Το forum του μεταφυσικού

Το forum του μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/forum/index.php)
-   Ψυχικά Φαινόμενα – Μεταφυσική –Αποκρυφισμός (http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ο Γιούνγκ για την Γνώση από Αλλού... (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=6837)

Arga_Star-clad 17-01-12 16:11

Ο Γιούνγκ για την Γνώση από Αλλού...

Το Πνεύμα που κατέλαβε τον άνθρωπο ‘‘απ’ έξω’’, η Γνώση που κατήλθε από ‘‘Αλλού’’, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που επανέρχεται συνεχώς στους εναλλακτικούς κύκλους. Ίσως επειδή τα στοιχεία που υπάρχουν και μπορούν να συνδυαστούν είναι επίσης αρκετά ενδιαφέροντα κι από διάφορες πηγές (από τους πρώτους μύθους μέχρι τα θρησκευτικά κείμενα, από τα παλαιότερα έργα τέχνης μέχρι τα σύγχρονα λογοτεχνικά έργα).

Έτσι, πριν από μερικούς μήνες, συνάντησα με έκπληξη μία σχετική αναφορά και μέσα στο έργο του Καρλ Γιούνγκ. Εκεί ο Γιούνγκ συμμερίζεται την άποψη πως το Πνεύμα δεν είναι ένα πρωτογενές παραγόμενο του ανθρώπου αλλά κάτι που εισήλθε στον άνθρωπο από μία εξωτερική σφαίρα ! Το Πνεύμα ή η Γνώση, έλκεται από τον άνθρωπο και εγκαθίσταται μέσα σε αυτόν…

Να το σχετικό απόσπασμα (έχω αλλάξει κάποια συντακτικά χαρακτηριστικά του κειμένου για ευκολότερη ανάγνωση) :

Παράθεση:

«Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Πνεύματος είναι η αρχή της αυθόρμητης κίνησης και δραστηριότητας, η αυθόρμητη ικανότητά του να παράγει εικόνες ανεξάρτητα από την αισθητηριακή αντίληψη κι ο αυτόνομος και κυρίαρχος χειρισμός αυτών των εικόνων…

»Αυτή η πνευματική οντότητα πλησιάζει τον άνθρωπο απ’ έξω. Καθώς όμως αναπτύσσεται όλο και περισσότερο εγκαθίσταται μέσα σε αυτόν και γίνεται υφιστάμενη λειτουργία, χάνοντας έτσι τον αρχικό χαρακτήρα της αυτονομίας της. Αυτός ο χαρακτήρας διατηρείται τώρα μόνο στις συντηρητικές αντιλήψεις, και συγκεκριμένα στις θρησκείες.

»Η κάθοδος του Πνεύματος στην σφαίρα της ανθρώπινης συνείδησης εκφράζεται με τον μύθο του θεϊκού νου που πιάνεται μέσα στο αγκάλιασμα της φύσης. Αυτή η διαδικασία που συνεχίζεται στην διάρκεια των αιώνων είναι ίσως μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα…

»…θα πρέπει να μας θυμίζουν συνεχώς την προέλευση και τον αρχικό χαρακτήρα του Πνεύματος, ώστε ο άνθρωπος να μην ξεχάσει τί έλκει μέσα του και με τί γεμίζει την συνείδησή του.

»Δεν δημιούργησε ο άνθρωπος το πνεύμα, αντίθετα, το πνεύμα είναι εκείνο που κάνει τον άνθρωπο δημιουργικό, κεντρίζοντάς τον να προχωρήσει δίνοντάς του ιδέες, αντοχή, ενθουσιασμό και έμπνευση.

»Το Πνεύμα διαποτίζει σε μεγάλο βαθμό όλο του το είναι, ώστε ο άνθρωπος διατρέχει τον σοβαρότατο κίνδυνο να νομίσει ότι αυτός δημιούργησε το πνεύμα και ότι το κατέχει. Στην πραγματικότητα, όμως, το αρχέγονο φαινόμενο του πνεύματος κατέλαβε τον άνθρωπο και μονολότι φαίνεται να είναι πρόθυμο υποχείριο των ανθρώπινων προθέσεων, ουσιαστικά δεσμεύει την ελευθερία του με χιλιάδες αλυσίδες – όπως ακριβώς την δεσμεύει κι ο φυσικός κόσμος - και γίνεται μια έμμονη ισχυρή ιδέα.

