Το forum του μεταφυσικού

Το forum του μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/forum/index.php)
-   Περιοδικά Βιβλιογραφία (http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=31)
-   -   Malleus Maleficarum: Η Δίκη των "Γυναικών" (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=2054)

friedman 08-03-10 19:58

Κώστα με παρεξήγησες νομίζω!

Δεν είμαι μισαλλοδοξη και ούτε είρωνας και δεν κάνω ερωτήσεις με σκοπό να απορρίψω τις απαντήσεις!Το μόνο που ζητάω είναι να καταλάβω!

Οπότε σίγουρα δεν θα ξεκινούσα την ανάλυση όπως θα περίμενες!Τουλάχιστον όχι με τόση λεπτομέρεια!Με κάλυψε η απάντηση που σου έδωσε ο no slave:

Παράθεση:

κοιταξε να δεις:ο ανθρωπος αντιλαμβανεται τον κοσμο με τις 5 του αισθησεις και επειτα επεξεργαζεται την πληροφορια με τη λογικη.
ακομη και αν καποιος υποθετικα αντιλαμβανοταν με μια εκτη η εβδομη αισθηση,την επεξεργασια παλι με την λογικη θα την εκανε.
δεν φαινεσαι διατεθειμενος να χρησιμοποιησεις τη λογικη σε απλα και χειροπιαστα πραγματα,οπως το γιατι οταν αιμοραγουμε δεν μπορουμε να κοινωνησουμε!!
πραγματικα,δεν γραφω για να σου την πω!θελω απλα να ξερω το γιατι συμβαινουν οριμενα πραγματα και συ φαινεσαι ενημερωμενος περι τα της εκκλησιας.
αν θεωρεις οτι δεν μπορω να εκλαβω απαντηση μεσω της λογικης,εξηγησε μου τουλαχιστον το γιατι.που υστερει η λογικη σε τετοια ζητηματα?
και ύστερα η δική σου απάντηση ικανοποίησε την ερώτησή μου:

Παράθεση:

Αν υπάρχει στον οργανισμό ροή αίματος (έμμηνος ροή ή κάποια πληγή από την οποία εξέρχεται αίμα ), δεν είναι ασέβεια να χύνει το Αίμα Χριστού;
Όσο αφορά τους μοναχούς-μοναχές ναι έχεις δίκιο Κώστα στο οτι προσπαθούν να απελευθερωθούν από τα πάθη τους αλλά το να αποκόβονται από αυτά είναι το πιο εύκολο!

Π.χ. μου αρέσουν οι σοκολάτες, αλλά ξέρω τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης!Σταματάω λοιπόν να εφοδιάζω το σπίτι και έτσι δεν τις τρώω!Αν βρεθώ όμως κάπου και μου προσφέρουν μια, θα υποκύψω, διότι δεν έχω δουλέψει με τον εαυτό μου ώστε να είμαι δυνατή να πω όχι!

Το μόνο που έχω κάνει είναι να μη βρίσκω σοκολάτα στο σπίτι όταν θα θελήσω!Το πάθος είναι εκεί, υπάρχει αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί!Οπότε είναι ανόφελο!

Όσο για

Παράθεση:

Αγάπα την Εκκλησία σου
Έχω πολύ αγάπη να δώσω σίγουρα όμως όχι στην εκκλησία!Στο θεό σου κάποια μέρα ίσως αλλά την εκκλησία δεν πρόκειται να την αποδεχτώ!Είναι απλά μια επιχείρηση-με τις εξαιρέσεις πάντα-και δεν θα τη δω ποτέ με άλλο μάτι!

Φιλικα

laraska 08-03-10 21:43

εκκλησια ειναι οι ανθρωποι . στο ναο πας μονο για τις γιορτες , καμια προσευχη , και την κυριακη .

silverCOSTAS 09-03-10 00:10

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από friedman (Μήνυμα 79296)
Το πάθος είναι εκεί, υπάρχει αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί! Οπότε είναι ανόφελο!

