Παράθεση:
"Τώρα για τη κακια των γυναικων στο κείμενο 'Ecclesiasticus xxv' αναφέρει ότι:Δεν υπάρχει κεφάλι πάνω από το κεφάλι του ερπετού και δεν υπάρχει οργή πάνω από την οργή της γυναίκας. Θα προτιμουσα να αναμετρηθω με ενα λιονταρι και ενα δρακο παρα να ανοιξω σπιτικο με μια κακια γυναικα.[...]Ολη η κακια του κοσμου δεν ειναι τιποτα μπροστα στη κακια μιας γυναικας."
|
Έχεις ακούσει την φράση "hell hath no fury like a woman scorned" ? Πές μου ότι έχει άδικο....
Ξέρεις ότι μετά από το κομμάτι που αναφέρεις γράφει το εξής:
But for good women there is so much praise, that we read that they have brought beatitude to men, and have saved nations, lands, and cities; as is clear in the case of Judith, Debbora, and Esther. See also I Corinthians vii: If a woman hath a husband that believeth not, let her not leave him. For the unbelieving husband is sanctified by the believing wife. And Ecclesiasticus xxvi: Blessed is the man who has a virtuous wife, for the number of his days shell be doubled. And throughout that chapter much high praise is spoken of the excellence of good women; as also in the last chapter of Proverbs concerning a virtuous woman.
Παράθεση:
Και το κειμενο συνεχιζει κανοντας αναφορα στον Ιωαννη το Χρυσοστομο, ο οποιος αναφερει οτι: "Δεν ειναι φρονιμο να παντρευεστε.Τι άλλο είναι η γυναίκα από εχθρός, τιμωρία από την οποία δεν μπορείς να δραπετεύσεις, ένα αναγκαίο κακό, ένας φυσικός εχθρός, μια επιθυμητή καταστροφή, ένας τοπικός κίνδυνος, ένα κακό της φύσης βαμμένο με χαριτωμένα χρώματα;"
|
και συνεχίζει το κείμενο:
Therefore if it be a sin to divorce her when she ought to be kept, it is indeed a necessary torture; for either we commit adultery by divorcing her, or we must endure daily strife. Cicero in his second book of The Rhetorics says: The many lusts of men lead them into one sin, but the lust of women leads them into all sins; for the root of all woman's vices is avarice. And Seneca says in his Tragedies: A woman either loves or hates; there is no third grade.
Πες μου πού κάνουν λάθος ο Κικέρων και ο Σένεκας. Πρακτικά φωτογραφίζουν το γυναικείο φύλο.
Παράθεση:
Για να ισχυροποιησουν ακομα περισσοτερο την αποψη τους περι της φαυλοτητας του γυναικειου φυλου, τονιζουν οτι η συμπεριφορα και ο χαρακτηρας της γυναικας, ολων των γυναικων δηλαδη, φαινεται και απο την ιδια την ετυμολογια της λεξης γυναικα που στα λατινικα ειναι femina, οπου fe=πιστη και mina>minus=μειον.
|
Αυτό είναι κατασκευασμένο από αυτούς. Η ετυμολογία της λέξης είναι διαφορετική προφανώς.
Παράθεση:
Αυτο που μου προξενησε εκπληξη και οργη δεν ειναι οτι ενα τετοιο κειμενο γραφτηκε. Το πιο εξοργιστικο ειναι οτι αποτελεσε για αιωνες ιερο κειμενο της Καθολικης εκκλησιας, μεχρι τουλαχιστον και το 1834, οπου επισημα διαλυθηκε η Ιερα Εξεταση και οτι οδηγησε σε μια πραγματικη γενοκτονια με ασπιδα το ονομα του ιδιου του Χριστου. Το κειμενο αυτο αποτελει αναμφιβολα μια ακομη μελανη σελιδα, απο τις χιλιαδες, της Καθολικης Εκκλησιας. Ειναι μαλιστα και μια τρανη αποδειξη για το ρολο που ειχε και μαλλον εξακολουθει να εχει η γυναικα μεσα στην χριστιανικη εκκλησια. Ειναι δυνατον ακομα, δυο χιλιαδες χρονια μετα απο την εμφανιση του Χριστου και τη συσταση της Εκκλησιας, οι γυναικες να αντιμετωπιζονται -κυριως μεσα στο σωμα και τις διδαχες της Εκκλησιας- ως οι φορεις του προπατορικου αμαρτηματος και να χρεωνονται ενα παμπαλαιο παραμυθακι που βολευε τη πατριαρχικη Ιουδαϊκη κοινωνια;
|
Καταρχάς είναι λάθος να το θεωρείς ιερό κείμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Δεν ήταν. Μάλιστα ο συγγραφέας του βιβλίου προσπάθησε να διεξάγει μια δίκη στο Ινσμπρουκ και ο τοπικός επίσκοπος δεν τον άφησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο διάβολος δεν ήταν μέσα στις μάγισες αλλά στον ίδιο τον συγγραφέα. Εννοείται ότι κανείς δεν καταδικάστηκε σε εκείνη την δίκη.

Δες αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα
Σελίδα
Επίσης θα πρέπει να αναλογιστείς και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην μεσαιωνική ευρώπη εκείνη την εποχή, για να καταλάβεις πλήρως τους λόγους που δημιουργήθηκε αυτό το εγχειρίδιο.
Η Ευρώπη εκείνη την εποχή μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από την Βουβωνική πανώλη, από συνεχόμενη έλλειψη τροφίμων και από τις συνεχόμενες αναταραχές που προκαλούσαν οι παραπάνω ελλείψεις. Αν αναλογιστείς ότι δεν υπήρχε καμμία επιστημονική γνώση εκείνη την εποχή και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τί προκαλούσε αυτά τα φαινόμενα τότε αντιλαμβάνεσαι ότι θεωρούσαν ότι έφταιγε κάτι που έκαναν και θύμωσαν τον Θεό. Μερικοί εκμεταλλεύθηκαν αυτή την κατάσταση και ξεκίνησαν διωγμούς ισχυρών (οικονομικά) κοινωνικών ομάδων με σκοπό να προσποριστούν τα χρήματά τους.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εκστρατεία ενάντια σε αιρετικούς (γιατί κάηκαν και πολλοί άντρες άσχετα τί λέει το malleus maleficarum για γυναίκες) ήταν βούτυρο στο ψωμί των κυρίων...