Το forum του μεταφυσικού

Το forum του μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/forum/index.php)
-   Αρχαία Ελλάδα – Ιστορία –Πολιτισμός (http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Πως δέχτηκαν οι Έλληνες φιλόσοφοι την έλευση του Χριστιανισμού (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3148)

Litsa 26-01-06 09:57

Φίλε tsilof , διάβασα τρεις φορές το μήνυμά σου
και ειλικρινά δεν μπόρεσα να αντιληφθώ που διαφωνείς
με αυτά που παρέθεσα , μάλιστα , όχι μόνο συμφωνούμε
αλλά μου τα θεμελίωσες καλύτερα.

Ναι , οι περγαμηνές ήταν ακριβό και σπάνιο είδος και δεν
είχαν δυνατότητα οι μοναχοί να αποκτήσουν καινούργιες ,
έπαιρναν τις παλιές , τις "έξυναν" , κατέστρεφαν δηλαδή
την αρχική επιφάνεια και εκεί απάνω έγραφαν τα δικά τους.

Κάτι ανάλογο και με τα τέλειας αρχιτεκτονικής μέλη αρχαίων
ναών που οι αγράμματοι αλλά υπό την επήρεια του αγίου πνεύματος
Χριστιανοί τα γκρέμισαν και τα έκαναν τούβλα και "όγκους" για
να χτίσουν τις συμπαθέστατες κατά τα άλλα εκκλησιές μας.

Η αποκατάσταση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας λοιπόν προέκυψε
σε ένα μεγάλο μέρος από τις περγαμηνές που δεν είχαν ξυστεί
από τους μοναχούς "αντιγραφείς" αρκετά καλά.
Με ειδικές λάμπες
σε εργαστήρια "ξαναζωντάνεψαν" τα παλαιότερα γραπτά και σήμερα
μπορούμε με 10-20 ευρώ να πάμε στον κάκτο και να τα αγοράσουμε- διαβάσουμε.
(Αλλά και να ενοχληθούμε με όσα δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν και τώρα
εμείς στερούμαστε.... )

Το αν διαφωνείς tsilof επειδή ο λόγος μου είναι αφοριστικός αλλά
ουσιαστικά συμφωνείς με την ουσία των όσων έχω παραθέσει τότε
θα ήταν μιά καλή ευκαιρία για μένα να επανεξετάσω την συμπεριφορά
μου αλλά να επιμείνω στις αρχικές μου θέσεις.

Αν λοιπόν ο λόγος μου είναι "αφοριστικός" τότε αυτοί που σχεδόν
κατέστρεψαν την παλίμψηστο του Αρχιμήδη , στερώντας την ανθρωπότητα
για περίπου 16 αιώνες με γνώσεις και σοφία που ο Αρχιμήδης είχε ήδη
αναγράψει και παραδώσει στην επιστημονική κοινότητα ,αλλά τώρα ισχυρίζονται
ότι και καλά διέσωσαν όλη αυτή την αρχαία ελληνική σοφία , ε , τότε
ο λόγος τους είναι, <<δήθεν>>, προπαγανδιστικός, είναι επικίνδυνα πανούργοι,
στερούνται ειλικρίνιας, τρώνε τζάμπα φαγητό , και αδίκως θεωρούν τους εαυτούς
τους πνευματικούς ηγέτες μας.

Ε , εμένα λοιπόν μπροστά στον υποκριτικό και φθονερό γεμάτο φαρμάκι
λόγο μία αφοριστική συμπεριφορά μου φαίνεται εντελως αθώα , τόσο αθώα
όπως ένα μικρό κοριτσάκι που παίζει με τις κούκλες τις και ο αφοριστικός
λόγος ξεκάθαρα αγνός όπως το λευκό απάτητο χιόνι στην κορφή του βουνού.

tsilof 26-01-06 10:09

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από the_black_planet
Οσον αφορα το καψιμο της βιβλιοθηκης της Αλεξανδριας,ειναι ιστορικα τεκμηριωμενο οτι εγιναν 3 πυρκαγιες,μια απο τον Ιουλιο Καισαρα,μια απο τον χριστιανικο οχλο με την καθοδηγηση του αρχιεπισκοπου Θεοφιλου και μια τελικη απο τους Αραβες.

Για το 48 πΧ ,όταν η πυρπόληση του στόλου του Ι.Καίσαρα ξέφυγε και όντως έκαψε μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης, είναι όντως ιστορικά τεκμηριωμένο.
Σχετικά όμως με τον αρχιεπίσκοπο Θεόφιλο, υποστηρίζουν αρκετοί ότι ο ιστορικός που αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό(ο Έντουαρντ Γκίμπον), αναφερόταν στο ναό του Σέραπη στην Αλεξάνδρεια (που όντως καταστράφηκε επί Θεόφιλου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας)...

Τέλος πάντων, δε θέλω να διαφωνήσω με κανέναν, άλλωστε ο καθένας, είτε έχει ασχοληθεί με το θέμα είτε όχι, άνετα μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σχετικές.
Το θέμα για μένα είναι ,η σκοπιά από την οποία εξετάζει ο καθένας το θέμα.
και επανέρχομαι σ'αυτό που είπα πιο πάνω ,ότι το απόλυτο και αφοριστικό είναι λάθος.
Απλά ο καθένας διαλέγει και παίρνει :) .
(Γεγονός πάντως αποτελεί ότι περίπου 1.000.000 βιβλία είχαν καταστραφεί απ'την συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, πριν ακόμη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας).

Ανάλογο και ενδιαφέρον θέμα έχει ανοιχτεί ήδη στο forum, και σχετίζεται με το πως γράφεται και αντιλαμβάνεται ο καθένας κάποια ιστορικά γεγονότα ,αλλά και την Ιστορία στο συνολό της.

tsilof 26-01-06 10:16

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Litsa
Το αν διαφωνείς tsilof επειδή ο λόγος μου είναι αφοριστικός αλλά
ουσιαστικά συμφωνείς με την ουσία των όσων έχω παραθέσει τότε
θα ήταν μιά καλή ευκαιρία για μένα να επανεξετάσω την συμπεριφορά
μου αλλά να επιμείνω στις αρχικές μου θέσεις.

Δε διαφώνησα με τίποτα απ'όσα είπες.Σωστά κατάλαβες και σ'ευχαριστώ που τουλάχιστον δε παρεξηγήθηκες, μιας και ο σκοπός της παρέμβασής μου ήταν άλλος.
Το πα και ακριβώς πιο πάνω, να μην ξαναλέω τα ίδια.

Φιλικά, tsilof :)

the_black_planet 26-01-06 11:20

Μετα την καταστροφη της βιβλιοθηκης της Αλεξανδριας απο τον Ιουλιο Καισαρα,στη συνεχεια ο Μαρκος Αντωνιος αποκατεστησε σε μεγαλο ποσοστο τη ζημια(που δεν ηταν τεραστια) ως δωρο προς την Κλεοπατρα.Η γενικευμενη καταστροφη εγινε απο τους Χριστιανους.

cosmictsak 26-01-06 12:29

Διάβασα το τόπικ και ενώ έχω δηλώσει ότι είναι άθεος αυτό που έχω να πω ότι ο πιό σοβαρός και "σωστός" σε αυτό το τόπικ είναι ο Παθοκτόνος.
Δεν συμφωνώ με τα πιστεύω του όμως σε ότι λέει χρησιμοποιεί σοβαρά επιχειρήματα και πάνω απ' όλα δείχνει ότι λειτουργεί σε άλλο επίπεδο από κάποιους άλλους που το μόνο που κάνουν είναι να δείχνουν το μίσος τους ενάντια στον χριστιανισμό (πάντα με επιχειρήματα υπέρ του ελληνισμού).
Ίσως κάποιοι αν δεν ήταν τόσο φανατισμένοι υπέρ του ελληνισμού και κατά του χριστιανισμού, κατάφερναν να δουν τα πράγματα πιό αντικειμενικά και σε πιό λογική βάση.

