Το forum του μεταφυσικού

Το forum του μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/forum/index.php)
-   Η Ταινιοθήκη του Φανταστικού (http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Requiem for a dream (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=839)

Μιχάλης 17-12-05 10:34

Requiem for a dream

Ίσως σας κάνει εντύπωση η επιλογή της συγκεκριμένης ταινίας, μιας και φανερά τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει σχέση με μεταφυσικά φαινόμενα, ωστόσο θα ήθελα τις απόψεις σας, γιατί, αν μη τι άλλο, οι επιλογές που κάνει το άτομο για τη ζωή του, όσο και αν εξηγούνται από τις επιστήμες, παραμένουν βαθιά ριζωμένες στο ασυνείδητο, το κατεξοχήν "μυστηριώδες" τμήμα του ψυχισμού.
Εκπληκτική, κατά την άποψή μου, συγκλονιστική μουσική, πάρα πολύ καλές ερμηνείες. Μερικοί άνθρωποι, όπως λέει και ο ποιητής, φαίνεται πως έχουν την κακιά την ώρα μέσα τους...

Φοίβος Καλφόπουλος 17-12-05 13:32

Η μουσική όντως είναι όλα τα λεφτα στη ταινία , δένει εκπληκτικά με τις καταστάσεις που διαδραματίζονται και επιδρά καταλυτικά στο ψυχικό κόσμο του θεατή . Είχα ακούσει το soundtrack χωρίς να έχω παρακολουθήσει την ταινία και μου είχε αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις αλλά οταν είδα την ταινία πραγματικά με ταρακούνησε !
Όσο για τη ταινία και αυτή σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά καλή , περιγράφει πλήρως τη ζωή των ανθρώπων που μπαίνουν στον κόσμο των ναρκωτικών !

agaliarep 18-12-05 20:12

Μόνο και μόνο ο τίτλος του είναι σημείο αναφοράς.
Requiem for a dream.
Νομίζω οτι μερικές ταινίες δεν μπορούν να περιγραφούν.
Γιατί πολύ απλά κάθε ψυγείο δεν είναι ίδιο και μια περιγραφή του δεν μπορεί να αποδώσει εκείνο το... ψυγείο.

Antonia 19-12-05 08:00

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από KaFriLa
...περιγράφει πλήρως τη ζωή των ανθρώπων που μπαίνουν στον κόσμο των ναρκωτικών !

Εδώ κάνεις κάποιο λάθος. Μπορεί το κυρίως θέμα να έχει να κάνει με τα ναρκωτικά, αλλά το νόημα είναι άλλο. Η ταινία περιγράφει τις ζωές ανθρώπων που μαστίζονται από κάθε είδους εξάρτηση και πώς φτάνουν στο σημείο να κάνουν τις επιλογές που κάνουν. Βλέπουμε τους χαρακτήρες να αλλοιώνονται στο βωμό των εξαρτήσεων και έτσι ξεδιπλώνεται ο ψυχικός κόσμος του καθένα.

Νομίζω πως το ηθικό δίδαγμα της ταινίας δεν είναι "Μην εξαρτηθείται από κάτι" αλλά "Είσαι διατεθημένος να φτάσεις μέχρι το κόκαλο για ένα όνειρο;" Φυσικά, τα όνειρα δεν είναι πάντα καλό να βγαίνουν αληθινά...

elf 21-12-05 03:11

Προσωπικά βρήκα την ταινία 'κάπως' υπερβολική! Σίγουρα δεν ήταν κακή/μέτρια ταινία και θυμάμαι πως κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονες. Πάντως έχω παρατηρήσει πως πολύς κόσμος απόλαυσε την ταινία περισσότερο από εμένα - θυμάμαι πως την είχα δει στο κινηματογράφο με παρέα και μετά καθώς την 'συζητάγαμε' συνειδητοποίησα πως ήμουν ο πιο ήπιος στην αντίδρασή μου! Το soundtrack (Kronos Quartet), όμως, ήταν πράγματι καταπληκτικό! Antonia, συμφωνώ με την παρατήρησή σου, ουσιαστικά δεν νομίζω πως η ταινία είχε να κάνει με τα ναρκωτικά (αν και αυτά ήταν κοινό σημείο αναφοράς).