»Το Πνεύμα απειλεί τους αφελείς με την αφύσικη ‘‘διόγκωση του μπαλονιού’’, ένα φαινόμενο που η εποχή μας προσφέρει με τα φρικτότερα και διδακτικότερα παραδείγματα…»
Σχετικά με την τελευταία παράγραφο (το ''η εποχή μας προσφέρει τα φρικτότερα παραδείγματα'' του Γιούνγκ αναφέρεται στον Β' Π.Π.), μπορούμε να αντιπαραβάλλουμε και ένα άλλο κείμενο του Γιούνγκ όπου διατυπώνει κάποιες σκέψεις σχετικά και με το βιβλίο του Ενώχ.

Εκεί βλέπουμε το αιθέριο πνεύμα να κατέρχεται στην γήινη σφαίρα, να γονιμοποιείται με τις γυναίκες των ανθρώπων και να γεννά παιδιά.

Από την ψυχολογική σκοπιά, αναφέρει, πρόκειται «για μια πρόωρη εισβολή μη συνειδητών περιεχομένων στον ανθρώπινο κόσμο». Αυτοί οι ‘‘άγγελοι’’ μαζί με τους ανθρώπους γενούν μια φυλή γιγάντων (διόγκωση της ανθρώπινης συνείδησης), η οποία στην συνέχεια τρέφεται με ανθρώπους για να επιβιώσει («μια φυλή γιγάντων που καταλήγει να απειλεί την ανθρωπότητα με καταβρόχθιση») - μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική ερμηνεία για το τί ήταν οι.. Νεφελίμ : άνθρωποι που είχαν ψυχολογικά ''διογκωθεί'' από την απορρόφηση υπερβολικής γνώσης...

astra 16-02-12 21:58

Τελευταία,ερευνώντας μεταφυσικά φαινόμενα, έπεσα πάνω στον Γιουγκ.Έμαθα ότι ήταν μαθητής του Φρόιντ και επιστήθος φίλος του έως ότου συγκρουστούν ιδεολογικά.Παρόλο που ήταν ένας εξέχων επιστήμονας και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης-ξεπερασμένος ωστόσο σήμερα-ο Γιουγκ ήταν παθιασμένος με τη δουλειά του σε τέτοιο βαθμό που εξαντλούσε τον εαυτό του θέτοντάς τον σε απερίγραπτα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης προκειμένου να βιώσει τις ψυχοπαθολογικές καταστάσεις τις οποίες ερευνούσε.Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος είχε κάποιες "απόκοσμες εμπειρίες" μέσα από πνευματιστικές δραστηριότητες με την ξαδέρφη του που ήταν διάμεσο...Δεδομένου ότι ο Γιουγκ ήταν αναγνωρισμένος επιστήμονας,έχουν τεράστιο-για μένα τουλάχιστον-ενδιαφέρον οι εμπειρίες και προφανώς οι γνώσεις που αποκόμισε από τις ασυνήθιστες -για τον επιστημονικό κύκλο-ενασχολήσεις του...

Το θέμα που ανοίξατε είναι πολύ ενδιαφέρον από την άποψη ότι στο πρόσωπο του Γιουγκ συνυπάρχει ο σκεπτικισμός του επιστήμονα με τα ψυχικά φαινόμενα σε μία σχέση μη αλληλοαναιρούμενη!!!!!!!!!!

Θα σας ήμουν ευγνώμων,αν παραθέτατε περισσότερες πληροφορίες...

16-02-12 22:19

Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε Arga_Star-clad πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου και πρέπει να
τοποθετηθούμε με προσοχή.....

Αναφέρεις απο το βιβλίο του Ενώχ....
<<Εκεί βλέπουμε το αιθέριο πνεύμα να κατέρχεται στην γήινη σφαίρα, να
γονιμοποιείται με τις γυναίκες των ανθρώπων και να γεννά παιδιά.>>

Αυτό λέει η κάτι άλλο ?????
Μην τυχόν αναφέρει για γιούς του θεού η γιοι του φωτός η κάτι σχετικό
???
Δεν νομίζω πως αναφέρει για αιθέριο πνεύμα....
Είναι κάτι που θα αλλάξει την συζήτηση μας ....

Θα σε παρακαλούσα εάν σου είναι δυνατόν ερεύνησε τις πηγές σου και
ενημέρωσε μας...

Ευχαριστώ.

Arga_Star-clad 17-02-12 15:48

Καλησπέρα,

το συγκεκριμένο θέμα είναι όντως αρκετά ενδιαφέρον και εδώ τίθεται μάλλον πολύ αποσπασματικά, απλώς το είχα κάπου αλλού και σκέφτηκα να το μεταφέρω και εδώ ως hint για όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί περισσότερο.

Σχετικά με το πρώτο μέρος και την ''ανεξαρτησία του Πνεύματος'', ας σκεφτούμε πως ο Γιούνγκ ήταν ο εισηγητής του όρου ''συλλογικό ασυνείδητο'' και των αρχετύπων - ενός βαθύτερου επιπέδου και κάποιων βαθύτερων στοιχείων με τα οποία φαίνεται να ''επικοινωνεί'' η ατομική ψυχή χωρίς ωστόσο αυτά να προέρχονται από αυτήν (από την ζωή του ατόμου).