Ο Θεός μόνο είναι απαθής.
Εμείς γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι ¶γιος, κάνουμε κάποια προσπάθεια να απαλαγούμε από τα πάθη μας.
Ό,τι και αν κάνουμε το κάνουμε με την Χάρη του Κυρίου και όχι από τις δικές μας ικανότητες.
Ο Κύριος βλέπει την αγαθή προαίρεση και συνεργεί.

Η προσπάθεια δεν είναι ανόφελο πράγμα, δεικνύει την αγαθή πρόθεση, και η πρόθεση μετράει.

Παράθεση:

Έχω πολύ αγάπη να δώσω σίγουρα όμως όχι στην εκκλησία! Στο θεό σου κάποια μέρα ίσως αλλά την εκκλησία δεν πρόκειται να την αποδεχτώ!
Είναι απλά μια επιχείρηση-με τις εξαιρέσεις πάντα-και δεν θα τη δω ποτέ με άλλο μάτι!
Γιατί δεν γίνεσαι και εσύ μία από τις εξαιρέσεις, αφού αναγνωρίζεις την ύπαρξή των;

Εκκλησία είναι το σύνολο των πιστών(το σώμα ), με Κεφαλή τον Χριστό.

Η Εκκλησία είναι Θεραπευτήριο που προσέρχονται όσοι αναγνωρίζουν την ασθένειά τους προς θεραπεία.
Υπάρχουν οι βαριά ασθενείς που βρωμάει ο τόπος, αλλά και οι λιγότερο ασθενείς. Η θεραπεία τελειώνει με την αναχώρηση του ασθενούς για την Ουράνιο Βασιλεία.

Εκτός Εκκλησίας παραμένουν οι "καθαροί" οι "υγιείς" που δεν Την χρειάζονται!

Ο Κλήρος αποτελείται από ανθρώπους και όχι Αγγέλους.

Ένα ποσοστό εξ αυτών είναι χριστέμποροι και Ιούδες.
Οι πιστοί προσέρχονται για αγιασμό από τα τελούμενα Μυστήρια
και όχι για τους κακούς Ιερείς.

Όταν αρρωστήσει κάποιος ενδιαφέρεται για καλό ιατρό, όταν δε τον βρει δεν εξετάζει αν είναι κίναιδος ή άθεος κ.λ.π.

laraska 09-03-10 01:33

για ακομη μια φορα ... οταν πατε εκκλησια τον εαυτο σας φροντιζετε και οχι τον παπα ... τα λεφτα που πανε ταχα στον παπα ...μην τα δινετε εκει , αλλα σε φτωχους ,γερους, ανυμπορους κτλ .

ανθρωποι να εμπιστευτεις υπαρχουν ... αλλα θελει λιγο ψαξιμο .

