Παράθεση:
Κατ' αρχήν, το ότι εκφράζεται μία θρησκευτική πεποίθηση και το πως αυτή θα πρέπει -και αν πρέπει- να διδάσκεται στο Ελληνικό Σχολείο (επιτηδευμένα τα κεφαλαία), δε θα πρέπει να πολιτικοποιείται, πόσο μάλλον να κομματικοποιείται, πόσο μάλλον να γίνεται το τελευταίο από το εν λόγω πολιτικό κόμμα, που ουδεμία σχέση έχει με τον Αριστερό χώρο, τουλάχιστον έτσι όπως αυτός είναι γνωστός. "Ανακοινώσεις" επί "ανακοινώσεων" έχουμε διαβάσει πολλές και θα διαβάσουμε ακόμη περισσότερες. Δε μπορούμε να βασιστούμε σ' αυτές, ειδικά όταν όλοι μας γνωρίζουμε -λίγο πολύ- τα επικοινωνιακά παιχνίδια των κομμάτων. Το σχόλιο της κ. Ρεπούση το ανέρτησα, απλά για να δωθεί μία έμφαση στο γεγονός ότι το εν λόγω θέμα απασχολεί και την πολιτική ζωή του τόπου.
|
Παράθεση:
Κατά δεύτερον, αναφέρθηκε και το μάθημα των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών, όπου καλό θα ήταν να αναφερθούμε σε αυτά σε κάποιο άλλο topic και όχι στο παρόν. Είμαι σίγουρος ότι ο AVATARGR θα αδράξει την ευκαιρία και θα πράξει καλώς!
|
Τα παραπάνω σε
quote γιατί απλούστατα θα πρέπει να θέσουμε κάποιους κανόνες ως προς την βάση, την οποία συζητούμε...
Αν σταθούμε λίγο στην δήλωση της κ. Ρεπούση, θα διαβάσουμε το εξής:
Παράθεση:
Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο
|
Κανείς δε μίλησε για την κατάργηση των θρησκευτικών μαθημάτων, αλλά για την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας των. Αν και είναι κάτι, το οποίο με βρίσκει αντίθετο και μάλιστα κάθετα, μιας και θα έπρεπε να καταργηθεί πλήρως αυτό το μάθημα, ακόμη κι αν εξετάζονται ενδελεχώς και οι λοιπές θρησκείες, στα πλαίσια ενός πιο "
εξευγενισμένου" τρόπου διδασκαλίας ως προς αυτές.
Είναι
πραγματικά απίστευτα τα σχόλια των αναγνωστών στα διάφορα ειδησεογραφικά
blogs που παρουσιάστηκε το θέμα, κάνοντάς με να θεωρώ ότι η οχλαγωγία και η επί τις εκατό έλλειψη κριτικής σκέψης και ικανότητας είναι σημεία των καιρών που αποδεικνύουν την "
φτώχεια" του πολιτισμού και του επιπέδου εκείνων που διαμαρτύρονται ακόμη και για τα λοιπά δύο προαναφερθέντα μαθήματα.
Παράθεση:
Εξάλλου δεν νομίζω ότι όσο περισσότερη ορθόδοξη κατήχηση κάνουν τα παιδιά στα σχολεία τόσο καλύτεροι χριστιανοί θα γίνουν
|
Άλλωστε, κανείς δεν είναι εξυπνότερος από κανένας, κανείς δεν είναι σωστότερος από κανέναν και κανείς δε μπορεί να είναι καλύτερος σαν άνθρωπος από κανέναν. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να είναι πιο πιστός από κάποιον άλλον, κανείς δεν είναι πιο "
Έλληνας" από τον διπλανό του και κανείς δεν είναι περισσότερο "
Χριστιανός" από τον γείτονά του, ακόμη κι αν ο τελευταίος δεν γνωρίζει ούτε το που γεννήθηκε ο Ιησούς. Δεν δύναται ο άνθρωπος του 21ου αιώνα να βασίζει την ύπαρξή του σε κάτι που στηρίζει την αχαλίνωτη οχλαγωγία. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο.
Παράθεση:
Αντίθετα υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Βιολογία που είναι βασική επιστήμη και δεν ξέρω πως μπορούν σε μια σειρά από ειδικότητες να απουσιάζει η Βιολογία ή να υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες
|
Εύστοχη δήλωση που δεν σχολιάστηκε από
κανένα. Ή για το λόγο ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία, ή γιατί αυτές οι κουβέντες δεν έκαναν τον γύρω του
facebook ακόμη...
Εν κατακλείδι, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η κ. Ρεπούση ενστερνίζεται αυτά που παραθέτει, ή αν αποτελεί ψηφοθηρικό μέσο ανάδειξής της, ή αν (
συνωμοσιολογικά) αποτελεί την "
βιτρίνα" για άλλου είδους ... αναδείξεις, αλλά αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι ο ελληνικός κόσμος αδίκως διαμαρτύρεται για το μάθημα των Θρησκευτικών και των Αρχαίων Ελληνικών. Η επιχειρηματολογία είναι ότι κανείς από τους διαμαρτυρόμενους δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ούτε το πνεύμα των Θρησκευτικών, ούτε αυτό των Αρχαίων Ελληνικών.
... και δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να το κατανοήσει, όσο σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο!