, με στόχο την εσωτερική τελείωση και το να φτάσει στις δικές του απαντήσεις. Την "ουσία" που θέλεις δηλαδή φίλε PUCK ο καθένας ψάχνει να την βρει μέσα του. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 09:51. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.