Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1226  
Παλιά 02-12-15, 00:53
Deadite Ο χρήστης Deadite δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-08-2015
Μηνύματα: 298
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από beetlejuice Εμφάνιση μηνυμάτων
εδώ ακόμα και ο Παύλος μέσα από τις αυθεντικές του επιστολές, δεν έχει συναντήσει ποτέ του τον Ιησού τον ευαγγελίων, ούτε κανέναν από τους μαθητές του, δεν γνωρίζει τίποτα για τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτά και αρκείται να κάνει λόγο για έναν συμβολικό θάνατο και ανάσταση ενός μάλλον "αιθέριου" Ιησού.
beetlejuice,

1.Ο Παύλος είχε συναντήσει τον Πέτρο στην Αντιόχεια το 45 μχ (όπου είχαν έρθει σε διαμάχη), και αργότερα τον συνάντησε ξανά, όπως συνάντησε και τον Ιάκωβο (ο Ιάκωβος μάλιστα ήταν γιος του Ιωσήφ και είχε μεγαλώσει ως αδελφός του Ιησού) κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Ιεροσολύμων (Αποστολική Σύνοδος) το 48 μχ.

Υπάρχει επίσης η άποψη ότι είχε συναντήσει τον Ιησού :
Β Κορ. 5,16 Ὥστε ἡμεῖς ἀπὸ τοῦ νῦν οὐδένα οἴδαμεν κατὰ σάρκα· εἰ δὲ καὶ ἐγνώκαμεν κατὰ σάρκα Χριστόν, ἀλλὰ νῦν οὐκέτι γινώσκομεν. Ο Παύλος βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα κατά το διάστημα 30-33 μχ και πιθανό να είχε συναντήσει τον Ιησού ως άνθρωπο, απλά τότε δεν πίστευε στη θεϊκή του υπόσταση.

2. Όσον αφορά τους δοκητιστές γράφεις
Παράθεση:
Επρόκειτο για παρακλάδι των πρωτοχριστιανών Γνωστικών που αναφέρονταν σε έναν θεϊκό Ιησού, αμφισβητώντας την ανθρώπινή του φύση. Με δυο λόγια, δηλαδή, αμφισβητούσαν την ιστορικότητά του (η ύπαρξη της όποιας θεϊκής παρουσίας σε ένα άυλο πεδίο είναι κοινό γνώρισμα όλων των προγενέστερων θρησκειών). Και η φιγούρα του Ιησού, άλλωστε, ενδεχομένως να ξεκίνησε ακριβώς με αυτήν την οπτική.
Οι δοκητιστές δεν αμφισβητούσαν την ιστορικότητα του Ιησού. Πίστευαν ότι ήρθε στη Γη ως άυλο πνεύμα, σαν φάντασμα δηλαδή αλλά ένα φάντασμα που εμφανίστηκε σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήταν ορατό σε όλους τους σύγχρονούς του, δίδαξε, έκανε θαύματα κτλ. Δηλαδή κάτι που έμοιαζε με άνθρωπο και γινόταν αντιληπτό ως άνθρωπος, ενώ δεν ήταν.

3. Από όσο ξέρω, η απάντηση του Χριστιανισμού στο γεγονός ότι πάρα πολλά στοιχεία του συναντώνται σε παλαιότερες θρησκείες, είναι ότι πριν από την έλευση του Ιησού, ο θεός είχε δώσει στον κόσμο κάποια στοιχεία σχετικά με τον μεσσία, ώστε να προετοιμαστεί ο κόσμος γι αυτόν.
Επίσης, πολλοί χριστιανοί απαντούν ότι απλώς δανείστηκαν κάποια προϋπάρχοντα σύμβολα, τα οποία όμως πήραν καινούργιο νόημα μέσω του Χριστιανισμού.

Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Μυθικισμός είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη, και για μένα, όσο περισσότερες απόψεις, τόσο το καλύτερο , όμως εάν κάποιος θέλει να τον υποστηρίξει, οφείλει πρώτα να μελετήσει σοβαρά και την άλλη πλευρά, ώστε να έχει λογικά επιχειρήματα.

Εν όψει μάλιστα και του επερχόμενου συνεδρίου (για το οποίο σας εύχομαι καλή επιτυχία), προτείνω εκτός από τις παρουσιάσεις και τις διαλέξεις, να υπάρξει και διάλογος με θεολόγο. Θα είχε ενδιαφέρον η ανταλλαγή επιχειρημάτων.
Απάντηση με παράθεση