Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 09-07-06, 02:28
Το avatar του χρήστη the_black_planet
the_black_planet Ο χρήστης the_black_planet δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Καλαματα
Προεπιλογή

Φιλε μου excellent,θα ελεγα οτι εσυ πεφτεις σε ενα σοβαρο αμαρτημα,στην αποφυγη της αυτοκριτικης.Οι προβληματισμοι του αγκαλιαρεπ ειναι πολυ ενδιαφεροντες κατα την αποψη μου,ειλικρινα με εντυπωσιασε η σκεψη του και προτεινω ολοι να συμμετεχουμε σ'αυτο το θεμα,γιατι προσπαθει να εντοπισει καποιους ασταθμιτους παραγοντες που μας επιρεαζουν και μας καθοδηγουν στη σκεψη και στις αποφασεις μας,εκ των οποιων καποιοι ειναι αμεσα συνειφασμενοι με τη φυση μας αλλα υπαρχουν και καποιες δυναμεις,νομοι θα ελεγα που μας επιρεαζουν και ειναι πολυ δυσκολο να εντοπισουμε και πολλες φορες ειμαστε ανημπορες μαριονετες στα χερια τους.

Ο Νιτσε στο μνημειωδες εργο του "Περα απο το καλο και το κακο"(το οποιο δυστυχως εχω αφησει στη μεση και λυπαμαι πολυ γι'αυτο,αλλα προκειτε για ενα βιβλιο που δεν μπορεις να το κατανοησεις σε κατασταση συμβατικης συνειδησης),καταδυεται στα σκοτεινα νερα της ανθρωπινης ψυχολογιας και μας πληροφορει οτι ελευθερη βουληση δεν υπαρχει,τουλαχιστον ειναι πολυ δυσκολο να απελευθερωθει ο ανθρωπος απο καποια αορατα δεσμα.

Θα μπορουσα να πω οτι ο ανθρωπος που στερειτε αυτογνωσιας,ειναι σαν υπνωτισμενος που ο υπνωτιστης του τον καθοδηγει πληρως,και ενω μεσω της ψευδοσυνειδησης του θεωρει οτι κανει κατι για το καλο του,στην ουσια εξυπηρετει αλλοτρια συμφεροντα.Και φτανουμε σ'αυτο που λεει η Δρυμονια,να χαμογελαει καποιος σαρδονια στο μισοσκοταδο...

Αυτα ισως σε καποιους να φαινονται χριστιανικα,ισως καποιοι αλλοι να τα συνδιασουν με την θεωρια περι εγωστικου γονιδιου του Ντωουκινς,ή με συνωμοσιολογικα σεναρια,το μονο που εχω να πω ειναι οτι οι παραπανω θεωριες ειναι πολυ απλοικες σε σχεση με την αληθεια.

Βεβαια ο φιλος μου αγκαλιαρεπ το παει πολυ βαθεια,αυτο που δεν καταλαβα ειναι αν προσπαθει να προσωποποιησει αυτους τους μηχανισμους,μαλλον να τους αποδωσει σε καποιο νοημον ον ή χρησιμοποιει αυτο το παραδειγμα ποιητικα,δεν αποκλειω να ισχυει και το 1ο,εγω απλα δηλωνω την αγνοια μου.

Αυτο ομως που μπορω να σας πω με σιγουρια,ειναι οτι ο δρομος προς την ουσια,την αρετη και την ελευθερια ισως καποτε να ηταν ανοιχτος για καθε ανθρωπο,σημερα αυτη η εξοδος του σπηλαιου του Πλατωνα εχει καλυφθει με σκουπιδια.

