Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από agaliarep
Θα ήθελα επίσης την γνώμη σας για αυτόν τον Προκατακλυσμιαίο Άνθρωπο που παρά τις γνώσεις τη δύναμη και τη βασιλική του ιδιότητα δεν σφετερίστηκε ποτέ την Θεϊκή ιδιότητα. Αφήνω στην κρίση των υπευθύνων του Forum την κατηγοριοποίηση του παραπάνω θέματος.
|
Το πρόβλημα με τον "Ερμή τον Τρισμέγιστο" είναι ότι όλες οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ πρόσφατες - σε σχέση με την φημολογούμενη παλαιότητά του.
Ιδιαίτερα προβληματικό θεωρώ την απουσία κάποιας σχετικής αναφορά από τον Πλάτωνα, αλλά και άλλων κλασσικών σοφών και φιλοσόφων. Οι αναφορές έτσι των Αλεξανδρινών δεν μπορούν να θεμελιωθούν από εμάς.
Αναζητώντας πάντως κάποιο πραγματικά παλιό ίχνος αναφορά σ' αυτόν - ή καλύτερα σε οτιδήποτε θα τον θύμιζε - είδα ότι σε πινακίδα της Γραμμικής Β από την Πύλο, την διάσημη (ή διαβόητη) PY Tn 316 υπάρχει αναφορά σε κάποια, θεότητα; (ήρωα; με το όνομα Τρισήρος (3 φορές ήρωας) και ξεωριστή αναφορά σε Ερμή "Άρειο" προφανώς "θεότητα" και ξεκάθαρα ανώτερο από τον "Τρισήρο" τουλάχιστον για την περίπτωση αφού "λαμβάνει" ένα χρυσό δισκοπότηρο και έναν άνδρα ως "προσφορά" ενώ ο Τρις-Ήρως αρκείται στο ένα χρυσό δισκοπότηρο μόνο. [Η συγκεκριμένη πινακίδα είναι από τις τελευταίες της Γραμμικής Β που γράφτηκαν ποτέ αφού γράφτηκε τις τελευταίες ώρες της Μυκηναϊκής Πύλου]. Αναφορές σε Ερμή υπάρχουν και σε πινακίδες της Κνωσού, όχι όμως και αναφορές σε Τρις-Ήρωα.
Έτσι ορίζεται χωρίς αμφισβήτηση η παρουσία του Ερμή από τη μια και κάποιου με το πρόθεμα "Τρισ-", αλλά από την άλλη φαίνεται να πρόκειται για διαφορετικά "πρόσωπα" και ίσως το "τρισ-" να ήταν πιο συνηθησμένο.