Φιλικούς Χαιρετισμούς

Μιχάλης 21-12-05 10:16

Συμφωνώ με την Antonia. Θέμα της ταινίας δεν είναι τα ναρκωτικά αλλά τα όνειρα, οι ελπίδες και το υπερβολικό κυνήγι τους, που οδηγεί τον άνθρωπο σε ακρότητες. Πικρή ταινία...

Φοίβος Καλφόπουλος 21-12-05 13:57

Υπάρχει απόλυτη ερμηνεία μίας κινηματογραφικής ταινίας ή ενος λογοτεχνικού\ερευνητικού βιβλίου ; Στον καθένα μιλάνε διαφορετικά μέσα του , ο καθένας τα ερμηνεύει διαφορετικά με βάση πάντα τις γνώσεις του και τα βιωματά του , όλα λοιπόν είναι θέμα παρατηρητή για μένα !
...Άλλωστε δεν μίλησα πουθενά για το νόημα της ταινίας , απλά είπα τι περιγράφει η ταινία !

xontro_mpizeli 03-01-06 04:20

Πολύ καλή ταινία. Εξαιρετικό καστ. Από τις αγαπημένες μου αν και είναι κάπως τραβηγμένη. Ίσως άν ήταν διαφορετική και λιγότερο έντονη να μην αποδιδόταν τόσο καλά και τρανταχτά το νόημα και τα μηνύματα που περνάει.
Όντως το soundtrack είναι κορυφαίο.
Την συστήνω ανεπιφύλακτα! :)

goddess 18-01-06 11:21

Μια ταινία που απεικονίζει την πραγματικότητα, με αρκετές "δυνατές" σκηνές. Για αυτό εξάλλου αποτελεί μια πολύ καλή ταινία, που σου δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς και ίσως σε οδηγεί στην αναθεώρηση κάποιων απόψεων,ιδεών και... ονείρων?Και πως θα φτάσεις το όνειρο αν δεν παλέψεις και δε ρισκάρεις γι' αυτό? Η ουσία όμως είναι να παλέψεις για το όνειρο και να μη χαθεί ο σκοπός στην πορεία γ' αυτόν. Κάτι που γίνεται αρκετές φορές κι αυτό θέλει να μας δείξει η ταινία.Βέβαια τα λάθη αποτελούν μαθήματα προς γνώση και συμμόρφωση, φτάνει να έχει κανείς τη δύναμη και τη θέληση να ξεφύγει απ' αυτά και φυσικά να υπάρχει επιστροφή...

Συμφωνώ ότι το soundtrack της ταινίας είναι κορυφαίο :rolleyes:

melian 29-01-06 00:18

Προσωπικά την βρίσκω μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει. Η μουσική είναι άψογη και δένει αρμονικά με την πλοκή και την σκηνοθεσία. Εκτός όμως από το τεχνικό μέρος, το θέμα της και ο τρόπος με τον οποίο το διαπραγματεύεται μου αρέσει πάρα πολύ. Κατά την γνώμη μου το θέμα της ταινίας είναι οι εξαρτήσεις κάθε μορφής. Όταν είδα την ταινία για πρώτη φορά σκέφτηκα ότι ο σκηνοθέτης ήθελε να δώσει ένα ισχυρό "χαστούκι" σε όλα όσα μας περιορίζουν κ μας ελέγχουν κι όχι μόνο να μιλήσει για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Όλοι μας εξαρτώμαστε, λίγο ή πολύ, από κάτι ή κάποιον/ους. Άλλοι από το κάπνισμα, άλλοι από το ποτό, τον καφέ, την σοκολάτα. Πολλοί από εμάς είμαστε παθολογικά εξαρτημένοι από καποια άλλα πρόσωπα. Η ταινία δείχνει ξεκάθαρα που μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η καταστάση. Πρέπει να πιστέψουμε στην δική μας εσωτερική δύναμη... Έτσι μόνο θα κυνηγήσουμε το όνειρό μας.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:17.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.