«Το προσωπικό ασυνείδητο στηρίζεται πάνω σε ένα έμφυτο και βαθύτερο στρώμα που δεν προέρχεται από ατομικές εμπειρίες του ατόμου. Αυτό το βαθύτερο στρώμα το ονομάζω συλλογικό ασυνείδητο… Τα περιεχόμενα του συλλογικού ασυνείδητου είναι γνωστά ως αρχέτυπα», και αλλού «Υπάρχουν πράγματα στην ψυχή που δεν τα παράγω εγώ, αλλά παράγονται μόνα τους και έχουν την δική τους ζωή…»

@astra, το έργο του Γιούνγκ είναι πολύ βαθύ και διεισδυτικό, πιστεύω πως αξίζει να το μελετήσει κανείς αν ασχολείται με αυτά τα θέματα, δυστυχώς δεύτερες και τρίτες πηγές πολλές φορές δεν είναι ακριβείς ή τόσο αναλυτικές όσο θα έπρεπε, οπότε για μια καλύτερη εποπτεία επί του θέματος συνίσταται σίγουρα η επαφή με το πρωτότυπο. Αρκετά βιβλία του Γιούνγκ είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά και κλυκλοφορούν. Βεβαια, ελπίζω στο μέλλον να μας δωθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερο πράγματα και από εδώ.

@AVATARGR, η συγκεκριμένη πρόταση που αναφέρεις δεν είναι μέσα σε εισαγωγικά, οπότε δεν είναι πρόταση του Γιούνγκ αλλά απλώς μία δική μου (συνδετική) πρόταση. Έγραψα ''αιθέριο πνεύμα'' χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, ίσως επειδή αναφερόταν γενικά και όχι προσωποποιημένα ο όρος ''πνεύμα'' και πιο πάνω, θα μπορούσα να πω ''ουράνιο πνεύμα'' ή ''το πνεύμα που κατήλθε από τους ουρανούς'' (εννοώντας πάλι το ''ουρανός'' με την γενικότερη, μεταφυσική έννοια).

Στην συγκεκριμένη πηγή (είναι από την βιογραφία του Γιούνγκ ''Αναμνήσεις, Σκέψεις, Όνειρα''), χρησιμοποιείται ο όρος άγγελοι (που τον αναφέρω και εκεί μέσα σε εισαγωγικά) :

«… έχει σχέση με την πτώση των αγγέλων, μια πρόωρη εισβολή μη συνειδητών περιεχομένων στον ανθρώπινο κόσμο… Οι άγγελοι μαζί με τους ανθρώπους γεννούν μία φυλή γιγάντων που καταλήγει να απειλεί την ανθρωπότητα με καταβρόχθιση, όπως μας πληροφορεί το βιβλίο του Ενώ»

Οπότε ο Γιούνγκ χρησιμοποιεί τον όρο άγγελοι εδώ. Σκέφτηκα πως, επειδή αναφέρονται διάφορα για τους Νεφελίμ τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη ψυχολογική ερμηνεία του Γιούνγκ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ρίχνει ένα καινούριο, πρωτότυπο φως στο ''σκοτεινό'' κείμενο του Ενώχ...

18-02-12 12:10

Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε Arga_Star-clad η αυθαίρετη μετάφραση η παράφραση έχει πολύ μεγάλη
σημασία...
Άλλο αιθέριο πνεύμα και άλλο γιούς του θεού η γιοι του φωτός....

Καλό θα είναι να τηρούμε αυτούσιες τις μεταφράσεις γιατί ο
οποιοδήποτε μεταφραστικός ακροβατισμός θα βγάλουμε λάθος
συμπεράσματα και πάνω σε αυτά τα συμπεράσματα θα βγάλουμε άλλα
συμπεράσματα και θεωρίες....

Ευχαριστώ.

Arga_Star-clad 18-02-12 15:45

μία νέα ερμηνεία για τους Νεφελίμ ; (no spaceships included)

Ok, δέχομαι την επισήμανση στο πλαίσιο μιας ακριβολογίας επί του συγκεκριμένου αποσπάσματος :)

Ο Γιούνγκ χρησιμοποιεί τον όρο ‘‘άγγελοι’’ ή ‘‘αγγελικά όντα’’ σε αναλογία μάλλον αυτού που αναφέρεις κι εσύ ως ‘‘γιοί του φωτός’’ κτλ. Απ’ την άλλη, ας έχουμε στον νου μας ότι, έτσι κι αλλιώς, κάθε όρος πρέπει να εξετάζεται μέσα στο ιστορικό και πολιτισμικό του πλαίσιο.

