![]() |
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ
[FONT=Comic Sans MS]΄χαιρετώ σας ,αναζητές του παραφυσικού ,είμαι πολύ φρέσκια στο "σαιτ" μου φαίνεστε αρκετά ενημερωμένοι για παρα πολλά , και ενδιαφέροντα θέματα, γνωρίζει κανείς σας κάτι (οτιδοίποτε) για παράλληλους κόσμους?
|
Welcome to the club τότε αγαπητή UltraGee... ας μπω όμως στο θέμα σου..
Ο παράλληλος κόσμος ή η εναλλασσόμενη πραγματικότητα είναι μια ανεξάρτητη, χωριστή πραγματικότητα που συνυπάρχει με την δική μας. Μια συγκεκριμένη ομάδα παράλληλων κόσμων λέγεται multiverse, αν και αυτός ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τους πιθανούς παράλληλους κόσμους που περιλαμβάνουν τη φυσική πραγματικότητα. Ενώ οι όροι "parallel universe" και "alternate reality" είναι γενικά συνώνυμοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει μερικές φορές μια πρόσθετη υποδήλωση που υπονοείται με τον όρο "alternate reality". Αυτός υπονοεί ότι η πραγματικότητα είναι μια δική μας παραλλαγή. Ο όρος "parallel universe" είναι γενικότερος, χωρίς οποιεσδήποτε υποδηλώσεις που υπονοούν μια σχέση (ή την έλλειψη επ' αυτού) με τον κόσμο μας. Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο. |
παραλληλα συμπαντα
[FONT=Comic Sans MS]
Παράθεση:
Κατ'αρχην σε ευχαριστω για την απαντηση φιλε belthazor αν και ναι ,το τελευταιο με μπερδεψε λιγο , με αυτο ενοεις οτι οποιαδηποτε πραξη η αποφαση που περνουμε δεν εχει αντικτυπο στη διαμορφωση μιας αλης πραγματικοτητας με την ηδη διαμορφωμενη? |
Καλωσηρθες ultragee.
Περαν απο τα οσα σε πληροφορησε ο φίλος Belthazor, εχω να προσθεσω τα εξης. Ορισμους γυρω απο το θεμα "παράλληλα Σύμπαντα" χρησιμοποιεί τοσο η επιστήμη οσο και η μεταφυσική. Προσωπικα εχω βρει οτι τα κοινα τους σταματανε μονο στο ονομα. Απο επιστημονικης πλευρας, εννοουμε ,χοντρικα μιλώντας, τον αριθμο κόσμων διαφορετικών του δικού μας απο πλευρας διαστάσεων αλλα που εξελίσονται στην ιδια "γραμμη" του χρονου με τον δικο μας. Η μεταφυσική απο οσα εχω αντιληφθει δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα "χρόνος" (και πολυ σωστα αφου κατα βαση δεν υπάρχει) και εννοει βασικα οτι σου ειπε κι ο φίλος Belthazor παραπανω. Κοσμοι δηλαδη που ενω συνηπάρχουν εν' τουτοις κανονικα δεν γινεται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. |
όπως είπες κανονικά δεν γίνεται να συνυπάρχουν, αλλά υπάρχουν 'τρόποι' όπως λένε που μπορείς να κάνεις το μεγάλο βήμα.. Τώρα όσο για το άμα οι πράξεις μας επηρεάζουν τον εναλλακτικό κόσμο, όχι.. αν όμως ο εναλλακτικός κόσμος δεν είναι κάποια άλλη διάσταση και είναι απλά το μέλλον μας γίνεται να αλλάξει μόνο γνωρίζοντας το μέλλον και κάνοντας την αλλαγή. Τα πράγματα στο δικό μας ''μέρος'' είναι έτσι και παραμένουν έτσι μέχρι να γίνει κάτι. Αυτό μπορεί να θυμίσει λίγο τη μοίρα και το πεπρωμένο.. αλλά πιστεύω πως όλα συνδέονται με ένα μικρό νήμα.. Τέλος όσο για τον χρόνο.. προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχει, άμα δεν υπήρχε χρόνος δεν θα γερνάγαμε.. και έξαλλου το συμπάν αποτελείται από 4 διαστάσεις τρεις του τόπου(μήκος, πλάτος, ύψος) και μια του χρόνου!