Βελλερεφόντης 26-01-06 16:23

Που η Κλεοπάτρα ήταν και αυτή Ελληνίδα γιατί ξέρετε ποιος ήταν ο πατέρας της.....

Παθοκτόνος 26-01-06 17:50

Κατ'αρχάς,ας επικολλήσω λίγα λίαν ενδιαφέροντα λόγια ενός Αγίου:

[Ο άγιος Αυγουστίνος το 399 αποτρέπει τους Χριστιανούς της Καρθαγένης από την εισβολή στις ιδιοκτησίες των εθνικών προκειμένου να καταστρέψουν τα είδωλά τους. Είναι προτιμότερο, έγραφε, να ξερριζώσουμε τα είδωλα από τις καρδιές τους και να προσευχόμαστε γι' αυτούς, αντί να αποπνέουμε μένος εναντίον τους (Αυγουστίνος, Sermo LXII, 17 και 18, PL 38, 423A )]

«Πολλοί Εθνικοί έχουν τα είδωλα στα κτήματά τους. Πρέπει να πάμε εκεί και να τα καταστρέψουμε; Όχι, διότι οι πρώτες μας προσπάθειες είναι να σπάσουμε τα είδωλα στις καρδιές τους. Όταν οι ίδιοι μεταστραφούν σε Χριστιανούς, είτε μάς προσκαλούν να τα σπάσουμε, είτε μας προσδοκούν. Προς το παρόν πρέπει να προσευχόμαστε γι' αυτούς, όχι να είμαστε θυμωμένοι μαζί τους. Οι Εθνικοί νομίζουν ότι ψάχνουμε για είδωλα παντού κι ότι τα καταστρέφουμε σε όλα τα μέρη στα οποία τα ανακαλύπτουμε. Πώς κι έτσι; Δεν υπάρχουν μέρη μπροστά στα μάτια μας, στα οποία βρίσκονται είδωλα; Ή δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν; Ωστόσο δεν τα καταστρέφουμε, διότι ο Θεός δεν τα έχει δώσει υπό την εξουσία μας. Πότε ο Θεός θα τα δώσει υπό την εξουσία μας; Όταν οι ιδιοκτήτες των ειδώλων γίνουν Χριστιανοί. [...] Κηρύττουμε κατά των ειδώλων, τα βγάζουμε από τις καρδιές των ανθρώπων. Είμαστε διώκτες των ειδώλων' το ομολογούμε δημοσίως. Είμαστε λοιπόν και διατηρητές των ειδώλων; Εγώ δεν τα αγγίζω, αν δεν έχω την εξουσία. Δεν τα αγγίζω, όταν ο κύριος της ιδιοκτησίας παραπονείται γι' αυτό.»