Επίσης, σκεφτόμουν να επανέλθω λίγο σε αυτό, πιο αναλυτικά, καθώς σκέφτηκα έναν ενδιαφέρον συνδυασμό με κάποιο άλλο σημείο, όπου ο Γιούνγκ μιλάει για τις εμπειρίες του από την επαφή με τις πρωτόγονες φυλές της Αφρικής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται και εκεί πως μέσα στην μυστικιστική/μυθική αντίληψη των ιθαγενών :

«ο μάγος-γιατρός της φυλής διέκρινε δύο βασικές αιτίες ασθενειών: την κατάληψη από κάποιο πνεύμα και την απώλεια της ψυχής... Η ασθένεια των πνευμάτων συνοδευόταν από παράξενα φαινόμενα που δεν ανήκαν στον αρχικό χαρακτήρα του ασθενή, αφορούσε μία ξένη επιρροή που τον αλλοίωνε με την παρουσία της, μία ενίσχυση ή μία υπερβολή στα βασικά χαρακτηριστικά του… Όταν το άτομο αισθανόταν τον ‘‘τραυματισμό’’ κάποιων προσωπικών ψυχικών περιεχομένων του, αυτό ερμηνευόταν σαν απώλεια της ψυχής του. Όταν το άτομο δεχόταν την ισχυρή επιρροή ενός αρχέτυπου, που ‘‘φούσκωνε’’ τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, θεωρούνταν ότι είχε καταληφθεί από πνεύματα…»

Στο φαινόμενο της ''ψυχικής διόγκωσης'', όταν δηλαδή το άτομο έχει ''καταληφθεί'' από κάποια αρχετυπικά χαρακτηριστικά, αναφέρεται και αλλού :

«ψυχική διόγκωση, ο όρος είναι ταιριαστός στον βαθμό που η κατάσταση του ατόμου συνίσταται σε μία επέκταση της προσωπικότητας πέρα από τα ατομικά όρια... όταν ταυτίζομαι με το αξίωμα ή τον τίτλο μου, φέρομαι σαν να είμαι εγώ όλο εκείνο το σύμπλεγμα των παραγόντων που συνιστούν το αξίωμα, είναι σαν να επεκτείνομαι και να σφετερίζομαι αξίες που δεν βρίσκονται μέσα αλλά έξω από εμένα… αλλά όπως υπάρχει μία κοινωνία έξω από το άτομο, έτσι υπάρχει μία συλλογική ψυχή έξω από την ατομική… όπως κάποιος μπορεί να ταυτιστεί με τον κοινωνικό του ρόλο, έτσι και κάποιος μπορεί να ταυτιστεί με την ελκτική δύναμη μιας συλλογικής, αρχετυπικής εικόνας…»

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γιούνγκ συνδέει όλα αυτά με μία ψυχική ερμηνεία του ναζιστικού πυρετού που είχε καταλάβει την Γερμανία πριν και κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Γερμανοί Ναζί ήταν μία ''φυλή γιγάντων'', που απείλησε την ανθρωπότητα με καταβρόχθιση, και πως βαθύτερη αιτία πίσω από αυτό ήταν η... μεταφυσική του ναζισμού, ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σύμπλεγμα δοξασιών και συμβόλων, μια αρχετυπική γητεία πάνω στην ανθρώπινη ψυχή, μία δαιμονική ένωση των ''υιών του θεού'' με τους ανθρώπους...

http://oi43.tinypic.com/1yvcxu.jpg
Νεφελίμ στον 20ο αιώνα ; :D

18-02-12 19:29

Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε μου Arga_Star-clad η ακριβολογία δεν είναι σχήμα λόγου η να σου
κάνω παρατήρηση (μακριά απο εμένα αυτά) αλλά για την πιθανότητα να
παρασυρθούμε σε μή σωστά συμπεράσματα....

Επίσης ο όρος "ψυχική διόγκωση" θα έλεγα να το αναφέρεις ψυχική
επέκταση.....

Αυτό που μου αρέσει και μου δίνει έναυσμα για περεταίρω σκέψη είναι η
σωστή κατά την άποψή μου αναφορά σου για την ''φυλή γιγάντων''....
Αυτό μου έφερε στην σκέψη μου τα τεράστια αγάλματα , σημαίες ,
συγκεντρώσεις των Ναζί που ομοιάζουν με αντίστοιχα της Σοβιετικής
Ένωσης και τις Κίνας....

Δίνοντας την ψυχική έκφραση πως η φυλή τους είναι φυλή γιγάντων...

Ευχαριστώ.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:20.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.