|
Ας υποθέσουμε δύο γραμμές που δείχνουν χρόνο:
α: ____________________________________________ β: ____________________________________________ Η γραμμή α' ας αντιπροσωπεύει τον χρόνο στον πλανήτη μας, και η γραμμή β' ας αντιπροσωπεύει τον χρόνο στον γαλαξία της Ανδρομέδας. Οι δύο γραμμές (γραμμές είναι απλά για τον σκοπό του παραδείγματος) κινούντε σε διαφορετική φάση και χρόνο η μία από την άλλη. Επίσης, αν πάρουμε το δεκαδικό σύστημα, γιατί αυτό είναι το πιο εύκολα κατανοητό για εμάς, το δευτερόλεπτο θα έχει διαφορετικό ορισμό στην γρμμή β' παρά στον δικό μας χρόνο. Αυτό συμβαίνει λόγο του ότι ο χ,ψ πλανήτης στον γαλαξία αυτό κινήτε είτε πιο αργά είτε πιο γοργά από την Γη. Σκέψεις: Όμως, το παράδειγμα που έδωσα απλά σχετίζει δύο χρόνους μέσα στο ίδιο σύμπαν. Ας σημειωθεί πως η λέξη πάν(τα) δεν διαχωρίζει πληθυντικό ή ενικό, γιατί η λέξη από μόνη της συγκρίνει περισσότερα από ένα πράγματα. Μπορεί να λέει κάποιος "το" παν, αλλά μιλά για ΕΝΑ παν, για ΕΝΑ σύνολο ΠΟΛΛΩΝ αντικειμένων/ουσιών/εννοιών. Γι'αυτό ερχόμαστε στο συμπέρασμα πως η λέξη, αλλά και η έννοια ΣΥΜΠΑΝ, δεν δύναται να κατέχει πλυθηντικό. Άρα το να αρθροίσουμε την πρόταση "τα σύμπαντα" θα ήταν λάθος. Πριν βιαστείτε να διαφωνήσετε (δια-φωνω = κάνω διάλογο, μοιράζω τον λόγο <- σωστή έννοια της λέξης διαφωνώ. Για την συμβατική έννοια βλέπετε: αντιφωνώ.), ας δούμε ΓΙΑΤΙ αυτοί οι άνθρωποι που έφτιαξαν την γλώσσα αυτή δεν έχουν ενεργοποιήση πλυθηντικό στην λέξη Σύμπαν. Καταρχάς, όπως έχουμε προαναφέρει, η λέξη Σύμπαν αναφέρει ήδη περισσότερο από ένα αντικείμενα. Ως γεγονός, (συν+παν = σύμπαν), αναφέρει πως ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ υπάρχει και ότιδήποτε ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΟΤΕ να υπάρξει, αλλά και ΌΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΕ να υπάρξει ανήκει και θα ανοίκει μέσα σε αυτό το ΣΥΝΟΛΟ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ δηλαδή. Όποιοσδηποτε ομιλητής της "ελληνικής" (αυτής που μιλούμε σήμερα τουλάχιστον) μπορεί να το κατανοήσει αυτό. Περαιτέρω, το Σύμπαν εώς έχουμε πει, είναι μια λέξη με πλυθηντική έννοια αλλά ΚΑΙ με ενική επίσης! Γιατί καθώς σχηματίζει την ένοια των όλων αντικειμένων μέσα στο μεγαλύτερο σύνολο όλων τον συνόλων, ταυτόχρονα δημιουργεί και την έννοια του ενός συνόλου, άρα "ΤΟ" σύμπαν. Μετά από αυτή την λογική συνοχή που μετέφερα από τον νουν μου στο πληκτρολόγιο, αντιλαμβάνομαι πως το σύμπαν είναι ΕΝΑ, και μέσα σε αυτό το σύνολο είναι πολλά πράγματα. Δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο, γιατί το σύμπαν είναι το 0(μηδέν), (και μέσα στο μηδέν τα υπόλοιπα). Ερχόμενος πίσω στο παράδειγμα που έδωσα όμως, βλέπω πως ΜΕΣΑ στο ίδιο το συμπαν μπορούμε να έχουμε παράλληλους γαλαξίες, αν π.χ. σχηματιστεί μία παραλληλη γρμμά γ'. Οι απόψεις μου απλά, δεν έκανα κάποιου είδους έρευνα για αυτά που είπα παρά μόνο σκέψεις. Διαφωνήστε και αντιφωνηστε ελεύθερα! Εdit: It has just occured to me that in English even, the word Universe does not have a plural. You can not say universes. :D |
Ωραίο το παράδειγμα που μας παρουσίασες αν και νομίζω πως παρέλειψες κάτι (ελπίζω να μην κάνω λάθος). Πως ακόμα και αν ο χρόνος που αντιλαμβανόμαστε εμείς εδω στη Γη και εκεί στο ''άλλο'' μέρος, είναι ΕΝΑΣ χρόνος. Ο χρόνος σε όλο το Σύμπαν είναι ίδιος ακόμα και αν το αντιλαμβανόμαστε αλλιώς ( π.χ. τον τελευταίο χρόνο νιώθω ότι ο χρόνος, η ώρα περνά πολύ πιο γρήγορα ) . Τέλος όσον αφόρα το τελευταίο που είπες περί ΣΥΝΟΛΟΥ, δεν μπορεί ένα παράλληλο Σύμπαν να υπάρχει μέσα στο σύνολο του δικού μας γιατί μονό λογικά δεν γίνεται αυτό! Και έχω την εντύπωση πως ο πληθυντικός της λέξης σύμπαν υπάρχει και είναι καινούρια λογω των νέων θεωριών και των νέων ανακαλύψεων!
|
Μια απόδειξη για τα παράλληλα σύμπαντα, στη θεωρία τουλάχιστον, από το πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας.
http://www.physics4u.gr/articles/200..._universe.html |
Παράθεση:
2) Δεν μίλησα για παράλληλο σύμπαν μέσα στο σύνολο του δικού μας, αλλά για παράλληλους γαλαξίες. Η άποψη μου ήταν πως ΔΕΝ μπορεί να υπάρχουν δύο σύμπαν παράλληλα. (ακόμα και η πρόταση αυτή, "δύο σύμπαν", αντικρούει την άποψη μου. 3) Το ότι ο πλυθηντικός της λέξης σύμπαν χρησιμοποιήτε το γνωρίζω. Η δική μου άποψη όμως στην προηγούμενη ανάρτηση ήταν πως λανθασμένα υπάρχει και δεν θα έπρεπε. Εξάλλου όπως είπες και εσύ φίλε, ο πληθυντικός της λέξης είναι καινούρια θεωρία. Γι'αυτό κατά την άποψη μου δεν μπορεί να υπάρξει. Εννοιολογικά (έτσι γράφεται αυτό?) κατά την άποψη μου είναι λανθασμένο να υπάρχει. Λεκτικά και γραμματικά φαντάζομαι είναι ορθό να πουμε "τα σύμπαντα". Εννοιολογικά όμως πιστεύω είναι λανθασμένο, για τους λόγους που παράθεσα στην προηγούμενή μου ανάρτηση. Να ξεκαθαρίσω πως όλα αυτά είναι απλά οι απόψεις μου. Μπορεί να αποκλίνουν και 180 μοίρες από την πραγματικότητα και την επιστήμη. Αλλά μέχρι να μου το αποδείξει κάποιος, θα συνεχίσω με αυτό :D. Φυσικά δεν περιμένω να αναλύσουμε το δικό μου ποστ, αλλά το ερώτημα που έθεσε ο φίλος που άνοιξε αυτή την συζήτηση. Γι'αυτό φίλοι, συνεχίστε :) |
Παράθεση:
Και ότι ''παράλληλο'' υπάρχει, είτε γαλαξίας είτε κάτι άλλο, είναι σε μια άλλη διάσταση! |
μαλλον θα θεσω μια καλη ερωτηση
πραγματικα πιστευεται οτι υπαρχει χρονος?? εγω πιστευω οτι χρονος δεν υπαρχει και οτι απλα ειναι κατι που ανακαληψε ο ανθρωπος για να τα βαλει ολα σε μια σειρα..... οσο τωρα για τα παραλληλα συμπαντα θα ελεγα οτι υπαρχουν μιας και δεν εχουμε ακομα ανακαλυψει ουτε τον δικο μας γαλαξια.... φιλοι μου μην ξεχνατε οτι και η φαντασια του καθε ανθρωπου θα μπορουσε να θεωρηθει παραλληλο συμπαν..... κανεις δεν μπορει να πει οτι δεν υπαρχουν... ειναι σαν να λες οτι δεν υπαρχουν νεραϊδες... και αυτο τις σκοτωνει ετσι σκοτωνεις την φαντασια και την ελπιδα του ανθρωπου οτι ο κοσμος μας μπορει να γινει καλυτερος.... |
Όπως ξαναείπα.. άμα δεν υπάρχει χρόνος τότε πως μεγαλώνεις? η μήπως είσαι κάτι σαν Highlander?? :p ... Έχω ακούσει πολλές φόρες, δεν υπάρχει χρόνος.. αποδείξτε πως δεν υπάρχει! και φυσικά δεν εννοώ για τα ρολόγια η τα ημερολόγια αλλά τον Χρόνο!!
|
Γειά σας κι από ένα ακόμη καινούργιο συνομιλητή... άν κάνω λάθη στην επικοικωνία διορθώστε με γιατι είμαι πρωτάρης!
Η άποψή μου σχετικά με τον χρόνο είναι ότι τελικά έχετε όλοι δίκιο! Και εξηγούμαι : Ο χρόνος υπάρχει μέσα σε ένα κλειστό χώρο, καθορισμένο. Δεν υπάρχει όταν ο χώρος τείνει στο άπειρο. Σαν την Ευκλείδιο γεωμετρία που ισχύει σε μικρά κομμάτια χώρου αλλά καταργείται πέρα απο αυτά. Κι αν οι τρείς διαστάσεις αντίληψής γίνουν τέσσερις τότε λέγεται ότι βιώνουμε τον χωροχρόνο...Το τέταρτο γράμμα της αλφαβήτου είναι το Δ που συμπτωματικά ενώνει τρία σημεία... Είναι δηλαδή ο χώρος που ενώνονται παρελθόν, παρών και μέλλον... Το σύμπαν είναι ο χώρος του αίωνιου παρόντος. Απο την γέννηση της Γαίας - γης μέχρι σήμερα τίποτα δέν χάθηκε. Όλα υπάρχούν για πάντα και μπορούμε να τα συναντήσουμε αρκεί να ταξιδέψουμε με την ταχύτητα του φωτός. Δεν είναι σύμπτωση που μετράμε το διάστημα σε έτη φωτός δηλαδη χρόνο.. Εκεί χώρος και χρόνος ενώνονται..! |
Παράθεση:
|
Αριστοτέλους Φυσικά 21b, 1-3, «ο χρόνος είναι αριθμός της κινήσεως από της απόψεως του πρότερον και του ύστερον. Ο χρόνος άρα δεν είναι κίνηση, αλλά εκείνο εν αναφορά προς το οποίο γίνεται η κίνηση».Επομένως, ο χρόνος είναι μία διανοητική ενέργεια, μέσω της οποίας ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται την κίνηση και την φθορά. Τώρα όσον αφορά στο ότι μεγαλώνουμε και φθειρόμεθα, αυτό οφείλεται στην συνεχή κίνηση που υπάρχει όχι μόνο στο σώμα μας, αλλά και στο κοσμικό σύστημα.Η αντίληψη του χρόνου που έχουμε, οφείλεται ακριβώς στον παρατηρητή και είναι υποκειμενική. Αν φερ' ειπείν είσαι 10 δις έτη φωτός μακριά, κοντά στην Μεγάλη Έξρηξη (αν έγινε, γιατί αμφισβητείταια αρκετά απ' ότι ακούω), όπου η βαρύτητα είναι ισχυρότερη, τότε έχεις διαφορετική περί χρόνου εικόνα.