Litsa 09-03-10 15:46

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από silverCOSTAS (Μήνυμα 79295)
Ο Ιησούς κατάλαβε, ότι η μητέρα του ήθελε να κάνη θαύμα. Και ομιλεί σΆ αυτή με τρόπο που φαίνεται να δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την μητέρα του. Η φράση,
«Τι εμοί και σοι;», βρίσκεται πολλές φορές στη Γραφή. Αρχικώς σημαίνει, «Τι κοινό υπάρχει μεταξύ σε μένα και σε σένα; Ποια σχέση έχω εγώ με σένα;». Έπειτα, όπως εδώ
αυτή η φράση σημαίνει, «Τι επεμβαίνεις στο έργο μου; Τι αναμιγνύεσαι στις υποθέσεις μου;». Αυθάδης φαίνεται αυτός ο τρόπος, με τον οποίον ο Χριστός ομιλεί προς τη μητέρα του. Και η εντύπωση αυτή ενισχύεται από την προσφώνηση «γύναι». Ο Ιησούς δεν λέγει, «Τι εμοί και σοι, μήτερ;», αλλά λέγει, «Τι εμοί και σοι, γύναι;». «Τι αναμιγνύεσαι στις υποθέσεις μου, γυναίκα;». Έτσι ο Χριστός θα προσφωνήσει τη μητέρα του και πάνω απΆ το σταυρό: «Γύναι, ίδε ο υιός σου» (Ιωάν. Ιθ:26 ) Γυναίκα, ιδού ο υιός σου. Το «Ούπω ήκει η ώρα μου» σημαίνει, «Δεν ήλθεν ακόμη η ώρα μου». Ο Ιησούς δεν ήθελε να σπεύσει να κάνει θαύμα, όπως θα έσπευδε κενόδοξος θαυματουργός, για να επιδείξει υπερφυσική δύναμη και να θαυμασθεί. «Τι αναμιγνύεσαι στις υποθέσεις μου, γυναίκα; Δεν ήλθεν ακόμη η ώρα μου»! Γιατί ο Ιησούς ομιλεί μΆ αυτό τον τρόπο στη μητέρα του; Δεν σέβεται τη μητέρα του; Μη γένοιτο να σκεφθούμε τέτοιο πράγμα για τον Ιησού. Ο Ιησούς ομιλεί με τέτοιο τρόπο σκοπίμως. Θέλει να διδάξει τη μητέρα του μια μεγάλη αλήθεια, ότι βγήκε πλέον από την ιδιωτική ζωή και μπήκε στη δημόσια ζωή, βγήκε από τη μικρή οικογένεια και μπήκε στη μεγάλη οικογένεια, την ανθρωπότητα. Δεν ανήκει πλέον στη μικρή, αλλά στη μεγάλη οικογένεια, και δεν πρέπει πλέον να τον βλέπει ως υιό της και υποτακτικό της, αλλΆ ως Μεσσία, ως Διδάσκαλό της και ως Κύριό της. Ο λόγος του Χριστού προς την Παρθένο Μαρία, «Τι εμοί και σοι, γύναι; Ούπω ήκει η ώρα μου», υπενθυμίζει ένα άλλο λόγο του Χριστού προς την άλλη Μαρία, τη Μαγδαληνή, μετά την ανάστασή του: «Μη μου άπτου. Ούπω γαρ αναβέβηκα προς τον Πατέρα μου, πορεύου δε προς τους αδελφούς μου και ειπέ αυτοίς, αναβαίνω προς τον Πατέρα μου….» (Ιωάν. Κ:17 ). Να μη με εγγίζεις. Βεβαίως δεν ανέβηκα ακόμη προς τον Πατέρα μου. Αλλά πήγαινε και ειπέ στους αδελφούς μου: Ανεβαίνω προς τον Πατέρα μου…. ΜΆ αυτό το λόγο ο Ιησούς ήθελε να διδάξει τη Μαγδαληνή Μαρία, ότι με την ανάστασή του ξέφυγε απΆ αυτό τον κόσμο, εισήλθε σε άλλη σφαίρα, ανωτάτη σφαίρα, τη σφαίρα της δόξης, και δεν έπρεπε πλέον να τον βλέπει με την ιδέα και την οικειότητα, που τον έβλεπε μέχρι τότε. Δεν ήταν πλέον ο ταπεινός Ιησούς ο Ναζωραίος, αλλΆ ο δοξασμένος Ιησούς, ο αποδειχθείς δια της αναστάσεώς του Υιός του Πατρός, Κύριος και Θεός. ΑλλΆ αφού ο Ιησούς έδωσε στη Μαγδαληνή Μαρία το υψηλό τούτο δίδαγμα για το πρόσωπό του, κατόπιν επέτρεψε να τον εγγίσει και αυτή και οι άλλες μυροφόρες, όπως αποδεικνύει το χωρίο Ματθ. κηΆ 9, «Αι δε προσελθούσαι εκράτησαν αυτού τους πόδας και προσεκύνησαν αυτώ». Οι μυροφόρες δηλαδή πλησίασαν τον αναστάντα Κύριο, έπιασαν τα πόδια του και τον προσκύνησαν. Έτσι και στην Παρθένο Μαρία ο Ιησούς, αφού πρώτα έδωσε σΆ αυτή το δίδαγμα, να μη τον βλέπει πλέον ως υποτακτικό της, αλλά με ανώτερη ιδέα, κατόπιν έκανε το θέλημά της, έκανε το νερό κρασί.

