Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #12  
Παλιά 17-11-06, 19:55
Το avatar του χρήστη quendi
quendi Ο χρήστης quendi δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 16-07-2005
Περιοχή: middle earth
Μηνύματα: 355
Προεπιλογή

Και σχετικά με το ότι η Σελήνη είναι κούφια..Διαβάστε το παρκάτω λίγο τεχνικό κείμενο που είχε ανεβάσει ο Ηλίας στη "θρυλική" συζήτηση για την κούφια γη όπου εξηγείται πως απ' τους δορυφόρους και τη γνωστή φυσική φτάνουμε στο συμπέρασμα της εσωτερικής δομής των πλανητών και πως η Σελήνη δεν είναι κούφια:

http://www.metafysiko.gr/forum/showp...&postcount=185


Ένα σημαντικό μέρος:

Παράθεση:
"Κάθε μάζα έχει και μια ροπή αδράνειας (μέγεθος που περιγράφει πόσο δύσκολο είναι να περιστραφεί αυτή η μάζα). Για την περίπτωση σφαίρας η έκφραση είναι η εξής:

Κ=χΜR^2 όπου Μ η μάζα της Γης, R η ακτίνα της, για την περιπτωσή μας. Η έκφραση αυτή αλλαζει απειροελάχιστα για την περιπτωση της Γης όπου το ελλειψοειδές της σχήμα δεν αποκλίνει πολύ από αυτό μιας σφαίρας.

Η τιμή του παραγοντα χ στην παραπανω απλή εξίσωση καθορίζει την κατανομή μάζας στο εσωτερικό μιας σφαίρας. Έχουμε και λέμε:

χ=0.66666 για λεπτό σφαιρικό φλοιό
χ=0.4 για ομογενως κατανεμημενη μαζα μεσα στην σφαιρα
χ<0.4 για κατανομή όπου η πυκνότητα αυξάνει προς το κέντρο
χ>0.4 Η πυκνότητα μειώνεται με το βάθος
χ=0 για μάζα πλήρως συγκετρωμένη στο κέντρο της σφαίρας

Οι μετρήσεις των όρων Jn σχετίζονται άμεσα με τη μέτρηση του παράγοντα χ. Τι μετράμε;

Για τη Γη, Αφροδίτη, Ερμή: χ=0.33 (αύξηση πυκνότητας με το βάθος)
Για τον Άρη: χ=0.366 (αύξηση πυκνότητας με το βάθος)
Σελήνη: χ=0.393 (σχεδόν ομογενής)
Δίας: χ=0.25 (πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση μάζας προς το κέντρο)

κλπ κλπ.

Οι μετρήσεις των όρων Jn γίνεται με ακρίβεια με τη μελέτη τροχιάς δορυφόρων (που άλλωστε κινούνται στο βαρυτικό πεδίο της Γης-και Σελήνης). Τα σφαλματα που υπάρχουν στις μετρήσεις των όρων αυτών δεν αφήνουν πειθώρια ώστε όταν εξαλειφθουν, η Γη (ή η Σελήνη) να προκύψει σφαιρικός φλοιός ή η πυκνότητά της να μειώνεται με το βάθος."
Γιατί αν κάναμε λάθος οι δορυφόροι μας γύρω απ' τη Γη και σε άλλα σώματα του Ηλιακού μας Συστήματος θα έκοβαν βόλτες όπου να 'ναι και θα γίνονταν κομματάκια.. Αν η Σελήνη ήταν διαστημόπλοιο θα το καταλαβαίναμε αμέσως..
__________________
Φιλικά,
Quendi

Science-fiction is an existential metaphor that allows us to tell stories about the human condition. Isaac Asimov once said individual science fiction stories may seem as trivial as ever to the blind critics and philosophers of today, but the core of science fiction, it's essence has become crucial to our salvation, if we are to be saved at all.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη quendi : 17-11-06 στις 19:59
Απάντηση με παράθεση