Τα παράλληλα σύμπαντα είναι μήπως θέμα γεωμετρίας. Δεν μου αρέσει πολύ ο όρος, αυτός. Προτιμώ τις διαστάσεις. επί παραδείγματι, οι δυο διαστάσεις που βλέπουμε σε ένα σκίτσο, είναι ένα παράλληλο σύμπαν. ΥΓ Ανατρέξτε στον μύθο του σπηλαίου στον Πλάτωνα. |
Ο χρόνος υπάρχει. Αν μπορεί ο χρόνος να υπάρχει στις εξισώσεις της φυσικής επιστήμης τότε υπάρχει. Ένα αυτοκίνητο ταξιδεύει 50 ΧΑΩ. Χιλιόμετρα ανά ώρα. Αν δεν υπήρχε ο χρόνος τότε το αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να ταξιδεύει με 50 χιλιόμετρα ανά τίποτα. Αν δεν υπήρχε χρόνος το αυτοκίνητο δεν θα εκινήτο. Αν δεν υπήρχε χρόνος τα πάντα θα ήταν στάσιμα και έτσι ταυτόχρονα δεν θα υπήρχαν.
Πολλοί υποστηρίζουν πως ο χρόνος είναι δημιούργημα του ανθρώπου, γιατί ντε και καλά βολεύει. Εγώ θα πω πως η ΜΕΤΡΗΣΗ του χρόνου είναι ανθρώπινο δημιούργημα, ο χρόνος ο ίδιος όμως δημιούργημα της φύσεως. Υπενθυμίζω, αν δεν υπήρχε ο χρόνος δεν θα υπήρχε καθόλου φθορά. Περαιτέρω είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να υπάρξει ότιδηποτε. Επίσης, ψάξτε και διαβάστε για το πείραμα του Einstein με τα ρολόγια ακριβείας πάνω σε μαχητικά αεροσκάφη. Το ρολόι στο αεροσκάφος σε σχέση με το ρολόι στην Γη απείχαν κάποια μικροδεύτερα μετά το πείραμα και αφού υποβλήθηκε το εναέριο ρολόι σε τεράστιες ταχύτητες σε ύψος που η βαρύτητα είναι πιο λίγη από αυτή που αντιλαμβανόταν το ρολόι στη Γη. Τα ρολόγια ήταν ακριβείας. Το πείραμα επαναλήφθηκε πολλές φορές με διαφορετικά ρολόγια. Τί έκανε τα ρολόγια στο αεροσκάφος να δουλεύουν πιο γρήγορα; Γιατί; Αυτό και πάλιν αποδεικνύει πως ένα παράλληλο σύμπαν δεν θα μπορούσε να υπάρξει, απλούστατα γιατί αυτό που κατάφερε ο Αινσταιν να αποδείξει με αυτά τα πειράματα, ήταν πως τα δύο ρολόγια (το ένα στην γη και το αλλο να πετάει στο αεροσκάφος), παρόλο που για το ένα ρολόι ο χρόνος είχε καμπυλωθεί και του επέτρεψε να δουλέψει πιο γρήγορα, τα δύο ρολόγια δεν πέρασαν σε διαφορετικές διαστάσεις. Οπόταν βλέπουμε πως οποιαδήποτε μεταβλητή του ίδιου χρόνου μπορεί να υπάρξει στο ίδιο σύμπαν. Άρα λέμε χωροχρόνος. Ο χρόνος είναι αενάως δεμένος με τον χώρο. Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τα χωρήσει. Επίσης, αν πούμε ότι ο άνθρωπος ζει 100 χρόνια, και αν πούμε πως τα 100 χρόνια ισούντε με ένα δευτερόλεπτο, (λέμε τώρα), τότε ο άνθρωπος ζει για ένα δευτερόλεπτο. Απλά ο τρόπος αντίληψης μας μας κάνει να νοούμε ότι ζούμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στην ουσία γενιόμαστε και πεθαίνουμε πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τί έχει συμβεί. Η ζωή των εκατών χρόνων που νομίζουμε ότι ζούμε, είναι μία ψευδέσθηση που ξεδιπλώνετε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Αυτή φίλοι μου είναι η αντίστροφη θεωρία της σχετικότιτας. Αποδικνίει πως ο χρόνος είναι δεμένος στον χώρο. Αυτό αποδικνίει πως ο χώρος δεν μοιράζετε γιατί δεν μοιράζετε ούτε ο χρόνος και επίσης αποδικνίει πως το Σύμπαν ήταν, είναι και θα είναι ένα, ένα και συμπαγές. Εξάλλου, όπως είπαμε, η ίδια η λέξη Σύμπαν, μέσα από την ελληνική ερμηνεία της, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ να υπάρχουν περισσότερα από ένα σύμπαν. Και όλα αυτά για ένα δευτερόλεπτο ζωής. |
Παράθεση:
Τα ωρολόγια των πειραμάτων ήτο δύο τεραστίων διαστάσεων κατασκευές που αποτελούντο εκ πολλών εξαρτημάτων.Η μειούμενη βαρύτης επέτρεψες εις το ιπτάμενον ωρολόι να έχει μεταξύ των εξαρτημάτων του μικροτέρας τριβάς...Κατάλαβες; Η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει τα πάντα... |
Tα παράλληλα σύμπαντα είναι γεγονός, έχει αποδειχθεί αυτή η θεωρία πολλές φορές σε πολλά πειράματα και είναι μέρος του γνωστού ζήτηματος που "βασανίζει" φυσικούς και αστροφυσικούς (θεωριτικούς κυρίως) από το 1950.