Ο Νιτσε υποστηριζε οτι καποια απο τα ανθρωπινα ενστικτα ηταν καποτε αρρηκτα συνδεδεμενα με το αγαθο και την αληθεια και ο δρομος προς την αρετη και την ελευθερια ηταν ανοιχτος.Απο εκει και περα ομως,λογω της κακιας καποιων ανθρωπων και της προσπαθειας τους να διαστρευλωσουν την αληθεια,παρεισφρυσαν καποιες πλασματικες εικονες στο ανθρωπινο ασυνειδητο και ετσι,σιγα σιγα αυτα τα ενστικτα αλλοιωθηκαν και αποπροσανατολιστηκαν,ετσι αποπροσανατολιστηκαμε και εμεις και καταληξαμε να οριζουμε σαν αληθινο το εφημερο ή να επιζητουμε κατι το ολοτελα ανυπαρκτο.

Αυτο το φαινομενο ο Νιτσε το ονομασε ντεκαντανς και προκειτε για μια φυλακη της ψυχης,για μια προσπαθεια καποιων να υποβαλουν τους ανθρωπους,εμφυτευοντας τους στην ουσια πλαστα οραματα.Βεβαια ειναι ενα αλλο πολυ μεγαλο θεμα αυτο της φυσης των ενστικτων,εγω παντως εχω φτασει στο σημειο να πιστευω οτι εχουν αμεση σχεση με εικονες απο το ασυνειδητο.

Βεβαια με ολα αυτα δεν θελω να σας απογοητευσω αλλα να σας πεισμωσω,αλλωστε οσο και αν εχουν προσπαθησει καποιοι να κρυψουν τον δρομο αυτο,ο χαρτης βρισκεται αποτυπωμενος στη μνημη μας,αρκει να ψαξουμε πολυ βαθεια.Βεβαια υπαρχουν και καποιοι απαισιοδοξοι,για παραδειγμα ακομα και ο μεγιστος Καντ,υποστηριζει φυσικα την υπαρξη της αληθειας αλλα θεωρει οτι ο ανθρωπος ειναι αδυναμος απο τη φυση του για να αναδυθει σ'αυτο το φως.Ε και;Δεν εχουμε παρα να νικησουμε αυτες τις αδυναμιες μας,αφου βεβαια προηγουμενως τις εντοπισουμε.Ακομα και τη φυση μας μπορουμε να ξεπερασουμε μεχρι να φτασουμε σε αυτο που οριζει ο Αριστοτελης στο "περι ψυχης" ως τελος-ενδελεχεια.Εγω εχω προσωπικη πειρα οτι η αντιληψη ειναι κατι που χτιζεται και αναπτυσεται συνεχως,αρα δεν μπορουμε να θεωρουμε τπτ αδυνατο!

Αυτα τα λιγα απο εμενα,προσπαθησα να σας περιγραψω καποιους απο τους μηχανισμους που εχω εντοπισει προσωπικα που εγκλωβιζουν τον ανθρωπο,οι οποιοι κατα κανονα εχουν σαν αιτιο τον παραγοντα ανθρωπο,απο εκει και περα ομως ισως υπαρχουν και αλλοι παραγοντες,οπως τα αστρα θα μπορουσε να πει καποιος ή δεν ξερω εγω τι αλλο.Ελπιζω παντως φιλε μου αγκαλιαρεπ να επιασα το κρυφο μυνημα σου(εσυ θα μου πεις) και ελπιζω να μας αναπτυξεις και αλλες σκεψεις σου πανω σ'αυτο το θεμα.

Και εγω φιλε μου ειμαι μαζι σου που παιρνεις τη μορφη της συνειδησης και μας βοηθας στο δυσκολο εργο της αυτογνωσιας,που θελω να πιστευω οτι ειναι βασικος σκοπος των περισσοτερων μελων του φορουμ.Φυσικα και συμφωνω με την Δρυμονια οτι ειναι καλο και υγειες να αλλαζεις αποψη,αρκει να βαδιζεις στο σωστο δρομο,κατι που πιστευω οτι κανεις.Γιατι οποιος στην ηλικια μας υποστηριζει οτι εχει πληρη αντιληψη της πραγματικοτητας νομιζω οτι στα δικα μας ματια μαλλον αφελης φαινεται...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη the_black_planet : 09-07-06 στις 02:33
Απάντηση με παράθεση