Έχω πάρα πολλά να πω.Αγαπητή φίλη Λίτσα,για όποιον άνθρωπο έχει διαβάσει κάτι πέρα από ψευδοεπιστήμονες τύπου Ρασσιά ή Καλόπουλου ή περιοδικών όπως το "Ιχώρ" ή ο "Δαυλός"(εκ του οποίου είναι ειλημμένη η υποτιθέμενη τοιχογραφία),είναι ολοφάνερο ότι κάμνετε ευθηνή αντιχριστιανική προπαγάνδα.Η έλλειψη γραφικής ύλης ήταν ένα γενικότερο πρόβλημα παλαιότερα,όπως αντιλαμβάνεσθε.Παρ'όλ'αυτά από τους χριστιανούς και όχι από τους (άξεστους γενικά) ειδωλολάτρες διασώθηκε η αρχαιοελληνική γραμματεία.Κάμνετε πως λησμονείτε μορφές όπως ο Φώτιος(με την "Μυριόβιβλο") ή ο Αρέθας Καισαρείας με τα αντιγραφικά του εργαστήρια ή τους μοναχούς που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής των στην διάσωση των(της θύραθεν σοφίας) αρχαίων ελληνικών χειρογράφων.Ο κ.Σακκέτος,τον οποίον με αναισχυντία και δογματισμό κ.Σκαθαροζούμη αποκαλείτε..."Πακέτο" έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα κι έχει συγγράψει δύο τόμους τους για το θέμα αυτό.Το έργο του(και τον ίδιο) εξαίρουν πανεπιστημιακοί που του γράφουν πως θα διδάξουν στους φοιτητές των μέρος από αυτό το έργο!..Αυτός ο σπουδαίος επιστήμων λοιπόν γράφει σε άρθρο του ότι"μην εκπλήσσεσθε που μέσα στα εκατομμύρια των Ελλήνων υπάρχουν και ορισμένοι αγνώμονες και αχάριστοι,οι οποίοι αντί να ευγνωμονούν τους άγιους εκείνους μοναχούς των ελληνικών μοναστηριών,που διέσωσαν κυριολεκτικά την άγνωστη γνώση των αρχαίων Ελλήνων,τους υβρίζουν κι από πάνω!" Επίσης,μας γράφει:"αισθάνομαι ευτυχής που ως Έλλην Ορθόδοξος Χριστιανός,είχαμε ως προγόνους όχι μόνον τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς,αλλά και τους Βυζαντινούς λογίους και μοναχούς πατεράδες μας,αφού παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή τους,κατάφεραν να διασώσουν ολόκληρη σχεδόν την αρχαία ελληνική σκέψη".Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος,λοιπόν.. :confused: .Θα επιστρέψω και για τα άλλα. :)

Υ.γ.Το ότι προσπαθώ να ομιλώ σωστά την ελληνικήν,εσάς Λίτσα σας φαίνεται..."ύφος χιλίων καρδιναλίων" ή ότι το παίζω καθηγητής;Δεν σχολιάζω... :(

Μετα φιλότητος,
Παθοκτόνος.

the_black_planet 26-01-06 18:59

Απλα να παρατηρησω οτι και ο μεγαλυτερος λογιος στην ιστορια της Βυζαντινης αυτοκρατοριας ηταν και αυτος "ειδωλολατρρης".Αναφερομαι ασφαλως στον μεγιστο Πληθωνα Γεμιστο...

Litsa 26-01-06 19:14

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Παθοκτόνος
Κατ'αρχάς,ας επικολλήσω λίγα λίαν ενδιαφέροντα λόγια ενός Αγίου:

[Ο άγιος Αυγουστίνος το 399 αποτρέπει τους Χριστιανούς της Καρθαγένης από την εισβολή στις ιδιοκτησίες των εθνικών προκειμένου να καταστρέψουν τα είδωλά τους. Είναι προτιμότερο, έγραφε, να ξερριζώσουμε τα είδωλα από τις καρδιές τους και να προσευχόμαστε γι' αυτούς, αντί να αποπνέουμε μένος εναντίον τους (Αυγουστίνος, Sermo LXII, 17 και 18, PL 38, 423A )]

«Πολλοί Εθνικοί έχουν τα είδωλα στα κτήματά τους. Πρέπει να πάμε εκεί και να τα καταστρέψουμε; Όχι, διότι οι πρώτες μας προσπάθειες είναι να σπάσουμε τα είδωλα στις καρδιές τους. Όταν οι ίδιοι μεταστραφούν σε Χριστιανούς, είτε μάς προσκαλούν να τα σπάσουμε, είτε μας προσδοκούν. .....