Από αυτό το κείμενο που παρέθεσε ο silverCOSTAS, θα κρατήσω και θα
επισημάνω σε Λαράσκα και νο σλειβ το γεγονός ότι ΟΝΤΩΣ η έκφραση
«Τι εμοί και σοι;», σύμφωνα και με το επεξηγηματικό κείμενο, είναι έκφραση
έλλειψης σεβασμού και μια έντονα αυθάδη έκφραση που υπό φυσιολογικές
συνθήκες ένα ευγενικό και καλλιεργημένο άτομο δεν την εκτοξεύει προς την
μητέρα του.

Δηλαδή στο πρώτο σκέλος της παρατήρησής μου, ο silverCOSTAS επιβεβαίωσε
αυτό που έλεγα σε αντίθεση με τον λαράσκα που επέμενε να βλέπει μια φράση
συνηθισμένη που δεν συνεπάγεται ουδεμία αυθάδεια.

Βέβαια ο silverCOSTAS δικαιολογεί αυτήν την αμετροέπεια του ανάγωγου Ιησού
με την εξής φράση (κάτι μεταξύ αυταπάντησης και ερωτωερώτησης):

«Δεν σέβεται τη μητέρα του;Μη γένοιτο να σκεφθούμε τέτοιο πράγμα για τον Ιησού.»

Με άλλα λόγια, την εκδοχή ότι ΌΝΤΩΣ δεν σέβεται την μητέρα του, την
απορρίπτουμε επειδή... just because που λένε.
Επειδή είναι ο Θεός μας και παιδιά βρέστε μια οποιαδήποτε αληθοφανή εκδοχή
και αμολήστε την... ένας θεός ΠΟΤΕ δεν αντιμιλάει στην μαμά του.

Τι λέτε ωρέ ...

Όταν έχουμε δύο εκδοχές που μπορούν να εξηγήσουν εξίσου καλά ένα
πρόβλημα, οφείλουμε, αν είμαστε σοβαροί ερευνητές, να κρατήσουμε εξίσου
αποστάσεις και απ τις δύο εκδοχές και να επανεξετάσουμε το θέμα.

Αποφάνσεις του τύπου «Μη γένοιτο να σκεφθούμε τέτοιο πράγμα για τον Ιησού.»
μόνο γέλωτα μπορούν να προκαλέσουν.

Συνεχίζει ο silverCOSTAS με πληκτικούς μονόλογους, λέει «Θέλει να διδάξει τη
μητέρα του μια μεγάλη αλήθεια, ότι βγήκε πλέον από την ιδιωτική ζωή και μπήκε στη ...»
Δηλαδή, δεν θα μπορούσε να διδάξει την μητέρα του με πιο ευγενικά και καθώς
πρέπει λόγια αλλά έπρεπε να την κάνει ρεζίλι μπροστά στον κόσμο
και να την πει "γυνή", έ, ρε ξύλο που του χρειάζεται του παλιόπαιδου λέμε...

Νομίζω πως το σύνολο της απάντησης του silverCOSTAS δεν μπορεί να ξεπεράσει το
επίπεδο της απολογητικής κλάψας... μου θυμίζει όλο αυτό έναν φανατισμένο καφενόβιο
οπαδό του ΠΑΟΚ που κατηχήθηκε, ορθοδοξοποιήθηκε και στρατολογήθηκε στις τάξεις των
ηλεκτρονικών ιεροκηρύκων, πάρα πολύ απότομα, μέσα σε μια βδομάδα ή κάτι τέτοιο λέμε.

Trithemius 09-03-10 16:07

Αγαπητοί laraska και silverCOSTAS διαβάζω τις απόψεις σας και πέραν του ότι είμαι αντίθετος στις αυθαίρετες-αναπόδεικτες ερμηνείες του προφίλ των συμπεριφορών του Θεού, μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που προσεγγίζετε το σύνολο εκείνων των παπάδων που σαφώς θεωρούνται αμφιβόλου ηθικής.