Ελλάδιε, καλά όλ αυτά με τον χρόνο αλλά δεν καταλαβαίνω την σχέση τους με τα παράλληλα σύμπαντα. Επίσης η λέξη σύμπαν δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα και στη θέση της χρησιμοπιούσαν τη λέξη Κόσμος, που είχε και άλλες σημασίες. Δεν είμαι βέβαια 100% σίγουρος σ αυτό αλλά ποτέ δεν έχω διαβάσει (σε αυτά που έχω διαβάσει) τη λέξη σύμπαν, για πρωτότυπο μιλάω πάντα... Παραθέτω link που βρήκα για τα παράλληλα σύμπαντα, δεν είναι και το καλύτερο, έχουν βγεί και πιο πρόσφατα πράγματα αλλά τα έχει όλα μαζεμένα: http://www.physics4u.gr/articles/2003/paralleluni1.html ΥΓ: Μην "θεοποιείται" τους αρχαίους Έλληνες και κολλάτε σε ασήμαντα ζητήματα χάνοντας τα βαρυσήμαντα, άνθρωποι ήταν κι αυτοί στο κάτω κάτω... (γενικά το λέω, όχι προσωπικά) |
Παράθεση:
Παράθεση:
Το αν η λέξη σύμπαν υπήρχε ή όχι μας είναι αδιάφορο αλήθεια... Βασικά, στην ελληνική, δεν μπορείς να πεις πως μια λέξη δεν υπήρχει πιο παλιά ενώ τώρα υπάρχει... Ακόμα και μια λέξη που δεν είχε ειπωθεί ποτέ στην αρχαιότητα, υπήρχε στην γλώσσα. Π.Χ., άμα πω του Αριστοτέλη "σύμπαν", έχεις την εντύπωση πως δεν θα καταλάβει τί λέω; Μα φυσικά και θα ξέρει, γιατί ξέρει ελληνικά φυσικά... Η λέξη πηγάζει μέσα από τις ρίζες ελληνικών λέξεων, οπόταν έχει την ίδια σημμασία τώρα με αυτή που είχε στα αρχαία χρόνια, ακόμη και αν δεν την χρησημοποιούσαν/ήξεραν/δεν "υπήρχε". Ελπίζω να κατάλαβες που το πάω. Όσο αφορά την επιστημονική έρευνα για παράλληλα σύμπαν{τα} (το "τα" στο τέλος δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί το βάζετε ρε παιδιά, αφού η λέξη ΔΕΝ έχει πλυθηντικό... Και έστω δεν κλίνετε καν "τα σύμπαντα". Η φράση "των συμπάντων", ναι, θα μπορούσε να υπάρξει, αφού όμως υπήρχε και η έννοια. "Τα σύμπαντα" όμως δεν κλίνοντε έτσι. :p Το σύμπαν του συμπάντος συμπάν ώ σύμπαν Τα σύμπαν (εφόσον μιλούμε για πολλά σύνολα) των συμπάντων σύμπαν ώ σύμπαν Αν έχω λάθος εκλιπαρώ κάποιον με καλήν γνώσην γραμματικής να μας κλίνει αυτή την λέξην, γιατί δεν είμαι και φιλόλογος, ότι θυμούμε απο το γυμνάσιον. Απλά μιας και το θυμάμαι με αυτόν τον τρόπο θα υποστιρίξω την άποψη μου με αυτόν, ώσπου να αναγκαστεί ο νους να αλλάξει γνώμην. |
Παράθεση:
Στο σύμπαν μας ισχύουν άλλοι κανόνες απ ότι σε ένα άλλο σύμπαν, ένα άλλο σύμπαν μπορεί νά έχει μόνο 2 διαστάσεις και ένα άλλο 20. |
Εγώ θέλω να μου εξηγήσεις, πώς κάτι που εμπερικλίει τα ΠΑΝΤΑ μεσα να υπάρχει και δεύτερο από αυτό ;).
Παραδείγματος χάριν. Αν έχουμε το σύνολο από μήλα, και πούμε πως όλα τα μήλα βρίσκοντε μέσα σε αυτό το σύνολο τότε δεν μπορούμε να έχουμε άλλο σύνολο από μήλα. Γιαυτό στάθηκα στην λέξη σύμπαν. Όσο για τον χρόνο, αν δεν εξακολουθείς να μην κατάλαβενεις γιατί συνδέω τον χρόνο με το σύμπαν τότε μήπως κάνω λάθος εγώ, και δεν θα έπρεπε να τα συνδέω... Είναι σαν να με ρωτάς γιατί συνδέω την επιτάχυνση με τον χρόνο όταν μιλούμε για ταχύτητα... Ελπίζω να ήμουν κατανοητός. Κοίτα, δεν ισχυρίζομαι πως είμαι απόλυτα σωστός, ούτε πως εσύ είσαι λάθος. Απλά υποστιρίζω μία άποψη. Δεν έκανα και καμιά επιστημονική έρευνα για αυτά που λέω, απλά είναι κάποιες σκέψεις που έχω. |
Παιδιά, μην συγχέουμε τον χρόνο με το σύμπαν. Ο χρόνος είναι πνευματική ενέργεια οφειλομένη στην παρατήρηση.
Προς φίλο Ελλάδιο ον.το σύμπαν γεν. του σύμπαντος δοτ.τω σύμπαντι αιτ. το σύμπαν. κλητ (ω σύμπαν). Κανονικά πληθυντικό δεν έχει. Είναι ΣΥΜ-ΠΑΝ Συμφωνώ οτι το σύμπαν είναι ένα.Σου στέλνω παραπομπές στα εξής κείμενα Πλάτωνος Τίμαιος 31b,3 και Αριστοτέλους Περί Ουρανού 279 α, 6-11 όπου γίνεται λόγος για μοναδικότητα του κόσμου.Απλώς εγώ πιστεύω πως το σύμπαν είναι ένα, με την ιδιότητα να υπάρχει σε πολλές γεωμετρίες. Η ομοιομορφία΄του χρόνου περί της οποίας ομιλεί ο Αριστοτέλης, είναι πολυ δύσκολο να ερμηνευθεί. Το ψάχνω, αλλά πραγματικά θέλει πολύ κόπο να καταλάβουμε τι εννοεί. |
Ο χρόνος δεν ταυτίζεται με την κίνηση, απλώς συνδέεται μέσω της μετρήσεως.
|
Παράθεση:
Αν τα μήλα μπουν σε ένα καλάθι ναι, αλλά αν τα μήλα μπουν σε πολλά καλάθια? Σύμπαν μπορεί να σημαίνει αυτό που περιέχει τα πάντα που βλέπεις και καταλαβαίνεις και σε επηρεάζουν, μιλάω για το δικό μας σύμπαν, τίποτα όμως δεν μου λέει ότι υπάρχουν και πράγματα που δεν βλέπω έξω από εδώ, πάλι τα πάντα περιέχει άλλα μόνο τα πάντα που λαμβάνουν οι αισθήσεις σου. Ο δικός μας χωροχρόνος περικλύεται από μια "φούσκα", όπως γνωρίζεις κι εσύ, τι γίνεται έξω από τη λεγόμενη φούσκα των γεγονότων? Διάβασε το link που έδωσα... Δεν έχει σημασία ποιός είναι σωστός, από τον εποικοδομιτικό διάλογό όλοι κερδίζουν, γι αυοτό εφευρέθηκε άλλωστε. |
Παράθεση:
|
Αν θέλεις φίλε βάλε κάθε μήλο σε ξεχωριστό καλάθι, πάλι το σύνολο τους θα είναι 1.
Επίσης, θα ήθελα να πω πως: το 1 στους αριθμούς, είναι ο άρχων ακέραιος. Η μονάδα. Δεν είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε πως τα πάντα μπορούν να ανήκουν σε ένα σύνολο. Το σύνολο των συνόλων. Οπόταν, αν το σύμπαν δεν είναι το πιο μεγάλο σύνολο (μιας και η ιδια η λεξη αυτο μας λεει) τότε ποιο είναι; |
Παράθεση:
|
Πιστεύω πως "υπέρ" αναφέρει μέγεθος, όχι ποσότητα. Μπορεί να κάνω και λάθος. Όπως και να έχει, έχω παραθέσει την άποψη μου εγώ, το ίδιο κάνατε και οι υπόλοιποι. Αλλά δυστυχώς δεν φτάνουμε σε αυτό που μας καίει... στο συμπέρασμα! Πιστεύω πως εν τέλει μπορεί και να συμφωνίσω μαζί σου φίλε violinist, αλλά να μου επιτρέψεις να σε αμφισβητήσω ακόμα παραπέρα. Γι'αυτό να με συγχωρείτε, θα κάνω λίγη αποχή από το thread για λίγο(=όσο χρειαστεί), για να διενεργήσω κάποια έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό, αφού διεγείρει το μυαλό μου ευχάριστα και του αξίζει περισσότερη σημμασία από όση μου επέτρεψε ο χρόνος που είχα τώρα τελευτέα.
Θα επιστρέψω δημήτριος.... εεε... δρυμήτερος!!! Φιλικά, Ελλάδιος |
Παράθεση:
Επι τη ευκαιρια, μπορει καποιος να μου εξηγησει τι ακριβως ειναι το hyperspace και πως εχει κανεις προσβαση σε αυτο; Παντως, για να καταθεσω και εγω την αποψη μου, δεν θελω να κολλησω στο αν ο ορος "παραλληλο συμπαν" ειναι δοκιμος αλλα γενικα, πιστευω στους παραλληλους κοσμους/πραγματικοτητες...Οπως επισης οτι ο χρονος ειναι ενα ειδους κλειστου κυκλωματος και οτι το μελλον εχει ηδη συμβει...και σ' αυτο περιλαμβανω ολες τις πιθανες εκβασεις γεγονοτων... |
Παράθεση:
Για'αυτο ακριβως το πραγμα μιλουσα και εγω "στις παπαλληλες πραγματικοτητες " και για οτι το μελλον εχει ειδη συμβει ,ναι, μηπως ομως ειναι λιγο μοιρολατρικο αυτο ? πιστεύεις δηλ οτι ολλα ειναι προκαθορισμενα? και οτι και να κάνουμε οσο και να προσπαθησουμε δεν αλαζει τιποτα? οτι ειναι να γινει θα γινει (και μιλαω παντα για πραγματα που περνανε απο το χερι μας)αναλυσέ μου το λιγω αυτο με ενδιαφέρει και για |
Θα προσπαθησω να στο αναλυσω καποια αλλη στιγμη που θα εχω περισσοτερο χρονο... :) Αλλα σκεψου οτι αν οντως το μελλον εχει συμβει στο εχω ηδη εξηγησει και ισως μπορεις να το "θυμηθεις" μεσω διαλογισμου... ;) :cool:
|
Tο ολόκληρο και σωστότερο όνομα είναι υπερσύμπαν φυσαλίδων και το αγγλικό αν θυμάμαι καλά είναι bubble universe.
Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα αλλά διαφωνούν ως προς τη δομή τους, η θεωρία bubble universe είναι μάλλον η πιο αποδεκτή. Hyperspace μπορεί να είναι πολλά αλλά ένα ξέρω σίγουρα: Το υπερδιάστημα είναι μια θεωρία στην οποία ο Dr. Michio Kaku υποστηρίζει ότι το σύμπαν μας αποτελείται από 10 ή και παραπάνω διαστάσεις. Πάλι αρκετά αποδεκτή θεωρία, η οποία έγινε πιο αποδεκτή με την θεωρία των υπερχορδών, η οποία θεωρία χρειάζεται παραπάνω από 4 διαστάσεις για να λυθούν κάποια προβλήματα. Επειδή όμως κατάλαβα ότι δεν αναφέρεσε σε επιστήμη αλλά σε μεταφυσικά γεγονότα να το πω? Θα πω ότι σε ένα υπερδιάστημα υπάρχει ένα μέρος που το σύμπα που ζεις είναι ακριβώς το ίδιο, ακόμα και εσύ κάνεις τα ίδια πράγματα, δεν ξέρω πως επικοινωνείς με εκείνο το σύμπαν αλλά γιατί να το κάνεις? Αφού είναι αντιγραφή δική σου? Σύμφωνα με την επιστήμη δλδ... Για όλα αυτά στο link που έδωσα αρκετά παραπάνω! |
Φίλοι και φίλες.
Η ύπαρξη του χρόνου δεν αμφισβητείται. Τα συστατικά του σύμπαντος, είναι τέσσερα (4). Ύλη, ενέργεια, χώρος και χρόνος. Το Θείο σχέδιο έχει 13 ακτίνες δημιουργίας με ανάλογα σύμπαντα. Αναφέρεται όμως από τους φιλοσόφους και κατόπιν από τους επιστήμονες ως ολότητα με την φράση ¨σύμπαν¨ (ως κάτι ενιαίο), συμπεριλαμβάνοντας και τις 13 ακτίνες δημιουργίας του Θείου σχεδίου. Σύμπαν, υπερσύμπαν, αντισύμπαν. Ο χρόνος είναι αδιαφόριστο και αδιάσπαστο από τα υπόλοιπα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τον χρόνο. Ο συμπαντικός χρόνος ουδεμία σχέση έχει με τον χρόνο που εμείς αντιλαμβανόμαστε και μετράμε μα τα ρολόγια μας. Αφορά την δημιουργία, την διαδικασία του παρόντος, το παρελθόν, το μέλλον και τους συσχετισμούς των δυνάμεων. Στα τέσσερα αυτά συμπαντικά στοιχεία αλληλεπιδρούν οι 4 συμπαντικές δυνάμεις, ηλεκτρομαγνητική, βαρυτική, ασθενής πυρηνική και ισχυρή πυρηνική. Όσο για τα παράλληλα σύμπαντα πιστεύω ότι υπάρχουν, γιατί μόνο έτσι προσδιορίζεται το χωροχρονικό συνεχές. Το ταχυόνιο το οποίο περνά από το παρόν στο παρελθόν, λόγω της υπερβατικής του ταχύτητος το ξεπερνά και καταλήγει στο μέλλον. Αυτό επιδιώκεται με τον ¨επιταχυντή ηλεκτρονίων¨ στη Ελβετία. Προσπαθούν να περάσουν στο παρελθόν ώστε να εξακριβώσουν το αίτιον της δημιουργίας και την διαδικασία της νέας αρχής εκ του τέλους. Θα συμφωνήσω με την αναφορά του φίλου Φάος και χάος στο Δ΄, τέταρτο γράμμα του Ελληνικού αλφαβήτου, μόνο που αυτό δεν είναι σύμπτωση. Σε ότι αφορά την ταχύτητα το ζητούμενο δεν είναι πλέον μόνο η ταχύτητα του φωτός διότι δεν αρκεί, μα η ταχύτητα μέσω της στρέβλωσης του χρόνου. Φίλε μου Elladios, το ¨υπέρ¨ προσδιορίζει την υπερύλη. Στο φίλο ΛΥΚΑΙΟ 1981 θα πω ότι, προφανώς ο μύθος του σπηλαίου του Πλάτωνα αναφέρεται στην τετραδιαστική περιοχή. Διότι και ο Πλάτων, ο Πυθαγόρας μα και άλλοι φιλόσοφοι την γνώριζαν πολύ καλά, 2.000 περίπου χρόνια πριν την ανακαλύψει η επιστήμη. |
mars σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι, στον τετραδιάστατο χώρο.Απ' όσο ξέρω από τον Αριστοτελικό Όμιλο όπου πηγαίνω, υπάρχει και εργασία πάνω σε αυτό από μαθηματικούς. ΄Θέλω μάλιστα να βρω και το αντίστοιχο paper όπου αναφέρεται.