Σας μοιάζει εσάς για Πατέρας που καθοδηγεί το ποίμνιό του εδώ ο Άγιος Αυγουστίνος
ή συμμορία κομιτατζήδων τουρκαλβανών πειναλέων ,κοινοί μαχαιροβγάλτες ,και τυφλωμένων
από μίσος για οτιδήποτε είναι διαφορετικό από αυτούς ??
(Φυσικά στην Τυνησία δεν υπήρξαν ποτέ κομιτατζήδες και τουρκαλβανοί , αλλά σαν παράδειγμα
το έφερα )

Εμένα μου μοιάζουν για κακομαθημένος και επικίνδυνος όχλος που παίρνει
δωρεάν μαθήματα υποκρισίας ,δόλου και αποτελεσματικότητας ? ?
Δεν έχουν ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με κηρύγματα αγάπης και δώσε τον δεύτερο
χιτώνα και γύρνα και το άλλο μάγουλο και άλλα τέτοια φαιδρά …
Και το αξιοπερίεργο πως όλα αυτά μόλις λίγους αιώνες από την «Ανάσταση» του Κυρίου
και το εμπνευσμένο κήρυγμα των αποστόλων σε όλα τα μήκη και πλάτη της τότε γνωστής γης.

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος ,τι τον νοιάζει τον Αυγουστίνο τι έχει στην καρδιά του
ο κάθε φουκαράς βιοπαλαιστής και θέλει να του το ξεριζώσει και που βρεθήκανε τόσοι
οπαδοί της θρησκείας της αγάπης μόλις το 399 μ.Χ. έτοιμοι για πλιάτσικο σε ξένες περιουσίες ?

Μάλλον εμπέδωσαν το <<…όποιος δεν είναι μετ‘ εμού είναι κατ εμού …>> και ξεχύθηκαν
στις αγορές …

Σαν να τους λέει ο Άγιος ,
Ρε παιδιά , με τη βία δεν γίνεται τίποτα , θα βγει κανένας νέος Λεωνίδας σε Θερμοπύλες,
ή κανένας Μέγα Αλέξανδρος στα Γαυγάμηλα και θα μας διαλύσει , με το μαλακό θέλουν αυτοί.
Θα τους βάλουμε να τα σπάσουνε μόνοι τους τα αγάλματά τους και θα μας δωρίσουν
οικειοθελώς τα περιουσιακά τους στοιχεία . (Και κάπως έτσι έγινε …. )

ΥΓ
Λίαν εποικοδομητικά τα όσα μας επικολλήσατε κύριε Παθοκτόνε , αν έχετε και άλλα
ίσως μας βοηθήσετε πάραυτα .

Litsa 26-01-06 19:37

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Παθοκτόνος
κάμνετε ευθηνή αντιχριστιανική προπαγάνδα....Παρ'όλ'αυτά από τους χριστιανούς και όχι από τους (άξεστους γενικά) ειδωλολάτρες διασώθηκε η αρχαιοελληνική γραμματεία

Εσείς κάμνετε ευθυνή εβραιόπλκηκτη ανθελληνική προπαγάνδα με όσα
ασυστόλως καταγράφεται, επειδή ευρήκατε ένα δωρεάν βήμα στο γουέμπ.
Να σας πλεηροφορήσω ότι οι βάρβαροι και άξεστοι Άραβες διέσωσαν Αρχιμήδη
που οι δικοί μας μαυροφαρδομάνικοι τεμπελχανάδες ,σύμμαχοι των Τούρκων
κατακτητών για πολλούς αιώνες , τα είχαν κάνει προσάναμμα στα μοναστήρια τους.
Εκατοντάδες άλλα αρχαία ελληνικά συγγράμματα βρέθηκαν σε βιβλιοθήκες στην
Ινδία , ακόμη και οι Παπικοί πιο πολλά διέσωσαν από τους Ορθόδοξους.

Μετά φιλότητος
Λίτσα ή τσαχπίνα .

ΥΓ
Ζητώ συγνώμη από την παρέα (και απο τον συμπαθέστατο Παθοκτόνο )
αν παραφέρομαι , θα φροντίσω εις το μέλλον να βελτιώσω την διαγωγήν
μου σε "κοσμιοτάτη" αλλά ας σταματήσουν εδώ οι προσωπικές κατηγορίες
και ας σταθούμε στις απόψεις και όχι σε αυτούς που τις φέρουν.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:29.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.