Μου κάνει εντύπωση η ελαφρότητα με την οποία προσπερνάτε ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει να υιοθετούν οι ιερείς κι αυτό είναι το να κάνουν πράξη τα όσα διδάσκουν. Συνεχώς διαβάζω πως και αυτοί είναι άνθρωποι, κι αυτοί έχουν αδυναμίες, όλοι κάποτε θα κριθούν, μη δίνετε σημασία σε τέτοιους παπάδες, πηγαίνετε στο ναό για εσάς κι όχι για τους παπάδες κλπ κλπ.

Προσωπικά θεωρώ πως μία τέτοια ουδέτερη έως παθητική-αδιάφορη στάση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα δρα ενάντια στην εικόνα της εκκλησίας και μάλιστα φτάνει σε σημείο να μετατοπίσει το στοιχείο της αποτελεσματικότητας που έχουν οι διδασκαλίες της. Αν λοιπόν οι διδασκαλίες που προωθούνται μέσω άμβωνος, κατηχητικών, βιβλίων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, προσωπικής κατήχησης κλπ βλέπουμε πως δεν γίνονται πράξη, όχι μόνον από μεγάλο μέρος του ποιμνίου αλλά και πολλών ιερέων επίσης, κατανοούμε πως τελικά το "σύστημα" δεν λειτουργεί (το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση δεν είναι δικό μου πρόβλημα να το λύσω αν κι έχω καλή εικόνα του γιατί συμβαίνει...).

Φτάνουμε λοιπόν να κάνουμε την παραβατική συμπεριφορά φυσιολογικό μέρος της κάστας των ιερέων και συνήθη συμπεριφορά αυτών, τη στιγμή κατά την οποία οι ίδιοι οι ιερείς έπρεπε να αποτελούν ζωντανά παραδείγματα έμπρακτης διδασκαλίας. Θέλω επίσης να σημειώσω πως οι ιερείς δεν αποτελούν την οποιαδήποτε ομάδα που μπορεί να αξιώνει ηθική, καθώς στο βωμό της ηθικής έχουν γίνει ανοσιουργήματα και από πολιτικούς, από εκπαιδευτικούς, από στρατιωτικούς κλπ, πλην όμως, η ειδοποιός διαφορά αυτών των εκφραστών της ηθικής και του ορθού βίου σε σχέση με τους ιερείς είναι ότι ο παράγοντας ηθική (διευρυμένος πλέον) αποτελεί προστιθέμενη αξία για τις υπόλοιπες ομάδες, ενώ για τους ιερείς αποτελεί τον λόγο ύπαρξής των!

Κατανοούμε λοιπόν ότι η διαφορά είναι μεγάλη κι επιτέλους πρέπει να ξυπνήσει ο καθένας που θεωρεί παράδοση τη δραστηριοποίηση τέτοιων ιερέων και να προβεί σε προτάσεις αντικατάστασής των με άλλους, πλην όμως ικανούς ιερείς. Θέλω να γίνει κατανοητό πως όσα αναφέρω δεν έχουν καμμία σχέση με όποια προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας της εκκλησίας (δυστυχώς τα καταφέρνει μια χαρά μόνη της...) αλλά ειλικρινά θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα το να δω πλέον ένα ελάχιστο ποσοστό ιερέων να αποτελούν τα μαύρα πρόβατα του κλήρου κι όχι το αντίθετο (όπως συμβαίνει σήμερα).

Τις αιτίες και τις λύσεις για όλα αυτά είμαι πρόθυμος να τις αναπτύξουμε αλλού αν το κρίνετε απαραίτητο κι εκεί πιστέψτε με θα έχουμε πολλά να πούμε ;)

Επομένως, κάθε φορά που ένα μέλος γράφει περί παραδοσιακής και λογικής παρέκκλισης των ιερέων από τις διδασκαλίες, καλό είναι να σκέφτεται τι σημαίνει αυτό που γράφει. Έτσι λοιπόν φίλε laraska, η δήλωσή σου:
Παράθεση:

ανθρωποι να εμπιστευτεις υπαρχουν ... αλλα θελει λιγο ψαξιμο
πράγματι είναι σωστή αλλά αφορά σε πολλούς περισσότερους απ' όσους φαντάζεσαι ;)