|
απορια σχετικα με τα παραλληλα συμπαντα
σε ενα αρθρο διαβασα οτι στα παραλληλα συμπαντα, ο εαυτος μας μπορει να ζει καποια αλλη ζωη καθως κ κατι για πυλες μεταφορας αναμεσα σε αυτα τα συμπαντα..... Μηπως τυχαινει καποιος να ξερει κατι πανω σε αυτο?
|
simjoanna666 ισχύει αυτό που λές. Όπως κάθε quantum έχει το αντίθετό του πχ σε ένα με φορτίο -1 αντιστοιχεί ένα με φορτίο +1. Υποστηρίζεται μάλιστα έντονα ότι έχουμε και παράλληλους εαυτούς σε άλλα σύμπαντα, οι οποίοι αντιστοιχούν σε πιθανότητες να γίνουν κάποια πράγματα. Τι εννοώ. Αποφασίζεις να βγεις από το σπίτι και έχεις επιλογή να πας για καφέ ή ποτό. Επιλέγεις το 1ο. Το 2ο όμως συμβαίνει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, απλώς εσύ επέλεξες ένα από τα 2 ενδεχόμενα.Η γνώμη μου είναι ότι κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η έλξη του υποσυνειδήτου, που επηρεάζει την πραγματικότητα. Επιλέγει ένα εκ των ενδεχομένων και το υλοποιεί.
|
Χαίρετε και καλώς σας βρήκα.Το θέμα είναι ενδιαφέρον και προσπαθώ πάντα να το βλέπω και από την μεριά της Φυσικής (όσο αυτό μου είναι δυνατόν) και απο μια πιο προσωπική-υποκειμενική σκοπιά.Το υποκειμενικό είναι θέμα της φαντασίας μου και επιρρεάζεται και από την φαντασία κάποιων άλλων--συγγραφέων/εικονογράφων.Αλλά όσο και αν το επιθυμώ, πχ να βρω μια πύλη προς τη Middle-Earth -λέμε τώρα- τα μαθηματικά και η φυσική μήπως λένε κάπως διαφορετικά τα πράγματα;Νομίζω πως το θέμα ξεκίνησε από την κβαντομηχανική και την ερμηνεία λύσεων των εξισώσεων της.Ρίξτε μια ματιά στα επόμενα:
Σε αυτά υπάρχουν αρκετά μαθηματικά-το τονίζω ότι δεν τα καταλαβαίνω - αλλά τουλάχιστον κάποια από τα θεωρητικά δίνουν μια ιδέα της όλης θεωρίας και σκέψης http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics http://en.wikipedia.org/wiki/Interpr...ntum_mechanics http://en.wikipedia.org/wiki/Many-worlds_interpretation H γάτα του Σρέντινγκερ και η θεωρητική ύπαρξή της σε 2 καταστάσεις/κόσμους(?) http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger%27s_Cat Επίσης για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το βιβλίο του Michio Kaku "Parallel Worlds" καθώς και το "Physics and Philosophy" από τον Werner Heisenberg για την ερμηνεία της Κβαντομηχανικής. Το θέμα είναι , ότι μιλάμε για μαθηματικές εξισώσεις.Η ερμηνεία τους είναι σωστή ή μιλάμε για εντελώς θεωρητικές καταστάσεις που δεν έχουν φυσικό νόημα;Αυτό δεν το ξέρω.Αλλά αν υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι( παραπάνω νομίζω ότι απλά χρησιμοποίησαν τον όρο σύμπαν λανθασμένα-το σύμπαν θα μπορούσε να περιλάβει πολλούς κόσμους ή πραγματικότητες και στην ουσία γι'αυτούς μιλάμε και όχι για το όλον, το σύμπαν) και εμείς δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους δεν έχει και κανένα νόημα έτσι δεν είναι;Στη φαντασία μας θα παραμείνουν... :) ;) :( |
[QUOTE=ΛΥΚΑΙΟΣ 1981]...Η γνώμη μου είναι ότι κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η έλξη του υποσυνειδήτου, που επηρεάζει την πραγματικότητα. Επιλέγει ένα εκ των ενδεχομένων και το υλοποιεί.[/QUOTE]
Μήπως είναι δυνατόν να αναπτύξεις την θέση σου για να γίνεις πλέον κατανοητός; Πώς το υποσυνείδητο επιλέγει και πραγματοποιεί ( κάνει το ενδεχόμενο πραγματικότητα ); ( όχι, παρακαλώ υλοποιεί - άλλη είναι η σημασία της λέξης "υλοποίηση" ) |
Παράθεση:
Έτσι είναι, αλλά δυστυχώς σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που να κυριολεκτολογεί - Γι' αυτό και οι παρανοήσεις, πέραν του ότι υπάρχει πλέον και ανεπάρκεια γνώσης της γλώσσας! Εύγε και πάλι για τα όσα έγραψες. "Έγραψες", που λέν και οι νεώτεροι... |
Στο περιοδικό Mystery του Ιανουαρίου, δίνει ως δώρο ένα μικρό βιβλιαράκι του P.K.Dick για τις Παράλληλες Διαστάσεις.. οι ενδιαφερόμενοι προσέλθετε.. :cool:
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:54. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.