*Αυτή η κατάσταση "νομιμοποίησης" της παραβατικής συμπεριφοράς των ιερέων, πολύ συχνά μου φέρνει στο μυαλό το γνωστό ρητό: "I don't practice what I teach because I'm not the kind of person I'm teaching to..." :rolleyes:

laraska 09-03-10 16:31

και επαναλαμβανω ... η φραση εκεινη λεχθηκε για να δηλωσει οτιδηποτε αλλο απο μισος , κακεντρεχεια κτλ . Δεν το ειπε επειδη ειναι γυναικα ... εκεινος ομως ηταν που υποδεχτηκε την αμαρτωλη γυναικα ( τι λεμε τωρα , αλλα λογια να αγαπιομαστε ) , αυτος ηταν που βοηθησε την μοιχαλιδα ( ελα τωωωρα ) και πολλα αλλα που βαριεμαι να πω .

Η φραση εκεινη ''Τι εμοί και σοι;'' ειναι μονο στην κανα ή και αλλου ; κατι που μου ξεφυγε αν ειναι μονο εκει .
κομβικης σημασιας . θα ηθελα απο τον καλοθελητη και την συνεχεια , αν γινεται παρακαλω .
και σαν υποερωτημα , τριθεμιε που βγαζω συμπερασματα λανθασμενα .

Litsa 09-03-10 16:44

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από laraska (Μήνυμα 79308)
και επαναλαμβανω ... η φραση εκεινη λεχθηκε για να δηλωσει οτιδηποτε αλλο απο μισος , κακεντρεχεια κτλ . Δεν το ειπε επειδη ειναι γυναικα ... εκεινος ομως ηταν που υποδεχτηκε την αμαρτωλη γυναικα ( τι λεμε τωρα , αλλα λογια να αγαπιομαστε ) , αυτος ηταν που βοηθησε την μοιχαλιδα ( ελα τωωωρα ) και πολλα αλλα που βαριεμαι να πω .

Η φραση εκεινη ''Τι εμοί και σοι;'' ειναι μονο στην κανα ή και αλλου ; κατι που μου ξεφυγε αν ειναι μονο εκει .
κομβικης σημασιας . θα ηθελα απο τον καλοθελητη και την συνεχεια , αν γινεται παρακαλω .

Όποιος αντιμιλάει στην μαμά του, ΣΥΝΗΘΩΣ, προσέχει πως μιλάει σε μοιχαλίδες και αμαρτωλές διότι από αυτές ενδέχεται να θέλει
να επωφεληθεί λέμε.
Από ανάγωγο και απότομα αστικοποιημένο χωριατόβλαχο δεν βρίσκεις άκρη λέμε.

laraska 09-03-10 17:29

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Litsa (Μήνυμα 79309)
Όποιος αντιμιλάει στην μαμά του, ΣΥΝΗΘΩΣ, προσέχει πως μιλάει σε μοιχαλίδες και αμαρτωλές διότι από αυτές ενδέχεται να θέλει
να επωφεληθεί λέμε.
Από ανάγωγο και απότομα αστικοποιημένο χωριατόβλαχο δεν βρίσκεις άκρη λέμε.

στο μπολντ μονο : με εκανες και γελασα . ειπα και εγω φοβερη λογικη η λιτσα ... λεει ωραια αστεια ... αυτο ομως ηταν πατατα ολκης . αλι μπεντερτσι δεσποινις , να μη μας γραφετε απο το βελγιο .

αν και θα ηθελα να μαθω καποτε τι κομπλεξ εχεις , αλλα τελος παντων .

Trithemius 09-03-10 19:16

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από laraska (Μήνυμα 79308)

Με τον τρόπο που το γράφεις, δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς...

* σας είναι άραγε τόσο απαραίτητο να απομακρύνεστε από τη συζήτηση και να πετάτε μεταξύ σας φραστικά πυροτεχνήματα; :rolleyes: Μέτρον άριστον...

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 14:10.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.